Citroen-maanzaad wafels met lemon curd

Citroen-maanzaad wafels met lemon curd
36

Deze citroen-maanzaad wafels met lemon curd zijn een echt feestontbijt, dat kan ik je alvast beloven. Citroen-maanzaad is natuurlijk een klassieke combinatie. Ik heb er al meerdere lekkere recepten mee online staan, zoals shortbread koekjes en muffins. Ik hou er nu eenmaal erg van en jullie volgens mij ook. Dit keer verwerkte ik het in mijn basisrecept voor ontbijt wafels, die ik serveerde met Griekse yoghurt en lemon curd. Het resultaat was ongelofelijk lekker, hier wil ik elke ochtend wel mee ontbijten. Grote kans dat ik er voor mijn kerstontbijt weer mee aan de slag ga.

Citroen-maanzaad wafels met lemon curd

Met deze heerlijke citroen-maanzaad wafels met lemon curd en Griekse yoghurt word je ontbijt meteen heel feestelijk!
Porties: 6 stuks

Ingrediënten

 • 380 gram bloem
 • 1 el bakpoeder
 • snuf zout
 • 2 el fijne kristalsuiker
 • 2 el maanzaad
 • 1 flinke citroen sap en rasp
 • 2 eieren (M)
 • 380 ml melk
 • 6 el olie
 • 1 tl vanille extract

TOPPING

 • 200 gram lemon curd
 • 250 gram Griekse yoghurt (of slagroom)

Instructies

 • Doe de droge ingrediënten -bloem, bakpoeder, zout, suiker en maanzaad- in een kom en roer met een garde door elkaar.
 • Voeg dan citroensap- en rasp, eieren, melk, olie en vanille extract toe. Klop met de garde tot een egaal beslag.
 • Verhit je wafelijzer en vet deze in. Ik gebruik hiervoor een bakspray.
 • Afhankelijk van de grootte van je ijzer, vul je de platen met 1,5-2 ijslepels beslag. Ik gebruikte bij dit recept een erg groot ijzer, dus dat waren zelfs 3 ijslepels. Sluit het wafelijzer en bak tot ze goudbruin beginnen te kleuren. Hoe lang dat duurt verschilt per ijzer. Bij mij hadden ze ongeveer 5-7 minuten nodig.
 • Eenmaal uit het ijzer leg je ze op een rooster om af te koelen. Serveer met de Griekse yoghurt en de lemon curd.
Tips

Ik gebruikte in dit recept een groot wafelijzer, daarmee kun je 6 flinke wafels (zoals op de foto te zien) maken. Gebruik je de vorm die ik ook in dit basisrecept gebruikte? Dan kun je 10 wafels uit dit beslag halen.

Bewaren

Afgebakken wafels zijn in een afgesloten bak drie dagen houdbaar buiten de koelkast, of tot drie maanden in de vriezer. Het beslag zelf zou ik meteen afbakken en niet bewaren.

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

10 reacties

 1. Nathalie schreef:

  Dit klinkt als een heerlijk recept! Zelf lactose intollerant, maar kan ik dan de melk met dezelfde verhouding vervangen voor amandelmelk?

 2. Conny schreef:

  Jammer genoeg kon ik niet aan maanzaad komen, supermarkten hebben het blijkbaar niet in hun assortiment.
  Ik heb de helft van de ingrediënten gepakt, de smaak is heerlijk, ook zonder maanzaad.
  Alleen plakte het deeg erg aan het wafelijzer, ook na wat royaler insmeren met boter.
  Wat gaat er mis bij mij?

  1. Laura's Bakery schreef:

   Wat gek! Heb je dit nooit met andere wafelrecepten? Ik zou denken dat het aan je ijzers ligt, of dat de wafels misschien nog niet gaar waren of het ijzer niet heet genoeg. Zelf heb ik geen ervaring met het insmeren met boter, dat doe ik altijd met een bakspray.

   1. Conny schreef:

    Nee, ik had het anders niet met andere wafelrecepten. Maar misschien ligt het inderdaad aan mijn ijzers, ik had hem namelijk al jaren niet meer gebruikt.

  2. Anita schreef:

   Supermarkten hebben wel degelijk gewoon maanzaad hoor, staat bij de potjes kruiden zoals van verstegen. AH heeft het, jumbo, hoogvliet…..

   1. Conny schreef:

    klopt, maar niet alle AH en Jumbo winkels hebben het in hun assortiment.

 3. Jasmina schreef:

  Hoi Laura,
  Heb je nog een tip hoe je ze nog “fluffier“ kan maken? Heb het gevoel dat ze bij mij niet zo zacht uit het ijzer kwamen. Verder waren ze wel super lekker!

  1. Laura's Bakery schreef:

   Waren ze compact van binnen bedoel je? Het zijn nl ook geen fluffy wafels, ze hebben juist een klein krokant randje. Als je ze iets fluffier wil moet je meer bakpoeder toevoegen en ik zou de suiker volledig weglaten.

   1. Jasmina schreef:

    Super! Dat probeer ik dan snel even uit!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *