Citroen-maanzaad courgettecake

Gepost: 18 maart 2022 Laatst bewerkt: 22 juni 2023
Citroen-maanzaad courgettecake

Ja, dat lees je goed: een citroen-maanzaadcake mét courgette! Dat is weer eens wat anders dan je meestal op Laura’s Bakery voorbij ziet komen, maar daarom vond ik het extra leuk om uit te proberen. Belangrijker nog, deze courgettecake was echt onwijs lekker. Op de foto kun je al zien dat de cake wel iets groener is dan je gewend bent van een reguliere cake. Dat komt natuurlijk door de schil van de courgette. Ondanks dat er groente door deze cake is verwerkt, proef je deze absoluut niet terug in de cake en lever je niet in op de smaak. Op deze manier wil ik altijd wel met groente in de keuken werken!

Dit recept is afkomstig uit het boek Bakken met groente, daarover vertel ik meer onder de foto. Ik heb een paar kleine aanpassingen in het recept gedaan om het net iets toegankelijker te maken, maar daardoor is het recept niet meer glutenvrij (dat was het origineel wel). Bij de tips onderaan het recept leg ik ook uit hoe je deze cake weer gemakkelijk glutenvrij kunt maken.

Citroen-maanzaad courgette cake (1)

REVIEW BAKKEN MET GROENTE – LIANA WALLENTINSON

De schrijfster van het boek heeft altijd al van bakken gehouden, maar houdt tegelijkertijd ook erg van experimenteren. Daaruit ontstond haar boek Bakken met bonen, maar ook dit boek, Bakken met groente. Een boek met meer dan 50 bakrecepten waarbij groente een belangrijke rol spelen. Mijn eerste vraag was eigenlijk, waarom zou ik groentes in mijn baksels willen verwerken? Daar geeft ze in het boek meteen antwoord op: meer voedingswaarde in je baksels, de mogelijkheid om restjes groente in een lekkere cake of plaat met broodjes te verwerken en de mooie natuurlijke kleur en smaak die groentes aan je baksel kunnen geven. Oké, ik ben overtuigd.

In het boek kun je allerhande baksels met groente terugvinden. Van broden, crackers en kleine broodjes, tot cakes, muffins en wafels. Ik ben oprecht benieuwd naar veel recepten in dit boek, mede omdat ik zelf nauwelijks of nooit op deze manier groentes door mijn brooddeeg of cakebeslag verwerk. De foto’s zien er heerlijk uit en ook de ingrediënten zijn goed te doen (als je tenminste niet te hard schrikt van hier en daar een alternatief soort meel, zoals roggemeel of rijstmeel).

Ik ben enthousiast! Als je vaker groente wilt verwerken in jouw baksels, dan is dit boek zeker een aanrader. Het boek telt 143 pagina’s, bevat meer dan 50 recepten en is te koop via Bol.com of via Amazon.nl.

 

Citroen-maanzaad courgette cake (1)

Opslaan
Recept afdrukken

4.15 van 7 stemmen

Citroen-maanzaad courgettecake

Cake bakken met courgette? Heerlijk! En je proeft het er niet in terug, dat beloof ik je.
25 cm cakevorm

Ingrediënten

  • 2 eieren
  • 135 gram fijne kristalsuiker
  • 1 tl vanille extract
  • 1 citroen
  • 100 gram bloem
  • 55 gram maïzena
  • 2 tl bakpoeder
  • 1,5 el maanzaad
  • 75 gram boter gesmolten
  • 125 gram courgette fijngeraspt

Instructies

  • Klop de eieren en de suiker luchtig in een kom. Rasp de schil van de citroen en voeg deze samen met het vanille extract toe. Spatel er doorheen.
  • Meng bloem, maïzena, bakpoeder, maanzaad en een flinke snuf zout in een andere kom. Meng dit vervolgens samen met de gesmolten boter door de opgeklopte eieren heen en roer tot alles gemengd is.
  • Voeg tot slot de geraspte courgette toe aan het beslag en spatel er doorheen. Giet het beslag in een met bakpapier beklede cakevorm.
  • Bak de cake in 35 – 40 minuten gaar op 175 °C (boven- en onderwarmte). Laat de cake hierna afkoelen in de vorm.
Tips

Wil je deze cake glutenvrij maken? Dat kan! In het oorspronkelijke recept werd 100 gram rijstmeel gebruikt i.p.v. bloem, in combinatie met een eetlepel vlozaadvezel.
Bewaren

Alles over het bewaren van cake lees je hier!

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

11 reacties

  1. Wendy Smeetz schreef:

    Hoi Laira,
    Ok wil deze zeker gaan proberen, ben gek op citroen/maanzaad! Maar ik ben benieuwd, moet de courgette uitgeknepen worden voordat het in het beslag gaat?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Nee, dat hoeft niet.

  2. Neba schreef:

    Zijn dit geen kleine hoeveelheden voor een 25cm-vorm? Vergeleken met je basisrecept vanillecake zijn daar de hoeveelheden bloem(bakmeel)/boter/suiker/eieren ca. 2x zo groot voor eenzelfde vorm.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Het wordt inderdaad een iets lagere cake dan mijn gewone vanille cake.

  3. Danielle schreef:

    Verrassend maar erg lekker! Het is best een stevige cake, met een leuke licht groene kleur.

  4. Joyce Uitgeest schreef:

    De suiker Laura, waar blijft die? Cake lijkt mij super en nu de courgette in overvloed zijn ga ik m zeker uitproberen.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Die klop je luchtig samen met de eieren, zie stap 1.

  5. BD schreef:

    Heerlijk recept! Ik heb een ei extra gebruikt en geen maïzena maar extra bloem en de courgette uitgeknepen. Ook had ik geen maanzaad in huis, dus een lepel chiazaad gebruikt (ook voor het eventuele vocht).
    Het is een lekker luchtige cake geworden, collega’s en ikzelf waren blij 🙂

  6. Joyce Uitgeest schreef:

    Onderhand heb ik er al 2 gemaakt. Groot succes hier.

  7. Janne schreef:

    Ik moet een lactosevrije cake maken. Kan ik boter vervangen door 75 gram zonnebloemolie? Of is gesmolten margarine dan beter voor het resultaat?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dan zou ik inderdaad eerder voor plantaardige boter kiezen in dit recept.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept