Basisdeeg voor quiche en hartige taart

177

basisdeeg-quiche-hartige-taart-1a

Misschien is het je wel opgevallen dat er de afgelopen weken een bepaald thema is ontstaan in de hartige avondmaaltijden die ik vrijwel elke maandag online zet. Waar ik de categorie koken vrij algemeen begon en gewoon mijn favoriete gerechten met jullie deelde, zocht ik een manier waarop deze categorie beter aansloot bij Laura’s Bakery. En dat bleek simpel te zijn: elk gerecht moest uit de oven komen. Iets wat ik gelukkig niet moeilijk vind, want ik maak heel erg graag ovenschotels en andere gerechten uit de oven. Ook quiches bijvoorbeeld, al greep ik dan meestal nog wel naar een kant-en-klare bodem. Dat moest maar eens veranderen vond ik, dus ging ik aan de slag met een basisdeeg voor quiche en hartige taart. Supersimpel en veel lekkerder. Vandaag geef ik jullie mijn basisrecept!

basisdeeg-quiche-hartige-taart-2a

Basisdeeg voor quiche en hartige taart

Een kant-en-klare bodem voor hartige taarten is verleden tijd. Met dit basisrecept maak je de het lekkerste basisdeeg voor quiche en hartige taart helemaal zelf!
Porties: 1 vorm van maximaal 28 cm

Ingrediënten

 • 300 gram bloem
 • 150 gram ongezouten roomboter
 • snuf zout
 • 1 ei (M)
 • 2-3 el koud water

Instructies

 • Het maken van het deeg is simpel. Doe de bloem, boter, zout, het ei en 2 eetlepels water in een kom en mix dit tot een mooi deeg. Is het nog wat kruimelig, voeg dan de derde eetlepel water toe. Je moet een stevig deeg hebben, maar het mag niet té droog zijn. Verpak het deeg in keukenfolie en laat het een half uurtje rusten in de koelkast. Ondertussen kun je vast beginnen aan de vulling voor je quiche.
 • Rol het deeg uit op een met bloem bestoven oppervlak tot het iets groter is dan de vorm die je wilt bekleden. Om de vorm te bekleden, rol ik de lap deeg altijd om mijn deegroller, dan zet ik de vorm neer en rol ik het boven de bakvorm weer voorzichtig uit. Druk het deeg goed aan in de hoekjes van de vorm en snijd de overtollige randjes weg, prik met een vork gaatjes in de bodem.
 • Wat betreft de baktijd en oventemperatuur, dat is per quiche verschillend. Maar voor elke quiche (en hartige taart) kun je wel aanhouden dat je deze bodem kunt gebruiken. Zodra je de gaatjes in de bodem hebt geprikt, volg je verder gewoon de stappen van het recept voor je quiche of hartige taart.
Bewaren

In de koelkast 2-3 dagen te bewaren.

basisdeeg-quiche-hartige-taart-3a

Wat vind jij van dit recept?

3.6 (35 stemmen)

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

75 reacties

 1. hier was ik al even naar op zoek, handig recept!

 2. Teuni schreef:

  Nog een tip voor het aandrukken van de randjes. Gebruik een stukje bebloemd deeg als aandrukkussentje.

 3. Janneke schreef:

  Is het niet nodig om de vorm in te vetten en te bestrooien met paneermeel?
  Sinds ik dat doe is blijft de bodem lekker knapperig en niet vochtig van de vulling.

  1. Laura schreef:

   vorm vet ik nooit in, bij blijft ook nooit plakken (omdat er nog een restje bloem aan het deeg zit). Paneermeel doe ik soms wel, maar dat is echt afhankelijk van het verdere recept/de vulling.

  2. Nathalie schreef:

   Hoi hoi Laura,

   Even een vraag kan ik met deze deeg ook appelflapen maken van het deeg wat ik er van over heb ?

   1. Laura's Bakery schreef:

    Nee, dat zou ik niet doen. Daarvoor gebruik je bladerdeeg en geen quiche deeg.

 4. Janet schreef:

  Ik heb delaatste keer door het deeg nog wat gedroogde basilicum en chilivlokjes gedaan voor een wat kruiderige smaak.
  Vorm in vetten en paneermeel op de bodem doe ik overigens ook.

 5. Ohh dit vind ik leuk! We zijn hier gek op quiches, dus deze sla ik even op. Weet je toevallig of het ook goed in te vriezen is? Misschien wel handig om een voorraadje te maken.

  1. Laura schreef:

   Ja is heel goed in te vriezen. Zeker handig om gewoon een portie in de vriezer te hebben 🙂

 6. Margot schreef:

  Dit ga ik bewaren, heel handig!

 7. Elyne schreef:

  Is dit gewone bloem? Of zelfrijzende bloem?

  1. Laura schreef:

   gewone, als het zelfrijzend is staat dit erbij.

  2. AnNa J schreef:

   Kan ik i.p.v.bloem fijne havermout gebruiken, Als diabetes mag ik geen bloem i.v.m.slechte koolhydraten.

   1. Laura's Bakery schreef:

    Ik durf het niet met zekerheid te zeggen, ik ga het op de baklijst zetten.

   2. marina schreef:

    Er zijn veel vervangingen mogelijk van tarwebloem – kijk eens bij de notenshop of pit en pit.

 8. Bea schreef:

  Top recept! Hoe lang is het houdbaar in de koelkast? Ik heb de helft van het recept nodig, ongeveer, een bakvorm van 16cm. Dus maak ik de helft van het recept of kan ik het bewaren (zonder in te vriezen).

  1. Laura schreef:

   Zou het niet langer dan 2-3 dagen in de koelkast bewaren.

 9. Dory schreef:

  Mijn probleem is altijd dat de bodem aan de zijkanten krimpt, hierdoor wordt de rand dus een stuk minder hoog en kan de vulling er niet altijd in.
  Heb je hier een tip voor?

  1. Laura schreef:

   Dat is niet te voorkomen. Enige oplossing is een hogere of grotere vorm gebruiken (of minder vulling maken).

  2. Frank schreef:

   Ja is makkelijk te voorkomen deeg gewoon over de randen laten hangen vorm vullen kwartiertje blindbakken.
   Vulling erin doen en quiche afbakken .
   Als afgekoeld is pas randjes bijsnijden krijg je mooie strakke rand

 10. Annemarie schreef:

  Deeg is prima gelukt en ligt te rusten in de koelkast.Wij eten vanavond kaas-prei taart!

 11. samantha schreef:

  de vorige keer is het bij mij heel zacht gebleven, alsof het niet gaar is, moet ik het dan even voorbakken? of raad je dat af?

  1. Laura schreef:

   Ligt aan het recept, even voorbakken zou kunnen helpen. Een beetje paneermeel op de bodem kan ook wel eens werken.

 12. Lotte schreef:

  Gebruik je bij hartige recepten ook roomboter?

 13. Mieke schreef:

  Mooi recept.Tip om het deeg lekker stevig en knapperig te krijgen, zeker bij iets nattere vulling: nadat de taart z.g.a.klaar is, oven terugzetten op 100 ‘C en nog 15 min. bakken.

 14. Lorraine schreef:

  Hoi Laura,

  Heb je dit recept toevallig ook glutenvrij?

  1. Lian van Rens schreef:

   Alle glutenvrije recepten van Laura’s Bakery vind je hier.

   1. Lorraine schreef:

    Bedankt voor de tip. Helaas staa er geen recept voor quiche bij.

    1. Fleur schreef:

     Ga je Quiche Lorraine maken?

 15. Kelly schreef:

  Bij verschillende pogingen met verschillende vullingen heb ik altijd lekkage gehad, in de oven. Nu zou ik een gesloten vorm kunnen gebruiken natuurlijk, maar heb je een tip waarmee ik dit op een andere manier kan voorkomen?

  1. Kelly schreef:

   Het deeg wordt overigens wel gaar en de quiche is evengoed erg smakelijk.

  2. Laura Kieft schreef:

   Wellicht is de vulling de oorzaak? Als ik een taartvorm met losse bodem gebruik heb ik zelf geen last van lekkage bij dit recept. En een dichte schaal lost het ook op inderdaad. Verder is het niet helemaal te voorkomen, net als bij appeltaart.

 16. Frieke schreef:

  Ga ik proberen. Ik neem gewoonlijk bladerdeeg uit de vriezer of croisantdeeg. Maar dit recept lijkt me ook lekker.Ik gebruik alleen vormpjes van 10cm doorsnede, omdat ik dan de overgebleven taartjes gemakkelijk kan invriezen voor de volgende keer. En ik kan de vulling variëren…..

 17. Janet schreef:

  Wij proberen de quiche deeg wat gezonder te maken door volkoren meel te gebruiken. Wanneer ik dit recept dan gebruik wordt het deeg steviger en korrelliger (sneller breekbaar ). Mijn vraag is hoe ik het recept kan aanpassen zodat het deeg net zo soepel/elastisch wordt ban wanneer ik bloem februik?

  Groeten janet

  1. Laura Kieft schreef:

   Je zou iets meer boter kunnen proberen.

   1. Saskia schreef:

    Je kunt het meel zeven en de vliesjes die in de zeef zittenmet Wat water een uurtje in de week zetten.
    Volkorenmeel zuigt meer water op deze wijze voorkom je kruimelen
    Ik doe dit ook bij volkoren spelt als ik brood bak..

 18. Tiziana schreef:

  Hoi,

  mix je het met een mixer?

  1. Laura Kieft schreef:

   Met een mixer inderdaad.

   1. Martha schreef:

    Zou het lukken met een heel simpele handmixer? Ben bang dat het deeg daarvoor te dik/stug is of valt dat mee? Met de hand kneden te doen? Of laten kneden in de broodbakmachine, zou dat werken? Hoop het volgende week uit te proberen met de Mexicaanse vulling, leuk idee!

    1. Laura's Bakery schreef:

     Met de hand kneden is ook prima te doen! Maar met deeggardes zou het gewoon moeten lukken hoor.

     1. Martha schreef:

      Dank voor je reactie! Zojuist schuif ik ‘jouw’ Mexicaanse quiche de oven in (straks alleen nog even afbakken, fijn vooruitzicht!), het is dus gelukt! Eerst even met de deeggardes en het laatste stukje met de hand gekneed. De nacho’s liggen ook klaar en straks hoop ik nog ‘jouw’ tomaten salsa saus te maken om te dippen. Ben benieuwd!

     2. Laura's Bakery schreef:

      Wat heerlijk! Eetsmakelijk!

 19. Rani schreef:

  Hoeveel mm dik rol je het deeg ongeveer uit?

  1. Lian van Rens schreef:

   Ongeveer 1/2 cm dikte.

 20. Wil Barbier schreef:

  Is basisdeeg voor quichedeeg hetzelfde als korstdeeg?

  1. Laura Kieft schreef:

   Het is inderdaad een korstdeeg, qua verhoudingen kunnen die recepten onderling natuurlijk nog wel eens verschillen.

 21. Inge schreef:

  Ik had echt te veel deeg in verhouding met de vulling van het recept van de quiche Lorraine. Ook al had ik blind gebakken en ik had niet eens al het deeg gebruikt, de bodem was toch nog te dik bij de randen en niet gaar. Bij mij dus geen succesnummer. Vulling van de quiche Lorraine was wel heel smakelijk maar volgende keer doe ik er geen 250 gram spekjes in maar 150. Was iets te veel van het goede. En nee ik had geen te kleine vorm 😉

  1. Laura Kieft schreef:

   Het deeg is ruim genomen zodat ook de grootste vormen bekleed kunnen worden. Ik heb liever wat deeg over dan dat ik net tekort kom, en uitrollen doe ik altijd tot ongeveer 4-5 mm dikte. Als je veel deeg over hebt kun je er eventueel ook nog een mini quiche mee maken. Dikte van het deeg is belangrijk voor de garing, maar ook het soort vorm (en oven) kan hiermee te maken hebben.

 22. Kim schreef:

  Hoi Laura,

  Even twee vragen:
  1. Kun je ook speltmeel gebruiken ipv bloem?
  2. Hoelang moet de quiche uiteindelijk in de oven als je mini vormpjes maakt?

  Groetjes,
  Kim

  1. Laura Kieft schreef:

   Ik heb daar geen ervaring mee, maar het zal vast kunnen (wellicht moet het iets aangepast worden). Hoe lang kleine vormpjes moeten is afhankelijk van de grootte, ik zou beginnen met 20-25 minuten.

 23. Marjan Dijkhuizen schreef:

  Op hoeveel graden bak je de hartige taart.

  1. Laura Kieft schreef:

   Dat verschilt per recept (waar de vulling ook bij staat vermeld), ik bak ze zelf meestal op 200 graden.

 24. miranda schreef:

  als je een dichte vorm hebt, zoals die op de foto, hoe krijg je de bodem/quiche er dan uit? Of moet je perse een springvorm gebruiken? Ik zie namelijk vaker leuke vormen voor taarte/quiches maar dan vraag ik me altijd af hoe je die eruit krijgt? Dus koop ik ze maar niet.

  1. Laura Kieft schreef:

   Ik snijd gewoon een puntje en gebruik een taartschep. Is niet moeilijk hoor 🙂

  2. Paula K schreef:

   Wel al een tijdje geleden dit recept maar ik heb nog een tip hiervoor.
   Knip wat stroken bakpapier (4 doe ik) en leg die kruislings in de bakvorm voordat je het deeg erin doet uiteraard. De stroken wat laten uitsteken, over de rand laten hangen.
   Als je quiche (of ander gebak) klaar is, kun je voorzichtig aan de stroken trekken (wel dezelfde strook pakken, eventueel met een paar extra handjes erbij!, anders trek je de stroken er onder vandaan en dat is nu net niet de bedoeling) en hopla, dan wip je hem er zo uit. Succes ?

 25. Anneke schreef:

  was al lang op zoek naar het basis recept voor een quiche (hartige taart) bodem, i.v.m klein budget,koop liever de nodige producten en bv 1 kilo bloem, deze kun je overal weer voor gebruiken,bv appeltaart,cake ,panne koeken en dergelijke, bedankt hier voor.
  Anneke.

 26. Angela schreef:

  Zou je ook margerine i.p.v. roomboter kunnen gebruiken?

  1. Laura Kieft schreef:

   Dat kan, het heeft wel iets invloed op de smaak en structuur.

 27. Brenda van der Weij schreef:

  Misschien een domme vraag, maar ik vraag me altijd af wanneer ik gezouten en ongezouten boter moet gebruiken voor het bakken. Is daar een bepaalde regel voor?

  1. Lian van Rens schreef:

   Je gebruikt ongezouten boter, omdat je het apart op smaak brengt met zout.

   1. Brenda van der Weij schreef:

    Super dank je!

 28. Brenda schreef:

  Antwoord gevonden! Sorry haha

 29. lia schreef:

  kan ik de bloem ook vervangen voor amandelmeel zodat het KHA wordt?
  het lijkt me nl een heerlijk recept!

  1. Laura Kieft schreef:

   Dat zou ik niet doen voor een quiche.

 30. Corina schreef:

  Ik wil graag morgen quiche eten, maar vandaag alvast maken.
  Moet ik deze dan ongebakken in de koelkast bewaren of vandaag in de oven en morgen afbakken?

  1. Lian van Rens schreef:

   Ik zou ‘m alvast bakken en dan weer opwarmen.

 31. Tamara schreef:

  Kan je dit ook gebruiken voor plaattaart?

  1. Laura's Bakery schreef:

   Dat lijkt me geen probleem.

 32. Saskia schreef:

  Hallo Laura,
  Mijn deeg was droog aan de zijkanten en sommige stukjes was de deeg als een koekje. Neem je een hap en er valt een kruimel in je bord. De onderkant was goed en lekker zacht. Wat kan ik de volgende keer doen dat de zijkanten ook zo lekker zijn als de onderkant?

  1. Laura's Bakery schreef:

   Lastig te zeggen, heb je het misschien te lang gebakken of te lang gekneed?

 33. Dinie de Kreek schreef:

  Was met spoed op zoek naar een recept voor hartige taartdeeg! Gevonden! Nu aan de slag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *