• Home
  • Over
  • Samenwerken
  • FAQ
  • Contact
    • Disclaimer
    • Privacyverklaring

Laura's Bakery

Van bakken tot borrelen

  • Recepten
    • Zoet Bakken
      • Brood
      • Brownies & Repen
      • Cake Pops
      • Cakes
      • Cupcakes
      • Desserts
      • IJs & Drankjes
      • Klein Gebak
      • Koekjes
      • Muffins
      • Pancakes
      • Schuimpjes
      • Taarten
      • Truffels & Bonbons
      • Vullingen en Toppings
    • Hartig Bakken
      • Borrelhapjes
      • Brood
      • Cupcakes & Muffins
      • Taarten en Quiches
    • Koken
      • Ontbijt & Lunch
      • Bijgerecht
      • Hoofdgerecht
      • Sauzen & Dips
      • Desserts
    • Basisrecepten
    • Gezond Bakken
    • Zonder oven
    • Allergieën
      • Glutenvrij
      • Lactosevrij
      • Suikervrij
  • Baktips
  • How To
    • Boetseren
    • Cake Pops
    • Cupcakes
    • Koekjes
    • Schuimpjes
    • Taarten
    • Technieken
    • Overig
  • Feestdagen
    • Halloween
    • Kerst
    • Koningsdag
    • Moederdag
    • Oud en Nieuw
    • Pasen
    • Sinterklaas
    • Vaderdag
    • Valentijn
    • Voetbal EK & WK
  • Food Talk
    • Behind The Scenes
    • De Bakstrijd
    • Hotspots
    • Informatief
    • Inspiratie
    • Nieuws
    • Op bezoek bij
    • Reviews
      • Apparaten
      • Bakmixen
      • Boeken
      • Materialen
      • Workshops en Cursussen
      • Overig
    • Traktaties
    • Video’s
Je bent hier: Home / Feestdagen / Oud en Nieuw / Zelf oliebollen maken

Zelf oliebollen maken

27 decdoor Laura Kieft50

Het zelf maken van oliebollen kan ik nu eindelijk na een aantal jaren van mijn lijstje afstrepen. En wederom is het zo’n gevalletje ‘waarom heb ik dit nooit eerder gedaan?’. Het is niet moeilijk of ingewikkeld, maar wel ontzettend lekker. Ik bakte de oliebollen samen met mijn moeder vanwege een gebrekkige afzuigkap bij mij thuis. Een friteuse hebben we beide niet, dus we maakten gebruik van een braadpan met zonnebloemolie. Dat werkt helemaal prima! Wij gingen voor de basis oliebol die vrij neutraal is van smaak. Je zou meer suiker kunnen toevoegen als je graag een zoete oliebol wilt, maar wat poedersuiker doet uiteraard ook wonderen. Daarnaast is het ook een goede basis om mee te variëren. Door het toevoegen van rozijnen, appel en/of kruiden bijvoorbeeld. Hoewel ik oliebollen heb kunnen afstrepen van mijn lijst, is hij nu wel weer gegroeid met verschillende oliebollen variaties. Die zul je volgend jaar vast voorbij zien komen.

Ingrediënten oliebollen

voor 20-25 stuks
  • 500 ml melk
  • 7 gram droge gist (1 zakje)
  • 2 el witte basterdsuiker (of meer naar smaak)
  • 500 gram bloem
  • snuf zout
  • 1 ei
  • zonnebloemolie om in te bakken

TIP: Hoeveel zonnebloemolie nodig is, hangt af van de grootte van je pan. Wij gebruikten een braadpan waar 2 liter olie in ging. Vul de pan niet tot aan de rand.

Bereiding

Verhit de melk tot deze lauwwarm is, voeg gist en suiker toe en roer even door. Laat dit 5-10 minuutjes staan, je zult zien dat de gist borrelen.

In een kom voeg je de bloem en zout samen, roer even kort door. Voeg het ei toe en mix door de bloem, terwijl je mixt giet je het melkmengsel erbij. Blijf mixen tot er een glad beslag ontstaat.

Dek de kom af met plastic folie en laat het een uur rijzen op een warme plek tot het in volume is verdubbeld.

Zet 15-20 minuten voor het beslag klaar is je pan met olie op het vuur en verhit tot deze 180 graden is.

Oliebollen kun je maken met twee losse lepels waarmee je een bol vormt, of met een ijslepel. Die laatste is het makkelijkst en gebruikten wij dan ook. Dip de lepel even in de olie en schep 4-5 oliebollen in je pan.

TIP:Hoeveel er in je pan kunnen is wederom afhankelijk van de grootte van je pan. Zorg dat ze genoeg ruimte hebben.

Bak de oliebollen in 4-6 minuten goudbruin, keer ze halverwege om als ze niet uit zichzelf draaien.

Dip je lepel voor iedere ronde oliebollen weer even opnieuw in de pan met olie, zo zorg je dat ze niet blijven plakken aan de lepel en je oliebollen een hele vreemde vorm krijgen. Je hoeft je lepel niet na elke ronde schoon te maken.

Als je oliebollen klaar zijn leg je ze even in een vergiet dat je bekleedt met keukenpapier, verplaats ze daarna naar een plaat waar ook keukenpapier op ligt. Het papier neemt overtollig vet op en dat is wel zo fijn. Ververs het keukenpapier in de zeef dan ook regelmatig.

De oliebollen zijn het lekkerst als je ze binnen 1-2 dagen opeet. Invriezen kan eventueel ook, dan zijn ze tot 3 maanden houdbaar. De oliebollen warm je eenvoudig op in de oven of magnetron.

Serveren met poedersuiker en smullen maar!

Wil je nog meer recepten kunnen maken? Ik heb ook twee bakboeken geschreven! Hier te koop: Het Laura’s Bakery Bakboek en Het BasisBakboek!

Iets lekkers gemaakt van mijn blog? Deel je foto’s via Instagram, Twitter of Facebook met #laurasbakery of tag mij in je berichten. Meer leren over bakken? Daarvoor kun je terecht op Handige Baktips.

Dit vind je misschien ook leuk

appeltaart ijshoorntjes
Pecan-karamel chocoladefudge
kaneelstengels met witte chocola
Zwarte kersen chocolade tartelette

In categorie: Klein Gebak, Oud en Nieuw50 Reacties

Over Laura Kieft

Bakkende zoetekauw | Likt beslagkommen uit | Bakken is niet moeilijk | Schrijft bakboeken | De Bakstrijd | HandigeBaktips.nl

« Kerststol wentelteefjes
Oud en Nieuw champagnetaart »

Reacties

  1. Homemade by Joke zegt

    27 december 2017 op 07:32

    Het was leuk om samen de oliebollen te bakken Lautje ? en wat staan ze mooi op de foto!
    Liefs, mam ❤️

    Beantwoorden
    • Greetje zegt

      27 december 2017 op 09:23

      Mooie reactie van mam.
      Ik noem mijn kleindochter Lauren ook altijd Lautje.
      Mooie oliebollen. Ik bak er ook altijd een paar met gember. Speciaal voor deze oma. ???

      Beantwoorden
  2. Antoinet zegt

    27 december 2017 op 10:25

    Super. Ga ze zeker uitproberen!!

    Beantwoorden
  3. Pauline zegt

    27 december 2017 op 11:39

    Hoi! Ik wil dit zeker gaan proberen. Ik vraag me alleen af wat een ‘warme’ plek is. Mijn moeder zette het beslag vroeger op de verwarming om te laten rijzen, maar wij hebben alleen vloerverwarming. Misschien in de oven? De laagste stand is 40°C. Of heeft iemand een ander/beter idee?

    Beantwoorden
    • Laura Kieft zegt

      28 december 2017 op 09:27

      Ik zette de kom naast de verwarming, in de oven zou ook moeten lukken.

      Beantwoorden
  4. Karin zegt

    27 december 2017 op 16:09

    Jaren geleden gedaan, onwijs lekker maar het stinkt zo in huis.
    Iemand tips om de stank te voorkomen? Dan wil ik het nog weleens een keer proberen 🙂

    Beantwoorden
    • Laura Kieft zegt

      28 december 2017 op 09:26

      Na (of al tijdens) het bakken goed luchten en de afzuigkap op de hoogste stand aan. Daarna eventueel een deurbrander aan, dan is de lucht snel weer weg (dat ging bij ons prima zo).

      Beantwoorden
    • Kim zegt

      31 december 2017 op 08:21

      Ik bak ze buiten in de frituurpan. Geen stank in huis. In ons vorige huis kon dat niet, altijd na de tijd deuren en ramen open en daarna kookte ik een pannetje wasverzachter tegen de stank.

      Beantwoorden
    • Renate zegt

      31 december 2018 op 09:34

      Ik zet altijd een pannetje water met azijn op laag vuur… geen stank in huis. Terwijl ik gister 4 uur heb staan bakken.

      Beantwoorden
  5. Megan zegt

    27 december 2017 op 18:05

    Ik ga ze zeker maken! Zou het ook gewoon in de frituurpan kunnen?

    Beantwoorden
    • Laura Kieft zegt

      28 december 2017 op 09:24

      Jazeker, ik raad je wel aan om deze dan te vullen met zonnebloemolie.

      Beantwoorden
  6. Laura Roberts zegt

    27 december 2017 op 19:42

    Ik ga ze maken! Lekker! Heb je ook een recept voor appelbeignets?

    Beantwoorden
    • Laura Kieft zegt

      28 december 2017 op 09:24

      Nee, die is er nog niet.

      Beantwoorden
  7. Yvonne zegt

    27 december 2017 op 19:53

    Ik wil ze zondag gaan maken, maar ik heb nog een vraag:
    “Verhit de melk tot deze lauwwarm is, voeg gist en suiker toe en roer even door. Laat dit 5-10 minuutjes staan, je zult zien dat de gist borrelen.”
    Moet de pan op het vuur blijven staan tijdens die 5-10 minuten of moet je alleen de melk verwarmen en vervolgens de pan van het vuur halen?

    Beantwoorden
    • Laura Kieft zegt

      28 december 2017 op 09:24

      Nee je verhit alleen de melk tot het lauwwarm is, daarna haal je die van het vuur (of uit de magnetron)

      Beantwoorden
      • Yvonne zegt

        28 december 2017 op 09:50

        Bedankt voor je snelle reactie! Ik ben heel benieuwd naar het resultaat zondag 🙂

        Beantwoorden
  8. Paula zegt

    28 december 2017 op 14:31

    Ik bak al een paar jaar zelf oliebollen. Begon als een traditie met mijn oma en moeder. Toen een paar keer met mijn moeder gedaan. Dit jaar wordt de derde keer dat ik het alleen doe. Mijn moeder vindt het genoeg geweest hahahahaha.
    Maar dit jaar koop ik niet de pakken voor oliebollen, ik ga jouw recept een proberen.
    Nog makkelijker en dan ook in kleinere porties te verdelen.
    Heerlijk zelf oliebollen en appelbeignets maken!!
    Dank je voor dit recept!

    Beantwoorden
  9. Janneke zegt

    29 december 2017 op 10:55

    Hoi Laura! Ben heel benieuwd, ga ze morgrn bakken, nu al zin in!
    Ik heb wel even een vraagje, hoe meet je de temperatuur van de olie als je geen thermometer hebt? Is hier niet een of ander trucje voor?

    Beantwoorden
    • Laura Kieft zegt

      1 januari 2018 op 11:06

      Je kunt ook een stukje brood in de pan doen, als het flink begint te borrelen rondom het stukje brood is het meestal goed. Zou dan eerst even 1 oliebol bakken om het extra te testen.

      Beantwoorden
  10. Mieke zegt

    29 december 2017 op 12:06

    Hoi Laura, Dit jaar ga ik jouw recept uitproberen.
    Ik weet niet welke soort bloem jij gebruikt maar ik wil graag een tip hiervoor delen:
    Voor een goede oliebol heb je bloem zonder ascorbinezuur en met een hoog eiwitgehalte nodig, dat maakt meer gluten en kun je langer kneden. Gebruik daarom Patenbloem. kneed eerst op lage snelheid het beslag en voeg de laatste 35 % vocht als laatste toe en draai het deeg op iets hogere snelheid nog 15 min. om veel gluten te maken.

    Beantwoorden
    • remy zegt

      30 december 2018 op 17:34

      hoi ik heb pantenbloem ook gebruikt maar bij was het heel erg stuif geworden het leek op kauwgom,
      dus ben ik over gegaan naar tarwebloem, dat pakte beter uit

      Beantwoorden
  11. Carla zegt

    29 december 2017 op 15:38

    Hoi Dames,

    Wat zijn dat een gouden momenten:
    Samen met je dochter/moeder oliebollen bakken!
    Dat zijn herinneringen die je moet koesteren!
    Grappig dat jullie het allebei op je eigen blog neer kunt zetten.
    Leuk Joke, dat je ook terug denkt aan hoe het vroeger thuis was.
    Jullie oliebollen zien er verrukkelijk uit!
    Chapeau meiden!
    Ik wens jullie een heel fijne jaarwisseling en wens jullie een gezond, gelukkig en succesvol blogjaar 2018!
    Liefs,
    Car

    Beantwoorden
  12. Loes zegt

    30 december 2017 op 16:53

    Beste Laura,

    Bedankt voor dit recept! Heb je ook nog een tip op welk moment je het beste de rozijnen/stukjes appel toe kunt voegen? Doe je dit net voordat je het neerzet om te laten rijzen?

    Groeten en alvast een fijne jaarwisseling,

    Loes

    Beantwoorden
    • Laura Kieft zegt

      1 januari 2018 op 11:05

      Voordat je het laat rijzen inderdaad. Je voegt die als laatst aan het beslag toe.

      Beantwoorden
  13. Yvonne zegt

    31 december 2017 op 15:35

    Nou, net geprobeerd, het recept precies gevolgd, maar het rijzen is op de een of andere manier mis gegaan.. dus het zijn geen oliebollen geworden, maar een soort gefrituurde deegballen.

    Beantwoorden
    • Laura Kieft zegt

      1 januari 2018 op 11:02

      Oh wat jammer zeg! Misschien te lang gerezen waardoor het weer is ingezakt?

      Beantwoorden
      • Yvonne zegt

        1 januari 2018 op 11:15

        Ik heb het uiteindelijk (doordat het opwarmen van de olie wat langer duurde) wel wat langer dan een uur laten rijzen, maar ook daarvoor was het niet goed gerezen. Wel loste de gist aan het begin niet goed op (het werden allemaal klontjes), dus toen heb ik de melk nog maar even verwarmd waarna het wel oploste. Misschien dat dat niet goed is geweest, of misschien heb ik teveel zout toegevoegd. Volgend jaar maar weer opnieuw proberen! 🙂

        Beantwoorden
        • Laura Kieft zegt

          1 januari 2018 op 14:35

          Het zou kunnen dat door het opnieuw verhitten de gist niet meer goed werkte. Het is overigens niet erg als je wat klontjes zit, als het een tijdje staat lossen die vanzelf zo goed als helemaal op.

          Beantwoorden
  14. Marielle zegt

    31 december 2017 op 15:51

    Ze zijn super geworden! Wat zullen we er vanavond van genieten. Fijne jaarwisseling en alle goeds voor het nieuwe jaar!

    Beantwoorden
  15. Jane zegt

    11 november 2018 op 08:22

    Gisteren al proef gebakken met het lekkerste recept ooit! De moeite waard om het te proberen!

    Beantwoorden
  16. Hetty zegt

    16 december 2018 op 05:54

    De pan waar ik het beslag in maak zet ik even onderste boven op het fornuis zodat ie warm is

    Beantwoorden
  17. Ria van der Zande zegt

    28 december 2018 op 15:09

    Ik ga jou recept uitproberen.
    Ieder jaar kant en klaar producten gebruikt.
    Ben benieuwd.

    Ria

    Beantwoorden
    • Ria van der Zande zegt

      1 januari 2019 op 12:58

      Ze zijn mislukt.
      Jammer, ik weet niet wat er fout is gegaan.
      Ik heb het recept gedaan zoals het er stond.
      Het was niet gaan rijzen en het was taai deeg.
      Wat is er fout gegaan?

      Beantwoorden
      • Remy zegt

        1 januari 2019 op 13:18

        Hoi RIA VAN DER ZANDE.

        Welke gist heeft u gebruikt als u instant gist gebruikt heeft die moet direct bij de bloem en niet door de lauwe melke

        Beantwoorden
        • Ria van der Zande zegt

          1 januari 2019 op 23:33

          Dan is dat het geval.
          Ik dank je voor feedback.
          Volgende keer ga ik het uitproberen.
          Gelukkig Nieuwjaar!

          Beantwoorden
          • Laura Kieft zegt

            2 januari 2019 op 17:06

            Instant gist kan gewoon bij de melk hoor, zo doe ik het ook altijd. Ik had toevallig dit jaar ook een portie met hetzelfde probleem. Dat lag uiteindelijk aan de gist. Kijk ook uit dat je de melk niet té heet verwarmt.

        • Laura Kieft zegt

          2 januari 2019 op 17:08

          instant gist kan prima bij de melk, dat deed ik zelf ook 😉

          Beantwoorden
  18. José zegt

    28 december 2018 op 21:40

    Hallo Laura,
    Als je met verse gist wilt maken, hoeveel heb je dan nodig?

    Beantwoorden
    • Rinske zegt

      30 december 2018 op 01:34

      20 gram verse gist staat ongeveer gelijk aan 1 zakje droge gist had ik gelezen ergens hier.

      Beantwoorden
  19. Remy zegt

    30 december 2018 op 17:17

    Hoi.

    Ik gebruikte instant gist en die moet je direct gebruike bij de bloem.

    niet door de melk doen dan gaat het minder rijzen

    Beantwoorden
    • Laura Kieft zegt

      2 januari 2019 op 17:19

      Is niet nodig hoor, ik doe het door de melk en het rijst super.

      Beantwoorden
      • Remy zegt

        7 januari 2019 op 20:17

        Hoi ok maar bij mijn ging het niet rijzen

        Beantwoorden
      • Remy zegt

        7 januari 2019 op 20:21

        Toen ik dat deed ging het niet rijzen

        Beantwoorden
        • Laura Kieft zegt

          8 januari 2019 op 09:33

          Dat kan meerdere oorzaken hebben. Was je gist nog wel goed? Was de omgeving niet te koud?

          Beantwoorden
          • Remy zegt

            8 januari 2019 op 09:40

            Hoi.

            Ik heb het op 4 verschillende manieren geprobeerd en me gist was nog goed dag van te voren gehaald dat doe ik meestal alles ver hallen maar de laatste keer dat ik het bij de bloem deed ging het helemaal goed, toen nam het het wel in volume wel toe. Hij stond naast de verwarming

  20. Leonie zegt

    2 januari 2019 op 19:29

    Ik heb het recept gevolgd maar vond de smaak niet zo. Ik vermoed dat het snufje zout de oorzaak is. Bij een ander recept moest ik 10 gram zout toevoegen op evenveel bloem. Die smaakte wel een het deeg rees veel beter.

    Beantwoorden
  21. Eva zegt

    7 januari 2019 op 19:48

    Al jaren bak ik prima oliebollen met oliebollenmix. Dit jaar leek het me leuk dit recept te gebruiken; ik heb namelijk goede ervaring met je recepten. Helaas ging het deeg bij mij ook niet rijzen, ook niet na een extra zakje gist en opwarmen in de oven. Vlak voor sluitingstijd daarom alsnog twee pakken mix gehaald en gelukkig nog lekkere bolletjes kunnen bakken… Ik begrijp niet wat er mis is gegaan, heb instant gist gebruikt, welke gist zou je aanraden?

    Beantwoorden
    • Remy zegt

      7 januari 2019 op 19:54

      Hoi,
      Als je instant gist hebt gebruikt die kun je het beste direct bij de bloem doen anders gaat het niet goed rijzen staat ook op de verpakkingen en op internet
      Zie link: https://broodsmakelijk.nl/verschil-droge-gist-en-instant-gist

      Beantwoorden
    • Laura Kieft zegt

      8 januari 2019 op 09:34

      Ik gebruik ook instant gist. Is je melk niet té heet geweest?

      Beantwoorden
  22. Eva zegt

    7 januari 2019 op 20:14

    Bedankt Remy, de link is duidelijk! Daar is het dan mis gegaan, ik heb t bij de melk gedaan.

    Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een algemene bakvraag over bijvoorbeeld basisregels, ingrediënten, bewaren of omrekenen? Grote kans dat je in dit artikel je antwoord kunt vinden: De basis van het bakken.

Welkom op Laura's Bakery! Je bent hier aan het juiste webadres voor de lekkerste baksels en borrelhapjes. Met mijn toegankelijke recepten laat ik je zien dat bakken niet alleen leuk en lekker is, maar ook helemaal niet moeilijk.
Veel bakplezier! Liefs, Laura

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Nooit meer een blogpost missen!

Schrijf je in en ontvang een e-mail zodra er een nieuw artikel online staat.

Bestel mijn tweede boek

Bestellen | Meer informatie

Handige Baktips

logo (1) Voor iedereen die wel wat extra hulp kan gebruiken bij het bakken. Handige Baktips staat vol met tips over bakken, decoreren, ingrediënten, het bewaren van baksels en nog veel meer!

De Bakstrijd

Koop mijn eerste boek!

Lauras Bakery_omslag_09.indd

@laurasbakery op Instagram

Volg mij op Instagram

Laura’s Bakery op Facebook

De populairste en laatste artikelen

  • Popular
  • Comments
  • Latest
  • Today Week Month All
  • Basisrecept vanillecake Basisrecept vanillecake
  • Oma’s Appeltaart Oma's Appeltaart
  • Basisrecept Koekjes Basisrecept Koekjes
  • Basisrecept vanille botercrème Basisrecept vanille botercrème
  • MonChou Taart MonChou Taart
  • Mijn favoriete recepten Mijn favoriete recepten
  • Kaas-knoflookbroodjes Kaas-knoflookbroodjes
  • Chocolate chip boterkoek Chocolate chip boterkoek
  • Bacon-cheddar koekjes Bacon-cheddar koekjes
  • Valentijn madeleines met witte chocolade Valentijn madeleines met witte chocolade
  • Today Week Month All
  • Cream cheese frosting Cream cheese frosting
  • Kaas-knoflookbroodjes Kaas-knoflookbroodjes
  • Basisrecept vanille botercrème Basisrecept vanille botercrème
  • American Pancakes American Pancakes
  • 3x verjaardag wraps 3x verjaardag wraps
Ajax spinner

Oventijden en -temperaturen

De aangegeven oventijden en -temperaturen zijn voor een oven met boven- en onderwarmte. Voor een heteluchtoven verlaag je de temperatuur met 10-20%. De baktijd blijft hetzelfde.

De genoemde tijden en temperaturen zijn een indicatie. Elke oven is anders, dus het zou kunnen dat jouw oven net wat meer of minder tijd nodig heeft.

foody badge 100px Topblogs

De lekkerste taarten!

  • Home
  • Over
  • Contact
  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Abonneren

Copyright © 2019 · Lauras Bakery by Blogger Boutique

Ik bak niet alleen graag koekjes, ik verzamel ook digitale cookies. OK Lees meer