Suikerkoekjes zijn de perfecte koekjes om als basis te gebruiken en te decoreren. Ze behouden namelijk goed hun vorm én zijn natuurlijk hartstikke lekker!
Wat zijn suikerkoekjes?
Wanneer ik koekjes decoreer, zijn deze suikerkoekjes echt mijn go-to recept. Het is mijn absolute favoriet. Ik kies specifiek voor dit koekesrecept omdat ze hun vorm zo goed behouden tijdens het bakken. Niets is vervelender dan wanneer je veel moeite hebt gedaan om koekjes in een mooie vorm uit te steken en na het bakken erachter te komen dat de koekjes zijn uitgelopen en vervormd.
Vormvaste koekjes
Daar hoef je je met dit recept dus geen zorgen over te maken, dit is echt een recept om vormvaste koekjes te maken. De reden dat suikerkoekjes hun vorm zo goed behouden ligt aan de hoeveelheid bloem in het recept; er gaat relatief veel bloem in suikerkoekjesdeeg. Deze koekjes smaken daarom het lekkerst met een laagje royal icing of andere leuke en lekkere koekjes decoratie.
BAKTIP: Er zijn ontzettend veel leuke en gezellige koekuitstekers te vinden, zoals deze uitgebreide set uitstekers. Toch is deze set ronde uitstekers echt onmisbaar in mijn keuken!
Vraagje, neem je dan gewone bloem, of zelfrijzende bloem???
Ze zien er heerlijk uit! Het recept probeer ik zeker eens uit! THX
Groetjes Sofie
ik neem aan dat ze gewone bloem neemt omdat de koekjes anders een andere vorm aannemen, dit is niet de bedoeling!
Lekkere koekjes.Als ikiets mag opmerken voor de fotos zou het beter zijn als je de opschrift kleiner en in de recte hoek zou zetten:)
Leuk recept!, maar worden de koekjes door de grote hoeveelheid bloem niet droog?
@ sofie, ik gebruik gewone bloem
de koekjes worden inderdaad wat droger, maar de bloem houdt de koekjes beter in vorm wat mooier is bij het decoreren. De zoete smaak van icing verhult dit weer.
Ze zien er echt lekker uit!
Ga ze zeker maken!
Koop je het eiwitpoeder voor de icing gewoon in de winkel?
@ Gertrude, Dat koop ik online bij http://www.deleukstetaartenshop.nl
Ik heb het recept uitgeprobeerd maar de koekjes werden niet mooi gaar, ik zou voortaan zelfrijzend bakmeel gebruiken. ik heb nu sloffe koekjes.. helaas want ik had het recept dubbel gemaakt
Hi,
Ik ga deze koekjes morgen maken met mijn nichtjes maar wil vanavond alvast het deeg maken…. Er was echter nergens meer patentbloem te krijgen, kan het ook met tarwebloem?
Groetjes!
Ja hoor!
Hoi Esmee, dit recept is juist met bloem omdat de koekjes dan hun vorm behouden. Zelfrijzend bakmeel laat de koekjes, zoals de naam al zegt, rijzen waardoor de vorm veranderd. Hierdoor kun je ze niet meer mooi decoreren, daar zijn deze koekjes voor bedoeld. Ik heb nooit problemen dat de koekjes niet gaar worden, dan kun je ze beter nog wat langer in de oven laten. Dit heb ik zelf ook wel eens gedaan.
yoooooo ik heb hier niks mee temaken hang gewoon lekkerrr rond
wel lekkeer maar jij bent ook l…. hoor
ben je nog single
sorry hij is beetje raar
Is in dit recept geen bakpoeder nodig?
In veel recepten van deze koekjes zie ik dat namelijk wel als ingrediënt staan. Wat is het verschil als ik het wel/niet gebruik?
Bakpoeder = rijsmiddel en dat is niet nodig in dit recept.
Hoi Laura,
Top recept! Deze week al een hoop platen gebakken met verschillende recepten,… Maar dat van jou is een blijvertje. Met icing aan lopen rommelen, maar ik weet het niet hoor,… verkeerd recept denk ik. Misschien toch maar laagje fondant er op plakken. Zo wat dikkere koekjes proberen, want ze moeten op een stokje voor een kindertraktatie :-). Super leuke blog, ga zo door!
Groetjes,
Boukje
Hoi Boukje, ik gebruik het volgende recept voor icing: http://www.laurasbakery.nl/2011/10/recept-royal-icing.html
Ik vind het zelf erg prettig werken, je hebt alleen wel flink wat geduld nodig voordat het volledig is uitgehard.
Hee Laura,
Ik heb gisteren jouw deeg gemaakt en een nacht in de koelkast gelegd. Ik heb het deeg er nu een uur of 2 uitliggen, maar het brokkelt helemaal uit elkaar. Ik kan het deeg niet mooi uitrollen. Heb je tips?
Hoi, dan is je deeg toch nog te koud. Geef het nog wat extra tijd en kneed het desnoods nog even door. Het is ook altijd makkelijker om het deeg al een beetje als een platte plak te koelen, dat is uiteindelijk makkelijker met uitrollen.
Hoi laura, ik heb nu net het deeg klaar en het staat nu in de koelkast. Maar de koekjes moeten voor morgen af zijn want dan vier ik mijn verjaardag, en ze moeten ook nog met royal icing versierd worden. Kan het deeg ook een half uur in de koelkast? of is dat echt te kort? xxx
Hoi Ayinda, als je haast hebt kunnen de koekjes ook een half uurtje in de koelkast. Zorg wel dat je ze vanavond nog gedecoreerd hebt met Royal icing omdat dat nog wel even moet drogen! Ik laat de koekjes meestal een nachtje drogen. Alvast gefeliciteerd! Groetjes Laura
Hoi Laura
Ik heb je recept van de suiker koekjes over genomen en ga vrijdag avond deeg maken om er zaterdag koekjes mee te maken.
Later ga ik ze dan ook nog versieren en heb dus ook je recept van royal icing over genomen
hoi laura,
ik heb de suikerkoekjes gemaakt. en het is allemaal gelukt. ze zien er super uit.
Hoi Laura,
Hoera! Eindelijk zijn mijn zelfgebakken koekjes gelukt en goed genoeg om weg te geven.
Helemaal blij met je toprecept!
Hoi Laura,
Ik heb je site ontdekt en ik heb al superveel van je geleerd. Ik heb vanavond deze koekjes gebakken en ze zijn prachtig gelukt! Echt perfect in vorm gebleven. Morgen ga ik ze decoreren met Royal Icing… Dus ik lees nog even door 😉
Bedankt voor je goede tips!
Groetjes Adriana
Hoi Laura,
Het recept is geweldig! Mijn koekjes blijven nu eindelijk in hun vorm. Alleen klopt het dat ze nog iets zacht blijven? Hoe zou ik er dan voor kunnen zorgen dat ze iets brosser worden?
Groetjes Anoushka!
Ik heb zelf altijd wel brosse koekjes met dit recept. Misschien een iets hogere temperatuur en dan korter bakken?
Liefs, Laura
Hoi Laura,
Een hele leuke site, super veel informatie en tips.
Ik had een paar vraagjes.
Moet de oven voorverwarmemd zijn of is dat niet nodig?
Kan je de deeg ook met de hand kneden ipv met de mixer?
Ik wil de koekjes voor het kerstdiner van mijn kinderen maken hoe lang van te voren kan je maken. Wil de koekjes morgen bakken en ook gelijk met royalicing versieren zij ze tot donderdag nog wel lekker?
Groetjes
De oven moet altijd voorverwarmd zijn als je iets wilt bakken. Het deeg kan je ook met de hand kneden, dat maakt niet uit. Je kunt de koekjes prima morgen bakken als je ze donderdag wilt eten, die blijven zelfs nog wel wat langer goed.
Liefs, Laura
Hoi Laura,
Heb de koekjes zondag gemaakt. Ze zijn mooi en lekker geworden. Ook zonder royal icing smaken ze heerlijk. Bedankt voor je recept.
Groetjes
Goed en lekker recept! Heb vandaag gezellig met m’n zoontje kerstkoekjes gebakken.
Hoi Laura,
Hoe lang blijven de koekjes ongeveer goed als ik ze in een koektrommel zou bewaren? Ik wil ze voor Valentijnsdag bakken (in hartjesvorm), maar denk dat de dinsdag ervoor de enige dag is dat ik ze kan bakken zonder dat hij het ziet. Zijn ze dan na vrijdag nog wel een tijdje lekker?
Groetjes Anouk
In de koektrommel blijven ze zeker een week goed. Als je ze maakt op dinsdag voor donderdag kan dat dus prima!
Hoi Laura,
Waar haal ik of hoe maak ik vanillie suiker in een korte tijd?
Ik weet dat je met gewone suiker, een paar stokjes vanillie en dat 4weken laat staan je dan ook vanillie suiker creëert maar zo lang heb ik niet.
Kan ik ook gewone suiker gebruiken met 1 vanillie merg?
Groetjes!
Zo snel kun je geen vanillesuiker maken. De smaak moet namelijk in de suiker trekken en dat heeft tijd nodig. Je kunt het best gewoon even naar de supermarkt gaan.
Je kan ook alleen gewone suiker gebruiken, maar qua smaak vind ik dat minder lekker.
Heey, super lekker recept! Ik heb hm al een paar keer gemaakt.
Ik wil er ook graag een keer mee experimenteren dus mijn vraag is of ik er ook kaneel door kan mengen…
-Mirte-
Natuurlijk kan dat, hartstikke leuk juist om te experimenteren. Omdat dit vrij droge koekjes zijn zou ik dan de theelepels kaneel in de plaats van hetzelfde aantal theelepel bloem doen. Dus als je 2 theelepels kaneel toevoegt, laat dan 2 theelepels bloem weg.
Echt super recept!!!!! Koekjes zij heel mooi gelukt en smaken heerlijk!!
En ga zeker nog meer uit proberen van je site!!
Complimenten!!
dankjewel, wat leuk om te horen!
Hooi heb vanavond deze koekjes gemaakt. Maar met uitrollen scheurde het constant. Elke keer langer doorgekneed maar het ging niet weg. Nu ze ook gebakken zijn, zitten er ook scheurtjes in. Hoe kan dit? Heb ik teveel bloem gebruikt bij het uitrollen? Groetjes marissa
Hoi Marissa,
Het klinkt inderdaad alsof je te veel bloem hebt gebruikt, daar wordt het deeg droger van. Je kunt dan het best een beetje boter door het deeg heen kneden.
Hey ik heb een vraagje als ik de boter smelt op voorhand zou dit een effect op de koekjes kunnen hebben? Want morgen is het vakantie en ik wil voor mijn klasgenoten deze koekjes bakken maar ze moeten wel lekker zijn natuurlijk!
Groetjes Ayco
Bij koekjesdeeg kun je geen gesmolten boter gebruiken. Een deeg moet stevig zijn en met gesmolten boter wordt het vloeibaar.
Oke dankje om te antwoorden 🙂
Hoi Laura,
In je recept staat witte basterdsuiker, maar ik heb alleen kristalsuiker en lichtbruine basterdsuiker in huis. Kan ik een van deze 2 ook gebruiken?
Groetjes Mariska
Hoi Mariska, dan zou ik kristalsuiker gebruiken.
Ik heb je recept gebruikt om Halloween-koekjes te maken, en ze zijn super gelukt!
Bij veel recepten ‘loopt’ het deeg uit. En ik wilde juist de vorm goed bewaren.
Dankjewel voor je tips en recept. Voor iemand die nog nooit, jawel ; nooit, koekjes heeft gemaakt, was dit heel makkelijk te volgen.
EDIT : Voor de Halloween-koekjes heb ik het deeg in smalle rolletjes gerold van ongeveer 10 cm lang, en 1 cm dik. Ik wilde dat de koekjes op echte mensenvingers leken, dus heb ik met een mesje inkepingen gemaakt in de kootjes. Een heb ik een halve garneer-amandel op het topje gedrukt alsof het een nagel is.
Toen ze uit de oven kwamen, heb ik met chocopoeder de ‘vingers’ vies gemaakt rond de ‘nagel’ (amandel) en de kootjes. Echt een succes op het feestje!
En voor de andere koekjes, heb ik van jouw deeg rondjes uitgedrukt met een glas.
En heb ik halve walnoten in een mengsel van chocoladesaus (tova) en rode kleurstof laten weken. De saus ziet er dan uit als bloed. De walnoten lijken met het ‘bloed’ erover, net hersenen. Als de koekjes uit de oven komen, druk je de walnoten een beetje in het koekje, en lepel je er een paar druppels ‘bloed’ overheen.
Luguber is het wel, maar met jouw koekjesrecept smaken ze super!
Bedankt!
De vingers kende ik wel, maar de koekjes met hersenen klinken ook erg gaaf! (al wil ik misschien liever niet zien wat ik eet 😛 )
Hai Laura,
Zou ik de helft van de boter kunnen vervangen met nutella? Ik wil namelijk nutella koekjes maken en dit recept leek me heel goed, omdat ik koekjes wil maken die hun vorm (hartjes) behouden om vervolgens te glazuren.. En zou ik de koekjes ook wat dikker kunnen maken ipv 0,5 cm dikte, zodat ze aan de binnenkant toch nog wat smeuiger zijn..?
Nee dat is niet mogelijk. Nutella is een smaakmaker en kan je toevoegen, maar niet vervangen voor de helft van de boter. Als je hieraan nutella toevoegt behouden ze overigens ook hun vorm niet. Je kunt ze chocoladesmaak geven met cacaopoeder, maar niet met zachte/vloeibare ingrediënten.
Heel erg bedankt voor je snelle reactie!!
Hoi Laura,
Ik heb je deeg al meerdere keren gebruikt en ik krijg hier echt de beste koekjes ooit van! Heel mooi om te decoreren.
Nu heb ik zondag het deeg gemaakt en toen ook al wat koekjes gebakken. Nu had ik teveel deeg over en wil ik vandaag, dinsdag, het deeg verder uit de koelkast gebruiken.
Kan het deeg twee dagen in de koelkast bewaard blijven? Of zal het nu niet meer bruikbaar zijn?
Hoi Marianne,
Fijn deeg is het he! Je kunt het deeg na 2 dagen koelkast nog prima gebruiken en afbakken hoor!
Bedankt voor het reageren! 🙂
Hallo Laura! Super recept, ik wil vanavond koekjes bakken. Ik vroeg me af of ik het hele ei moet gebruiken of alleen het eigeel. Liefs Renée
Je kunt het hele ei gebruiken.
Als ik cacaopoeder toevoeg, moet ik dan ergens anders minder van gebruiken?
Ja, je vervangt een deel bloem door cacaopoeder.
Kan je ook bloem voor fijngebak gebruiken mijn bloem is op .
Alvast bedankt
Ik ken deze specifieke bloemsoort niet, maar dit lijkt mij geen probleem hoor.
Deze koekjes zijn zo lekker❤️ ik heb het al heel vaak gemaakt, en het is echt heerlijk
Ik ben heel blij met dit recept alleen als ik de boter en suiker door elkaar mix dan schiet de boter alle kanten op en blijft niet in mijn kom. Zelfs als de mixer op de laagste stand staat. Hoe kan ik dit voorkomen? Groetjes!!
Is je boter wel goed zacht en op kamertemperatuur?
Hallo Laura,
Ik vroeg me af hoeveel koekjes dit recept ongeveer maakt? want bij je royal icing recept staat dat het recept ongeveer genoeg is voor je recept koekjes , maar hoeveel koekjes zijn dit 🙂
groetjes Astrid.
Hi Astrid,
Dat staat in de tekst 😉 voor 30 middelgrote koekjes 🙂
Hoi laura,
Ik was al bang dat ik er overheen had gelezen, sorry.
Ik zie het nu inderdaad staan ja 🙂
Bedankt!
Kan je de koekjes ook maken met gewone suiker maken in plaats van basterdsuiker en vanille suiker
Dat kan, maar het resultaat zal wel iets anders zijn.
Hoe lang moet royal icing precies drogen? Want als het heel lang duurt voordat het droog is, blijven de koekjes dan nog wel goed?
Verschilt per koekjes (grootte, dikte icing, etc.). Koekje blijft zeker goed, hier lees je hoe je ze bewaart: http://www.handigebaktips.nl/zo-kun-je-het-best-gedecoreerde-koekjes-bewaren/
Hey Laura!
Ik was ook van plan om deze koekjes te maken.
Gebruik je voor dit recept echte roomboter of margarine?
Ik gebruik altijd roomboter
Dit recept klopt niet!
Ik heb het recept opgevolgd en precies gedaan wat er stond
Maar het deeg blijft plakken!
Ipm 400 gram bloem zit er al 600 gram bloem in!
Dus ik heb het in de prullenbak gegooid en bedankt voor het verpesten van mijn beslag en het verspillen van mijn geld
Dit recept klopt zeker wel, ik heb het al talloze keren gemaakt op deze manier. Wat voor boter heb je gebruikt? Het is belangrijk ongezouten roomboter te gebruiken (op kamertemperatuur), dan kan het niet plakkerig blijven.
Hi Laura!
Bedoel je met vanillesuiker de geel/oranje zakjes (8 gram) van Dr. Oetker?
Dat is vanillesuiker inderdaad. Maar je kunt het ook van een ander merk of zelfgemaakte gebruiken hoor.
Bedankt! Ik heb ze net gemaakt, ze smaken onwijs lekker! Wel hebben ze in de oven een andere vorm gekregen, weet jij misschien wat ik fout heb gedaan?
Heb je het deeg wel goed gekoeld? En alle ingrediënten goed afgewogen?
Gebruik je dan echt 50 gram vanillesuiker uit de zakjes? Of is dit geconcentreerder ofzo? Er moeten anders evht 5 of 6 zakjes doorheen?
Ik maak zelf vanillesuiker, maar anders heb je inderdaad 3 zakjes nodig.
Ja, dat wil ik binnenkort ook eens proberen. Maar had nu alleen de zakjes vanillesuiker in huis, 8gr/zakje dus ik twijfelde of ik dit kon gebruiken (en las in de comments hierboven van wel) en hoeveel zakjes ik dan moest gebruiken 🙂 Dank! Koekjes waren lekker, gaan we vaker bakken!
Hoi Laura, is de temperatuur van de oven gebaseerd op een hetelucht oven of een gewone oven?
Voor alle recepten is de temperatuur voor een oven met boven en onderwarmte. Dat kun je overigens aanhouden voor alle recepten, tenzij anders vermeld 🙂
Super, dankjewel!
Hallo Laura,
Ik ga koekjes bakken voor de pink ribbon actie. Ik heb al 42 bestellingen en vandaag heb ik een bakplaat met 15 koekjes uitgeprobeerd. Nu zijn de achterste koekjes veel bruiner geworden dan de voorste. Heb je een idee hoe dat kan komen en wat ik kan doen om het te voorkomen?
Wauw, goed bezig! Wat de koekjes betreft: dan is het achterin je oven heter dan voorin, je kunt eventueel de bakplaat halverwege omdraaien. Zorg ook dat je de koekjes niet te dicht op de rand legt.
Hoi Laura,
Ik ben de ingrediënten aan het afwegen. Maar…. Ehhhhh 50 gram vanillesuiker? Echt? Zoveel heb ik nog nooit gebruikt in een recept…..
Groetjes Frederike
Ja echt 🙂 Het kan ook gewone suiker zijn, maar het maakt deze koekjes een stuk lekkerder door de grote hoeveelheid bloem.
hallo ik ben maar 13 en mijn droom is om bakker teworden en ik zou nu graag willen weten hoe ik eigenlijk mijn rsepten er op kan zetten als het kan ellen een foto hoor bedankt!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Waar wil je foto’s neerzetten? Op mijn site is het niet mogelijk om foto’s te plaatsen namelijk.
Super goede & leuke site heb je, ik ben helemaal fan sinds de kerst! Mijn eerste poging met deze koekjes vandaag gedaan (vooral mijn eerste poging tot maken van & werken met Royal icing was heel pittig!) maar ik vond dit koekjesrecept echt top!! En ik vind ze ‘kaal’ ook al lekker. Ik ga gewoon nog heel veel oefenen!
Ga zo door met alle tips & recepten!
Dankjewel! Fijn dat de koekjes al goed gelukt zijn, veel plezier met decoreren!
Hey Laura! Grote fan van je recepten!
Ik ga me zometeen ook wagen aan het bakken van deze koekjes en later aan het decoreren met Royal Icing.
Vraagje: er staat mixen en mengen. Ik werk met een handmixer. Welke haken moet ik gebruiken bij dit recept? Bij het mixen de gardes en bij het mengen de deeghaken? Of allebei dezelfde haken? Of meng je met de hand? Ben benieuwd!
Liefs
Voor koekjes gebruik ik altijd de gardes (bij een handmixer), op het laatst meng ik nog even met de hand.
Hoi Laura,
Wat een fijn recept. Ik wil de koekjes graag maken voor mijn dochters verjaardag op 25-12. Ik zou ze graag wat eerder maken, want het is al druk genoeg. Hoe lang zijn de koekjes houdbaar zonder icing en hoe lang met? Dan is de druk er een beetje af voor de kerst.
Hi Cellie, je leest er hier alles over: https://www.laurasbakery.nl/zo-kun-je-het-best-gedecoreerde-koekjes-bewaren
Kan ik fondant gebruiken op deze koekjes? Waarmee kan ik het plakken? Lukt het met een beetje water en poedersuiker ook zonder dat het de koek verzacht? Ik heb zelf bumba uitsteker aangeschaft. Hoe ga ik ermee te werk? Moet ik vantevoren tekenen of dergelijks… help?
Dat kan zeker, als je niet wilt dat de koekjes zacht worden zou ik gesmolten chocola gebruiken.
Hoi Laura! Ik denk dat ik het antwoord al weet, maar stel de vraag toch voor de zekerheid voordat ik deze koekjes voor Pink Ribbon ga verkopen. Kun je de koekjes ook invriezen? En kan dit ook als je al icing erop hebt gedaan? Alvast bedankt voor je reactie! Groetjes Simone
Zonder icing zijn ze goed in te vriezen, met zou ik persoonlijk niet doen. Bij ontdooien heb je kans dat door condens (=vocht) de icing gaat smelten.
Vandaag jou suikerkoekjes recept gemaakt. Super goed gelukt zijn de koekjes. Fijn deeg om mee te werken.
Hoi Laura, kan ik voor de vanille suiker gewoon de vanille suiker gebruiken uit van die zakjes van bijvoorbeeld dr oetker? Of wordt er andere suiker bedoelt?
Die kun je inderdaad gewoon gebruiken
Dit recept werkt echt perfect! En heel lekkere smaak.
Mijn vierde keer inmiddels, nu zijn er geboortekoekjes on the way voor ons zoontje die deze week geboren wordt! (rompertjes enzo) Ik vind het royal icing recept ook zeer fijn & het wordt erg goed en mooi hard (wel na anders meegemaakt!)
Dus ga zo door met deze mooie site!
Ik weet niet wat er mis is gegaan..
Maar mijn deeg blijft heel klef, plakt telkens vast ook met bloem.
Je kan er dus geen vormpjes van maken of zoals ik wou glas in lood koekjes.
Wat is er mis gegaan?
Het deeg was al plakkerig toen ik klaar was met het mixen van alle ingrediënten.
Heb er nu ook al veel bloem bij door gedaan maar helpt niet, smaak verminderd alleen.
Heb je de ingrediënten allemaal goed afgewogen en geen vervangers gebruikt? Het is zonder extra info lastig te zeggen waar het mis is gegaan.
Ik heb de bloem en het suiker in een maatbeker afgelezen, misschien is dat de fout? Dat ik het de volgende keer op een weegschaal moet wegen? Ook heb ik in plaats van 50gr vanille suiker 32 gram gebruikt.
Vriendelijke groet,
Kimberly
Dat zou het zeker kunnen zijn. Ml en grammen zijn niet bij alle ingrediënten hetzelfde namelijk.
hy laura hoe lang kan ik de koekjes bewaren??
Goed afgesloten kan dat zeker 4 weken.
Hoe lang kun je de koekjes met royal icing erop bewaren? En waarin goed afgesloten? Een simpele koektrommel of echt een plastic bakje? Thanks voor de reactie!
Daar heb ik dit artikel over geschreven: https://handigebaktips.nl/zo-kun-je-het-best-gedecoreerde-koekjes-bewaren/
Beste Laura,
U geeft aan dat het zeer lekker is om deze koekjes te decoreren met Royal Icing. Maar is het ook lekker om deze te dopen in chocolade?
Zeker, dat is ook erg lekker 🙂
Hoi Laura,
kan ik ook gewone suiker gebruiken ipv basterdsuiker? Ik woon niet in Nederland en basterdsuiker is hier lastiger te verkrijgen (net als een goede kwaliteit boter enzo..)
Ja hoor, dat kan 🙂
hallo,
voor de koekjes kan ik ook zelfrijzende bloem gebruiken?
Nee, in dit recept niet. Dan behouden ze hun vorm niet meer goed 😉
Hoi Laura,
Ik ga volgende week de suikerkoekjes bakken alleen ik heb een vraagje:
Welke bloem en boter heb jij voor deze koekjes gebruikt?
Je kunt patent- of tarwebloem gebruiken en roomboter.
Laura,
In welke machine kan ik deze bereiding het beste maken?
Groetjes uit België
Christof
Ik maak het meestal in een standmixer, maar met de handmixer gaat ook prima.
Hey Laura, eerst en vooral wil ik zeggen dat je een superleuke blog hebt met heel erg handige recepten! Maar ik heb deze suikerkoekjes al meerdere keren gebakken maar ze lopen telkens weer uit. Ik bedoel als ik bijvoorbeeld een koekje in de vorm van een kerstboom maak, dan loopt het uit in de oven en zie je de vorm niet meer. Kun je me helpen? Groetjes Laura?
Heb je dit artikel met tips al gelezen? 🙂 http://www.handigebaktips.nl/voorkomen-dat-koekjes-uitlopen/
Hoi Laura, bedankt voor dit recept, ik heb het al meerdere keren gemaakt met groot succes. Lekker en mooi! Nu heb ik wel de volgende vraag: ik wil graag ook koekjes bakken voor een Sinterklaasfeest, waar één van de kinderen geen koemelk mag, kan ik de roomboter vervangen door Wajang, op basis van soja? Of geitenboter?
Ja hoor, geen probleem.
Hoi Laura,
Vandaag je koekjes gebakken. Tenminste een gedeelte. Ik was te ongeduldig en het deeg was nog niet genoeg afgekoeld. Ik heb er nu een stuk of 10 rest van het deeg ligt weer inde koelkast. Ik ha de oven voorwerwamd (onder en boven) op 180 gr. Begonnen met 10 minuten, maar vond ze nogal bleekjes blijven. Nog 5 minuten erbij gedaan. Nog steeds vrij bleek. Toch er uit gehaald. De smaak was wel heel lekker. Morgen poging 2. Heb je nog evt tips zodat ze morgen wel mooi kleuren
Hoe langer ze in de oven zitten, hoe meer ze kleuren. Zelf heb ik na 15 minuten wel echt goede goudbruine randjes (en vaak zelfs meer), dus het zou ook nog aan je oven kunnen liggen.
Beste Laura,
Mag ik ook wat meer suiker aan dit receptje toevoegen om ze iets zoeter te maken (zonder de verhouding om zeep te helpen)?
Ik vind ze namelijk iets te neutraal van smaak.
Groetjes, Alessia
Kun je zeker mee experimenteren. Deze koekjes zijn voornamelijk bedoeld om met glazuur te versieren, vandaar de neutrale smaak.
Kan ik gewone harde boter gebruiken, want ik mag geen roomboter
margarine of wajangboter kan ook.
Hè ik ga koekjes bakken
Hallo Laura,
Ik heb de koekjes vaker gemaakt en zijn iedere x goed geluk. Ik wil ze nu weer maken alleen heb ik er minder nodig (15 stuks) Ik zou graag het recept willen halveren. Hoe zit het dan met het eitje? Moet ik dan ook gewoon 1 ei gebruiken?
Je halveert dan alles, ook het ei. Hier lees je er meer over: http://www.handigebaktips.nl/recepten-verdubbelen-of-halveren/
Hoi Laura,
kan ik hier dan het zeeuws bloem gebruiken om ze knapperiger te krijgen? En de bastaardsuiker vervengen voor kristalsuiker?
Dat kan inderdaad. Met kristalsuiker worden ze knapperiger, het Zeeuwse bloem zorgt vooral voor een fijnere structuur.
Hoi Laura,
Gisteren heb ik de suikerkoekjes gemaakt en ze zijn heel goed gelukt! De koekjes zijn goed in vorm gebleven. Helaas is bij mij de icing niet goed gelukt. Moet daar nog iets meer mee oefenen. Maar zonder icing zijn ze ook heel erg lekker.
Bedankt voor de fijne recepten. Ik maak heel vaak recepten van jouw site en de recepten zijn echt heel goed qua verhouding.
Hoihoi, ik wil dit recept gaan maken voor de wel bekende “number cake”. Denk je dat ik het deeg goed een paar uur in de koeling kan laten liggen voor en na dat ik het heb uit gesneden zodat die zo min mogelijk gaat uitlopen?
Ik wil je ook even een compliment geven hoe leuk en goed al je recepten zijn! Ik vervang altijd de bloem in de glutenvrije versie omdat ik coeliakie heb maar alsnog lukt het altijd perfect! Ga zo door!
Wat leuk om te horen, dank je wel! Ik zou het deeg inderdaad een tijdje laten koelen, dan loopt het nauwelijks uit in de oven.
Hi Laura,
Ik heb het deeg ongeveer 1,5 uur gekoeld in de ijskast.
Het was best droog en kruimelig en daardoor moeilijk uit te rollen.
Hoe kan ik dit voortaan voorkomen?
Even doorkneden en weer een beetje op temperatuur laten komen moet de oplossing zijn.
Wij gaan straks deze koekjes maken. Het deeg ligt al in de koelkast te rusten, maar voelt erg goed. Om met royal icing aan de slag te gaan, moet ik nog een paar jaar wachten. Ik heb hier 2 dames van 4 die straks los mogen gaan met suikerglazuur en de wereld aan versielseltjes. Dan krijg ik niet de kans om er rustig mooie koekjes van te mogen maken.
Wellicht een tip voor het uitrollen. Ik doe dit altijd tussen 2 vellen bakpapier. Zo heb ik geen of nauwelijks extra bloem nodig en het blijft niet plakken aan de deegroller. Dit werkt met het meeste koekjesdeeg. Het moet wel echt koud zijn zodat het niet gaat kleven aan het bakpapier.
Hoi Laura, waar kan ik eiwitpoeder kopen voor de royal icing?
bij (online) kookwinkels en taartdecoratieshops
Hoi Laura! Is het mogelijk om bij dit recept de vanille suiker te vervangen door kaneelsuiker?
Dat kan, maar in die kleine hoeveelheid zul je dat niet genoeg terugproeven. Ik zou eerder 1-2 tl bloem vervangen door kaneel. En dan even proeven mocht je iets meer willen qua smaak.
Bedankt voor de tip!
Hoi Laura, zou ik de boter in dit recept ook kunnen vervangen door plantenmargarine? Ik zag dat je een recept hebt voor gluten en lactosevrije koekjes maar daar schreef je bij dat dat deeg niet zo geschikt is om uit te rollen. Ik kwam daarom bij dit recept, maar kan vanwege een lactose allergie geen ‘gewone’ boter gebruiken. Als ik de boter in dit recept vervang door plantenmargarine behoudt het deeg dan ook goed zijn vorm?
Dat kan, gebruik dan wel iets minder zodat het stevig blijft.
Heel fijn recept! Ik las niet direct ver genoeg en heb de eerste keer het deeg niet in de koelkast gelegd voor het uitrollen en bakken. Ik had wel koude boter gebruikt bij het mengen, dus de koekjes zijn alsnog goed gelukt 🙂 Verder voeg ik voor de smaak altijd wat zout toe, echt een aanrader!
Goedemorgen,
Hoe lang van te voren kan dit deeg gemaakt worden ?
Kan ik in dit recept boter vervangen voor plantaardige boter? Ivm lactose intolerantie
Dat kan prima.
Ik heb deze koekjes gemaakt en ze zijn erg goed gelukt. Ik heb ze ook leuk versierd met royal icing. Echter zijn de koekjes wel redelijk hard. Hoort dit zo en hoe kan ik dit verminderen?
Beste Laura,
Heerlijke koekjes, maar ik mis nog een snufje zout. Dan vind ik ze nog lekkerder!
Kun je ipv roomboter ook patisserieboter gebruiken?
Ik ken geen patisserieboter, dat hebben we hier in Nederland (naar mijn weten) niet.
Erg bedankt voor dit heerlijke recept! Dit is de eerste keer dat ik zelf uberhaupt iets bak of klaar maak. Ik kan eigenlijk niet veel meer dan een eitje koken of bakken en kant en klaar dingen opwarmen. Als iemand kan slagen met écht 0% ervaring van koekjes bakken dan is dit toch wel heel goed. Nogmaals heel erg bedankt en ook echt fijn deeg.
Is het ook mogelijk om lichte basterdsuiker (= licht bruine suiker) te gebruiken in plaats van witte? De lichte heb ik namelijk in huis en hier in België kan ik de basterdsuiker enkel in een Albert Heijn vinden en die is niet echt in mijn buurt.
Ja hoor, dat is mogelijk.
Hallo! ik het het deeg 31 Januari gemaakt en een paar koekjes ervan gebakken maar ik had nog deeg over en heb dat in een ziplock zakje in de koelkast gelegd zou ik dat nu nog (vandaag) kunnen gebruiken?
Je kunt het deeg een week in de koelkast bewaren.
Moeten de koekjes in een voorverwarmde oven, of maakt dat niets uit?
Je oven moet altijd voorverwarmd zijn als je iets gaat bakken.
Hoi Laura,
Super mooie site!
Ik heb een vraagje. Gebruik je gewone roomboter of ongezouten roomboter voor het koekjesdeeg?
altijd ongezouten.
Hallo Laura, klopt het dat er geen zout in moet?
Ik doe dat inderdaad niet, maar je kunt gerust een snuf toevoegen.
Hoi Laura,
Mijn koekjes blijven uitlopen en ik heb alle tips opgevolgd. Kan je mij aub helpen :(. Ik heb twee vragen:
1. Heeft het invloed als je boter gebruikt ipv bakpapier?
2. Speelt oventemperatuur ook een rol bij het uitlopen van koekjes?
Ik bak van mij namelijk af op 150/160 graden. De koekjes krijgen gaten en worden heel plat.
Ik ga er van uit dat je het recept qua ingrediënten 100% volgt. Het is heel belangrijk dat je het koekdeeg voldoende laat rusten in de koeling (dan stijft de boter weer op en smelt ze minder snel) en op 180 graden afbakt in de oven, zoals het recept ook beschrijft. Zo moet het helemaal goed gaan, succes! Ik bak ze trouwens altijd af op bakpapier.
yo man die koenkies waren tering lekker
net zoals jou 😉
ben je nog single
ik zou graag samen nog wat koenkies willen bakken
wil je dat???
zeg pls ja!!
Groetjes bert veenstra
sorry mijn broer was een beetje te geil sorry voor het ongemak
je moet je gore tyfus mel dicht houden henk
Vandaag deegroller met kerstfiguurtjes gekregen. Kan ik voor de koekjes jouw basisrecept zandkoekjes gebruiken? En waar moet ik op letten als ik figuurtjes in deeg “druk”?
Alvast dank voor hulp.
Ja hoor dat kan zeker! Even opletten dat je werkblad met bloem bestoven is zodat het deeg niet blijft plakken aan het aanrecht als je ze uit de vormpjes wilt halen.
Super recept!
Ook de icing lukte hier goed.
Voor n kinderfeestje suikerkoekjes gemaakt, wel beetje extra vanille toegevoegd.
Kids met mini piping bags en versierseltjes zelf hun koek laten decoreren… t was n succes!!
(Icing gekleurd en in mini ziplock bags gedaan; ieder 3 kleuren. Puntje geknipt net voor gebruik. Super)
Superleuk! klinkt als een top feestje.
Is bloem het zelfde dan patent bloem
Bloem is een verzamelnaam, patent bloem is een soort bloem.
Hoi Laura,
Zoonlief en ik willen dit recept van je graag uitproberen.. Hij is momenteel helemaal weg van speculaaskruiden, zouden die door het recept heen kunnen of wordt het daar nog droger van?
Groetjes Anne
Dat kan lijkt me prima! Ik laat als ik droge ingrediënten toevoeg altijd hetzelfde in gewicht weg van de bloem.
vandaag gemaakt, met allerlei kerstvormpjes… wat een superrecept, ze blijven echt zo mooi van vorm, dat is me nog nooit gelukt… ik wilde ze decoreren, maar had natuurlijk niet ineens dat eiwitpoeder in huis, maar met gesmolten witte chocolade (met eventueel een kleurstofje) ging het ook prima, moet ook even drogen, maar gaat waarschijnlijk sneller dat de icing. kortom: ik had een prima bakdag..
Wat leuk om te lezen, klinkt inderdaad als een heerlijke dag.
Dank Laura voor een fijn toegankelijk recept. En wat een mooie website! Met de kindjes heb ik de icing gemaakt en natuurlijk versierd! Kerstcadeau voor de juffen. En de volgende lading, die we zeker gaan maken, is voor ons:-)
Wat een lief bericht, bedankt. Geniet van de koekjes!
Hoi Laura,
Bedankt voor alle handige informatie op je site, ik heb echt veel geleerd door hier te kijken/zoeken.
Ik heb ook dit recept gemaakt, maar ik vraag mij iets af: Welk bloem (mits anders staat aangegeven) is nu het meest geschikt voor koekjes, patent bloem of tarwebloem???
Ik hoop dat jij mij hierbij kan helpen?
Groetjes Emilie
Wat leuk Emilie! Patentbloem is het beste.
Super!!
Dankjewel ?
Vraagjee? Zou je dit recept ook gebruik als je koekjes gaat maken en bekleden met fondant?
Ja, juist 🙂
Hoi Laura!
Kan je deze koekjes ook makkelijk met rolfondant decoreren?
Alsook eventueel enkel met een naamstempel induwen voor ze de oven in gaan?
Vele groetjes Kelly
Naamstempel kan zeker, ze zijn vormvast. Qua decoratie heb ik al mijn kennis gebundeld in dit artikel: https://www.laurasbakery.nl/uitgelicht-alles-over-koekjes-decoreren/
Dag Laura,
Ik heb zonet jouw site ontdekt en ik zie al direct enkele receptjes die ik wil uitproberen!
Alvast bedankt voor de vele tips.
Groetjes
Isabelle
Veel bakplezier Isabelle! 🙂
Kun je ipv basterd suiker ook kristalsuiker gebruiken?
Voor exact dit effect van niet uitlopende koekjes zou ik dat niet doen.
Hallo Laura,
maak graag gebruik van jouw recepten en dit recept voor suikerkoekjes is een grote hit. Ik zou graag met andere smaken experimenteren en nu zat ik voor de zomer te denken aan citroen. Kan je aangeven je het recept kan wijzigen waardoor je een lekker citroen smaak aan deze koekjes krijgt? Alvast bedankt!
Je zou een beetje citroenaroma toe kunnen voegen!
Hoi Laura, heb vanmorgen het deeg volgens de juiste hoeveelheden gemaakt. Het deeg heeft ongeveer een 1,5 uurtje in de koelkast gelegen. Vervolgens heb ik het deeg uitgerold tss twee vellen bakpapier. Het deeg bleef ook al een beetje aan het bakpapier hangen als ik dit verwijderde….Bij het uitsteken van de vormpjes bleef het deeg aan de vormpjes hangen…..was precies niet hard genoeg, was precies één brij …Wat heb ik verkeerd gedaan? Grtjs
Wat vervelend! Heb je wel echt roomboter gebruikt?
Na een tweede poging is het me dan toch gelukt, yeuh!!
Het probleem was dat ik het deeg in een bolvorm in de koelkast had gelegd ipv in gelijke platgedrukte deeltjes…..Na een dik uurtje was die ‘bol’ deeg natuurlijk niet afgekoeld….Hoe stom van me…..
Maar kijk, ik heb vanavond mijn familie kunnen trakteren op mijn vers gebakken koekjes..
Ik heb glutenallergie. Kan ik de bloem gewoon vervangen door de meelmix van AH?
Dat durf ik niet te zeggen.
Heerlijke koekjes, zeke in combinatie met je royal icong recept.
Hi Laura, wat een mooi recept voor koekjes! Heb het met succes gebruikt. Wel ben ik jaloers op je uitsteekvorm van de grote bloem. Weet je nog waar je die hebt gekocht?
Helaas niet meer, sorry!
Is dit recept ook vegan te maken? Ik zag dat margarine kon ipv boter. Qua hoeveelheid iets minder. Moet dat dan 180 gram margarine zijn? En kan ik het ei ook vervangen?
Margarine kan inderdaad. Ik zou eerder dezelfde hoeveelheid gebruiken en dan het ei weglaten.
Hoi!
Wat een super fijn recept. Ik krijg alleen steeds vaker luchtbellen in mijn koekjes. Waar zou dit aan kunnen liggen?
Onder je koekje bedoel je? Dat het ergens omhoog komt? Zou kunnen als de ingrediënten misschien niet helemaal goed gemengd zijn. Of de hitteverdeling in je oven.
Niet onderop, maar inderdaad bovenop. Ik werk met fondant op de koekjes, maar de fondant wordt dan bobbelig.
Ik heb toevallig net een nieuwe oven gekocht, dus eens kijken of het daar aan kan liggen.
Zou het mogelijk zijn twee rondes tegelijk te bakken? Dus 1 boven en 1 onder?
Tegelijk verschilt per oven of dat goed resultaat geeft, ik bak zelf liever 1 plaat tegelijk.
Hoi !
Ik heb de koekjes gemaakt maar ik vond dat het deeg heel sticky was dus ik heb bloem toegevoegd, na het toevoegen van de bloem was het perfect ! maar na het bakken waren ze een beetje kruimelig. Moet het deeg heel sticky zijn ? of weet je misschien wat ik verkeerd deed ?
Dankje !
dat ze droog/kruimelig waren na het bakken komt waarschijnlijk door de toevoeging van het bloem inderdaad. Een beetje plakkerig deeg is geen enkel probleem bij dit recept.
Goedemiddag, ik wil dit deeg gebruiken om soort tartalettes te maken zou dat kunnen (koekbodem) en dan vullen met banketbakkersroom dan afgewerkt met aardbeien bovenop maar zou dat kunnen met dit deeg?
Dat zou in principe best moeten kunnen. Ik heb er ook dit recept voor online staan: https://www.laurasbakery.nl/zelf-tartelettes-maken/
Die had ik idd ook voorbij zien komen denk dat ik eerst een poging waag met dit recept Dankje wel voor de reactie
Beste Laura,
Dit recept is prut. Het deeg was plakkerig zelfs na een uur in de koelkast. Je kon er niet meewerken. Zelfs niet met nog een extra kilo bloem erdoor. Ook liepen ze totaal uit. De vorm was niet meer te herkennen. Jammer want we hadden leuke plannen. Ik heb me aan het recept gehouden, maar toch werd het anders dan beloofd. Ik zoek antwoorden.
Met vriendelijke groet,
Babs
Groetjes Babs
Wat vervelend om te horen! Meestal lopen koekjes uit als er teveel boter in is verwerkt. Je had de roomboter wel goed romig geklopt? En hoeveel extra bloem heb je uiteindelijk nog toegevoegd?
Bedankt voor je reactie!
Het zou inderdaad wel kunnen dat we de boter te kort hebben gemixt. Maar dat lijkt me ook weer raar, want het deeg zou toch juist plakkerig moeten zijn als de boter heel romig is geklopt? Ik moet zeggen dat de eerste lading koekjes een beetje te lang in de oven heeft gezeten, en daardoor nog meer is uitgelopen. De tweede lading zat er precies goed in, maar was alsnog wel een beetje uitgelopen. Het recept van royal icing was wel heel lekker!
Groetjes Babs
Ik heb niet heel veel bloem toegevoegd, alleen veel extra zodat het niet aan het aanrecht bleef plakken 🙂
Groetjes Babs
Het deeg, moet een stevig zijn en nergens aan vast blijven plakken. Gelukkig waren ze nog steeds erg lekker!
Recept gevolgd van de suikerkoekjes, perfect! Mooie strakke koekjes die niet uitlopen. Ik heb ze wel langer in de oven gehad op 180 graden, ongeveer 18-20 minuten
Mag ik vragen of je dit recept ook kan maken met plantaardige boter. Dit ivm melkallergie
Zeker, je moet dan wel harde margarine gebruiken.
Eindelijk zijn ze een keer goed gelukt! Deze en de chocoladevariant. Mijn zoon en ik maakten ze altijd te dun waardoor ze erg droog werden en minder lekker. Ook heb ik fijne kristalsuiker gebruikt ipv witte basterdsuiker (ik had niet genoeg). Ging super! Met leuke koekvormpjes van een chinese webwinkel zijn ze helemaal leuk geworden.
Dag Laura,
Ik gebruik altijd heel graag dit koekjesrecept van jou wanneer ik ga bakken met mijn kinderen. Helaas kan ik het niet meer zien op de site. Is er een mogelijkheid om nog aan het recept te komen?
We hadden helaas problemen met de website waar ik heel druk mee bezig was, alles werkt nu weer normaal!
hallo,
Ik zie dat je voor de koekjes Witte basterd suiker nodig hebt, kan ik dat ook vervangen door kristal suiker?
Zodat hoe het koekje eruit ziet niet veranderd.
Alvast bedankt!!!
Ja, dat kan.
Hoi Laura,
Ik wil graag dit recept maken voor een groep vrienden. Enkele van hen mogen echter geen gluten. Voor deze glutenvrije koekjes moet ik dus op zoek naar een oplossing. Is amandelmeel dan een goede optie ?
Nee, dat zou ik niet doen. Ik heb hier twee glutenvrije koekjesrecepten voor je (ze zijn niet zo vormvast als deze suikerkoekjes alleen):
– https://www.laurasbakery.nl/glutenvrije-zandkoekjes/
– https://www.laurasbakery.nl/glutenvrije-en-lactosevrije-koekjes/
Superlekkere koekjes en heel makkelijk om te maken. Mijn 3jarige vond het ook superleuk.
Wij hebben er nog chocolade druppels doorgedaan. Dat maakte het helemaal af.
Merci voor het recept!
Hoi Laura,
Ik gebruik dit recept altijd voor mijn koekjes die ik decoreer met fondant, lukt altijd en zijn heerlijk!
Nu kreeg ik laatst een vraag of ik ze zonder ei kon maken.
Kan dit? En met wat zou ik het dan kunnen vervangen?
Groeten,
Ilona
Fijn om te horen! 🙂 Hier lees je alles over het vervangen van ei: https://www.laurasbakery.nl/eieren-vervangen-bij-het-bakken/
Hoe krijgen de koekjes gelijkmatige dikte?
Ik schreef er een artikel over: https://www.laurasbakery.nl/fondant-marsepein-en-koekdeeg-gelijkmatig-uitrollen/
Kun je het uitrollen ook doen met poedersuiker ipv bloem? Bij marsepein en fondant uitrollen gebruik ik ook poedersuiker, maar dat gaat niet meer in de oven.
Groetjes
Veerle
Dat heb ik zelf niet getest, maar kun je proberen natuurlijk!
Hey, ik vroeg me af of je aan dit recept ook pumpkin spice of kaneel kan toevoegen. Ik wil ze eigenlijk niet decoreren maar wel een lekker herfstig smaakje geven.
Ja hoor dat kan zeker! Ook lekker zijn deze: https://www.laurasbakery.nl/advent-2-gingerbreadman-koekjes-recept/
Kan ik in deze suikerkoekjes ook wat confetti toevoegen of sprinkles? We zouden dit als extra aanvulling op dit recept van suikerkoekjes willen doen. Wat kan je aanraden?
Dat lijkt me van wel!
Super recept, koekjes blijven in vorm en ze zijn lekker. Vandaag weer een batch maken want die van vorige week zijn al op 😳
Die ik ga bakken vandaag, die gaan we morgen glazuren.
Hoi Laura,
Een heerlijk recept, de koekjes waren perfect. Mijn nichtje heeft echter een lactose intolerantie zou ik bij deze de boter voor sojaboter kunnen vervangen, heb jij daar ervaring mee?
Fijn te horen! Dat heb ik voor deze koekjes niet getest, maar kun je uiteraard proberen.
Inmiddels heb ik het getest en dat werkt prima. Ze smaakten net zo goed als met ongezouten roomboter.
Hoi! Kun je dit deeg ook ruim van te voren maken en dan invriezen? En dan later een x uit de diepvries halen en afbakken?
Zeker!
En nog een vraag, als ik de koekjes maak en afbak en ze versier met fondant, hoelang blijven ze dan goed?
4-6 weken in een afgesloten trommel, hier lees je er meer over: https://www.laurasbakery.nl/zo-kun-je-het-best-gedecoreerde-koekjes-bewaren/
Hoi Laura,
Ik heb ze vanmorgen gemaakt met mensen uit de dagbesteding en ze hebben ze daarna versierd. Het is een heel fijn recept. Het was een succes 🙂
Hi! Stomme vraag misschien 🫣 maar horen de koekjes wanneer ze afgekoeld zijn nog wat zacht te zijn? Dus zonder dat ze al versierd zijn met royal icing? Of horen het knapperige koekjes te zijn? 🤭 Die van mij zijn dus zacht (ze hebben een gouden randje, dus denk niet te kort in de oven?).
Ze horen krokant te zijn. Waren ze helemaal afgekoeld? Anders wellicht toch ietsje langer in de oven.
Ja ga ik de volgende keer dan doen! Dankjewel! Ze waren overigens wel lekker hoor 😉
Zo leuk, ik maak deze koekjes heel vaak met mijn dochter en wilde eens iets nieuws proberen. Ik heb de homp deeg in stukken verdeeld en er kleurstof door heen gekneed. De koekjes zijn heel vrolijk geworden. 😀👍
Hii Laura ik heb een kenwood chef patissier xl keukenmachine. Moet ik dan de deeghaak gebruiken of de k klopper?
Dan gebruik je de klopper (niet de garde).
Dit is een heel stug deeg, dus de deeghaak gebruiken!
Als je de bloem moet vervangeb door middel van amandelmeel, kan dat?
Ik ben het nu aan het maken maar heb het idee dat het deeg te zacht is, we hebben het nu in de koelkast staan en hopen dat het goed komt.
Nee, ik dat kun je denk ik in dit geval niet 1 op 1 vervangen. Dan krijg je inderdaad vermoed ik geen stevige koekjes.
Dat klopt, ik had nog bloem staan dit er doorheen gedaan. Ze bleven heel zacht, de rest beter gelukt. Weetje hoe ik het dan wel kan aanpassen voor eimand met glutten allergie?
Ik zou een glutenvrije vervanger voor bloem gebruiken. Je kunt hier ook meer tips lezen: https://www.laurasbakery.nl/glutenvrij-bakken-doe-je-zo/
Bedankt, ik ga eens kijken😊