Welke tulband bakvorm heb je gebruikt voor dit recept?
Ik heb de bakvorm genaamd “Heritage” van het merk Nordic Ware gebruikt (25 cm doorsnee, 2,4 L inhoud).
Als je met deze speculaas tulband aan de bak gaat, kun je naderhand niet alleen genieten van een heerlijk stuk speculaas cake, ook zal je keuken zich vullen met een zalige speculaaskruidenlucht. Alleen daarom al wil je deze speculaas tulband echt een keer bakken.
Het zal jullie inmiddels niet meer verbazen dat ik graag regelmatig een tulband bak. Met Sinterklaas op komst leek een speculaas tulband me wel zo toepasselijk. Ik nam hiervoor mijn recept voor een appel-pecan gingerbread tulband als basis. Daardoor kwam ik tot de realisatie dat er al twee tulbanden met gingerbreadkruiden op Laura’s Bakery te vinden zijn (dit is de andere), maar nog geen één met speculaaskruiden. Schandalig toch 😉
Dit recept voor een speculaas tulband zou ik eigenlijk een basisrecept willen noemen. Het is heel eenvoudig om te maken en je kunt er heerlijke variaties mee maken. Scroll verder naar beneden voor mijn tips om er een appel speculaas tulband van te maken. Of kies voor een heerlijke topping, zoals deze speculaascake met Baileys ganache.
BAKTIP: Mijn favoriete bakvormen zijn die van Nordic Ware. Met deze bakvormen maak je van een relatief eenvoudige cake een heus spektakelstuk!
Als je een tulband cake gaat bakken met speculaaskruiden, dan is het natuurlijk wel tof om je eigen kruidenmix te gebruiken. Misschien maak jij deze al jaren zelf, maar zo niet dan heb ik een handig recept om je eigen speculaaskruiden te mixen. Want dat is letterlijk alles wat je hoeft te doen: de juiste (gemalen) kruiden door elkaar mengen en klaar ben je.
BAKTIP: Om mijn zelfgemaakte speculaaskruiden te bewaren gebruik ik kruidenpotjes of kleine weckpotjes die goed luchtdicht afsluiten.
Wil je deze speculaas tulband omtoveren in een speculaas tulband cake met appel? Geen probleem! Met maar een kleine aanpassing smul jij van een appel speculaas tulband. Ik zet de stappen voor je op een rij:
Appeltje eitje toch? 😉 Volg verder het onderstaande recept en geniet van je appel speculaas tulband, die combinatie is niet te versmaden.
Natuurlijk staan er nog veel meer tulband recepten op Laura’s Bakery, je vindt ze hier allemaal. Maar hierbij ook alvast mijn favoriete selectie:
Ben jij net als ik dol op de feestdagen en dan eigenlijk vooral op het maken van leuke baksels daar omheen? Dan is Het Feestdagen Bakboek echt wat voor jou. Met dit boek bak je het hele jaar door voor de feestdagen en zelfs buiten de feestdagen om kun je dit boek er perfect bij pakken. Van koekjes en brownies tot desserts en prachtige taarten, voor ieder moment vind je een geschikt recept.
Ik heb de bakvorm genaamd “Heritage” van het merk Nordic Ware gebruikt (25 cm doorsnee, 2,4 L inhoud).
Daar kan ik heel veel over zeggen, maar het is in ieder geval belangrijk dat de cake goed gaar is en dat je de bakvorm goed hebt ingevet. Ik leg je er alles over uit in dit uitgebreide artikel.
Natuurlijk! Ik gaf al eerder aan dat ik dit recept als een soort basisrecept zie, maar er volgen nog lekkere variaties met onder andere decoratie tips. De meest makkelijke manier om je tulband te versieren is met chocolade. Je hebt ongeveer 150 – 200 gram chocolade nodig. Smelt deze au bain-marie. Daarop kun je nog sprinkles, speculaaskruimels of ander Sinterklaas snoepgoed strooien.
Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.
Hoi Laura,
Ik heb gisteren de tulband gemaakt en hij is heerlijk !!!
Ha Laura, ik heb’ m nu in de oven staan, maar verwacht dat hij mislukt 😔. Ik ben namelijk vergeten de zure room erbij te doen 🥴! Ja, ik weet het… dom dom dom! Maar het beslag smaakte ieder geval héérlijk 😋. Nu maar afwachten 🤭.
Vandaag de tulband gemaakt..was toch te koud om naar buiten te gaan. In een kleinere vorm, dus nog 6 kleine cakejes erbij kunnen bakken. Twee overrijpe bananen ook maar toegevoegd..plus wat gembersiroop…prachtige fluffy cake, heerlijk!
Hallo! Dit ziet er heerlijk uit. Ik zou deze cake willen malen in een gewone ronde vorm, maar de tulbanden staan niet in de recept omrekenen tool. Hoe doe ik dit dan best voor een vorm van 20 cm doorsnede?
Je kunt dan het beste de inhoud van je 20 cm bakvorm opmeten en vergelijken met de inhoud van de tulband uit dit recept. Ik leg er hier wat meer over uit: https://www.laurasbakery.nl/tulband-cake-bakken-tips-en-trucs/
Hey Laura,
Gisteren gemaakt en het hele huis rook vanmorgen nog naar speculaas 🙂
En hij smaakt heerlijk! Er is nog maar een derde van over…
Kan ik i.pv. zure room creme fraiche gebruiken?
Zure room heeft de voorkeur i.v.m. het vetpercentage, maar ik denk dat crème fraiche ook prima zal uitpakken.