Chocoladeletter koekjes

Gepost: 11 november 2022 Laatst bewerkt: 4 december 2023
Chocoladeletter koekjes
28

Het is bijna zover, Sinterklaas komt morgen aan in Nederland. Tijd voor speculaas, chocoladeletters, marsepein en natuurlijk chocoladeletter koekjes. Al zal ik ook gelijk bekennen dat ik al begon met speculaas en kruidnoten voordat de Sint ook maar op zijn boot was gestapt.

Begin vandaag nog met het maken van deze chocoladeletter koekjes. Je kunt ze al bakken en decoreren, maar je kunt ook alleen het deeg maken zodat je morgen voor, tijdens en na de intocht lekker aan de slag kunt met het bakken en versieren van deze letterkoekjes. Klinkt dat niet heerlijk?

Wat zijn chocoladeletter koekjes?

Ik heb een lekker koekdeeg met chocoladesmaak gemaakt en in de vorm van letters gebakken. Nog steeds een chocoladeletter dus, maar dan van koek.

Om ze extra mooi te maken versier je de letterkoekjes met een beetje chocolade en natuurlijk sprinkles.

Ik maakte kleine letterkoekjes, maar je kunt ook grote chocoladeletter koeken maken. Rol dan het deeg uit en snijd hier een grote letter naar keuze uit. Perfect voor wie niet van chocolade, maar wel van koekjes houdt.

BAKTIP: Om deze chocoladeletter koekjes te maken gebruikte ik deze uitstekers van Wilton. Geen uitstekers in huis? Maak dan rolletjes van het koekdeeg en vorm daar letters van.

Chocoladeletter koekjes-1a

Alternatief voor chocoladeletters

Deze chocoladeletter koekjes zijn -zeker in groot formaat- ook een perfect alternatief voor chocoladeletters. Als je helemaal geen chocolade wil of mag eten, kun je ook kiezen voor vanille suikerkoekjes. Je kunt daar zelfs nog speculaaskruiden aan toevoegen als je wilt.

Suikerkoekjes behouden hun vorm erg goed in de oven. Maar als je het niet erg vindt dat het deeg een klein beetje uitloopt, kun je ook deze recepten gebruiken voor zelfgemaakte letterkoeken:

Of maak deze gevulde speculaasstaaf, maar dan in de vorm van een letter.

HET FEESTDAGEN BAKBOEK 

Ben jij net als ik dol op de feestdagen en dan eigenlijk vooral op het maken van leuke baksels daar omheen? Dan is Het Feestdagen Bakboek echt wat voor jou. Met dit boek bak je het hele jaar door voor de feestdagen en zelfs buiten de feestdagen om kun je dit boek er perfect bij pakken. Van koekjes en brownies tot desserts en prachtige taarten, voor ieder moment vind je een geschikt recept. 

Bestel hier!

Afbeelding

Tips voor chocoladeletter koekjes

Welke uitstekers heb ik nodig?

Ik heb zelf de letter uitstekers gebruikt uit deze set van Wilton. Die zijn ongeveer 5 cm hoog. Op dit formaat is de baktijd gebaseerd, als je een grotere letterkoek maakt, kan het zijn dat deze in de oven een paar minuten extra nodig heeft.

Letterkoekjes maken zonder uitstekers

Geen uitstekers in huis? Maak dan rolletjes van het koekdeeg en vorm daar letters van. Druk ze een klein beetje plat en leg ze op de met bakpapier beklede bakplaat.

Chocolade in een spuitzak

Je kunt de chocolade op twee manieren op de koekjes aanbrengen:

  • Met een lepeltje wat chocolade uit een schaaltje scheppen en zo drizzelen over de koekjes. Werkt heel goed, je loopt alleen meer risico op ‘klodders’ chocolade hier en daar.
  • Voor de perfecte drizzle doe je de chocolade in een spuitzak en knip je er een heel klein puntje vanaf (of gebruik een klein spuitmondje). Zo zijn de lijnen chocolade overal hetzelfde en kun je deze met meer precisie aanbrengen.

Meer sinterklaasrecepten

Als je ook maar een beetje op mij lijkt, worden er in deze periode nog veel meer sinterklaasrecepten gemaakt. De recepten die ik ieder jaar -vaak meerdere keren- maak zijn deze:

Oh en ook leuk: hartige letterkoekjes! Die maak je met dit recept voor kaas letterkoekjes.

 

lekkere chocoladeletter koekjes

Recept afdrukken

4.75 van 12 stemmen

chocoladeletter koekjes

Deze chocoladeletter koekjes zijn perfect voor Sinterklaas. Decoreer ze naar wens en smullen maar.
Porties: 30 -40 stuks

Ingrediënten

  • 75 gram witte basterdsuiker
  • 25 gram vanillesuiker
  • 100 gram ongezouten roomboter
  • half ei
  • 175 gram bloem
  • 25 gram cacaopoeder
  • 100 gram witte chocolade
  • sprinkles naar keuze

Instructies

  • Mix de basterdsuiker, vanillesuiker en boter romig. Voeg het ei toe en mix tot deze is opgenomen.
  • Voeg de bloem en het cacaopoeder tegelijkertijd toe. Kneed tot een stevig deeg, verpak in folie en laat minimaal een uur in de koelkast rusten.
  • Rol het deeg daarna uit tot het 5 mm dik is. Gebruik letter uitstekers om de koekjes uit te steken, die van mij waren ongeveer 5 cm hoog. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Bak de koekjes in 10 minuten op 180 °C (boven- en onderwarmte). Laat daarna volledig afkoelen.
  • Smelt de chocolade au bain-marie en drizzle deze over (de helft) van de koekjes. Strooi er gelijk wat sprinkles overheen. Laat de chocolade stollen.
Tips

Je kunt de koekjes ook voor de helft dippen in de chocolade als je dat makkelijker vindt.
Bewaren

Bewaar de koekjes in een trommel, daarin blijven ze een paar weken bros en knapperig.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *