Ik ben dol op lasagne en eet dit het liefst elke week! Dit makkelijke recept voor lasagne is een goede basis waar je prima mee kunt variëren.

Lasagne maken

Lasagne is één van mijn favoriete Italiaanse gerechten en echt comfort food als je het mij vraagt. Het is ontzettend lekker, makkelijk om te maken en het doet me eigenlijk direct aan mijn moeder denken, want ik zeurde vroeger regelmatig aan haar hoofd om dit voor mij te maken. Ik niet alleen trouwens, mijn zusje kon er ook wat van. 😉

Inmiddels maak ik mijn eigen lasagne en deel ik het recept graag met jullie! Je kunt dit recept goed vooruit maken voor een drukke week én ik heb extra groenten aan de tomatensaus toegevoegd, dus het is niet alleen ontzettend lekker maar bevat ook net even wat meer vitamientjes.

Lasagne zonder bechamelsaus

Je kunt zelf beslissen hoe moeilijk of makkelijk het jezelf maakt. Ik maak het liefst een snelle en makkelijke lasagne, dus ik koos ervoor om kant-en-klare tomatensaus te gebruiken en ik heb de bechamelsaus achterwege gelaten. Je kunt dit natuurlijk altijd toevoegen als je dit lekker vindt, maar ik vond het op deze manier zalig én hartstikke snel klaar.

BAKTIP: Dille & Kamille heeft mooie, eenvoudige ovenschalen die in meerdere kleuren en formaten verkrijgbaar zijn.

Lasagne maken

Lasagne recept: tips

Natte of droge lasagne

De juiste hoeveelheid vocht, oftewel tomatensaus, is van belang voor een gare lasagne. Als je dit recept voor lasagne aan het opbouwen bent lijkt het misschien veel tomatensaus, maar dit heb je echt nodig om te voorkomen dat je lasagne droog wordt. De lasagnebladen nemen het vocht namelijk op tijdens de baktijd in de oven. Is je lasagne toch te nat uitgevallen? Dat is bij mij nog niet eerder het geval geweest, maar het is makkelijk op te lossen. Laat het de volgende keer een paar minuten langer inkoken bij stap 2, of maak de tomatensaus op voorhand en kook deze iets verder in voordat je het toevoegt aan het gehakt.

Niet direct aanvallen

Na het bakken kun je lasagne het beste even laten rusten voordat je hem serveert. Dit helpt niet alleen om de lagen te stabiliseren, maar het zorgt er ook voor dat het gemakkelijker te snijden is en dat de smaken beter tot z’n recht komen. Tien tot vijftien minuten rusttijd is voldoende. Dat scheelt ook weer met het risico om je mond te verbranden. 😉

Lasagne een dag van tevoren maken

Dit is een perfect gerecht om vooraf te kunnen bereiden voor een etentje of als er drukke dagen aan komen waarop je geen tijd hebt om te koken. Rauw en ongebakken bewaar je het maximaal 1 dag in de koelkast en gebakken 2 – 3 dagen (goed afgedekt) in de koelkast. In de koelkast trekken de smaken beter in en wordt het steviger. Win-win dus!

Lasagne opwarmen

Als het al afgebakken is, dek je de schaal af met aluminiumfolie en bak je het voor 45 minuten in een voorverwarmde oven op 160 °C (boven- en onderwarmte). Ingevroren lasagne moet je eerst laten ontdooien voordat je het opnieuw opwarmt.

Ovenschaal

De vraag komt vaak binnen: welke ovenschaal gebruik ik om dit recept te maken? Ik kan de exacte ovenschaal niet meer vinden, maar deze ovenschalen van Dille en Kamille werken fijn en zijn in meerdere kleuren en formaten verkrijgbaar. Maar je kunt natuurlijk elke ovenschaal gebruiken, zolang deze een vergelijkbare afmeting heeft van 20×30 cm, 25×25 cm of 15×35 cm etc.

HET BORRELHAPJES BAKBOEK

Met ruim 150 recepten organiseer jij voortaan borrels waar iedereen op afkomt. De recepten zijn opgedeeld in verschillende hoofdstukken zodat je makkelijk kunt kiezen tussen borrelhapjes die je met of zonder oven maakt. De sauzen, spreads en dips zijn natuurlijk ook van de partij in hun eigen hoofdstuk.

Bestel hier!

Afbeelding

Lasagne recepten

Een klassieke lasagne wordt met vlees en welbekende dunne pastabladen gemaakt, maar er zijn zoveel meer lekkere varianten te bedenken. Zo kun je de lasagnebladen door geschaafde courgette vervangen en er een heuse groente variant van maken (let op: dan heb je véél minder saus nodig, anders wordt het tomaten-groentesoep 😉 ), of je gaat aan de slag met een vegetarische variant.

Ik maakte al eerder twee heerlijke vegetarische lasagne recepten, waaronder één bietjeslasagne waarin geen pastabladen verwerkt worden. De caprese variant is niet vegetarisch, maar je kunt de parmaham natuurlijk gemakkelijk achterwege laten.

Ga jij voor de klassieker of voor een variatie?

Lasagne recepten

 

Lasagne recept

Opslaan
Recept afdrukken

4.61 van 165 stemmen

Lasagne recept

Met dit recept maak je deze ontzettend lekkere lasagne gewoon helemaal zelf. Natuurlijk kun je lekker variëren met de ingrediënten, maar deze combinatie is zeker aan te raden!
Porties: 4 personen
voor een ovenschaal van 30 x 17,5 cm

Ingrediënten

  • 2 uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 300 gram gehakt of vegetarisch gehakt
  • zout en peper
  • Italiaanse kruiden
  • 2 paprika’s
  • 1 courgette
  • 3 tomaten
  • 600 gram tomatensaus
  • 9 lasagnebladen (zorg dat je genoeg hebt voor 3-4 lagen van lasagnebladen)
  • 1 bol mozzarella
  • 100-150 gram geraspte kaas

Instructies

  • Snipper de uien en pers de teentjes knoflook uit, fruit dit aan in een pan met een beetje olie. Voeg het gehakt toe en bak dit rul. Breng het gehakt op smaak met Italiaanse kruiden, peper en zout.
  • Snij de paprika’s, courgette en tomaten in kleine blokjes en voeg toe aan het gehaktmengsel. Voeg de tomatensaus toe en laat het geheel een paar minuten pruttelen op het vuur terwijl je het af en toe doorroert.
  • Ondertussen snijd je de bol mozzarella in dunne plakjes en maak indien nodig de lasagnebladen op het juiste formaat zodat ze goed in de ovenschaal passen.
  • Tijd om de ovenschaal te vullen. Begin met een laagje van de saus, gevolgd door een laag bladen, dan een laagje saus en vervolgens alle alle plakjes mozzarella. Hierna herhaal je nog twee lagen met eerst de bladen en daarna de saus. Tot slot verdeel je de geraspte kaas erover.
  • Zet de lasagne 45 minuten in de oven op 200 °C (boven- en onderwarmte).
  • Wil je er helemaal een feestmaal van maken? Serveer de lasagne dan met stokbrood en lekkere (kruiden)kaasjes.
Tips

Vegetarische lasagne maken? Dat kan heel gemakkelijk door 300 'rauw' vegetarisch gehakt te gebruiken. Je kunt bovenstaand recept verder exact volgen.
Bewaren

Rauw en ongebakken bewaar je de lasagne maximaal 1 dag in de koelkast en gebakken 2 – 3 dagen (goed afgedekt) in de koelkast. Invriezen kan het beste met de gebakken variant. Verpak het luchtdicht en bewaar maximaal drie maanden in de vriezer.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

53 reacties

  1. Emma schreef:

    Ik ben ook gek op lasagne, ziet er onwijs lekker uit!

  2. Margot schreef:

    Lasagne blijft lekker en mijn vriend maakt af en toe een hele fijne variant!

  3. EminasLifestyle schreef:

    Lasagne blijft heerlijk! Morgen eten wij het toevallig weer. Ik maak hem ook ongeveer zo.

  4. Marja schreef:

    Voor een nog snellere versie kan je de gesneden Italiaanse roerbakmiix van de AH gebruiken. 😉

    Verder gebruik ik bijna dezelfde ingrediënten. Ik gebruik alleen ketchup in plaats van tomatensaus in mijn snelle versie.

    Zo lekker dit. 🙂

  5. Nicole schreef:

    Lasagne is zo lekker! Mooi recept!

  6. Daphne schreef:

    Hi hi, ook hier favoriet, de lasagne.
    Wij maken hem inderdaad ook ongeveer zo…..
    Soms een variatie met plakjes salami, ham en/of chorizo.
    Of wat spekjes erdoor.
    Ach, eigenlijk kun je er zoveel mee doen en smaakt het altijd wel.
    (voor een low budget variant gebruiken wij ook wel eens zakje(s) soep groente!!)

    1. Iris Nascimento schreef:

      In Brazilië gebruiken we ook ham in de lasagne. Maar Brazilianen overdrijven heel erg wat eten betreft. ?

  7. Caroline schreef:

    Ziet er heerlijk uit, morgen proberen! ?

    1. Caroline schreef:

      Hmmmm hij was echt te lekker!

      1. Laura schreef:

        wat leuk om te horen! 😀

        1. Pea van Willigen schreef:

          Kan hij ook dag van te voren gemaakt worden?

          1. Laura's Bakery schreef:

            Ja hoor, dat kan prima!

  8. Jane schreef:

    JAMMIE! Ik hou van lasagne! Wil zeker deze versie eens maken!

  9. ingrid schreef:

    ideaal, ook voor bij verjaardag of andere grote groep die komt eten. (ik ben geen klusser, maar maak dit ook vaak voor bekenden die wel in een huis bezig zijn…. kunnen zij lekker door en zet je gewoon rond etenstijd zo’n bak eten voor ze neer. zeker weten dat je ermee scoort , en inderdaad met nog wat stokbrood en smeersel kunnen zij hun gang gaan
    ik heb vegetarische schoondochter, dus maak ook altijd een kleinere schaal met vegetarische variant.
    met spekjes erdoor lijkt me ook heerlijk, maar ik heb ook een moslim schoondochter, dus dat wordt hem voor zo’n gelegenheid dan weer niet 🙂
    ten slotte probeer je toch met iedereen rekening te houden 🙂

  10. Cynthia schreef:

    Lasagne is heerlijk ja! Ik gebruik vaak dezelfde ingrediënten als jij Laura.
    Ik heb de volgende twee tips ooit gehoord/gelezen en die maken de lasagne nog lekkerder:
    – maak eerst de saus en ‘kook’ de gehakt er daarna in gaar. De smaak trekt in het vlees en het wordt meer 1 geheel.
    – laat de lasagne na de oven tijd nog 10 minuten in de oven staan met de deur op een kier (oven uit). De lasagne wordt hierdoor stevig!

    Succes en eetsmakelijk!

    1. Laura schreef:

      Die eerste kende ik nog niet, maar die tweede wel. Ik laat hem ook altijd even staan. Vind hem dan ook lekkerder, als hij nog zo heet is proef je het veel minder goed.

  11. Luc van Daal schreef:

    Lekker recept. Wat ikzelf belangrijk vind aan een goede lasagne di carne is misschien wel de smeuïge bechamelsaus die telkens tussen de laag gehakt en lasagne-vel zit. In Italië zul je dit ook meestal voorgeschoteld krijgen mits er vlees in zit. Ipv italiaanse kruiden( meestal bestaande uit gedroogde oregano,basilicum,laurier en rozemarijn) zou je ook verse tijm en basilicum kunnen gebruiken.

    Mijn complimenten voor je site Laura. Iets wat ik ook graag wil gaan realiseren.

    Groetjes en succes

  12. Kim schreef:

    Hoi Laura

    Welke tomatensaus gebruik je bij dit recept ?
    Of maak je die zelf ?

    Groet Kim

    1. Laura schreef:

      In dit recept niet zelfgemaakt. Maakt op zich niet uit welke saus je gebruikt, een pot pastasaus kan ook.

      1. Ellen schreef:

        Welke soort tomatensaus gebruik jij?

        Ik hou van recepten die alles in detail uitschrijven. Dan moet ik nog minder alles zelf uitpluizen in de winkel ?

        1. Laura Kieft schreef:

          Ik gebruik altijd een andere soort, echt ieder soort volstaat. Gewoon eentje kiezen die je lekker vindt 🙂

  13. Stephanie schreef:

    Wat een super Lasagne. En met twee kun je hier prima 2 dagen van eten!
    Vandaag had ik een nog een bakje champignons staan dus die ga ik er ook doorheen doen. Ben benieuwd of het smaakt…

  14. Mevrouw Ou schreef:

    bedankt voor het recept! Lekker was het zeker en vast, alleen was de lasagne wat waterig..
    Enige tips hiervoor ? Waarop moet ik de volgende keer letten ?
    bedankt voor het recept!

    1. Laura Kieft schreef:

      Je kunt de saus wat langer laten koken zodat er meer vocht verdampt.

  15. Pea van Willigen schreef:

    Kan je dit al dag van te voren maken?

  16. Marga schreef:

    Vandaag gemaakt en we vonden het heerlijk!

  17. Charlotte schreef:

    Oeh benieuwd het zit nu in de oven, eerste keer dat ik lasagne maak (ben er zelf niet zo fan van, altijd zo vettig maar benieuwd hoe deze is) als verassing voor mijn man omdat hij het zo heerlijk vind.

  18. Denise schreef:

    Super lekkere lasagne !!! Maak de lasagne zo reeds 25 jaar, volgens een recept uit Margriet. Nog altijd zeer gegeerd. Daarom maak ik altijd 8 ā 9 ovenschotels, zodat ik er steeds enkele kan invriezen (pyrexschotels), zeer handig op een druk moment.

  19. A.T schreef:

    Je vergeet 1 van de belangrijkste ingrediënten: bechamel

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat gebruik ik niet voor mijn lasagne.

  20. Theo schreef:

    Ik heb hem precies zo gemaakt en het was hartstikke waterig. Totaal niet gebonden. Was meer een ovenschotel met groenten en tomaten dan lasagne.

    1. Thea schreef:

      Mijn mengsel was ook nogal nat. Ik had 500 gr tomatensaus gebruikt.
      Ik heb 2 koppen vocht van het mengsel uitgeschept.
      Volgende keer gebruik ik de zaadlijsten van de tomaten niet meer. Door de zaadlijsten te gebruiken krijg je ook meer vocht.

  21. Thea schreef:

    Ik wil graag dit recept maken maar welke afmeting heeft jouw schaal.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik denk ongeveer 20 bij 30 cm

    2. Marja schreef:

      Een hit hier! Heb er nog een laagje spinazie tussen gedaan?

  22. Marga magliano schreef:

    Ik ga vandaag voor het eerst lasagna maken
    Spinazie
    Gehakt en saus
    Bechamelsaus

    Mijn vraag is
    Moet je saus al warm in schaal doen of eerst afkoelen ?

    Kan ik hier ook nog plakjes mozzarella bij doen ?

    Ik las dat ik eerst met spinazie begin en dan opbouwen

    Ben benieuwd of het lukt en smaakt

  23. Esther schreef:

    Dit is echt ons lievelingsrecept. Niks moeilijks en de pure smaken.
    Als we lasagne eten is het dit recept!
    Ook de dag erna nog steeds heerlijk!

  24. Rory van Leeuwen schreef:

    Tomatensaus is zo goor. Ik gebruik altijd een blik gepelde tomaten 500g en 1 blikje tomatenpuree en doe ik wat extra knoflook in het gerecht. Verder houd ik van lekker makkelijk dus ik koop Italiaanse wokgroenten 400gr ipv van lossen groenten snijden. Bovendien zitten hier meer verschillende groenten in.

  25. Natasja schreef:

    Dit weekend voor het eerst gemaakt en iedereen heeft er van genoten (van 6 – 41 jaar)! Een heerlijk gevulde lasagne. De mozzarella geeft een hele zachte smaak aan het geheel. Kleine tip: ik eet lasagne altijd graag met een veldsla melange (zonder toevoegingen)..

  26. Ep schreef:

    Mmmm hij was echt lekker! 😋

  27. Marc Ermers schreef:

    Hoi laura dat ziet er goed uit, ik heb een andere variant wat ook heel erg lekker is moet je maar es proberen te maken

    Benodigheden;
    500 gr gehakt
    Spaghetti
    Rode en gele paprika
    Knoflookteentjes 2 a 3 stuks
    2 potten spaghetti saus
    Twee uien
    Doosje champignons
    Paneermeel
    Blikje ananas
    Gehaktkruiden

    Bereiding;

    Doe gehakt op bord doe de knoflook erdoor heen en de kruiden ook kneed het goed door mekaar doe er paneermeel bij.

    Snij intussen de paprika in blokjes de uien ook de champignons en de ananas in blokjes.

    Doe de gehakt in drieën verdelen maak er eerst een bal van daarna op bord plat maken pak klein handje vol spaghetti en leg die in het midden van het gehakt, rol gehakt op dat de spaghetti er aan beide zijden beetje eruit steekt.
    Bak dat gehakt rondom aan in koekenpan pas op dat de spaghetti de pan niet aanraakt dan wordt die zwart.
    Is die rondom aangebroken leg die in ruime ovenschaal alle drie daaroverheen spreid je de uien met paprika en champignons en ananas daaroverheen doe de spaghetti saus verdelen zorg dat de saus goed verdeelt is daar overheen de geraspte kaas en zet het in de oven 45 minuten op 200 graden.
    En dan smullen.maar

  28. Narendra Singh schreef:

    Hoi,

    Heb je recept deels gebruikt, thanks:)
    heb ipv gehakt kipfilet gebruikt en een kant-en-klare roerbakmix.. was wat makkelijker haha.

    Heb iets teveel kipfilet gebakken voor bij de saus, dus heb nu een halve pannetje (aardig droog) gebakken kipfilet over. Vroeg me af of je receptje hebt voor al gebakken kipfilet voor in de oven?

    Alvast bedankt,
    Narendra

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik zou de kipfilet niet opnieuw in de oven bakken als het al wat droog is, maar ik kan me voorstellen dat het hier erg lekker bij is (ook al zul je er niet meer 100% pulled chicken van kunnen maken): https://www.laurasbakery.nl/nachos-uit-de-oven-met-bbq-pulled-chicken/

  29. Henrike Clements schreef:

    Net gemaakt en gegeten. Vond er eerlijk gezegd weinig smaak aan zitten😉 verspakket lasagna nog lekkerder🙈

  30. Harmke schreef:

    Dag Laura. Hoe groot is de ovenschaal die je hebt gebruikt? Ik heb een grote ovenschaal thuis, dan kan ik even inschatten of ik het recept bv moet verdubbelen. Bedankt!

  31. Harmke schreef:

    Ik zie de afmeting al onder de reacties staan 🙂

  32. anneke kunz lems schreef:

    Ik bewaar de korsten en of kleine stukjes Parmezaanse kaas die ik over heb in de diepvries.
    Als ik mijn saus maak gooi ik er wat van deze (kaas/korsten bij) zo verspil je niks meer en kan het smaak afgeven aan je saus. De korstjes kun je er later makkelijk uit visssen.

  33. Astrid schreef:

    Hoi,

    Als je de lasagne van te voren maak, moet je hem wel die dag dan afbakken of kan dit ook de volgende dag pas?
    Groetjes

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik zou het dezelfde dag afbakken en later weer opwarmen, maar het kan allebei!

  34. Lut D'hoore schreef:

    Hallo, welke tomatensaus is dat die je gebruikt?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Je kunt bijvoorbeeld passata (gezeefde tomaten) gebruiken.

  35. Willeke schreef:

    Heb je zachte, verse lasagne of de harde, rauwe lasagne?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik gebruik in dit recept gedroogde lasagne bladen (harde dus), maar het is ook mogelijk met verse bladen, dan kan de bereiding wel net iets anders zijn.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept