Citroen-maanzaad muffins

23 januari 2019
Citroen-maanzaad muffins
59

Deze heerlijke citroen-maanzaad muffins maakte ik voor een fotoshoot die ik in december had voor Vriendin. Zoals je misschien wel weet schrijf ik voor dit blad wekelijks een column en daarbij staat ook een recept. En een foto van mij uiteraard, daarvoor was dus die fotoshoot. Ik vond het wel zo leuk om wat baksels te hebben gemaakt voor die shoot en deze muffins met citroen en maanzaad waren daar een onderdeel van. Mensen kijken mij vaak een beetje gek aan als ik zeg dat ik maanzaad door een beslag heb gedaan, maar nadat ze geproefd hebben zijn ze overtuigd. Leukste voorbeeld is denk ik toen ik op een foodmarkt stond met de citroen-maanzaad cake uit mijn tweede boek. Iedereen met gefronste wenkbrauwen (maanzaad, in een cake? Waarom?!) moedigde ik aan om een stukje te proeven en het was zo leuk om te zien hoe iedereen tijdens het kauwen begon te lachen. Ze vonden het lekker! Omdat ik die combinatie van citroen met maanzaad zo lekker vind, besloot ik het weer eens te combineren, in muffins dit keer. Ik ben gek op muffins. In een paar minuten staan ze in de oven en voor je het weet geniet je van een heerlijke warme muffin.

 

Citroen-maanzaad muffins

Citroen en maanzaad klinkt misschien een beetje als een gekke combi, maar deze citroen-maanzaad muffins bewijzen dat het onwijs lekker is! Zeker proberen dus!
10-12 stuks

Ingrediënten

  • 120 gram fijne kristalsuiker
  • 300 gram patentbloem
  • 1 tl bakpoeder
  • 1 tl baking soda
  • snuf zout
  • rasp van 1 citroen
  • 25 gram maanzaad
  • 2 eieren (M)
  • 250 ml halfvolle melk
  • sap van 1 citroen
  • 120 ml zonnebloemolie

Instructies

  • Neem twee beslagkommen. In de ene doe je suiker, bloem, bakpoeder, baking soda, zout, citroenrasp en maanzaad. Neem een garde en roer het door elkaar.
  • In de tweede kom doe je de eieren, melk, citroensap en zonnebloemolie. Klop met een garde door elkaar. Giet het mengsel dan gelijk bij de droge ingrediënten en gebruik de garde en/of spatel om er vlot een mooi beslag van de mixen. Het is niet erg als er hier en daar nog wat klontjes in zitten.
  • Zet de papieren muffinvormpjes (ik kocht mijn vormpjes bij Makro) in een cupcakevorm en vul ze met het beslag. Muffins vul je tot iets onder de rand, dan komt er straks een mooie bol op als ze gaan rijzen in de oven.
  • Bak de muffins in 18-20 minuten op 200 °C (boven- en onderwarmte).

Tips

  • Bewaren: luchtdicht verpakt en buiten de koelkast ongeveer 5 dagen houdbaar. Invriezen kan ook, dan zijn ze tot 3 maanden houdbaar.

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

17 reacties

  1. Ingrid schreef:

    Hallo Laura, kun je ook een goede vervanger voor suiker geven.
    Ingrid

    1. Laura Kieft schreef:

      Ik bak nooit met suikervervangers, dus dat durf ik niet te zeggen voor dit recept.

  2. Nienke schreef:

    Gister gebakken, een heerlijk weer! Jouw recepten kloppen altijd. Gaat altijd goed en smaak is top, fijn!

  3. Ine schreef:

    Ik zou hem graag in een cakevorm bakken, wat zou de baktijd dan zijn?

    1. Laura Kieft schreef:

      Waarschijnlijk zo’n 50-60 minuten.

  4. Sam schreef:

    Hi Laura,

    Wat een heerlijk recept! Even benieuwd wat ik het beste kan gebruiken als ik geen eieren wil toevoegen?

  5. Marleen schreef:

    Hi Laura,

    Vraag: als je de maanzaad niet toevoegt (de winkel heeft t niet en door Corona kan en wil ik niet alle winkels af)? Moet je verhoudingen aanpassen?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Nee hoor! Het is meer een extra smaakelement.

    2. Puck schreef:

      Hoi Laura,

      Wat een leuk recept, ik hou van de combi citroen-maanzaad. Een klein vraagje: kan dit recept ook worden gemaakt met tarwebloem of moet het patentbloem zijn?

      1. Laura's Bakery schreef:

        Tarwebloem kan ook prima!

  6. Ashley schreef:

    Ik heb een beetje geëxperimenteerd om een volkoren variant te maken met inspiratie uit je volkoren muffins met rood fruit. Ik heb het bloem vervangen door 200 gr volkoren speltmeel en 100 gr amandelmeel. Verder heb ik karnemelk gebruikt. ipv gewone melk.
    De muffins zijn heerlijk luchtig maar ze hebben een rare vorm. Ze zijn voordat ze goed de hoogte ingingen, gaan uitlopen over de siliconen bakvorm. Nu hebben ze een heel breed en plat “dakje”.
    Weet jij waar dat aan zou kunnen liggen?

    1. Laura Kieft schreef:

      Ik denk dat ze door de karnemelk (zuur) extra zijn gaan rijzen. Maar speltmeel werkt ook weer heel anders dan bloem. Dus wat dé oorzaak is geweest durf ik niet te zeggen.

  7. ellen schreef:

    kun je dit recept ook glutenvrij maken??

    1. Laura Kieft schreef:

      Als je met een glutenvrije bloem werkt kan dat prima.

  8. Elles schreef:

    Welke muffinvormpjes gebruik jij? Ze ogen super professioneel!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik weet eigenlijk niet meer waar deze vandaan kwamen, sorry!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *