Beslag
Mix het beslag niet luchtig! Dat is niet de bedoeling bij brownies. Als je een mixer gebruikt, mix dan op de laagste stand. In principe kun je ook prima aan de slag met een spatel.
Een eenvoudig recept om zelf smeuïge chocolade brownies te maken. Brownies met een intense chocolade smaak en die heerlijk smeuïg zijn van structuur.
Ik ben dol op alle soorten brownies, maar de smeuïge variant is mijn favoriet. Zo eentje waarbij je na het opeten ervan nog een halve brownie in je mond heb zitten omdat hij overal zo lekker blijft plakken en waarbij je het komende uur nog overal brownie vandaan haalt als je met je tong langs je tanden en je gehemelte gaat 😉 .
Klinkt misschien niet heel smakelijk, maar toch vind ik dit persoonlijk de allerlekkerste brownie! Daar moet iedereen gewoon een recept voor hebben. En raad eens… die heb ik voor jullie! Dit recept voor smeuïge chocolade brownies is tot nu toe mijn absolute favoriet als het om van die kleffe brownies gaat. Zeker het proberen waard dus!
BAKTIP! Ik gebruik een vierkante bakvorm van 20 x 20 cm voor dit recept (en vele andere recepten). Mocht je nog zo’n exemplaar zoeken, ik heb zelf deze vierkante bakvorm.
Dit artikel staat al sinds 2014 online, maar heeft in de tussentijd al wel eens updates gekregen. In april 2018 is de receptuur een heel klein beetje aangepast, net als de bereiding (geen au bain-marie meer). Reacties van voor deze tijd hebben betrekking op het oude recept.
In 2023 zijn er nieuwe foto’s toegevoegd van de brownies, dus mocht je de foto ineens niet meer herkennen: het zijn nog steeds dezelfde smeuïge brownies. Hierboven zie je nog één van de oude foto’s.
Bekijk ook eens deze reel waarin ik laat zien hoe je makkelijk je deze smeuïge brownies maakt.
Deze bakbijbel met ruim 150 recepten wil iedere thuisbakker in huis hebben. Ga aan de slag met een van de 40 basisrecepten, elk met twee variaties. Het zijn zowel tijdloze klassiekers als veel spiksplinternieuwe recepten. Daarnaast bevat dit boek recepten voor vullingen en toppings, maar ook handige baktips en bewaaradviezen zoals je van mij gewend bent.
Er staan op Laura’s Bakery ook een hoop variaties op dit basisrecept voor brownies, ik heb er hieronder een aantal voor je opgesomd. Wat is jouw favoriete brownie? Ook zo’n lekkere smeuïge variant of heb jij liever een brownie die meer weg heeft van cake?
Mix het beslag niet luchtig! Dat is niet de bedoeling bij brownies. Als je een mixer gebruikt, mix dan op de laagste stand. In principe kun je ook prima aan de slag met een spatel.
Ik gebruik altijd een vierkante bakvorm van 20 x 20 cm voor brownies, maar ook voor plaatcakes en vele andere recepten. Die bakvorm zorgt voor het perfecte formaat brownies en de juiste gaarheid met de baktijd in onderstaande receptuur.
Je zou ook een bakvorm van 15 x 25 cm of van 10 x 30 cm kunnen gebruiken. Dat geeft hetzelfde resultaat.
Bak de brownies niet te lang. Helaas kun je bij brownies niet met een caketester controleren of de brownies gaar zijn, zoals je dat bij een cake wel kunt doen. In het geval van brownies gebruik je je ogen. De bovenkant van de brownies moet droog zijn en als je de vorm een beetje schudt moet het niet meer wiebelen. Doet dat het wel, dan mag de brownie één of twee minuten langer in de oven.
In principe zou de temperatuur in onderstaand recept bij het gebruik van een 20 cm bakvorm precies goed moeten zijn. Gebruik je een heteluchtoven? Zet de temperatuur dan 10 – 20% lager.
Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.
Smeuïg en plakkerig is Hoe een brownie voor mij moet zijn. Als het te droog is wordt het meer en cake en als het te hard is wordt het meer een koek.
Ik vroeg me alleen af waar je de stroop voor gebruikt? Ik zag het bij de ingrediënten staan, maar in het recept kon ik het niet meer vinden.
Bedankt alvast!
Oh wat suf! De stroop doe je gelijk met de boter, chocola en suiker in de kom om au bain marie te smelten. Zal het gelijk even aanpassen 😉
Kan ik ook ahoornsiroop/maple syrup gebruiken
Heb ik nog niet getest, maar je kunt het proberen 🙂
ja dat kan, dan moet je alleen wel even de verhoudingen bekijken.
Heb het recept uitgeprobeerd, super goed recept de brownie is meteen opgegaan
Haha dat klinkt inderdaad niet smakelijk, maar ik denk dat iedereen wel weet dat dat het wel is! De perfecte brownie blijft overal kleven 🙂
Nu heb ik zin om brownies te bakken!
Dit vind ik qua uiterlijk een beetje op borstplaat lijken.
Heb je dat al eens gemaakt?
(‘k kan ’t niet vinden 🙂 )
Hoi tante Trudy,
Borstplaat heb ik nog niet eerder gemaakt en dat zal ook niet heel snel gebeuren, vind het niet echt lekker :). Brownies zijn trouwens wel echt compleet iets anders hoor, totaal niet te vergelijken met borstplaat 😉 .
Liefs, Laura
Ik zag ‘m en heb ‘m meteen gemaakt! Hij staat in de oven, ruikt heerlijk. Jammer dat het afkoelen zo lang duurt! Bedankt weer voor dit recept!
Niets zo lekker als smeuïge brownies! Ik weet wat ik voor mijn verjaardag ga bakken 😉
Ah ziet er ontzettend lekker uit. Smeuïge brownies zijn de beste! Yum.
Hallo,
Met een cliënt van mij 2 maal geprobeerd de brownie te bakken, maar tot 2 maal toe is de brownie in het midden ingezakt.
Wat doen wij verkeerd?
Gr Nienke
Hi Nienke, dat is moeilijk te beoordelen op afstand. Jullie hebben niks aan het recept veranderd qua ingrediënten en het recept volledig gevolgd?
Oh wauw, die zien er goddelijk uit zeg!
Kun je in plaats van vanille extract ook vanille aroma gebruiken?
Dat kan.
hoi,
okey geeft dat ook nog smaakverschil?
Hier lees je alles over de verschillen: https://www.laurasbakery.nl/vanille-extract-vs-vanille-aroma/
Hallo, ik koop nooit stroop omdat ik dit niet lust, kan ik dit vervangen door iets anders, bv: honing.
Of is het niet erg als ik het niet gebruikt in het recept.
Maar van lekkere zachte brownies daar kan ik niet afblijven, wil zeker dit eens proberen.
Je kunt het ook vervangen voor glucosestroop en ik denk dat je honing ook goed kunt proberen. Heb je dit nou ook niet in huis , kun je het ook best zonder proberen hoor.
Waar kun je glucosestroop kopen? Heb het ergens anders voor nodig maar kan het tot nu toe nergens vinden. 🙁
Bij kookwinkels en taartdecoratiewinkels zie ik het wel eens staan.
Heel late reactie, maar misschien heb je er nog eens wat aan. Ik kook glucosestroop bij de apotheek. Daar hebben ze het eigenlijk altijd.
Hallo,
Ik heb het vandaag gemaakt. Het was heel erg lekker! Alleen vond ik het heel erg suikerig. De suiker was ook niet helemaal vloeibaar geworden, terwijl ik het heel lang heb staan roeren om het vloeibaar te krijgen. Wat heb ik fout gedaan?
Groetjes Ilse
Heb je fijne kristalsuiker gebruikt en geen normale (grove) suiker? Daar zou het misschien aan kunnen liggen.
Ik had het ook en ik heb echt fijne suiker gebruikt ?
Op zich is het niet erg als het choco mengsel nog suikerkorrels heeft hoor, in de oven smelt dat ook wel weer verder 😉 (ik heb het ook wel eens, komt altijd goed)
Oh Laura…je bent een reddende engel! Îk ben mijn recept van een kleffe brownie kwijt en toen zag ik de jouwe! Hij lijkt me hemels! Lekker plakkerîg om nog heeeeeeeel lang na te genieten àls hij al op is! Zalig…..ik krijg gelijk zin om hem te maken, maar ben op vakantie in Florida, dus moet nog tot woensdag wachten, want dan komen we weer thuis na 15 superdepuper dagen! Ik verheug me nu al op de brownie! Hier zijn de meeste meer cakeachtig helaas. Woensdagavond staat hij gegarandeerd in de oven! Bedankt voor het geweldige recept! Groetjes, Marja. 🙂
Als variant op je brownie voegen we er nog wat gebroken noten bij . Super !!!
Vandaag gemaakt, heeeeerlijk! Bedankt voor het recept 🙂
Eerst heb ik het recept x3 gedaan. Ik heb 2 repen chocolade gebruikt (1 normaal puur en 1 72% puur) en de cacaopoeder weggelaten. Ook wat suiker weggelaten om de chocolade nog meer te laten spreken. Wat ik heerlijk vind aan brownies is als er nog stukjes chocolade inzit dus nog een halve reep gehakt en door het beslag gedaan! Heerlijk recept!
Goeiemorgen,
Ik ben volgende week jarig en ben alleen vandaag jarig dus wil alvast wat dingen bakken. Weet jij of je de brownies kan invriezen?
groetjes Kelly
Deze brownies kun je zeker goed invriezen!
De brownies kun je goed invriezen!
Deze is echt heerlijk… En als je nog meer zoetigheid eraan toe wilt voegen kun je nog kleine stukjes (witte) chocola en/of kleine stukjes caramel(fudge) door het beslag heen doen. Heerlijk!
Ik krijg hem in het midden niet helemaal gaar. Wat kan ik doen? Afdekken met aluminiumfolie en nog eventjes de oven in?
Weet je zeker dat de brownie niet gaar is? Ze horen juist lekker smeuïg te zijn, dit merk je het beste na het afkoelen en opstijven 🙂
Mag ik vragen wat voor stroop je gebruikt?
gewoon pannenkoekenstroop 🙂
Mijn brownies zakken in het midden in. Elke keer opnieuw als k ze uit de oven haal zijn ze ingezakt.
Dat hoor ook een beetje, maar als het heel erg is dan zijn ze nog niet gaar genoeg.
dat komt omdat je op een te hoge stand gemixt hebt, dan wordt het luchtig en zakt hij in als hij uit de oven komt.
dus laagste stand mixen.
🙂
Oh wow…. heb ze net gemaakt en ze zijn heerlijk! Dit is een blijvertje…….. Thanks voor het recept!
Ik ga ze straks eens proberen, maar vroeg me af of het gewone patisseriebloem is of zelfrijzende bloem? Denk het eerste?
Heerlijk laat dit, maar ik heb het gedaan met Volkoren Bloem, gewoon uit de super. Het smaakte heerlijk, dus ik denk dat je inderdaad het gewone bloem kan gebruiken!
Hi,
Gebruik je roomboter of gewone margarine ?
altijd ongezouten roomboter 🙂
zou het ook met de glutenvrije meel van schär kunnen? bv de kuchen en kekse. .
Je hebt kans dat het resultaat misschien iets anders is, maar die kun je gewoon gebruiken.
Vandaag dit recept uitgeprobeerd en het smaakt heerlijk. ?Ik denk dat ik nog een stukje pak. ???
Ik heb de brownies vanavond gemaakt en ze zijn echt heerlijk!
Misschien een hele stomme vraag.
Maar lauwwarm, aan welke temperatuur moet ik dan denken?
Ongeveer lichaamstemperatuur, dus als je voelt met je hand is het een beetje lauw of iets meer.
Ik heb een hetelucht oven (combi)
Moet ik dan ook 190 aanhouden?
En stroop is toch gewoon pannenkoeken stroop?
Ik ga deze vanavond maken…ben erg benieuwd..
Bij een hetelucht oven zet je de temperatuur 10 graden lager. En inderdaad gewoon pannenkoekenstroop.
Het recept is echt god-de-lijk!
Nu twee keer gemaakt, 1e keer waren ze wat droog (cake)
2e keer op 175 graden en toen waren ze echt zoals ze moeten zijn..
Ik heb veel uitgedeeld en iedereen was erg enthousiast!
Hoi Laura,
Is het mogelijk om ook nog iets van noten toe te voegen? Of is dat not done met een brownie? En zo ja, welke?
Roosje
Dat kan heel goed! Ik vind zelf walnoten erg lekker, maar pecannoten en/of hazelnoten zijn ook heerlijk!
Dit wou ik ook vragen inderdaad. Is het dan handig om de walnoten gewoon door het beslag te spatelen op het laatst?
Kan ik dit ook afbakken in bijv. een cakevorm? Ik heb op het moment alleen een springvorm van 22 cm en 26 cm en een cake vorm.
Walnoten kun je inderdaad op het laatst door het beslag spatelen. Ik zou brownies niet in een cakeblik bakken, dan kun je beter een springvorm gebruiken.
Hoihoi,
Woon in Frankrijk maar geen basterd suiker te vinden hier.. Hoe lossen we dit op..
Ik weet niet wat voor alternatieve soorten suiker er verkrijgbaar zijn in Frankrijk? Muscovado suiker kan ook, misschien is dat te krijgen?
Dit recept gaan wij zeker een keer proberen 🙂
Wat een goede brownies! Zijn echt onwijs smeuïg heeerlijk!
Deze brownies zijn echt goddelijk! Alleen zakt hij in zodra hij uit de oven komt. Is dat normaal? En wat kan ik er tegen doen? Maar hij smaakt er niet minder om hoor!?
Misschien heb je het te luchtig geklopt? Het is niet gek als hij wat inzakt hoor.
Ik lees hierboven liever niet op hetelucht stand bakken maar hoe dan wel? Onder en boven warmte?
Boven- en onderwarmte inderdaad, maar als je alleen op hetelucht kunt bakken zet je de temperatuur gewoon 20% lager.
Ik had dezelfde vraag. Je schrijft 20% lager, dan kom je dus uit op 150 graden voor hetelucht? In een bericht verder naar boven schreef je namelijk 10 graden lager en zou je dus uitkomen op 180 graden… best een verschil, welke is beter om aan te houden?
Dat verschilt dus echt per oven, daarom zeg ik ook vaak 10-20%. Het hangt ook weer af van de temperatuur die ik noem voor boven- en onderwarmte. Je kunt beginnen met 180 graden en eventueel wat korter te tijd instellen om hem te controleren.
Tijdens de au bain marie werd de suiker niet vloeibaar. Tijdens het kauwen heb je kleine suikerklontjes. Ik heb fijne kristalsuiker gebruikt van van gilse. Ik zou graag willen wat ik hier aan kan doen, want ik las het bij meerdere reacties
Je zou het eventueel ook kunnen proberen direct in het pannetje op een laag vuur. Maar kijk uit dat de chocola niet verbrandt.
Ik heb ze woensdag gemaakt en gisteren gegeten. Wat zijn ze onwijs lekker!
Dank je wel voor het recept!
hey!
Ik ben er op dit moment mee bezig, maar die suiker word een kleverige kristal boel. Het smelt niet, ik heb het gewoon au bain marie gedaan en alles.
Enig idee wat er mis is?
Dat is gek, wel alle hoeveelheden aangehouden? Het kan kloppen dat het iets dikker is hoor, het wordt niet heel erg dun. Je zou het ook in een pan direct op het vuur kunnen doen, zet het vuur dan wel laag.
Hoi Laura, wat een leuke en begrijpelijke recepten schrijf je! Ik heb de brownies vorige week gemaakt en ze waren echt verrukkelijk!! Groetjes Karina
Wat leuk om te horen! En fijn dat de brownies zo goed in de smaak vielen 🙂
Hoi!
Misschien een beetje dom van mij, maar wat bedoel je met “1 el stroop”??
el = eetlepel (zoals tl een theelepel is)
hoe groot is de vorm die je gebruikt voor de brownies?
Staat in het recept, 20x20cm
Hoi Laura, zou je de 150 gram fijne tafelsuiker ook kunnen vervangen door bruine basterdsuiker?
Zodat je eigenlijk alleen maar basterdsuiker gebruikt in het recept?
Kan, maar ik zou het niet doen. Dat geeft toch een hele andere smaak aan de brownies.
Hoi,
Ik wilde deze gaan maken alleen heb ik geen vanille extract, is dit erg of kan het ook zonder? Ik zag wel vanille aroma van Dr. Oetker maar dat is wat anders toch of kan ik dat ook gebruiken?
aroma kun je ook gebruiken, maar het is inderdaad wel anders dan extract.
Dag Laura,
Mijn browniecake staat net in de oven, maar mijn beslag was heel erg dik, heb naar mijn idee wel de juist hoveelheden aangehouden.
Hoort het zo of is er toch iets mis gegaan?
Groetjes!
Als je het recept helemaal hebt gevolgd zal het vast goedkomen, browniebeslag hoort niet heel dun te zijn.
Hoi Laura,
Ik heb geprobeerd het recept te maken. Maar het lukt me gewoon niet. Au bain Marie smolt er niets dus heb ik het zelf maar een in een pannetje gedaan op het vuur. Hiervan werd het een kleverige kristal bende en was na 1 seconde de klomp suiker keihard. Geen idee wat ik mis heb gedaan. Heb alle hoeveelheden netjes opgevolgd, en baal er best wel van dat ik tot 2x toe dure ingrediënten weg heb kunnen gooien.
Bij au bain marie moet je een beetje geduld hebben. In een pan kan ook, maar belangrijk is dat het vuur laag staat. Waarschijnlijk stond dit bij jou te hoog waardoor het te snel ging.
Hallo Laura,
Is 190 graden niet erg hoog? Tegen Doortje zeg je (30-3-’15) dat ze bij hetelucht de oven 10 graden lager moet zetten, tegen Marleen (7-11-’15) zeg je 20 % lager. 20 % van 190 is 38 graden lager, dat wordt dan zo’n 150 graden bij hetelucht.
Ik heb al een paar keer brownies gebakken en meestal zijn ze erg droog, ik dacht mede door een te hoge openstaand. Ik ga dit recept zeker proberen, dank je wel alvast.
Ovenstand bedoel ik
190 graden is voor een oven met boven- en onderwarmte niet te hoog. Voor hetelucht wel en daarom zet je die 10-20% lager (afhankelijk van de oven. Die zijn natuurlijk allemaal verschillend en dat is even uitproberen)
Hoi Laura,
Ik heb de brownies gisteren gemaakt maar ik vond ze niets smeuïg. Ik heb ze 25 minuten op 190 graden (boven en onder warmte) gebakken. Moet ik ze de volgende keer korter of op een lagere temperatuur bakken? (Ik bak normaal altijd op hetelucht stand)
De smaak was wel erg lekkee trouwens!
Dan is jouw oven waarschijnlijk heter dan die van mij, volgende keer dus wat korter bakken. Dan zal hij zeker smeuïg zijn.
Hoi Laura, wij hebben jouw brownies al een paar keer gemaakt, en iedereen vindt ze altijd heerlijk. Nu zijn we aan het variëren geslagen. Zo hebben we ze al eens met extra pure chocola gemaakt, wat ook erg lekker was. Nu wil ik ze graag eens met een scheut likeur maken (amaretto of baileys). Wanneer zou ik dit toe kunnen voegen, en hoeveel eetlepels? Alvast bedankt!
Zou ik tegelijk met het gesmolten chocolade mengsel toevoegen. Hoeveel durf ik je niet te zeggen, ik zou naar smaak toevoegen. Voeg eventueel meer bloem toe als het beslag te vochtig is.
Hoi Laura,
Precies volgens recept 25 min in de oven maar toen was de brownie een beetje droog. Ik had de brownie ongeveer 2 cm dik . Te weinig voor 25 min. Maar op het plaatje lijkt het niet veel dikker. Heb je een tip?
Gr Jolijn
Heb je misschien een heteluchtoven? Dan moet de temperatuur 10-20% lager.
Oeh net jouw recept uitgeprobeerd… Home made smeuïge brownies… Delicious! Heb er zelf nog tijdens de ramadan dadels toegevoegd. Bedankt voor het recept!
Voor t eerst gemaakt! Gleed niet zo makkelijk de vorm in, maar wat is de brownie goddelijk! Gelijk stukjes witte chocolade er doorheen gedaan en jummmie! Heel goed voor de lijn ? ga dit zeker vaker maken!
Hoi Laura,
Dit recept al meerdere keren gemaakt…het is werkelijk heerlijk! Nu is er morgen een feest op de school van mijn zoontje en wil ik de brownie eigenlijk in mini cupcake bakvorm (24 stuks) gieten. Moet ik dan de temperatuur en baktijd aanpassen?
mini cupcakes hebben minder tijd nodig, ik zou met 10-12 minuten beginnen
Een blondie met witte chocolade, melk chocolade en toffee is zooo lekker. Ben nog opzoek naar een recept hiervan, heb je misschien enig idee?
Ik heb nog geen recept voor een blondie online staan.
Ge-wel-dig. Super makkelijk te maken en de smaakexplosie in je mond wauw!
Ik heb zojuist deze brownies gemaakt! En smeuïg zijn ze zeker. De baktijd heb ik wel moeten verlengen met 20 minuten, maar daarna was de brownie perfect.
Ik heb de stroop vervangen door agave siroop.
Hallo!
ik wil vanmiddag het recept gaan uitproberen, maar ik heb alleen een aardewerken vierkant ovenschaal. Is de oventijd dan hetzelfde? Ik zag dat je bij de vegan brownies ook zo’n schaal gebruikte.
Ik heb anders ook nog wel een springvorm.
Groetjes!
Een aardewerken schaal kan ook hoor
Dank je wel! 🙂
Heb het een tijdje geleden gemaakt maar toen was het helaas mislukt! De buitenkant was mooi gaar maar vanbinnen was het nog beslag. Waarschijnlijk heb ik gewoon de verkeerde bakvorm gebruikt. Omdat er dan te veel beslag in zit. Morgen ga ik nog een poging wagen 🙂 Vind je pagina trouwens super leuk! Je bent echt een voorbeeld voor me. Zou zelf graag ook een blog willen starten met mijn eigen recepten. Nog tips? Haha. Groetjes Julia
Voor tips over bloggen zou je eens op blogaholic.nl kunnen kijken, staat heel veel op 🙂
Hoi Laura,
Vraagje: gebruik je gewoon bloem of zelfrijzend bakmeel?
Ik heb het recept precies gevolgd (met gewone bloem). Oven op 160 graden (hete lucht) voor 25 minuten. Maar de binnenkant blijft super vloeibaar. Nog 15 minuten extra gedaan maar het blijft zo. Enig idee wat het probleem kan zijn?
Wat voor soort oven heb je, echt hetelucht of een combi? Hij zou niet vloeibaar moeten zijn namelijk, maar een combi bakt niet echt goed is mijn ervaring. (en je gebruikt inderdaad gewone bloem)
Inderdaad een combi…. Heb je tips? Nog veel langer in de oven of temperatuur hoger?
Combi staat erom bekend dat de buitenkant al goed is, maar in het midden nog vloeibaar. Wat helpt is om -als de bovenkant goed is-, je baksel af te dekken met aluminium folie. Zo gaart hij van binnen verder, maar kleurt hij niet verder. Al blijft het lastig hoor met een combi.
Volgens mij staat er 190 gr in het recept en niet 160 Gr. Misschien is dat het probleem?
Vorige week de appel kaneelcake gemaakt uit je boek en deze woensdag de brownies eens proberen. Al tijdens het bakken ruikt het zo heerlijk, mijn het hele huis ruikt naar chocolade jummie. We kunnen niet wachten tot hij afgekoeld is. En dan mmmmmmmmmmmm. Super geweldig heerlijke brownies. Hij is krokant en smelt in je mond een en al chocolade. Ik heb het recept hier en daar wat aangepast.
Hoe snij je in vredesnaam mooie vierkante brownies?? De bovenkant is knapperig en breekt bij het snijden.
goed af laten koelen is het belangrijkst, en verder gebruik ik graag een broodmes om brownies aan te snijden.
Hoi! Ik heb een brownievorm van 29x19x4. Hoe hoog is je brownie geworden?
Is het beter om het recept naar rato te verhogen? Want wil niet dat ie te dun wordt en daardoor te droog…
je kunt het dan beter even omrekenen naar een grotere vorm inderdaad, anders wordt hij te dun. Hier heb ik beschreven hoe je dat doet: http://www.handigebaktips.nl/recepten-omrekenen/
Dankjewel! Zo had ik het inderdaad ook gedaan.
Nu staat ie in de oven, wel iets langer dan 25 min…want m’n prikker komt er nat uit…
Nu wel aluminiumfolie er op gedaan…
Bij brownies zal de prikker er altijd nat uitkomen, dat is juist goed want anders is hij te droog. Een brownie is gaar wanneer de bovenkant droog is.
2 keer gemaakt. Heel erg lekker, maarrrrr zakt in het middel wel erg in na het uit de oven halen.
Aan de randen (vierkant blik) Perfect
In je boek staat Voeg bloem, cacaopoeder en bakpoeder tot en MIX tot een glad beslag.
Op je site staat SPATEL (in plaats van MIX).
Kan mixen in plaats van spatelen een oorzaak zijn?
Alleen als je te lang en hard mixt kan dat een oorzaak zijn, dan wordt het beslag te luchtig. Op een lage stand tot het bloem is opgenomen mix ik zelf, dan moet het goed gaan.
Hoi Laura! Ik ben deze brownies nu aan het maken en ik kwam op een (in mijn ogen) probleempje. Bij het au bain Marie smelten, smelt alles behalve de suiker.. hoe komt dit? Hoort dit of doe ik iets verkeerd?
Het is niet erg als de suiker nog een beetje korrelig is. Je zou het ook langzaam in een pannetje kunnen smelten, dan smelt het iets meer.
Hoi Laura,
Mijn oven kan alleen op 180 of op 200 graden. Welke van die twee standen kan ik dan het beste doen?
En hoe koel is afgekoeld? 😉 mag het helemaal niet meer warm zijn?
Ik houd meestal kamertemperatuur aan, hooguit een beetje lauw. Als het te heet is gaat het ei gelijk stollen en dat wil je niet.
dan zou ik 180 doen en eventueel iets langer bakken mocht dat nodig zijn.
Goedemorgen, hoe lang kan je de brownies bewaren? Kan ik deze donderdagavond maken en zijn ze zaterdag dan nog lekker?
https://www.laurasbakery.nl/brownies-bewaren/
Heb de brownies nu in de oven staan, maar mijn deeg is een stuk droger dan ik hier op t plaatje zie. Gieten is er ook echt niet bij… ik moest scheppen. Heb de ingrediënten nog een keer gecheckt, maar dat gaat goed volgens mij. Wat heb ik verkeerd gedaan?
Als je chocolademengsel verder is afgekoeld wordt het beslag ook dikker, dit heb ik zelf ook vaak. Dat is geen probleem hoor 🙂
Haha dit had ik ook. Fijn dat t geen probleem dus, brownies staan nu in de oven dus ben benieuwd hoe ze eruit komen;)
Kan ik ipv bloem en bakpoeder ook zelfrijzend bakmeel gebruiken?
Ik ben met door mijn bakpoeder heen maar heb nog wel zelfrijzend bakmeel.
Ben benieuwd hoe ze smaken ☺️
Ja hoor, dat kan
Vandaag de brownies gemaakt! Heerlijk! Ik weet zeker dat dit niet de eerste keer is!
Dit wordt een van de favorieten hier in huis!
En het ging prima met zelfrijzend bakmeel
Mmm net al een stukkie geproefd. Ze zijn goed gelukt. Bedankt voor het recept!
Hoi Laura,
Ik ben helemaal enthousiast over je kookboek! Heb nu de brownies met dulche de leche geprobeerd. Langer in de oven gelaten, omdat de prikker er niet droog uitkwam. Nu helaas een te droge brownie… las je baktip net over wanneer een brownie gaar is. Jammer dat dit niet in je kookboek bij het recept genoemd staat… maar nu weet ik het in elk geval voor de volgende keer
Groeten, Marijke
Dit staat wel degelijk in het boek, namelijk aan het begin van het brownie hoofdstuk 🙂
Thanx! Ik had vooral bij de algemene tips voorin gekeken. Dan moet ik dat stuk dus nog eens nalezen. Mooi dat het er wel in staat dan. Sorry!
Mijn mengsel au bain marie blijft een soort deeg, het smelt niet. Wat kan ik hier aan doen?
Eventueel kan het ook direct in de pan, maar zet het vuur dan laag.
Bestaat er een gouden tip die er voor zorgt dat zowel de binnen als buitenkant van de brownie lekker smeurig is? Mijn brownies waren langst de buiten kanten nogal droog.
hoelang kan je verse brownies bewaren? luchtdichte doos en in of uit de koelkast?
kan je nadien je brownie opnieuw opwarmen als je hem liever warm eet? zoja, hoe?
Mijn eerste baksel was al redelijk geslaagd op de hard buitenkant na
Groeten Bettina
Waarschijnlijk is je brownie dan iets te heet of te lang gebakken. Overigens is het normaal dat het buitenste randje iets meer gebakken is door de bakvorm uiteraard. Opwarmen in de oven zou ik niet doen, want dan bak je hem ook weer verder.
Ik heb ze nu voor de tweede keer gemaakt en mijn beslag wordt bij lange na niet zo glad als dat van jou.. Het is veel steviger en er zitten echt nog suikerkorrels in (ik denk van de basterdsuiker?). Ik smelt het altijd op laag vuur in een pannetje. Moet ik het dan nog langer laten smelten in de pan?
De bovenkant is nu namelijk helemaal niet glad en lijkt wel vol kraters te zitten haha..
Suikerkorrels zijn niet erg. Dat het steviger is zou kunnen komen omdat je het langer hebt laten afkoelen. En als het verspreiden met de spatel niet 100% lukt is het niet heel erg hoor, in de oven door de hitte zal het ook weer wat uitspreiden.
Hoi Laura,
Ik heb je recept geprobeerd en ik vind ze inderdaad super lekker, goed van smaak en lekker plakkerig. Wat ik me afvroeg, is het mogelijk om het met iets minder suiker te maken zodat ze ook iets minder zoet worden? Of mislukt het recept dan?
Groetjes,
Jessica
Dat heb ik nog niet geprobeerd. Je zou het kunnen testen, maar houd rekening met een ander resultaat.
Hoi Laura,
Misschien een domme vraag, maar wat bedoel je met stroop? Gewoon de (rinse) appelstroop die je ook op brood kunt smeren? Of schenkstroop (voor over de pannenkoeken)? Of ahornsiroop? Of …..?
Groetjes,
Patricia
Hier bedoel ik pannenkoekenstroop mee.
Hoi ik heb het gemaakt en het is echt super lekker maar ik vroeg me af of je het ook met meer cacao kan doen in plaats van chocola.
Groetjes:Loïs
Kun je proberen, maar mijn ervaring is dat het minder lekker wordt (meer cake ipv brownie)
Hoi Laura!
Is het mogelijk om de brownies in te vriezen of verandert dit de consistentie te erg (droog etc)? Groetjes, Ilse
Je kunt ze prima invriezen hoor, verpak ze dan wel goed luchtdicht.
Hallo, ik wil dit recept vandaag maken. Mijn bakvorm is 23 x 14 cm en ik ben bang dat het door de vorm helemaal gaat mislukken. Ik heb het geprobeerd om te rekenen op jouw website alleen staat er dan dat ik 1.61 ei moet gebruiken. Heeft u misschien een andere oplossing voor mij?
Als je gewoon 1,5 ei gebruikt dan is dat prima. Even een eitje klutsen in een kommetje en dan door de helft (of nét iets meer als dat je lukt ;))
Hallo Laura,
Dank je wel voor je recept! Ik heb flink gezocht naar een goed recept en een aantal recepten geprobeerd, maar deze is perfect! Ik heb het afgelopen week 3x op verzoek gemaakt. Als topping had ik er dulce leche op gedaan en een deel ervan bestrooid met zeezout. Dat was een geweldige combinatie. Ik kom graag nog een kijkje nemen op je website.
Groetjes Kimberley
Hey laura,
Ik ga ze vandaag uittesten, heel erg benieuwd ? !!
Nog twee vraagjes, pannekoekstroop kennen we hier in belgie niet, althans niet onder die naam, is dat honing ?
En hoe bewaar je de brownies eens ze afgekoeld zijn ?
Dank alvast,
Groetjes,
Inge
Het is een suikerstroop 🙂
Hoi Laura,
Wat ziet dit recept er heerlijk uit! Ga het zondag maken! Vandaag de boodschappen al gedaan. Kon alleen geen vanille extract vinden maar wel vanille Aroma van dr. Oetker. Heb jij enig idee of ik dan dezelfde hoeveelheid kan aanhouden als het vanille extract?
Alvast bedankt.
Je kunt dezelfde hoeveelheid aanhouden.
Eindelijk gelukt. Met combi oven 30 min op 180 gr daarna 10 min afgedekt met folie op 190 gr. Yeah! Zakte wel wat in elkaar toen ik er na 30 min aan schudde maar is heerlijk. Volgende project met dulce.
Jummie! Ook heel lekker met iets minder suiker (100 gr gewone en 70 gr bruine) en gemengde noten. Top recept, dank je wel!
Hey Laura! Allereerst super leuke blog, ik hou ervan. En dan heb ik een vraag. Kan je dit recept ook in een kop doen? Zoals een mug cake. Ik heb al weken zin in brownies, maar ik heb geen tijd om ze te bakken. Kan ik het in de magnetron doen? Zo ja hoeveel graden etc. Doeidoei!!
Het kan vast en zeker ook in een mok, op de rest van je vragen heb ik helaas geen antwoord!
Wow dit waren de lekkerste brownies ooit! Mijn vrouw en ik hebben hier echt van genoten! Ik ben heel benieuwd naar je andere recepten 🙂
Toppie 🙂
Heey mijn naam is cheyenne ik heb een vraagje mijn brownies zijn best ver omhoog gekomen inplaats dat ze wat dunner zijn is dat erg ? En hoe komt dat eigelijk ?
Het is logisch dat ze wat rijzen in de oven, als het heel veel is kan het zo zijn dat je het beslag te luchtig hebt geklopt.
Vandaag deze brownies gemaakt en hoewel het beslag echt super stevig was en niet glad zoals op de foto’s (en ik dus even dacht dat dit ging mislukken), zijn ze echt super goed gelukt! Lekker smeuïg van binnen en krokanter aan de buitenkant. Van mij zouden ze alleen wat minder zoet mogen zijn.. Hoeveel suiker zal ik dan van het recept af kunnen halen?
Daar heb ik zelf geen ervaring mee, maar je zou natuurlijk wat kunnen experimenteren.
Ik heb dit recept al eens eerder gemaakt, en toen een aantal dingen weggelaten, zoals; 75gr bruine basterd suiker, ipv 150gr witte tafelsuiker 125gr witte basterdsuiker gebruikt en geen stroop er doorheen gedaan. Toen was het beslag mooi glad en had het de juiste viscositeit.
Dit keer heb ik het recept gevolgd en nu was mijn beslag niet glad (suiker korrels waren duidelijk zichtbaar) en het was heel dik, ik kon het niet schenken.
Heb ik iets fout gedaan?
Je hebt niks verkeerd gedaan hoor. Het is prima als de suikerkorrels nog zichtbaar zijn en hoe meer het afkoelt, hoe dikker het wordt.
Wat een super slecht recept, precies alles gevolgd, chocolade suiker mengsel smelt voor geen meter. Eerste en laatste keer voor mij op deze blog
Hoi!
Ik wil dit recept graag gaan proberen en heb nog geen bakvorm. Goede reden om er een aan te schaffen, ?. Nu zie ik vierkante vorm van 24×24 of rechthoekig van 28×18 (bestel het online bij de supermarkt). Welke kan ik dan het beste nemen? Ik zie in het recept namelijk 20×20 staan. En ik heb een combi oven, misschien dat dat ook nog uit maakt.
Hoor het heel graag!
Beide kan, wat jij prettig vind. Ik zou echter aanraden verder te kijken (online of in winkels) voor een 20×20 cm vorm aangezien dit een veelgebruikt formaat is. En dan hoef je ook niet om te rekenen 🙂
Hallo Laura, gisteren deze gemaakt en perfect gelukt. Ik vind hem alleen te zoet. Kan ik de volgende keer minder suiker gebruiken of heeft dat invloed op het bakproces?
Het kan, maar het heeft natuurlijk ook invloed. Heb er zelf geen ervaring mee in dit recept, maar je kunt er uiteraard wat mee experimenteren.
Je kan misschien ook chocolade met een hoger cacao-gehalte (en dus een lager suikergehalte) gebruiken. Ik heb zelf chocolade met 85% cacao gebruikt. Extra diepe chocoladesmaak! Standaard puur is geloof ik iets van 56% (?).
Ik ben van plan dit recept morgen te maken en dan in te vriezen voor de verjaardag van zaterdag. Kan dat? Of is het beter om niet in te vriezen?
Voor zo’n korte periode zou ik ze niet invriezen. Gewoon goed luchtdicht verpakken.
Vandaag voor de allereerste keer deze brownies gemaakt met mijn zoon van 7. Wat een heerlijke brownies, precies het recept gevolgd en ze waren precies goed qua smeuïgheid! Wat een toprecept!!!!
Laura!! ik vind je een topper! Jouw eerste boek heb ik al, en nu druk aan het sparen voor jouw tweede boek (hallo geldcrisis!) Vraagje, is deze brownie ook de maken in een glazen ovenschaal als je niet zo’n bakvorm hebt? groetjes! Irene
Wat leuk om te horen! In een glazen schaal kan ook, maar het kan dat hij iets langer in de oven moet. Glas geleidt de warmte anders dan metaal namelijk.
Ik ga het zo maken maar ik heb een combioven die niet hoger kan dan 180 graden. Heb je nog tips hoe lang en hoe hij dan in de oven moet? Alvast bedankt!
Qua tijd zal het dan ongeveer wel gelijk zijn.
Ik ga meteen beginnen
??
Alleen een vraagje:
Hoe lang is het houdbaar?
maximaal een week, goed verpakt 🙂
hallo
nog een tip: bak de brownies met pure tony chocolonely.
dan wordt het luchtiger.
dit is een goed recept, mijn complimenten. de brownies worden altijd lekker
Mooi recept, zeer goede smaak. Bij mij was het wat hoog geworden aan de randen, waarna het daarna behoorlijk inzakte. Ik ga het zeker nog een keer proberen. Als je suiker wilt smelten zou ik dat eerst doen, voor je chocolade erbij doet. Chocolade moet je niet te heet laten worden. Zoals jij het doet is het handiger en sneller, maar dan zou je in het recept aan kunnen geven dat het best wat korreliger mag zijn. Liever korrelig dan de chocolade verpesten. Dat staat wel in reacties, maar daar leest men snel overheen.
Ben benieuwd naar je boek, ik heb al vaker recepten geprobeerd van je blog en ze zijn goed in balans, mooi beschreven en goed gefotografeerd. Complimenten!
Heb even een toevoeging gemaakt in de receptuur, was in de veronderstelling dat dit er al stond maar niet dus. Thanks 🙂 En dank voor je complimenten!
Hoi, ik vond zelf dat er wel erg veel suiker in gaat. Ik heb zelf wat minder toegevoegd, maar alsnog wel zoet. Verder was het bij goed gelukt en was het heel erg lekker??
Hoi Laura,
Kan ik de stroop weg laten bij de smeuïge brownies?
Groetjes Caroline
Kan, maar je krijgt dan natuurlijk wel een iets ander effect.
heyy,
echt een top recept! ik wou altijd al brownies zelf maken, maar ik kon nooit een goed recept vinden. het leek altijd meer op een cake, dan een brownie.
het enige wat jammer was is dat de brownie een flinke kuil kreeg, maar dat komt denk ik door de vorm die te klein was en ook omdat ik de brownie te snel uit de oven heb gehaald. het rook ook zo lekker in huis. Dit recept ga ik zeker vaker maken!
groetjes!
Het zou ook kunnen dat je beslag te luchtig was, misschien in combinatie met de kleinere vorm en te snel uit de oven. Een beetje inzakken is niet gek namelijk.
Kan ik chocolade van 74% gebruiken?
Ja hoor, geen probleem.
Beste Laura,
Mijn man heeft een gluten- en lactose allergie, dus ik heb rijstbloem en plantaardige boter gebruikt. Ook heb ik extra pure chocolade gebruikt. Het recept was super lekker! Hij had nog nooit zulke lekker brownies gehad. Ik ga ze zeker vaker maken! ?
Hoi Laura, wat is er gewijzigd in het recept? Vond het oude recept heerlijk en lukt ook altijd goed. Is er een speciale reden dat het is aangepast?
Bijna niets hoor, maar zo wordt hij net iets beter (en meer stukjes ipv de 9 die er voorheen in stonden).
Hee Laura! Mijn complimenten voor dit gruwelijk lekkere recept, wat een topper!
Thanks, leuk om te horen! 😀
Oehh! Vandaag heerlijke brownies gemaakt! Wel erg zoet, iets té zoet wat mij betreft en ik had al minder suiker gebruikt! Maar echt een heerlijke smaak!
Hoi Laura! Ik maak al een hele poos jouw brownies en iedereen vindt ze geweldig ! de karamel is mijn favoriet! ik kom graag op jouw site en heb al heel veel receptjes van je geprobeert. Bedankt voor je inspiratie
Leuk om te horen en graag gedaan!
Hoii!
Als eerste wil ik even zeggen dat ik je blog echt super leuk vindt! Ik heb er al veel heerlijke recepten af gehaald. Maar nu vroeg ik me af of je die stroop proeft? want die vindt ik echt heeel vies ? Bedankt x
Die proef je niet terug 😉
Wow, dat was top. Met mijn dochters gemaakt, alleen nog niet helemaal afgekoeld voor het tijd was voor een toetje. Dus scheurde wat uit elkaar, maar heerlijk warm, stroperig en een knapperige bovenkant. Met een bolletje vanilleijs ernaast was het helemaal hemels. Dank!
Hi Laura,
Ik zie staan 50 min op 190 graden maar om welke ovenstand gaat het dan? Hetelucht of een andere?
Wil hem graag maken dit weekend!
Groetjes, Elise
Er staat 25 min op 190 graden. Dat is op standje hetelucht.
Dat is voor boven- en onderwarmte. Hetelucht is 10-20% lager (het is standaard dat in recepten de temperatuur voor boven- en onderwarmte staat).
boven- en onderwarmte. En 25 ipv 50 minuten 😉
Ter info. Drie keer de hoeveelheden is precies goed voor een 35×24 vorm. Mocht je zoals wij een feestje hebben.
Welke oventijd heb je hiervoor aangehouden?
Hoi Laura, als je de smeuïge brownie in een springvorm wilt bakken (om in punten te snijden), welke formaat springvorm moet ik dan gebruiken bij deze hoeveelheden ingrediënten? En kan ik gewoon dezelfde baktijd en temperatuur aanhouden?
zou 24 cm nemen, rest blijft hetzelfde.
Nou ik krijg helaas maar de helft van m’n springvorm goed gevuld. Denk dat het recept dan wel keer 2x kan.
Beste Laura,
Ik wil dit recept eens proberen maar heb een vraagje. De stroop is dat gewone siroop, zoals bv Luikse siroop? Wat je op pannenkoeken smeert?
Groetjes
suikerstroop, ook wel pannenkoekenstroop inderdaad (geen siroop, dat is veel dunner).
Kan je de stroop ook door iets anders vervangen?
je kunt het weglaten, maar ik vind het lekkerder met.
Hoi Laura,
Ik heb geen bakvorm voor brownies. Ik vroeg me af of het ook in een ovenschaal kan?
Ja hoor dat kan ook prima. Afhankelijk van het materiaal is de baktijd dan misschien enkele minuten langer.
Hey Laura, zojuist het browniebeslag in een zg zeeuwse knop-vorm (24cm) gegoten en gebakken. Goed laten afkoelen, valt ie er makkelijk uit. Ziet er prachtig uit, smaakt heerlijk. Superkleverig, zoet en sjoko top. En oja: handje grof gehakte wal- okker- of pecannoten door het beslag, daar wordt ze niet minder van!
Hey Laura,
Ik heb even een vraagje: zou ik er (blauwe) kleurstof bij kunnen gooien of mislukt het beslag dan meteen?
Groetjes
Je hebt wel heel erg veel kleurstof nodig wil je deze donkerbruine brownie enigszins blauw laten worden, als er überhaupt al iets van te zien is. Dat zou ik dus niet doen.
Heb je hem ook al eens gemaakt zonder suiker? Ik wil dat eens proberen misschien met dadels, guavesiroop of zo
Nee nog nooit, maak hem altijd op deze manier.
Had laatst even geen zin om zelf te bakken, heb toen besteld bij thebrowniebox . Gelukkig heb ik jouw pagina gevonden! Waanzinnig recept, bedankt :-). Heb zelf nog caramel toegevoegd, heerlijk voor de tandartsrekening, haha.
Wat een heerlijk recept! Ik heb de brownies al meerdere keren gemaakt. Vaak vervang ik de 125 gram pure chocolade door nutella. Heerlijk!
Oja en ook zonder stroop blijven ze erg smeuïg 🙂
Kan ik het deeg maken enkele uren op voorhand en nadien als dessert gwn afbakken ? Grtj
Dat heb ik zelf nog nooit geprobeerd, zou het dan wel al in de vorm doen om te voorkomen dat het door afkoelen te stevig wordt.
Zou ik het ook kunnen bakken in cupcake cups?
En zo ja, zou ik dan dezelfde hoeveelheid ingrediënten aan moeten houden voor 16 personen, het lijkt zo weinig??
Brownies zijn heel machtig, maar als je het in cupcakevormpjes bakt heb je wellicht iets minder. Houd er wel rekening mee dat de papiertjes waarschijnlijk wel vast zullen zitten en niet heel makkelijk loskomen bij dit recept.
Hey welke bloem gebruik je ? Zelfrijzend pf gwn ? Grtj
Als er bloem staat heb je gewoon normale bloem nodig. Als er zelfrijzend bakmeel nodig is staat dit erbij.
Hoi Laura,
Ik heb hem gisteren gebakken. Echt super lekker! Helaas bleef de brownie in het midden van de vorm nog veel te zacht… zou hij iets langer in de oven moeten? Hoeveel zou ik kunnen proberen?
Ik heb hem in een glazen ovenschaal gedaan, zou dat het probleem kunnen zijn?
Alvast bedankt!
Hoi Laura,
Ik heb helaas geen bruine suiker…. hoe kan ik dit vervangen?
Bruine suiker is hier niet verkrijgbaar vandaar 😉
Bedankt voor je tijd en fijne recepten!
Groetjes,
Marjolein
Hallo Marjolein,
Volgens mij is het verschil tussen witten en bruine basterdsuiker dat er bij bruine karamel zit. Dit weet ik niet zeker maar misschien als je witte basterdsuiker kan kopen en iets van karamel erbij doet dat het geen tot bijna geen invloed heeft op de smaak. (vraag dit nog even na aan iemand die niet toevallig een recept voor zijn moeder opzoekt en snel reageert)
Je zou wat extra stroop kunnen toevoegen, heeft natuurlijk wel wat invloed op het resultaat.
Ik heb het bakblik op t rooster gezet in t midden vd oven. Is dit de meest ideale omstandigheid?
Je bakt inderdaad altijd in het midden van de oven.
Wat is de beste plek in de oven? Ik heb op een rooster gezet
Hi,
ik heb deze brownie gemaakt alleen is bij mij de buitenkant heel hard geworden en de binnenkant was nog helemaal vloeibaar..
wat kan hier de oorzaak van zijn?
Ik heb hier al vaker last van gehad tijdens het maken van brownies en heb een elektrische oven, kan het misschien daar aan liggen?
Als het een combimagnetron is zou dat zeker kunnen. Je bakt hem wel in het midden van de oven?
Ik heb ook een elektrische oven. Hoe kan ik dit voorkomen?
Nee ik bak hem echt in de oven, niet in de magnetron..
Dat snap ik, ik zeg ook een combimagnetron. Een magnetron dus die ook een ovenfunctie heeft 😉
Ik vind wel dat ze in een 20×20 bakblik erg laag zijn. Wel lekker en smeuïg, maar ik vind het er een beetje karig uitzien. Of heb ik dan iets verkeerd gedaan?
Zonder verdere info lastig te zeggen of je iets verkeerd hebt gedaan 😉 Misschien snijd je te grote stukken waardoor ze er in verhouding laag uitzien?
Ha Laura, wat n super recept…
Ik heb m gemaakt met glutenvrije bloem en ghee i.p.v. roomboter, zodat je toch.die lekkere roombotersmaak hebt… En hij was echt verrukkelijk… Dus, wow!! Glutenvrij, lactosevrij en koemelkvrij… N waar feestje waar iedereen van genoot, ook die geen last hebben van die allergieën of intolerantie…
Ik heb helaas geen vanille-extract. Kan ik dat ook weg laten?
Dat kan.
Hoi Laura,
Ze staan in de oven en het ruikt heerkijk!!!
Alleen even een vraagje over het mixen.. er staat ” mixen totdat alles opgenomen is”.
En ik zie dat vaker staan bij recepten. Of er staat “kort mixen op lage snelheid”. Maar wat is kort.. 1 minuut, 4 minuten?
Lees dit ook vaker bij cupcake recepten.
Alvast bedankt!
Groetjes Margie.
Tot de droge ingrediënten zijn opgenomen dus, niet langer 😉
Ik heb dubbele hoeveelheid gemaakt maar hoe lang moet die dan in de oven?
Hangt ook af van het formaat van je bakvorm. Hier lees je hoe je kunt zien of hij gaar is: https://handigebaktips.nl/tips-voor-de-perfecte-brownie/
Afgelopen weekend dit recept voor het eerst geprobeerd, lekker van smaak maar niet echt smeuïg 🙁 en de structuur was nog echt korrelig/zanderig (ik denk van de niet gesmolten suiker?) heb jij enig idee wat ik anders had moeten doen? Dank je wel!
Dat is zo zonder verdere informatie lastig te zeggen. Misschien te lang gebakken of de chocola/suiker te heet verhit.
Dank voor je reactie; wrs te heet in de oven dan, hetelucht moet altijd 10% eraf heb je een keer geschreven vlg mij? Nouja goede reden om ze nog een keer te maken 😉
Klopt inderdaad, 10-20% lager.
Dit is echt een super relaxed recept, ik heb hem ondertussen zo vaak gemaakt dat ik het recept kan dromen. Ik maak hem nooit voor mezelf maar altijd voor andere.
Het is echt een recept waar je vrienden mee maakt ;).
Sorry, maar er is echt een probleem met dit recept. De hoeveelheden kloppen niet.
Het is namelijk nooit genoeg, de hoeveelheden moeten op zijn minst verdubbeld worden. Hij is namelijk veels te lekker. 😉
Haha, dat probleem is herkenbaar 😛
Ik heb het gevoel dat mijn mixer wat te sterk is, want zelf op de laagste stand en zo kort mogelijk mixen zakken ze in nadat ik ze uit de oven haal.
Dat ze een beetje inzakken is niet heel erg vreemd hoor. Maar je kunt het ook spatelen als je dat prettiger vindt.
Hallo, kun je dit recept ook maken zonder bakpoeder?
Of zijn er enkele vervangers?
Een beetje baking soda zou kunnen.
Boven de ingredienten staat dat deze brownie voor 16 personen is. Is dat niet teveel of krijgt eenieder 1cm3 stuk brownie? :)) ik ga zo dit recept maken, ben benieuwd.
De bakvorm is voor 20×20 cm, dus met 16 stukjes is dat 4×4 cm per brownie. Aan jou of dat groot genoeg is 😉
Ik heb ze vandaag gemaakt en ze zijn echt heerlijk geworden! Precies het recept en de baktijd gevolgd, goed laten afkoelen en daarna aangesneden. Heerlijk dat de bovenkant kraakt en breekt bij het snijden, en dat de binnenkant nog mooi smeuïg is. Top! PS. ze zijn heerlijk maar 1 stuk is toch echt genoeg, haha!
Haha wat een fijne reactie dit! Top dat ze zo goed gelukt zijn.
Vandaag dit recept uitgeprobeerd. En wat smaakt de brownies heerlijk. Ik denk dat ik nog een stukje pak. ????
Goed idee 😀 geniet ervan!
Ik heb al meerdere malen dit recept gemaakt en vindt het heerlijk, alleen een beetje dun ?
Als ik het recept verdubbel en een bakblik van 20×20 gebruik, welke bereidingstijd en hoogte van de oven raadt je aan?
Vandaag dit recept geprobeerd dat ook in het mooie boek staat. Als extra heb ik er nog stukjes witte chocolade en walnoten doorheen geroerd voor het de oven in ging. Eerlijk gezegd vind ik dit niet een top recept. De stroop maakt het voor mij te plakkerig. Volgende keer ga ik toch het brownie recept met de witte chocolade en walnoten op Laura’s website maken. Dat is echt (een van) mijn favoriet. Die is zelf misschien iets te zacht nog en kan wat langer in de oven, maar mega lekker en altijd en succes!
Wat een heerlijke brownies zijn dit! Echt smullen! Ik gebruikte al vaak je recepten op de website. Maar nu ik 2 weken geleden met mijn verjaardag jouw bakboeken heb gehad, bak ik helemaal wat af! Zelfs mijn zoontje van 2 jaar pakt jouw bakboek om samen te lezen ipv zijn eigen leesboekjes :p
Haha dat is zo ontzettend leuk om te lezen! In mijn volgende boek dus ook maar wat extra bakverhaaltjes schrijven 😉
Haha dat is zeker een goed idee! En misschien in de toekomst een kinderbakboek? ?? Je hebt hier in ieder geval een zeer grote kleine fan!
Haha wie weet! Ik stroom over van de ideeën, dus daar ligt het niet aan 😉
Hallo!! Ik ben ook Laura en 13 ik hou van bakken ik wilde gewoon zeggen ik gebruik altijd jou recepten!!
Ah wat superleuk Laura 😀
Met boter, kan ik dan roomboter gebruiken?
Ja.
Hoi Laura, kan ik in plaats van fijne kristalsuiker ook poedersuiker gebruiken?
Dat heb ik eigenlijk nog nooit geprobeerd. Zou in principe moeten kunnen, maar zal makkelijker door het beslag worden opgenomen waardoor wellicht een klein verschil in structuur ontstaat. Hou je me op de hoogte als je het probeert?
Hey, ik heb jouw recept keer anderhalf gedaan (grote vorm). Het chocomengsel werd met de poedersuiker nogal dik. Uiteindelijk heb ik nog 40 gram roomboter erdoor gedaan, en hij is heerlijk! Niet zo sticky bij mij, maar wel lekker zacht van binnen.
Ja, dat komt doordat de poedersuiker extra snel opgenomen wordt door het vocht denk ik. Fijn dat het resultaat goed was! Volgende keer toch weer gewone suiker?
hoi Laura,
wat voor stoop gebruik jij gewoon schenk stroop, keuken stroop of iets anders??
Schenkstroop.
Ik zag in de reacties dat je op iemand had gereageerd dat de boter, siroop, chocolade en suiker au bain-marie gesmolten moet worden. In het recept staat gewoon in een pannetje. Dus op welke van de 2 manieren moet het?
it artikel heeft in april 2018 een update gekregen. De receptuur is een heel klein beetje aangepast, net als de bereiding (geen au Bain Marie meer). Reacties van voor deze tijd hebben betrekking op het oude recept.
Hallo!
Ik wilde deze vandaag gaan uitproberen ?, maar moet je echt persee basterdsuiker gebruiken? Of kan je dat vervangen door gewone, fijne, witte suiker?
Groetjezzz x
Witte suiker kan ook, maar witte basterd suiker geeft het beste, lekkerste resultaat.
Heerlijk recept! Ik heb er sap van een halve sinaasappel doorheen gedaan en de rasp van de schil. Hemels.
Oh wat lekker!
Mijn brownie is helaas mislukt? het was echt superhard en niet smeuig
Oei, dan heeft ‘ie te lang in de oven gestaan denk ik, of je oventemperatuur was te hoog.
Ik heb je brownie ook gemaakt, 1e x volgens recept zelfs mijn man vond hem te zoet ? ik heb de fijne suiker weg gelaten wat meer chocolade (160 gram) hij was nog steeds smeuïg en zo vond ik hem super lekker ??
Wat fijn, lekker aanpassen naar eigen smaak inderdaad!
Ik en mijn vriendin hebben dit geprobeerd dit is bij ons gewoon mislukt. De binnenkant is rauw en de buitenkant is verband. Wij hebben het recept precies gevolgd. Wat kan het probleem hier van zijn?
Heb je misschien een combimagnetron, bij dit soort ‘ovens’ gebeurt dit namelijk vaak.
Neen, we hebben een gewone oven gebruikt.
Ik heb zelf het recept aan gepast door geen vanille extract er in te doen maar 1 zakje vanillesuiker en door meer chocolade er in te doen en minder suiker dus:
175 g Chocolade
125 g Suiker
62 g Basterdsuiker
Bedankt voor het delen!
Hoi hoi Laura! Ik had een vraagje, klopt het dat het een soort van boterkoek deegje is geworden?Of heb ik iets verkeerd afgewogen? Tis niet vloeibaar maar ik kon er een bol van maken☺️☺️
Haha ohjee, zo dik hoort het in principe niet te zijn nee. Zou het kunnen dat de chocolade al volledig gestold was bij je? Komt in de oven vast weer goed!
Oepss was verkeerd gegaan met het afwegen van het bloem… :/ khad de bak op de weegschaal gezet en toen weer op nul gezet, maar heb er blijkbaar te snel bloem in gegooid waardoor hij wel op 100 gram stond maar er eigenlijk 200 tot 300 gram in zat… ?. Ik ga hem zekerrr nog een keer proberen!
Hoi Laura,
Ik heb je al meerdere keren mijn complimenten gegeven voor je heerlijke en duidelijk omschreven recepten.
Ik geef je nu ook mijn complimenten voor het geduld dat je op kan brengen om al die ‘onnozel’ gestelde vragen te beantwoorden. Het is allemaal zó duidelijk vermeld in het recept. Dus ik zou zeggen: “Lees het recept eens goed”!!!
Haha thanks voor je lieve bericht Gerry. Ik doe het allemaal graag!
Kan ik de chocola vervangen door alleen cacaopoeder?
Nee, dat kan helaas niet in dit recept.
Hoi Laura,
Weet je toevallig nog wat het oude recept was? Met het au Bain Marie?
Ik zou hem heel graag nog eens zo maken!
Groetjes,
Gertrude
Helaas heb ik dat recept niet meer, maar dit is echt de verbeterde versie hoor 🙂
Hoi,
ik ga ze denk ik ze ga maken. Heb je nog een tip voor minder mislukking van de brownies.
Vriendelijke groet anoniepje
Als je het recept opvolgt dan gaan ze heus niet mislukken. Komt goed, succes!
Wat kan ik het best gebruiken als ik geen 20 x 20 bakvorm heb? Ik heb wel eentje van 22 bij 25 cm of een springvorm
hey Femke,
ik heb een hartjes vorm gebruikt. daar kan hij prima in.
je kan denk ik wel een springvorm gebruiken hoor.
doei!!
Dan kun je het beste iets meer beslag maken! https://www.laurasbakery.nl/recepten-omrekenen/
hoi! ik heb de brownies gemaakt. ze zijn echt super goed gelukt!! ik heb ze voor de high thea gemaakt.
mijn zusje vroeg zich ook al af waarvoor je de stroop moest gebruiken. ik had dus in 1 van de berichten gelezen dat de stroop echt nodig was.
Wat fijn dat ze zo goed gelukt waren! De stroop soort voor de juiste mate van smeuïgheid wat brownies zo lekker maakt 🙂
hey! ik heb ze net geproefd. ze waren echt zooooooo lekker!!!!
ze vonden ze wel een beetje stroperig. maar dat hoort zo dus…………
ze waren echt heeeeeelllllllllllll lekker!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Hahaha wat goed! Ja ze horen extreem smeuïg te zijn 😉
Laura, ik kan je website zeer waarderen!!!
De brownie heb ik al zo vaak gemaakt dat ik t bijna uit mn hoofd doe….iedereen smult ervan!!!
Haha wat leuk Rianne! Thanks voor deze leuke reactie.
Hoi! Ik heb ze vaker gemaaky en altijs goes gelukt maar brownie bleef altijd vrij laag (iets lager dan de helft van t brownie blik) nu heb ik een dubbele dosis gemaakt, en na 40 min 190 graden is die nog steeds nat van binnen. Hoe kan ik dit oplossen?
Hi Irma, gebruikte je altijd de juiste maat bakvorm? Gezien je aangeeft dat de brownie te laag bleef? En gebruikte je bij het verdubbelen van het recept dan wel een twee keer zo grote bakvorm als in het recept aangegeven?
Yes! 20×20. Nee heb gewoon 20×20 cm gebruikt, alles 2x gedaan. Hoe hoog moet die komen wanneer je enkelvoudig recept gebruikt?
Dan is het inderdaad niet zo gek dat je brownie niet gaar was. In principe zou de brownie ongeveer 2-2,5 cm hoog moeten zijn.
hoi! ik heb pas de brownies samen met mijn vriendin gemaakt, zij vind bakken niet echt leuk, en vond dus dit maken ook veel te ingewikkeld. dat was wel grappig om te zien. haaha!!
Hoi! Lijkt me heerlijk, wil deze brownies graag maken maar heb een bakvorm van 20×30. Zou je mij kunnen vertellen wat de verhoudingen dan zijn (is dat dan 1/3 meer?) en of het invloed heeft op de baktijd?
Je kunt het recept hier omrekenen en dan inderdaad een wat langere baktijd aanhouden: https://www.laurasbakery.nl/recepten-omrekenen/
Hoi zou je het ook kunnen maken zonder de chocola
Met misschien wat meer cacao ??
Dat heb ik niet getest.
Dit is mijn favoriete brownie recept, ik maak hem altijd in een dubbele portie en roer er op het laatst nog een reep grof gehakte witte chocolade door het beslag, voor hij de oven in gaat. Dan is hij nog lekkerder!
Deze brownies zijn echt GEWELDIG. Iedereen die ze proeft is er verzot op. Ik heb ook al allerlei varienten geprobeerd, gewoon alles toevoegen wat je maar wil (noten, ferrero, koek,…)
Denk je trouwens dat deze ook zouden werken als je ze in muffin vormpjes giet?
Dankje alvast voor het recpet:)
Hierdoor heb ik ook je boek gekocht!
Wat superleuk! Je kunt ze zeker ook in muffinvormpjes bakken, dan geldt wel een andere baktijd die ik zo even niet in durf te schatten. Iets korter in ieder geval.
Dat is een leuk idee voor een feestje ofzo. Dat ga ik eens uitproberen ?
Tip: Ik had geen chocola, wel cacao. Heb de chocola dus vervangen door 100gr extra roomboter en 75 gr cacao. Recept gevolgd (behalve aan het eind weer 25 gr cacao toevoegen). Superheerlijke brownies geworden thx voor recept?.
Kan ik de eieren vervangen voor iets anders?
Daar heeft Laura een aparte post over gemaakt:
https://www.laurasbakery.nl/eieren-vervangen-bij-het-bakken/
Waarom wil je deze vervangen? Ik denk dat het hele recept dan aangepast moet worden.
Ik kan niet tegen ei…
Deze brownies zijn echt mijn favoriet!! Ik heb wel een vraag.. 2 eigenlijk ☺ hoe kan het dat de randjes van de brownie bij mij eigenlijk altijd hoger zijn dan de binnenkant en hoort dat? En de bovenlaag is vrij donker. Moet ik dan korter bakken of de temperatuur verlagen?
Dat komt omdat de randjes verder gaar bakken dan het midden, daarom blijft het midden ook zo lekker smeuïg. Dat laatste vind ik lastig inschatten, bak je op hetelucht?
Aha.. Top!! zoiets dacht ik al!! Ik heb alleen boven en onder warmte.
Ik maak elke week de brownies maar elke keer mislukken ze. Heb je een idee hoe dat kan?
Wat mislukt er? Verander je iets aan het recept of de ingrediënten?
Er komen klontjes suiker in die zijn keihard en soms zakt tie helemaal in, en ik doe alles goed
Wat gek zeg, ik durf niet te zeggen wat er dan toch misgaat bij je.
Ik ga ze deze week nog een keertje maken dan zal ik het heeeell goed lezen en als het dan nog mis gaat weet ik het ook niet meer
Hi Laura, vandaag deze brownies gemaakt. Na het afkoelen gelijk aangesneden. Maar helaas, hij lijkt echt nog niet gaar vanbinnen. Ik heb precies het recept gevolgd. Wat kan ik de volgende keer doen om hem iets meer gaar te krijgen? Gewoon langer in de oven laten? Of misschien toch hetelucht?
Dan heeft hij in jouw oven gewoon nog wat langer nodig.
Hoi!
3 keer jouw recept en handleiding gevolgd maar het blijft mislukken. Ik heb zelfs een nieuwe bakvorm aangeschaft maar na gisteren 25 min en vandaag na het proberen aan te snijden nog eens 2×5 min te hebben gebakken, is het nog helemaal vloeibaar van binnen. Super lekker wel, maar ik moet het haast met een lepel uit de vorm scheppen. Waar zou dit aan kunnen liggen?
Wat voor soort oven heb je? Als het na die baktijd nog vloeibaar is klinkt het alsof dat een oorzaak zou kunnen zijn. Verder moet een brownie wel helemaal afkoelen voordat hij wat steviger wordt en aangesneden kan worden (maar vloeibaar zou hij niet meer moeten zijn)
Hoi Laura,
Wij hebben een hete lucht, welke vaak ook wat harder gaat dan andere ovens. Hiermee bedoel ik dat een pizza bij ons geen 13 min maar 10 min hoeft bij wijze van. Echter heeft de brownie dus extra lang erin gestaan. Mijn ouders lepelen de bakvorm toevallig nu leeg bij de koffie en vinden het wel heerlijk smaken haha
Kan je dit in plaats van vanille aroma te doen ook met vanillesuiker maken?
Ja hoor!
Hoi! Kan je ook deels melkchocolade gebruiken? Hier zijn ze geen fan van al te pure dingen….
Ik denk het wel
De pure chocolade proef je niet terug. Je kunt natuurlijk melkchocolade gebruiken, maar dan worden de brownies wel nog zoeter.
Dit recept is geweldig !!! ik heb deze al zo vaak gemaakt en iedereen is er steeds verliefd op 🙂 dankjewel!!
Hoi Laura, tweemaal je recept geprobeerd, tweemaal mislukt helaas. Recept tot de letter gevolgd. Bij het smelten in de pan wordt het een egale massa, de suiker smelt wel niet echt, vloeit mee in de boter en de chocola, dit proef ik ook echt in de brownie dat het precies een suikerstuk is. De bovenkant van de brownie wordt helemaal hard en vanbinnen blijft die te vochtig. Lees dat meerdere mensen het hebben, geen idee hoe het komt. Ik bakte op boven en onderwarmte zoals aangegeven in recept.
Hmmm dat is niet fijn! De brownies zijn wel van zichzelf wat smeuïg aan de binnenkant, vandaar dat ze misschien vochtig lijken?
Hoi Laura, nee het is echt te vochtig en ook niet lekker. Heb een ander recept van vriendin geprobeerd dat toch heel andere samenstelling heeft en die lukte wel gelijk goed. Was eerste recept van je dat niet goed ging, alle andere overigens wel top!
Oh wat gek. Zat er een groot verschil tussen de droge (bv: bloem) of natte (bv: boter) ingrediënten?
Als je er een saté prikker in steekt moet hij denk ik echt nog nat zijn toch?
Heerlijk recept! Ik heb alleen zelf geen brownie bakblik. Maar met een boterkoekvorm krijg je ook heel mooi resultaat! Ipv vanille heb ik twee zakjes vanillesuiker in het beslag gedaan (doe ik ook altijd met cake en pannenkoeken, heerlijk). Ipv bloem en bakpoeder gebruik ik zelfrijzend bakmeel. Hetelucht oven op 160° voor 40 minuten et voila! (Ik heb altijd voorkeur voor hetelucht en niet elektrisch ;)). Dus net een beetje anders dan het recept, maar zoooo lekker resultaat!
Heyy Laura,
kan je de brownie met melk chocolade enzovoort, maken?
inplaats van puur?
groetjes Lieke
Misschien dat je wat aan dit artikel hebt? https://www.laurasbakery.nl/melkchocola-in-plaats-van-pure-chocola/
Ik vond het korrelig en daarna werd het papperig dus ik geef een rappapapapapapapapapapapapapapapapapapapapapapapapapapapapapapapapapapapapapapapaappapapaappapapapapapapapapapapapapapapapapapappapapap een dikke duim om jawel hoog 👍👍👍💪👍💪💪💪💪💪
Heyy Heyy ik zag je reactie misschien moet je iets aardiger doen Rutger want Laura is wel mijn vriendin ik ben er voor je bestie
Ik maak de brownies altijd volgens dit recept en ik krijg altijd complimenten.
Wat betreft die harde suikerkorrels. Dat heb ik ook eens gehad. Toen is de suiker in de pan te snel opgewarmd. Nu smelt ik eerst boter en chocolade. Als de helft van de chocolade gesmolten is gooi ik de suikers erbij.
Ik ga zo weer genieten van vers gebakken stukje met een bolletje vanille-ijs. 🥰
Goede tip!
Hallo, ik maakte dit recept met tarwe-vrije (tarwe-vrij wil niet zeggen glute vrij) bloem en zonder stroop. In de oven zag het er allemaal goed uit knapperige boven laag alleen wanneer we wilden eten was het binnenin nog erg zacht.
Komt dit door het weg laten can de stroop een andere bloem soort of misschien doordat we hem niet goed hebben laten afkoelen?
Ik ben benieuwd, Groetjes…
Zacht als in rauw? Als de cake net uit de oven kwam kan die nog wat zachter zijn, maar niet enorm.
Zooooooo lekker! Dochter van 7 jaar heeft dit recept gebruikt met violife boter en pure chocolade zodat broertje met koemelkallergie ook mee mag eten. Erg goed gelukt!
Het ziet er heel leuk uit ik ga het maken met mijn oma (chocolade brownies)
Ik ben jonne negen jaar oud en ben bij oma en we gaan dit een keer maken en ik zal zeggen wanneer het gemaakt is en hoe het is geworden.
Kan ik de bloem vervangen voor Bakmeel? De bloem is uit de schappen🥴
Dat kan vaak wel. Hier lees je meer over het verschil tussen bloem en meel: https://www.laurasbakery.nl/wat-is-het-verschil-tussen-meel-en-bloem/ . En in dit artikel over verschillende soorten bloem: https://www.laurasbakery.nl/verschillende-soorten-bloem/ .
Keurig je recept gevolgd, na 20 min. Uit de over gehaald, gortdroog, keihard en bovenop verbrand.
190 gr. Kennelijk veel te heet. Misschien ligt dat aan mijn oven, cake bak ik op 155 en appeltaart op 160.
Jammer was het wel.
Wat jammer om te horen! Ik verwacht dan inderdaad dat je oven te hoog heeft gestaan of er iets anders mis is gegaan, bij mij zijn ze op deze graden wel goed gelukt.
Mijn mengsel wat moet smelten wordt altijd korrelig, in het begin dacht ik dat het kwam doordat de chocolade verbrande, maar die voeg ik nu pas toen, als al het andere is gesmolten. Of hoort dit gewoon zo?
Dat kan zeker kloppen hoor! Dat zijn de suikerkorrels. Die hoeven niet te smelten.
Zelf ben ik sinds mijn geboorte blind. Ik gebruik te recepten van deze site regelmatig om uit te proberen. Meestal lukken ze erg goed en zijn ze erg lekker! Ik ga meteen proberen of dat ik dit recept ook kan maken, maar denk niet dat ik de stroop er door heen ga doen aangezien ik het niet in huis heb en ik er niet van hou…. Ik ben tijdens de corona tijd met bakken begonnen en na het recept van mijn moeders traditionele appelcake ben ik via deze website meer recepten gaan uitproberen. Nu word ik regelmatig benaderd om voor familie gelegenheden en cake en/of taart te bakken, als dit recept en succes wordt ga ik het zeker toevoegen aan het lijstje. Ik weet niet zeker of je foto’s kan bijvoegen bij je reactie, maar ik zal proberen of ik een foto kan maken en deze naar je sturen! En zeer benieuwd! Wordt vervolgd
Deze gemaakt om mee te nemen voor de eerste keer bij de schoonfamilie. Deze vielen zeker in de smaak en waren gelijk op! Top recept
Lekker
Zeer ontevreden ! We dachten dat brownies maken leuk zou zijn, slechtste ervaring van mijn leven! #chocolatesmoothie #fail
Wat vervelend dat het mislukt is! Dit is één van de meest populaire recepten van het blog. Heb je misschien iets aan de ingrediënten veranderd?
Hoi, misschien een stomme vraag…maar hoe kom ik aan een geschikte bakvorm voor brownies?
Je kunt bijvoorbeeld even googelen naar het formaat dat je wenselijk vindt.
Wat een heerlijke brownies! Helaas had ik niet alles in huis, maar met wat creatieve oplossingen ben ik er toch uit gekomen. Ipv twee soorten suiker, heb ik 100 g rietsuiker gebruikt. En ipv vanille extract heb ik Frangelico gebruikt. Vervolgens heb ik het beslag in (siliconen) cupcakes gebakken en wat ik over had, heb ik zo op bakpapier gebakken en die laatste waren PERFECT. Met een chocolade glazuur van een Vlaamse website waren ze ongelooflijk. De textuur was goddelijk. Precies zoals ie hoort. Dit recept ga ik zeker vaker gebruiken!
Hey hey,
De pannenkoekenstroop die je toevoegt, is dit voor de smaak en voor de zoetigheid? Want ik heb dit niet meteen in huis liggen. Kan ik het gewoon weglaten en niet perse met wat vervangen?
Dank je!
Dit is voor de lekker smeuïge structuur, maar als je het niet wil aanschaffen kun je het eventueel weglaten.
vandaag deze brownies gemaakt, echt perfecct gelukt heerlijk zijn ze, dankjewel voor dit geweldige recept <3
Hoi,
Ik heb het nu al 2x gemaakt maar beide keren was het beslag echt heel dik en totaal niet vloeibaar! Was super moeilijk in het bakvorm te krijgen.
Ik heb het recept precies gevolgd. Enigste wat ik niet zeker was is hoe lang je de eieren moet kloppen.
Vraag me echt af wat ik fout doe, het lijkt op jouw foto’s veel wateriger!
Wat gek zeg! Verder heb je niks aan de ingrediënten veranderd?
Hoi Laura!
Ik neem aan dat je met cacaopoeder ongezoete cacaopoeder bedoeld? Zo ja, hoeveel suiker moet je dan in de brownies doen als je gezoete cacaopoeder wilt gebruiken? Groetjes Floortje.
Klopt! Ik heb het antwoord helaas niet voor je, ik bak nooit met gezoet cacaopoeder.
Nee helemaal niks veranderd, echt precies zo opgevolgd zoals het er staat!
Dat is heel gek. Lastig om vanaf hier te bepalen waar het mis gaat. Misschien gebruik je kleine eieren? Laat je alles goed smelten? En niet te lang mengen.
Heb je toevallig het oude recept nog ergens? Opgeslagen in een notitieboekje en die heb ik ergens laten leggen. En nu ballen we flink met ons huishouden van 6.
We vinden het nieuwe recept (die er inmiddels al.een paar jaar staat, ecbt wel minder lekker)
Ah jammer om te horen! Nee sorry die heb ik niet meer.
mij lijkt dit recept erg lekker.
ik gebruik het voor een schoolproject.
het komt in een kookboek voor school
Ik heb het gebakken 25min op 190 graden boven en onder warmte maar die brownie was precies hol vanbinnen waardoor zou dit komen?
Ik weet niet precies wat je bedoelt met hol van binnen? Enige wat ik kan bedenken is dat het beslag dan wellicht met lucht ertussen in de vorm is gegaan.
Wow this brownies came out great! My daughter loved it! Thanks so much for the recipe!
Hi Laura,
Kan je ook een vorm van 30 bij 30 gebruiken. Ik heb er namelijk geen van 20 bij 20.
Groetjes Sarha
Dat kan! Je kunt de omrekentool gebruiken om de ingrediënten dan te herberekenen.
Deze brownies al heel vaak gemaakt, heerlijk! Echt een fijn basisrecept waar je zelf lekker mee kunt variëren. Ik ben er wel achter gekomen dat het vorige recept voor mij beter werkt. Als je de vorige versie ooit nog eens terugvindt, houd ik me aanbevolen! 😊
Ik heb het oude recept terug gevonden!
Hey Laura, ik heb een gekartelde bakvorm van 21×21, deze is slechts 2.5 cm hoog. Zou het mogelijk zijn om hierin brownies te bakken, of is dit te laag? En misschien is die gekartelde rand niet zo een goed idee?
Ik heb dat zelf niet getest in deze specifieke vorm, dus dat durf ik je helaas niet te zeggen. Ik zou het vooral gewoon proberen 🙂
Top recept! Het enige wat ik nog mis (zelf wel gedaan) is een stufje zout. Ze waren heerlijk, bedankt!
Hi! Kan ik de hoeveelheden in het recept ook verdubbelen zodat ik het voor het dubbele aantal personen kan maken? En zo ja, welke afmeting van bakvorm past er dan beter bij als ik het verdubbel? Ik hoor het graag!
Dat kan, welke afmeting precies heb ik zelf niet uitgerekend/getest. Maar iets wat ongeveer dubbel zo groot is dan moet het vast lukken.
Hoi Laura, ik heb een bakblik gebruikt van 17 bij 27 cm. De brownies waren iets droog maar wel heel lekker. Kan ik de volgende keer de baktijd gewoon 5 minuten verkorten zodat ze van binnen wat smeuïger worden?
Dat kun je dan zeker proberen inderdaad!
*Wat fijn dat je het oude recept terug hebt gevonden Hanneke (25 juli 2023)! Maar zou je ook zo vriendelijk willen zijn dat oude recept hier in de reacties te zetten, er zijn namelijk nog meer liefhebbers van het oude recept die je daar heel blij mee zou maken. Alvast bedankt, Daniëlle)
Hoi,
Ik wil graag brownies gaan maken met “crème de menthe” (pepermunt likeur). Ik heb je recept de vorige keer aangepast naar vegan, omdat mijn klasgenoot vegan eet. Hiervoor heb ik de eieren vervangen door appelmoes en een zakje bakpoeder toegevoegd in het recept. Heb je tips hoe ik het best kan werken met de likeur? Ik wilde ook stukjes wilhelmina pepermunt door het beslag doen.
Hopelijk heb je tips, ik gebruik je brownies recept al jaren 😋
Wat leuk! Ik heb dat zelf nooit gebruikt, dus heb helaas geen tips voor je. Maar dat komt vast goed! 🙂
Hoi Laura,
Kan ik dit recept ook voor cupcakes gebruiken?
Groetjes Lucienne
Dat heb ik zelf niet getest, maar lijkt me van wel!
Super lekker of steeds.. Geef ze nog ween extra bite door er wat grofgemalen kruidnootjes doorheen te doen…. Leuk voor de decembermaand….
Heel erg lekkere brownie. Het hele gezin heeft er van gesmuld. Zeker nog een keer de moeite om te maken!
Hallo Laura,
Hoe lang en op welke snelheid moet je de eieren + vanille-extract luchtig kloppen? Moet het echt schuimig worden? Ik ben bang dat het bij mij iets te luchtig werd, het chocolade mengsel en bloem/cacaopoeder/bakpoeder heb ik er op de laagste stand kort doorheen gemengd zoals in het recept staat, maar aan het einde van de baktijd is de brownie in het midden helaas toch ingezakt. Verder heb ik alles exact gedaan zoals in recept, 20×20 bakvorm, 25 minuten op 190 graden (met extra oventhermometer voor de zekerheid). De smaak is overigens heerlijk, de zijkanten zijn iets aan de harde kant (toch iets te lang gebakken?), zeker voor herhaling vatbaar, ik hoop alleen dat hij bij een volgende poging wat beter in vorm blijft.
Dat verschilt per apparaat. Alleen luchtig kloppen duurt inderdaad niet zo lang, 1-2 minuten verwacht ik.
Hi! Is het ook mogelijk deze in een springvorm te bakken? Heb een leuk idee gezien om er rendieren van te maken voor het kerstdiner maar dat wordt in punten gesneden.
Dat kan zeker!
Dag Laura,
Bedankt voor het recept. Ik maakte het al eens (met de paaseitjes) als bedanking voor de juf en ze vroeg meteen het recept.
Zelf zou ik graag het boek kopen aangezien ik meer en meer jouw recepten gebruik. In welk boek staan deze brownies? Ik vind 2 versies van ‘het basisbakboek’. Is dit hetzelfde boek in een heruitgave?
Dankuwel!
Hey Laura,
Ik heb de brownie op 160 graden in een hutelucht oven gedaan (heb alleen een combi magenetron).
en dan gewoon de aangegeven minuten die in het artikel staan.
alleen de bovenkant wordt dan heel erg droog (net alsof er een plastic laagje overheen zit), hoe kan dat?
Een krokant laagje is helemaal niet erg, maar heel droog is natuurlijk niet de bedoeling. Zou zeker kunnen door de sterkte/stand van de oven.
Beauty tip: mocht je niet precies alles uit de pan hebben gehaald, het choco-suiker mengsel werkt perfect als snelle handscrub. Deze tip kreeg ik zelf ooit van een pattisier 🙂
Het recept is mijn favoriet en ik ben waarschijnlijk de jongste bakker (zit in groep 8 en bak helemaal alleen) Ik bakte dit recept bijna elke week.
Dag Laura,
Staat dit recept in 1 van je boeken?
Dankjewel.
Zeker! In het Laura’s Bakery Basisbakboek. Daar vind je zelfs een heel hoofdstuk over brownies met verschillende recepten.
Dag Laura,
zijn er twee versies van dat boek of is dat een herdruk met een andere cover (zonder je foto, met enkel de taarten)?
Dankuwel
Annemie
Er is inderdaad een limited edition met een andere cover. De inhoud is hetzelfde.
Hi Laua,
Zou je inplaats van pure chocolade ook melkchocolade kunnen gebruiken?
Ja hoor dat kan. Dat maakt het wel wat zoeter.
leuk
hi laura
Zou ik ook melkchocolade kunnen gebruiken
groetjes
Ja hoor dat kan, dan wordt het alleen wel wat zoeter.
Zojuist deze brownie gebakken.
Hij was echt enorm gerezen in de oven (boven-onder warmte 190graden).
Toen ik hem ging aansnijden bleek er heel veel lucht te zitten tussen de bovenkant en de onderkant van de brownie. Dus de bovenste laag, daarna een heel stuk niks en daarna de rest van de brownie.
Heb je enig idee hoe dit zou kunnen?
Heb je bij stap 3 misschien te stevig gemixt? Dan wordt het beslag nl. te luchtig.
Hallo Laura.
Ik heb jouw eerste bakboek gekocht en daaruit heb ik deze brownies gemaakt. Mijn vorm is 20×25 (dus eigenlijk iets te groot) en ik heb hem op iets lagere temperatuur gebakken en 5 minuten minder lang. Nou, hij is prima gelukt hoor. De bovenkant is krokant en de binnenkant ondanks dat ze wat dunner zijn toch heerlijk smeuïg. Ik maak vaak iets uit het boek en misschien ga ik de tweede ook kopen. Dankjewel voor al je fijne recepten! (en ik ga een vorm van 20×20 kopen hahaha.)
Hoe lang moet het in de oven blijven als je de hoeveelheid verdriedubbeld?
Dat heb ik zelf niet getest en is erg afhankelijk ook van de vorm die je gebruikt.
Net proberen maken om morgen mee te geven naar school voor zoon zijn verjaardag, maar helemaal mislukt. Buitenkant helemaal krokant, binnenin gewoon vloeibaar. Heeft er in totaal al 45min in gestaan en nu helemaal laten afkoelen, maar helpt niet 🙁 Alles perfect afgewogen en gevolgd, dus geen idee wat er is fout gelopen. Morgen vroeg uit de veren om een cake te bakken, misschien kan ik de mislukte brownie daar wel door het deeg mengen voor een cake met browniestukjes 🤷♀️😁
Dat klinkt alsof er ergens iets is mis gegaan. Heb je de brownie wel volledig af laten koelen?
Ik heb hem pas proberen aansnijden na enkele uurtjes. Hij was volledig koud,maar viel al uit elkaar bij het uit de vorm halen. In ieder geval was het zeker en vast geen ramp. Ik heb gisterenavond laat nog snel je basisrecept cake gemaakt en daar de ‘mislukte’ brownie onder gemengd en het was heerlijk moet ik zeggen. Ook zoontje vond het echt een top combinatie, dus die combo komt nu in ons receptenboek 😀 De brownies proberen we zoiezo binnenkort nog eens opnieuw en lukt het dan ook niet, dan hebben we achteraf nog altijd vanille/brownie cake 😍
Dat klinkt ook wel erg lekker haha, een geluk bij een ongeluk dan maar!
Verrukkelijke brownie! Ik heb ‘m voor morgen gemaakt en moet me bedwingen om er niet steeds iets van te nemen.
Heb het recept moeten vereenvoudigen, omdat in West-Afrika, waar wij wonen, alleen gewone suiker verkrijgbaar is en geen stroop of bruine suiker. Maar ook dan is de brownie nog steeds super.
Ik heb alleen de eieren met de mixer luchtig gemixt, de rest met een spatel door elkaar gespateld en dus niet meer gemixt, zodat het niet zo luchtig wordt als een cake. Dat is prima gelukt.
Hoi Laura,
Ik heb deze heerlijke brownies al een aantal keer gemaakt en het volledige recept aangehouden inclusief de juiste bakvorm. Alleen waar ik tegenaan loop, is dat wanneer de brownies klaar zijn, de brownies een hele crunchie korst hebben. Hierdoor zijn ze niet makkelijk te snijden en valt de bovenkant al gauw uit elkaar. Ik durf niet te zeggen waar dit door komt? Heb je tips? Alvast erg bedankt!
Lastig om vanaf een afstand te beoordelen, maar het zou kunnen dat jouw oven vrij heet is. Wat je kunt proberen is als je over de helft van de baktijd bent om een velletje aluminiumfolie over de bovenkant te doen.
Hi laura,
Wanneer je melk chocolade gebruikt inplaats van donkere chocolade, is het mogelijk het recept zodoende aan te passen dat de brownies minder zoet de oven uit komen?
Ik heb dit recept zelf niet getest met melkchocolade, maar je zou inderdaad kunnen testen om de verhoudingen dan aan te passen.
Weer een geweldig fijn (basis)recept van jou. Prima gelukt, lekker smeuïg!
Makkelijk en snel gemaakt. Voor mij de beste chocolade brownie ever. Heerlijk chewy ! 🩷
Hij is echt heerlijk!
Ik haat alleen de smaak van bakpoeder dus die zit er bij mij niet in en hij blijft gewoon mooi! 😊😃
Zou je deze brownies kunnen maken zonder chocolade, dus bijv dan met meer cacaopoeder ofzo?
Dat heb ik zelf niet getest, maar vermoed dat het zeker kan. De chocoladesmaak zal dan wel wat minder aanwezig zijn vermoed ik.
Gisteren deze brownies gemaakt. De eerste keer waren ze krokant van buiten maar nog super lopend vanbinnen. Ik kon ze gewoon niet aansnijden… Helemaal opnieuw begonnen & deze keer 10min langer laten bakken, de hele nacht laten afkoelen. ’s morgens opnieuw hetzelfde probleem. De korst is krokant maar de binnenkant is nog deeg, onmogelijk om in stukken te snijden, laat staan in je handen te houden. Wel lekker van smaak
De binnenkant hoort zacht en smeuïg te zijn, maar uiteraard niet lopend. Wellicht is er toch iets mis gegaan of heeft je oven nog iets langer nodig?
Hoi, heb net de brownies volgens t recept gemaakt. Ze waren goed gelukt. Prima uitleg. Wij vonden ze qua smaak wel heeeel erg zoet. Beetje saai. Er mocht best meer chocolade smaak en minder suiker in…
Hi! Ziet er goed uit! Vraagje; moet je de chocola en boter etc au bain Marie smelten of gewoon op een pannetje op het vuur (zoals het laatste lees ik het in het recept, maar in de reacties lees ik iets over au bain Marie), bedankt! Groetjes Kristien
Het hoeft niet per se au bain marie, maar mag wel. Als je het maar rustig smelt.
Goede morgen,
Allereerst… wat fijn dat je zoveel mooie recepten deelt en ook met veel tips. Bedankt.
Heb het brownie recept geprobeerd, maar het is niet helemaal goed gegaan. Smaak was heel goed. Alleen….. de bovenkant werd helemaal niet krokant/is niet krokant geworden. Dan zal je denken…. Langer is de oven, maar de binnenkant was te droog. Wat zal ik anders kunnen doen?
En nog een vraagje… wat wordt precies bedoelt met eieren&vanille extract luchtig kloppen? Want te lang en luchtig mag er niet geklopt worden toch.
Grt Eline
Leuk om te horen! Helaas wat lastig van een afstand te zeggen, maar stond de vorm in het midden van de oven? Heb je op boven- en onderwarmte gebakken? Wellicht is jouw oven wat minder sterk aan de bovenkant. Je zou het richting het einde ook nog een aantal minuten op alleen boven en wat hoger kunnen zetten bijvoorbeeld. Luchtig duurt meestal een paar minuten (ca. 5) je kunt ook zien op de stap voor stap foto.
Net voor het eerst de brownies gemaakt. Had alleen een paar dingen niet in huis, dus geïmproviseerd. Ik had geen goed bakblik, maar heb mijn cupcake-vorm gebruikt. Alle 12 de vakjes gevuld. Dan heb ik ook nog een combimagnetron en geen gewone oven. Dat is ook niet altijd even handig zag ik al in alle berichten, maar wilde het toch proberen. En toen heb ik ook nog gewone kristalsuiker gebruikt, ipv fijne, dus dat merk je wel, maar hier allemaal zoetekauwen in huis, dus dat komt wel goed. Ze zijn in het midden allemaal mooi ingezakt zodat ik er straks een heerlijk bolletje ijs in kan doen als toetje, maar de bovenkant is mooi hard geworden, en ze zijn wel gaar. 😀
Ik vind het wel opvallen hoeveel mensen dezelfde vragen stellen, en niet even bij de voorgaande reacties kijken. Maar dat zal wel nooit veranderen.
Bedankt voor het heerlijke recept!
Oeps… ik maakte deze voor morgen maar moet straks alweer nieuwe maken…
Wat zijn deze lekker!
Zo lekker en makkelijk te maken 5 sterren
kan je deze brownies en met pure en melk chocolade maken
Ja hoor dat kan, van melk chocolade worden ze alleen wel zoeter en minder intense chocoladesmaak.
Hoeveel stukjes/porties haal je ongeveer eruit?
16 ongeveer.
Dit is nou precies waar ik naar op zoek was, bedankt voor je recept. Binnenkort gaan we dat eens proberen.
Hi Laura,
Wat een heerlijk recept!
Ik vroeg me af, kan je het mengsel wat je moet verwarmen ook de avond tevoren al maken?
Dit zodat het al afgekoeld is en ik de volgende ochtend meteen aan de slag kan wanneer ik meerdere brownies tegelijk wil bakken.
Alvast bedankt voor je reactie!
Dat heb ik zelf eigenlijk nooit geprobeerd, maar vermoed dat het wel kan!
Ik heb het 2x gemaakt maar de binnenkant blijft rauw, ik snap niet wat ik verkeerd doe
Wellicht mag het dan iets langer bakken, al hoort het smeuïg te zijn van binnen.
Dag laura,
is het normaal dat de brownie na het uit de oven gehaald te hebben inzakt ik bedoel het heeft nog wel volume maar niet zo veel als hij uit de oven kwam?
wel een heel lekker recept 😉
Een klein beetje is wel normaal.
Dit recept is goddelijk. Al maak ik hem met melk chocolade ipv puur. Dan is het nog zachter. Zeker al 15x gemaakt, voor school, voor het werk, voor thuis.
Iedereen is er fan van. Hij zakt altijd een beetje in, de randjes zijn dan eigenlijk het lekkerst haha. Maar het is en blijft een top recept. Hij staat nu ook weer in de oven voor het Kerstdiner op school morgen.
Ik heb deze brownie eerder gemaakt en het is heerlijk ! Nou wil ik er met de kerst er een ijstaart van maken. Ik neem aan als ie afgekoeld is dat je er de ijs over kan doen en dan in de vriezer ?
Dat heb ik zelf niet getest, maar vermoed dat het kan ja! Klinkt lekker.
Hi hi,
Bijna altijd lukt hij maar soms is het beslag een heel dikke pasta. Is dat dan altijd de chocolade die te heet is geworden?
Het mengsel was vloeibaar en ook goed van structuur na het kort mixen maar begint daarna meteen hard te worden. Is dan net koude chocopasta..
Dat vind ik lastig om van een afstand te bepalen. Misschien gaat het dan toch teveel stollen inderdaad.
Vreemd he. Je krijgt dan dus (wat sommigen hier al schreven) een natte binnenkant en gare buitenkant. Ik snap zelf ook niet waar het aan ligt. 95% van de tijd lukt hij wel!
Heyy. Ik had een vraag. Ik wil brownies gaan maken met een bakvorm van 35×24 (Ik moet er namelijk best veel maken). Alleen loop ik tegen het punt aan dat ik niet weet welke verhoudingen ik moet gebruiken. Is hier misschien een antwoord op?
Alvast bedankt
Je kunt dan het beste even de omrekentool gebruiken (knop bij het recept) en het even omrekenen.