Laura's Bakery
  • Inloggen
  • Registreren
  • Zoete recepten
  • Hartige recepten
  • Handige Baktips
  • Inspiratie
  • Feestdagen
  • Recepten omrekenen
  • Printables
  • Over ons
    • Over Laura’s Bakery
    • Mijn boeken
    • Het Laura’s Bakery Receptenboek
    • FAQ – veelgestelde vragen
    • Samenwerken
    • Contact
Laura's Bakery
  • Zoete recepten
  • Hartige recepten
  • Handige Baktips
  • Inspiratie
  • Feestdagen
  • Recepten omrekenen
  • Printables
  • Over ons
    • Over Laura’s Bakery
    • Mijn boeken
    • Het Laura’s Bakery Receptenboek
    • FAQ – veelgestelde vragen
    • Samenwerken
    • Contact
Laura's Bakery

Zelf oliebollen maken

Laura Kieftdoor Laura Kieft
27 december 2017
in Feestdagen, Klein Gebak, Oud en Nieuw, Zoete recepten
Deel op Facebook!Deel op Twitter!Deel op LinkedIn!Deel op Pinterest! Deel op WhatsApp!Deel via de E-mail!
Direct naar recept

Het zelf maken van oliebollen kan ik nu eindelijk na een aantal jaren van mijn lijstje afstrepen. En wederom is het zo’n gevalletje ‘waarom heb ik dit nooit eerder gedaan?’. Het is niet moeilijk of ingewikkeld, maar wel ontzettend lekker. Ik bakte de oliebollen samen met mijn moeder vanwege een gebrekkige afzuigkap bij mij thuis. Een friteuse hebben we beide niet, dus we maakten gebruik van een braadpan met zonnebloemolie. Dat werkt helemaal prima! Wij gingen voor de basis oliebol die vrij neutraal is van smaak. Je zou meer suiker kunnen toevoegen als je graag een zoete oliebol wilt, maar wat poedersuiker doet uiteraard ook wonderen. Daarnaast is het ook een goede basis om mee te variëren. Door het toevoegen van rozijnen, appel en/of kruiden bijvoorbeeld. Hoewel ik oliebollen heb kunnen afstrepen van mijn lijst, is hij nu wel weer gegroeid met verschillende oliebollen variaties. Die zul je volgend jaar vast voorbij zien komen.

Recept afdrukken

Oliebollen

De lekkerste oliebollen voor oud en nieuw maak je toch echt zelf. Probeer ze zeker eens uit, want het is helemaal niet zo moeilijk. Dit recept helpt je op weg!
Porties: 20 -25 stuks

Ingrediënten

  • 500 ml melk
  • 7 gram droge gist (1 zakje)
  • 2 el witte basterdsuiker (of meer naar smaak)
  • 500 gram bloem
  • snuf zout
  • 1 ei (M)
  • zonnebloemolie (om in te bakken)

Instructies

  • Verhit de melk tot deze lauwwarm is en haal van de warmtebron af, voeg gist en suiker toe en roer even door. Laat dit 5-10 minuutjes staan, je zult zien dat de gist borrelen.
  • In een kom voeg je de bloem en zout samen, roer even kort door. Voeg het ei toe en mix door de bloem, terwijl je mixt giet je het melkmengsel erbij. Blijf mixen tot er een glad beslag ontstaat.
  • Dek de kom af met plastic folie en laat het een uur rijzen op een warme plek tot het in volume is verdubbeld.
  • Zet 15-20 minuten voor het beslag klaar is je pan met olie op het vuur en verhit tot deze 180 °C is.
  • Oliebollen kun je maken met twee losse lepels waarmee je een bol vormt, of met een ijslepel. Die laatste is het makkelijkst en gebruikten wij dan ook. Dip de lepel even in de olie en schep 4-5 oliebollen in je pan.
  • Bak de oliebollen in 4-6 minuten goudbruin, keer ze halverwege om als ze niet uit zichzelf draaien.
  • Dip je lepel voor iedere ronde oliebollen weer even opnieuw in de pan met olie, zo zorg je dat ze niet blijven plakken aan de lepel en je oliebollen een hele vreemde vorm krijgen. Je hoeft je lepel niet na elke ronde schoon te maken.
  • Als je oliebollen klaar zijn leg je ze even in een vergiet dat je bekleedt met keukenpapier, verplaats ze daarna naar een plaat waar ook keukenpapier op ligt. Het papier neemt overtollig vet op en dat is wel zo fijn. Ververs het keukenpapier in de zeef dan ook regelmatig.
  • Serveren met poedersuiker en smullen maar!

Tips

  • Hoeveel er in je pan kunnen is wederom afhankelijk van de grootte van je pan. Zorg dat ze genoeg ruimte hebben.
Tips

Hoeveel zonnebloemolie nodig is, hangt af van de grootte van je pan. Wij gebruikten een braadpan waar 2 liter olie in ging. Vul de pan niet tot aan de rand.

Bewaren

De oliebollen zijn het lekkerst als je ze binnen 1-2 dagen opeet. Invriezen kan eventueel ook, dan zijn ze tot 3 maanden houdbaar. De oliebollen warm je eenvoudig op in de oven of magnetron.

Vorige post

Volgende post

Kerststol wentelteefjes
Oud en Nieuw champagnetaart

Related Posts

Volkoren appel-kaneel pancakes

door Laura Kieft
23 januari 2021
3

Het...

Vanillecake zonder ei

Vanillecake zonder ei

door Laura Kieft
16 januari 2021
19

Mijn...

Volkoren bananenbrood muffins

door Laura Kieft
13 januari 2021
23

Het...

Laura Kieft

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

Reacties 101

  1. Homemade by Joke says:
    3 jaar geleden

    Het was leuk om samen de oliebollen te bakken Lautje ? en wat staan ze mooi op de foto!
    Liefs, mam ❤️

    Beantwoorden
    • Greetje says:
      3 jaar geleden

      Mooie reactie van mam.
      Ik noem mijn kleindochter Lauren ook altijd Lautje.
      Mooie oliebollen. Ik bak er ook altijd een paar met gember. Speciaal voor deze oma. ???

      Beantwoorden
  2. Antoinet says:
    3 jaar geleden

    Super. Ga ze zeker uitproberen!!

    Beantwoorden
  3. Pauline says:
    3 jaar geleden

    Hoi! Ik wil dit zeker gaan proberen. Ik vraag me alleen af wat een ‘warme’ plek is. Mijn moeder zette het beslag vroeger op de verwarming om te laten rijzen, maar wij hebben alleen vloerverwarming. Misschien in de oven? De laagste stand is 40°C. Of heeft iemand een ander/beter idee?

    Beantwoorden
    • Laura Kieft says:
      3 jaar geleden

      Ik zette de kom naast de verwarming, in de oven zou ook moeten lukken.

      Beantwoorden
    • Jane says:
      1 jaar geleden

      Hoi Laura,

      Ik zou graag jouw recept uit willen proberen maar heb alleen maar sojamelk en amandelmelk in huis. Kan ik de 500ml melk hier een op een mee vervangen?

      Groetjes!

      Beantwoorden
      • Laura's Bakery says:
        1 jaar geleden

        Dat durf ik niet zeker te zeggen, dat heb ik niet geprobeerd maar het lijkt me wel.

        Beantwoorden
        • Nick says:
          4 weken geleden

          Ik ga het proberen met havermelk. Zal hier laten weten of het gelukt is!

          Beantwoorden
  4. Karin says:
    3 jaar geleden

    Jaren geleden gedaan, onwijs lekker maar het stinkt zo in huis.
    Iemand tips om de stank te voorkomen? Dan wil ik het nog weleens een keer proberen 🙂

    Beantwoorden
    • Laura Kieft says:
      3 jaar geleden

      Na (of al tijdens) het bakken goed luchten en de afzuigkap op de hoogste stand aan. Daarna eventueel een deurbrander aan, dan is de lucht snel weer weg (dat ging bij ons prima zo).

      Beantwoorden
    • Kim says:
      3 jaar geleden

      Ik bak ze buiten in de frituurpan. Geen stank in huis. In ons vorige huis kon dat niet, altijd na de tijd deuren en ramen open en daarna kookte ik een pannetje wasverzachter tegen de stank.

      Beantwoorden
    • Renate says:
      2 jaar geleden

      Ik zet altijd een pannetje water met azijn op laag vuur… geen stank in huis. Terwijl ik gister 4 uur heb staan bakken.

      Beantwoorden
    • Ina says:
      1 jaar geleden

      Ik zet altijd een pan met azijn met water gelijk op met de oliebollen, laten koken en laat het als de oliebollen klaar zijn nog een half uurtje koken,nooit last van de geur.

      Beantwoorden
      • Laura's Bakery says:
        1 jaar geleden

        Wat een slimme tip!

        Beantwoorden
  5. Megan says:
    3 jaar geleden

    Ik ga ze zeker maken! Zou het ook gewoon in de frituurpan kunnen?

    Beantwoorden
    • Laura Kieft says:
      3 jaar geleden

      Jazeker, ik raad je wel aan om deze dan te vullen met zonnebloemolie.

      Beantwoorden
  6. Laura Roberts says:
    3 jaar geleden

    Ik ga ze maken! Lekker! Heb je ook een recept voor appelbeignets?

    Beantwoorden
    • Laura Kieft says:
      3 jaar geleden

      Nee, die is er nog niet.

      Beantwoorden
      • Paula says:
        2 maanden geleden

        Hoi Laura, komt het recept voor de allerlekkerste appelbeignets dit jaar? Groetjes Paula

        Beantwoorden
        • Laura's Bakery says:
          1 maand geleden

          Dat kan ik nog eventjes niet verklappen!

          Beantwoorden
          • Miranda says:
            4 weken geleden

            Ik wacht ook met smart 😉

  7. Yvonne says:
    3 jaar geleden

    Ik wil ze zondag gaan maken, maar ik heb nog een vraag:
    “Verhit de melk tot deze lauwwarm is, voeg gist en suiker toe en roer even door. Laat dit 5-10 minuutjes staan, je zult zien dat de gist borrelen.”
    Moet de pan op het vuur blijven staan tijdens die 5-10 minuten of moet je alleen de melk verwarmen en vervolgens de pan van het vuur halen?

    Beantwoorden
    • Laura Kieft says:
      3 jaar geleden

      Nee je verhit alleen de melk tot het lauwwarm is, daarna haal je die van het vuur (of uit de magnetron)

      Beantwoorden
      • Yvonne says:
        3 jaar geleden

        Bedankt voor je snelle reactie! Ik ben heel benieuwd naar het resultaat zondag 🙂

        Beantwoorden
      • Regina says:
        3 weken geleden

        Zou je dat er misschien bij kunnen zetten in het recept? Ik heb het nu dus op het vuur laten staan 😂

        Beantwoorden
  8. Paula says:
    3 jaar geleden

    Ik bak al een paar jaar zelf oliebollen. Begon als een traditie met mijn oma en moeder. Toen een paar keer met mijn moeder gedaan. Dit jaar wordt de derde keer dat ik het alleen doe. Mijn moeder vindt het genoeg geweest hahahahaha.
    Maar dit jaar koop ik niet de pakken voor oliebollen, ik ga jouw recept een proberen.
    Nog makkelijker en dan ook in kleinere porties te verdelen.
    Heerlijk zelf oliebollen en appelbeignets maken!!
    Dank je voor dit recept!

    Beantwoorden
  9. Janneke says:
    3 jaar geleden

    Hoi Laura! Ben heel benieuwd, ga ze morgrn bakken, nu al zin in!
    Ik heb wel even een vraagje, hoe meet je de temperatuur van de olie als je geen thermometer hebt? Is hier niet een of ander trucje voor?

    Beantwoorden
    • Laura Kieft says:
      3 jaar geleden

      Je kunt ook een stukje brood in de pan doen, als het flink begint te borrelen rondom het stukje brood is het meestal goed. Zou dan eerst even 1 oliebol bakken om het extra te testen.

      Beantwoorden
  10. Mieke says:
    3 jaar geleden

    Hoi Laura, Dit jaar ga ik jouw recept uitproberen.
    Ik weet niet welke soort bloem jij gebruikt maar ik wil graag een tip hiervoor delen:
    Voor een goede oliebol heb je bloem zonder ascorbinezuur en met een hoog eiwitgehalte nodig, dat maakt meer gluten en kun je langer kneden. Gebruik daarom Patenbloem. kneed eerst op lage snelheid het beslag en voeg de laatste 35 % vocht als laatste toe en draai het deeg op iets hogere snelheid nog 15 min. om veel gluten te maken.

    Beantwoorden
    • remy says:
      2 jaar geleden

      hoi ik heb pantenbloem ook gebruikt maar bij was het heel erg stuif geworden het leek op kauwgom,
      dus ben ik over gegaan naar tarwebloem, dat pakte beter uit

      Beantwoorden
  11. Carla says:
    3 jaar geleden

    Hoi Dames,

    Wat zijn dat een gouden momenten:
    Samen met je dochter/moeder oliebollen bakken!
    Dat zijn herinneringen die je moet koesteren!
    Grappig dat jullie het allebei op je eigen blog neer kunt zetten.
    Leuk Joke, dat je ook terug denkt aan hoe het vroeger thuis was.
    Jullie oliebollen zien er verrukkelijk uit!
    Chapeau meiden!
    Ik wens jullie een heel fijne jaarwisseling en wens jullie een gezond, gelukkig en succesvol blogjaar 2018!
    Liefs,
    Car

    Beantwoorden
  12. Loes says:
    3 jaar geleden

    Beste Laura,

    Bedankt voor dit recept! Heb je ook nog een tip op welk moment je het beste de rozijnen/stukjes appel toe kunt voegen? Doe je dit net voordat je het neerzet om te laten rijzen?

    Groeten en alvast een fijne jaarwisseling,

    Loes

    Beantwoorden
    • Laura Kieft says:
      3 jaar geleden

      Voordat je het laat rijzen inderdaad. Je voegt die als laatst aan het beslag toe.

      Beantwoorden
  13. Yvonne says:
    3 jaar geleden

    Nou, net geprobeerd, het recept precies gevolgd, maar het rijzen is op de een of andere manier mis gegaan.. dus het zijn geen oliebollen geworden, maar een soort gefrituurde deegballen.

    Beantwoorden
    • Laura Kieft says:
      3 jaar geleden

      Oh wat jammer zeg! Misschien te lang gerezen waardoor het weer is ingezakt?

      Beantwoorden
      • Yvonne says:
        3 jaar geleden

        Ik heb het uiteindelijk (doordat het opwarmen van de olie wat langer duurde) wel wat langer dan een uur laten rijzen, maar ook daarvoor was het niet goed gerezen. Wel loste de gist aan het begin niet goed op (het werden allemaal klontjes), dus toen heb ik de melk nog maar even verwarmd waarna het wel oploste. Misschien dat dat niet goed is geweest, of misschien heb ik teveel zout toegevoegd. Volgend jaar maar weer opnieuw proberen! 🙂

        Beantwoorden
        • Laura Kieft says:
          3 jaar geleden

          Het zou kunnen dat door het opnieuw verhitten de gist niet meer goed werkte. Het is overigens niet erg als je wat klontjes zit, als het een tijdje staat lossen die vanzelf zo goed als helemaal op.

          Beantwoorden
  14. Marielle says:
    3 jaar geleden

    Ze zijn super geworden! Wat zullen we er vanavond van genieten. Fijne jaarwisseling en alle goeds voor het nieuwe jaar!

    Beantwoorden
  15. Jane says:
    2 jaar geleden

    Gisteren al proef gebakken met het lekkerste recept ooit! De moeite waard om het te proberen!

    Beantwoorden
  16. Hetty says:
    2 jaar geleden

    De pan waar ik het beslag in maak zet ik even onderste boven op het fornuis zodat ie warm is

    Beantwoorden
  17. Ria van der Zande says:
    2 jaar geleden

    Ik ga jou recept uitproberen.
    Ieder jaar kant en klaar producten gebruikt.
    Ben benieuwd.

    Ria

    Beantwoorden
    • Ria van der Zande says:
      2 jaar geleden

      Ze zijn mislukt.
      Jammer, ik weet niet wat er fout is gegaan.
      Ik heb het recept gedaan zoals het er stond.
      Het was niet gaan rijzen en het was taai deeg.
      Wat is er fout gegaan?

      Beantwoorden
      • Remy says:
        2 jaar geleden

        Hoi RIA VAN DER ZANDE.

        Welke gist heeft u gebruikt als u instant gist gebruikt heeft die moet direct bij de bloem en niet door de lauwe melke

        Beantwoorden
        • Ria van der Zande says:
          2 jaar geleden

          Dan is dat het geval.
          Ik dank je voor feedback.
          Volgende keer ga ik het uitproberen.
          Gelukkig Nieuwjaar!

          Beantwoorden
          • Laura Kieft says:
            2 jaar geleden

            Instant gist kan gewoon bij de melk hoor, zo doe ik het ook altijd. Ik had toevallig dit jaar ook een portie met hetzelfde probleem. Dat lag uiteindelijk aan de gist. Kijk ook uit dat je de melk niet té heet verwarmt.

        • Laura Kieft says:
          2 jaar geleden

          instant gist kan prima bij de melk, dat deed ik zelf ook 😉

          Beantwoorden
  18. José says:
    2 jaar geleden

    Hallo Laura,
    Als je met verse gist wilt maken, hoeveel heb je dan nodig?

    Beantwoorden
    • Rinske says:
      2 jaar geleden

      20 gram verse gist staat ongeveer gelijk aan 1 zakje droge gist had ik gelezen ergens hier.

      Beantwoorden
      • Gerard says:
        2 maanden geleden

        1 op 3 dus dat klopt wel

        Beantwoorden
  19. Remy says:
    2 jaar geleden

    Hoi.

    Ik gebruikte instant gist en die moet je direct gebruike bij de bloem.

    niet door de melk doen dan gaat het minder rijzen

    Beantwoorden
    • Laura Kieft says:
      2 jaar geleden

      Is niet nodig hoor, ik doe het door de melk en het rijst super.

      Beantwoorden
      • Remy says:
        2 jaar geleden

        Hoi ok maar bij mijn ging het niet rijzen

        Beantwoorden
      • Remy says:
        2 jaar geleden

        Toen ik dat deed ging het niet rijzen

        Beantwoorden
        • Laura Kieft says:
          2 jaar geleden

          Dat kan meerdere oorzaken hebben. Was je gist nog wel goed? Was de omgeving niet te koud?

          Beantwoorden
          • Remy says:
            2 jaar geleden

            Hoi.

            Ik heb het op 4 verschillende manieren geprobeerd en me gist was nog goed dag van te voren gehaald dat doe ik meestal alles ver hallen maar de laatste keer dat ik het bij de bloem deed ging het helemaal goed, toen nam het het wel in volume wel toe. Hij stond naast de verwarming

  20. Leonie says:
    2 jaar geleden

    Ik heb het recept gevolgd maar vond de smaak niet zo. Ik vermoed dat het snufje zout de oorzaak is. Bij een ander recept moest ik 10 gram zout toevoegen op evenveel bloem. Die smaakte wel een het deeg rees veel beter.

    Beantwoorden
    • Petra says:
      3 weken geleden

      Vond ik ook. De texture is goed, maar ze waren flauw.

      Beantwoorden
  21. Eva says:
    2 jaar geleden

    Al jaren bak ik prima oliebollen met oliebollenmix. Dit jaar leek het me leuk dit recept te gebruiken; ik heb namelijk goede ervaring met je recepten. Helaas ging het deeg bij mij ook niet rijzen, ook niet na een extra zakje gist en opwarmen in de oven. Vlak voor sluitingstijd daarom alsnog twee pakken mix gehaald en gelukkig nog lekkere bolletjes kunnen bakken… Ik begrijp niet wat er mis is gegaan, heb instant gist gebruikt, welke gist zou je aanraden?

    Beantwoorden
    • Remy says:
      2 jaar geleden

      Hoi,
      Als je instant gist hebt gebruikt die kun je het beste direct bij de bloem doen anders gaat het niet goed rijzen staat ook op de verpakkingen en op internet
      Zie link: https://broodsmakelijk.nl/verschil-droge-gist-en-instant-gist

      Beantwoorden
    • Laura Kieft says:
      2 jaar geleden

      Ik gebruik ook instant gist. Is je melk niet té heet geweest?

      Beantwoorden
  22. Eva says:
    2 jaar geleden

    Bedankt Remy, de link is duidelijk! Daar is het dan mis gegaan, ik heb t bij de melk gedaan.

    Beantwoorden
  23. Marleen says:
    1 jaar geleden

    Hoi Laura, ik ben lekker aan het bakken geweest met jou recept. Het resultaat viel mij een klein beetje tegen. Het zijn mooie bollen geworden maar de smaak vind ik wat vlak. Is meer basterdsuiker dan de oplossing?
    Vriendelijke groet, Marleen

    Beantwoorden
    • Laura's Bakery says:
      1 jaar geleden

      Wat jammer om te horen. De naar jouw mening vlakke smaak kan op allerlei manieren opgelost worden, misschien juist door lekkere vullingen?

      Beantwoorden
  24. Pingback: Pizzasticks met ricotta, courgette en tomaat - Laura's Bakery
  25. Marloes Crietee says:
    1 jaar geleden

    Ik heb nog een tip voor het oplossen van de gist, want zo in de melk vind ik zelf nooit zo goed gaan. Beter gaat het als je de verbrokkelde gist met de suiker mengt en even laat staan. Het wordt dan vanzelf vloeibaar, heel grappig! Dan de lauwe melk erbij en klaar is Kees. Succes allemaal en prettige jaarwisseling!

    Beantwoorden
  26. Greetje says:
    1 jaar geleden

    Ik ga ze morgen proberen te maken, ik heb geen zin om achter in de rij te gaan staan om een paar van die vette oliebollen (hier zijn ze niet zo lekker namelijk). Als ik dit lees denk ik, dat moet ik ook kunnen hihihi. Ik hoop dat het zo is. Groetje en alvast een hele fijne jaarwisseling, Groetjes Greetje

    Beantwoorden
    • Laura's Bakery says:
      1 jaar geleden

      Dat gaat vast helemaal goedkomen, geniet van je zelfgemaakte oliebollen en een fijne jaarwisseling ook.

      Beantwoorden
  27. Joyce says:
    1 jaar geleden

    1000x dank!

    Je receptuur gebruikt en i.p.v. melk, lactosevrije melk gebruikt ivm intolerantie. Ze zien er prachtig uit en de kinderen genieten dat zij ook oliebollen kunnen eten!

    Dank daarvoor!

    Beantwoorden
    • Laura's Bakery says:
      1 jaar geleden

      Ontzettend fijn dit! Graag gedaan, hier doe ik het voor 🙂

      Beantwoorden
  28. Zara Leus says:
    9 maanden geleden

    Hi ik heb ze gemaakt en zijn super goed gelukt. Je hebt sowieso een super leuke blog en recepten ik ben 12 en heb heel veel lekkere en leuke baksels gemaakt dankzij jouw blog
    Gr zara

    Beantwoorden
    • Laura's Bakery says:
      9 maanden geleden

      Wat leuk dat je midden in april lekker oliebollen aan het bakken bent 😉 Geniet ervan!

      Beantwoorden
  29. Zara Leus says:
    9 maanden geleden

    Ik vond ze super lekker

    Beantwoorden
  30. r dreessen says:
    3 maanden geleden

    ik wil dit recept ook gaan proberen met mijn dochter we hebben een grote fam. dus wil ik 1000 g bloem gebruiken moet ik de rest zoals gist 7 gram melk enz ook allemaal aanpassen dacht zelf om gewoon alles dubbel te doen dan maar weet het niet zeker ik wacht een reactie af grtjs

    Beantwoorden
    • Zara Leus says:
      3 maanden geleden

      Ja als je een ding verdubbeld moet je de rest ook verdubbelen. Anders kloppen de verhoudingen niet meer

      Beantwoorden
    • Astrid says:
      4 weken geleden

      Wat ik in jouw geval zou doen, is twee porties beslag maken (hoef je niets te verdubbelen, maak je het gewoon 2 keer 😉 ). Eerst beslag 1 maken, laten rijzen. Tegen einde rijstijd van beslag 1 maak je beslag 2. Ben je de eerste lading aan het bakken, dan rijst de tweede. Ben je klaar met bakken van beslag 1, dan is beslag 2 bijna klaar met rijzen.

      Beantwoorden
  31. romee says:
    2 maanden geleden

    hi ik vind ze echt geweldig maar heb je ze ook vega

    Beantwoorden
  32. Ellen says:
    1 maand geleden

    Heb je ook een goede vervanger voor zonnebloemolie?
    (Wij kunnen niet tegen zonnebloemolie).

    Beantwoorden
    • Laura's Bakery says:
      1 maand geleden

      Arachideolie!

      Beantwoorden
  33. Emmy says:
    1 maand geleden

    Kun je ook houdbare melk gebruiken?

    Beantwoorden
    • Laura's Bakery says:
      1 maand geleden

      Dat lijkt me geen probleem.

      Beantwoorden
      • Emmy says:
        1 maand geleden

        Bedankt voor je reactie

        Beantwoorden
  34. Felice van Zuilen says:
    1 maand geleden

    Hi Laura,
    Ik zou deze oliebollen heel graag glutenvrij willen maken. Ik houd namelijk niet van rozijnen. Kan ik dan het bloem vervangen door een Schär Mix? Of heb je daar een ander recept voor.
    Hoor het graag.
    Groetjes,
    Felice

    Beantwoorden
    • Laura's Bakery says:
      1 maand geleden

      Ik heb hier zelf geen ervaring mee, maar als op het pak van Schär staat dat je bloem er één op één mee kunt vervangen dan moet je goed zitten!

      Beantwoorden
    • Astrid says:
      4 weken geleden

      Je kunt het bloem vervangen door een glutenvrije broodmix. Hier zit standaard xantaangom in, dat geeft een bindend en luchtig effect (wat normaal dus de gluten doen…). Neem je een gewone glutenvrije meelmix, dan ontbreekt de xantaangom en krijg je taaie oliebollen.

      Gist mag je zeker verdubbelen naar 14 gram op 500 gr glutenvrije broodmix.

      Beantwoorden
    • Klaas Jan says:
      4 weken geleden

      Hoi Felice,
      Vandaag wezen bakken met glutenvrije oliebollen.
      Wij gebruiken
      500 gram Schär Mix B.
      10 gr gist
      700 ml lauwe melk
      250 gr rozijnen of krenten (of elke de helft)
      2 appels
      eventueel 6 gr kaneel

      Succes.
      Grtn Klaas Jan

      Beantwoorden
  35. Tim says:
    4 weken geleden

    Vergeten we niet iets? … Wat maakt een oliebol nu zo speciaal? Geen verplichting maar bij mij krijgen de oliebollen ook rozijnen! Anders wordt het zo’n ‘deegbal’. Persoonlijke keuze 🙂

    Beantwoorden
    • Laura's Bakery says:
      4 weken geleden

      Haha smaken verschillen, ik hou er dus echt niet van (rozijnen). Maar feit is: in een officiële ‘oliebol’ horen geen krenten of rozijnen te zitten, dan heet het eigenlijk een rozijnen- of krentenbol.

      Beantwoorden
  36. eefje says:
    4 weken geleden

    Hoi Laura,

    Dit jaar wil ik ook jou Oliebollen gaan maken.
    maar zou er ook wat krenten/rozijnen in willen, zou dat mogelijk zijn denk je?
    en hoeveel zou je er dan in doen?

    Beantwoorden
    • Laura's Bakery says:
      3 weken geleden

      Tuurlijk kan dat! Ik hou er totaal niet van, dus ik zou zoveel toevoegen als jou lekker lijkt.

      Beantwoorden
  37. Gé says:
    4 weken geleden

    Gé,
    IK heb dit recept ook al gebruikt maar ik gebruikte water i.p.v. melk maakt dat verschil in smaak?

    Beantwoorden
    • Laura's Bakery says:
      3 weken geleden

      Ik vind water een minder smaakvol resultaat geven.

      Beantwoorden
    • Petra says:
      3 weken geleden

      Ik heb ergens gelezen dat als je water gebruikt ipv melk dat ze dan minder gauw donker worden. Viel mij idd op dat ze, met de melk, heel snel donker werden, maar nog niet gaar

      Beantwoorden
  38. Monique says:
    3 weken geleden

    Kan je het recept verdubbelen of is het beter om gewoon enkel recept te maken ivm met rijzen.
    Ik heb 4 keer het recept nodig desnoods in 4 pannen.
    Van de week al een keer gebakken, gist bleef klonteren. Is het een idee eerst een papje met een beetje van de lauwe melk temaken en dan bij de rest van de melk te doen

    Beantwoorden
    • Laura's Bakery says:
      3 weken geleden

      Nee hoor dat kan prima! Lastig te zeggen wat er misgaat bij je met de gist, maar dat kun je inderdaad proberen.

      Beantwoorden
  39. Chantal says:
    3 weken geleden

    Hi Laura, kan je de oliebollen ook maken met gewone suiker? Ik woon in het buitenland en we hebben geen basterdsuiker hier! Alvast bedankt! En fijne jaarwisseling!

    Beantwoorden
    • Laura's Bakery says:
      3 weken geleden

      Ja hoor!

      Beantwoorden
  40. frank says:
    3 weken geleden

    Goede tip om de lepel eerst in de olie te dippen en toe plakken te voorkomen, pluimpje🙃

    Beantwoorden
  41. Charlotte Huntjens says:
    3 weken geleden

    Hoi Laura
    Ik heb geprobeerd deze oliebollen te
    maken maar het ging compleet mis de oliebollen waren na 3 en een halve minuut op 180 graden nog steeds niet gaar, ( je kon het rauwe deeg uit het korstje halen van de oliebol en en weer een nieuwe oliebol van maken ) ze bleven ook aan het netje in de friteuse plakken . Ik heb precies gedaan zoals op het recept
    Groet Charlotte en Chantal

    Beantwoorden
    • Laura's Bakery says:
      3 weken geleden

      Wat vervelend zeg! Eigenlijk kunnen ze niet mislukken als je het recept volledig hebt gevolgd. Ik kan het helaas ook niet beoordelen zo op afstand..

      Beantwoorden
  42. Sol Van der Heiden - Montes says:
    3 weken geleden

    Ik woon sinds 4 jaar in Amerika en dacht laten we het is proberen.. we missen de oliebollen namelijk best rond deze tijd. En het is gelukt! Zonnebloem olie is niet te vinden hier maar met Canola ging het ook goed. De suiker heb ik met light raw sugar vervangen omdat ze witte basterd suiker niet kennen. Het gist was nog het lastig want je hebt zulke verschillende (fast, active etc) en ik had het handig gevonden om exact te weten hoeveel gram suiker of zout er in ging. Is hier toch anders. Maar ze zijn lekker geworden!

    Beantwoorden
  43. Roald says:
    3 weken geleden

    Hoi, een goed basis recept – maar ik heb het aangepast (met success) voor 40 oliebollen: liter melk, kilo bloem, 2 eieren, 2x 10 gram droge gist (aro), 6 el gewone suiker, zakje vanille suiker, 3 el kaneel, 200gr rozijnen, bakje sukade stukjes, 3 liter zonnebloem olie.

    De melk verwarm ik en met een thermometer controleer ik dat de melk precies 30 graden is (niet warmer, anders gaat het gist dood. Als de melk te warm is: eerst af laten koelen voordat de gist er in gaat). De gist werkt veel sneller met warme melk en in 30 minuten is het deeg verdubbeld. Dan de rozijnen en sucade er door. Het deeg zakt in, maar dat is niet erg. Nu de frituurpan aan. Als de pan heet is (met 3l olie duurt dat zo’n 10 minuten), is het deeg inmiddels weer verdubbeld in omvang.

    Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Waar ben je naar op zoek?

Generic filters
Exact matches only

Uitgebreid zoeken

Over Laura's Bakery

Laura’s Bakery

Welkom op Laura's Bakery! Je bent hier aan het juiste webadres voor de lekkerste baksels en borrelhapjes. Met mijn toegankelijke recepten laat ik je zien dat bakken niet alleen leuk en lekker is, maar ook helemaal niet zo moeilijk.

Veel bakplezier! Liefs, Laura

Hier kun je mij ook volgen

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze updates en/of nieuwsbrief om nooit meer iets te missen.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mijn boeken

Het Laura’s Bakery Basisbakboek
Het Laura’s Bakery Bakboek
Het Borrelhapjes Bakboek
Het Kinderbakboek

Volg mij op instagram

  • NIEUW! Al eens volkoren pancakes geprobeerd? Dat is dus hartstikke lekker! Ik deel vandaag op het blog het recept voor een variant met appel en kaneel met jullie. Fijne zaterdag 🤗.⁠
⁠
De link naar het recept vind je in mijn bio > @laurasbakery⁠
⁠
#zaterdagbakdag #weekend #pancakes #volkoren
  • 1 RECEPT, 5 LAYOUTS! Om jullie te laten zien hoe multifunctioneel Het Receptenboek is, heb ik 1 recept op 5 verschillende manieren opgeschreven of ingeplakt.⁠⠀
⁠⠀
1. Simpel. Balpen en wat stickers zijn voldoende.⁠⠀
2. Gebruik een handletterpen voor toffe titels en je kunt ook heel handig een foto bij het recept plakken!⁠⠀
3. Ook met foto, maar een andere indeling, daarvoor gebruik je een blanco pagina en de receptstickers.⁠⠀
4. Knip een recept uit een magazine en plak het in! Dit recept staat op een promotiekaartje voor Het Receptenboek en heeft toevallig dezelfde styling.⁠⠀
5. Print het recept vanaf de website uit op 90% en dan past het qua breedte perfect in Het Receptenboek!⁠⠀
⁠⠀
Dit zijn 5 simpele verschillende manieren om recepten in te schrijven, maar ik kan er nog wel 20 bedenken. Met toffe tekeningetjes erbij bijvoorbeeld!⁠⠀
⁠⠀
Vertel, hoe zou jij je recept inschrijven (of plakken)?⁠⠀
⁠⠀
RESERVEER NU! Via de link in mijn profiel kun je jouw exemplaar van Het Receptenboek reserveren, dan ben je ook nog op tijd om mee te doen aan een toffe winactie > @laurasbakery⁠⠀
⁠⠀
#hetreceptenboek #receptenboek #hetlaurasbakeryreceptenboek
  • NIEUW! Wist jij al dat het helemaal niet moeilijk is om zelf sweet chili saus te maken? En zo ontzettend lekker zeg! Dan smaken de borrelhapjes die je erin gaat dippen extra lekker kan ik je beloven 😉.⁠
⁠
Het recept staat vanaf vandaag op het blog, link in bio > @laurasbakery.⁠
⁠
#sweetchilisaus #borrelhapjes
  • BAKTIP! Appel-kaneelcake met een lekkere laag fudge er bovenop. Je maakt de fudgelaag ontzettend snel en makkelijk, doordat je er kant-en-klare fudge voor gebruikt! Maar je kunt het bijvoorbeeld ook vervangen door dulce de leche, ook erg lekker 😉.⁠
⁠
Het recept staat al even online en is te vinden via de zoekbalk op het blog, link in bio > @laurasbakery.⁠
⁠
#fudge #cake #appelkaneelcake #baktip #bakken
  • NIEUW! Vandaag staat het recept voor dit klassieke wit brood online op Laura @laurasbakery.⁠ ⁠ #witbrood #brood #broodbakken #bakken' data-src='https://scontent-amt2-1.cdninstagram.com/v/t51.2885-15/139832269_281229826684238_2033910250201291457_n.jpg?_nc_cat=101&ccb=2&_nc_sid=8ae9d6&_nc_ohc=VLo3mtiOg-4AX90mgRy&_nc_ht=scontent-amt2-1.cdninstagram.com&oh=b0cf33e8be8e4a3349cbb9ed41833328&oe=6031CD8B' title='NIEUW! Vandaag staat het recept voor dit klassieke wit brood online op Laura's Bakery. Daar werd namelijk ontzettend vaak naar gevraagd! Heb jij nog meer verzoekjes op het gebied van brood? Laat ze maar horen in de comments 👇🏻.⁠ ⁠ Het recept voor dit wit brood en nog vele andere broden vind je op het blog, link in bio > @laurasbakery.⁠ ⁠ #witbrood #brood #broodbakken #bakken'>
  • KOOKTIP! Ooit al eens een hartige galette gemaakt of gegeten? Deze met pompoen en geitenkaas is een heerlijke hartige taart voor bij het avondeten.⁠
⁠
Het recept staat al even online en vind je via de zoekbalk op het blog, link in bio > @laurasbakery.⁠
⁠
#galette #hartigetaart #pompoen #geitenkaas #vegetarisch

HANDIGE BAKTIPS

Genoemde oventemperaturen zijn altijd voor een oven met boven- en onderwarmte. Bak je op hetelucht? Zet de temperatuur dan 10-20% lager.

Een theelepel (tl) heeft een inhoud van 5 milliliter, een eetlepel (el) heeft een inhoud van 15 milliliter.

Met 1 ei wordt een ei van M formaat bedoeld, die weegt zonder schaal ongeveer 50 gram. Minder nodig? Kluts je ei dan en weeg af wat je nodig hebt.

Met boter wordt altijd ongezouten roomboter bedoeld, net zoals dat met suiker altijd kristalsuiker wordt bedoeld. Ik geef de voorkeur aan fijne kristalsuiker.

Je ingrediënten moeten altijd op kamertemperatuur zijn, tenzij anders vermeld.

RECEPT OMREKENEN

Naar een grotere of kleinere vorm

Populaire berichten

No bake stroopwafel cheesecake

Basisrecept vanille botercrème

Biscuit recept

Snelle cinnamon rolls

Volgende Post
Oud en Nieuw champagnetaart

Oud en Nieuw champagnetaart

Menu
  • Zoete recepten
  • Hartige recepten
  • Handige Baktips
  • Inspiratie
  • Feestdagen
Navigatie
  • Over Laura’s Bakery
  • FAQ – Veelgestelde vragen
  • Samenwerken
  • Contact
  • Disclaimer
  • Privacyverklaring
Recepten
  • Muffins
  • Pancakes
  • Schuimpjes
  • Taarten
  • Truffels & Bonbons
  • Vullingen en Toppings
  • Zonder oven
Meest recent

Volkoren appel-kaneel pancakes

23 januari 2021

Sweet chili saus

22 januari 2021

Wit brood

20 januari 2021
Mijn bakboeken

Het Laura's Bakery Basisbakboek

Het Laura's Bakery Bakboek

Het Borrelhapjes Bakboek

2020 | all rights reserved

Hoofd categorieën
Selecteer sub
Zoeken

Volkoren appel-kaneel pancakes

door Laura Kieft-23 januari 2021-3

Het maken van volkoren appel-kaneel pancakes stond al zo’n 3 maanden op mijn lijst en een paar weken geleden kwam het er dan ein-de-lijk van. Het is weer een experiment om te kijken wat je...

Sweet chili saus

door Laura Kieft-22 januari 2021-1

Ik was er vroeger niet dol op, maar tegenwoordig staat er altijd een fles sweet chili saus in de kast. Sterker nog, sinds kort staat daar een fles met zelfgemaakte sweet chili saus bij. Nooit...

Wit brood

door Laura Kieft-20 januari 2021-12

Ik vind het heerlijk om broden te bakken. De laatste tijd zijn het voornamelijk busbroden die hier uit de oven komen. Een busbrood is qua vorm het brood dat je veel in de winkels zit...

Moussaka

door Laura Kieft-18 januari 2021-16

Alle keren dat ik tot nu toe moussaka had gegeten, bevatte dit Griekse gerecht geen aardappelen. Wat zeg ik; in mijn Griekse kookboek staat het ook op die manier. Maar ineens kwam ik allerlei versies...

Vanillecake zonder ei

door Laura Kieft-16 januari 2021-19

Mijn vanillecake is het meest populaire recept van Laura’s Bakery en ik kan jullie geen ongelijk geven! Regelmatig krijg ik de vraag of deze cake ook zonder ei te maken is en zo ja, hoe...

Brooddeeg laten rijzen in de koelkast

door Laura Kieft-15 januari 2021-23

Kun je brooddeeg laten rijzen in de koelkast? Het is een vraag die ontzettend vaak wordt gesteld, maar ik had er eerlijk gezegd geen ervaring mee. Ik heb mij de laatste weken dus ingelezen op...

Volkoren bananenbrood muffins

door Laura Kieft-13 januari 2021-23

Het is weer de tijd van het jaar om volkorenmeel te proberen in mijn favoriete recepten. De pot met volkorenmeel stond alweer te lang in mijn kast zonder gebruikt te worden. In combinatie met de...

Appel-havermout ontbijt uit de oven

door Laura Kieft-10 januari 2021-28

Zoals ik aan het begin van deze week al aankondigde kun je op allerlei manieren havermoutpap maken. In een pan, in de koelkast, maar dus ook in de oven! Daar is dit appel-havermout ontbijt uit...

Havermout ontbijttaart

door Laura Kieft-09 januari 2021-8

Met dit recept heb ik de lekkerste havermout ontbijttaart ooit gemaakt. Als je het mij vraagt dan, ik heb ontzettend zitten smullen van deze taart met kwark en fruit. Voor de bodem gebruikte ik mijn...

Vegetarische groene havermoutburger

door Laura Kieft-08 januari 2021-8

Ik moet eerlijk toegeven dat ik niet meteen razend enthousiast werd bij het idee van een havermoutburger. Havermout had ik überhaupt niet zo snel aan avondeten gekoppeld, laat staan aan een burger. Toch vond mijn...

Appel-havermoutkoekjes

door Laura Kieft-07 januari 2021-26

Alweer ruim een jaar geleden maakte ik deze lekkere appel-havermoutkoekjes. Ik ben dol op koekjes en snoep er maar wat graag van, maar ik was op zoek naar een wat meer verantwoorde versie. Dat werden...

Bananenbrood overnight oats met blauwe bessen

door Laura Kieft-06 januari 2021-8

Voor wie het nog niet kent: overnight oats is eigenlijk gewoon een soort havermoutpap, maar dan een koude variant die je de avond van tevoren maakt. Je kunt dan meteen meerdere porties maken, zodat je...

Speculaas havermoutpap

door Laura Kieft-05 januari 2021-5

Al jaren maak ik in de winter regelmatig speculaas pap. Soms laat ik daar een foto van zien via mijn Instagram stories en iedere keer word ik daarna overspoeld met vragen naar het recept. Laat...

Bakken met havermout

door Laura Kieft-04 januari 2021-14

Aankomende week staat op Laura’s Bakery in het teken van (recepten met) havermout, want we beginnen het jaar meteen goed met een mooie themaweek. We trappen deze themaweek af met een inhoudelijk artikel over havermout....

Mueslibollen (mueslibroodjes)

door Laura Kieft-02 januari 2021-9

Ik bak erg graag brood, maar aan mueslibollen had ik nog niet eerder gedacht. Ik kreeg de tip vanuit mijn team, evenals de tip om ze te beleggen met kaas en abrikozenjam (Mariette zweert bij...

De Bakstrijd: januari 2021

door Laura Kieft-01 januari 2021-0

We starten de eerste Bakstrijd van 2021 met zo’n leuk thema: brood! Het leuke van brood bakken is dat je er zoveel mee kunt variëren: formaat, smaken en manieren van bakken. Ik vertel je er...

Mijn 2020

door Laura Kieft-31 december 2020-5

Nou jongens, 2020 was me een jaartje wel he? Al met al vind ik dat ik absoluut niet mag klagen. Iedereen in mijn directe omgeving is gezond en ikzelf ook. Het belangrijkst als je het...

Oliebollen met banketbakkersroom

door Laura Kieft-30 december 2020-2

Als klein kind at ik al oliebollen met banketbakkersroom, zó ontzettend lekker. We hadden thuis altijd een kom met banketbakkersroom in de koelkast staan met Oud en Nieuw zodat we onze oliebollen konden doorsnijden en...

Stroopwafel oliebollen

door Laura Kieft-29 december 2020-6

Oliebollen voor het ontbijt, een standaard traditie begin van het nieuwe jaar bij mij. Mocht jij dat ook doen, kun je dit jaar ontbijten met stroopwafel oliebollen. Als je wat over houdt met oudjaar dan,...

Printable: bladerdeegstengels

door Laura Kieft-28 december 2020-0

Tijd voor alweer de laatste printable van het jaar! Begin dit jaar had ik zelfs nog nooit over printables nagedacht en nu zijn er al ontzettend veel verschenen op Laura’s Bakery. Een ontzettend leuk spontaan...

  • 1
  • 2
  • 3
  • …
  • 114
  • 115
No Result
View All Result
  • Inloggen
  • Registreer
  • Zoete recepten
  • Hartige recepten
  • Handige Baktips
  • Inspiratie
  • Feestdagen
  • Recepten omrekenen
  • Printables
  • Over ons
    • Over Laura’s Bakery
    • Mijn boeken
    • Het Laura’s Bakery Receptenboek
    • FAQ – veelgestelde vragen
    • Samenwerken
    • Contact

Welkom terug!

Log hieronder in op uw account

Wachtwoord vergeten Registreer

Wachtwoord opnieuw aanvragen

Voer uw gebruikersnaam of e-mailadres in om uw wachtwoord opnieuw in te stellen.

Inloggen

Geef een naam op voor je collectie



Annuleren
Maak collectie aan