De enige echte: oranje tompouce (how to)

36

Na een stilte van ruim twee weken op mijn blog een kort bericht. Op het moment ben ik bezig met de laatste (zware!) loodjes van mijn afstuderen. Jullie begrijpen, daar gaat veel tijd in zitten waardoor mijn blog er een beetje bij inschiet. Ik kan jullie wel vertellen dat er een hoop leuke posts aan zitten te komen, de foto’s zijn er maar de bijbehorende teksten moeten nog geschreven worden. Nog even dus voordat er weer regelmatig updates verschijnen. Nog maar even, dan ben ik klaar met school. Ik kan het mij nog maar moeilijk voorstellen dat ik straks niet meer naar school toe hoef.

Genoeg over school, daar ben ik al druk genoeg mee. Ik heb een heel erg leuke post voor jullie, al zeg ik het zelf :). Met het EK in zicht kleurt heel Nederland oranje, dit blijft niet alleen bij accessoires voor een oranje outfit maar ook lekkernijen worden in speciale oranje edities uitgebracht. Aangezien ik gék ben op tompoucen leek het mij leuk om ze zelf te maken, in oranje natuurlijk! Het is geen recept te noemen, ik ben namelijk ontzettend lui geweest bij de bereiding en heb gebruik gemaakt van allemaal kant en klare pakjes en zakjes.

Oranje tompouce

Voor het EK, WK of koningsdag. Eén ding is zeker; deze oranje tompouce is ontzettend lekker!
Porties: 10 mini tompoucen

Ingrediënten

  • 5 plakjes bladerdeeg
  • Half zakje Dr. Oetker banketbakkersroom
  • Slagroom (evenredig aan hoeveelheid banketbakkersroom)
  • 200 gram fondantglazuur
  • 2 el water
  • kleurstof (oranje)
  • spuitzak + spuitmondje (Wilton 6B)

Instructies

  • Snij de plakjes in vier delen, prik met een vork gaatjes in de bovenkant. Dit zorgt ervoor dat ze niet te bol worden in de oven. Vervolgens schuif je de plaat in een voorverwarmde oven volgens de aanwijzingen van het pakje bladerdeeg.
  • Terwijl je bladerdeeg in de oven staat en aan het afkoelen is kun je je Zwitserse room en de fondant glazuur voorbereiden. Voor de Zwitserse room neem je de helft van de poeder uit het zakje en vult dit aan met water of melk. Voor het zakje van Dr. Oetker betekent dit dat je 200 ml water/melk toevoegt. Meng hier slagroom doorheen, zorg dat je een 1:1 verhouding hebt. Ik had een pot opgeklopte slagroom van Friesche Vlag gebruikt (ik weet het, héél gemakkelijk).
  • Dan het fondantglazuur, doe in een schaaltje 200 gram glazuur en voeg hier 2 eetlepels water aan toe. Roer dit goed met elkaar en voeg er eventueel een kleurtje aan toe. Als al je plakjes bladerdeeg goed afgekoeld zijn doop je de helft (10 stuks dus) in het fondantglazuur. Leg deze op een bakplaat met bakpapier om iets te laten uitharden. Als het iets is uitgehard kun je eventueel nog een tweede laag maken door ze opnieuw in het glazuur te dippen.
  • Terwijl je het glazuur goed laat uitharden (wat wel even duurt) vul je de spuitzak vast met de room. Op de plakjes bladerdeeg die niet in het glazuur zijn gedoopt spuit je toeven Zwitserse room.
  • Druk nu op de toeven de met fondantglazuur bedekte bladerdeeg stukjes en je tompoucen zijn klaar. Dat is nog eens makkelijk gemaakt nietwaar? Ik heb dan voor de heel erg makkelijke manier gekozen en zelfs mijn slagroom niet zelf opgeklopt, de smaak is er niet minder om. En voor een avondje gezellig voetbal kijken moet dat best kunnen toch, een makkelijk hapje.
  • Ik maakte deze zelf stiekem al voor Koninginnedag maar bij het EK passen ze natuurlijk ook prima. Maak je ze een andere keer, je kunt ze natuurlijk ook gewoon roze maken, of misschien juist wel een hele andere kleur.
Bewaren

Alles over het bewaren van bladerdeeg hapjes lees je hier!

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

18 reacties

  1. Sigrid schreef:

    Ze zien er heerlijk uit! Veel succes met afstuderen!!

  2. Jolanda schreef:

    Ze zien er heel lekker uit Laura! Enne…succes met de laatste loodjes op school hè.

    Liefs,
    Jolanda

  3. Anonymous schreef:

    helaas gaat jouw afstuderen gaat gelijk op met mijn afstuderen waardoor ik mijn studieontwijkend gedrag helaas niet vaak genoeg op deze blog kan uitoefenen! Succes! gr nikki

  4. Laura schreef:

    Bedankt allemaal! Nikki, jij ook heel veel succes!

  5. Anonymous schreef:

    Ziet er weer heel mooi uit . En succes met studeren. Groetjes irma

  6. Laura schreef:

    Ze zien er echt heel leuk uit! Deze ga ik zeker een keer uitproberen, misschien voor 5 mei tijdens de optocht..

  7. Leanne schreef:

    Hoelang zou je ze kunnen bewaren in de koelkast als je ze al in elkaar gezet hebt?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik zou ze max 2-3 dagen bewaren, maar liefst zo snel mogelijk opeten.

  8. Jolanda schreef:

    Ik wil voor de verjaardag van mijn dochter tompouzen maken. Maar ik vraag mij af, wordt het bladerdeeg niet zacht door de room als ik ze een dag van te voren maak.

    1. Laura Kieft schreef:

      Dat kan inderdaad wat zacht worden. Je kunt het eventueel coaten met chocolade, of gewoon op het laatste moment pas in elkaar zetten.

  9. Mariska schreef:

    Dat ziet er lekker uit! Zou je ook bijvoorbeeld nu het bladerdeeg al kunnen bakken en over twee dagen de tompouce pas in elkaar zetten?

    1. Laura Kieft schreef:

      Dat kan, maar houdt er rekening mee dat het bladerdeeg hoogstwaarschijnlijk wel wat zachter wordt.

  10. Michelle schreef:

    Heb je inmiddels recept voor echt zelf gemaakte tompoezen?

  11. Mariska schreef:

    Het fondantglazuur kan ik niet vinden.

    Kan ik het ook gewoon met poedersuiker maken en wat water en kleurstof?
    Of heb je een andere tip?

    Dankjewel.

    1. Laura's Bakery schreef:

      In dit recept leg ik uit hoe je gemakkelijk dit kunt maken: https://www.laurasbakery.nl/tompouce-soesjes/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *