Alles met de combinatie van appel en kaneel vind ik bij voorbaat al lekker. Deze twee ingrediënten horen gewoon bij elkaar en je kunt het overal in verwerken. Zo is de appel kaneel cake is een grote favoriet van mij. Deze versie, de appel-kaneel cake met noten, is hier eigenlijk de deluxe editie van. Ik heb gekozen voor hazelnoten en pecannoten maar hierin kun je natuurlijk variëren. Al met al is deze cake een zeer geslaagde combinatie van ingrediënten die ik echt iedereen kan aanraden. Snel naar de keuken dus, dan heb je vanmiddag wat lekkers bij de koffie!
BAKTIP: Een degelijke, rechthoekige cakevorm zoals deze gaat jarenlang mee en kan wat mij betreft niet ontbreken in de keuken.
Oeehh deze ziet er lekker uit! Ik had laatst ook een soort van appelcake gemaakt en die was ook echt de favoriet! Ik denk dat ik deze ook maar eens moet gaan proberen!
Ik heb gister toevallig appel kaneel cake gemaakt, maar dan zonder de noten. Erg leuk idee, goede tip voor de volgende keer want de cake viel erg in de smaak!
Kan ik de cake ook met amandelmeel maken, hij ziet er heerlijk uit hoor!
Ja hoor dat zou ook moeten lukken!
Laura, een heerlijk recept en ga hem zeker eens maken. Maar wil wel graag weten wat kaneelsuiker is?
kaneelsuiker is eigenlijk niet meer dan suiker met een laagje kaneel. je kunt het ook eenvoudig zelf maken door gewoon wat kaneel aan de suiker toe te voegen.
Lekker! Ik ga het eens proberen. Ik heb ook eens een speculaas-perencake gemaakt, die stond in de Allerhande. Doet me hier wel aan denken 🙂
Dag Laura, ik heb de cake vandaag gemaakt en de cake is erg lekker!
He Laura,
Gisteren de cake gebakken….en goedgekeurd hier. Lekker knapperig idd met de extra kaneelsuiker er bovenop.
Groetjes Sylvia
Hey Laura,
Mmmmmm…
Even een vraagje ik was een tijdje geleden bij de AH maar de kaneelsuiker in grove korrel hadden ze niet meer.. Waar heb jij de jouwe gehaald?
Liefs
bij een AH XL, maar daar kan ik het nu ook niet meer vinden. Bij Jumbo verkopen ze het volgens mij ook (van hetzelfde merk verkopen ze ook roze perensuiker)
Dankje dan zal ik daar nog eens kijken!
Ik heb deze net als dessert gemaakt: warm met een bolletje vanille-ijs. Erg lekker! Kaneelsuiker heb ik gemaakt door bruine kandijsuiker iets fijner te hakken met kaneel erbij. Ik ga hem vaker maken 🙂
Slim idee om zo zelf grove kaneelsuiker te maken! En heerlijk met een beetje ijs zeg, dat ga ik de volgende keer ook doen 😀
Helaas hou ik niet van noten 🙁 maar als ik het wel had gelust had ik het zeker een keer gemaakt. Maar ik denk dat ik het een keer maak maar dan zonder noten 🙂
Deze cake kun je ook prima zonder noten maken hoor! Misschien lekker om wat stukjes chocola door het beslag te doen dan 😉
Gister tijdens een High Tea waarbij we allemaal wat lekkers meebrachten, mocht ik ‘kennis maken’ met je Appel-kaneelcake met noten. Wat lekker!!! Dank je wel alvast voor het recept, ik ga hem zeker binnenkort maken. (en je site zet ik bij de favorieten, ik denk dat ik je vaker kom bezoeken 😉
Groetjes Marjan
Wat leuk om te horen! Het is ook één van mijn favoriete cakes 😀
Ik heb hem gemaakt met een mix van kristalsuiker, rietsuiker en lichte basterdsuiker (na 40 gram was de kristalsuiker op), verder heb ik de 3 eetlepels grove kaneelsuiker vervangen door 2 eetl fijne kaneelsuiker, en 2 appels ipv 1. Resultaat: heerlijk! Wel erg ‘luchtig’ dus je moet hem voorzichtig afsnijden anders breekt de plak doormidden. Dankje Laura voor dit recept, voor herhaling vatbaar. Ik ben sinds een half jaar fanatiek aan het bakken en heb recent je blog ontdekt, erg leuk!
herkenbaar dat je soms moet variëren met de suiker 😉 Prima oplossing en jouw cake klinkt ook heerlijk!
ziet er lekker uit. Ik ga binnenkort maken maar dan met studentenhaver.
Hallo laura,
Klinkt als een heerlijk recept! Kan ik de boter ook vervangen door olie? Zo ja, hoeveel ml? En kan ik de boter ook smelten voor ik het mix met de ingredienten of moet het ongesmolten zijn? En hoeveel gram bakpoeder zit in 200 gr zelfrijzend bakmeel? Sorry voor alle vragen!
Heerlijk recept en heb veel zin om het te maken!
In dit recept zou ik de boter niet vervangen voor olie, maar je kunt het wel smelten als je dit prettiger vind. Ikzelf laat het gewoon op kamertemperatuur komen, dan is het zacht en makkelijk te verwerken. In dit artikel staat meer over de verhoudingen bakpoeder/bloem: http://www.laurasbakery.nl/5-veelgestelde-vragen-2/
Fijn, ontzettend veel zin om te bakken! Bedankt!
Ik ga de cake maken met pompoenmoes, was afgelopen week bij koffietijd op tv. Ik had het recept van deze cake al gezien en ga het combineren. Je hoort nog of het lekker was.!!!
klinkt niet verkeerd!
Ik heb de cake gemaakt en hij is heerlijk! Het enige wat ik gewijzigd heb in het recept is dat ik 225 gram zelfrijzend bakmeel heb gebruikt ipv 200. Voor de mousse heb je nodig:
300 gram pompoenblokjes (diepvries, flespompoen of de oranje Hokkaido)
2 theelepels honing
Roerbak de pompoenblokjes in een klontje boter in een koekenpan vijf minuten op hoog vuur. Voeg de honing toe. Blus af met een klein glas warmwater. Laat de blokjes in tien minuten gaar worden met het deksel op de pan. Pureer dan de blokjes met een staafmixer tot moes en laat afkoelen, omdat de mousse wat te stevig was heb ik nog een scheutje sinaasappel-aardbeiensap toegevoegd, maar dat mag natuurlijk ook iets anders zijn. De mousse op het laatst toegevoegd aan het beslag en het gebakken in een ronde springvorm van 24-26 cm doorsnee.
Bedankt voor je uitleg! Ik ga het zeker onthouden, lijkt me erg lekker!
Hallo Laura,
Deze cake lijkt me ontzettend lekker maar ik zou hem graag zonder suiker willen bakken. Heeft dit invloed op het rijzingsproces van de cake. Is honibg een goed alternatief?
Door de suiker weg te laten of te vervangen krijg je wel een heel ander soort cake ja. Ik heb nog geen recept voor een suikervrije cake op het blog, maar op focusonfoodies.nl of blijzondersuiker.nl kun je deze zeker vinden!
Deze cake vandaag gemaakt en hij is super lekker! Zeker voor herhaling vatbaar!
Ik ben woonachtig in het buitenland en nu heb ik problemen om zelfrijzend bakmeel en bastaard suiker wit /bruin te vinden. Zijn hier alternatieven voor?
Hoi Sandra, voor basterdsuiker durf ik niet zo snel een alternatief te geven. Maar zelfrijzend bakmeel kun je ook goed vervangen voor bloem met bakpoeder!
Ik heb de cake afgelopen weekend gemaakt, hij was heerlijk! Ik heb walnoten gebruikt uit eigen tuin! Jammer dat de cake nu al op is
Gisteren deze cake mogen proeven, heerlijk… Alle visite namen ook een stukje, das nou weer jammer anders had ik nog een keer kunnen genieten van deze cake…
Ik geniet elke keer weer als mijn vrouw iets lekkers van jouw recepten maakt.
Ik hoop dat je nog lang en veel receptjes met ons deelt!
Wat leuk om te horen Rien! Je vrouw wil hem vast nog wel een keertje bakken voor je 😉
Ik wil na de middag een cake maken, een leuke pauze tussen mijn examens! Maar ik wil gewoon appelcake zonder noten en kaneel, dus gaat het lukken als ik het gewone basisrecept neem met 3 appels in blokjes erdoor?
Alvast bedankt!
Natuurlijk kan dat, 3 appels is misschien wel wat veel (voor een gewoon cakeblik). Of je maakt gewoon dit recept en laat de noten en kaneel weg 😉
Hallo laura, ik wil graag deze cake maken in een grote tulband. De inhoud is precies het dubbele van jouw recept, moet ik nu rekening houden met een langere baktijd of graden voor de oven?
ik heb deze wel een keertje gemaakt in een gewone cake vorm en was echt yummie…
Het aantal graden kun je gelijk laten. Baktijd is waarschijnlijk wat langer. Ik zou de originele tijd aanhouden en dan even controleren, afhankelijk van hoe gaar hij is nog wat extra tijd geven.
Dank je wel, ik ga vanavond na de wekelijkse “sleur” boodschappen aan de slag en laat even weten hoe ie geworden is.
Groetjes,
Hoi Laura,
Deze cake lijkt heel erg op de appel-kaneel cake (maar dan zonder noten). Het valt me op dat in deze cake meer suiker zit en het recept verder precies hetzelfde is. Heeft het verschil in suiker nog een speciale reden en is deze cake dan iets zoeter dan de cake met minder suiker?
Groetjes van Judith
Deze is iets zoeter, maar niet heel veel meer. Heeft verder niet een speciale reden, ik was gewoon wat aan het experimenteren wat goed uitpakte 😉
Vanmiddag gemaakt, verrukkelijk!
Dank voor dit heerlijke recept!
Voor het eerst mijn nieuwe keukenmachine gebruikt (Kenwood Kmix), de cake was heerlijk!!! Bij gebrek aan kaneel heb ik er koek- en speculaaskruiden doorheen gedaan en de appel weggelaten, maar hij was er niet minder lekker om.
Bedankt! Groetjes Kitty
Heerlijke cake!! Een blijvertje!!
Hoi Laura
Voor mijn vetjaardag had ik afgelopen maandag de cake gebakken, zonder de kaneelsuiker, want die heb ik niet in huis.. Het was heerlijk……. Iedereen smult ervan. Je begrijpt dat ik deze cake weer ga bakken.
Dank je wel voor het recept.
Deze middag gebakken en net bij de koffie geproefd.
In een woord: HEERLIJK!!!!!!!!!!
Vanmorgen weer gebakken, hij blijft mijn favoriet en van visite. Complimenten voor jou en en de moeite die je er voor doet om altijd van die verrukkelijke recepten op je site te toveren. Dank je wel, ook namens de smulpaapjes hier…
Ik wilde even zeggen WAT EEN OVERHEERLIJKE CAKE fantastisch
Ik kon nergens hazelnoten kopen toen zag ik bij de Jumbo kleine bakjes notenmix met cranberry 100gr koste €1,00 deze heb ik toegevoegd en smaakt echt heel lekker……er zit 1 nadeel aan deze cake, hij is zo lekker je hebt hem zo op 🙂 🙂 🙂 vanavond ga ik nieuwe maken. Top bedankt voor dit mooie recept
Groeten, Linda
Is nou al de 2e keer dat ik hem maak maar weer is ie helemaal nat aan de onderkant dan wordt ie door mij al bestempelt als mislukt van boven en de zijkanten ziet ie er goed uit maar ja
Dan kan mijn oven niet op 175 graden wel 180 of 160 dus heb hem op 160 ruim 70 minuten erin gedaan als ik hem langer had gedaan was ie verbrand geweest
misschien heb je een hele vochtige appel, of gebruik je grote eieren? Het klinkt alsof het te vochtig is.
Een fantastische cake! Ik gebruik nu meestal walnoten, appel en cranberries erdoor. Deze combinatie maakt hem origineel en lekker fris!
Groeten,
Anita
Vandaag een vrije dag en echt weer om te bakken! Daarom deze cake gebakken. Hij is heerlijk en ik heb hem dan ook in mijn boekje favorieten gezet. Hmmmmm?
Hoi Laura
Ik heb de cake nu een paar keer gemaakt. Zo lekker is hij.
Andere die hem hebben geproeft vonden hem heerlijk!
Top Recept!
welke maat eieren gebruik je Laura ?
altijd maat M
Heb nog een zakje met noten waarin pinda’s omhuld met chocolade in zitten, zou dat ipv walnoten kunnen? Pecannoten heb ik wel. Of kan ik de pinda’s dan beter achterwege laten?
Het kan prima, je voegt gewoon een extra ingrediënt toe 😉
laura de koopmans appelkaneelcake moet 60 minuten op 160 graden. is jouw temperatuur niet te hoog en te lang dan ? gewone elektrische oven toch ?
op boven- en onderwarmte is het prima zoals in mijn recept staat. Elk recept (en elke mix) is anders.
Moet je de oven voorverwarmen Beludi
Ja, altijd de oven voorverwarmen.
Vanavond meteen na het lezen van dit recept aan de slag gegaan. Resultaat is heerlijk, dus voor herhaling vatbaar. Ik had alleen geen noten in huis, en de kaneelsuiker ook niet, maar aangezien mijn partner een lichte noten-allergie heeft, was dat eerste niet erg en het tweede (de kaneelsuiker) heb ik zelf maar in elkaar gefröbeld: in een kommetje wat rietsuiker en wat kaneel gemengd. Het werkt!
Eén probleem had ik met het mixen van het beslag: Toen ik de boter en de suiker plus vanillesuiker met mijn handmixer wilde mengen, bleef het beslag kurkdroog, brokkelig en vlogen de brokken boter alle kanten op. Dat bleef zo, het wilde maar niet ‘romig’ worden. Dus heb ik bij deze eerste meng-fase toch maar alvast één van de vier eieren toegevoegd. Daarna was het “appeltje-eitje”. Eindresultaat was een mooi & zacht beslag.
Heb me vandaag aangemeld hier en ben vast van plan van alles te gaan proberen!
Dan was je boter waarschijnlijk niet op kamertemperatuur. Dat is een ongeschreven regel voor je aan het bakken gaat, alle ingrediënten op kamertemperatuur (tenzij anders vermeld). Dan gaat het de volgende keer vast goed!
Dank voor de reactie!
Ik had eigenlijk al zo’n vaag vermoeden dat dat het probleem was.
Ik bak al jaren appeltaarten, en daarbij moet bij het maken van het deeg de boter juist hard zijn. Ik heb me door die routine laten leiden.
Wat ik overigens nog miste bij mijn appel-kaneelcake was luchtigheid: de cake was, hoewel mooi gerezen, nogal ‘compact’. Wat kan ik het beste doen om dat de volgende keer te voorkomen?
Dat kan goed komen doordat de volgorde niet helemaal ging zoals het hoort, eerst de boter romig kloppen met de suiker (en niet een ei daarvoor gebruiken, ook al snap ik dat je dat hebt gedaan om het werkbaar te maken). Waarschijnlijk heb je het gehele beslag daardoor te lang gemixt. En als je van heel erg luchtige cake houdt, dan kun je ook altijd wat extra bakpoeder toevoegen!
Dank je wel voor het lekkere receptje! De combinatie appel, kaneel en noten is echt heerlijk!
Wauw, deze cake is echt ongelooflijk lekker! Ik denk het beste appelcake recept dat ik ook getest heb en geloof me, ik heb er al véél getest ? Echt HEERLIJK! Dankjewel!
Een echt heerlijke cake zal alleen de volgende keer een ruimere vorm nemen .
Ik gebruik pecannoten en appel en wat studentenhaver
de baktijd heb ik met 17 minuten moeten verlengen omdat de cake niet gaar werd.
hij was wel lekker.
Dat is wel een stukje langer. In wat voor oven is de cake gegaan?
in een heteluchtoven
Hallo wil deze straks maken. Maar ik heb alleen fijne kaneelsuiker thuis kan dat ook?
Dat kan ook.
Dag Laura
Kan ik deze cake ook maken in een Nordic bakvorm?
Mvg
Als het een niet veel grote of kleiner bakblik is wel. Anders moet je de verhoudingen misschien wat aanpassen.
Wat een heerlijke cake. Ik had geen grove kaneelsuiker, maar heb wat extra kaneel en pecannoten toegevoegd. Ook heb ik de bovenkant versierd met pecannoten. Voor de vulling heb ik Granny Smith appels gebruikt en alleen pecannoten (ik had even niks anders in huis). Meerdere cakes tegelijk gebakken en ingepakt zodat ik altijd een cadeautje in huis heb of iets lekkers als er bezoek komt. Iedereen vond hem heerlijk!
Wil de cake gaan bakken. Maar is het ook mogelijk om hem in te vriezen? Zodat ik altijd iets bij de koffie heb als ik onverwachts gasten krijg?
Zeker! Je leest er hier alles over: https://www.laurasbakery.nl/cake-bewaren-doe-je-zo/
Potverdorie wat lekker