Witte chocolade-citroen tartelettes met frambozen

Gepost: 5 juli 2022 Laatst bewerkt: 18 juni 2024
Witte chocolade-citroen tartelettes met frambozen

Oh wat heb ik weer een heerlijk recept voor jullie: witte chocolade-citroen tartelettes met frambozen. De tartelettes zijn gevuld met een citroenroom en dat gaat nu eenmaal ontzettend goed samen met frambozen en pistachenoten. Met deze kleine taartjes scoor je niet alleen punten voor de smaak, maar ze zien er ook prachtig uit. Dubbel-win!

Hoe maak je witte chocolade-citroen tartelettes?

De basis van deze tartelettes zijn natuurlijk de knapperige, krokante bodems van zanddeeg. Daar begin je mee bij de bereiding van dit recept. Het fijne aan de bodems is dat je deze ook prima langer van tevoren kunt voorbereiden. Je kunt het deeg tot drie maanden invriezen of de afgebakken tartelette bodems zeker één tot twee weken in een afgesloten trommel bewaren. Als ze eenmaal gevuld zijn is dat natuurlijk een ander verhaal; zie hiervoor de bewaartip onder het recept.

BAKTIP: Nog op zoek naar een goede voorraaddoos om het zanddeeg in te bewaren? Ik ben fan van de vershouddozen van Mepal Cirqula. Deze zijn in meerdere formaten en vormen verkrijgbaar en sluiten luchtdicht af.

Voor de vulling van deze tartelettes heb ik gekozen voor een citroenroom. Het lekkerste is natuurlijk als je hiervoor je eigen lemon curd maakt, maar met een zelfgekochte lemon curd kan het ook prima. Je kunt ook eens afwisselen met een andere soort curd, zoals passievruchten curd of sinaasappel curd.

En dan als ‘kers’ op de taart: frambozen en pistachenoten. Je hoeft helemaal niet precies of goed in decoreren te zijn en alsnog is het een makkie om plaatjes van jouw taartjes te maken.

BAKTIP: Zorg ervoor dat je deeg goed koud is als je het in de tartelette ringen gaat verwerken. Hierdoor krijg je een straks resultaat en het voorkomt dat je deeg zal inzakken.

Witte chocolade - citroen tartelettes met frambozen (1)

Wat zijn tartelettes?

Tartelettes zijn kleine Franse taartjes en over het algemeen zijn tartelettes zoet. Tartelette bodems worden gemaakt met een pâte sablée, een klassiek zanddeeg, waardoor ze lekker krokant zijn. Dit zanddeeg bak je af in kleine losse bakringen  (mijn bakringen zijn 8 cm in doorsnede), maar het kan natuurlijk ook in andere vormpjes.

Met de vulling van tartelettes kun je eigenlijk oneindig veel kanten op. In deze witte chocolade-citroen tartelettes met frambozen koos ik voor een lemon curd room als vulling, maar ook een gezouten karamelspread, dulce de leche, chocolade ganache, een passievruchten curd of ga zo maar door kan heerlijk zijn als vulling.

Om jullie een nog beter idee te geven zal ik een aantal lekkere tartelette recepten op een rijtje zetten, wie weet kun je een keer een high tea geven met tartelette thema:

 

Witte chocolade - citroen tartelettes met frambozen (2)

 

Witte chocolade-citroen tartelettes met frambozen

Opslaan
Recept afdrukken

4.54 van 15 stemmen

Witte chocolade-citroen tartelettes met frambozen

Wat een plaatjes zijn deze witte chocolade-citroen tartelettes met frambozen! En ook nog eens erg lekker.
Porties: 10

Ingrediënten

  • 10 tartelettes volgens recept
  • 200 gram roomkaas
  • 100 gram witte chocolade
  • 100 ml zure room
  • 4 el lemon curd volgens recept
  • 250 gram frambozen
  • pistachenoten geroosterd

Instructies

  • Bak de tartelettes volgens het recept. Laat de tartelette bodems volledig afkoelen voordat je verder gaat.
  • Mix voor de vulling de roomkaas zacht in een mengkom. Smelt de witte chocolade au bain-marie. Laat even afkoelen en meng dan voorzichtig door de roomkaas (terwijl je blijft mixen) tot het een glad mengsel is.
  • Meng ook de lemon curd en de zure room door het mengsel totdat het één geheel is. Doe de room in een spuitzak (met een grote, gladde spuitmond) en vul de tartelette bodems met de room. Top af met de frambozen.
  • Laat minstens 2 uur opstijven in de koelkast (in een afgesloten doos). Vlak voor het serveren hak je een handje pistachenoten grof en strooi je deze over de tartelettes.
Tips

De zure room kun je eventueel ook door volle Griekse yoghurt vervangen of voor een luchtiger resultaat door opgeklopte slagroom.
Bewaren

De bodems blijven in een afgesloten trommel zeker twee weken goed. Eenmaal gevuld bewaar je de tartelettes 2-3 dagen afgedekt in de koelkast. Als je wilt voorkomen dat de tartelette bodems slof worden in de koeling dan moet je ze even insmeren met gesmolten witte chocolade.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

4 reacties

  1. Mari schreef:

    Dit lijkt me heerlijk! Je geeft de tip om de tartelettes in te smeren met witte chocolade om ze vers te houden, bedoel je dan op de binnenkant van de tartelettes, op de bodem, of juist rondom aan de buitenkant?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Daarmee bedoel ik de gehele binnenkant.

  2. Nienke schreef:

    Kun je de gemaakte citroenroom een dag (of 2) van tevoren maken en in een afgesloten bak bewaren?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik heb het zelf niet getest, maar vermoed dat deze room dan wat te stevig wordt om nog te verwerken. Wellicht kun je het weer wat opkloppen, maar dat zul je moeten testen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept