Antipasti borrelkrans (Italiaanse borrelplank)

Gepost: 16 december 2022 Laatst bewerkt: 19 november 2023
Antipasti borrelkrans (Italiaanse borrelplank)
19

Ben je gek op antipasti borrelplanken, maar vind je dit niet zo bijzonder voor de feestdagen? Maak dan eens een antipasti borrelkrans met je favoriete Italiaanse borrelhapjes! Ik leg je vandaag precies uit hoe je dat doet.

Zo maak je een antipasti borrelkrans

Het maken van een antipasti borrelkrans werkt bijna hetzelfde als het samenstellen van een borrelplank met antipasti. Je begint met het uitkiezen van de Italiaanse borrelhapjes. Denk hierbij aan vleeswaren, kazen, groenten, olijven etc.

Vervolgens leg je deze hapjes niet simpelweg op een grote borrelplank, maar je rijgt ze in verschillende combinaties aan cocktailprikkers. Ik kan alvast verklappen dat je er een flink aantal nodig hebt, want uiteindelijk wil je er een mooie krans mee kunnen maken door ze naast elkaar in de rondte te leggen op een groot bord of ronde serveerplank.

Wat zijn antipasti?

Antipasti zijn Italiaanse hapjes die als voorgerecht worden geserveerd. Letterlijk vertaald betekent het ‘voor de maaltijd’. De antipasti moeten de smaakpapillen op gang brengen en zijn daarom niet alleen een lust voor de maag, maar ook voor het oog dankzij alle verschillende kleuren, smaken en structuren.

Italianen dineren graag uitgebreid en beginnen met antipasti, daarna volgt de primi piatti (de pasta), secondi piatti (vlees of vis) en vervolgens de dolci: het dessert. Met deze hele opeenvolging begrijp je dus al dat de porties eigenlijk niet zo groot horen te zijn. Persoonlijk kan ik ook prima toe met alleen zo’n heerlijke antipasti borrelkrans. 😉

Antipasti Borrelkrans recept

Inspiratie voor een antipasti borrelkrans

Kies je vleeswaren:

De meest bekende en geliefde Italiaanse vleeswaren zijn prosciutto, salami, serrano- of parmaham, soppressata en mortadella. Kies maximaal 1 – 2 soorten vleeswaren voor je krans en combineer ze niet met elkaar aan een satéprikker. Maak voor beide vleeswaren een andere combinatie met de ingrediënten hieronder.

Kies je kazen:

Er zijn natuurlijk veel lekkere Italiaanse kazen, maar ze zijn niet allemaal geschikt om aan een prikkertje te rijgen. Deze kandidaten zijn dat wel: mozzarella, geitenkaas, gorgonzola, taleggio, Parmezaanse kaas of provolone. Pas wel op met te harde kazen, die kunnen brokkelen als je ze aan de prikker rijgt. Een echt pronkstuk aan je prikker zijn deze gemarineerde mozzarella balletjes. Ook voor de kazen geldt dat je het beste maximaal voor 1 – 2 soorten kaas kunt kiezen.

Kies je vegetarische smaakmakers:

Er zijn veel overheerlijke vegetarische smaakmakers te bedenken die op geen enkele antipasti borrelplank mogen ontbreken: groene of zwarte olijven, gemarineerde semi-zongedroogde tomaatjes, verse vijgen, gevulde zoete pepers, jalapeño pepers en gegrilde en/of gemarineerde artisjokharten.

Kies je verse kruiden:

Aan de satéprikkers reeg ik hier en daar een blaadje basilicum. Basilicum hoort er gewoon bij als je het mij vraagt. Ter versiering van de borrelkrans koos ik voor takjes rozemarijn, omdat dit zo mooi (en kerstig) staat. Je eet het niet op, het is puur ter decoratie. Andere Italiaanse kruiden zijn tijm, salie en oregano, daar kun je ook eens mee experimenteren.

Kies je groenten:

Aan mijn borrelkrans vind je enkel cherry tomaatjes en semi-zongedroogde tomaatjes, maar er zijn veel mogelijkheden. Denk maar eens aan kleine snack komkommertjes, snackpaprika’s of ga voor gegrilde groenten zoals paprika, aubergine en courgette.

Lekkere combinaties

Ga je voor mozzarella? Dan ligt de klassieke combinatie met tomaat en basilicum voor de hand, maar de gemarineerde tomaatjes, prosciutto, salami en artisjokken smaken er ook goed bij. En wat dacht je van de combinatie mozzarella, prosciutto en vijgen? Heerlijk allemaal, maar maak het niet te wild met teveel verschillende smaken. Zorg voor wat eenheid en smaken die goed samengaan.

Vergeet tot slot ook niet om lekker brood bij de antipasti borrelkrans te serveren en zet daar vooral een schaaltje extra vierge olijfolie naast.

Antipasti Borrelkrans borrelhapjes recept

HET BORRELHAPJES BAKBOEK

Nog meer lekkere borrelplanken maken? Met ruim 150 recepten organiseer jij voortaan borrels waar iedereen op afkomt. De recepten zijn opgedeeld in verschillende hoofdstukken zodat je makkelijk kunt kiezen tussen borrelhapjes die je met of zonder oven maakt. De sauzen, spreads en dips zijn natuurlijk ook van de partij in hun eigen hoofdstuk.

Bestel nu!

Afbeelding

 

Antipasti Borrelkrans recept

Recept afdrukken

4.63 van 8 stemmen

Antipasti borrelkrans

Wil je jouw favoriete antipasti borrelplank in een feestelijk jasje steken? Ga dan aan de slag met deze antipasti borrelkrans!
Bord of serveerplank Ø 45 cm

Ingrediënten

  • snoeptomaatjes
  • kleine mozzarellaballetjes
  • dungesneden soppressata of fuet
  • zwarte en groene olijven
  • artisjok harten
  • semi-zongedroogde tomaatjes
  • basilicum

Extra nodig

  • kleine cocktailprikkers
  • takjes rozemarijn ter decoratie
  • ciabatta of focaccia om erbij te serveren
  • extra vierge olijfolie om erbij te serveren

Instructies

  • Rijg de ingrediënten in diverse combinaties aan de cocktailprikkers, maar gebruik voor elk spiesje tenminste een snoeptomaatje of andere soort groente. Gebruik drie ingrediënten per prikker.
  • Het komt er extra mooi uit te zien als je alle spiesjes net weer even anders samenstelt en de ingrediënten in een andere volgorde aan de prikker rijgt.
  • Leg de spiesjes in de vorm van een krans op een bord of serveerplank. Gebruik de rozemarijn takjes om hier en daar tussen de spiesjes te steken, daardoor ziet de borrelkrans er extra feestelijk uit.
  • Serveer met vers (af)gebakken brood, de olijfolie en eventueel nog wat nootjes.
Tips

Bovenstaand recept is een richtlijn en de ingrediëntenlijst is wat ik gebruikt heb voor de borrelkrans op de foto. Gebruik de ingrediënten voor antipasti die jij het lekkerst vindt. Zie inspiratie hiervoor boven dit recept, in het grijze blok.
Bewaren

Als de borrelkrans af is bewaar je deze in de koeling. Serveer dezelfde dag nog, dan blijven de ingrediënten het lekkerst. 

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

2 reacties

  1. Susan Beenhakker schreef:

    Hoi Laura, superleuke krans. Vraagje: hoeveel spiesjes zitten er ongeveer in de krans op de foto? Groeten Susan

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik heb ze helaas niet geteld bij het maken van het recept, maar ik denk al gauw een stuk of 50.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *