Speculaas tulband

Gepost: 25 november 2022 Laatst bewerkt: 4 december 2023
Speculaas tulband

Als je met deze speculaas tulband aan de bak gaat, kun je naderhand niet alleen genieten van een heerlijk stuk speculaas cake, ook zal je keuken zich vullen met een zalige speculaaskruidenlucht. Alleen daarom al wil je deze speculaas tulband echt een keer bakken.

Speculaas tulband recept

Het zal jullie inmiddels niet meer verbazen dat ik graag regelmatig een tulband bak. Met Sinterklaas op komst leek een speculaas tulband me wel zo toepasselijk. Ik nam hiervoor mijn recept voor een appel-pecan gingerbread tulband als basis. Daardoor kwam ik tot de realisatie dat er al twee tulbanden met gingerbreadkruiden op Laura’s Bakery te vinden zijn (dit is de andere), maar nog geen één met speculaaskruiden. Schandalig toch 😉

Dit recept voor een speculaas tulband zou ik eigenlijk een basisrecept willen noemen. Het is heel eenvoudig om te maken en je kunt er heerlijke variaties mee maken. Scroll verder naar beneden voor mijn tips om er een appel speculaas tulband van te maken. Of kies voor een heerlijke topping, zoals deze speculaascake met Baileys ganache.

BAKTIP: Mijn favoriete bakvormen zijn die van Nordic Ware. Met deze bakvormen maak je van een relatief eenvoudige cake een heus spektakelstuk!

Tulband met speculaaskruiden

Als je een tulband cake gaat bakken met speculaaskruiden, dan is het natuurlijk wel tof om je eigen kruidenmix te gebruiken. Misschien maak jij deze al jaren zelf, maar zo niet dan heb ik een handig recept om je eigen speculaaskruiden te mixen. Want dat is letterlijk alles wat je hoeft te doen: de juiste (gemalen) kruiden door elkaar mengen en klaar ben je.

BAKTIP: Om mijn zelfgemaakte speculaaskruiden te bewaren gebruik ik kruidenpotjes of kleine weckpotjes die goed luchtdicht afsluiten.

Speculaas tulband recept

Speculaas tulband cake

Appel speculaas tulband bakken

Wil je deze speculaas tulband omtoveren in een speculaas tulband cake met appel? Geen probleem! Met maar een kleine aanpassing smul jij van een appel speculaas tulband. Ik zet de stappen voor je op een rij:

  • Zet niet alleen de ingrediënten voor onderstaande tulband op je boodschappenlijst, maar ook twee appels. Jonagold of Elstar bijvoorbeeld.
  • Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd deze in blokjes. Doe ze in een schaaltje met een eetlepel bloem en hussel door elkaar.
  • Als je speculaas tulbandbeslag klaar is spatel je de stukjes appel door het beslag en verdeel over de goed ingevette tulbandvorm.

Appeltje eitje toch? 😉 Volg verder het onderstaande recept en geniet van je appel speculaas tulband, die combinatie is niet te versmaden.

Meer tulband recepten

Natuurlijk staan er nog veel meer tulband recepten op Laura’s Bakery, je vindt ze hier allemaal. Maar hierbij ook alvast mijn favoriete selectie:

Speculaas tulband recept

HET FEESTDAGEN BAKBOEK

Ben jij net als ik dol op de feestdagen en dan eigenlijk vooral op het maken van leuke baksels daar omheen? Dan is Het Feestdagen Bakboek echt wat voor jou. Met dit boek bak je het hele jaar door voor de feestdagen en zelfs buiten de feestdagen om kun je dit boek er perfect bij pakken. Van koekjes en brownies tot desserts en prachtige taarten, voor ieder moment vind je een geschikt recept.

Bestel hier!

Afbeelding

Veelgestelde vragen: speculaas tulband

Wanneer kun je een tulband cake uit de bakvorm halen?

Daar kan ik heel veel over zeggen, maar het is in ieder geval belangrijk dat de cake goed gaar is en dat je de bakvorm goed hebt ingevet. Ik leg je er alles over uit in dit uitgebreide artikel.

Kan ik deze tulband ook versieren?

Natuurlijk! Ik gaf al eerder aan dat ik dit recept als een soort basisrecept zie, maar er volgen nog lekkere variaties met onder andere decoratie tips. De meest makkelijke manier om je tulband te versieren is met chocolade. Je hebt ongeveer 150 – 200 gram chocolade nodig. Smelt deze au bain-marie. Daarop kun je nog sprinkles, speculaaskruimels of ander Sinterklaas snoepgoed strooien.

 

Speculaas tulband recept

Opslaan
Recept afdrukken

4.85 van 13 stemmen

Speculaas tulband

Een tulband maken met de smaak van de herfst? Ga dan aan de bak met deze speculaas tulband, hartstikke simpel en érg lekker.
Porties: 22 plakken
2,4 L tulband bakvorm

Ingrediënten

  • 420 gram bloem
  • 1 tl bakpoeder
  • 1 tl baking soda
  • 5 tl speculaaskruiden
  • mespunt zout
  • 225 gram boter
  • 350 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 4 eieren M
  • 2 tl vanille-extract
  • 125 ml zure room

Instructies

  • Vet de tulband bakvorm goed in, zorg ervoor dat je geen enkel hoekje overslaat. Bestuif hierna met bloem en tik het teveel aan bloem er vanaf.
  • Doe de droge ingrediënten (bloem, bakpoeder, baking soda, speculaaskruiden en het zout) in een kom en meng door elkaar.
  • Mix in een andere kom de boter met de basterdsuiker tot een romig geheel. Voeg de eieren (één voor één) en het vanille-extract toe tot deze zijn opgenomen.
  • Voeg nu ook de zure room toe en mix door het beslag. Als laatste voeg je de droge ingrediënten toe, mix tot het laatste restje bloem is opgenomen.
  • Verspreid het beslag gelijkmatig in de vorm en bak de tulband gaar in een voorverwarmde oven van 160°C voor 60 – 70 minuten (dit is afhankelijk van de exacte tulband bakvorm)
  • Test of de tulband cake gaar is met een cake- of satéprikker. Als er nog beslag aan blijft hangen kun je de cake nog 5 minuten terugzetten in de oven.
  • Is de speculaas tulband cake gaar? Laat de tulband dan afkoelen en haal uit de vorm na 10-15 minuten.

Tips

Bewaren

De speculaas tulband kun je het best in aluminiumfolie bewaren of in een trommel. Dan blijft de speculaascake een week goed. Bewaar een tulband cake niet in de koelkast, daar droogt hij van uit.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

8 reacties

  1. Wilma schreef:

    Hoi Laura,
    Ik heb gisteren de tulband gemaakt en hij is heerlijk !!!

  2. Nathalie schreef:

    Ha Laura, ik heb’ m nu in de oven staan, maar verwacht dat hij mislukt 😔. Ik ben namelijk vergeten de zure room erbij te doen 🥴! Ja, ik weet het… dom dom dom! Maar het beslag smaakte ieder geval héérlijk 😋. Nu maar afwachten 🤭.

  3. Margreet schreef:

    Vandaag de tulband gemaakt..was toch te koud om naar buiten te gaan. In een kleinere vorm, dus nog 6 kleine cakejes erbij kunnen bakken. Twee overrijpe bananen ook maar toegevoegd..plus wat gembersiroop…prachtige fluffy cake, heerlijk!

  4. Laura schreef:

    Hallo! Dit ziet er heerlijk uit. Ik zou deze cake willen malen in een gewone ronde vorm, maar de tulbanden staan niet in de recept omrekenen tool. Hoe doe ik dit dan best voor een vorm van 20 cm doorsnede?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Je kunt dan het beste de inhoud van je 20 cm bakvorm opmeten en vergelijken met de inhoud van de tulband uit dit recept. Ik leg er hier wat meer over uit: https://www.laurasbakery.nl/tulband-cake-bakken-tips-en-trucs/

  5. Kath schreef:

    Hey Laura,
    Gisteren gemaakt en het hele huis rook vanmorgen nog naar speculaas 🙂
    En hij smaakt heerlijk! Er is nog maar een derde van over…

  6. Anneke schreef:

    Kan ik i.pv. zure room creme fraiche gebruiken?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Zure room heeft de voorkeur i.v.m. het vetpercentage, maar ik denk dat crème fraiche ook prima zal uitpakken.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept