Met dit makkelijke oliebollen recept kun je zelf oliebollen bakken, genieten geblazen! En natuurlijk deel ik veel handige baktips met je zodat jij niet alleen de lekkerste oliebollen van de straat bakt, maar zodat je ook weet hoe je jouw verse oliebollen het beste kunt bewaren en opwarmen.

Zelf oliebollen maken

Eindelijk kan ik het bakken van oliebollen van mijn lijst afstrepen! Wederom is het zo’n gevalletje ‘waarom heb ik dit nooit eerder gedaan?’. Het recept is niet moeilijk of ingewikkeld, maar wel ontzettend lekker. Ik gebruik ieder jaar weer mijn basisrecept voor oliebollen, dat vind ik het allerlekkerste. In de tussentijd heb ook een aantal smaakvariaties op dit basisrecept gebakken, die vind je ook in dit artikel terug.

Oliebollen bakken in een pan

Ik gebruik altijd een braadpan met zonnebloemolie om oliebollen te bakken. Dat doe ik al jaren en werkt echt perfect. Als je een frituurpan in huis hebt, kun je deze natuurlijk ook vullen met zonnebloemolie. Je wil ze in ieder geval niet bakken in frituurvet. Dit vet stolt na het afkoelen en laat een wit laagje achter op je oliebol. Dat ziet er niet smakelijk uit en is bovendien minder lekker.

Oliebollen bakken

Oliebollen ingrediënten

Je hebt niet veel nodig om zelf oliebollen te maken en daarnaast zijn alle ingrediënten gemakkelijk verkrijgbaar in elke supermarkt. Ik zet ze voor je op een rij en deel gelijk wat tips en informatie over de ingrediënten.

  • Melk. De melk verwarm je in de magnetron of in een pannetje tot deze lauwwarm is (of lichaamstemperatuur). Als de melk te heet is, gaart de gist door en rijst je beslag niet. Het moet correct verwarmd worden voor een goede rijzing van je oliebollenbeslag.
  • Gist. Ik gebruik hiervoor instant droge gist, dit is in elke supermarkt verkrijgbaar. Meer lezen over gist? Lees eens mijn artikel over het verschil tussen droge en verse gist.
  • Witte basterdsuiker. Dit geeft een subtiele zoete smaak aan de zelfgemaakte oliebollen, maar draagt ook bij aan de werking van de gist.
  • Bloem. Zelf gebruik ik eigenlijk altijd tarwebloem voor het bakken van oliebollen.
  • Zout. Een (flinke) snuf zout voorkomt een flauw eindresultaat en versterkt daarnaast de andere aanwezige smaken.
  • Ei. Eieren zorgen voor structuur en binding, maar aanvullend vertelde een bakker mij ooit dat eieren de vetopname verminderen tijdens het bakken.

Oliebollen uit de oven of airfryer

Ik heb een heel lekker recept voor oliebollen uit de oven voor jullie. Dit recept is getest voor de oven, maar met een airfryer zou dit ook moeten lukken. Ik heb het nog niet getest, maar omdat een airfryer een turbo heteluchtoven is zijn baksels hierin sneller klaar dan in de oven. Begin met een baktijd van 15 minuten en controleer dan of ze goed zijn. Indien nodig kun je nog een paar minuten baktijd toevoegen.

Ronde oliebollen bakken

Zelfgemaakte oliebollen zien er vaak net even anders uit dan de oliebollen die je bij de oliebollenkraam koopt. Minder rond bijvoorbeeld. Ik heb weleens rare modellen gehad in de schaal. Gelukkig is het niet moeilijk om mooie ronde oliebollen te bakken.

Mijn belangrijkste tip hiervoor: gebruik een ijslepel! Zo’n model dat je knijpt om het beslag eruit te krijgen. Dip de ijslepel even in de hete olie voordat je het deeg in de pan schept. De olie zorgt ervoor dat het deeg makkelijk loslaat van de lepel, je kunt zo ongeveer 4-5 keer scheppen. Daarna dip je hem opnieuw in de olie.

Als je dit niet doet, zul je merken dat er vaak rare uitsteeksels aan de oliebol komen. Zorg ook dat je niet te weinig oliebollenbeslag in de pan schept, anders worden ze eerder ovaal dan rond.

Luchtige oliebollen bakken

Als je oliebollen mooi rond zijn geworden, zul je zien dat ze vaak ook lekker luchtig zijn. Bij mij zijn meestal de laatste 2-3 oliebollen die ik bak uit een portie beslag iets minder luchtig. Dat komt omdat de meeste lucht uit het beslag is verdwenen. Dat heeft twee (potentiële) oorzaken:

  1. Het beslag staat al een tijdje en zakt langzaam in.
  2. Het overgebleven beslag is door het scheppen en misschien wat roeren minder luchtig geworden.

Belangrijk is dus dat je het beslag niet te lang laat rijzen. Op een bepaald punt wordt het te luchtig en zakt het weer in. En je wilt dus ook een beetje doorwerken met het bakken. Probeer verder met het scheppen van de oliebollen niet te roeren in je kom met beslag om het geheel zo luchtig mogelijk te houden.

Het Feestdagen Bakboek 

Ben jij net als ik dol op de feestdagen en dan eigenlijk vooral op het maken van leuke baksels daar omheen? Dan is Het Feestdagen Bakboek echt wat voor jou. Met dit boek bak je het hele jaar door voor de feestdagen en zelfs buiten de feestdagen om kun je dit boek er perfect bij pakken. Van koekjes en brownies tot desserts en prachtige taarten, voor ieder moment vind je een geschikt recept. 

Bestel hier!

Afbeelding

Oliebollen recepten

Een naturel oliebol is al ontzettend lekker, maar het mooie aan onderstaand basisrecept is dat je er nog veel meer mee kunt, zoals oliebollen vullen met banketbakkersroom. Door enkele ingrediënten toe te voegen maak je de leukste smaakvariaties. Hier heb ik zelf al ontzettend veel plezier mee gehad. Enkele zoete varianten die hier een groot succes waren:

En dan is er ook nog de hartige variant, jawel, hartige oliebollen! Dat moet je echt eens proberen. Misschien schrikt het idee je af, maar och wat kan dit lekker zijn. Ik maakte bijvoorbeeld al eens Oosterse borrelbolletjes, heerlijk! Op zoek naar meer variatie op tafel bij Oud & Nieuw? Kijk dan eens tussen mijn Oud & Nieuw recepten, daar vind je voldoende inspiratie op zoet en hartig gebied zoals appelbeignets, kniepertjes en diverse borrelhapjes.

Oliebollen opwarmen

Oliebollen opwarmen is niet niks, want als je eenmaal de perfecte oliebol hebt gebakken dan wil je dat deze een halve dag later nog even lekker smaakt. Daarom raad ik het altijd aan om ze op te warmen en dat doe je eenvoudig in de oven, airfryer of in de magnetron. Ik gebruik zelf altijd de magnetron. Voor 3-5 oliebollen vind ik 20-30 seconden in de magnetron op het hoogste wattage voldoende. Test dit vooral even, want de tijd kan verschillen per magnetron, maar hangt ook af van de grootte van je oliebol en hoeveel je er wilt opwarmen.

Oliebol in de airfryer of oven opwarmen

Het opwarmen in de oven of airfryer zorgt voor een krokanter effect, in vergelijking met de magnetron. Voor de oven houd je 5 minuten aan in een voorverwarmde oven op 200 ˚C en voor de airfryer zet je de temperatuur op 160 ˚C voor 5 minuten. Bij het opwarmen in de oven of airfryer moet je oppassen dat de oliebollen niet uitdrogen. Ik heb eerder de tip gekregen om ze dunnetjes te sprayen met een beetje olie voordat je ze in de oven of airfryer schuift.

Zelf oliebollen maken

Tips voor perfecte oliebollen

Hoe maak ik een oliebol met krenten?

Voeg 100-150 gram krenten en/of rozijnen toe aan dit recept. Je kunt ze zo door het beslag spatelen, maar het best is om ze ongeveer 10 minuten in heet water te laten wellen voordat je ze toevoegt.

TIP: voor een kleine alcoholische twist laat je de krenten een nachtje in rum wellen.

Kan ik de melk vervangen?

Ja hoor, dit kan prima. Ik heb van meerdere lezers gehoord dat een plantaardig alternatief (sojamelk, amandelmelk) prima werkt ter vervanging van de melk.

Hoe meet je de temperatuur van de olie als je geen thermometer hebt?

Je kunt een stukje brood in de pan doen, als het flink begint te borrelen rondom het stukje brood is de olie meestal heet genoeg. Daarna kun je eerst één oliebol bakken om het extra te testen.

Wat kan ik doen tegen de geur van het oliebollen bakken?

Van lezers heb ik al meerdere leuke tips gekregen op dit gebied. Ik zet mijn eigen tip bovenaan, de andere tips zijn van lezers:

  • Zet de afzuigkap op standje maximaal en zet daarna een goede geurbrander aan het werk. Ik zweer bij deze geurbrander voor het verdrijven van indringende kook- of bakluchtjes.
  • Zet een pan met azijn met water gelijk op met de oliebollen, laten koken terwijl je ze bakt en als de oliebollen klaar zijn laat je het water met azijn nog een half uurtje koken.
  • Bak de oliebollen buiten en niet in huis (als je de mogelijkheid hebt om je frituurpan buiten aan te sluiten).

Wat kun je doen met overgebleven oliebollen?

Ik ontbijt op 1 januari altijd met de overgebleven exemplaren, dat is een traditie bij ons in de familie. Gewoon even opwarmen, poedersuiker erover en genieten maar. Misschien heb jij de dagen erna nog steeds oliebollen over en wil je nu wel even wat anders dan het origineel. Net zoals oud brood leent een oude oliebol zich perfect om wentelteefjes van te bakken of te verwerken in een broodpudding! Al maak je dan eigenlijk een oliebollen pudding. Zo’n oliebollen broodpudding is vergelijkbaar met wentelteefjes, maar dan in een grote schaal en in de oven gebakken in plaats van in de pan. Je kunt dit recept als basis aanhouden.

Oliebollen bewaren

Verse en zelfgebakken oliebollen kun je het best binnen 1-2 dagen opeten. Je bewaart ze buiten de koelkast, verpak ze in een plastic zak of dek de schaal af met aluminiumfolie. Persoonlijk warm ik ze altijd even op.

Oliebollen invriezen

Goed luchtdicht verpakt zijn ze tot twee maanden houdbaar in de vriezer. Wacht eerst totdat de oliebollen volledig ontdooit zijn voordat je ze opwarmt.

 

Oliebollen recept

Opslaan
Recept afdrukken

4.30 van 57 stemmen

Basisrecept voor oliebollen

De lekkerste oliebollen voor oud en nieuw maak je zelf. Met dit eenvoudige recept en alle handige baktips bak jij thuis de beste oliebollen.
Porties: 20 – 25 stuks

Ingrediënten

  • 500 ml melk
  • 7 gram droge gist (1 zakje)
  • 2 el witte basterdsuiker (of meer naar smaak)
  • 500 gram bloem
  • snuf zout
  • 1 ei (M)
  • zonnebloemolie (om in te bakken)

Benodigdheden

Instructies

Oliebollen beslag maken

  • Verhit de melk tot deze lauwwarm is en haal van de warmtebron af, voeg de gist en suiker toe en roer even door. Laat dit 5-10 minuutjes staan, je zult zien dat de gist gaat borrelen.
  • In een kom voeg je bloem en zout samen, roer even kort door. Voeg het ei toe en mix door de bloem, terwijl je mixt giet je het melkmengsel erbij. Blijf mixen tot er een glad beslag ontstaat.
  • Dek de kom af met plastic folie en laat het een uur rijzen op een warme plek tot het in volume is verdubbeld.

Oliebollen bakken

  • Zet 15-20 minuten voor het beslag klaar is je pan met olie op het vuur en verhit tot deze 180 °C is.
  • Oliebollen kun je maken met twee losse lepels waarmee je een bol vormt, of met een ijslepel. Die laatste is het makkelijkst en gebruikten wij dan ook. Dip de lepel even in de olie en schep 4-5 oliebollen in je pan.
  • Bak de oliebollen in 4-6 minuten goudbruin, keer ze halverwege om als ze niet uit zichzelf draaien.
  • Dip je lepel voor iedere ronde oliebollen weer even opnieuw in de pan met olie, zo zorg je dat ze niet blijven plakken aan de lepel en je oliebollen een hele vreemde vorm krijgen. Je hoeft je lepel niet na elke ronde schoon te maken.
  • Als je oliebollen klaar zijn, leg je ze even in een vergiet dat je bekleedt met keukenpapier, verplaats ze daarna naar een plaat waar ook keukenpapier op ligt. Het papier neemt overtollig vet op en dat is wel zo fijn. Ververs het keukenpapier in de zeef regelmatig.
  • Serveren met poedersuiker en smullen maar!

Tips

  • Hoeveel zonnebloemolie nodig is, hangt af van de grootte van je pan. Wij gebruikten een braadpan waar 2 liter olie in ging. Vul de pan niet tot aan de rand.
  • Wil je rozijnen/krenten in je oliebollen? Gebruik dan ongeveer 200 gram krenten of rozijnen. Laat ze een uur weken in warm water en dep droog voordat je ze na het rijzen aan het beslag toevoegt.
Bewaren

De oliebollen zijn het lekkerst als je ze binnen 1-2 dagen opeet. Invriezen kan eventueel ook, dan zijn ze tot 2 maanden houdbaar. De oliebollen warm je eenvoudig op in de oven of magnetron.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

128 reacties

  1. Homemade by Joke schreef:

    Het was leuk om samen de oliebollen te bakken Lautje ? en wat staan ze mooi op de foto!
    Liefs, mam ❤️

    1. Greetje schreef:

      Mooie reactie van mam.
      Ik noem mijn kleindochter Lauren ook altijd Lautje.
      Mooie oliebollen. Ik bak er ook altijd een paar met gember. Speciaal voor deze oma. ???

  2. Antoinet schreef:

    Super. Ga ze zeker uitproberen!!

  3. Pauline schreef:

    Hoi! Ik wil dit zeker gaan proberen. Ik vraag me alleen af wat een ‘warme’ plek is. Mijn moeder zette het beslag vroeger op de verwarming om te laten rijzen, maar wij hebben alleen vloerverwarming. Misschien in de oven? De laagste stand is 40°C. Of heeft iemand een ander/beter idee?

    1. Laura Kieft schreef:

      Ik zette de kom naast de verwarming, in de oven zou ook moeten lukken.

    2. Jane schreef:

      Hoi Laura,

      Ik zou graag jouw recept uit willen proberen maar heb alleen maar sojamelk en amandelmelk in huis. Kan ik de 500ml melk hier een op een mee vervangen?

      Groetjes!

      1. Laura's Bakery schreef:

        Dat durf ik niet zeker te zeggen, dat heb ik niet geprobeerd maar het lijkt me wel.

        1. Nick schreef:

          Ik ga het proberen met havermelk. Zal hier laten weten of het gelukt is!

  4. Karin schreef:

    Jaren geleden gedaan, onwijs lekker maar het stinkt zo in huis.
    Iemand tips om de stank te voorkomen? Dan wil ik het nog weleens een keer proberen 🙂

    1. Laura Kieft schreef:

      Na (of al tijdens) het bakken goed luchten en de afzuigkap op de hoogste stand aan. Daarna eventueel een deurbrander aan, dan is de lucht snel weer weg (dat ging bij ons prima zo).

    2. Kim schreef:

      Ik bak ze buiten in de frituurpan. Geen stank in huis. In ons vorige huis kon dat niet, altijd na de tijd deuren en ramen open en daarna kookte ik een pannetje wasverzachter tegen de stank.

    3. Renate schreef:

      Ik zet altijd een pannetje water met azijn op laag vuur… geen stank in huis. Terwijl ik gister 4 uur heb staan bakken.

    4. Ina schreef:

      Ik zet altijd een pan met azijn met water gelijk op met de oliebollen, laten koken en laat het als de oliebollen klaar zijn nog een half uurtje koken,nooit last van de geur.

  5. Megan schreef:

    Ik ga ze zeker maken! Zou het ook gewoon in de frituurpan kunnen?

    1. Laura Kieft schreef:

      Jazeker, ik raad je wel aan om deze dan te vullen met zonnebloemolie.

  6. Laura Roberts schreef:

    Ik ga ze maken! Lekker! Heb je ook een recept voor appelbeignets?

    1. Laura Kieft schreef:

      Nee, die is er nog niet.

      1. Paula schreef:

        Hoi Laura, komt het recept voor de allerlekkerste appelbeignets dit jaar? Groetjes Paula

        1. Laura's Bakery schreef:

          Dat kan ik nog eventjes niet verklappen!

          1. Miranda schreef:

            Ik wacht ook met smart 😉

  7. Yvonne schreef:

    Ik wil ze zondag gaan maken, maar ik heb nog een vraag:
    “Verhit de melk tot deze lauwwarm is, voeg gist en suiker toe en roer even door. Laat dit 5-10 minuutjes staan, je zult zien dat de gist borrelen.”
    Moet de pan op het vuur blijven staan tijdens die 5-10 minuten of moet je alleen de melk verwarmen en vervolgens de pan van het vuur halen?

    1. Laura Kieft schreef:

      Nee je verhit alleen de melk tot het lauwwarm is, daarna haal je die van het vuur (of uit de magnetron)

      1. Yvonne schreef:

        Bedankt voor je snelle reactie! Ik ben heel benieuwd naar het resultaat zondag 🙂

      2. Regina schreef:

        Zou je dat er misschien bij kunnen zetten in het recept? Ik heb het nu dus op het vuur laten staan ?

  8. Paula schreef:

    Ik bak al een paar jaar zelf oliebollen. Begon als een traditie met mijn oma en moeder. Toen een paar keer met mijn moeder gedaan. Dit jaar wordt de derde keer dat ik het alleen doe. Mijn moeder vindt het genoeg geweest hahahahaha.
    Maar dit jaar koop ik niet de pakken voor oliebollen, ik ga jouw recept een proberen.
    Nog makkelijker en dan ook in kleinere porties te verdelen.
    Heerlijk zelf oliebollen en appelbeignets maken!!
    Dank je voor dit recept!

  9. Janneke schreef:

    Hoi Laura! Ben heel benieuwd, ga ze morgrn bakken, nu al zin in!
    Ik heb wel even een vraagje, hoe meet je de temperatuur van de olie als je geen thermometer hebt? Is hier niet een of ander trucje voor?

    1. Laura Kieft schreef:

      Je kunt ook een stukje brood in de pan doen, als het flink begint te borrelen rondom het stukje brood is het meestal goed. Zou dan eerst even 1 oliebol bakken om het extra te testen.

  10. Mieke schreef:

    Hoi Laura, Dit jaar ga ik jouw recept uitproberen.
    Ik weet niet welke soort bloem jij gebruikt maar ik wil graag een tip hiervoor delen:
    Voor een goede oliebol heb je bloem zonder ascorbinezuur en met een hoog eiwitgehalte nodig, dat maakt meer gluten en kun je langer kneden. Gebruik daarom Patenbloem. kneed eerst op lage snelheid het beslag en voeg de laatste 35 % vocht als laatste toe en draai het deeg op iets hogere snelheid nog 15 min. om veel gluten te maken.

    1. remy schreef:

      hoi ik heb pantenbloem ook gebruikt maar bij was het heel erg stuif geworden het leek op kauwgom,
      dus ben ik over gegaan naar tarwebloem, dat pakte beter uit

  11. Carla schreef:

    Hoi Dames,

    Wat zijn dat een gouden momenten:
    Samen met je dochter/moeder oliebollen bakken!
    Dat zijn herinneringen die je moet koesteren!
    Grappig dat jullie het allebei op je eigen blog neer kunt zetten.
    Leuk Joke, dat je ook terug denkt aan hoe het vroeger thuis was.
    Jullie oliebollen zien er verrukkelijk uit!
    Chapeau meiden!
    Ik wens jullie een heel fijne jaarwisseling en wens jullie een gezond, gelukkig en succesvol blogjaar 2018!
    Liefs,
    Car

  12. Loes schreef:

    Beste Laura,

    Bedankt voor dit recept! Heb je ook nog een tip op welk moment je het beste de rozijnen/stukjes appel toe kunt voegen? Doe je dit net voordat je het neerzet om te laten rijzen?

    Groeten en alvast een fijne jaarwisseling,

    Loes

    1. Laura Kieft schreef:

      Voordat je het laat rijzen inderdaad. Je voegt die als laatst aan het beslag toe.

  13. Yvonne schreef:

    Nou, net geprobeerd, het recept precies gevolgd, maar het rijzen is op de een of andere manier mis gegaan.. dus het zijn geen oliebollen geworden, maar een soort gefrituurde deegballen.

    1. Laura Kieft schreef:

      Oh wat jammer zeg! Misschien te lang gerezen waardoor het weer is ingezakt?

      1. Yvonne schreef:

        Ik heb het uiteindelijk (doordat het opwarmen van de olie wat langer duurde) wel wat langer dan een uur laten rijzen, maar ook daarvoor was het niet goed gerezen. Wel loste de gist aan het begin niet goed op (het werden allemaal klontjes), dus toen heb ik de melk nog maar even verwarmd waarna het wel oploste. Misschien dat dat niet goed is geweest, of misschien heb ik teveel zout toegevoegd. Volgend jaar maar weer opnieuw proberen! 🙂

        1. Laura Kieft schreef:

          Het zou kunnen dat door het opnieuw verhitten de gist niet meer goed werkte. Het is overigens niet erg als je wat klontjes zit, als het een tijdje staat lossen die vanzelf zo goed als helemaal op.

  14. Marielle schreef:

    Ze zijn super geworden! Wat zullen we er vanavond van genieten. Fijne jaarwisseling en alle goeds voor het nieuwe jaar!

  15. Jane schreef:

    Gisteren al proef gebakken met het lekkerste recept ooit! De moeite waard om het te proberen!

  16. Hetty schreef:

    De pan waar ik het beslag in maak zet ik even onderste boven op het fornuis zodat ie warm is

  17. Ria van der Zande schreef:

    Ik ga jou recept uitproberen.
    Ieder jaar kant en klaar producten gebruikt.
    Ben benieuwd.

    Ria

    1. Ria van der Zande schreef:

      Ze zijn mislukt.
      Jammer, ik weet niet wat er fout is gegaan.
      Ik heb het recept gedaan zoals het er stond.
      Het was niet gaan rijzen en het was taai deeg.
      Wat is er fout gegaan?

      1. Remy schreef:

        Hoi RIA VAN DER ZANDE.

        Welke gist heeft u gebruikt als u instant gist gebruikt heeft die moet direct bij de bloem en niet door de lauwe melke

        1. Ria van der Zande schreef:

          Dan is dat het geval.
          Ik dank je voor feedback.
          Volgende keer ga ik het uitproberen.
          Gelukkig Nieuwjaar!

          1. Laura Kieft schreef:

            Instant gist kan gewoon bij de melk hoor, zo doe ik het ook altijd. Ik had toevallig dit jaar ook een portie met hetzelfde probleem. Dat lag uiteindelijk aan de gist. Kijk ook uit dat je de melk niet té heet verwarmt.

  18. José schreef:

    Hallo Laura,
    Als je met verse gist wilt maken, hoeveel heb je dan nodig?

    1. Rinske schreef:

      20 gram verse gist staat ongeveer gelijk aan 1 zakje droge gist had ik gelezen ergens hier.

      1. Gerard schreef:

        1 op 3 dus dat klopt wel

  19. Remy schreef:

    Hoi.

    Ik gebruikte instant gist en die moet je direct gebruike bij de bloem.

    niet door de melk doen dan gaat het minder rijzen

    1. Laura Kieft schreef:

      Is niet nodig hoor, ik doe het door de melk en het rijst super.

      1. Remy schreef:

        Hoi ok maar bij mijn ging het niet rijzen

      2. Remy schreef:

        Toen ik dat deed ging het niet rijzen

        1. Laura Kieft schreef:

          Dat kan meerdere oorzaken hebben. Was je gist nog wel goed? Was de omgeving niet te koud?

          1. Remy schreef:

            Hoi.

            Ik heb het op 4 verschillende manieren geprobeerd en me gist was nog goed dag van te voren gehaald dat doe ik meestal alles ver hallen maar de laatste keer dat ik het bij de bloem deed ging het helemaal goed, toen nam het het wel in volume wel toe. Hij stond naast de verwarming

  20. Leonie schreef:

    Ik heb het recept gevolgd maar vond de smaak niet zo. Ik vermoed dat het snufje zout de oorzaak is. Bij een ander recept moest ik 10 gram zout toevoegen op evenveel bloem. Die smaakte wel een het deeg rees veel beter.

    1. Petra schreef:

      Vond ik ook. De texture is goed, maar ze waren flauw.

  21. Eva schreef:

    Al jaren bak ik prima oliebollen met oliebollenmix. Dit jaar leek het me leuk dit recept te gebruiken; ik heb namelijk goede ervaring met je recepten. Helaas ging het deeg bij mij ook niet rijzen, ook niet na een extra zakje gist en opwarmen in de oven. Vlak voor sluitingstijd daarom alsnog twee pakken mix gehaald en gelukkig nog lekkere bolletjes kunnen bakken… Ik begrijp niet wat er mis is gegaan, heb instant gist gebruikt, welke gist zou je aanraden?

    1. Remy schreef:

      Hoi,
      Als je instant gist hebt gebruikt die kun je het beste direct bij de bloem doen anders gaat het niet goed rijzen staat ook op de verpakkingen en op internet
      Zie link: https://broodsmakelijk.nl/verschil-droge-gist-en-instant-gist

    2. Laura Kieft schreef:

      Ik gebruik ook instant gist. Is je melk niet té heet geweest?

  22. Eva schreef:

    Bedankt Remy, de link is duidelijk! Daar is het dan mis gegaan, ik heb t bij de melk gedaan.

  23. Marleen schreef:

    Hoi Laura, ik ben lekker aan het bakken geweest met jou recept. Het resultaat viel mij een klein beetje tegen. Het zijn mooie bollen geworden maar de smaak vind ik wat vlak. Is meer basterdsuiker dan de oplossing?
    Vriendelijke groet, Marleen

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat jammer om te horen. De naar jouw mening vlakke smaak kan op allerlei manieren opgelost worden, misschien juist door lekkere vullingen?

  24. Marloes Crietee schreef:

    Ik heb nog een tip voor het oplossen van de gist, want zo in de melk vind ik zelf nooit zo goed gaan. Beter gaat het als je de verbrokkelde gist met de suiker mengt en even laat staan. Het wordt dan vanzelf vloeibaar, heel grappig! Dan de lauwe melk erbij en klaar is Kees. Succes allemaal en prettige jaarwisseling!

  25. Greetje schreef:

    Ik ga ze morgen proberen te maken, ik heb geen zin om achter in de rij te gaan staan om een paar van die vette oliebollen (hier zijn ze niet zo lekker namelijk). Als ik dit lees denk ik, dat moet ik ook kunnen hihihi. Ik hoop dat het zo is. Groetje en alvast een hele fijne jaarwisseling, Groetjes Greetje

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat gaat vast helemaal goedkomen, geniet van je zelfgemaakte oliebollen en een fijne jaarwisseling ook.

  26. Joyce schreef:

    1000x dank!

    Je receptuur gebruikt en i.p.v. melk, lactosevrije melk gebruikt ivm intolerantie. Ze zien er prachtig uit en de kinderen genieten dat zij ook oliebollen kunnen eten!

    Dank daarvoor!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ontzettend fijn dit! Graag gedaan, hier doe ik het voor 🙂

  27. Zara Leus schreef:

    Hi ik heb ze gemaakt en zijn super goed gelukt. Je hebt sowieso een super leuke blog en recepten ik ben 12 en heb heel veel lekkere en leuke baksels gemaakt dankzij jouw blog
    Gr zara

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat leuk dat je midden in april lekker oliebollen aan het bakken bent 😉 Geniet ervan!

  28. Zara Leus schreef:

    Ik vond ze super lekker

  29. r dreessen schreef:

    ik wil dit recept ook gaan proberen met mijn dochter we hebben een grote fam. dus wil ik 1000 g bloem gebruiken moet ik de rest zoals gist 7 gram melk enz ook allemaal aanpassen dacht zelf om gewoon alles dubbel te doen dan maar weet het niet zeker ik wacht een reactie af grtjs

    1. Zara Leus schreef:

      Ja als je een ding verdubbeld moet je de rest ook verdubbelen. Anders kloppen de verhoudingen niet meer

    2. Astrid schreef:

      Wat ik in jouw geval zou doen, is twee porties beslag maken (hoef je niets te verdubbelen, maak je het gewoon 2 keer 😉 ). Eerst beslag 1 maken, laten rijzen. Tegen einde rijstijd van beslag 1 maak je beslag 2. Ben je de eerste lading aan het bakken, dan rijst de tweede. Ben je klaar met bakken van beslag 1, dan is beslag 2 bijna klaar met rijzen.

  30. romee schreef:

    hi ik vind ze echt geweldig maar heb je ze ook vega

  31. Ellen schreef:

    Heb je ook een goede vervanger voor zonnebloemolie?
    (Wij kunnen niet tegen zonnebloemolie).

  32. Emmy schreef:

    Kun je ook houdbare melk gebruiken?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat lijkt me geen probleem.

      1. Emmy schreef:

        Bedankt voor je reactie

  33. Felice van Zuilen schreef:

    Hi Laura,
    Ik zou deze oliebollen heel graag glutenvrij willen maken. Ik houd namelijk niet van rozijnen. Kan ik dan het bloem vervangen door een Schär Mix? Of heb je daar een ander recept voor.
    Hoor het graag.
    Groetjes,
    Felice

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik heb hier zelf geen ervaring mee, maar als op het pak van Schär staat dat je bloem er één op één mee kunt vervangen dan moet je goed zitten!

    2. Astrid schreef:

      Je kunt het bloem vervangen door een glutenvrije broodmix. Hier zit standaard xantaangom in, dat geeft een bindend en luchtig effect (wat normaal dus de gluten doen…). Neem je een gewone glutenvrije meelmix, dan ontbreekt de xantaangom en krijg je taaie oliebollen.

      Gist mag je zeker verdubbelen naar 14 gram op 500 gr glutenvrije broodmix.

    3. Klaas Jan schreef:

      Hoi Felice,
      Vandaag wezen bakken met glutenvrije oliebollen.
      Wij gebruiken
      500 gram Schär Mix B.
      10 gr gist
      700 ml lauwe melk
      250 gr rozijnen of krenten (of elke de helft)
      2 appels
      eventueel 6 gr kaneel

      Succes.
      Grtn Klaas Jan

  34. Tim schreef:

    Vergeten we niet iets? … Wat maakt een oliebol nu zo speciaal? Geen verplichting maar bij mij krijgen de oliebollen ook rozijnen! Anders wordt het zo’n ‘deegbal’. Persoonlijke keuze 🙂

    1. Laura's Bakery schreef:

      Haha smaken verschillen, ik hou er dus echt niet van (rozijnen). Maar feit is: in een officiële ‘oliebol’ horen geen krenten of rozijnen te zitten, dan heet het eigenlijk een rozijnen- of krentenbol.

  35. eefje schreef:

    Hoi Laura,

    Dit jaar wil ik ook jou Oliebollen gaan maken.
    maar zou er ook wat krenten/rozijnen in willen, zou dat mogelijk zijn denk je?
    en hoeveel zou je er dan in doen?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Tuurlijk kan dat! Ik hou er totaal niet van, dus ik zou zoveel toevoegen als jou lekker lijkt.

  36. schreef:

    Gé,
    IK heb dit recept ook al gebruikt maar ik gebruikte water i.p.v. melk maakt dat verschil in smaak?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik vind water een minder smaakvol resultaat geven.

    2. Petra schreef:

      Ik heb ergens gelezen dat als je water gebruikt ipv melk dat ze dan minder gauw donker worden. Viel mij idd op dat ze, met de melk, heel snel donker werden, maar nog niet gaar

  37. Monique schreef:

    Kan je het recept verdubbelen of is het beter om gewoon enkel recept te maken ivm met rijzen.
    Ik heb 4 keer het recept nodig desnoods in 4 pannen.
    Van de week al een keer gebakken, gist bleef klonteren. Is het een idee eerst een papje met een beetje van de lauwe melk temaken en dan bij de rest van de melk te doen

    1. Laura's Bakery schreef:

      Nee hoor dat kan prima! Lastig te zeggen wat er misgaat bij je met de gist, maar dat kun je inderdaad proberen.

  38. Chantal schreef:

    Hi Laura, kan je de oliebollen ook maken met gewone suiker? Ik woon in het buitenland en we hebben geen basterdsuiker hier! Alvast bedankt! En fijne jaarwisseling!

  39. frank schreef:

    Goede tip om de lepel eerst in de olie te dippen en toe plakken te voorkomen, pluimpje?

  40. Charlotte Huntjens schreef:

    Hoi Laura
    Ik heb geprobeerd deze oliebollen te
    maken maar het ging compleet mis de oliebollen waren na 3 en een halve minuut op 180 graden nog steeds niet gaar, ( je kon het rauwe deeg uit het korstje halen van de oliebol en en weer een nieuwe oliebol van maken ) ze bleven ook aan het netje in de friteuse plakken . Ik heb precies gedaan zoals op het recept
    Groet Charlotte en Chantal

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat vervelend zeg! Eigenlijk kunnen ze niet mislukken als je het recept volledig hebt gevolgd. Ik kan het helaas ook niet beoordelen zo op afstand..

  41. Sol Van der Heiden - Montes schreef:

    Ik woon sinds 4 jaar in Amerika en dacht laten we het is proberen.. we missen de oliebollen namelijk best rond deze tijd. En het is gelukt! Zonnebloem olie is niet te vinden hier maar met Canola ging het ook goed. De suiker heb ik met light raw sugar vervangen omdat ze witte basterd suiker niet kennen. Het gist was nog het lastig want je hebt zulke verschillende (fast, active etc) en ik had het handig gevonden om exact te weten hoeveel gram suiker of zout er in ging. Is hier toch anders. Maar ze zijn lekker geworden!

  42. Roald schreef:

    Hoi, een goed basis recept – maar ik heb het aangepast (met success) voor 40 oliebollen: liter melk, kilo bloem, 2 eieren, 2x 10 gram droge gist (aro), 6 el gewone suiker, zakje vanille suiker, 3 el kaneel, 200gr rozijnen, bakje sukade stukjes, 3 liter zonnebloem olie.

    De melk verwarm ik en met een thermometer controleer ik dat de melk precies 30 graden is (niet warmer, anders gaat het gist dood. Als de melk te warm is: eerst af laten koelen voordat de gist er in gaat). De gist werkt veel sneller met warme melk en in 30 minuten is het deeg verdubbeld. Dan de rozijnen en sucade er door. Het deeg zakt in, maar dat is niet erg. Nu de frituurpan aan. Als de pan heet is (met 3l olie duurt dat zo’n 10 minuten), is het deeg inmiddels weer verdubbeld in omvang.

  43. Frank schreef:

    Heel lekker, kijk er nu al weer naar uit deze te maken komende winter!

  44. John van Dam (oliebollenbakker) schreef:

    Een oliebol heeft 0ml melk nodig.

    Basisrecept is:
    Water
    Gist
    Bloem
    Suiker
    Snufje zout
    Eventueel knijpje citroensap om het iets langer vers te houden.

    Maar melk en boter, come on? Waarom?

  45. Miranda schreef:

    Hoi Laura, heb weer zo’n zin om oliebollen te bakken! Ik kan mij vaag herinneren dat je vorig jaar meerdere varianten oliebol op je site had staan en ook recept appelbeignets, maar kan deze niet vinden🤷‍♀️?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Een recept voor oliebollen heb ik zeker! https://www.laurasbakery.nl/zelf-oliebollen-maken/

  46. Gerda schreef:

    Gemaakt, moest ff proefbakken. Ze waren zooo lekker en luchtig, dat ik morgen alles bak.
    Ik doe rozijnen nachtje in de likeur 43 😋. Bij de voorbak ook gedaan heeeerlijk!
    Pefect recept!

  47. Nynke schreef:

    Dankjewel voor je recept!
    Ik heb voor het eerst oliebollen gebakken, ben zo trots op mezelf! Ik dacht dat het echt heel moeilijk was.
    De oliebollen zijn niet perfect rond, maar aan het eind kreeg ik de techniek in de vingers. Ook zijn ze niet zo luchtig en anders van structuur dan bij de oliebollenkraam. Volgende keer ga ik het proberen met bruisend water.
    Succes met je blog! Ik heb al meerdere recepten gemaakt en altijd een succes! Merci!

  48. Jeroen schreef:

    Dank voor ook dit geweldige recept Laura. Ik merkte wel dat bij mij het beslag minder goed ging rijzen als ik de gist aan de melk toevoegde, aan de bloem toevoegen en dan de melk er doorheen mixen ging beter. Misschien heb ik de melk te warm gemaakt? Hoe dan ook, ze zijn weer gelukt!

  49. Henriette schreef:

    Alles lukte prima, tot mijn verwondering.
    Normaal maak ik oliebollen met oliebollenmix, maar dat is er niet in de zomer.
    Het enige minpuntje was, dat mijn snuf zout wat erg flauw is uitgevallen.
    Hoeveel gram is een snuf zout?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Een snuf gaat bij mij meestal op gevoel, ik zou er daarom ook geen grammenhoeveelheid aan kunnen hangen. Hopelijk zegt jouw gevoel de volgende keer dat het een stevigere snuf zout moet zijn 😉

  50. Rene Leendertsen schreef:

    Hoi laura.
    Je recept lijkt mij erg lekker.
    Maar ik heb een vriendin met lactose allergie.
    Zou ik de melk kunnen vervangen door water.
    Gr rene

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik zou eerder een lactosevrije melk gebruiken.

  51. Rene leendertsen schreef:

    Ok ben daar zelf geen fan van, maar is het proberen waard😁😁

  52. Luc schreef:

    Kan je het Ollie beslag ook gebruiken om kip in het beslag te steken

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat lijkt me wel! Grappig idee!

  53. Natasja schreef:

    Hoi Laura, bedankt voor dit recept. Ik gebruik je recepten erg vaak naar tevredenheid, maar zou graag feedback geven op deze. Wat mij betreft is enkel een snuf zout véel te weinig, ze waren vrij smakeloos hierdoor (we hebben een nieuwe batch gemaakt en extra zout toegevoegd, deze waren heerlijk!)

  54. Saskia schreef:

    Gisteren gemaakt in Brisbane, Australië precies volgens recept en ze waren heerlijk!

  55. Nynke schreef:

    De oliebollen zijn heel goed gelukt!
    Dankjewel voor het recept, Laura!

  56. Gerda schreef:

    Ik heb t al een paar keer gemaakt , en zomers bak ik ze gewoon wwer. Ze zijn heerlijk luchtig, makkelijk recept, en lekkerder dan bij een kraam! Ik heb t getest.

  57. Tjerk Weidema schreef:

    Het deeg was mooi gerezen maar zodra ik de droge rozijnen toevoegde ging het volume met 50% naar beneden. Hoe zou dat kunnen komen?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Het kan zijn dat je het niet voorzichtig genoeg hebt gemengd en de lucht eruit is gegaan.

  58. Vonnie schreef:

    Mijn vader gebruikte nooit melk maar water, anders werden ze te snel donker of niet gaar.

    Als je krenten en/ of rozijnen gebruikt moeten deze eerst weken.

  59. Nina schreef:

    Ze zijn gelukt! Ik had geen probleem met het gist of het rijzen van het beslag. Ik vind ze alleen beetje smaakloos…ze waren niet zoet. Mijn familie vond ze ook niet zoet genoeg. Ze zijn mooi rond en luchtig, maar smaak was matig.

  60. Johanna schreef:

    Helaas dit jaar ook dit recept gebruikt (2x zelfs), alleen het beslag is niet gaan rijzen, bij beide recepten. Daarnaast was het ook erg dun, ik kreeg het niet in ronde vorm.

    Voor mijn idee heb ik alles volgens recept gedaan… (Zowel ingrediënten als volgorde van maken van beslag) waar zou het mogelijk aan kunnen liggen? Of wat zou ik anders kunnen doen?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat jammer. Lastig om van een afstand te beoordelen. Was het wel goed gerezen?

  61. Jeroen schreef:

    Ik heb die ervaring ook gehad toen ik het gist aan de melk toevoegde, ik doe nu de gist bij het bloem en dan pas de melk erbij, dat werkt perfect. Is het te dun dan gewoon een paar ml melk weglaten, ligt soms aan het soort bloem

  62. Nynke schreef:

    5 sterren
    Dit is al de vierde keer dat ik dit recept gebruik. De oliebollen zijn altijd erg lekker. Dit jaar waren ze extra goed gelukt, omdat ik het deeg wat langer had laten rijzen. Ik doe dat altijd in de oven, met een schaal kokend water erin, maar de oven uit.
    Wel voeg ik altijd 4 eetlepels suiker toe en wat kaneel.
    Merci, voor het recrpt Laura!

  63. Johanna schreef:

    Nee, het was helaas niet goed gerezen. Beide keren dat ik het probeerde niet…

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wellicht helpt dit voor je (reactie van een iemand anders): ik doe nu de gist bij het bloem en dan pas de melk erbij, dat werkt perfect. Is het te dun dan gewoon een paar ml melk weglaten, ligt soms aan het soort bloem.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept