Mijn vanillecake is het meest populaire recept van Laura’s Bakery en ik kan jullie geen ongelijk geven! Regelmatig krijg ik de vraag of deze cake ook zonder ei te maken is en zo ja, hoe dan? Ik ben er afgelopen maand mee aan de slag gegaan en kan jullie vertellen dat er twee misbaksels de prullenbak in zijn gegaan. Want ik ben natuurlijk niet zomaar tevreden met een recept voor vanillecake zonder ei. Uiteindelijk heb ik de basis van deze Amerikaanse blog aangehouden en hier mijn eigen versie van gemaakt voor jullie. Heerlijk is de cake geworden!
Zoals je kunt zien heb ik de cake qua ingrediënten zo klassiek mogelijk gehouden, roomboter mocht niet ontbreken vond ik. Toch proef je het verschil wel degelijk met een cake waar wél eieren in zitten. Het resultaat is er absoluut niet minder lekker om, maar de structuur is bijvoorbeeld zachter. Normaal gesproken zorgen eieren er in een cake o.a. voor dat de cake mooi rijst tijdens het bakken, maar dat wordt in dit geval opgevangen door de combinatie van azijn en bakpoeder.
Binnenkort ga ik ook aan de slag met een plantaardige, vegan cake. Jullie zullen alleen nog iets langer moeten wachten voordat dat recept online komt.
Leuk! Super bedankt!
Hij is ook makkelijk te veganizen! Met plantaardige melk en plantaardige boter (margarine).
Heb je al geprobeerd of dat een net zo goed resultaat geeft? Zou super zijn!
Ja! Met Flora ongezouten plantboter en gezoete sojamelk. Hij was heerlijk! Maar hij moest wel 5 minuten langer in de oven…
Ah super! Dank voor het delen!
Kan het ook met een kleinere / grotere bakvorm, want ik heb de maat van dit recept niet
U kunt zo het recept aanpassen na de bakvorm… ☺
Misschien dat hij dan wat langer in de oven moet omdat dit een lage bakvorm is en geen cake vorm
Een grotere bakvorm kan zeker, dan is de baktijd ook iets korter omdat een dunnere cakelaag sneller gaar bakt. Of je kunt het omrekenen naar de maat die jij hebt: https://www.laurasbakery.nl/recepten-omrekenen/
Voor mij een erg bruikbaar recept en deze vanille cake ga ik zeker maken. Ik ben hindoe en tijdens onze godsdienstige feestdagen mag er geen vlees, vis en ei gegeten worden. Dus dit is een TOP recept. Dank je wel.
Ik had alles in huis, en heb de cake meteen gemaakt. Hij is echt heerlijk! Echt de lekkerste ei-vrije cake die ik ooit op heb! En dat zegt wel wat, want ik heb door mij ei intolerantie al menig rector geprobeerd.
Rector moet recept zijn.
Wat ontzettend fijn om te lezen!
De Flora plant boter leent zich heel goed als vervanging voor de boter heb ik gemerkt! Dan heb je een vegan versie, met sojamelk. Als je hem in een klassieke vorm bakt, moet je de baktijd dan gewoon op 60 minuten zetten, als bij een normale cake?
Heb je dat ook al getest met dit recept? Ben ik (en lezers waarschijnlijk ook) erg benieuwd naar, het is niet altijd zomaar 1:1 te vervangen helaas. In de klassieke vorm heb ik het nog niet getest, zie in het recept mijn opmerkingen daarover. Hoor het graag als je aan het testen slaat! 😀
Hoi Laura, ja ik heb het getest met de plantboter van Flora dus en ik was vervolgens vergeten dat ik die had gebruikt en niet de normale roomboter! Niemand merkte verschil en ik vond de cake zelfs iets zachter/minder droog dan met roomboter! Heb m in de klassieke vorm gebakken, 60 minuten was voldoende, al zou ik volgende keer wellicht 55 minuten doen met mijn oven, dat i een beetje uitproberen…
Wat een goede tips! Dankjewel voor het delen! Logisch dat de structuur zachter is met plantaardige boter (daar zich meer olie in en roomboter stijft op nadat de cake afkoelt), hij hoort hoe dan ook absoluut niet droog te zijn trouwens 🙂
Welke maatvorm cake heb je gebruikt 25 cm
Zie stap 1, ik heb een 20×20 bakvorm gebruikt.
Wat fijn dat er ook aan mensen met allergieën en intoleranties wordt gedacht. Ik ben allergisch voor ei en melk, maar als ik dan in dit recept de boter en de melk vervang door plantaardige varianten, komt dat helemaal goed.
Oh deze ga ik maken voor mijn kleindochter met een gluten lactose en ei intolerantie.
Dus ik gebruik glutenvrije bloem en lactosevrij boter in de plaats.
ik heb de suiker vervangen door Zusto maar deze vormt samen met de boter, klonters. Ik heb het beslag wel verder afgewerkt en de cake gebakken maar de klonters zijn niet verdwenen. De cake op zich is wel lekker maar lijkt van structuur meer op suikerbrood. Dus volgende maal ga ik de boter wel romig kloppen maar, zoals ik steeds doe, de Zusto onder het bakmeel mengen en dan toevoegen. Of heeft iemand nog een ander idee ?
Zou deze graag maken zonder suiker! Kan ik dit weglaten of moet ik er iets anders voor in de plaats doen?
Dat is helaas niet zo makkelijk te zeggen, je kan het in ieder geval niet zomaar weglaten.
Zou je de bloem kunnen vervangen door een glutenvrij product?
Ik ben leerkracht en moet rekening houden met ei-, koemelk- en glutenallergieën..
Hier vind je wat handige tips: https://www.laurasbakery.nl/glutenvrij-bakken-doe-je-zo/
Dank je wel! Ga het eens rustig lezen ?
Wat een fijn recept! Hoeveel cupcake-vormpjes kun je met deze hoeveelheid beslag vullen? En dan 25 minuten baktijd aanhouden? Dankjewel 🙂
Dat durf ik niet te zeggen, maar als je het getest hebt hoor ik het graag!
Ik vond dit recept omdat ik iets wilde maken voor een jarige, en we geen eieren meer hadden. Nu wil ik nooit meer cake met ei bakken, haha. Wat is deze ontzettend lekker! Heel erg bedankt 🙂
Omggg het is echt heerlijk! Ik heb vanille essence vervangen door cola essence en er een beetje rode kleurstof bijgedaan. Het ziet er nu prachtig roze uit, maar het smaakt ook echt lekker. Ik mis de ei totaal niet ??? Bedankt voor dit recept 😉
Haai! Hoeveel gram is 1,5 theelepel bakpoeder? Mijn theelepels zijn altijd klein en zo’n maatlepeltje weer super groot… thnx! 🙂
Een tl heeft een inhoud van 5 ml, precies wat de speciale maatschepjes zijn dus.
De cake staat nu in de oven met plantaardige boter, kokosmelk en glutenvrije bloem. Het deeg proefde al lekker, ik ben heel curieus.
Omg!! Zo lekker!! Ik volg een histamine vrij dieet en helaas kun je dan maar zo weinig eten. Valt zoveel af. Maar dit is heerlijk! Eindelijk weer iets normaals en waar ik ook goed mee kan variëren ? ik mag geen vanille maar zonder is ook super lekker. Volgende keer ga ik m met carobe poeder proberen om een beetje choco gevoel te krijgen
Hi Laura, ik heb de cake vandaag gemaakt.
Ik had geen eieren en wilde wel aan de bak. Ik heb hem gepersonaliseerd door een deel bloem te vervangen door amandelmeel en met toevoeging van fruit (verse frambozen en blauwe bessen, rozijnen) en dan is hij (ook) heerlijk! (Natuurlijk wel de verhouding droog-nat aangepast). Dank iig voor het aanleveren van de basis.
En 16 porties.. met 4-man/vrouw is hij zojuist op gegaan.. ?
Hoi Laura! Ik heb dit recept uitgeprobeerd omdat ik op school iets moest maken wat te maken had met verschillende eetgewoontes, ik heb de vegan versie met ongezoete sojamelk en flora plantboter ongezouten. Hij is in een klassieke vorm gebakken en zat op 170 graden 55/60 minuten in! Ik vond hem lekker, maar hij was iets vaster en een beetje droger. Superbedankt!
Hoi Laura, wat fijn een ei vrij recept! Zou je de melk door karnemelk kunnen vervangen? Groetjes Gabie
Dat zou zeker moeten lukken, zal wel wat invloed hebben op de smaak.
Oh fijn, ik vind je red velvet met karnemelk echt heel lekker. Ik heb hem net met melk gemaakt. Ziet er heel mooi uit. Ga ik de volgende keer met karnemelk proberen. Dat wordt beter verdragen ?. Dank je wel! Wij genieten enorm van je recepten.
Hoi Laura, zou je me kunnen adviseren? Ik wil graag onze eigen bruidstaart ei-vrij maken vanwege allergieën. Het moet echt een gestapelde taart worden van 3 lagen. Is dit recept, ondanks het ontbreken van ei, stevig genoeg daarvoor, denk je? Veel ei-vrije baksels zijn wat zachter in mijn ervaring. Dank je wel!
Dat is het zeker denk ik, maar het lijkt me dat je het ook zelf eerst zult proefbakken?
Kun je de vanille extract ook vervangen door vanillesuiker?
Dat kan maar dat heeft niet dezelfde intensiteit als extract, je zou dan denk ik beter bijvoorbeeld (een deel van) de suiker kunnen vervangen voor vanillesuiker en het extract achterwege laten.
Bedankt voor het recept. Mijn dochtje heeft ei allergie en ik wilde toch iets lekker voor haar maken als ze 1 jaar wordt. Heb het vandaag geprobeerd, maar ze zijn wel mega zoet! Ik heb de helft van het recept gebruikt. Hoe kan het dat hij veel zoeter smaakt dan cake mét ei? Heb een week geleden een ander recept geprobeerd, maar dat was nóg zoeter.
Het baksel was wel mooi gelukt trouwens, dus het recept is top, alleen het mag wel iets minder zoet.
Ik durf het niet te zeggen. Mocht je het gaan testen met minder suiker én het resultaat blijft lekker, dan lees ik dat heel graag terug! 🙂
Hi Laura,
Is het ook mogelijk om met dit recept cupcakes te bakken?
Met vriendelijke groeten,
M
Dat heb ik zelf niet getest, maar kun je zeker proberen 🙂
het werkte niet de buitenkant werd goed maar de binnenkant bleef gewoon niet gaar
De cupcakes heb je het nu over?
over dit recept ja
Wat gek, dat klinkt alsof er dan iets mis is gegaan. Het kan per oven ook verschillen hoe lang de cake nodig heeft.
nou de buitenkant was dus droog en de binnenkant liep er gewoon uit
Dan is er ergens iets mis gegaan helaas.
Hoi laura
Ik heb je recept gebruikt voor glutenvrije cake en ei vrij cake heb het een beetje aangepast en dit was het resultaat
Ik gebruikte de
tranis mix bloem pateserie brood met 7.5 gr bakpoeder
Ik gebruikte een Peer en een appel 200 gr in
totaal
225 vegan drink melk
En snuf zout
Ik gebruikte ook een gewone cake vorm
1 uurtje de oven in en 15 mee laten afkoelen in de oven er uit halen verder afkoelen en uitstoten op afkoel rek
En sullen maar
Mijn man heeft pku vandaar geen ei en speciale bloem
115 gr boter
1eetlepel azijn
1tl vanille Extrakt
1sl sukrin suiker
Ik heb er een taartje van gemaakt in een bakvorm van 18 cm voor mijn kindje zijn eerste verjaardag. Hij is allergisch voor eieren en hoewel hij er waarschijnlijk amper van zou eten wilde ik het risico toch niet nemen. Ik heb er zelf ook een stuk van gegeten, zo lekker was hij,en de anderen konden het ook bijna niet geloven dat hij zonder eieren gemaakt was. Heerlijk!
Ik heb net met dit recept cupcakes gemaakt. Ipv gewone boter gebruikte ik Bartolli en ipv gewone milk havermelk. Ik haalde 16 cupcakes uit het recept.
Hallo Laura, ik wil vanmiddag deze cake maken voor een groep van 10 personen, dus ik gebruik een rechthoekige bakvorm. Heb geprobeerd je omreken methode te gebruiken, maar het werkt niet. Doe ik iets verkeerd? Ik woon in Kenya, kan dat de reden zijn? Ik hoor graag; van je.
Hartelijke groeten Wilma
Wat werkt er precies niet? Vul goed de afmetingen in, dan zou het moeten werken, ongeacht vanuit waar je het invult.