Hoe maak je een luchtige appel-kaneel cake?
Als je het recept volgt, moet het lukken om een luchtige cake te bakken. Wat belangrijk is, is dat je stopt met mixen op het moment dat de droge ingrediënten zijn opgenomen.
Zo half september vind ik het de hoogste tijd om de zomerse ingrediënten te vervangen door de smaken van het najaar. Als je mij vraagt wat dat is? Alles met appel en kaneel. Ik bak overigens ook midden in de zomer gewoon een appel-kaneel cake. Ik ben er nu eenmaal dol op. Mijn laatste creatie: deze appel-kaneel plaatcake.
Het is een variatie op mijn klassieke appel-kaneel cake (deze met noten is ook heerlijk trouwens). De gebruikte bakvorm is het grootste verschil. Ik gebruikte de rechthoekige quichevorm die op dit moment bij Kruidvat in de schappen ligt, samen met nog veel meer mooie Laura’s Bakery bakproducten.
Ander verschil: er gingen geen blokjes appel door het beslag voor deze plaatcake. In plaats daarvan sneed ik halve appels in schijfjes en legde deze dakpansgewijs op het cakebeslag. Je kunt ook de blokjes appel door het beslag spatelen, maar ik vind het er zo met de schijfjes bovenop wel heel erg mooi uitzien. Het is een luxe appel-kaneel cake geworden.
De winkel ligt vol met allerlei soorten appels. Er zijn een aantal appel rassen die je het beste kunt gebruiken voor zoete bakrecepten. De bekendste appel om mee te bakken is de Goudreinet. Ze liggen voornamelijk in het najaar in de winkels en zijn perfect voor appeltaarten en ander zoet gebak.
Wanneer je geen Goudreinetten kunt vinden, raad ik aan om voor een Jonagold of Elstar appel te gaan. Deze drie zijn mijn favoriete appels om mee te bakken. Over het algemeen kun je aanhouden dat stevige, friszure appels geschikt zijn om mee te bakken.
BAKTIP: Om eenvoudig het klokhuis van appels te verwijderen gebruik ik een appelboor. Deze appelboor is erg stevig en vaatwasser bestendig.
De recepten in mijn tweede boek zijn helemaal in lijn met wat je van Laura’s Bakery gewend bent. Toegankelijke recepten in vele verschillende categorieën. Van koekjes en taarten tot desserts en borrelhapjes. Met de 70 recepten in het boek ben je wel even zoet.
Ook zo dol op bakken met appel? Dan zul je vast blij zijn om te horen dat ik nog veel meer zoete recepten met appel online heb staan. Dit zijn een paar van mijn favorieten:
Op zoek naar nog meer inspiratie voor het bakken met appel? Hier vind je nog veel meer recepten met appel!
Als je het recept volgt, moet het lukken om een luchtige cake te bakken. Wat belangrijk is, is dat je stopt met mixen op het moment dat de droge ingrediënten zijn opgenomen.
Dan zou ik deze vanillecake zonder ei als basis nemen en hier kaneel en stukjes appel aan toevoegen.
Als je een gezonde appel-kaneel cake wilt maken zou ik deze appelmoescake maken. Hier kun je kaneel en stukjes appel aan toevoegen.
Ik heb nog geen cake met zonnebloemolie online staan, maar ik heb wel het recept voor deze appel-kaneel muffins die zijn gemaakt met olie. Je zou dit recept ook in een cakevorm kunnen bakken, houd er rekening mee dat het resultaat iets anders zal zijn.
Heb jij deze appel-kaneel plaatcake of een ander recept van Laura’s Bakery gemaakt? Deel dit dan op Instagram en vergeet mij niet te taggen. Ik vind het ontzettend leuk om jullie baksels te zien.
Als je mij zou vragen wat mijn favoriete bakseizoen is, dan zou ik zeker voor de herfst gaan! Hoewel ik dol ben op de zon, graag ijsjes maak en het heerlijk vind om naar buiten te gaan, heeft het najaar toch iets speciaals. Het is nog even aftellen tot het écht zo ver is en tot die tijd geniet ik ook nog even van de mooie, zonnige dagen. Maar ik weet zeker dat hier binnenkort weer veel baksels met appel, kaneel en pumpkin spice uit de oven gaan komen. Als jij ook graag bakt in het najaar, dan heb ik leuk nieuws voor je!
Vanaf dinsdag 13 september liggen de allernieuwste Laura’s Bakery bakproducten in de winkels van Kruidvat. Je raadt het al, deze keer heb ik me laten inspireren door de herfst. Van koekuitstekers in de vorm van prachtige boombladeren tot een geweldige rechthoekige quichevorm in groot en mini formaat (die uiteraard ook voor zoete recepten gebruikt kan worden). Superhandige vormen met uitneembare bodem, zoals je van de eerdere quichevormen gewend bent.
Naast de nieuwe producten vind je ook een aantal oude bekenden terug in het schap bij Kruidvat. Mijn berichten-inbox op Instagram en Facebook stroomt namelijk over met de vraag of ik niet nog een set met ronde mini quiche vormpjes heb liggen… Dus speciaal voor degene die eerder misgrepen: ook de ronde mini quiches liggen vanaf dinsdag in het schap!
Daarnaast ben ik ook onwijs enthousiast over de ronde bakpan met een diameter van 15 cm. Die gebruik ik het liefst voor het maken van hoge laagjestaarten zoals de snoeptaart of juist voor een klein taartje voor 4 personen. Maar er is meer! Hieronder vind je een overzicht van alle Laura’s Bakery bakproducten voor het najaar van 2022.
Zet dinsdag 13 september in de agenda, want op is ook écht op. Kleine tip van mij: houd ook het Kruidvat filiaal bij jou in de buurt in de gaten, want soms liggen de producten al één of meerdere dagen eerder in de schappen. Hier vind je alle Laura’s Bakery bakproducten op een rij:
Met uitzondering van de klem om een zak af te sluiten en te schenken zijn alle producten ook online verkrijgbaar bij Kruidvat. Daar zijn ze vanaf maandag 12 september 2022 verkrijgbaar. Ook hier geldt op = op!
Op alle verpakkingen van de Laura’s Bakery bakproducten bij Kruidvat vind je een recept óf een tip hoe je het product kunt gebruiken in de keuken. Zo kun je direct aan de slag met je nieuwe bakspullen. Op zoek naar meer inspiratie? Neem dan een kijkje op onze bakproductenpagina. Daar staan alle producten met bijpassend recept voor je in één handig overzicht. Heb je iets lekkers gebakken? Stuur me dan vooral een foto van het eindresultaat via Facebook of Instagram.
De folder dinsdag 13 september in, maar houd ook de winkel bij jou in de buurt in de gaten. Het kan zijn dat het al wat eerder in de schappen ligt.
Ja, ook op dinsdag 13 september gaat de folder in België in.
De producten zijn al vanaf maandag 12 september online verkrijgbaar bij Kruidvat, met uitzondering van de klem om een zak af te sluiten en te schenken.
Nee, voor alle producten geldt op is ook echt op. Dus wees er snel bij.
Op ieder product staat aangegeven of deze in de vaatwasser kan of niet. Voor artikelen met hout (snijplank, spatel) wordt het afgeraden om deze in de vaatwasser te doen.
Dit is iets waar wij helaas geen zicht op hebben en je helaas niet bij kunnen helpen. Ik kan je alleen aanraden om bij verschillende filialen te kijken of via de webshop te bestellen.
Ik vond het onwijs leuk om aan de slag te gaan met deze producten en ik hoop dat jullie ook net zo enthousiast zijn. Veel bakplezier!
De combinatie citroen-maanzaad is hier nog niet zo populair als in Amerika, maar inmiddels toch een zeer bekende smaakcombinatie. En drie keer raden: ik ben er dol op. Deze citroen-maanzaad cake bakte ik dan ook met veel plezier en voor een fris randje voegde ik er ook nog een citroenglazuur aan toe. Dat maakt het wat mij betreft helemaal af.
Voor ik aan de slag ging met deze citroen-maanzaad cake, had ik besloten dat de cake lekker zacht en smeuïg moest worden qua structuur. De maanzaadjes geven tenslotte al een subtiele crunch aan de cake. Daardoor heb ik voor deze cake net even andere ingrediënten nodig dan voor mijn basisrecept voor vanillecake.
Om de cake zacht en smeuïg te maken, mengde ik yoghurt en zonnebloemolie (en geen boter) door het beslag. Roomboter stijft na het bakken weer een beetje op en zorgt voor knapperige randjes, terwijl zonnebloemolie ook na het afkoelen van het baksel ervoor zorgt dat de cake zacht en soepel blijft. Doordat ik yoghurt door de citroen-maanzaad cake heb gemengd wordt de cake net even wat smeuïger. Heerlijk vind ik dat.
Natuurlijk heb je ook de nodige citroenen nodig voor een citroen-maanzaad cake. Ik raad je aan om biologische citroenen te gebruiken, gezien de rasp van de citroenschil in dit recept een essentiële smaakmaker is. En juist op de schil van (niet-biologische) citroenen vind je chemische stoffen die je liever niet wil consumeren.
Ook het citroenglazuur is een duidelijke smaakmaker, maar hiervoor kun je het sap gebruiken dat uit de citroenen komt waarvan je de rasp hebt gebruikt. Het citroensap dat nog over is kun je gebruiken om door een saladedressing of limonade te mengen.
BAKTIP: Voor het raspen van citroen gebruik ik de rasp van Microplane. Deze heeft een goede grip en raspt erg fijn.
Er is weinig aan deze cake dat ik gezond zou kunnen noemen. Maar voor iedereen die regelmatig bij mij aanklopt voor een gezond bakrecept, heb ik toch een alternatief waar je mee aan de slag kan dat net wat gezonder is dan onderstaand recept. Even geleden maakte ik namelijk een recept voor citroen-maanzaad courgettecake, jawel, een citroen-maanzaad cake met courgette!
Let wel, ook de courgette citroen-maanzaad cake noem ik niet gezond, maar het bevat een stuk minder suiker en boter dan het huidige recept en bovendien zitten er groentes in verstopt. Ik ben benieuwd welke cake jouw voorkeur heeft!
Maak jij deze citroen-maanzaad cake liever met een roomkaasglazuur? Dat kan heel gemakkelijk! Op Laura’s Bakery vind je een heerlijk recept voor cream cheese frosting, meng hier nog wat citroensap naar smaak doorheen en je hebt een heerlijke citroen roomkaas frosting om over de bovenkant van je cake te smeren.
De recepten in mijn tweede boek zijn helemaal in lijn met wat je van Laura’s Bakery gewend bent. Toegankelijke recepten in vele verschillende categorieën. Van koekjes en taarten tot desserts en borrelhapjes. Met de 70 recepten in het boek ben je wel even zoet.
Citroenen en maanzaad zijn simpelweg de beste vrienden als het om zoete baksels gaat. Er zijn veel manieren waarop je deze twee smakelijke ingrediënten kunt combineren, bijvoorbeeld in een recept voor koekjes, muffins, pancakes en ga zo maar door. Ik zette een aantal heerlijke variaties hieronder voor je op een rij.
Heb jij één van deze recepten, of het recept voor de citroen-maanzaadcake, gemaakt? Dat zou ik leuk vinden om te zien! Je kunt het met mij delen via Instagram, vergeet mij dan niet te taggen @laurasbakery. Eén keer per week licht ik via mijn Instagram stories de mooiste thuisbaksels van de week uit.
Laat de citroen-maanzaad cake eerst zo’n 10-15 minuten afkoelen in de vorm en laat de cake daarna op een rooster afkoelen tot deze volledig afgekoeld is.
In principe kunnen alle ovenvaste bakvormen ook in een airfryer. Ik maakte ook al eens een gelaagde carrot cake in de airfryer. Dat kun je bekijken in deze video. Zolang het formaat van de bakvorm in de airfryer past, dan kun je deze citroen-maanzaad cake gewoon in een airfryer bakken. Een ander formaat bakvorm kun je gemakkelijk omrekenen via deze omrekentool.
Eigenlijk bak je altijd in het midden van de oven, tenzij anders staat vermeld in het recept. Omdat een cakevorm hoger is dan een browniebakvorm, zet ik een cake graag net iets onder het midden in de oven.
Heel simpel: wikkel de citroen-maanzaad cake goed in met folie en en verpak de cake nog extra in een plastic zak. Zo kan er geen lucht of vocht bij de cake komen. Op deze manier kun je de cake 3 maanden in de vriezer bewaren. Al mijn tips voor het bewaren van cake lees je hier.
Ik vet de cakevorm altijd in en bestuif deze met bloem. Na het bakken laat ik de cake zo’n 10-15 minuten afkoelen in de vorm en daarna los ik hem op een rooster. Als je de cake te snel lost, breekt de cake. Maar wacht je te lang, dan gaat hij vastzitten.
Ik vind deze limoncello tiramisu ronduit verrukkelijk. Dankzij de lemon curd is het een lekker zoet en fris toetje en leent deze tiramisu zich perfect als afsluiter na een Italiaans diner. Met een (extra) glaasje limoncello ernaast.
Ik hou nu eenmaal van snelle en makkelijke recepten, dus dat was ook het uitgangspunt voor deze limoncello tiramisu. Ik gebruikte mijn basisrecept voor snelle tiramisu en verving hierin de koffie door limoncello en het cacaopoeder door lemon curd. De limoncello en lemon curd zijn hierdoor echt de smaakmakers van dit dessert.
Als je de gekonfijte citroenschijfjes en de lemon curd al hebt voorbereid, zul je in totaal niet langer dan een half uur bezig zijn met het maken van deze tiramisu. En het komt de smaak alleen maar ten goede als je de tiramisu al een dag van tevoren maakt, dan zijn de smaken de volgende dag extra goed ingetrokken.
BAKTIP: Wanneer je de lemon curd zelf maakt, houd je waarschijnlijk genoeg over voor een ander recept. Ik bewaar de overige lemon curd meestal in deze glazen inmaakpotten met deksels.
Al mijn recepten voor tiramisu zijn zonder eieren gemaakt. Als het even kan dan vermijd ik het om rauw ei in recepten te verwerken. Daarom bestaat de basis voor mijn tiramisu uit een mengsel van mascarpone en slagroom. Naar mijn mening mis je de eieren absoluut niet.
Zoals je kunt zien heb ik voor dit recept gekonfijte citroenschijfjes gemaakt. Ik vind dat persoonlijk een heel gaaf gezicht qua decoratie en daarnaast zijn ze eetbaar. Gekonfijte citroenschijfjes zijn in de basis niet moeilijk om te maken (erg makkelijk zelfs), maar je hebt er wel voldoende tijd voor nodig.
Het maken van gekonfijte citroenschillen is net even wat sneller. Hoe je dat moet doen omschrijf ik in het recept voor gekonfijte citroenschijfjes, bij de veelgestelde vragen. Het is aan jou waar je voor kiest, misschien wil je ze zelfs helemaal weglaten. Dat kan ook prima.
Als je voor een recept de schil van een citroen gaat gebruiken, koop dan het liefst biologische citroenen. In de schil van niet-biologische citroenen bevinden zich pesticiden om de houdbaarheid van de citroenen te verlengen en daarnaast wordt er nog een laag was aan toegevoegd om de citroenen mooi te laten glanzen. Helaas krijg je dit er met stevig boenen en wassen niet vanaf, dus is er één oplossing: biologische citroenen.
Misschien besluit je om de gekonfijte citroenschijfjes achterwege te laten, dan heb ik nog een smakelijke tip voor je. Vervang ze door frambozen! Dat staat ontzettend vrolijk en daarnaast gaat deze limoncello tiramisu onwijs goed samen met de smaak van frambozen.
Ben jij net als ik dol op de feestdagen en dan eigenlijk vooral op het maken van leuke baksels daar omheen? Dan is Het Feestdagen Bakboek echt wat voor jou. Met dit boek bak je het hele jaar door voor de feestdagen en zelfs buiten de feestdagen om kun je dit boek er perfect bij pakken. Van koekjes en brownies tot desserts en prachtige taarten, voor ieder moment vind je een geschikt recept.
Hou je niet van limoncello en vraag je je af of je dit weg kunt laten in dit recept? In principe zou dat kunnen, maar ik raad het je aan om dan gewoon voor een ander tiramisu recept te kiezen. Ik heb namelijk genoeg recepten voor tiramisu zonder alcohol online staan.
In alle eerlijkheid ben ik zelf niet zo’n fan van alcohol in zoete gerechten, maar het Laura’s Bakery team denkt daar anders over en werd érg gelukkig van deze limoncello tiramisu.
Enkele recept tips voor tiramisu zonder alcohol:
Vind je het leuk om video’s van Laura’s Bakery te zien? Wekelijks delen we een toffe how-to video of inspirerende receptreels op het Instagram account van Laura’s Bakery. Via de link kun je alle video’s bekijken!
In de koelkast kun je limoncello tiramisu maximaal 4 dagen bewaren. Zorg er wel voor dat alle losse ingrediënten die je gebruikt ook nog lang genoeg houdbaar zijn.
Dat kan zeker en dat is zelfs aan te raden. Tiramisu hoort immers lekker zacht en smeuïg te zijn. Als je de limoncello tiramisu een dag van tevoren maakt, dan is het op z’n lekkerst.
Natuurlijk, ook dat is erg leuk. Bijvoorbeeld deze glaasjes of een drinkglas zijn hier geschikt voor, maar je kan ook de glaasjes van de kant-en-klare desserts uit de supermarkt hergebruiken. Hier zie je bijvoorbeeld hoe je de tiramisu in een glaasje kunt opbouwen. Geen glaasjes in huis? Hier zie je een leuk voorbeeld op een bord.
Dat kan absoluut. Let even op bij de verpakking van de lange vingers of er geen boter of andere melkproducten gebruikt worden, maak ze anders zelf met het recept voor lange vingers. De mascarpone en de slagroom kun je vervangen door een lactosevrije variant, die zijn tegenwoordig in elke supermarkt te vinden. Tot slot vervang je de roomboter in de lemon curd door harde margarine. En zo heb je een lactosevrije limoncello tiramisu!
In alle eerlijkheid had ik nog nooit gekonfijte citroenschijfjes of -schillen gemaakt, dus het werd tijd om me daar eens in te verdiepen. Het resultaat waren deze heerlijke gesuikerde citroenschijfjes. Erg leuk om een cupcake toef, een afgesmeerde taart of een toetje mee te decoreren.
Het konfijten van citroen is reuze simpel, maar wel tijdsintensief. In eerste instantie moet je de citroen een aantal keer blancheren, waarbij het belangrijk is dat je na elke kooksessie het water ververst. Dit doe je omdat je op deze manier het bittere uit de schil kookt; niemand houdt immers van het bittere deel van de citroenschil.
Daarna maak je een suikersiroop waar je de citroenschijfjes in laat badderen zodat ze zich volzuigen met de suiker. Dit proces herhaal je enkele keren terwijl de citroenschijfjes tussendoor uitlekken op een rooster en je de suikersiroop verder laat indikken. Dit maak je dus niet even in een avond, maar daarna kun je de schijfjes wel lang bewaren.
Ga je aan de slag met dit recept voor gekonfijte citroen? Dan kan ik je aanraden om biologische citroenen te gebruiken. Ik weet dat ze een stuk duurder zijn, maar zodra je je realiseert welke slechte, chemische stoffen er op de niet-biologische citroenschillen wordt gespoten dan zijn de biologische citroenen hopelijk hun geld waard. Keuringsdienst van waarde deelde enige tijd geleden al een interessante aflevering over waar het ‘glanzende laagje’ van een citroenschil vandaan komt.
Deze bakbijbel met ruim 150 recepten wil iedere thuisbakker in huis hebben. Ga aan de slag met een van de 40 basisrecepten, elk met twee variaties. Het zijn zowel tijdloze klassiekers als veel spiksplinternieuwe recepten. Daarnaast bevat dit boek recepten voor vullingen en toppings, maar ook handige baktips en bewaaradviezen zoals je van mij gewend bent.
Heel kort door de bocht is konfijten een manier om voedsel te conserveren. Door eetbare producten op een lage temperatuur voor langere tijd in vet of in suiker te koken, kan het veel langer bewaard worden. Dat geldt dus niet alleen voor citroen, maar denk ook maar eens aan gekonfijte eend (confit de canard), sukade en gekonfijte gember.
De methode om te konfijten door middel van een suikersiroop maakt dat het daardoor niet alleen langer te bewaren is, maar tovert hetgeen dat je konfijt ook meteen om tot een soort snoepjes.
Als je aan de slag gaat met het konfijten van fruit, dan zul hiervoor meestal de methode met een suikersiroop gebruiken zoals in onderstaand recept omschreven staat. Eigenlijk kun je heel veel soorten fruit konfijten. In de basis geldt dat stevigere soorten fruit het meest makkelijk te konfijten zijn. Zachte soorten fruit koken te makkelijk tot pap in de suikersiroop.
Je kunt dit recept niet alleen voor citroenschijfjes gebruiken, maar ook voor andere citrusvruchten zoals limoen of sinaasappel. Het is ook erg lekker om enkel de schil van een citroen te raspen en deze vervolgens te konfijten, dit geeft een subtieler effect (en smaak) voor een gekonfijte decoratie.
Officieel moet de suikersiroop ongeveer tussen de 105 en de 110 ⁰C zijn. Ik heb zelf deze suikerthermometer van CDN in huis, maar doe het zelf soms ook zonder thermometer. Dat kan prima als je erop let dat je het vuur niet op z’n allerhoogst zet.
Ja, die is er. En ik hou van snelle recepten, dus die methode heb ik eerst geprobeerd. In plaats van de schijfjes meerdere keren opnieuw in de suikersiroop te laten staan, kun je ook één suikersiroop maken en de schijfjes hierin ongeveer 30-35 minuten op laag vuur meekoken. De suikersiroop bestaat uit gelijke delen water en suiker. Het risico hiervan is dat het vruchtvlees van de citroenschijfjes beschadigt of volledig kapot kookt door de hete siroop. Bij mij was dat de eerste keer helaas wel gebeurd (bekijk de eerste foto maar eens) en ik vind dat zonde, dus deze methode heb ik niet in het recept omschreven.
De snelle methode werkt wel erg goed voor het konfijten van citrusschillen. Hierbij gebruik je een kaasschaaf om het gele gedeelte van de citroenschil te schaven en deze vervolgens in dunne reepjes te snijden. Na het blancheren en koken in de suikersiroop bewaar je de reepjes in een pot met de suikersiroop.
Ja. Door (dunne) citroenschijfjes te blancheren en daarna te konfijten zuigen de schijfjes zich vol met suiker en worden ze zoet. Ik moet wel de kanttekening plaatsen dat de citroenschil het lekkerst is als deze glazig is geworden en dat bereik je het beste door ze mee te laten koken, zoals hierboven omschreven.
Deze kun je het beste in een afgesloten doosje in de koelkast bewaren. Hier blijven de gekonfijte citroenschijfjes wel maanden goed.
Hier heb ik geen ervaring mee, deze heb ik nooit in huis. Ook hiervoor geldt dat ik je aanraad om wel een biologische variant te proberen. Mocht jij het testen dan hoor ik graag of het ook werkt met citroenschijfjes uit de diepvries!
Tijd voor weer een lekker Hollands recept uit het noorden: Friesland om precies te zijn. Vandaag deel ik namelijk het recept voor Friese oranjekoek met jullie. Ik at zelf een aantal jaar geleden voor het eerst oranjekoek in Friesland toen ik op bezoek was bij een reisgenootje. Heerlijk vond ik het!
Het heeft nog even geduurd voordat ik zelf een oranjekoek ging maken, maar dat krijg je als je een veel te lange baklijst hebt met allemaal lekkere ideeën. Toen ik mij ging verdiepen in oranjekoek recepten kwam ik erachter dat het helemaal niet zo moeilijk is. Dus ik ging in de keuken aan de slag om het te testen en het resultaat deel ik vandaag met jullie!
Hoewel ik in mijn Feestdagen Bakboek een oranjekoek heb staan die ook echt oranje is (voor het Koningsdag hoofdstuk uiteraard), heeft Friese oranjekoek eigenlijk een mooi roze laagje bovenop. De naam is dan ook niet gebaseerd op de kleur van de koek, maar op de sinaasappelrasp die in het deeg verwerkt is.
Ik maak graag Hollandse recepten en heb er inmiddels al heel wat online staan. Uiteraard zijn er al meer Friese recepten zoals de Friese dumkes en suikerbrood. Beide ben ik echt gek op en kan ik jullie allemaal aanraden om dit eens te maken. Wil je met Hollandse recepten uit andere streken aan de slag gaan, dat kan natuurlijk ook:
En als afsluiter nog twee Hollandse koekjes waar ik echt gek op ben: Jan Hagel koekjes en krakelingen!
Het deeg voor oranjekoek maak je lekker kruidig met specerijen. Je gebruikt hiervoor anijszaad en nootmuskaat. Ook gaat er sinaasappelrasp door het deeg, het ingrediënt waaraan deze Friese koek zijn naam te danken heeft. Tussen twee lagen deeg gaat een laagje amandelspijs, dit maakt de koek extra smeuïg.
Na het bakken kun je de koek decoreren. Maak een glazuur van poedersuiker, sinaasappelsap en kleurstof. Je hebt maar heel weinig kleurstof nodig voor de klassieke roze kleur. Mijn glazuur was al snel donkerder roze dan ik van tevoren had bedacht, maar stiekem vind ik hem zo ook heel erg mooi.
Oranjekoek maak je af met een toefje slagroom bovenop en een vers stukje fruit. Ik gebruikte hier mandarijnpartjes voor, maar er wordt ook vaak ananas gebruikt voor de decoratie. Je ziet zelfs oranjekoek met stukjes aardbei, kersen en ander soort fruit bovenop. Of een chocolaatje natuurlijk.
Ben jij net als ik een echte koekjesfanaat? Van chocolate chip cookies tot gingerbread koekjes en van bokkenpootjes tot kano’s en kaneelvlinders. 50x Koekjes staat vol met heerlijke koekjesrecepten met stap-voor-stap beschrijvingen, tips en trucs om het bakken nog gemakkelijker te maken en smakelijke foto’s. Een perfect koek voor alle koekenbakkers!
Hoewel amandelspijs wel echt hoort bij oranjekoek, kun je het ook achterwege laten als je dit lekkerder vindt. In het geval het om de noten gaat: dan kun je ook kokosspijs gebruiken als vervanger. Geeft natuurlijk wel een hele andere smaak aan de oranjekoek, maar kokosliefhebbers zullen het heerlijk vinden.
Ik heb een roze kleurstof op gelbasis gebruikt van het merk Wilton. Je kunt ook een klein beetje bietensap gebruiken om het glazuur roze te kleuren.
Ja dat klopt, de koek kleurt in de oven niet tot nauwelijks. Je hoeft hem dus niet langer in de oven te laten tot hij wel kleur heeft. Dat zal namelijk als resultaat hebben dat de oranjekoek te droog is.
Heb jij deze Friese oranjekoek of een ander recept van Laura’s Bakery gemaakt? Deel het resultaat vooral met mij via Instagram, vind ik leuk om te zien!
Muffins zijn en blijven hier favoriet, zeker deze citroen-bramen muffins. Omdat ik ze lekker vind natuurlijk, maar ook om de simpele reden dat ik het ideaal vind dat je geen mixer nodig hebt. Ik ben best (oke, behoorlijk) gevoelig voor geluiden en kan me ook snel storen aan bepaalde geluiden. Gelukkig kan ik mixers heel goed hebben met het eindresultaat in gedachten 😉 , maar toch ben ik altijd blij als ze weer uit mogen.
Dat ik deze citroen-bramen muffins kon maken zonder een draaiende mixer was heerlijk. Muffins vind ik dus ook ideaal om ’s ochtends vroeg te maken als je je slapende huisgenoten nog niet wilt wekken. Deze muffins maakte ik uiteraard weer met mijn basisrecept voor muffins als basis. Een klassieker hoor, dat recept.
Mocht jij nou ook blij zijn met recepten zonder mixer: er is natuurlijk nog meer keuze naast deze citroen-bramen muffins. Ik weet zeker dat je dit lijstje met recepten erg leuk gaat vinden. Ook ideaal natuurlijk als je gewoonweg geen handmixer of standmixer in huis hebt.
Er zijn nog veel meer recepten die je zonder mixer kunt maken, maar dit is een kleine selectie met een paar van mijn favoriete recepten.
Nu de bramen in het seizoen zijn, heb ik ze vaak in huis. Ze gaan door mijn yoghurt, maar ik gebruik ze ook graag in allerlei recepten. Deze mini bramen cheesecakes waren hier een daverend succes. Je kunt je bramen natuurlijk in de winkel kopen, maar nu ze in het seizoen zijn plukken veel mensen ze ook. Dat zorgt vaak voor grote hoeveelheden bramen in huis.
Voordat je die bramen gaat verwerken in een recept, moet je ze eerst goed schoonmaken. Daarna zijn ze perfect om lekker van te snoepen of te gebruiken in een lekker baksel. Wanneer ikzelf een grote hoeveelheid bramen in huis heb, maak ik er graag bramenjam van. Deze kan je prima bewaren in een afgesloten glazen pot.
Door zelf jam te maken kun je gelijk een grote hoeveelheid fruit verwerken die je anders misschien niet op krijgt. Daarnaast kun je de jam ook veel langer gebruiken en bewaren. Zo kun je zelfs midden in de winter als bramen niet in het seizoen (en dus duur) zijn nog lekker bakken met bramen.
Hoewel verse bramen mijn voorkeur hebben, kun je ook diepvries bramen gebruiken. Houd er wel rekening mee dat hier meer vocht vanaf komt wat invloed kan hebben op de baktijd (en het eindresultaat). Om dit enigszins te voorkomen kun je de bramen eerst laten ontdooien en het vrijgekomen vocht afgieten.
Ik gebruik altijd zonnebloemolie. Er zijn ook alternatieven, daarbij is een neutrale olie het belangrijkst. Olijfolie in zoete muffins is bijvoorbeeld geen aanrader. In dit artikel vertel ik je hoe je zonnebloemolie kunt vervangen.
Heb je even? Er zijn namelijk best veel verschillen. Dat gaat van boter versus olie in het beslag tot wel of geen toef bovenop. Hier kun je alles lezen over de verschillen tussen deze twee kleine gebakjes.
Kue mangkok, Indonesische gestoomde kokoscakejes volgens het recept uit het boek Manis, van Francis Kuijk. In deze blogpost vind je niet alleen het recept voor deze kue mangkok, maar ook een review van het bakboek Manis.
In het boek werd mijn aandacht meteen getrokken naar een bloemenveld, een soort food art schilderij. Het bloemenveld is samengesteld uit 9 verschillende recepten die door het hele boek heen te vinden zijn, heel gaaf. Daar wilde ik wel een bloem van uitproberen. De gestoomde kokoscakejes, kue mangkok, trokken me het meest omdat ik nog niet eerder cakejes in een pan met stoommandje heb gestoomd.
De oranje cakejes die je op onderstaande afbeelding ziet zijn deze kue mangkok. Zoals je kunt zien heb ik een andere kleurstof gebruikt, een pandan aroma eigenlijk. Pandan aroma geeft niet alleen kleur aan de gestoomde kokoscakejes, maar ook een rijke pandansmaak, alsof er rijst in het cakeje verwerkt is.
Ook zien mijn cakejes er wat anders uit van vorm. Francis adviseert om kleine puddingvormpjes of espresso kopjes te gebruiken. Ik heb het getest met verschillende soorten espressokopjes en ben tot de conclusie gekomen dat smalle en hoge espressokopjes niet prettig werken, liever een iets breder lager kopje. Dan krijg je de cakejes makkelijker uit de vorm.
Wat ik erg boeiend vind aan dit recept, is dat je de cakejes niet gaar bakt maar gaar stoomt. De cakejes horen door de stoom aan de bovenkant open te ‘bloeien’. Dit zou het beste werken door op gas te koken, zo ontstaat de meeste stoom volgens Francis.
Maar ook het bruisende water helpt bij het creëren van dit openbloeiende effect. Het bruisende water zorgt voor extra lucht in het recept en heeft een rijzend effect. Je kunt dit ook vervangen door 7-up of Sprite, maar dan moet je wel de hoeveelheid suiker in het recept aanpassen.
Zin in meer lekkers uit de Indonesische keuken? Ik ben van plan om nog veel meer Indonesische recepten uit te proberen. Heb je een favoriet of een verzoekje? Laat het dan vooral weten in de reacties onder het recept – ik lees graag mee!
Op dit moment heb ik al een aantal recepten uitgeprobeerd waar ik erg enthousiast over ben:
Ik bakte deze gestoomde kokoscakejes samen met Mariette. Zij is een aantal keer in Indonesië geweest en ze hoopte dat de kue mangkok qua smaak zou lijken op een ander soort gestoomd kokoscakeje dat ze daar destijds vaak heeft gegeten: putu ayu. In putu ayu wordt volgens de traditionele recepten meestal pandan aroma verwerkt en daarom leek het ons leuk om dat ook in deze kue mangkok te verwerken.
Ook voegden we iets meer geraspte kokos toe. We vonden deze versie van de kue mangkok van Francis’ best een beetje in de buurt komen van putu ayu cakejes, maar belangrijker: ze vielen in de smaak. Er staat ook een tof recept voor een putu ayu cake in tulband vorm in het boek, dus wellicht gaan we daar ook nog eens mee aan de slag.
Francis tipt zelf in het recept dat je elke voedingskleurstof naar keuze door het beslag kunt mengen, dus je kunt het pandan aroma gerust weglaten. Nog een leuke tip die ze geeft:
Je kunt tweekleurige kue mangkok cake maken. Om dit te doen vul je het vormpje voor tweederde met een kleur en gebruik je een ander gekleurd beslag voor het derde deel. Lepel de twee kleuren om en om. Als de cake open stoomt verschijnen alle twee de kleurtjes.
Manis, een bakboek dat je leert bakken met een Indische twist. De auteur van dit boek kennen jullie vast nog wel: Francis Kuijk, een van de drie finalisten van Heel Holland Bakt in 2016. Ze won uiteindelijk niet, maar heeft inmiddels wel meerdere Indonesische bak/kookboeken op haar naam staan, waaronder Manis.
Francis heeft Indonesische roots en kreeg de Indonesische recepten van huis uit mee. Voor dit boek ging ze regelmatig aan de slag met het cryptische receptenboekje van haar moeder waarin soms enkel de smaak van een recept omschreven stond, en geen ingrediënten of bereiding. Veel recepten zijn dan ook ontstaan vanuit haar ‘knutselen in de keuken’, zoals ze dat zo mooi noemt (herkenbaar 😉 ).
Er zit dus veel creativiteit in het boek en de recepten zijn daarom lang niet allemaal traditioneel. Dat vind ik persoonlijk juist erg leuk! Zo staat er een spekkoek in met drie verschillende lagen die allemaal een andere smaak hebben, maakte ze een eigen versie van gemblong (een platte kleefrijstkoek met karamel) en vind je er recepten in terug zoals pandan-slagroomtruffels, batik-cake en en nanas goreng (ananas beignets). Indonesisch bakken met een moderne twist zou ik het willen noemen.
Het boek bestaat uit de hoofdstukken:
De recepten zijn mooi gefotografeerd, duidelijk uitgelegd en voor zo ver ik kon zien toegankelijk om te maken. De kue mangkok waren echt ongelofelijk simpel. Wel heb je soms ingrediënten nodig die je als je niet vaak Indonesisch bakt wellicht niet in je keukenkastje hebt staan. Zoals kokosaroma of ketanmeel. Maar waar een wil is, is een weg en wie de smaak van Indonesië in huis wil halen heeft het er vast voor over om even langs te toko te gaan of een ingrediënt in een online bakwinkel te halen.
Ik vind het een erg tof boek, er staan meerdere recepten in die ik graag zou willen proberen of proeven. Je koopt Manis voor 25,95 bij bol.com. Daar kun je ook nog een inkijkexemplaar bekijken.
Deze review is mede mogelijk gemaakt door Good Cook.
Een granola zonder noten, voor iedereen met een notenallergie of voor wie gewoon niet zo van noten houdt. Deze granola zit natuurlijk boordevol havermout, maar is daarnaast ook gevuld met zonnebloempitten, pompoenpitten, kokosvlokken, vanille en stukjes gedroogde abrikoos. Heerlijk!
Het maken van granola zonder noten is net zo makkelijk als mijn recept voor gewone granola. In principe kieper je (bijna) alle ingrediënten samen in een kom en bak je dit af op een bakplaat in de oven.
Hoewel de grove kokosvlokken en gedroogde abrikozen ook in de ingrediëntenlijst staan, kun je deze beter niet meteen mee bakken. De abrikozen kunnen te ver uitdrogen en taai worden als je ze de volledige baktijd van de granola in de oven zet.
Kokosvlokken moeten maar heel kort in de oven geroosterd worden, deze verbranden namelijk erg snel. Je kunt de kokosvlokken ook ongeroosterd toevoegen, maar juist doordat je de kokosvlokken roostert krijgen ze een extra intense smaak, heerlijk voor iedereen die van kokos houdt.
Toen ik door mijn collectie met granola recepten ging, kwam ik tot de ontdekking dat ze allemaal noten bevatten. Persoonlijk vind ik het hartstikke lekker om noten door de granola te mengen, maar een notenvrije granola is ook heerlijk én echt niet lastig om te maken. Alleen de basis van granola is al zalig op zichzelf: havermout, honing, olie en vanille/kaneel. De overige ingrediënten kun je naar smaak toevoegen: pitten, zaden, gedroogd fruit, kokosvlokken.
Kom nog meer te weten over bakken met havermout.
Wie puur naar het woord kijkt zou kunnen stellen dat een kokosnoot ook een noot is, maar technisch gezien is het een steenvrucht en over het algemeen zijn mensen met een notenallergie niet allergisch voor kokosnoot. Laat je de geroosterde kokosvlokken toch liever weg uit het recept? Dat kan prima, maar je kunt het ook vervangen door een andere smaakmaker, zoals:
Dit geldt trouwens ook voor de pompoen- en zonnebloempitten. Deze kun je gerust inruilen voor andere ingrediënten als je er niet van houdt. Er zijn zoveel variaties te bedenken! De gedroogde abrikozen kun je bijvoorbeeld ook eens afwisselen met een andere soort gedroogd fruit, zoals rozijnen, krenten, gedroogde cranberry’s, stukjes gedroogde vijgen of gedroogde pruimen. Ik ben benieuwd welke combinatie jij gaat maken.
Iedereen wil natuurlijk knapperige granola op z’n kom yoghurt scheppen. Daar zijn mijn granola recepten op afgestemd, maar voor de zekerheid zet ik alle tips op een rij om de lekkerste knapperige granola te maken:
Chocolade en hazelnoten, een gouden combinatie. Dat bewijzen ook deze chocolade-hazelnoot thumbprint cookies maar weer eens. Een heerlijk koekje om te eten en makkelijk om te maken!
Ik hoor het je al denken: thumbprint cookies, wat is dat nu weer? In principe is het niet veel meer dan een koekje waarbij je met je duim een kuil in de balletjes deeg drukt, waardoor je deze kuiltjes na het bakken kunt vullen met iets lekkers. Bijvoorbeeld met jam, een crèmevulling of met chocolade hazelnootpasta.
Thumbprint cookies gevuld met (frambozen)jam zijn in Amerika erg populair en het schijnt dat ze in Zweden ook in trek zijn, maar dan onder de naam ‘hallongrotta‘. De betekenis van dat woord in het Zweeds vind ik nog veel leuker dan het simpele ’thumbprint cookies’; hallongrotta betekent namelijk ‘frambozengrot’. Dat geeft meteen een mystiek randje aan het koekje. Ik bakte ze trouwens jaren geleden al eens, toen maakte ik thumprint cookies met aardbeienjam.
Een kind kan de was doen, echt waar. Oftewel: een erg leuk recept om samen met kinderen te maken. Een vrij simpel koekdeeg vormt de basis voor dit recept. Laat het deeg vooral goed rusten, dat is bij koekjes altijd belangrijk en komt de smaak ten goede. Daarna is het een kwestie van balletjes rollen en je duim er stevig indrukken voordat ze de oven in kunnen.
Lees hier waarom een koekdeeg altijd voldoende moet rusten in de koelkast.
Als de koekjes voldoende afgekoeld zijn kun je alle kuiltjes gaan vullen met hazelnootpasta. Hazelnootpasta op zichzelf (of op een boterham) is al een feestje om te eten, laat staan in zo’n lekker koekje.
De smaakcombinatie in deze koeken deed me heel erg denken aan Ferrero Rochers. Daarom drukte ik nog een mooie hele hazelnoot in de pasta en als je wil kun je nog wat extra fijngehakte nootjes over de pasta strooien om het af te maken. Makkie toch, deze chocolade-hazelnoot thumbprint cookies?
Normaal gesproken kun je koekjes het beste bewaren in een afgesloten trommel. Daar blijven ze gerust vier tot zes weken goed. Met thumbprint cookies is dat ook het geval, alleen moet je de koekjes dan wel bewaren zónder de vulling.
Je kunt ze ook mét de chocolade hazelnootpasta vulling bewaren, maar daar zullen de koekjes wel sneller zacht en slof door worden. Zonde! Vul ze dus pas vlak voordat je ze gaat uitdelen (of voordat je ze zelf opeet 😉 ).
Zijn je koekjes alsnog zacht geworden, ook al heb je ze zonder vulling bewaard? Helaas bestaat de kans altijd dat dit gebeurt, bijvoorbeeld omdat het vocht niet weg kon in een luchtdichte trommel. Zelf gebruik ik het liefst metalen koektrommels, want hierbij kan het vocht ontsnappen via de kieren van de trommel.
Maar gelukkig is er een truc om koekjes weer knapperig te krijgen: leg een stukje brood of een bakje met (ongekookte) rijst in de trommel. Het brood of de rijst nemen het vocht op en jij hebt weer knapperige koekjes!
Op Laura’s Bakery staan nog veel meer koekjes baktips, lees ze allemaal en dan ben je een ware koekjes-pro.
Het was alweer veel te lang geleden dat ik hartige hapjes met bladerdeeg had gemaakt, dus ik kocht twee rollen bladerdeeg en ging aan de slag. Ik maakte twee verschillende borrelhapjes, onder andere deze pesto-roomkaas bladerdeeg spiralen. Ontzettend eenvoudig, maar zeker niet minder lekker.
Voor dit recept heb je eigenlijk maar 3 ingrediënten nodig: bladerdeeg, roomkaas en pesto. Ik breidde dat nog uit met een eitje voor een goudbruine kleur en gedroogde kruiden ter decoratie, maar die laatste twee zou je ook achterwege kunnen laten.
BAKTIP: Om de pesto-roomkaas bladerdeeg spiralen met ei te bestrijken gebruik ik zelf het liefst een siliconen bakkwast. Deze zijn makkelijk schoon te maken en vaatwasserbestendig.
Bladerdeeg spiralen zijn hier altijd favoriet als ik bladerdeeghapjes maak. Op een hele eenvoudige manier laat je een borrelhapje er toch heel erg leuk uitzien. Twisters zijn ook een vorm die ik graag maak. Deze bladerdeeg twisters met kruidenkaas en parmaham waren bijvoorbeeld heerlijk. Je kunt trouwens ook andere soorten deeg gebruiken voor twisters, deze pizza twisters waren bij iedereen favoriet.
Met ruim 150 recepten organiseer jij voortaan borrels waar iedereen op afkomt. De recepten zijn opgedeeld in verschillende hoofdstukken zodat je makkelijk kunt kiezen tussen borrelhapjes die je met of zonder oven maakt. Van bladerdeeghapjes en quiches tot gehaktballetjes en spiesjes. De sauzen, dips en spreads komen ook ruim aan bod!
Ik heb al heel wat borrels georganiseerd, groot en klein. En dan maak ik altijd zelf mijn borrelhapjes. Klinkt ingewikkeld en tijdrovend? Nee hoor! Ik houd namelijk van borrelhapjes die je snel en makkelijk kunt maken.
Het is ook handig als je niet alle borrelhapjes in een oven maakt, terwijl er iets in de oven staat kun je dan een ander hapje afronden zonder dat je uren moet wachten tot alles in de oven is geweest.
Over lekkere hapjes zonder oven gesproken, ik zal een paar van mijn favorieten op een rij zetten voor je. Deze kun je allemaal in een (frituur)pan maken. Vergeet voor een borrel ook de sauzen en dips niet, die maak je bijna ook allemaal zonder oven.
Deze borrelhapjes kun je allemaal maken op het moment dat je pesto-roomkaas bladerdeeg spiralen in de oven staan. Nou ja, niet letterlijk allemaal natuurlijk. Dat zou wel heel knap zijn in 15 minuten 😉 .
Ik gebruik vaak een rol vers bladerdeeg. Lekker makkelijk en bovendien erg lekker. Wanneer ik meer tijd heb, vind ik het ook leuk om mijn basisrecept voor bladerdeeg te maken. Heb je de vierkante plakjes uit de vriezer in huis? Ook die kun je gebruiken, voor dit recept is het wel handig om dan 6 plakjes aan elkaar te maken (2×3).
Niets aan de hand, alle bladerdeeghapjes die je zelf maakt worden zachter. Je kunt ze wel weer knapperig maken door ze weer even op te warmen in de oven. Al mijn tips over het bewaren van bladerdeeghapjes lees je hier.
Voor deze bladerdeeghapjes maakt het niet zoveel uit. Zelf heb ik altijd naturel roomkaas van Philadelphia in huis. Roomkaas met een smaakje is in ieder geval niet zo handig, omdat je de roomkaas in dit recept zelf op smaak brengt.
Hoera, mijn neefje is geboren! En ik ben nu dus officieel tante Laura. Geweldig vind ik dat en ik kan geen genoeg van hem krijgen. Deze geboorte citroencake met muisjes maakte ik al voordat mijn kleine neef geboren werd, maar ik vind het extra leuk om het recept nu met jullie te kunnen delen.
Hoewel er absoluut niks mis is met beschuit met muisjes, kan het ook heel leuk zijn om iets anders aan je kraamvisite te serveren. Ik hoor namelijk nogal eens dat hoogzwangere vrouwen tijdens de laatste weken voor de bevalling graag de keuken induiken. Enerzijds als afleiding, maar ook om de vriezer alvast vol te stoppen met gezonde maaltijden voor tijdens de kraamperiode. Wie weet heb je ook wel zin om deze geboortecake te bakken! Het is in ieder geval goed voor te bereiden.
Je hebt meerdere opties als je deze cake verder van tevoren wil maken voor je kraamvisite. Je kunt de cake alvast bakken en in losse stukken invriezen. De roomtopping kan bereid worden als het eenmaal zo ver is, deze is ongeveer drie dagen houdbaar in de koelkast. Je kunt de room ook los invriezen, dit zou ik dan in kleine porties doen.
Een andere optie is dat je de cake al maakt met roomtopping en op deze manier invriest, dan moet je wel de muisjes achterwege laten want deze zullen kleur afgeven. Dit heb ik zelf nog niet eerder zo gedaan, maar dit moet prima werken. Laat de cake ontdooien in de koelkast (en bewaar de cake hier ook tot het moment van serveren – vergeet de muisjes dan ook niet!).
En dan nog een tip voor iedereen met een zwangere om zich heen: verras kersverse ouders tijdens je kraamvisite met deze geboorte citroencake met muisjes. Zo neem je ze wat gedoe uit handen en lekker eten is nu eenmaal een geweldig cadeau.
BAKTIP: Voor het raspen van de citroen gebruik ik de rasp van Microplane. Deze heeft een goede grip en raspt erg fijn.
Ben jij net als ik dol op de feestdagen en dan eigenlijk vooral op het maken van leuke baksels daar omheen? Dan is Het Feestdagen Bakboek echt wat voor jou. Met dit boek bak je het hele jaar door voor de feestdagen en zelfs buiten de feestdagen om kun je dit boek er perfect bij pakken. Van koekjes en brownies tot desserts en prachtige taarten, voor ieder moment vind je een geschikt recept.
Als je zelfgemaakte hapjes aan je kraamvisite wil serveren, dan moet je die natuurlijk kunnen voorbereiden en lang kunnen bewaren. In de categorie ‘geboorte‘ staan inmiddels de nodige hapjes die hier heel geschikt voor zijn. Chocolade flikken (zie de foto hieronder) of chocoladeschotsen zijn goed voor te bereiden en gemakkelijk langer buiten de koelkast te bewaren.
Maar ook kleine donuts met muisjes of de geboorte sloffentaartjes (op de foto hieronder) kun je maken, die vries je dan gewoon in. Hou wel altijd in je achterhoofd dat de muisjes hun kleur afgeven in de koeling, dus decoreer ze pas vlak voor het serveren.
Heb jij binnenkort een babyshower en heb je de opdracht gekregen om iets lekkers te bakken voor de mama in spé? Dan heb ik de nodige inspiratie voor je. Voor een babyshower kan het leuk zijn om een combinatie van kleine zoete en hartige hapjes en een grote indrukwekkende taart op tafel te zetten. Aan jou de keuze natuurlijk wat je het liefste wil maken, maar het is wel heel gaaf om voor het pronkstuk van de tafel te gaan. Drie tips: