Lange vingers

122

Nog nooit eerder had ik eraan gedacht om zelf lange vingers te bakken. Geen idee waarom niet, ik stond er gewoon niet bij stil. Tot het maken van de recepten voor deze koekjesweek minder soepel liep dan gehoopt (ja, ook hier gaat er wel eens iets mis), toen ging ik op zoek naar andere recepten. Lian opperde om lange vingers te bakken en ik was gelijk enthousiast. Het heeft wat weg van een biscuit en eierkoeken, maar deze koekjes bak je lekker bros en knapperig. Met dit recept maak je maar liefst 50 stuks, meer dan genoeg om te gebruiken voor een prachtige taart. Maar ik begrijp het ook goed als je ze gewoon zo lekker opeet. Of beide, waarom niet?!

Lange vingers

De klassieke brosse en knapperige lange vingers, wie kent ze niet? Ze zijn heel lekker om in allerlei recepten te verwerken.
Porties: 50 stuks

Ingrediënten

 • 4 eiwitten (M)
 • 60 gram fijne kristalsuiker
 • snuf zout
 • 4 eidooiers (M)
 • 65 gram fijne kristalsuiker
 • 100 gram bloem
 • 20 gram maïzena

Extra nodig

 • fijne kristalsuiker

Instructies

 • Klop de eiwitten in een vetvrije kom samen met suiker (60 gram) en zout tot er stijve pieken ontstaan. In een andere kom klop je de eidooiers met de overige suiker (65 gram) tot het een licht en luchtig mengsel is. Voeg het eidooiermengsel toe aan de stijfgeklopte eiwitten en spatel dit rustig en voorzichtig door elkaar.
 • Als het bijna egaal van kleur is zeef je de bloem en maïzena in 3-4 delen bij het mengsel. Steeds als het bloemmengsel bijna is opgenomen voeg je weer wat meer toe. Blijf rustig en voorzichtig spatelen, je wilt dat het mengsel zo luchtig mogelijk blijft.
 • Doe een gladde spuitmond met een opening van zo’n 10 mm in een spuitzak en schep het beslag in de zak. Spuit op een met bakpapier beklede bakplaat de lange vingers, maak ze zo’n 8 – 10 cm lang. Houd er rekening mee dat ze nog iets zullen uitzetten in de oven, zorg voor voldoende tussenruimte.
 • Strooi de fijne kristalsuiker over de lange vingers. Kantel dan de bakplaat voorzichtig zodat je het overtollige suiker dat ernaast is gevallen kunt verwijderen. Wegblazen kan eventueel ook.
 • Bak de lange vingers in 10-12 minuten op 190 °C (boven- en onderwarmte).
 • Laat ze even afkoelen en proef er dan eentje. Het kan zijn dat ze van binnen nog wat zacht zijn. Ook heerlijk, maar als je ze helemaal bros en knapperig wilt is dat heel eenvoudig te regelen.
 • Plaats alle lange vingers op een rooster (geen bakpapier eronder) en schuif ze nog even 3-4 minuten in de oven. Dat kan ook als de oven net is uitgezet en dus afkoelt. Ze komen zachter uit de oven, maar wees gerust. Tijdens het afkoelen worden ze lekker bros.

Tips

 • Bewaren: De lange vingers zijn te bewaren in een goed afgesloten trommel, hier blijven ze zeker 1-2 weken goed.

 

De lange vingers kun je lekker zo oppeuzelen, maar je kunt ze ook goed voor recepten gebruiken. Een heerlijke tiramisu bijvoorbeeld, maar ook bij taarten zoals een charlotte. Je kunt zelf het beslag al als taartbodem bakken, de mogelijkheden zijn eindeloos 😉 . Hier een overzicht met recepten waar lange vingers voor worden gebruikt:

En als laatst: in Het Laura’s Bakery Bakboek staat een zalige aardbeien charlotte en tiramisu.

Wat vind jij van dit recept?

5.0 (1 stemmen)

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

17 reacties

 1. vegtklas schreef:

  Mooi gelukt ik had wel de volle 13 minuten baktijd nodig met mijn oven op 200. Hierna nog even na de tijd 4 minuten in de warme oven gezet toen waren ze knapperig en bros.

  Weer iets geleerd fijn weekend

 2. Michaël Bil schreef:

  Heb ze vandaag gemaakt. Zijn erg lekker geworden. Beetje veel uitgelopen maar goed, dan zie je dat ze huisgemaakt zijn 🙂

 3. Suzan schreef:

  Ze komen er bij mij uit als een beetje dikke en reumatische vingers, maar smaken echt heerlijk. Bedankt voor dit recept!

 4. amber schreef:

  super lekker van smaak! enkel lijkt mijn deeg wat te lopend, ze vallen echt heel breed en plat uit. kan ik hier iets aan doen? 🙂

  1. Lian van Rens schreef:

   Waarschijnlijk is er tijdens het roeren teveel lucht verloren gegaan.

   1. JUdith schreef:

    Hoi Laura,
    De lange vingers zijn heerlijk maarr…ze worden breed en plat in de oven.
    Twee vriendinnen van mij had ik doorverwezen naar jou website voor het recept en die hadden òòk allebei brede/platte lange vingers.
    Mijn deeg was heel luchtig en heb voorzichtig gespateld zodat alle lucht erin bleef.
    Heb je een tip?

    1. Laura's Bakery schreef:

     Wat jammer! Hadden jullie wel echt een spuitmond van 10 mm gebruikt en zo bol mogelijk gespoten? Het klinkt eigenlijk alsof het té luchtig is geworden.

     1. Judith schreef:

      Yep, ze zijn ook bol/dik met opspuiten maar zakken dan langzaam in en worden breed en plat…smaak is er niet minder om.

 5. Manon Clefas schreef:

  Ze smaken exact zoals gehoopt! Klassieke lange vingers, en nog veel ook! Dit recept is zeker een aanrader. (Zelf heb ik de maïzena achterwege gelaten omdat we deze niet in huis hadden) Bedankt!!

 6. Bert schreef:

  kun je gebak met lange vingers ook invriezen of worden ze dan zacht na ontdooien ?

  1. Laura's Bakery schreef:

   Ik denk dat het zacht wordt.

   1. Bert schreef:

    dat dacht ik zelf ook , bedankt voor de reactie !

 7. Kees van Duijvenbode schreef:

  Hallo Laura, ik heb dit recept nu 2 x geprobeerd maar in beide gevallen was het beslag te zacht om er mooie baantjes mee te spuiten. Na het spuiten zakten de baantjes meteen in. Hoe krijg ik het beslag steviger?

  1. Laura's Bakery schreef:

   Hmm, heb je er teveel natte ingrediënten in gedaan? Of heb je het recept 1 op 1 overgenomen?

 8. Rose schreef:

  Hoi Laura,

  Hei je ooit geprobeerd om er een taartbodem van het beslag te maken? Ik wil een tiramisu taart gaan maken en dacht eraan om daarbij het beslag van lange vingers te gebruiken. Ik wil een springvorm van 18 of 20 cm gebruiken, maar ben daarbij onzeker naar hoeveel van het beslag ik moet gebruiken en hoe lang baktijd? Heb je enig idee? Bij voorbaat dank 🙂 Rose

  1. Laura's Bakery schreef:

   Ik zou het je niet met zekerheid durven zeggen. Ik heb het zelf nog nooit getest.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *