Inspiratie voor een Italiaanse borrelplank
Er zijn veel verschillende manieren waarop je een Italiaanse borrelplank kunt vullen. Kies een combinatie van onderstaande ingrediënten en je maakt vast en zeker iedereen aan tafel tevreden. Zijn er vegetariërs in het gezelschap? Dan kun je ook meer dan voldoende variatie aanbrengen en een heerlijke vegetarische Italiaanse borrelkrans op tafel zetten. De mogelijkheden zijn eindeloos in de Italiaanse keuken.
Voor je begint met combineren wil ik je de tip meegeven op ingrediënten van verschillende kleuren te gebruiken. Dus niet alleen maar rode tomaatjes, rode paprika en rood vlees, maar denk aan een combinatie van groene groente, witte mozzarella, rode tomaat (daarmee hebben we de kleuren van de Italiaanse vlag te pakken) en gele artisjok, zoals te zien is in de borrelkrans op de foto. Deze verschillende kleuren ogen het meest aantrekkelijk.
Italiaanse vleeswaren
De meest bekende en geliefde Italiaanse vleeswaren zijn prosciutto, salami, serrano- of parmaham, soppressata en mortadella. Kies maximaal 1 – 2 soorten vleeswaren voor je krans en combineer ze niet met elkaar aan een satéprikker. Maak voor beide vleeswaren een andere combinatie met de ingrediënten hieronder.
Italiaanse kazen
Er zijn natuurlijk veel lekkere Italiaanse kazen, maar ze zijn niet allemaal geschikt om aan een prikkertje te rijgen. Deze kandidaten zijn dat wel: mozzarella, geitenkaas, gorgonzola, taleggio, Parmezaanse kaas of provolone. Pas op met te harde kazen, die kunnen brokkelen als je ze aan de prikker rijgt en dat is nog zonde.
Een echt pronkstuk aan je prikker zijn deze gemarineerde mozzarella balletjes, die zijn mateloos populair tijdens elke borrel waar ik ze heb geserveerd. Ook voor de kazen geldt dat je het beste maximaal voor 1 – 2 soorten kaas kunt kiezen en ze niet aan dezelfde satéprikker combineert.
Vegetarische smaakmakers
Er zijn meer dan genoeg overheerlijke vegetarische smaakmakers te bedenken die op geen enkele antipasti borrelplank mogen ontbreken: groene of zwarte olijven, gemarineerde semi-zongedroogde tomaatjes, verse vijgen, gevulde zoete pepers, jalapeño pepers en gegrilde en/of gemarineerde artisjokharten. Zonder deze hapjes is je borrelplank niet compleet.
Verse kruiden
Aan de satéprikkers prikte ik hier en daar een blaadje basilicum. Basilicum hoort echt van de partij te zijn bij een Italiaanse plank, als je het mij vraagt. Ter versiering van de borrelkrans koos ik voor takjes rozemarijn, omdat dit zo lekker kerstig staat. Let wel, je eet de rozemarijn niet op, het is puur ter decoratie. Andere Italiaanse kruiden waar je aan kunt denken zijn tijm, salie en oregano. Daar kun je lekker mee experimenteren.
Heerlijke groenten
In mijn borrelkrans vind je cherry tomaatjes en semi-zongedroogde tomaatjes terug, maar er zijn veel meer mogelijkheden te bedenken. Denk maar eens aan kleine snack komkommertjes, snackpaprika’s of ga voor gegrilde groenten zoals paprika, aubergine en courgette. Het is nog moeilijk kiezen, zoals je al merkt.
Tips voor lekkere Italiaanse borrelhapjes
Bij het samenstellen van de borrelplank is het slim om aan de smaakcombinaties te denken. Ga je voor mozzarella? Dan ligt de klassieke combinatie met tomaat en basilicum voor de hand, maar de gemarineerde tomaatjes, prosciutto, salami en artisjokken smaken er ook goed bij. En wat dacht je van de combinatie mozzarella, prosciutto en vijgen?
Maak het niet te wild met teveel verschillende smaken. Zorg voor eenheid en smaken die goed samengaan. Vergeet tot slot niet om lekker brood bij de de Italiaanse borrelkrans te serveren en zet daar vooral een schaaltje extra vierge olijfolie naast. Op Laura’s Bakery vind je veel Italiaanse broodrecepten terug, maar deze smaken in ieder geval uitstekend bij zo’n plank vol met hapjes:
Hoi Laura, superleuke krans. Vraagje: hoeveel spiesjes zitten er ongeveer in de krans op de foto? Groeten Susan
Ik heb ze helaas niet geteld bij het maken van het recept, maar ik denk al gauw een stuk of 50.