Bacon-kaas cruffin

15 juni 2021 Laatst bewerkt: 7 januari 2023
Bacon-kaas cruffin
86

Als je deze bacon-kaas cruffins gaat maken, dan kun je maar beter zorgen dat je genoeg eters over de vloer hebt om met je mee te smullen, want anders eet je ze allemaal zelf op. Ongelofelijk lekker zijn ze! Ik heb deze hartige cruffins het afgelopen jaar inmiddels al meerdere keren gemaakt, dus het werd tijd dat ik het recept ook met jullie deel. Doordat ik kant-en-klaar croissantdeeg gebruik, heb je ze binnen vijf minuten gemaakt. Dan hoef je daarna alleen nog maar te wachten tot de oven z’n werk heeft gedaan. 

WAT IS EEN CRUFFIN? 

Een cruffin is de samenvoeging van een croissant en een muffin. Snap je ‘m al? Cr-uffin. Eigenlijk is het meer een croissant dan een muffin, omdat je als basis croissantdeeg gebruikt en dit vervolgens in een muffinvorm afbakt. Ik had ‘croiffin’ daarom een meer logische naam gevonden, maar dat is wel iets lastiger uit te spreken dus misschien moet ik maar blij zijn met deze schrijfwijze. Als ik Wikipedia mag geloven, is de eerste cruffin in 2013 gebakken door de Australische Kate Reid, in een croissanterie in Melbourne. Wat een geweldige ontdekking, thanks Kate! 

Bacon-kaas cruffin (3)
Bacon-kaas cruffin (1)

Bacon-kaas cruffin

Recept afdrukken

Nog geen beoordeling

Bacon-kaas cruffins

Een cruffin is een croissant die afgebakken is in een muffinvorm. Deze variant met bacon en kaas is onweerstaanbaar lekker!
Porties: 8 stuks

Ingrediënten

  • croissantdeeg XL
  • 150 gram bacon
  • 200 gram geraspte kaas
  • 1 el melk

Instructies

  • Haal het croissantdeeg uit de verpakking. Als het goed is kun je 6 croissants uit dit deeg halen, maar je laat ze in paartjes van twee verbonden, snijd ze dus via de snijlijnen in drie rechthoeken. Plak ze vervolgens in de breedte tegen elkaar aan en druk alle snijlijnen stevig dicht zodat het één grote lap deeg is.
  • Bekleed de lap deeg evenredig met alle plakjes bacon en vervolgens strooi je de geraspte kaas eroverheen. Rol de lap in de breedte op (niet te strak) en snijd in 8 kleinere rolletjes.
  • Vet een muffinbakvorm in en plaats in elke muffinvorm een rolletje deeg met bacon en kaas. Strijk af met een beetje melk en bak in 16 – 18 minuten goudbruin op 200 °C.
Tips

Je kunt ook kleine rolletjes maken en deze in een mini muffinbakvorm afbakken. Dan heb je een lekker borrelhapje!
Bewaren

Direct uit de oven zijn deze bacon-kaas cruffins het lekkerst. Bewaar niet langer dan 1-2 dagen afgedekt in de koelkast en warm voor serveren weer op (een paar minuten op 200 graden). Je kunt de cruffins ook prima luchtdicht invriezen, tot drie maanden.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *