Het is feest vandaag, Laura’s Bakery bestaat namelijk 7 jaar! Ik vier het dit jaar in Rome en ga vandaag op zoek naar een heerlijk Italiaans ijsje, prima manier om dit jubileum te vieren dacht ik zo. Voor jullie heb ik vandaag M&M chocoladekoeken om het te vieren. Dit koekje heeft alles wat ik leuk en lekker vind en daarom leek het mij wel een geschikt recept voor dit jubileum. Ik bak namelijk het liefst koekjes en ben gek op chocolade, dus dan snap je mijn keuze wel. En de M&M’s maken het met de kleurtjes extra feestelijk. De koeken zijn van die Amerikaanse zachte chocoladekoeken, ook daar ben ik echt gek op. Het liefst bak ik ze elke week. Of vaker.
7 jaar Laura’s Bakery
Wauw, 7 jaar ben ik nu alweer aan het bloggen. Iets langer zelfs, maar in het begin was ik nog een beetje zoekend en wist ik niet helemaal wat ik nu online wilde doen met mijn baksels. En eigenlijk wist ik toen ook helemaal niet wat een blog was, ondanks dat ik er eentje had dus.
Dat is nu wel anders. Om even een paar hoogtepunten te noemen: in die 7 jaar heb ik van mijn hobby mijn werk kunnen maken, heb ik een boek geschreven, komen er iedere maand weer meer bezoekers naar mijn blog en heb ik er inmiddels zelfs iemand bij die voor mij werkt. Ik had je voor gek verklaard als iemand dit 7 jaar geleden tegen mij had verteld. Maar toch is het zo en daar ben ik iedere dag weer dankbaar voor.
Op nog heel veel meer toffe blogjaren en gave ervaringen! En dan nu door naar de koekjes, daar zaten jullie natuurlijk op te wachten 😉
M&M chocoladekoeken
Ingrediënten
- 100 gram ongezouten roomboter
- 150 gram donkerbruine basterdsuiker
- 1 ei (M)
- 1 tl vanille extract
- 175 gram bloem
- 25 gram cacaopoeder
- snufje zout
- 1 tl baking soda
- 100 gram M&M’s + extra
Instructies
-
Klop boter en suiker romig, voeg het ei en vanille extract toe en mix tot dit is opgenomen.
-
Bloem, cacaopoeder, zout en baking soda kun je tegelijk toevoegen. Kneed tot een egaal koekdeeg. Voeg als laatst de M&M’s toe en kneed tot ze gelijkmatig door het chocolade koekdeeg verdeeld zijn.
-
Maak balletjes van het deeg en leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat. Om te zorgen dat de M&M’s straks goed zichtbaar zijn, verdeel je nog wat extra over de balletjes deeg. Druk ze er een beetje in zodat ze goed ‘vastzitten’.
-
Bak de M&M chocoladekoeken in 10-12 minuten op 170 °C (boven- en onderwarmte).
-
Laat de koeken een paar minuten rusten op de bakplaat, verplaats ze dan naar een rooster om ze volledig af te laten koelen.
Gefeliciteerd met je 7 jarig bestaan en wat zien die koekjes er lekker uit ?
Hoi Laura,
Bedankt voor dit fijne recept! Ik ben niet zo goed in bakken maar deze koekjes lukken en zijn een blijvertje ? groetjes
Gefeliciteerd!! Groot compliment voor jou fijne, lekkere en uitnodigende blog om te gaan bakken! Nog veel jaren erbij samen met Lian! En fijne vakantie in Rome, geniet er van! Groetjes van een dagelijkse bezoekster ?
Proficiat! Ik kom dagelijks even kijken en de appelkoek uit je boek is hier favoriet.
Gefeliciteerd! Ik bak vaak iets lekker uit het boek of van je site, heerlijke variërende recepten!
Gefeliciteerd. Je bent echt een voorbeeld voor andere bloggers!
Liefs,
Candy
Gefeliciteerd en fijne vakantie in Rome
Allereerst gefeliciteerd! En nog een vraag..hoeft het deeg niet rusten in de koelkast?
In principe niet, maar het mag wel. Ik kan je zeggen dat deze koekjes heel erg lekker zijn. Laura had er voor mij meegenomen en ze waren zo op!
Het kwam goed uit zo’n leuk recept. 🙂 Ze zijn inmiddels uit de oven, nog niet geproefd, maar ik geloof zeker dat het lekkere koekjes zijn!
Goed bezig!
Van harte gefeliciteerd met je blog jubileum! Een hele fijne vakantie in Rome en je koeken zien er heerlijk uit! ?
Van harte gefeliciteerd met je 7 jarig jubileum, en bedankt voor de lekkere recepten. Op de volgende 7 jaar.
Gefeliciteerd met het 7 jarig bestaan van je blog! Echt iets om erg trots op te zijn!
Van harte gefeliciteerd en geniet van je vakantie.
Van harte!
Enne, de beste ijssalon van Rome (en volgens mij ook de oudste) is Giolotti.
Wij zijn er door onze Italiaanse vriend mee naartoe genomen, hij woont in Rome. Echt zo lekker! En vreselijk druk, zelfs ’s avonds laat!
Goedemiddag,
Kan je ook vanille aroma ipv vanille extract gebruiken?
En wat is dan de hoeveelheid die je nodig hebt?
Met vriendelijke groet,
Miranda van Adrichem
Je kunt het in dezelfde hoeveelheid toevoegen, maar het zal een minder uitgesproken smaak hebben. Het heeft niet onze voorkeur, omdat het geen echte vanille is maar een product uit het laboratorium.
Proficiat Laura doe zo verder.
Met vriendelijk groet,
Lut
Lieve Laura,
Gefeliciteerd met je 7 jarig jubileum!
Wat heb je een feestelijke koeken gemaakt!
Lijkt mij trouwens ook een leuk idee op de M&M pinda variant te gebruiken.
Vraagje: waarom smelten die M&M’s niet in de oven maar wel in je hand????
Nogmaals een heel fijne vakantie in Rome!
Xus,
Car
Ze smelten wel in de oven, maar harden tijdens het afkoelen weer uit 🙂
Dank je wel voor de uitleg!
De lekkerste ijsjes in Rome:
– Giolitti
– Frigidarium (probeer de wafel met ijs. Echt. Goddelijk.)
– Gelateria della Palma (150 gusti)
Heeeel veel plezier daar!
Gefeliciteerd Laura!
Gefeliciteerd!!! Met jullie jubileum! Ik lees de recepten altijd met veel plezier!
Kan je deze koekjes ook bakken zonder cacao poeder? Of moet ik dan iets anders toevoegen? Ik hou hier niet van chocolade koekjes.
Dan zou ik dit recept uitproberen.
Goede middag,
Nog gefeliciteerd met je jubileum. Op naar nog meer jaren van een ontzettend leuk blog.
Mijn vraag : kun je ook smarties gebruiken?
SG,
Mirella
Ja hoor, met Smarties moet het ook lukken 🙂
Hey Laura!
Proficiat met je 7 jaar 🙂
Als ik dit recept (of andere) in kleinere hoeveelheden wil maken, hoe doe ik dat dan met het ei? Moet ik echt een half ei gebruiken voor de helft of kan een heel ei geen kwaad?
Groetjes!
Ik zou gewoon het ei dan ook halveren, dan krijg je het beste resultaat.
gefelicitaart!! De koekjes lijken me heerlijk!!!!!!
Dit voelt echt als een hele domme vraag, maar je maakt de bolletjes deeg dus niet plat om in koelvorm te krijgen?
Je legt ze gewoon als balletjes op de plaat, door de hitte in de oven lopen ze uit en krijgen ze de bekende koekjesvorm 🙂
Gefeliciteerd met je jubileum, super leuk als je van je hobby je werkt kunt maken. Geniet van je vakantie in Rome!
Wat een heerlijke recepten heb je op je site staan. Ik maak er vaak dankbaar gebruik van.
Gisteren de M&M koekjes gemaakt met de kinderen.
Ze waren heel goed gelukt alleen heel erg zoet. Hoeveel gram suiker kan ik weglaten zodat ze minder zoet worden maar wel (licht) krokant aan de buitenkant, zacht aan de binnenkant blijven als ze zijn afgekoeld.
Daar heb ik geen ervaring mee, je kunt er wel mee experimenteren natuurlijk.
Mjammie wat lekker! Ik heb ze net gemaakt, maar dan met oreo erop ipv M&M’s.
Superleuk al jou recepten
LEKKURR! mmm, het hele gezin werd erg blij van de koekjes, ze zijn heerlijk
We hebben op basis van dit recept ‘cookies in a jar’ gemaakt en die uitgedeeld als bedankje na afloop van onze bruiloft. Dat was een groot succes! We zijn erg blij met al jouw lekkere recepten!
Hey Laura
Ik heb deze koekjes gemaakt op het werk. Op het eerste zicht zagen ze er fantastisch uit maar toen ik ervan proefde was ik wat teleurgesteld. Bij mij waren ze super hard en een beetje taai, hoewel ik het recept gewoon gevolgd heb. Heb je eventueel suggesties om het anders te doen?
groetjes Sanne
Waarschijnlijk heb je ze dan te lang en/of heet gebakken. Iedere oven verschilt en de genoemde tijden en temperaturen zijn een richtlijn (en voor boven-onderwarmte)
Hoi Laura,
Wat een heerlijke koekjes! Ik wil ze graag van tevoren maken voor de verjaardag van mijn zoontje, maar kun je ze ook invriezen?
Groetjes Angela
Ja hoor, geen probleem.
Laura je hebt mijn leven gered! Ik had beloofd m&m koekjes te maken voor mijn zoon zijn feestje op school en hij heeft het tegen iedereen vertelt. Nou heb ik vanavond, de avond vooraf …, al 2 recepten geprobeerd, met vreselijk mislukte koekjes. Toen nog meer gegoocheld en Laura’s Bakery kwam op. Zo fijn! Deze koekjes zijn perfect gelukt! Bedankt!
Je had de ogen van mijn zoon moeten zien toen deze ’s ochtends klaar stonden! Normaal ging hij mee bakken maar hij was ziek. Gelijk eentje opgegeten bij het ontbijt dus: en dubbel goedgekeurd!
In verband met de warmte en het deeg dat wel erg zacht was, heb ik de pot met deeg in de koelkast gezet en terwijl nog een ander deeg gemaakt. Pas toen het deeg wat harder was weer uitgenomen, zo ging het maken van de balletjes écht zoals op de foto: heel gemakkelijk dus! Zeker voor herhaling vatbaar. Inderdaad opletten dat ze niet te lang in de oven gaan, de eerste plaat werd bij mij ook net iets te hard en was nadien wat taaier (maar zeker nog lekker) de tweede lading was beter. Had een dubbele portie gemaakt.
In dit recept wordt baking soda gebruikt, maar wat is dan het zure ingredient die het rijzen in werking zet? Kan ik ook bakpoeder gebruiken (dat heb ik namelijk wel in huis 🙂
Baking soda werkt in koekjes weer anders, daardoor rijzen ze dusdanig dat ze heerlijk knapperig worden. Het effect zal dus iets anders zijn met bakpoeder maar kan wel, je hebt drie keer zoveel nodig van bakpoeder.
is vanille extract of vanille aroma in deze koekjes noodzakelijk?
kan je het weglaten? of moet je het dan door iets vervangen?
Het kan zonder, maar dan is het iets minder lekker.
1 van de beste koekjes die ik maakte samen met mijn dochtertje! Een voltreffer!
Ik heb de koekjes al een paar keer gemaakt maar heb nu enkel zelfrijzende bloem in huis … kan dit ook?
Leuke koekjes! Ga ze nu samen maken met een kind van 4 😉
Ook ik heb ze vandaag met mijn nichtje en neefje gemaakt. Klopt het dat ze, nadat ze uit de oven zijn, nog zacht zijn? Harden ze uit als ze afkoelen? Of heb ik ze te kort gebakken (12 minuten)
Het maken alleen al viel hier erg in de smaak!
Net uit de oven zijn de koekjes inderdaad nog zacht. Zodra ze afkoelen zullen de koekjes harder en steviger worden!
Koekjes zijn lekker, maar lopen heeeeeeel erg uit.
Had je wel de ingrediënten hoeveelheden van het recept aangehouden? Koekjes lopen vaak uit als er teveel boter in het deeg zit.
Fantastisch recept! Ik vond ze wel vooral erg zoet, dus ik heb ook wat zout en wat citroensap toegevoegd aan het eind
Hallo Laura,
Ik zou dit recept ook graag eens uitproberen. Maar heb nog 2 vraagjes :
Gebruik je gewoon cacaopoeder waarmee je warme chocolademelk maakt, zoals vb Nesquick, of ongezoet cacaopoeder?
Heb ik goed begrepen dat je geen baking soda moet toevoegen indien je zelfrijdende bloem gebruikt?
Nee, in recepten bedoel ik nooit chocolademelkpoeder (tenzij specifiek vermeld), maar daadwerkelijk ‘puur’ cacaopoeder. En nee, het bakpoeder in zelfrijzend bakmeel heeft niet voldoende rijseffect in vergelijking met baking soda.