Het is ontzettend simpel om zelf lange vingers te maken. Ik deel het recept voor lange vingers en de tip om ze bros en knapperig te bakken.
Lange vingers maken
Nog nooit eerder had ik eraan gedacht om zelf lange vingers te bakken. Geen idee waarom niet, ik stond er gewoon niet bij stil. Tot het maken van de recepten voor deze koekjesweek minder soepel liep dan gehoopt (ja, ook hier gaat er wel eens iets mis), toen ging ik op zoek naar andere recepten.
Iemand van het team opperde om lange vingers te bakken en ik was gelijk enthousiast. Lange vingers hebben wat weg van eierkoeken, want het zijn luchtige en ietwat drogere koekjes. In tegenstelling tot de eierkoek bak je lange vingers juist lekker bros en knapperig. Met dit recept maak je maar liefst 50 stuks, meer dan genoeg om te gebruiken voor een prachtige taart. Maar ik begrijp het als je ze gewoon lekker zo opeet.
Boudoir koekjes en lady fingers
In Nederland kennen we deze koekjes onder de naam lange vingers, maar andere landen hebben misschien nog wel veel leukere namen bedacht voor dit koekje.
De Fransen kennen ze onder de naam “boudoirs” of “biscuits de champagne” – dit koekje smaakt namelijk uitstekend bij een glas champagne. De Engelsen noemen ze juist weer lady fingers, hoewel de meeste vrouwen hun eigen vingers nou niet direct kunnen herkennen in dit koekje denk ik zo.
BAKTIP: Voor het maken van lange vingers gebruik je een gladde spuitmond van 10 mm.
Mooi gelukt ik had wel de volle 13 minuten baktijd nodig met mijn oven op 200. Hierna nog even na de tijd 4 minuten in de warme oven gezet toen waren ze knapperig en bros.
Weer iets geleerd fijn weekend
Heb ze vandaag gemaakt. Zijn erg lekker geworden. Beetje veel uitgelopen maar goed, dan zie je dat ze huisgemaakt zijn 🙂
Ze komen er bij mij uit als een beetje dikke en reumatische vingers, maar smaken echt heerlijk. Bedankt voor dit recept!
super lekker van smaak! enkel lijkt mijn deeg wat te lopend, ze vallen echt heel breed en plat uit. kan ik hier iets aan doen? 🙂
Waarschijnlijk is er tijdens het roeren teveel lucht verloren gegaan.
Hoi Laura,
De lange vingers zijn heerlijk maarr…ze worden breed en plat in de oven.
Twee vriendinnen van mij had ik doorverwezen naar jou website voor het recept en die hadden òòk allebei brede/platte lange vingers.
Mijn deeg was heel luchtig en heb voorzichtig gespateld zodat alle lucht erin bleef.
Heb je een tip?
Wat jammer! Hadden jullie wel echt een spuitmond van 10 mm gebruikt en zo bol mogelijk gespoten? Het klinkt eigenlijk alsof het té luchtig is geworden.
Yep, ze zijn ook bol/dik met opspuiten maar zakken dan langzaam in en worden breed en plat…smaak is er niet minder om.
Ze smaken exact zoals gehoopt! Klassieke lange vingers, en nog veel ook! Dit recept is zeker een aanrader. (Zelf heb ik de maïzena achterwege gelaten omdat we deze niet in huis hadden) Bedankt!!
Super dit!
kun je gebak met lange vingers ook invriezen of worden ze dan zacht na ontdooien ?
Ik denk dat het zacht wordt.
dat dacht ik zelf ook , bedankt voor de reactie !
Hallo Laura, ik heb dit recept nu 2 x geprobeerd maar in beide gevallen was het beslag te zacht om er mooie baantjes mee te spuiten. Na het spuiten zakten de baantjes meteen in. Hoe krijg ik het beslag steviger?
Hmm, heb je er teveel natte ingrediënten in gedaan? Of heb je het recept 1 op 1 overgenomen?
Hoi Laura,
Hei je ooit geprobeerd om er een taartbodem van het beslag te maken? Ik wil een tiramisu taart gaan maken en dacht eraan om daarbij het beslag van lange vingers te gebruiken. Ik wil een springvorm van 18 of 20 cm gebruiken, maar ben daarbij onzeker naar hoeveel van het beslag ik moet gebruiken en hoe lang baktijd? Heb je enig idee? Bij voorbaat dank 🙂 Rose
Ik zou het je niet met zekerheid durven zeggen. Ik heb het zelf nog nooit getest.
Kun je de bloem ook vervangen voor amandelmeel? Dit vanwege een tarweallergie.
Nee, dat kan helaas niet zomaar. Bloem en amandelmeel zijn niet 1:1 door elkaar te vervangen. Je leest er hier meer over: https://www.laurasbakery.nl/glutenvrij-bakken-doe-je-zo/
Ik heb de tarwebloem vervangen door Schar mix C om ze glutenvrij te maken, Ze zijn perfect gelukt, lekker, leuk om te maken en ze waren perfect voor de overheerlijke tiramisu die we ermee gemaakt hebben.