Het zelf maken van oliebollen kan ik nu eindelijk na een aantal jaren van mijn lijstje afstrepen. En wederom is het zo’n gevalletje ‘waarom heb ik dit nooit eerder gedaan?’. Het is niet moeilijk of ingewikkeld, maar wel ontzettend lekker. Ik bakte de oliebollen samen met mijn moeder vanwege een gebrekkige afzuigkap bij mij thuis. Een friteuse hebben we beide niet, dus we maakten gebruik van een braadpan met zonnebloemolie. Dat werkt helemaal prima! Wij gingen voor de basis oliebol die vrij neutraal is van smaak. Je zou meer suiker kunnen toevoegen als je graag een zoete oliebol wilt, maar wat poedersuiker doet uiteraard ook wonderen. Daarnaast is het ook een goede basis om mee te variëren. Door het toevoegen van rozijnen, appel en/of kruiden bijvoorbeeld. Hoewel ik oliebollen heb kunnen afstrepen van mijn lijst, is hij nu wel weer gegroeid met verschillende oliebollen variaties. Die zul je volgend jaar vast voorbij zien komen.
Ingrediënten oliebollen
voor 20-25 stuks
- 500 ml melk
- 7 gram droge gist (1 zakje)
- 2 el witte basterdsuiker (of meer naar smaak)
- 500 gram bloem
- snuf zout
- 1 ei
- zonnebloemolie om in te bakken
TIP: Hoeveel zonnebloemolie nodig is, hangt af van de grootte van je pan. Wij gebruikten een braadpan waar 2 liter olie in ging. Vul de pan niet tot aan de rand.
Bereiding
Verhit de melk tot deze lauwwarm is, voeg gist en suiker toe en roer even door. Laat dit 5-10 minuutjes staan, je zult zien dat de gist borrelen.
In een kom voeg je de bloem en zout samen, roer even kort door. Voeg het ei toe en mix door de bloem, terwijl je mixt giet je het melkmengsel erbij. Blijf mixen tot er een glad beslag ontstaat.
Dek de kom af met plastic folie en laat het een uur rijzen op een warme plek tot het in volume is verdubbeld.
Zet 15-20 minuten voor het beslag klaar is je pan met olie op het vuur en verhit tot deze 180 graden is.
Oliebollen kun je maken met twee losse lepels waarmee je een bol vormt, of met een ijslepel. Die laatste is het makkelijkst en gebruikten wij dan ook. Dip de lepel even in de olie en schep 4-5 oliebollen in je pan.
TIP:Hoeveel er in je pan kunnen is wederom afhankelijk van de grootte van je pan. Zorg dat ze genoeg ruimte hebben.
Bak de oliebollen in 4-6 minuten goudbruin, keer ze halverwege om als ze niet uit zichzelf draaien.
Dip je lepel voor iedere ronde oliebollen weer even opnieuw in de pan met olie, zo zorg je dat ze niet blijven plakken aan de lepel en je oliebollen een hele vreemde vorm krijgen. Je hoeft je lepel niet na elke ronde schoon te maken.
Als je oliebollen klaar zijn leg je ze even in een vergiet dat je bekleedt met keukenpapier, verplaats ze daarna naar een plaat waar ook keukenpapier op ligt. Het papier neemt overtollig vet op en dat is wel zo fijn. Ververs het keukenpapier in de zeef dan ook regelmatig.
De oliebollen zijn het lekkerst als je ze binnen 1-2 dagen opeet. Invriezen kan eventueel ook, dan zijn ze tot 3 maanden houdbaar. De oliebollen warm je eenvoudig op in de oven of magnetron.
Serveren met poedersuiker en smullen maar!
Het was leuk om samen de oliebollen te bakken Lautje ? en wat staan ze mooi op de foto!
Liefs, mam ❤️
Mooie reactie van mam.
Ik noem mijn kleindochter Lauren ook altijd Lautje.
Mooie oliebollen. Ik bak er ook altijd een paar met gember. Speciaal voor deze oma. ???
Super. Ga ze zeker uitproberen!!
Hoi! Ik wil dit zeker gaan proberen. Ik vraag me alleen af wat een ‘warme’ plek is. Mijn moeder zette het beslag vroeger op de verwarming om te laten rijzen, maar wij hebben alleen vloerverwarming. Misschien in de oven? De laagste stand is 40°C. Of heeft iemand een ander/beter idee?
Ik zette de kom naast de verwarming, in de oven zou ook moeten lukken.
Jaren geleden gedaan, onwijs lekker maar het stinkt zo in huis.
Iemand tips om de stank te voorkomen? Dan wil ik het nog weleens een keer proberen 🙂
Na (of al tijdens) het bakken goed luchten en de afzuigkap op de hoogste stand aan. Daarna eventueel een deurbrander aan, dan is de lucht snel weer weg (dat ging bij ons prima zo).
Ik bak ze buiten in de frituurpan. Geen stank in huis. In ons vorige huis kon dat niet, altijd na de tijd deuren en ramen open en daarna kookte ik een pannetje wasverzachter tegen de stank.
Ik zet altijd een pannetje water met azijn op laag vuur… geen stank in huis. Terwijl ik gister 4 uur heb staan bakken.
Ik ga ze zeker maken! Zou het ook gewoon in de frituurpan kunnen?
Jazeker, ik raad je wel aan om deze dan te vullen met zonnebloemolie.
Ik ga ze maken! Lekker! Heb je ook een recept voor appelbeignets?
Nee, die is er nog niet.
Ik wil ze zondag gaan maken, maar ik heb nog een vraag:
“Verhit de melk tot deze lauwwarm is, voeg gist en suiker toe en roer even door. Laat dit 5-10 minuutjes staan, je zult zien dat de gist borrelen.”
Moet de pan op het vuur blijven staan tijdens die 5-10 minuten of moet je alleen de melk verwarmen en vervolgens de pan van het vuur halen?
Nee je verhit alleen de melk tot het lauwwarm is, daarna haal je die van het vuur (of uit de magnetron)
Bedankt voor je snelle reactie! Ik ben heel benieuwd naar het resultaat zondag 🙂
Ik bak al een paar jaar zelf oliebollen. Begon als een traditie met mijn oma en moeder. Toen een paar keer met mijn moeder gedaan. Dit jaar wordt de derde keer dat ik het alleen doe. Mijn moeder vindt het genoeg geweest hahahahaha.
Maar dit jaar koop ik niet de pakken voor oliebollen, ik ga jouw recept een proberen.
Nog makkelijker en dan ook in kleinere porties te verdelen.
Heerlijk zelf oliebollen en appelbeignets maken!!
Dank je voor dit recept!
Hoi Laura! Ben heel benieuwd, ga ze morgrn bakken, nu al zin in!
Ik heb wel even een vraagje, hoe meet je de temperatuur van de olie als je geen thermometer hebt? Is hier niet een of ander trucje voor?
Je kunt ook een stukje brood in de pan doen, als het flink begint te borrelen rondom het stukje brood is het meestal goed. Zou dan eerst even 1 oliebol bakken om het extra te testen.
Hoi Laura, Dit jaar ga ik jouw recept uitproberen.
Ik weet niet welke soort bloem jij gebruikt maar ik wil graag een tip hiervoor delen:
Voor een goede oliebol heb je bloem zonder ascorbinezuur en met een hoog eiwitgehalte nodig, dat maakt meer gluten en kun je langer kneden. Gebruik daarom Patenbloem. kneed eerst op lage snelheid het beslag en voeg de laatste 35 % vocht als laatste toe en draai het deeg op iets hogere snelheid nog 15 min. om veel gluten te maken.
hoi ik heb pantenbloem ook gebruikt maar bij was het heel erg stuif geworden het leek op kauwgom,
dus ben ik over gegaan naar tarwebloem, dat pakte beter uit
Hoi Dames,
Wat zijn dat een gouden momenten:
Samen met je dochter/moeder oliebollen bakken!
Dat zijn herinneringen die je moet koesteren!
Grappig dat jullie het allebei op je eigen blog neer kunt zetten.
Leuk Joke, dat je ook terug denkt aan hoe het vroeger thuis was.
Jullie oliebollen zien er verrukkelijk uit!
Chapeau meiden!
Ik wens jullie een heel fijne jaarwisseling en wens jullie een gezond, gelukkig en succesvol blogjaar 2018!
Liefs,
Car
Beste Laura,
Bedankt voor dit recept! Heb je ook nog een tip op welk moment je het beste de rozijnen/stukjes appel toe kunt voegen? Doe je dit net voordat je het neerzet om te laten rijzen?
Groeten en alvast een fijne jaarwisseling,
Loes
Voordat je het laat rijzen inderdaad. Je voegt die als laatst aan het beslag toe.
Nou, net geprobeerd, het recept precies gevolgd, maar het rijzen is op de een of andere manier mis gegaan.. dus het zijn geen oliebollen geworden, maar een soort gefrituurde deegballen.
Oh wat jammer zeg! Misschien te lang gerezen waardoor het weer is ingezakt?
Ik heb het uiteindelijk (doordat het opwarmen van de olie wat langer duurde) wel wat langer dan een uur laten rijzen, maar ook daarvoor was het niet goed gerezen. Wel loste de gist aan het begin niet goed op (het werden allemaal klontjes), dus toen heb ik de melk nog maar even verwarmd waarna het wel oploste. Misschien dat dat niet goed is geweest, of misschien heb ik teveel zout toegevoegd. Volgend jaar maar weer opnieuw proberen! 🙂
Het zou kunnen dat door het opnieuw verhitten de gist niet meer goed werkte. Het is overigens niet erg als je wat klontjes zit, als het een tijdje staat lossen die vanzelf zo goed als helemaal op.
Ze zijn super geworden! Wat zullen we er vanavond van genieten. Fijne jaarwisseling en alle goeds voor het nieuwe jaar!
Gisteren al proef gebakken met het lekkerste recept ooit! De moeite waard om het te proberen!
De pan waar ik het beslag in maak zet ik even onderste boven op het fornuis zodat ie warm is
Ik ga jou recept uitproberen.
Ieder jaar kant en klaar producten gebruikt.
Ben benieuwd.
Ria
Ze zijn mislukt.
Jammer, ik weet niet wat er fout is gegaan.
Ik heb het recept gedaan zoals het er stond.
Het was niet gaan rijzen en het was taai deeg.
Wat is er fout gegaan?
Hoi RIA VAN DER ZANDE.
Welke gist heeft u gebruikt als u instant gist gebruikt heeft die moet direct bij de bloem en niet door de lauwe melke
Dan is dat het geval.
Ik dank je voor feedback.
Volgende keer ga ik het uitproberen.
Gelukkig Nieuwjaar!
Instant gist kan gewoon bij de melk hoor, zo doe ik het ook altijd. Ik had toevallig dit jaar ook een portie met hetzelfde probleem. Dat lag uiteindelijk aan de gist. Kijk ook uit dat je de melk niet té heet verwarmt.
instant gist kan prima bij de melk, dat deed ik zelf ook 😉
Hallo Laura,
Als je met verse gist wilt maken, hoeveel heb je dan nodig?
20 gram verse gist staat ongeveer gelijk aan 1 zakje droge gist had ik gelezen ergens hier.
Hoi.
Ik gebruikte instant gist en die moet je direct gebruike bij de bloem.
niet door de melk doen dan gaat het minder rijzen
Is niet nodig hoor, ik doe het door de melk en het rijst super.
Hoi ok maar bij mijn ging het niet rijzen
Toen ik dat deed ging het niet rijzen
Dat kan meerdere oorzaken hebben. Was je gist nog wel goed? Was de omgeving niet te koud?
Hoi.
Ik heb het op 4 verschillende manieren geprobeerd en me gist was nog goed dag van te voren gehaald dat doe ik meestal alles ver hallen maar de laatste keer dat ik het bij de bloem deed ging het helemaal goed, toen nam het het wel in volume wel toe. Hij stond naast de verwarming
Ik heb het recept gevolgd maar vond de smaak niet zo. Ik vermoed dat het snufje zout de oorzaak is. Bij een ander recept moest ik 10 gram zout toevoegen op evenveel bloem. Die smaakte wel een het deeg rees veel beter.
Al jaren bak ik prima oliebollen met oliebollenmix. Dit jaar leek het me leuk dit recept te gebruiken; ik heb namelijk goede ervaring met je recepten. Helaas ging het deeg bij mij ook niet rijzen, ook niet na een extra zakje gist en opwarmen in de oven. Vlak voor sluitingstijd daarom alsnog twee pakken mix gehaald en gelukkig nog lekkere bolletjes kunnen bakken… Ik begrijp niet wat er mis is gegaan, heb instant gist gebruikt, welke gist zou je aanraden?
Hoi,
Als je instant gist hebt gebruikt die kun je het beste direct bij de bloem doen anders gaat het niet goed rijzen staat ook op de verpakkingen en op internet
Zie link: https://broodsmakelijk.nl/verschil-droge-gist-en-instant-gist
Ik gebruik ook instant gist. Is je melk niet té heet geweest?
Bedankt Remy, de link is duidelijk! Daar is het dan mis gegaan, ik heb t bij de melk gedaan.