Kaasstengels maken

Gepost: 21 maart 2014 Laatst bewerkt: 15 februari 2024
Kaasstengels maken

Op verjaardagen (en alle andere gelegenheden) word ik altijd erg blij als er kaasstengels op tafel staan. Ik vind ze echt zo ongelofelijk lekker! Alle varianten zijn niet te versmaden; zo’n bakje met kaas- of zoute stengels is niet veilig voor mij.

Zelf bladerdeeg kaasstengels maken

Toen ik weer eens met bladerdeeg in de weer ging, bedacht ik mij dat ik ze natuurlijk ook gewoon heel eenvoudig zelf kon maken. Kwestie van reepjes bladerdeeg met kaas bestrooien en klaar zijn de bladerdeeg kaasstengels.

Als je het zo makkelijk mogelijk wil houden koop je kant-en-klaar bladerdeeg. Maar misschien lijkt het je leuk om eens zelf met bladerdeeg aan de slag te gaan. Ik heb twee recept opties voor je, de snelle en de minder snelle (maar wel officiële) versie:

Bladerdeeg kaasstengels maken

Zelf bladerdeeg kaasstengels maken

Zo maak je extra lekkere kaasstengels

Bladerdeeg en kaas zijn een geweldige combinatie. Daar kan het eigenlijk al niet meer misgaan. Maar er is een manier om deze kaasstengels nog lekkerder te maken: door er ook wat peper en grove zoutvlokken overheen te strooien voordat ze de oven ingaan. Dat geeft de kaasstengels net een wat diepere smaak.

Gebruik je liever geen extra zout? Maak dan eens een uitstapje naar Italiaanse kruiden, sesamzaad of paprika kruiden. Ook deze ingrediënten zijn een heerlijk toevoeging aan onderstaand recept voor kaasstengels met bladerdeeg.

Kaasstengels zonder bladerdeeg maken

Je kunt natuurlijk ook kaasstengels zonder bladerdeeg maken. Bijvoorbeeld met brooddeeg, ook dat is hartstikke makkelijk. Het recept voor kaasstengels met brooddeeg van vind je in Het Borrelhapjes Bakboek. Broodstokjes noem ik ze daar en je vindt er ook nog twee andere, lekkere smaakvariaties van deze broodstokjes.

Nog een leuke optie is om het bladerdeeg in dit recept te vervangen door croissantdeeg. Dan krijg je een soort croissant kaasstengels! Draai de croissant kaasstengels voor je ze afbakt nog wel een paar keer rond, zodat je lekkere twisters krijgt. Dat is extra lekker met deze combinatie, hoewel ik het ook graag doe bij bladerdeeg kaasstengels.

HET BORRELHAPJES BAKBOEK

Met ruim 150 recepten organiseer jij voortaan borrels waar iedereen op afkomt. De recepten zijn opgedeeld in verschillende hoofdstukken zodat je makkelijk kunt kiezen tussen borrelhapjes die je met of zonder oven maakt. De sauzen, spreads en dips zijn natuurlijk ook van de partij in hun eigen hoofdstuk.

Bestel hier!

Afbeelding
Zelf kaasstengels maken

Meer bladerdeeg kaasstengels recepten

Een van de redenen dat ik dit recept zo graag maak is natuurlijk de smaak. Ze zijn ontzettend lekker en makkelijk om te maken! Een tweede reden is dat ik regelmatig wat bladerdeeg over heb na een bakproject. Een paar bladerdeeg (kaas)stengels heb je dan zó gemaakt en zo hoef je geen restjes weg te gooien.

Met deze reden heb ik de afgelopen jaren flink wat lekkere smaakcombinaties geprobeerd. Die recepten staan allemaal al online, dus ik deel graag een selectie met je. Meestal draai ik de kaasstengels een paar keer voordat ik ze afbak, zo worden het kaastwisters!

Bladerdeeg kaasstengels recept (2)

Kaasstengels maken

Waarom prik je gaatjes in het bladerdeeg?

Zodat het bladerdeeg gelijkmatig bakt en het niet te bol wordt tijdens het bakken. Dit doe je meestal met een vork (maar het kan bijvoorbeeld ook met een korstprikker of deegperforator), zorg er in dit geval voor dat je stevig door het deeg prikt.

Kan ik ook bladerdeeg kaasstengels maken zonder ei?

Zeker kan dat. Het ei dient ervoor om een mooie glans aan het bladerdeeg te geven. Je kunt ze ook bestrijken met een beetje melk. Dat heeft niet exact hetzelfde effect, maar het werkt prima.

Voor het bestrijken van de kaasstengels met ei of melk gebruik ik het liefst een siliconen bakkwast.

Kan ik ook hartige taart deeg hiervoor gebruiken?

In principe wel, maar dit heb ik niet eerder getest dus ik weet niet hoe ‘lekker’ dit is. Ik vermoed dat het lekkerder is met bladerdeeg, of bijvoorbeeld croissantdeeg.

Welke kaas voor kaaststengels gebruiken?

Zelf gebruik ik het liefst belegen of pittige geraspte kaas, maar je kunt zelf variëren naar smaak. Onthoud wel dat wanneer je oude, pittige kaas gebruikt, de kaassmaak ook meer aanwezig zal zijn. Je kunt de kaasstengels ook bestrooien met een mengsel van belegen kaas en Parmezaanse kaas bijvoorbeeld.

Zo maak je bladerdeeg kaasstengels

 

Zelf bladerdeeg kaasstengels recept maken

Opslaan
Recept afdrukken

4.79 van 19 stemmen

Bladerdeeg kaasstengels recept

Ook dol op kaasstengels? Met dit recept maak je eenvoudig zelf bladerdeeg kaasstengels! Breng ze naar wens verder op smaak met zout, peper en/of andere kruiden.
Porties: 16 kaasstengels

Ingrediënten

  • 4 plakjes bladerdeeg
  • geraspte kaas belegen of pittig
  • zout en peper
  • geklutst eitje

Instructies

  • Snij elk plakje bladerdeeg in 4 stroken en smeer deze in met ei. Prik er met een vork wat gaatjes in en strooi kaas over de reepjes bladerdeeg.
  • Leg de repen deeg op een bakplaat en strooi naar smaak een beetje peper en zout op je kaasstengels. Dit hoeft niet per se, maar maakt het wel net even wat lekkerder.
  • Bak de bladerdeeg kaasstengels in 14 minuten op 225 °C (boven- en onderwarmte).
  • Even laten afkoelen en smullen maar!
Tips

Strooi voor de variatie eens wat sesamzaadjes, Italiaanse kruiden of paprika kruiden over je kaasstengels.
Bewaren

Deze hapjes kun je al heel goed van te voren maken. Hier lees je hoe je bladerdeeg hapjes goed kunt voorbereiden, bewaren en opwarmen.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

32 reacties

  1. Marlissa schreef:

    Yummie! Kaasstengels zijn altijd lekker en perfect voor partijtjes.

  2. Amy schreef:

    Ziet er lekker uit! Zo simpel!

  3. Diana schreef:

    Ik draai ze altijd nog een paar keer in een soort twistervorm voor ik de kaas er op strooi, ziet er nog gezelliger uit vind ik. Zoiets als jij bij jouw parmahamtwisters doet.
    Ik ben zelf ook fan van de kaasstengels, mmmmm.

  4. Inge schreef:

    Heerlijk! Maken wij ook altijd, en dan ook nog in de variant met zout en sesamzaadjes, mmmm!

  5. Nicky schreef:

    Kaasstengels zijn zó lekker! Ik moet me altijd inhouden om niet heel het bakje in mijn eentje op te eten 😉
    Ik maak er meestal twisters van met oude kaas en Italiaanse kruiden, simpel maar heel lekker.

  6. Carlijn schreef:

    Ik heb ze afgelopen weekend gemaakt als test, en wat lekker waren ze! Zowel met belegen als met oude kaas. Zo heb je altijd in een handomdraai wat lekkers in huis als er onverwacht bezoekt aandient!

  7. Daniella schreef:

    Heerlijk. Ik strooi zelf de kaas altijd op de ene helft dan vouw ik het plakje dubbel en strooi ik er nog grof zeezout en sesamzaadjes op. Daarna in reepjes snijden en een wokkel van draaien. Ook heel lekker.

  8. Angela schreef:

    Hoelang kan je ze bewaren?

    1. Laura's Bakery schreef:

      hier lees je alles over het bewaren van bladerdeeg hapjes: http://www.laurasbakery.nl/bladerdeeg-hapjes-bewaren/

  9. Inge schreef:

    Ziet er erg lekker uit en ook nog eens makkelijk te maken … Heb zelf een airfryer, enig idee hoe lang en op welke temperatuur ze daar in zouden moeten??

    1. Laura's Bakery schreef:

      ik durf niet te zeggen hoe je ze in een airfryer bereidt.

  10. Cindy schreef:

    Ik heb ze net meteen gemaakt nadat ik ze op Facebook voor bij zag komen. Ze zijn erg lekker!

  11. elisabeth schreef:

    Ik heb ze vorige week gemaakt gehad, en mijn man en ik vonden zeheerlijk, dus maakte ik er nog meer. Maar die zijn ook al bijna op, dus sta er nu weer temaken, jammie.
    bedankt voor het recept xxxx

  12. Karin van Dijk schreef:

    Mag ik vragen waar het prikken van gaatjes voor dient?
    Dank je

    1. Laura schreef:

      Zodat het bladerdeeg gelijkmatiger rijst en ze niet te dik worden.

      1. Karin van Dijk schreef:

        Hartelijk dank!
        Daar was ik inderdaad achter gekomen 🙂

  13. Ria van der Laan. schreef:

    Vanmiddag een grote Sint letter gemaakt, gevuld met Duitse braadworst. Uit de darm geknepen natuurlijk. Was heerlijk.
    Omdat ik nog drie plakjes bladerdeeg over had, nog wat kaashapjes gemaakt.
    Plakje bladerdeeg belegd met 2 plakjes bacon, daar bovenop nog een plakje bladerdeeg met 2 plakjes bacon en afdekken met laatste plakje bladerdeeg. Dan bestrijken met ei en geraspte kaas erover strooien. In blokjes snijden en 15 min. bakken in voorverwarmde oven op 210 gr. Even af laten koelen en je hebt een heerlijk hapje bij de ‘borrel’.

  14. Femke schreef:

    ik heb het samen met me vader gemaakt ze zijn verrukkelijk zeker als ze net uit de oven komen ik vindt zelf dat als je ze zelf bakt zijn ze lekkerder dan dat je ze koopt en je hebt een top site ik kijk altijd op jou site als ik zin heb om iets te bakken xx van Femke

  15. Anna schreef:

    Ik heb het recept geprobeerd en heb ipv zout en peper sesamzaadjes gedaan. Dit was ook erg lekker!!

  16. Diana schreef:

    Hoi wij zijn het nu aan het uitproberen. Heel erg leuk om te maken. Dankje wel voor het recept groetjes diana

  17. Petra schreef:

    Hallo,
    moet je voor de kaasstengels deeglapjes voor hartige taart gebruiken of gewone deeglapjes. gr petra

  18. Anisha schreef:

    Hi! Zou je voor het bestrijken in plaats van ei ook melk kunnen gebruiken?

  19. BSO groep schreef:

    Super leuk. Heb het met de kinderen op de BSO gemaakt ze vonden het super leuk om eens te doen.

  20. Senna schreef:

    Superleuk lekker en makkelijk! Ik heb ervan genoten. Hele leuke en handige website!

  21. Karin schreef:

    Gebruik je bakpapier voor de kaasstengels of juist niet?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik gebruik altijd bakpapier als ik iets op de bakplaat leg. Zie ook de foto.

  22. Noah schreef:

    Ik hou super erg van kaaststengels dus bedankt voor het recept!

  23. Greet Van Geijlswijk schreef:

    5 sterren
    Heerlijk voor herhaling vatbaar .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept