Lange vingers

Gepost: 24 mei 2018 Laatst bewerkt: 28 november 2024
Lange vingers

Het is ontzettend simpel om zelf lange vingers te maken. Ik deel het recept voor lange vingers en de tip om ze bros en knapperig te bakken.

Lange vingers maken

Nog nooit eerder had ik eraan gedacht om zelf lange vingers te bakken. Geen idee waarom niet, ik stond er gewoon niet bij stil. Tot het maken van de recepten voor deze koekjesweek minder soepel liep dan gehoopt (ja, ook hier gaat er wel eens iets mis), toen ging ik op zoek naar andere recepten.

Iemand van het team opperde om lange vingers te bakken en ik was gelijk enthousiast. Lange vingers hebben wat weg van eierkoeken, want het zijn luchtige en ietwat drogere koekjes. In tegenstelling tot de eierkoek bak je lange vingers juist lekker bros en knapperig. Met dit recept maak je maar liefst 50 stuks, meer dan genoeg om te gebruiken voor een prachtige taart. Maar ik begrijp het als je ze gewoon lekker zo opeet.

Boudoir koekjes en lady fingers

In Nederland kennen we deze koekjes onder de naam lange vingers, maar andere landen hebben misschien nog wel veel leukere namen bedacht voor dit koekje.

De Fransen kennen ze onder de naam “boudoirs” of “biscuits de champagne” – dit koekje smaakt namelijk uitstekend bij een glas champagne. De Engelsen noemen ze juist weer lady fingers, hoewel de meeste vrouwen hun eigen vingers nou niet direct kunnen herkennen in dit koekje denk ik zo.

BAKTIP: Voor het maken van lange vingers gebruik je een gladde spuitmond van 10 mm.

Lange vingers bakken

50x Koekjes

Makkelijke recepten voor 50 heerlijke koekjes. Maak zelf klassiekers als stroopwafels en gevulde koeken. Of kies voor de mateloos populaire en ontzettend lekkere chocolate chip cookies. Naast 50 overheerlijke recepten leer je ook meer over het bakken van koekjes zelf. Van de werking van ingrediënten tot op maat gemaakte tips voor ieder recept. 

Bestel hier!

Afbeelding

Recepten met lange vingers

De lange vingers kun je lekker zo oppeuzelen, maar je kunt ze ook goed voor desserts gebruiken. Het overheerlijke dessert tiramisu zou bijvoorbeeld nergens zijn zonder een flinke portie lange vingers, maar taarten zoals een charlotte hebben dit koekje ook hard nodig.

Je kunt het beslag voor lange vingers zelfs als taartbodem bakken; de mogelijkheden zijn eindeloos. En dan heb ik het nog niet eens over de smaakjes die je aan het koekje zelf kan meegeven, zoals ik bijvoorbeeld in mijn recept voor chocolade lange vingers deed.

Mijn lijst met recepten waarin je deze koekjes in kunt verwerken is ontzettend lang, maar ik heb een aantal hele lekkere voor jullie geselecteerd:

Wat is jouw favoriete recept met lange vingers? Of eet je ze het liefst puur?

Recept lange vingers

Lange vingers bakken

Mijn koekjes lopen uit en worden plat tijdens het bakken

Wat vervelend, dit kan aan een aantal factoren liggen:

  • Het beslag was niet luchtig genoeg gemixt, of de luchtigheid is eruit gegaan door het spatelen. Dit laatste moet heel voorzichtig gebeuren.
  • Er is een te grote spuitmond gebruikt. Je hebt een gladde spuitmond van 10 mm nodig.

Mijn lange vingers zijn niet knapperig, hoe kan dat?

Laat de koekjes eerst volledig afkoelen, daardoor worden ze pas volledig knapperig. Zijn ze dat na het afkoelen nog steeds niet? Waarschijnlijk zijn de koekjes dan niet lang of heet genoeg gebakken. Elke oven werkt weer anders en het kan helpen om een extra oventhermometer te gebruiken om de temperatuur in je oven te controleren. Wellicht ben je vergeten om in de laatste stap het bakpapier te verwijderen en de lange vingers direct op het rooster te plaatsen voordat je ze terugschoof in de oven.

Lange vingers beslag

 

lange vingers uitgelicht

Opslaan
Recept afdrukken

4.67 van 12 stemmen

Lange vingers recept

De klassieke brosse en knapperige lange vingers, wie kent ze niet? Ze zijn heel lekker om in allerlei recepten te verwerken, zoals tiramisu of charlotte.
Porties: 50 stuks

Ingrediënten

  • 4 eiwitten (M)
  • 125 gram fijne kristalsuiker + extra ter decoratie
  • snuf zout
  • 4 eidooiers (M)
  • 100 gram bloem
  • 20 gram maïzena

Instructies

Lange vingers maken

  • Klop de eiwitten in een vetvrije kom samen met suiker (60 gram) en zout tot er stijve pieken ontstaan. In een andere kom klop je de eidooiers met de overige suiker (65 gram) tot het een licht en luchtig mengsel is. Voeg het eidooiermengsel toe aan de stijfgeklopte eiwitten en spatel dit rustig en voorzichtig door elkaar.
  • Als het bijna egaal van kleur is zeef je de bloem en maïzena in 3-4 delen bij het mengsel. Steeds als het bloemmengsel bijna is opgenomen voeg je weer wat meer toe. Blijf rustig en voorzichtig spatelen, je wilt dat het mengsel zo luchtig mogelijk blijft.
  • Doe een gladde spuitmond met een opening van zo’n 10 mm in een spuitzak en schep het beslag in de zak. Spuit op een met bakpapier beklede bakplaat de lange vingers, maak ze zo’n 8 – 10 cm lang. Houd er rekening mee dat ze nog iets zullen uitzetten in de oven, zorg voor voldoende tussenruimte.
  • Strooi de fijne kristalsuiker over de lange vingers. Kantel dan de bakplaat voorzichtig zodat je het overtollige suiker dat ernaast is gevallen kunt verwijderen. Wegblazen kan eventueel ook.

Lange vingers bakken

  • Bak de lange vingers in 10-12 minuten op 190 °C (boven- en onderwarmte).
  • Laat ze even afkoelen en proef er dan eentje. Het kan zijn dat ze van binnen nog wat zacht zijn. Ook heerlijk, maar als je ze helemaal bros en knapperig wilt is dat heel eenvoudig te regelen.

Knapperige lange vingers

  • Plaats alle lange vingers op een rooster (geen bakpapier eronder) en schuif ze nog even 3-4 minuten in de oven. Dat kan ook als de oven net is uitgezet en dus afkoelt. Ze komen zachter uit de oven, maar wees gerust. Tijdens het afkoelen worden ze lekker bros.
Tips

Bak ook eens deze chocolade lange vingers!
Bewaren

De lange vingers zijn te bewaren in een goed afgesloten trommel, zo blijven ze zeker 1-2 weken goed. Invriezen heb ik nog niet eerder geprobeerd, maar als je ze goed luchtdicht verpakt zou dit goed moeten gaan.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

20 reacties

  1. vegtklas schreef:

    Mooi gelukt ik had wel de volle 13 minuten baktijd nodig met mijn oven op 200. Hierna nog even na de tijd 4 minuten in de warme oven gezet toen waren ze knapperig en bros.

    Weer iets geleerd fijn weekend

  2. Michaël Bil schreef:

    Heb ze vandaag gemaakt. Zijn erg lekker geworden. Beetje veel uitgelopen maar goed, dan zie je dat ze huisgemaakt zijn 🙂

  3. Suzan schreef:

    Ze komen er bij mij uit als een beetje dikke en reumatische vingers, maar smaken echt heerlijk. Bedankt voor dit recept!

  4. amber schreef:

    super lekker van smaak! enkel lijkt mijn deeg wat te lopend, ze vallen echt heel breed en plat uit. kan ik hier iets aan doen? 🙂

    1. Lian van Rens schreef:

      Waarschijnlijk is er tijdens het roeren teveel lucht verloren gegaan.

      1. JUdith schreef:

        Hoi Laura,
        De lange vingers zijn heerlijk maarr…ze worden breed en plat in de oven.
        Twee vriendinnen van mij had ik doorverwezen naar jou website voor het recept en die hadden òòk allebei brede/platte lange vingers.
        Mijn deeg was heel luchtig en heb voorzichtig gespateld zodat alle lucht erin bleef.
        Heb je een tip?

        1. Laura's Bakery schreef:

          Wat jammer! Hadden jullie wel echt een spuitmond van 10 mm gebruikt en zo bol mogelijk gespoten? Het klinkt eigenlijk alsof het té luchtig is geworden.

          1. Judith schreef:

            Yep, ze zijn ook bol/dik met opspuiten maar zakken dan langzaam in en worden breed en plat…smaak is er niet minder om.

  5. Manon Clefas schreef:

    Ze smaken exact zoals gehoopt! Klassieke lange vingers, en nog veel ook! Dit recept is zeker een aanrader. (Zelf heb ik de maïzena achterwege gelaten omdat we deze niet in huis hadden) Bedankt!!

  6. Bert schreef:

    kun je gebak met lange vingers ook invriezen of worden ze dan zacht na ontdooien ?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik denk dat het zacht wordt.

      1. Bert schreef:

        dat dacht ik zelf ook , bedankt voor de reactie !

  7. Kees van Duijvenbode schreef:

    Hallo Laura, ik heb dit recept nu 2 x geprobeerd maar in beide gevallen was het beslag te zacht om er mooie baantjes mee te spuiten. Na het spuiten zakten de baantjes meteen in. Hoe krijg ik het beslag steviger?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Hmm, heb je er teveel natte ingrediënten in gedaan? Of heb je het recept 1 op 1 overgenomen?

  8. Rose schreef:

    Hoi Laura,

    Hei je ooit geprobeerd om er een taartbodem van het beslag te maken? Ik wil een tiramisu taart gaan maken en dacht eraan om daarbij het beslag van lange vingers te gebruiken. Ik wil een springvorm van 18 of 20 cm gebruiken, maar ben daarbij onzeker naar hoeveel van het beslag ik moet gebruiken en hoe lang baktijd? Heb je enig idee? Bij voorbaat dank 🙂 Rose

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik zou het je niet met zekerheid durven zeggen. Ik heb het zelf nog nooit getest.

  9. Petra schreef:

    Kun je de bloem ook vervangen voor amandelmeel? Dit vanwege een tarweallergie.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Nee, dat kan helaas niet zomaar. Bloem en amandelmeel zijn niet 1:1 door elkaar te vervangen. Je leest er hier meer over: https://www.laurasbakery.nl/glutenvrij-bakken-doe-je-zo/

  10. Anne Staal schreef:

    5 sterren
    Ik heb de tarwebloem vervangen door Schar mix C om ze glutenvrij te maken, Ze zijn perfect gelukt, lekker, leuk om te maken en ze waren perfect voor de overheerlijke tiramisu die we ermee gemaakt hebben.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept