Vanillecake zonder ei

16 januari 2021
Vanillecake zonder ei
37

Mijn vanillecake is het meest populaire recept van Laura’s Bakery en ik kan jullie geen ongelijk geven! Regelmatig krijg ik de vraag of deze cake ook zonder ei te maken is en zo ja, hoe dan? Ik ben er afgelopen maand mee aan de slag gegaan en kan jullie vertellen dat er twee misbaksels de prullenbak in zijn gegaan. Want ik ben natuurlijk niet zomaar tevreden met een recept voor vanillecake zonder ei. Uiteindelijk heb ik de basis van deze Amerikaanse blog aangehouden en hier mijn eigen versie van gemaakt voor jullie. Heerlijk is de cake geworden!

Zoals je kunt zien heb ik de cake qua ingrediënten zo klassiek mogelijk gehouden, roomboter mocht niet ontbreken vond ik. Toch proef je het verschil wel degelijk met een cake waar wél eieren in zitten. Het resultaat is er absoluut niet minder lekker om, maar de structuur is bijvoorbeeld zachter. Normaal gesproken zorgen eieren er in een cake o.a. voor dat de cake mooi rijst tijdens het bakken, maar dat wordt in dit geval opgevangen door de combinatie van azijn en bakpoeder.

Binnenkort ga ik ook aan de slag met een plantaardige, vegan cake. Jullie zullen alleen nog iets langer moeten wachten voordat dat recept online komt.

Vanillecake zonder ei

Ben je dol op vanillecake maar moet je deze i.v.m. een allergie zonder ei maken? Dat komt goed uit, speciaal voor jou ontwikkelde ik dit ei-vrije vanillecake recept.
Porties: 16 personen
20×20 cm bakvorm

Ingrediënten

  • 115 gram ongezouten roomboter
  • 200 gram fijne kristalsuiker
  • 250 gram (patent)bloem
  • 1,5 tl bakpoeder
  • 1 flinke snuf zout
  • 1 tl vanille extract
  • 225 ml melk
  • 1 el azijn of citroensap

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 170 °C (boven-en onderwarmte) en zet een ingevette en bebloemde bakvorm van 20×20 cm klaar.
  • Mix de suiker en de boter in een kom tot het romig is en licht van kleur.
  • Neem twee nieuwe kommen, mix in de ene het vanille extract, melk en azijn. Meng in de andere kom de bloem, bakpoeder en zout. Voeg dit in delen toe aan het suiker-botermengsel terwijl je kort mixt. Begin met een deel van het bloemmengsel en eindig hier ook weer mee totdat beide kommen in het mengsel zijn opgenomen. Mix niet te lang.
  • Giet het beslag in de bakvorm en bak in 45 minuten gaar in de oven, of totdat de cakeprikker er schoon uitkomt nadat je in het midden van de cake geprikt hebt.
  • Laat de cake een kwartier afkoelen in de oven en laat daarna volledig afkoelen in de vorm buiten de oven. Haal daarna eruit om naar jouw smaak te decoreren. Ook zonder decoratie erg lekker!
Tips

Dit recept voor ei-vrije vanillecake leent zich ook goed om in drie dunnere lagen voor een laagjestaart af te bakken; gebruik dan bakvormen van 18-20 cm en bak tegelijkertijd gaar in 20-25 minuten.

Ik heb nog niet geprobeerd om de cake in een klassieke cakevorm te maken, maar mocht je dat willen proberen dan moet de baktijd verlengd worden.

Ik hoor van veel lezers dat de cake gemakkelijk vegan te maken is door het gebruik van plantaardige (harde) margarine en een plantaardige melk naar keuze.

Bewaren

Bewaar de cake net zoals je dat met een 'normale' cake zou doen. Je leest er hier meer over.

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

42 reacties

  1. Marjolijn schreef:

    Leuk! Super bedankt!

  2. Corrinne schreef:

    Hij is ook makkelijk te veganizen! Met plantaardige melk en plantaardige boter (margarine).

    1. Laura's Bakery schreef:

      Heb je al geprobeerd of dat een net zo goed resultaat geeft? Zou super zijn!

      1. Corrinne schreef:

        Ja! Met Flora ongezouten plantboter en gezoete sojamelk. Hij was heerlijk! Maar hij moest wel 5 minuten langer in de oven…

        1. Laura's Bakery schreef:

          Ah super! Dank voor het delen!

  3. Ella schreef:

    Kan het ook met een kleinere / grotere bakvorm, want ik heb de maat van dit recept niet

    1. Amanda schreef:

      U kunt zo het recept aanpassen na de bakvorm… ☺
      Misschien dat hij dan wat langer in de oven moet omdat dit een lage bakvorm is en geen cake vorm

    2. Laura's Bakery schreef:

      Een grotere bakvorm kan zeker, dan is de baktijd ook iets korter omdat een dunnere cakelaag sneller gaar bakt. Of je kunt het omrekenen naar de maat die jij hebt: https://www.laurasbakery.nl/recepten-omrekenen/

  4. misuden schreef:

    Voor mij een erg bruikbaar recept en deze vanille cake ga ik zeker maken. Ik ben hindoe en tijdens onze godsdienstige feestdagen mag er geen vlees, vis en ei gegeten worden. Dus dit is een TOP recept. Dank je wel.

  5. Chantelle schreef:

    Ik had alles in huis, en heb de cake meteen gemaakt. Hij is echt heerlijk! Echt de lekkerste ei-vrije cake die ik ooit op heb! En dat zegt wel wat, want ik heb door mij ei intolerantie al menig rector geprobeerd.

    1. Chantelle schreef:

      Rector moet recept zijn.

    2. Laura's Bakery schreef:

      Wat ontzettend fijn om te lezen!

  6. Tamara schreef:

    De Flora plant boter leent zich heel goed als vervanging voor de boter heb ik gemerkt! Dan heb je een vegan versie, met sojamelk. Als je hem in een klassieke vorm bakt, moet je de baktijd dan gewoon op 60 minuten zetten, als bij een normale cake?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Heb je dat ook al getest met dit recept? Ben ik (en lezers waarschijnlijk ook) erg benieuwd naar, het is niet altijd zomaar 1:1 te vervangen helaas. In de klassieke vorm heb ik het nog niet getest, zie in het recept mijn opmerkingen daarover. Hoor het graag als je aan het testen slaat! 😀

      1. Tamara schreef:

        Hoi Laura, ja ik heb het getest met de plantboter van Flora dus en ik was vervolgens vergeten dat ik die had gebruikt en niet de normale roomboter! Niemand merkte verschil en ik vond de cake zelfs iets zachter/minder droog dan met roomboter! Heb m in de klassieke vorm gebakken, 60 minuten was voldoende, al zou ik volgende keer wellicht 55 minuten doen met mijn oven, dat i een beetje uitproberen…

        1. Laura's Bakery schreef:

          Wat een goede tips! Dankjewel voor het delen! Logisch dat de structuur zachter is met plantaardige boter (daar zich meer olie in en roomboter stijft op nadat de cake afkoelt), hij hoort hoe dan ook absoluut niet droog te zijn trouwens 🙂

        2. Moniek schreef:

          Welke maatvorm cake heb je gebruikt 25 cm

          1. Laura's Bakery schreef:

            Zie stap 1, ik heb een 20×20 bakvorm gebruikt.

  7. Julie schreef:

    Wat fijn dat er ook aan mensen met allergieën en intoleranties wordt gedacht. Ik ben allergisch voor ei en melk, maar als ik dan in dit recept de boter en de melk vervang door plantaardige varianten, komt dat helemaal goed.

  8. Margriet schreef:

    Oh deze ga ik maken voor mijn kleindochter met een gluten lactose en ei intolerantie.
    Dus ik gebruik glutenvrije bloem en lactosevrij boter in de plaats.

  9. Mia Beelen schreef:

    ik heb de suiker vervangen door Zusto maar deze vormt samen met de boter, klonters. Ik heb het beslag wel verder afgewerkt en de cake gebakken maar de klonters zijn niet verdwenen. De cake op zich is wel lekker maar lijkt van structuur meer op suikerbrood. Dus volgende maal ga ik de boter wel romig kloppen maar, zoals ik steeds doe, de Zusto onder het bakmeel mengen en dan toevoegen. Of heeft iemand nog een ander idee ?

  10. Yasmijn schreef:

    Zou deze graag maken zonder suiker! Kan ik dit weglaten of moet ik er iets anders voor in de plaats doen?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat is helaas niet zo makkelijk te zeggen, je kan het in ieder geval niet zomaar weglaten.

  11. Maaike schreef:

    Zou je de bloem kunnen vervangen door een glutenvrij product?

    Ik ben leerkracht en moet rekening houden met ei-, koemelk- en glutenallergieën..

      1. Maaike schreef:

        Dank je wel! Ga het eens rustig lezen 😄

  12. Ellen schreef:

    Wat een fijn recept! Hoeveel cupcake-vormpjes kun je met deze hoeveelheid beslag vullen? En dan 25 minuten baktijd aanhouden? Dankjewel 🙂

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat durf ik niet te zeggen, maar als je het getest hebt hoor ik het graag!

  13. Flo schreef:

    Ik vond dit recept omdat ik iets wilde maken voor een jarige, en we geen eieren meer hadden. Nu wil ik nooit meer cake met ei bakken, haha. Wat is deze ontzettend lekker! Heel erg bedankt 🙂

  14. Rani schreef:

    Omggg het is echt heerlijk! Ik heb vanille essence vervangen door cola essence en er een beetje rode kleurstof bijgedaan. Het ziet er nu prachtig roze uit, maar het smaakt ook echt lekker. Ik mis de ei totaal niet 😍👌🏽 Bedankt voor dit recept 😉

  15. Anne schreef:

    Haai! Hoeveel gram is 1,5 theelepel bakpoeder? Mijn theelepels zijn altijd klein en zo’n maatlepeltje weer super groot… thnx! 🙂

    1. Laura Kieft schreef:

      Een tl heeft een inhoud van 5 ml, precies wat de speciale maatschepjes zijn dus.

  16. De Pauw schreef:

    De cake staat nu in de oven met plantaardige boter, kokosmelk en glutenvrije bloem. Het deeg proefde al lekker, ik ben heel curieus.

  17. Anne schreef:

    Omg!! Zo lekker!! Ik volg een histamine vrij dieet en helaas kun je dan maar zo weinig eten. Valt zoveel af. Maar dit is heerlijk! Eindelijk weer iets normaals en waar ik ook goed mee kan variëren 😍 ik mag geen vanille maar zonder is ook super lekker. Volgende keer ga ik m met carobe poeder proberen om een beetje choco gevoel te krijgen

  18. Eva schreef:

    Hi Laura, ik heb de cake vandaag gemaakt.
    Ik had geen eieren en wilde wel aan de bak. Ik heb hem gepersonaliseerd door een deel bloem te vervangen door amandelmeel en met toevoeging van fruit (verse frambozen en blauwe bessen, rozijnen) en dan is hij (ook) heerlijk! (Natuurlijk wel de verhouding droog-nat aangepast). Dank iig voor het aanleveren van de basis.

    1. Eva schreef:

      En 16 porties.. met 4-man/vrouw is hij zojuist op gegaan.. 😅

  19. L weber schreef:

    Hoi Laura! Ik heb dit recept uitgeprobeerd omdat ik op school iets moest maken wat te maken had met verschillende eetgewoontes, ik heb de vegan versie met ongezoete sojamelk en flora plantboter ongezouten. Hij is in een klassieke vorm gebakken en zat op 170 graden 55/60 minuten in! Ik vond hem lekker, maar hij was iets vaster en een beetje droger. Superbedankt!

  20. Gabie Kusters schreef:

    Hoi Laura, wat fijn een ei vrij recept! Zou je de melk door karnemelk kunnen vervangen? Groetjes Gabie

    1. Laura Kieft schreef:

      Dat zou zeker moeten lukken, zal wel wat invloed hebben op de smaak.

      1. Gabie Kusters schreef:

        Oh fijn, ik vind je red velvet met karnemelk echt heel lekker. Ik heb hem net met melk gemaakt. Ziet er heel mooi uit. Ga ik de volgende keer met karnemelk proberen. Dat wordt beter verdragen 😊. Dank je wel! Wij genieten enorm van je recepten.

  21. Lisanne schreef:

    Hoi Laura, zou je me kunnen adviseren? Ik wil graag onze eigen bruidstaart ei-vrij maken vanwege allergieën. Het moet echt een gestapelde taart worden van 3 lagen. Is dit recept, ondanks het ontbreken van ei, stevig genoeg daarvoor, denk je? Veel ei-vrije baksels zijn wat zachter in mijn ervaring. Dank je wel!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat is het zeker denk ik, maar het lijkt me dat je het ook zelf eerst zult proefbakken?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *