Kaneelcake maken is onwijs makkelijk én erg lekker. Maak de cake in een gewone cakevorm of maak het extra feestelijk in een speciale vorm zoals ik heb gedaan. Heerlijk met een toef slagroom erop.

Kaneelcake recept

Voor dit kaneelcake recept gebruikte ik deze prachtige vorm van Nordic Ware. Maar je kunt uiteraard ook een gewone cakevorm gebruiken. Net wat je zelf leuk of makkelijk vindt. De smaak wordt er in ieder geval niet minder op, want die is sowieso zalig.

Een lekkere smeuïge cake, maar dan met kaneelsmaak. Niets meer en niets minder. Zeker in de herfst een topper van een cake!

Zelf kaneelcake bakken

Kaneelcake maken is echt een fluitje van een cent. Je maakt hem zoals iedere ’traditionele’ cake en het behoeft geen ingewikkelde vaardigheden. Natuurlijk zijn er bij simpele recepten als deze tips en trucs die je kunt gebruiken om ervoor te zorgen dat je de lekkerste cake maakt. Hier heb ik mijn tips voor de perfecte cake voor je verzameld.

Kaneelcake WM-1

Kaneelcake maken

Kaneel is een smaakmaker die ik heel graag in de keuken gebruik. Natuurlijk in de herfst als het seizoen voor kaneel en verwarmende kruiden is aangebroken, maar stiekem gebruik ik het graag het hele jaar door. Het is eigenlijk bij alles wel lekker, vind je niet? Zowel in combinatie met andere kruiden als op zichzelf echt een van mijn favorieten.

BAKTIP: Dol op bakken met kaneel? Neem dan eens kijkje tussen al mijn kaneel recepten.

Het Basisbakboek

Voor iedere thuisbakker die de basis van het bakken graag onder de knie wil krijgen heb ik Het Basisbakboek geschreven. Naast de ongeschreven bakregels en heel veel andere handige baktips, deel ik de belangrijkste (en lekkerste!) basisrecepten met je. Ook laat ik zien hoe je per basisrecept hier zelf mee aan de slag kunt om ermee te variëren. Met dit boek is bakken voor iedereen leuk en makkelijk!

Bestel hier!

Afbeelding
Kaneelcake WM-2

Meer herfstige cake recepten

Deze kaneelcake is wat mij betreft een op en top herfstcake. Maar in die categorie heb ik uiteraard nog meer lekkere cake recepten op het blog staan. Ik zet er een paar voor je op een rij:

Tips voor kaneelcake

Kaneel

Je kunt voor dit recept iedere soort kaneel gebruiken. Het is net wat je voorkeur heeft. De meest bekende soorten zijn Ceylon of Cassia en deze gebruik ik zelf ook regelmatig. Ceylon is wat lichter van smaak en Cassia kaneel is wat intenser. Ik gebruik gemalen kaneel.

Bloem of meel

Ik heb er voor gekozen om zelfrijzend bakmeel te gebruiken, maar je kunt ook een mix van bloem met bakpoeder gebruiken voor deze kaneelcake. In dit artikel leg ik je er meer over uit.

Toevoegingen

Natuurlijk kun je naar smaak toevoegingen doen aan dit recept. Denk aan extra kruiden of bijvoorbeeld stukjes appel. Al kun je dan ook mijn recept voor appel-kaneel cake aanhouden, net zo makkelijk.

 

kaneelcake

Opslaan
Recept afdrukken

4.74 van 15 stemmen

Kaneelcake recept

Een lekkere kaneelcake is niet moeilijk om te maken. Serveer de plakjes cake met een beetje slagroom voor een ware traktatie.
Porties: 12 plakjes
25 cm cake bakvorm

Ingrediënten

  • 200 gram ongezouten roomboter
  • 200 gram fijne kristalsuiker
  • 1 tl vanille-extract
  • 4 eieren M
  • 200 gram zelfrijzend bakmeel
  • 4 tl kaneel
  • snuf zout

Instructies

  • Mix in een kom de boter en suiker tot een romig mengsel. Voeg vanille-extract en eieren één voor één toe en mix tot een glad mengsel.
  • Voeg het zelfrijzend bakmeel, kaneel en zout beetje bij beetje toe. Mix tot deze droge ingrediënten zijn opgenomen.
  • Stort het beslag in een ingevette en bebloemde bakvorm. Bak de cake in 55-60 minuten gaar op 175 °C (boven- en onderwarmte).
  • Controleer vlak voor het einde van de baktijd of de cake gaar is met een houten satéprikker of caketester. Als de prikker schoon uit de cake komt dan is de cake gaar.
  • Na het bakken laat je de cake enkele minuten in de vorm afkoelen. Hierna stort je de cake op een rooster en laat je hem volledig afkoelen.
Tips

Met dit beslag kun je ook 12 cupcakes bakken. Deze bak je in 20 minuten gaar.
Bewaren

Alles over het bewaren van cake lees je hier!

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

5 reacties

  1. Jolanda schreef:

    De smaak was heerlijk, maar ik vond m een beetje stevig/compact. Heb je nog tips om de cake iets luchtiger te krijgen?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Deze cake is inderdaad wel ietsje steviger, je zou deze tips wel kunnen bekijken: https://www.laurasbakery.nl/tips-voor-de-perfecte-cake/

  2. Brenda schreef:

    Hoi Laura,

    Kan ik hier een andere cake van maken door de kaneel te vervangen met koek & speculaaskruiden of pumpkin spice mix?

    Ik zag je mooie speculaas tulband al, maar heb helaas geen zure room in huis. Dus vroeg me af of ik van dit recept een speculaascake zou kunnen maken.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ja hoor, dat kan zeker! Zal ook erg lekker zijn verwacht ik.

  3. Hannie Van Ekeren schreef:

    Helpt het misschien als je 1 extra ei in doet en langer mixt?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept