Kniepertjes

Gepost: 27 december 2023
Kniepertjes
12

Eet jij met oud en nieuw graag kniepertjes en wil je ze eens zelf maken? Dat komt goed uit! Ik deel graag mijn recept met jou. Ze zijn zeer eenvoudig om te maken en zo’n heerlijke oer-Hollandse lekkernij!

Wat zijn kniepertjes?

Mocht je nu geen flauw idee hebben waar ik het over heb: kniepertjes zijn dunne wafeltjes die worden gegeten tijdens de jaarwisseling. Vooral in het oosten van het land worden zijn ze erg populair. In Drenthe, Groningen, Twente, de Achterhoek en Salland zijn ze er dol op. Het is daar een echte traditie om met oud en nieuw kniepertjes te bakken.

Herkomst van de naam

Kniepertjes worden in sommige dialecten ook wel knijpertje, knieperties of knieperkes genoemd. En dat komt doordat de wafels vroeger tussen een speciaal wafelijzer boven het vuur werden ‘geknepen’. Dan snap je wel waar de naam vandaan komt.

Inmiddels hoef je niet meer boven het vuur te hangen met een ouderwets wafelijzer, maar wordt een elektrisch wafelijzer gebruikt om ze te maken. Je hebt speciale kniepertjesijzers, ik heb dit wafelijzer gebruikt waar je ook stroopwafels mee kunt bakken en dat werkte heel goed.

Kniepertjes 2a

Kniepertjes recept

Dit recept komt oorspronkelijk uit Het Feestdagen Bakboek. Daar mochten ze natuurlijk niet ontbreken in het oud en nieuw hoofdstuk! Maar nu speciaal voor jullie ook het recept hier op het blog. Mocht je ze nog nooit gemaakt hebben, ze zijn echt een aanrader hoor.

De smaak

Qua smaak kun je kniepertjes vergelijken met een ijshoorntje, maar dan zoeter. Soms word er ook nog kaneel aan toegevoegd. Het beslag bestaat uit boter, suiker, eieren en bloem. Je kunt ze al gauw maken zonder dat je naar de supermarkt hoeft. Zelf voeg ik er nog wat vanille-extract aan toe, maar dat hebben de meeste bakkers ook wel in huis.

Kniepertjes 3a

Kniepertjes of nieuwjaarsrolletjes

In dit recept maak ik platte kniepertjes, maar wellicht ken jij wel de opgerolde versie? Die noem je officieel nieuwjaarsrolletjes. Die kun je ook maken met dit recept, daarvoor rol je simpelweg de wafeltjes direct om een houten stokje wanneer ze nog warm zijn.

Als ze zijn afgekoeld, kun je ze vullen met slagroom of botercrème. Per regio verschilt het of vooral de platte kniepertjes of de opgerolde versie gegeten wordt, grappig hè!

Leuk weetje: volgens traditie wordt een plat kniepertje gegeten tot en met oudjaar, die staan voor het reeds ontvouwen jaar. Het rolletje staat symbool voor het nog onbekende nieuwe jaar en eet je met nieuwjaarsdag.

HET FEESTDAGEN BAKBOEK

Bak het hele jaar door voor de feestdagen de lekkerste recepten. En zelfs buiten de feestdagen om kun je dit boek er perfect bij pakken. Van koekjes en brownies tot desserts en spectaculaire taarten. Voor ieder moment is er een geschikt recept.

Bestel hier!

Afbeelding

Meer oud en nieuw recepten

Naast kniepertjes zijn er nog meer recepten die typisch bij oud en nieuw horen en die heerlijk zijn om te maken. Ga jij voor een variatie aan baksels tijdens oud en nieuw of maak je altijd hetzelfde en maar één recept? Alles kan natuurlijk!

Tips voor kniepertjes

Beslag/deeg

Het is een heel simpel beslag van roomboter, suiker, vanille-extract, eieren en bloem. Hiermee maak je een stevig deeg en daar draai je kleine balletjes van.

Bakken

Voor het bakken heb je een wafelijzer nodig. Vet deze altijd goed in zodat de kniepertjes niet blijven plakken. Ze zijn klaar als ze goudbruin van kleur zijn. Na het bakken zijn ze nog zacht (en erg heet!), verplaats ze met een spatel naar een rooster en laat ze hier verder afkoelen.

Rolletjes

Wil je er nieuwjaarrolletjes van maken? Vouw de nog warme wafeltjes dan direct na het bakken rondom een (houten) stokje en laat ze afkoelen. Daarna kun je ze optioneel nog vullen met slagroom of botercrème.

Bewaren

Je kunt de wafeltjes het beste bewaren in een gesloten trommel zodat ze knapperig blijven. Dan blijven ze minimaal 2 weken goed, waarschijnlijk zelfs langer. Je kunt de deegballetjes ook invriezen en vers afbakken.

 

recept kniepertjes

Recept afdrukken

4.60 van 15 stemmen

Kniepertjes recept

Maak met dit recept gemakkelijk zelf kniepertjes voor oudjaar. Deze platte koekjes staan voor het reeds ontvouwen jaar.
Porties: 40 stuks

Ingrediënten

  • 200 gram ongezouten roomboter
  • 300 gram witte basterdsuiker
  • 2 tl vanille-extract
  • 2 eieren
  • 500 gram bloem

Benodigdheden

Instructies

  • Mix boter, suiker en vanille-extract tot een romig mengsel. Voeg de eieren toe en mix tot deze zijn opgenomen. Voeg als laatste de bloem toe en kneed tot een stevig deeg.
  • Draai balletjes van het deeg (40 stuks). Laat deze minimaal een uur rusten in de koelkast.
  • Verhit het wafelijzer en vet deze in. Ik gebruik hiervoor een bakspray. Plaats er een balletje deeg tussen en sluit het ijzer. Bak in enkele minuten tot het kniepertje goudbruin is van kleur.
  • Gebruik een spatel om het kniepertje naar een rooster te verplaatsen. Laat hier verder afkoelen en knapperig worden. Ga zo door tot je alle balletjes deeg hebt gebakken.
Tips

Je hebt speciale ijzers voor kniepertjes, ik gebruikte een wafelijzer voor dunne wafeltjes dat ook geschikt is voor stroopwafels.
Bewaren

In een trommel buiten de koelkast minimaal 2 weken houdbaar.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

14 reacties

  1. Carolien schreef:

    Hallo Laura
    Kan ik hier ook mijn hartjes wafelijzer voor gebruiken
    bedankt voor het recept

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik weet niet welk ijzer je precies bedoelt. Maar als het soortgelijk als die ik tip, dan moet het goedkomen!

  2. Harma schreef:

    Hier het recept wat ik heb van mijn oma en die ik zelf al meer dan 40 jaar gebruik.
    250 gr blue band, 2 eieren, 500gr bloem, 400gr kristalsuiker, 1 zakje vanillesuiker.
    Doe de boter in een beslagkom en zet het in de magnetron op 450 watt voor 3 minuten zodat de boter zacht maar niet heet is.
    Doe de eieren, bloem, suiker en vanillesuiker erbij en kneed met de hand tot een mooie deegbal.
    Maak hier balletjes van.
    Zelf gebruik ik een knieperties ijzer van Cloër, die bevalt mij het beste.
    Zet het ijzer op stand 4 en wacht tot het lampje uitgaat.
    Leg een balletje in het midden van het ijzer en doe hem dicht.
    Knijp even een aantal seconden dicht zodat je een superdun kniepertie krijgt.
    Haal hem eruit wanneer hij mooi lichtbruin is.
    Laat goed afkoelen.
    Ze zijn nu lekker hard en knapperig.
    Knijp je het ijzer niet goed dicht dan zijn ze te dik en niet zo knapperig.
    Van dit recept kun je geen rolletjes maken.

  3. Marie Louise schreef:

    Dit is wel heel veel suiker in uw recept, en wat betekend bleu band?

    Toch bedankt doch ik heb geen wafelijzer voor dit recept.

    Suzy

  4. Harma schreef:

    De knieperties horen lekker zoet te zijn.
    Vind je dit echt te veel dan kun je er bv 50gr minder in doen.
    Bleu band is de merk naam van de boter.

  5. Marina schreef:

    Platte knieperties zijn voorzet oude jaar, je weet al wat er gebeurd is. De opgerolde knieperties nieuwjaarskoeken omdat je niet weet wat er komend jaar gaat gebeuren

  6. Marijke schreef:

    Dank voor het recept. Ik heb nog een heel oud ijzer, dus ….ik ga deze eindelijk eens maken.
    Een goed 2024 toegewenst.

  7. Joke Hulzebos schreef:

    Er is een verschil in de ingredienten tussen de kniepertjes en de nieuwjaarsrolletjes.

    Knijpertjes .
    500 gr bloem
    250 basterdsuiker
    100 gr roomboter
    1 theelepel kaneel
    Ruim 1 dl water
    Kneed de ingredoenten tot stijf maar soeprl dweg
    Rol er knikkerballetjes van
    Laat het op een koele plaats opstijven
    Laat het knijpertjesijzer heet worden , bak de bolletjrs stuk voor stuk
    Laat de koekjes platliggend afkoelen

    Nieuwjaarsrolletjes
    500 gr bloem
    250 lichte basterdsuiker
    150 gr roomboter
    1 ei
    2 pakjes vanillesuikersuiker
    Ongeveer 2,5 dl water

    Doe de bloem in de kom
    Voeg vanillesuiker suiker en gesmolten boter toe
    Voeg dan langzamerhnd zoveel water tor,dat er een dik glad vloeibaar deeg ontstaat ( iets dunner dan volle yoghurt dikte)
    Laat het deeg een paar uur stasn , zodat de bloem nog vocht opneemt.
    En het deeg dikker wordt.
    Beboter het ijzer. Laat hwt goed warm worden . Schep er een eetlepel deeg in..
    Knijp het ijzer dicht ongeveer 25 tellen .Tot het asn beide zijden licht bruin is
    Neem het koekje uit het ijzer . Rol ze dadelijk om een stokje. Na een ogenblik zijn ze bros geworden en blijven ze in model .

    Bron. Boek de weg tot het hart.
    Baedeker voor de huisvrouw

    Oud boekje maar heerlijke recepten

  8. Marie Louise schreef:

    Hoi Laura,

    Heb je misschien een recept voor 3 koningen taart.
    Bedankt.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Nee helaas, wel een leuk idee!

  9. Afra schreef:

    Makkelijk te maken en heerlijk qua smaak! Ik kreeg ze alleen echt niet opgerold zonder ze te breken. Kreeg van veel mensen als feedback dat het beslag veel dunner moest, zo dun als pannenkoekenbeslag. Dan rollen ze makkelijker. Maar voor kniepertjes prima recept!!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Met dunner beslag gaat het inderdaad nog makkelijker. Goed dun bakken helpt ook en gelijk oprollen.

  10. Johan Hesselink schreef:

    Beste laura
    Aan het recept van de kniepertjes voegen wij ook altijd nog anijs aan toe geeft echt een lekkere smaak

  11. marcel sieckmeijer schreef:

    beste Marie Louise en Laura

    dit is een link voor het recept driekoningentaart

    https://rutgerbakt.nl/bladerdeeg-recepten/driekoningentaart-recept/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *