Zebra tulband

13 juni 2015
153

zebra cake

Het klinkt misschien een beetje gek zo’n zebra tulband, maar als je naar de binnenkant van de cake kijkt zul je begrijpen waarom hij zo heet. Dan zul je zien dat het chocolade- en vanille beslag elkaar in mooie streepjes afwisselen, het zebra patroon. Een soort marmercake deluxe eigenlijk. Op verschillende Amerikaanse blogs was ik deze techniek al tegengekomen en dat wilde ik ook wel eens proberen. Het zag er niet moeilijk uit, dus ik ging aan de slag. Met twee ijslepels in de hand schepte ik het beslag om en om in de vorm, hopend dat het patroon wilde lukken. Dat is natuurlijk altijd maar de vraag en daar kom je pas achter als de cake helemaal klaar is. Gelukkig ging het goed! Ik laat je zien hoe jij zelf ook zo’n zebra cake kunt maken.

zebra cake

zebra cake

zebra cake

Zebra tulband

Deze zebra tulband heeft een heus zebra patroon aan de binnenkant. Wat een verrassing bij het aansnijden! Ik laat je zien hoe je zelf een zebra cake maakt.
Porties: 22 personen (25 cm tulband)

Ingrediënten

  • 420 gram bloem
  • 2 tl bakpoeder
  • snuf zout
  • 500 gram suiker
  • 75 gram cacaopoeder
  • 65 ml water
  • 340 gram ongezouten boter
  • 2 tl vanille extract
  • 5 grote eieren
  • 120 ml melk

Instructies

  • Doe bloem, bakpoeder en zout in een kom. Roer door elkaar en zet de kom apart. In een andere kom meng je 100 gram suiker, cacaopoeder en water tot een papje, zet ook dit apart.
  • Doe de boter en resterende 400 gram suiker in een kom en smelt deze au bain marie, voeg de vanille toe en laat het mengsel een beetje afkoelen. Voeg dan de eieren één voor één toe, mix tot een mooi en luchtig beslag. Voeg de melk en bloem – om en om- in delen toe.
  • Verdeel het beslag in 2 delen, voeg aan één deel het cacao mengsel toe en meng dit tot een egaal beslag.
  • Tijd om de bakvorm te vullen! Het is handig om twee ijslepels te gebruiken, zo kun je het beslag makkelijk in gelijke delen toevoegen.
  • Begin met twee lepels vanillebeslag en schep daar een lepel chocolade beslag bovenop. Dan weer een vanille, wederom gevolgd door chocola. Zo ga je door tot je beslag op is. Als het beslag even niet goed in elkaar wegzakt, kun de vorm op je aanrecht tikken. Dan wordt het oppervlak wat egaler en kun je zonder problemen de rest van het beslag erbij scheppen.
  • Bak de cake in 75 minuten op 175 °C (boven- en onderwarmte).
Bewaren

Goed verpakt 4-5 dagen houdbaar buiten de koelkast.

zebra cake

Tijdens het afkoelen is het nog even spannend, heeft jouw zebra patroon zo uitgepakt als gehoopt? Ik was blij verrast toen ik een plakje uit deze zebra tulband sneed, gelukt! Een hele leuke techniek met vele mogelijkheden. Andere kleuren, meer kleuren. Alles is mogelijk.

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

131 reacties

  1. amberrr schreef:

    heyy,
    wat ziet dat er leuk uit!
    die techniek ga ik zeker eens proberen:-)

  2. Bianca schreef:

    Wow, lijkt me erg leuk om te maken…en goed te doen lijkt me:)
    Heb vaak problemen met m’n Nordic Ware vorm, helaas krijg ik de cake niet altijd zo mooi uit de vorm.
    Smeer altijd goed alle hoekjes etc in met margarine, daarna bestuif ik het nog met bloem. En dan nog GRRRRR zo zonde.
    Zou het kunnen dat ik hem langer moet laten afkoelen gezien de vorm vrij lang heet blijft? Of beter een bakspray? Hoor graag jouw tactiek…dan durf ik de gok weer te nemen om een zebra cake te maken

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik laat de cake altijd minstens een kwartier in de vorm staan voordat ik hem los op een rooster. Verder gebruik ik een bakspray om de vorm mee in te vetten.

  3. Emma schreef:

    Wauw, wat een ontzettend gaaf idee!

  4. Phyllis schreef:

    Een prachtige cake, ga ik eens proberen, dank voor alle foto’s. Vraagje: is dat een Nordic Ware vorm? En hoe vet jij deze in? Ik zie nl geen boter/bloem (doe ik altijd) maar je cake is er wel prachtig uitgekomen. Ik zie deze vormen overal verschijnen en vind ze prachtig, wil er misschien zelf ook 1 aanschaffen, vandaar.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Is inderdaad een Nordic Ware vorm. Ik spray hem alleen in met een bakspray, werkt prima bij deze vormen.

  5. Margot schreef:

    Wat ziet dat er leuk uit! Het lijkt me inderdaad spannend om dat eerste plakje te snijden.

  6. Joyce schreef:

    Mooie cake! Met die techniek kan je ook leuke regenboogmotiefjes maken 😀

  7. Lian schreef:

    Daar gaat mijn zebra cake Stond ook al enige jaren op mijn to-bake lijst. Had ‘m twee weken geleden bijna gebakken! Hij ziet er prachtig uit Laura!!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Gewoon maken! 😉

  8. Carolien schreef:

    Wouw wat ziet die cake er mooi uit en zo gaaf aan de buitenkant het lijkt ook wel of je die bakvorm niet hebt ingevet of hoeft dat bij deze bakvorm niet
    Ik ga ‘m zeker ’n keer maken het is dat ik zomeren moet gaan werken anders was ik er vandaag al aan begonnen

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik heb deze bakvorm met een beetje bakspray ingespoten, maar het zo ook zonder kunnen. Hele goede kwaliteit deze pannen (zijn van Nordic Ware)

  9. Marjolein schreef:

    Ik heb hem nu in de oven staan maar zonder zebra-streepjes! 🙁 Het was bij mij te dun, snap het niet goed, maar het liep gelijk uit toen ik twee scheppen in de vorm deed. Nu heb ik een streep-koe denk ik :), je weet wel, met zo’n witte band om de buik, want ik heb nu eerst een laag wit gedaan, toen een laag bruin en daarna weer een laag wit. En mijn vorm was te klein dus nu had ik nog chocoladedeeg over en daar heb ik amandel snippers door gegooid en in een kleine bakvorm gedaan. Het zal er best wel om smaken maar baal wel van de zebra! 😉

    1. Laura's Bakery schreef:

      Oh wat jammer, maar volgens mij zou het ook moeten lukken als het beslag iets dunner is. Hopelijk is de koe in ieder geval wel gelukt 😉

  10. Bas schreef:

    Die ziet er prachtig uit! Wat een mooie techniek!

  11. Monica Disseldorp schreef:

    Marjolein,
    Een volgende keer wanneer het weer dun is ,gewoon met de spuitzak,dan komt het helemaal goed

    1. Marjolein schreef:

      Ga ik proberen Monica, de rest is ook mislukt, ik kreeg hem niet uit de (ouderwetse 🙂 ) tulbandvorm dus moet in de herhaling, vervelend he? 😉

  12. chucky1012 schreef:

    Mmmmmm…. mooi patroon in de cake 😉

  13. Tamara schreef:

    Die tulband ziet er heel lekker en mooi uit!

  14. Kübra schreef:

    Leuk! Heb ook een zebra cake gemaakt. Ook aardig gelukt (ander cake recept). Ga dit ook een x proberen =)

  15. Rebecca schreef:

    Super leuk idee 😉
    liefs, rebecca

  16. Adelina schreef:

    Hi Laura,

    Die van mij staat nu in de oven dus ik ben benieuwd. Ik kan redelijk goed koken en bakken (al zeg ik het zelf), nog nooit iets mislukt behalve alles wat ik met een tulbandvorm heb proberen te maken.
    Nu had ik ook nog eens geen melk in huis (lust ik niet) dus die heb ik vervangen door slagroom…..

    Let you know!
    Adelina

    1. Laura's Bakery schreef:

      Hopelijk is het gelukt!

  17. Adriana schreef:

    Wat een leuke techniek! Het proberen waard. Ziet er prachtig uit. Al je foto’s zijn trouwens erg mooi en uitnodigend om zelf ook aan de slag te gaan…

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dankjewel, leuk om te horen 🙂

  18. Marja schreef:

    Oh hij ziet er echt geweldig uit! En wat een messcherpe hoeken heb jij aan je tulband zeg! Erg mooi. Maar dat komt waarschijnlijk door de Nordic Ware vorm? Ik heb een ( oude ) siliconen vorm en die geeft niet van die prachtige scherpe hoeken. Alles is ern beetje afgevlakt. Door het vele gebruik denk ik. Ik bak nooit een gewone cake, maar bouw altijd alles om naar een tulband cake. Mijn cakevorm was ook van siliconen maar heeft de geest gegeven. Er zit een scheur in en is dus onbruikbaar. Vandaar tulbandcakes. Maar die van jou met zebrastrepen en al is om te watertanden!
    Bedankt voor het recept!
    Groetjes en tot een volgende keer.
    Marja. 😀

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ja die Nordic Ware vormen werken echt heel erg fijn! Cakes laten heel gemakkelijk los en de vormen zijn ook onwijs mooi 🙂

  19. Tanja schreef:

    Ziet er heerlijk uit, ga hem seffens samen met mijn 3jarige dochter maken. Hopelijk lukt het ons, xxx

  20. Tanja schreef:

    Hoi,
    Heb hem juist samen met mijn 3 jarige dochter Laura gemaakt.
    Had meer deeg bij de chocolade gedaan dan ik verwacht had 😉
    Heb niet echt het zebra effect maar de smaak in super.
    Zeker voor herhaling vatbaar maar dan met minder chocolade beslag.
    Grtjs,
    Tanja

  21. Roos schreef:

    Deze heb ik dit weekend gemaakt, maar dan niet in tulbandvorm (heb ik niet). Goed gelukt en vooral ook heel lekker! Smeuïg en vol smaak… Hij was snel op! Bedankt voor alweer een heerlijk recept!

  22. Sofie van Geffen schreef:

    Wauw, wat ziet deze cake er leuk uit! Ik moet voor school een gerecht maken en daar mooie foto’s
    van maken, deze cake ga ik dus maken! Ik hoop dat het er ook zo mooi uit gaat zien.
    En bedankt voor de inspiratie!

  23. Deborah schreef:

    Wat voor Vanille Extract gebruik jij? Ik heb die van dr. Oetker maar die is echt vies!

    Gr

    1. Laura schreef:

      Dr. Oetker heeft vanille aroma, dat is wat anders dan extract. Extract koop je bij kookwinkels, de toko, taartdecoratiewinkels, etc.

  24. Tonny schreef:

    Hallo Laura
    Heb inmiddels ook deze mooie tulbandvorm en ben in het weekend aan de slag gegaan om deze zebrataart te maken. Nu is hij bij mij veel compacter geworden en ook minder hoog. Wat heb ik verkeerd gedaan? Groetjes Tonny

    1. Laura schreef:

      Heb je het beslag misschien te lang geklopt, dan sla je de lucht eruit waardoor hij niet meer luchtig wordt.

  25. Tonny schreef:

    Hallo Laura,
    Dank je wel voor je reactie. Ik zal er de volgende keer rekening meehouden. Hoop dat het dan beter lukt. Fijne feestdagen!

  26. Tonny schreef:

    Hallo Laura, dank je wel voor je reactie. Probeer het volgende keer in de gaten te houden. Fijne feestdagen.

  27. ss schreef:

    Hoi Laura,

    Deze ziet er echt heel leuk uit! Kan je met dezelfde hoeveelheid ingrediënten hier ook cupcakes van maken?

    Groetjes

    1. Laura schreef:

      Ja hoor, hier kun je flink wat cupcakes van maken.

  28. Diede schreef:

    Super lekker en hij is zo goed als gelukt.
    Wel zal ik de volgende keer als ik deze cake weer maak bij het verdelen iets meer wit doen dan chocolade want die wordt wat dunner dus die zakt er wel doorheen en had ik iets te weinig witte kleur.

    Bedankt voor al je leuke bak ideeën!

  29. Yolande Berkhoff schreef:

    Echt heerlijk !! Ik heb m gemaakt en hij is geweldig goed gelukt ! 🙂

  30. femke schreef:

    kan je hem ook maken zonder bakpoeder (en mss in de plaats van bloem en bakpoeder zelfrijzende bloem?)
    alvast bedankt!

  31. Janneke schreef:

    Heb hem gemaakt en hij was super goed gelukt. Ga hem dit weekend nog een keer maken voor een vriendin, maar dan met verschillende kleuren voedselkleurstof zodat het een unicorn cake wordt :’D

  32. Brenda schreef:

    Beste Laura, is het mogelijk om voor dit recept een ronde springvorm van 22 cm te gebruiken? Ik heb namelijk geen tulbandvorm! Zou ik ook de springvorm voor de Angelfood cake kunnen gebruiken? Alvast bedankt voor uw reactie!

    1. Laura schreef:

      Ja hoor, je kunt elk recept altijd in een ander soort vorm maken. Op handigebaktips.nl vertel ik je hoe je recepten omrekent naar een ander soort/maat vorm.

      1. Brenda schreef:

        Beste Laura, bedankt voor uw snelle reactie! Ik heb de tabel al bekeken en ik kom uit op 2 (9 inch) ronde vormen, maar ik zou graag één ronde springvorm willen gebruiken. Dus ik dacht eraan om uw recept te halveren, maar dan kom ik uit op 2,5 eieren. Ik gebruik liever hele eieren. Hoe moet ik dit aanpakken? Alvast bedankt voor uw hulp!

        1. Laura schreef:

          Dan zou je het moeten omrekenen naar 2 of 3 hele eieren.

  33. Caroline schreef:

    Het beslag blijft bij mij vrij dik, daarom dacht ik dat het niet zou lukken om het beslag mooi uit te laten vloeien. Maar dat ging toch. Ik had meer chocoladebeslag, ms weeg ik het de volgende keer zodat ik het beter kan verdelen. Ik heb aan het chocolademengsel een zakje espressopoeder (en ook weleens speculaaskruiden) en wat zout toegevoegd, anders vind ik de smaak te vlak.
    Ook heb ik een gedeelte vanillebeslag genomen en daar 2 el cacaobeslag door geroers, zodat je 3 kleuren krijgt; vanille, lichtbruin en donkerbruin.
    Hmmm!

    1. Desiree schreef:

      Wat een leuk idee om zo met 3 kleuren te werken. Ik heb de 2e keer ook koekkruiden toegevoegd na het lezen van houw berichtje. Goede tip!

  34. Petra schreef:

    Hi, vul je hem vanaf 1 plek? Dus steeds op dezelfde plek beslag erbij en dat loopt uit door de hele vorm? Of ga je op en gegeven moment op een andere plek beslag erbij doen?
    Hoor het graag, dan ga ik hem proberen!

    1. Laura schreef:

      Ja steeds op dezelfde plek

  35. Desiree schreef:

    Hallo Laura, ik heb deze cake voor de 2e keer gemaakt, maar hij komt helemaal niet uit de vorm bij mij. Ik heb een tulband van hetzelfde ( duurdere) merk gekocht omdat deze zo goed zou loslaten.
    Ik heb de vorm ingesprayd. Heb jij misschien nog tips zodat het de volgende keer wel lukt?

    De cake ligt nu in stukken in de koektrommel en smaakt heerlijk. Dat dan weer wel 😉

    1. Laura schreef:

      Belangrijk is dat je de cake eerst zo’n 10-15 minuten laat afkoelen in de vorm voordat je hem lost. Als je te snel bent (of te lang wacht) komt hij er inderdaad in stukken uit.

  36. lisette schreef:

    Geloof dat ik iets te veel beslag had voor mijn tulband vorm, hij is er zo’n 7 cm bovenuit komen zetten en helaas gescheurd 🙁
    Na een sateprikker erin gestoken te hebben was de binnenkant nog niet gaar en heb er maar even aluminiumfolie overheen gelegd om de bovenkant niet te laten verbranden zodat hij nog wel verder kan garen.

    Positief puntje: wel waren de zebrastrepen goed te zien al!

    1. Laura schreef:

      Waarschijnlijk is jouw tulband dan kleiner qua inhoud, wel fijn dat je de strepen al zag! 😀

      1. Lisette schreef:

        Denk het ook; maar dat hij gescheurd was deed niet onder voor de smaak :)!
        Overigens jou basisbakboek net voor m’n verjaardag gehad, helemaal blij mee! ?

  37. Marjolein schreef:

    Hey laura ik weet niet in welke kom de suiker en de boter moet, kun jij me dat vertellen

    1. Laura schreef:

      Maakt niet zoveel uit, als hij maar groot genoeg is voor het gehele beslag.

  38. Nienke schreef:

    Ik snap de uitleg niet ik zou de website wat anders maken makkelijker en overzichtelijk (wil het niet afkappen hoor voor de rest ziet het er mooi uit)

    1. Laura schreef:

      En wat snap je er niet aan dan? Heb je het recept goed gelezen en de foto’s bekeken? Duidelijker wordt het niet hoor naar mijn mening 😉

      1. Kitty schreef:

        Ziet er fantastisch mooi uit! Ik wil hem erg graag maken voor de komende kerstdagen maar begrijp het ook niet helemaal…

        er staat bij stap 1 doe bloem bakpoeder en zout in een kom en zet dit appart… later bij stap 3 staat voeg melk en bloem om en om in delen toe.. maar hoeveel bloem gebruik ik bij stap 1 en hoeveel bij stap 3?

        Met opbouwen staat er 2 lepels vanille en 1 lepel choco erbovenop zakt het daarna vanzelf uit naar opzij of wanneer ga je ernaast beginnen en hoe bouw je dit het beste op?

        Alvast ontzettend bedankt voor uw reactie

        1. Laura Kieft schreef:

          In beide stappen gebruik je alle bloem. In stap 1 meng je het met zout en bakpoeder, dat mengsel voeg je in stap 3 in delen toe. En het zakt inderdaad vanzelf naar de zijkanten zoals ook te zien is op de foto’s.

  39. OLEG schreef:

    Hi,
    is it possible to send me this nice recipie in english language!?

    Thank you in advance!
    Oleg

    1. Laura schreef:

      No sorry, but you can use Google Translate 🙂

  40. A. schreef:

    op welke hoogte moet ik het rooster doen? 🙂

    1. Laura Kieft schreef:

      De bakvorm zelf moet altijd in het midden staan.

  41. Sabine schreef:

    Hoeveel gram is 2 tl bakpoeder? En kan ik gewoon bakpoeder van de wel bekende kleine zakjes gebruiken?

    1. Laura Kieft schreef:

      Ik weeg dat eerlijk gezegd nooit af, maar volgens mij haal je uit zo’n zakje ongeveer 2 tl.

  42. Marjolijn schreef:

    Mijn beslag is echt veel dunner dan hier op de foto te zien is. Ik houd me precies aan de hoeveelheden. Heb je enig idee wat ik daaraan kan doen? De cake smaakt lekker, maar de streepjes zien er niet zo mooi uit als hier op de foto, helaas!

    1. Laura Kieft schreef:

      Het kan zijn dat mijn boter al wat meer afgekoeld was. Je gebruikt wel ongezouten roomboter?

      1. Marjolijn schreef:

        Ja, ongezouten roomboter.. ik zal het de volgende keer nog wat verder af laten koelen. Bedankt voor je reactie!

  43. Ellen schreef:

    Hoi Laura
    Ik heb een vraagje zou ik de suiker kunnen vervangen door agave siroop? En hoeveel moet ik dan gebruiken, 2 derde van het gewicht van de suiker?
    Groetjes uit Frankrijk
    Ellen

    1. Laura Kieft schreef:

      Ik heb geen ervaring met agavesiroop, dus dat durf ik niet te zeggen. Ik zou het gewoon eens proberen 🙂

  44. Marion. schreef:

    Hallo Laura,

    de tulband gaat nu in de oven.
    Het duurt wel heel lang voordat de suiker is opgelost in de boter.
    Of is dat niet erg.
    Ben heel benieuwd hoe hij er uit gaat zien.
    Neem de tulband morgen mee naar mijn werk.
    Ik bak vrijwillig taarten voor Talma Borgh in Apeldoorn.

    Groeten Marion Tack.

    1. Laura Kieft schreef:

      Afhankelijk van de gebruikte suiker kan dat lang duren inderdaad. Als het nog een beetje te zien/voelen is is het ook niet heel erg hoor.

  45. Marion schreef:

    Hallo Laura,

    de tulband was mooi uit de oven gekomen.
    Na uren rusten enz had de tulband er geen zin in om uit de vorm te komen.
    Na een tijdje kwam de bovenste helft er wel uit.
    En niet gelogen, de tulband zag er heel mooi uit.
    Maar niet om mee te nemen naar mijn werk.
    Dan maar thuis opeten, hahahahaha.
    Vandaag een tweede poging, vorm goed invetten Dübör Bakspray en met meel bestuiven.
    Ik heb een Nordic ware vorm.
    Duimen dat deze wel mee kan naar mijn werk.

    Groeten Marion Tack.

    1. Laura Kieft schreef:

      Belangrijk is dat je de cake na 10-15 minuutjes al uit de vorm haalt, wanneer hij is afgekoeld in de vorm gaat hij vast zitten.

  46. Marion schreef:

    Hallo Laura,

    de tulband was perfect uit de vorm gekomen.
    Collega’s verwend met een mooi stukje zebra tulband.
    En hij smaakte heerlijk.

    Veel liefs en groeten Marion.

  47. Patricia schreef:

    Heb hem vanmiddag ook gemaakt. Schrok van de hoeveelheid suiker en boter die erin ging. Zebra strepen heel goed gelukt. Maar vond hem heel erg zoet. Kan het zijn dat de hoeveelheid suiker en boter verkeerd vermeld staan? Eestal gebruik ik ongeveer 100 gram boter en 120 gram suikt.

    1. Laura Kieft schreef:

      De hoeveelheden kloppen gewoon. Smaken verschillen uiteraard, ik en mijn testpanel vonden hem precies goed zo.

  48. Emie schreef:

    Hoi Laura, de tulband staat nu in de oven. Mijn beslag was een beetje dun dus ik hoop maar dat de strepen goed gelukt zijn Dankjewel voor dit duidelijke recept!

  49. Laura schreef:

    Lekker en leuk om te serveren!
    Ik vond de buitenkant ook lekker krokant.

  50. Mirna schreef:

    Hallo Laura

    Kun je de vanille extract ook vervangen in vanille suiker?

  51. Monique schreef:

    Zo, net de tulband gemaakt, goed recept, goed te volgen! Heb je nog een tip qua oven? De cake kwam er wat gebroken, craquelé uit…. kan aan onze oven liggen. We hebben nu een combi.
    Dit wordt morgen onze Paastulband ?

    1. Laura Kieft schreef:

      Kwam de cake gebroken uit de vorm? Dan kan het zijn dat je hem te snel uit de vorm hebt gehaald, of juist te lang hebt laten zitten. Het best kun je hem 10-15 minuten in de vorm laten afkoelen en dan lossen op een rooster.

  52. Vronie schreef:

    Vandaag de cake gebakken! Helaas niet goed gelukt. Het witte beslag was dus, waardoor deze uitlopen op het bruine beslag. Maar wel de vorm gevuld en een eigen creatie gemaakt! 🙂 Alleen nu is de cake helaas ook aangebrand. Heb 170 graden en bij 60 min hem er al uitgehaald omdat de cake al zwart werd 🙁 We gaan het binnenkort gewoon nog een keer proberen !

    1. Laura Kieft schreef:

      Heb je misschien een combimagnetron? Of heteluchtoven? Bij die eerste is het lastig om een cake goed te bakken en bij die tweede moet de temperatuur 10-20% lager staan 🙂

  53. Gerrie schreef:

    Vandaag ook de zebratulband gebakken! Helaas geen zebra-strepen hier. Exact het recept aangehouden, maar het vanille-beslag was veel dunner dan het chocolade-beslag. Ik vind het ook best een ingewikkelde manier van beslag maken. Is dat nodig om de streepjes te kunnen maken? Of is er een andere reden? Zo eerst maar eens samen met de buurvrouw proeven. De cake ruikt iig heerlijk!

    1. Laura Kieft schreef:

      Je wilt een dun beslag hebben zodat het in elkaar weg kan lopen. Ik vind het voor dit effect zelf het best werken. Heb je wel alles goed afgewogen?

  54. Selina schreef:

    Helemaal gelukt! Heerlijke cake.

  55. Sascha schreef:

    De vorm moet wel ingevet en bebloemd worden, neem ik aan?

  56. Chimay schreef:

    Cake nu 2 keer gemaakt, 2 keer heel mooi patroon. Gister i.p.v. chocolade, SPECULAASKRUIDEN en donkerbruine basterdsuiker voor het marmerdeel gebruikt, ook erg lekker. Helaas beide keren een heel grillig gerezen cake waardoor hij niet kan staan zonder er een heel stuk af te snijden! Hij rijst sneller in het midden dan aan de buitenzijde. Enig idee hoe ik dat zou kunnen voorkomen?

    1. Laura Kieft schreef:

      Misschien het beslag te luchtig geklopt? Verder kan het ook helpen om de cake op een lagere temperatuur te bakken (en dan evt wat langer)

  57. Cigdem schreef:

    Bedankt voor het recept. Wat een heerlijke smeuige cake is het geworden zeg! Alleen jammer genoeg tijdens het maken kwam ik erachter dat ik geen cacao meer in huis heb… heb daarom dat papje niet gemaakt. En heb alleen 1 citroen schil door het beslag gedaan. Heerlijk! Volgende keer met cacao proberen.

  58. Rinske schreef:

    Kan ik ook zelfrijzend bakmeel gebruiken ipv bloem en bakpoeder? ( geen bloem in huis😇)

  59. TIMA schreef:

    Kan je hiervoor ook ingezouten roomboter voor gebruiken?

    1. Laura Kieft schreef:

      Zeker, dat is het beste om mee te bakken

  60. Karen schreef:

    Hoi Laura,
    Laatst deze cake gemaakt in gewone cakevorm. Súper lekker!! Compact, maar wel heel zacht, was echt een groot succes!
    Ik wil de cake nu maken in een vierkante bakvorm (24x24cm). Moet de oven dan lager/hoger en wordt de tijd ook anders?
    Alvast bedankt!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat fijn dat het recept in de smaak viel! Voor mij is zoiets ook lastig in te schatten, tenzij ik aan het berekenen sla 😉 Neem hier anders eens een kijkje: https://www.laurasbakery.nl/recepten-omrekenen/

  61. Jolijn schreef:

    Deze tulband afgelopen weekend voor het eerst gebakken: wat een succes! Heerlijke cake & mooie zebrastrepen. Deze ga ik zeker nog eens maken!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Super dat ‘ie zo goed gelukt is!

  62. greetje schreef:

    heb het ook gemaakt en is goed gelukt en het is heerlijk ,eigenlijk best makkelijk ook de 2 kleuren

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ja, grappig he, veel makkelijker dan het eruit ziet.

  63. Hanneke schreef:

    Gisteren deze tulband gebakken. Een plaatje! Vandaag aangesneden, een blikvanger en ook nog eens super lekker.

  64. Christina schreef:

    Wat een leuke cake om te maken! Gister gemaakt voor de kerstdagen en hij is heerlijk! Versierd met chocoladesterren en hulstblaadjes.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Klinkt helemaal top!

  65. Kristien schreef:

    Ik vind 500g suiker wel heel veel voor deze cake! Iemand ervaring met minder suiker gebruiken?

  66. Jacinta schreef:

    Ziet er super lekker uit. Mag de boter vervangen worden door margarine?
    grt

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat geeft wel een ander resultaat, ik heb het niet getest. Met harde margarine moet het wel lukken.

  67. Ella schreef:

    Super gelukt, tot halverwege de oventijd. Hij scheurt en de rest van het beslag pulpt er nu bovenuit. Denk dat de strepen nu ook weg zijn haha. Wat zou het kunnen zijn? Neem aan dat ie verder weg smaakt maar jammer van de streepjes.

    1. Laura's Bakery schreef:

      He balen! Waarschijnlijk stond je oventemperatuuur dan te hoog, dan scheurt een cake.

  68. Amber schreef:

    Ik zou graag deze tulband maken, alleen heb ik een tulband gekocht met een inhoud van ong. 1,4 ltr (20 x 8cm hoog). Klein dus!
    Ik weet niet wat voor inhoud jouw tulband heeft, maar ik neem aan dat ik nu minder ingrediënten nodig ben. Hopelijk kun je me helpen.
    Ik bak nog niet zolang, dus een beetje hulp zou leuk zijn!!!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat klinkt inderdaad alsof je minder ingrediënten nodig hebt, maar ik kan je daar op afstand helaas niet bij helpen.

  69. Jolanda schreef:

    Vandaag de cake gemaakt, samen met mijn puberzoon. De cake is supergoed gelukt, prachtige zebrastrepen en lekker van smaak! Volgende keer proberen we met voedingskleurstof, rood met blauwe strepen…nu al zin in..

  70. Irma schreef:

    Ik hou niet zo van te zoete cake en 500 gram suiker voor een tulband lijkt mij echt te veel! zelf maak ik mijn cake niet met zoveel suiker en mijn cakes lukken altijd.. ik heb deze tulband eerder gemaakt
    Ik heb 200 gram suiker in gedaan was zoet genoeg voor mij.

  71. Sinja schreef:

    Hai Laura, dit is de favoriete cake van mijn drie kinderen. Ik heb hem nu al een paar keer gemaakt. Wat ik me afvroeg is of ik wat suiker kan weglaten. Ik probeer de verhoudingen altijd netjes aan te houden, maar vind cakes en gebak snel te zoet. En als ik bijvoorbeeld 100 gram suiker weglaat, moet ik dit dan vervangen door een ander vast ingedrient?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik durf het niet te zeggen, een ander ingrediënt toevoegen helpt denk ik niet. Maar je kunt eens beginnen met gewoon 100 gram weglaten.

  72. Chloë schreef:

    Moeten de hoeveelheden van de ingrediënten best herberekend worden voor een tulbandvorm met 24 cm diameter?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Als je het niet doet dan wordt het een íets lagere tulband.

  73. Michelle schreef:

    Hoi laura,

    Ik heb gister de tulband gemaakt en helaas was de cake ingestort met het uit de vorm halen. Maar ik begrijp uit de reacties dat je hem niet te lang in de vorm moet laten zitten, omdat het dan te vast gaat zitten, maar na 10-15 min de cake er al uit halen. (Is de cake dan nog niet te heet?) Hij was ook gescheurd in de oven, dus dan te hoge temperatuur waarschijnlijk. Verder was de cake bij mij smeuïg en lekker. Streepjes waren ook mooi zichtbaar!! Bij jou ziet de cake er wel luchtiger uit en was het beslag bij mij ook wel wat dunner.. maar dat zal dan door het beslag mengen kunnen komen?

    Groetjes Michelle

    1. Laura's Bakery schreef:

      Was de cake ingestort of gewoon kapot gegaan en aan de vorm blijven plakken? Ingestort klinkt alsof de cake nog niet gaar was, heb je dit getest met een prikker?

  74. Martijn en Lieneke schreef:

    Hey Laura! Wij hebben zojuist deze tulband gemaakt. Hij is super lekker gelukt. We hebben nog witte chocolade ganache en walnoten erop gedaan. Om te smullen.
    Groetjes uit Enschede.

  75. Marleen schreef:

    Ik wil de zebratulband maken in een langebakvorm. Welke hoeveelheden gebruik ik dan? Mijn bakvorm is 28cm op 13 cm. Want lukt mij niet met de omrekentabel

    1. Laura Kieft schreef:

      Dan moet je op inhoud omrekenen en dat met elkaar vergelijken.

      1. Marleen schreef:

        Maar bij mij lukt het niet blijft hangen. En rekent niet om

        1. Laura Kieft schreef:

          Inhoud omrekenen kan ook niet met deze tool helaas. Daar zul je een rekenmachine voor moeten gebruiken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *