Als je op zoek bent naar een alternatief voor amandelspijs of naar een notenvrije amandelspijs, dan zit je hier aan het goede adres. Ik maakte deze heerlijke kokosspijs, gemaakt van geraspte kokosnoot.  

Hoe gebruik je kokosspijs?

Kokosspijs leent zich perfect om amandelspijs te vervangen in een gevulde koek, een sloffen bodem, gevuld speculaas of in zalige cruffins met spijs. Je hoeft de verhoudingen niet te veranderen in de recepten, je kunt amandelspijs 1:1 vervangen door dit recept voor kokosspijs. 

Kokosspijs is niet alleen erg fijn voor mensen met een notenallergie, maar ook voor diehard kokosliefhebbers is het een echt top recept. Mijn team vroeg er al maanden (misschien zelf jaren?) naar en is razend enthousiast over het resultaat! Ga jij er ook mee aan de slag? 

Let wel: officieel zijn amandelen natuurlijk geen noten, maar steenvruchten. Net zoals pinda’s ook geen noten zijn, maar peulvruchten. Toch worden amandelen en pinda’s over het algemeen in één adem genoemd met andere noten en verdragen de meeste mensen met een notenallergie ook geen amandelen en pinda’s.

Hierboven tip ik je mijn recept voor cruffins. Heb je geen idee wat dit zijn? Kijk dan mijn video voor speculoos cruffins eens waarin ik het eindresultaat laat zien én hoe je ze maakt. Prachtig zijn ze hè?

 

HOE MAAK JE KOKOSSPIJS 

hoe maak je kokosspijs

HOE MAAK JE KOKOSSPIJS 

Voor de basis van dit recept voor kokosspijs heb ik de verhoudingen van mijn amandelspijs aangehouden. Een kokosnoot bevat van nature (net zoals amandelen) een flinke hoeveelheid aan vet.  

Maar de droge, geraspte kokos die wij in de supermarkt of bij culinaire speciaalzaken kunnen kopen bevat weinig vet meer vergeleken met de verse rasp óf vergeleken met amandelmeel. Dit komt doordat er verschillende persingen zijn gedaan met de kokosrasp om er santen, kokosroom en kokosmelk van te maken, waarna het gedroogd is.  

Dat is in principe geen probleem, maar wel iets om altijd rekening mee te houden als je het aan een bestaand recept wil toevoegen. Het gevolg is dat gedroogde, geraspte kokos bijvoorbeeld erg veel vocht op in recepten. En dus wist ik dat ik wat extra vocht en vet aan de gedroogde kokosrasp zou moeten toevoegen om een mooi smeuïg en werkbaar kokosspijs te maken dat een goed alternatief vormt voor amandelspijs. Want ik was niet van plan om een verse kokosnoot te gaan raspen en (op de enkeling na) jullie vast ook niet. 😉

Hoe maak je kokosspijs - notenvrije amandelspijs

Hoe maak je kokosspijs - notenvrije amandelspijs

DE KOKOSSPIJS TEST 

Om mijn kokosspijs smeuïger te maken stond ik voor de volgende keuze: het toevoegen van kokoscrème (santen), kokosroom of kokosolie, want deze bevatten alle drie voldoende vet. En dus zat er maar één ding op: een kokosspijs test!

Ik maakte drie verschillende soorten kokosspijs. In eerste instantie begon ik met drie individuele soorten met één kokostoevoeging, maar de spijs met kokosolie bleef zo korrelig dat ik meteen wat extra room heb toegevoegd. De verhoudingen vind je onderstaand; de basis = 150 gram geraspte kokos, 150 gram suiker en 1/2 ei:

  1. De basis met 50 gram santen 
  2. De basis met 50 gram kokosolie en 25 gram kokosroom 
  3. De basis met 60 gram kokosroom 

Conclusie kokosspijs test

Al met al denk ik dat alle drie de soorten spijs bruikbaar waren. Ik heb ze niet alleen ‘rauw’ met elkaar vergeleken, maar ik heb ook stukjes afgebakken in de oven en daarna nogmaals de voor- en nadelen van elke soort spijs afgewogen.

Mijn voorkeur ging uit naar nummer drie, de kokosspijs met de kokosroom. Deze was het meest smeuïg van allemaal en dat maakt de spijs ook goed werkbaar is, als je het bijvoorbeeld met een spuitzak wil spuiten op een sloffen bodem.

Daarnaast denk ik dat het gebruik van kokosroom ook het meest toegankelijk is voor iedereen en daardoor het makkelijkst in gebruik. Kokosroom schep je simpelweg van een blik volvette kokosmelk af (het blik heb je idealiter een nacht in de koelkast gezet, waardoor de kokosroom en de verdunde kokosmelk zich van elkaar hebben gescheiden).

Mocht je nou net geen kokosroom in huis hebben, maar wel santen dan kan dit dus ook prima. Los de 50 gram santen dan wel op in 20 ml warm water.

Kokosspijs (5)

Het verschil tussen kokosolie, kokossanten en kokosroom

Om bovenstaande kokosspijs test beter te begrijpen, helpt het om het verschil tussen kokossanten, kokosroom en kokosolie te kennen. Ik vertelde al eerder in deze blogpost dat er verschillende persingen worden gedaan met het verse kokosvruchtvlees, voordat de gedroogde kokosrasp zoals wij die in de winkel kennen het resultaat is.

Bij het maken van kokosroom wordt het vers geraspte kokosvruchtvlees vermengd met (warm) water en door een kaasdoek geperst. Het vocht dat er nu is ontstaan is vol en romig: kokosroom. Het vruchtvlees dat overblijft in de doek kan nogmaals met water gemengd worden en hierna is kokosmelk het resultaat. Het schijnt dat de kokosmelk die wij in blikvorm in de winkel kunnen kopen een combinatie is van deze twee, waardoor het vetgehalte en de romigheid verschilt. Gemiddeld bevat kokosmelk zo’n 17% vet en kokosroom 24%.

Kokossanten zijn geconcentreerde blokken kokoscrème (ingedikte kokosmelk of kokosroom). Door kokossanten op te lossen in een ruime hoeveelheid warm water kun je er weer kokosmelk van maken. Het is niet volledig hetzelfde als de kokosmelk die je in de winkel koopt, maar in curry’s smaakt dit erg lekker. Er bestaan verschillende vormen van santen, maar de geconcentreerde blokken bestaan voor 70% uit vet.

En dan heb ik tot slot natuurlijk nog kokosolie gebruikt, ook dit wordt gewonnen uit het vruchtvlees van de kokosnoot. Kokosolie bestaat volledig uit vet en dit verklaart ook waarom het voor een korrelig kokosspijs zorgde, er ontbrak vocht.

Het verschil tussen kokosolie, kokossanten en kokosroom

 

Kokosspijs

Opslaan
Recept afdrukken

4.67 van 3 stemmen

Kokosspijs

Speciaal voor iedereen die allergisch is voor noten of gewoon ontzettend van kokos houdt: kokosspijs, hét notenvrije alternatief voor amandelspijs.
Porties: 1 portie (375 gram)

Ingrediënten

  • 150 gram geraspte kokos
  • 150 gram fijne kristalsuiker
  • ½ ei M
  • 60 gram kokosroom dit schep je uit een blik kokosmelk*

Instructies

  • Doe de kokosrasp en de suiker in een kom en voeg het halve ei en de kokosroom toe (zie de tip hieronder). Blijf dit mengen en roeren tot je een kneedbaar geheel hebt. Voeg een klein beetje extra kokosroom toe als het te droog blijft.
  • Kneed de kokosspijs tot een blokje en verpak in vershoudfolie.
  • Voordat je de kokosspijs verwerkt in een recept kneed je nog een half ei erdoor. Dit staat eigenlijk altijd in het recept waarin je de spijs wil verwerken opgenomen.
Tips

Zet een blik kokosmelk een dag van tevoren in de koelkast. De kokosroom en het kokoswater die in het blik zitten scheiden zich op deze manier van elkaar en voor dit recept heb je enkel de room nodig. Je schept de room de volgende dag gemakkelijk met een lepel uit het blik, want de room is naar boven komen drijven. Het overgebleven kokoswater kun je bewaren voor een smoothie bijvoorbeeld.
Bewaren

Je kunt de kokosspijs 1-2 dagen bewaren in de koelkast, maar de droge kokosrasp zal steeds meer vocht opnemen. Het is mogelijk dat je naast het halve ei (zie de laatste stap) ook nog een kleine eetlepel kokosroom of een extra half ei nodig hebt om de kokosspijs werkbaar en smeuïg genoeg te maken.

Bronnen informatie kokosmelk, kokosroom, kokossanten en kokosolie: bron 1bron 2 – gevolgde kookworkshops in Sri Lanka en Indonesië

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

11 reacties

  1. Caroline schreef:

    Wat een goed idee. Ga het zeker proberen.

  2. Kath schreef:

    Wow, Laura wat een super goed recept!
    Daar zat ik nu ook echt op te wachten. Super bedankt.
    Wij zijn echte kokos lovers en dit ga ik van de week maken als vulling voor jouw recept van de cruffins.
    En dan garneren met een beetje geroosterde kokos schilfers 😉

  3. Annemiek schreef:

    Ik ga de bounty slof taart maken. Regelmatig ben ik impulsief met het maken van iets. Het blikje kokosmelk ‘moet’ een dag van tevoren in de koelkast, dat is lastig bij impulsief bakken 😉
    Zou een kortere tijd in de vriezer ook hetzelfde effect geven? Vanaf nu ga ik natuurlijk standaard een blik kokosmelk in de koelkast zetten, dan heb ik dat ‘probleem’ niet, maar ik vroeg het me af.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Snap ik! Het heeft te maken met de temperatuur, in de winter bijvoorbeeld zijn bijna alle kokosblikken zodra ze binnenkomen (als je online boodschappen bestelt) al goed omdat het kouder is en de room/het vet al van het water gescheiden is. Ik durf niet te zeggen of het in de vriezer ook zo werkt, dat heb ik niet getest.

  4. Annemiek schreef:

    Ik heb nu de kokosmelk van de jumbo, daar staat op schudden voor gebruik. Heb hem een uur in de koelkast gehad en de room zit onderin.
    Als je niet gaat schudden, is het water ook apart van de room. Misschien een tip dat dat bij meerdere merken het geval zal zijn.

  5. Rinus Oome schreef:

    Met wat kan ik het ei vervangen

  6. Wim Geurts schreef:

    Dank voor je heldere uitleg. Die kokosspijs is een mooie oplossing voor mensen die niet van de amandelspijs houden en die ga ik verrassen met jouw recept.
    Heerlijke no nonsens website met heel veel zinvolle informatie.
    Een plezier om in te bladeren.

  7. Ans schreef:

    Kan je de kokos spijs ook invriezen om langer te bewaren?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ja hoor dat kan!

  8. Luc Geenen schreef:

    Goed recept bedankt

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept