Ben je gek op een Italiaanse borrelplank, maar vind je dit niet genoeg bijzonder voor de feestdagen? Maak dan eens een antipasti borrelkrans met je favoriete Italiaanse borrelhapjes! Ik leg je vandaag precies uit hoe je de beste Italiaanse hapjes in een feestelijke krans verwerkt.

Zo maak je een Italiaanse borrelplank

Het maken van een antipasti borrelkrans klinkt en oogt toch net iets meer bijzonder dan een Italiaanse borrelplank, maar het is stiekem net zo lekker. Je begint met het uitkiezen van jouw favoriete Italiaanse borrelhapjes. Denk hierbij aan vleeswaren, kazen, groenten, olijven etc. Deze hapjes steek je in verschillende combinaties aan cocktailprikkers.

Die cocktailprikkers leg je uiteindelijk naast elkaar in de rondte op een groot bord of ronde serveerplank. Op die manier ontstaat er een mooie borrelkrans in Italiaans thema. Het is handig om te weten dat je er een flink aantal nodig hebt om een volle krans te creëren. Ik heb de spiesjes niet geteld, maar het waren er zo een stuk of 50. Dat betekent dat er heel wat borrelaars kunnen genieten van deze unieke borrelplank met hapjes.

TIP! Wil je een grote gevarieerde borrelplank maken? Neem dan vooral mijn artikel met borrelplank tips eens door!

Wat zijn antipasti?

Antipasti zijn Italiaanse hapjes die als voorgerecht worden geserveerd. Letterlijk vertaald betekent het ‘voor de maaltijd’, waarmee het hoofdgerecht bedoeld wordt. Antipasti brengen de smaakpapillen op gang en zijn daarom ook een lust voor het oog dankzij alle verschillende kleuren, smaken en structuren. Iets waar deze krans zeker aan voldoet!

Het verschil tussen aperitivo en antipasti

Een aperitivo is een lekker drankje met een klein hapje, voorafgaand aan de maaltijd. Denk hierbij aan een schaaltje olijven met een glaasje prosecco. Het moet de eetlust opwekken, maar is geen onderdeel van de maaltijd zelf.

Italianen dineren graag uitgebreid en beginnen met antipasti, daarna volgt de primi piatti (de pasta), secondi piatti (vlees of vis) en vervolgens de dolci: het dessert. Met deze hele opeenvolging begrijp je vast dat de porties niet groot horen te zijn. Persoonlijk kan ik ook prima toe met alleen zo’n heerlijke Italiaanse borrelkrans. 😉

Italiaanse borrelhapjes Antipasti Borrelkrans

Inspiratie voor een Italiaanse borrelplank

Er zijn veel verschillende manieren waarop je een Italiaanse borrelplank kunt vullen. Kies een combinatie van onderstaande ingrediënten en je maakt vast en zeker iedereen aan tafel tevreden. Zijn er vegetariërs in het gezelschap? Dan kun je ook meer dan voldoende variatie aanbrengen en een heerlijke vegetarische Italiaanse borrelkrans op tafel zetten. De mogelijkheden zijn eindeloos in de Italiaanse keuken.

Voor je begint met combineren wil ik je de tip meegeven op ingrediënten van verschillende kleuren te gebruiken. Dus niet alleen maar rode tomaatjes, rode paprika en rood vlees, maar denk aan een combinatie van groene groente, witte mozzarella, rode tomaat (daarmee hebben we de kleuren van de Italiaanse vlag te pakken) en gele artisjok, zoals te zien is in de borrelkrans op de foto. Deze verschillende kleuren ogen het meest aantrekkelijk.

Italiaanse vleeswaren

De meest bekende en geliefde Italiaanse vleeswaren zijn prosciutto, salami, serrano- of parmaham, soppressata en mortadella. Kies maximaal 1 – 2 soorten vleeswaren voor je krans en combineer ze niet met elkaar aan een satéprikker. Maak voor beide vleeswaren een andere combinatie met de ingrediënten hieronder.

Italiaanse kazen

Er zijn natuurlijk veel lekkere Italiaanse kazen, maar ze zijn niet allemaal geschikt om aan een prikkertje te rijgen. Deze kandidaten zijn dat wel: mozzarella, geitenkaas, gorgonzola, taleggio, Parmezaanse kaas of provolone. Pas op met te harde kazen, die kunnen brokkelen als je ze aan de prikker rijgt en dat is nog zonde.

Een echt pronkstuk aan je prikker zijn deze gemarineerde mozzarella balletjes, die zijn mateloos populair tijdens elke borrel waar ik ze heb geserveerd. Ook voor de kazen geldt dat je het beste maximaal voor 1 – 2 soorten kaas kunt kiezen en ze niet aan dezelfde satéprikker combineert.

Vegetarische smaakmakers

Er zijn meer dan genoeg overheerlijke vegetarische smaakmakers te bedenken die op geen enkele antipasti borrelplank mogen ontbreken: groene of zwarte olijven, gemarineerde semi-zongedroogde tomaatjes, verse vijgen, gevulde zoete pepers, jalapeño pepers en gegrilde en/of gemarineerde artisjokharten. Zonder deze hapjes is je borrelplank niet compleet.

Verse kruiden

Aan de satéprikkers prikte ik hier en daar een blaadje basilicum. Basilicum hoort echt van de partij te zijn bij een Italiaanse plank, als je het mij vraagt. Ter versiering van de borrelkrans koos ik voor takjes rozemarijn, omdat dit zo lekker kerstig staat. Let wel, je eet de rozemarijn niet op, het is puur ter decoratie. Andere Italiaanse kruiden waar je aan kunt denken zijn tijm, salie en oregano. Daar kun je lekker mee experimenteren.

Heerlijke groenten

In mijn borrelkrans vind je cherry tomaatjes en semi-zongedroogde tomaatjes terug, maar er zijn veel meer mogelijkheden te bedenken. Denk maar eens aan kleine snack komkommertjes, snackpaprika’s of ga voor gegrilde groenten zoals paprika, aubergine en courgette. Het is nog moeilijk kiezen, zoals je al merkt.

Tips voor lekkere Italiaanse borrelhapjes

Bij het samenstellen van de borrelplank is het slim om aan de smaakcombinaties te denken. Ga je voor mozzarella? Dan ligt de klassieke combinatie met tomaat en basilicum voor de hand, maar de gemarineerde tomaatjes, prosciutto, salami en artisjokken smaken er ook goed bij. En wat dacht je van de combinatie mozzarella, prosciutto en vijgen?

Maak het niet te wild met teveel verschillende smaken. Zorg voor eenheid en smaken die goed samengaan. Vergeet tot slot niet om lekker brood bij de de Italiaanse borrelkrans te serveren en zet daar vooral een schaaltje extra vierge olijfolie naast. Op Laura’s Bakery vind je veel Italiaanse broodrecepten terug, maar deze smaken in ieder geval uitstekend bij zo’n plank vol met hapjes:

Inspiratie voor een Italiaanse borrelplank

Het Borrelhapjes Bakboek

Nog meer lekkere borrelplanken maken? Met ruim 150 recepten organiseer jij voortaan borrels waar iedereen op afkomt. De recepten zijn opgedeeld in verschillende hoofdstukken zodat je makkelijk kunt kiezen tussen borrelhapjes die je met of zonder oven maakt. De sauzen, spreads en dips zijn natuurlijk ook van de partij in hun eigen hoofdstuk.

Bestel hier!

Afbeelding

Tips: Italiaanse plank met hapjes maken

Voor hoeveel personen is de borrelplank?

Dat hangt er vanaf of je alleen deze borrelkrans serveert, of dat je er ook nog lekkere broden (met dips) naast op tafel zet. Als je mikt op 50 losse spiesjes, dan heb je met een groep van 15 personen drie spiesjes per persoon. Met nog wat heerlijke borrelbroden ernaast, lijkt mij dat voldoende als voorgerecht of als hapje bij de borrel.

Kan ik ook een vegetarische plank met Italiaanse hapjes maken?

Dat kan zeker! In bovenstaande lijst vind je meer dan voldoende inspiratie om een volwaardige borrelplank te maken die volledig vegetarisch of zelfs veganistisch is.

Italiaanse borrelplank bewaren

Als de borrelkrans af is bewaar je deze in de koeling. Serveer dezelfde dag nog, dan blijven de ingrediënten het lekkerst.

 

Italiaanse borrelplank recept

Opslaan
Recept afdrukken

4.63 van 8 stemmen

Antipasti borrelkrans

Wil je jouw favoriete antipasti borrelplank in een feestelijk jasje steken? Ga dan aan de slag met deze antipasti borrelkrans!
Bord of serveerplank Ø 45 cm

Ingrediënten

  • snoeptomaatjes
  • kleine mozzarellaballetjes
  • dungesneden soppressata of fuet
  • zwarte en groene olijven
  • artisjok harten
  • semi-zongedroogde tomaatjes
  • basilicum

Extra nodig

  • kleine cocktailprikkers
  • takjes rozemarijn ter decoratie
  • ciabatta of focaccia om erbij te serveren
  • extra vierge olijfolie om erbij te serveren

Instructies

  • Rijg de ingrediënten in diverse combinaties aan de cocktailprikkers, maar gebruik voor elk spiesje tenminste een snoeptomaatje of andere soort groente. Gebruik drie ingrediënten per prikker.
  • Het komt er extra mooi uit te zien als je alle spiesjes net weer even anders samenstelt en de ingrediënten in een andere volgorde aan de prikker rijgt.
  • Leg de spiesjes in de vorm van een krans op een bord of serveerplank. Gebruik de rozemarijn takjes om hier en daar tussen de spiesjes te steken, daardoor ziet de borrelkrans er extra feestelijk uit.
  • Serveer met vers (af)gebakken brood, de olijfolie en eventueel nog wat nootjes.
Tips

Bovenstaand recept is een richtlijn en de ingrediëntenlijst is wat ik gebruikt heb voor de borrelkrans op de foto. Gebruik de ingrediënten voor antipasti die jij het lekkerst vindt. Zie inspiratie hiervoor boven dit recept, in het grijze blok.
Bewaren

Als de borrelkrans af is bewaar je deze in de koeling. Serveer dezelfde dag nog, dan blijven de ingrediënten het lekkerst. 

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

2 reacties

  1. Susan Beenhakker schreef:

    Hoi Laura, superleuke krans. Vraagje: hoeveel spiesjes zitten er ongeveer in de krans op de foto? Groeten Susan

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik heb ze helaas niet geteld bij het maken van het recept, maar ik denk al gauw een stuk of 50.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept