Nutella swirl koekjes

1 maart 2017
213

Na het bakken van de chocolade-pindakaas swirl koekjes had ik de smaak te pakken en ging ik gelijk door met nog een variatie: de Nutella swirl koekjes. Ik had nog wat koekdeeg over van een ander recept en wilde hier ook iets lekkers mee maken. Toen ik de pot pindakaas terugzette naast de pot Nutella wist ik wat het moest worden. Swirl koekjes met Nutella als swirl. Ik was benieuwd of je na het bakken de Nutella smaak nog goed zou proeven en was blij dat dit inderdaad zo bleek te zijn. Ze zijn wederom ontzettend simpel om te maken, lees maar snel verder.

Nutella swirl koekjes

Ze zien er hartstikke leuk uit en ze zijn eenvoudig te maken. Deze Nutella swirl koekjes staan toch geweldig bij de koffie of thee.
Porties: 50 (kleine) koekjes

Ingrediënten

  • 225 gram ongezouten roomboter
  • 150 gram witte basterdsuiker
  • 8 gram vanillesuiker
  • 1 eidooier
  • 280 gram bloem
  • snufje zout
  • ± 8 el Nutella

Instructies

  • Begin met het maken van het deeg. Hiervoor doe je de boter, basterdsuiker en vanillesuiker in een kom, mix tot een romig mengsel. Voeg dan het eidooier toe en mix tot deze volledig is opgenomen. Je kunt bloem en zout tegelijk toevoegen, kneed tot een mooi koekdeeg.
  • Verdeel het deeg in 2 delen, het is makkelijker om 2 rollen te maken dan 1 hele lange. Rol het deeg uit tot een plak van ongeveer 35×28 cm die 2-3 mm dik is (snijd eventueel bij voor een rechte lap deeg). Doe dit op een stuk keukenfolie. Dat maakt het oprollen straks een stuk makkelijker. Je kunt ook de hele hoeveelheid deeg dikker (5 mm) uitrollen tot hetzelfde formaat, dan krijg je grotere koekjes. Ik vond het zelf wel leuk om wat kleinere koekjes te maken, het eindresultaat is met dit formaat ongeveer 5 cm in doorsnede.
  • Smeer de Nutella gelijkmatig uit over het deeg, laat het randje van een van de lange zijdes vrij. Rol het deeg op vanaf de lange zijde die wel ingesmeerd is. Het beginnetje kun je voorzichtig met de hand oprollen, daarna gebruik je het folie. Je zult zien dat dat heel makkelijk gaat.
  • Wanneer het deeg helemaal is opgerold vouw je het folie er stevig omheen. Rol het deeg nog een paar keer heen en weer over je werkblad zodat de naden goed dicht zijn. Leg de rol deeg minimaal een uur in de koelkast. Doe hetzelfde met het tweede deel deeg.
  • Verwijder het folie en snij de rollen deeg in plakjes van ongeveer 1 cm dik. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Bak de koekjes in 12-14 minuten op 180 °C (boven- en onderwarmte).
Bewaren

Wil je de koekjes bewaren? Hier lees je hoe je dat het best kunt doen.

Wil je de koekjes bewaren? Hier lees je hoe je dat het best kunt doen.

Wat vind jij van dit recept?

5.0 (1 stemmen)

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

83 reacties

  1. Meike schreef:

    Oh wauw, dat ziet er echt heel lekker uit! Die wil ik wel proberen volgende keer dat ik koekjes maak 🙂

  2. Lous schreef:

    Geprobeerd, maar het deeg wordt of 0,5 cm dik of 38×28 cm groot. Beide lukt niet want dan kreeg ik een erg dun plakje. Gevolg dat het deeg scheurt als je er Nutella op smeert. Uiteindelijk wel lekker geworden. Ik kan er helaas geen foto bijdoen.

    1. neva schreef:

      Klopt – deze hoeveelheid deeg is te weinig voor 2x 35×28 van 1/2 cm dik.

      1. Laura Kieft schreef:

        Ik zie het al, heb een foutje gemaakt. Je kunt het inderdaad 1x tot 35×28 uitrollen met een dikte van een halve centimeter. Ik rolde het nu dunner uit voor de kleinere koekjes en kon daarom twee keer wel halen. Ik pas het even aan 🙂

  3. ingrid schreef:

    bij mij zagen ze er niet zo strak uit, maar dat maakte niet uit, want ze waren zo snel op dat we ons daar niet aan konden ergeren. is dit deeg ook geschikt voor uitsteekkoekjes ? of loopt het teveel uit ?

    1. Laura Kieft schreef:

      Mits je goed koelt kan het, maar het loopt wel uit. De suikerkoekjes zijn een beter alternatief.

  4. Agnetha schreef:

    Ik heb deze koekjes gemaakt. Ze smaken prima. Maar werden nogal wat groter tijdens het bakken waardoor de vorm anders werd. Wat gister dan fout?

    1. Agnetha schreef:

      Gister =ging er

    2. Laura Kieft schreef:

      Niks, koekjes rijzen nu eenmaal nog wat in de oven. Om te voorkomen dat ze (te veel) uitlopen heb je misschien iets aan deze tips: http://www.handigebaktips.nl/voorkomen-dat-koekjes-uitlopen/

  5. Meia schreef:

    Ik heb ze gisteren gebakken alleen dan met glutenvrije bloem. En wat smaken ze heerlijk!

  6. Cynthia schreef:

    Het deeg van deze koekjes is bij mij erg plakkerig, kan dat kloppen? Het plakt aan alles, het werkblad, het folie, de roller, ook als ik de roller en het werkblad met extra bloem bestuif blijft het erg plakkerig. Wat kan ik hieraan doen? Netjes uit- en oprollen lukt daardoor erg slecht. Ik volg gewoon het recept zoals hierboven.

    1. Laura Kieft schreef:

      Dit hoort niet plakkerig te zijn, heb je wel alles goed afgewogen en roomboter gebruikt? Om het minder plakkerig te maken kun je altijd wat meer bloem toevoegen.

      1. Cynthia schreef:

        Heb ongezouten roomboter van campina gebruikt lijkt me prima. Verder heb ik alles netjes afgewogen met de keukenweegschaal. Zal bij de suiker, bloem en boter hoogstens 2/3 gram tussen hebben gezeten, neem aan dat dit niet veel uitmaakt. Ik zal de volgende keer iets meer bloem toevoegen. Hopelijk helpt het. Dankje

        1. Laura Kieft schreef:

          Het zou alleen kunnen als je de grasboter hebt gebruikt van campina. Deze is erg zacht en vind ik -persoonlijk- niet prettig om mee te bakken.

      2. Michiel schreef:

        Welk soort bloem gebruik je? Zelf het recept gemaakt met patentbloem en dat ging zonder problemen. Heb ook wel eens patisseriebloem gehad en dat ging een stuk minder (bleef plakken etc.). Die patisseriebloem blijkt uit verschillende granen en ook nog wat melkpoeder te bestaan waardoor het veel vochtiger bleef.

        Mijn ervaring leert dat gewoon het huismerk patentbloem (van rond de €0,50 per kilo) het beste resultaat geeft voor deeg.

        1. Laura Kieft schreef:

          Ik gebruik eigenlijk altijd gewoon patent- of tarwebloem

          1. Michiel schreef:

            Ik bedoelde de vraag eigenlijk voor Cynthia.

  7. Nanda schreef:

    Vandaag gemaakt, om te smullen zijn ze!

  8. Mariska schreef:

    Wat een goed basisdeeg voor koekjes! Het deeg was heel zacht en fijn om mee te werken. Tijdens het maken bleek dat ik maar 140 gram bloem had, aangevuld met zelfrijzend bakmeel en dat werkte ook goed 😉

    1. Ashley schreef:

      Ik ben nu deze koekjes aan het maken maar het deeg ziet er heel anders uit dan op de foto en het plakt heel erg. We hebben alles goed afgewogen. Het is niet op te rollen

      1. Laura's Bakery schreef:

        Heb je het deeg al op laten stijven? Misschien is je boter te warm en zacht geworden.

  9. Martha schreef:

    Hoi Laura, Ik heb uit je boek de ‘cinnamon swirl koekjes’ gemaakt (lijken heel erg op bovenstaande koekjes) maar ze blijven een beetje klef in het midden. Na een eerste poging heb ik de oventijd al een beetje aangepast naar 20 minuten want ze waren niet gaar na 16 minuten. Maar nu zijn ze bruiner én nog steeds niet gaar. Wat doe ik fout?

    1. Laura Kieft schreef:

      Misschien is je suikermengsel op dat punt iets te dik geweest. Daarnaast komen koekjes altijd zacht uit de oven en worden ze pas harder wanneer ze afkoelen.

  10. Sanne schreef:

    Dag Laura, is het mogelijk de rol een dag vooraf te maken en in te vriezen/te bewaren in de koelkast? En dan dag nadien pas de koekjes te snijden en te bakken? Bedankt!

    1. Laura Kieft schreef:

      Ja hoor, dat kan heel goed.

      1. Yolande schreef:

        Hey Laura,

        Bedankt dat je dit recept hebt gedeeld!
        Je koekjes zijn echt heerlijk en hebben bij iedereen die ze proeft succes! 😀
        Ik heb ze al verschillende keren gemaakt.
        De laatste keer heb ik een theelepel vanille-extract en een halve theelepel speculaaskruiden aan het deeg toegevoegd. Dat was ook heel lekker!
        Nogmaals bedankt! 🙂

        Groetjes,

        Yolande

        1. Laura's Bakery schreef:

          Wat leuk om te lezen, dankjewel Yolande! Lekkere variatie ook.

  11. Caroline schreef:

    Bij mij was het deeg ook te plakkerig en echt precies aan het recept gehouden en ongezouten roomboter van Campina gebruikt. Best wel wat bloem toegevoegd en toen ging het goed. Bij het bestrijken met Nutella ging het alsnog mis. Deeg scheurde. Poging 2 lukt wel, want TIP: Nutella even in een kom in de magnetron doen. Daarna smeert het super makkelijk uit. Koekjes zijn zojuist prachtig uit de oven gekomen!

    1. Laura Kieft schreef:

      Heb je de grasboter gebruikt? Die vind ik niet geschikt om te bakken, zeker niet met koekjes. Dit omdat die té zacht wordt.

      1. Caroline schreef:

        Nee gewoon de normale, gek he!

        1. Laura Kieft schreef:

          Dat is zeker apart! Goed koelen is overigens ook nog belangrijk, maar het zou niet zo zacht moeten zijn. Slim dat je de Nutella hebt verwarmd om het goed uit te kunnen smeren 🙂

  12. Caroline schreef:

    Mmmm heb ze net gebakken voor mijn schoonouders. Maar gelukkig waren er nog een paar over. Wat zijn ze heerlijk! Ik maak vaak en dankbaar gebruik van jouw recepten.
    Ze zijn zo overzichtelijk en makkelijk dat zelfs ik mij haast een keukenprinses ga voelen!

    Dankjewel!

  13. Emma schreef:

    Alle stappen gevolgd maar ook bij mij ging het oprollen niet goed. Deeg brokkelde uit elkaar en nu ligt er een treurig slap plat rolletje in de koelkast.
    Alle ingrediënten precies afgewogen, geen Campina grasboter gebruikt en meerdere keren extra bloem toegevoegd… ik snap er niks van

    1. Laura Kieft schreef:

      Ik denk dat je deeg te droog is geworden doordat je meermaals extra bloem hebt toegevoegd.

  14. Emma schreef:

    Ha Laura,
    Kun je de Nutella vervangen door cacaopoeder of gesmolten pure chocolade? Dit ivm een hazelnootallergie.

    1. Laura Kieft schreef:

      Ik zou dan eerder op zoek gaan naar een chocoladepasta zonder hazelnoten. Cacaopoeder en pure choco werken heel anders in dit recept.

  15. Majorie schreef:

    Geweldige koekjes! Denk je dat je er voor het bakken (uiteraard geen plastic) lollie stokje in kan doen en dat deze goed blijft zitten? Lijkt mij leuk voor een traktatie volgende maand. Groetjes, Majorie

    1. Laura Kieft schreef:

      Het zal een beetje pielen worden doordat het uit laagjes bestaat, maar in principe moet het lukken.

      1. Majorie schreef:

        Dank je wel. Ik ga het dan eerst een keer proberen.

      2. Majorie schreef:

        Het was goed gelukt en kids waren gek op het koekje. Foto staat op je fb?

  16. Elisabeth schreef:

    Als je zeg mixen bedoel je dan echt met een mixer mijn deeg is echt super plakkerig denk echt dat het komtndoor mixen IPV kneeden

    1. Laura Kieft schreef:

      Met mixen bedoel ik inderdaad een mixer. Maar dat het plakkerig is ligt daar niet aan hoor, heb je alles wel goed afgewogen en geen ingrediënten vervangen?

  17. Danny schreef:

    Hoi, sommige dames hebben dat hun deeg te plakkerig blijft, dit zou natuurlijk ook aan de grote van de eidooier kunnen liggen. Van een xl ei is de dooier bijna 2x zo groot.
    Wat een fijne recepten! Dankjewel

    1. Laura Kieft schreef:

      Kan inderdaad, maar het heeft vaak eerder te maken met het soort boter dat is gebruikt. En verder is in alle bakrecepten standaard dat over M eieren gesproken wordt.

  18. Tessy schreef:

    Hallo. Zou het recept ook kunnen met pindakaas ipv nutella?

      1. Laura schreef:

        Of met speculoospasta? 🙂

        1. Laura's Bakery schreef:

          Oeh, dat klinkt fantastisch!

  19. Mariekee schreef:

    Heerlijk die koekjes! Maar ik kreeg niet echt de swirl. Het lukte mij namelijk niet om het kaneel mengsel uit te smeren .. waardoor ik het en der want mengsel had op het deeg. Wat gaat er mis?
    En hoe zorg je dat boter vanuit koelkast zacht wordt? Magnetron lijkt me niet…

    1. Laura Kieft schreef:

      Boter op kamertemperatuur laten komen, dan wordt het vanzelf zachter.

  20. A schreef:

    Heel leuk recept. Lekker snel weer veel koekjes op voorraad.

    Nu voor de tweede keer gemaakt. We maakten ze gisteren met pure pasta en dochterlief wilde ook een rol met aardbeienjam. Hmm. Ook erg lekker.

  21. Britney schreef:

    Hoi Laura,

    Hoe zorg jij er voor dat de koekjes mooi rond worden?
    Vlak voordat ik het in de koelkast leg, is het mooi rond, maar als ik het er dan uit haal, dan zie je overduidelijk op welke kant het heeft gelegen in de koelkast

    1. Laura Kieft schreef:

      Het deeg is al stevig als ik ermee werk en ik rol het strak op. Het is vaak wel een beetje te zien, je kunt eventueel de rol nog even over je werkblad rollen voordat je hem in plakken snijdt.

  22. Corine schreef:

    Wat zien ze er lekker uit! Helaas is mijn deeg erg plakkerig, lijkt meer op cakebeslag. Ligt nu wel in de koelkast te koelen dus ik ben benieuwd.
    Ik las net ergens dat u roomboter gebruikt? Ik heb Zeeuws meisje margarine gebruikt omdat dit vrijwel lactosevrij is. Zou het daardoor kunnen komen? Of misschien komt het doordat ik de boter zacht heb gemaakt in de magnetron?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ah, dat komt inderdaad door het smelten van de boter. Ik gebruik inderdaad roomboter, maar zo lang het opstijft in de koelkast zou het geen probleem moeten zijn. Je deeg zal weer prima zijn als het op heeft kunnen stijven in de koelkast, verwacht ik.

  23. serena schreef:

    Bedankt voor het recept! Makkelijk te maken, lekker en visite was onder de indruk!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Zo fijn om te lezen, graag gedaan.

  24. Chantal schreef:

    kan dit ook zonder ei? Of moet ik het dan door iets vervangen?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Die dooier heb je het liefst wel nodig ja, ik durf zo gauw niet te zeggen waar je het in dit recept door kunt vervangen.

      1. Chantal schreef:

        dagje gewacht, eitjes gescoord, en gemaakt! Super lekker! En ziet er ook mooi uit! Blij gezin hier! Lekker warme choco met nutella swirl koekjes met de storm: perfect! Dankjewel!

  25. Ann schreef:

    Ge-wel-di-ge koekjes! Zó lekker!
    Ik heb het deeg even in de koelkast gelegd omdat het, net zoals ik hierboven enkele keren las, een beetje plakkerig was na het mengen. Daarna heb ik het perfect kunnen uitrollen en de Nutella er kunnen op smeren. Het smeren heb ik met een lepel gedaan en dat lukte vlot 😊

    1. Ann schreef:

      Nog even een kleine toevoeging: ik heb met wat deeg een klein rolletje gemaakt met pindakaas (die met stukjes pinda). Ondanks dat dat rolletje dunner uitviel dan de Nutella-rol heb ik die koekjes echter even lang laten meebakken waardoor ze nét iets te ver waren. Maar ik had het idee dat dat ook wel een geslaagde combinatie zou kunnen zijn.

      1. Laura's Bakery schreef:

        Oeh, lekker idee inderdaad!

  26. Claudia schreef:

    De koekjes zijn overheerlijk ! Nu al voor de 2de keer in de maak.

  27. isabel schreef:

    is het erg als je je deeg niet in de koelkast doet?

    1. Laura Kieft schreef:

      Deeg koelen is echt belangrijk voor het beste en lekkerste resultaat.

      1. isabel schreef:

        bedankt

  28. Richard schreef:

    Hallo Laura, dit deeg voor mij werd heel erg brokkelig en niet ‘nat’ genoeg, het nam de droge ingredienten daarom lastig op. Ik heb geen goede mixer en doe het meeste bij hand en dat zorgt uiteraard ook zo voor zijn problemen maar het lukt me meestal aardig. Daarom heb ik het hele ei en zelfs nog wat melk gebruikt. De koekjes waren prima maar mijn vraag nu is waarom het deeg bij mij dan zo kurkdroog was tot het punt waar het de bloem amper opnam? Alsof het een nat ingredient zou missen, wat uiteraard niet zo is. Vandaar mijn verwarring. Bedankt en ik wens je nog een fijne dag.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat is inderdaad gek! Het mixen zorgt er wel voordat de boter mooi romig wordt en de bloem goed op kan nemen, maar het moet ook met de hand kunnen. Was de boter wellicht erg koud? En welke bloem heb je gebruikt?

      1. Richard schreef:

        Dat is mogelijk, het kwam inderdaad uit de koelkast. Ik gebruik altijd een beetje minder suiker en boter als vermeld staat in recepten dus heb ik toch nog wat extra boter gebruikt en dit eerst even verwarmt tot vloeibaar om het zo wat smeuïger te maken. De bloem is tarwebloem, verder heb ik in plaats van vanille suiker wat vanille extract gebruikt (is maar net wat ik thuis heb liggen he haha) en kristal suiker.

        1. Laura's Bakery schreef:

          Als je de ingrediënten verminderd, dan kan dat een goede reden zijn dat de uiteindelijke samenhang niet meer klopt. Zo ook het gebruiken van koude boter. Mocht je het nog een keer proberen dan zou ik je willen adviseren het recept helemaal te volgen, dan zou het niet mis moeten gaan! 😀

  29. Amanda schreef:

    Dag laura
    De koekjes zijn lekker maar als je chocolade.. Witte en een bruine au bain marie warm maakt en dan 50/50 de koekjes in dipt zijn ze nog zaliger!

  30. Wieteke schreef:

    Hoi Laura, geweldig recept bedankt voor t delen! Enkel verbrand de onderkant bij ons. Any tips? De pasta zeg maar.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Stond de ovenplaat misschien te laag in de oven? Heb je wel onder- bovenwarmte gebruikt?

      1. Wieteke schreef:

        Volgens mij wel maar ik ga morgen nog even n keer proberen! Heerlijk zijn. Ze wel! Dank voor je snelle reactie 😉

  31. Wil schreef:

    Mijn koekjes smaken nu naar spritsen met een beetje chocolade. Hoort dat zo? Mijn boter was wel wat kouder dus ik weet niet of dat wellicht de reden is of dat ze zo horen te smaken.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Nee dat hoort zeker niet zo, wat gek! Alles hoort op kamertemperatuur te zijn, maar of dat nu de reden is voor dit grote structuurverschil weet ik ook niet.

  32. Freya schreef:

    Zou dit recept ook werken met confituur?
    Het was allesinds lekker!

  33. Pieternel schreef:

    Ha Laura klinkt lekker deze koekjes. Zou ik de bloem ook kunnen vervangen door Zeeuwsbloem?

    1. Laura Kieft schreef:

      Ja hoor, dat kan.

  34. Miranda schreef:

    Oooh, deze koekjes vanmiddag gemaakt, maar waren al bijna op voor ze afgekoeld waren🙈😂 Zó lekker!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *