Deze heerlijke citroen-maanzaad muffins maakte ik voor een fotoshoot die ik in december had voor Vriendin. Zoals je misschien wel weet schrijf ik voor dit blad wekelijks een column en daarbij staat ook een recept. En een foto van mij uiteraard, daarvoor was dus die fotoshoot. Ik vond het wel zo leuk om wat baksels te hebben gemaakt voor die shoot en deze muffins met citroen en maanzaad waren daar een onderdeel van. Mensen kijken mij vaak een beetje gek aan als ik zeg dat ik maanzaad door een beslag heb gedaan, maar nadat ze geproefd hebben zijn ze overtuigd. Leukste voorbeeld is denk ik toen ik op een foodmarkt stond met de citroen-maanzaad cake uit mijn tweede boek. Iedereen met gefronste wenkbrauwen (maanzaad, in een cake? Waarom?!) moedigde ik aan om een stukje te proeven en het was zo leuk om te zien hoe iedereen tijdens het kauwen begon te lachen. Ze vonden het lekker! Omdat ik die combinatie van citroen met maanzaad zo lekker vind, besloot ik het weer eens te combineren, in muffins dit keer. Ik ben gek op muffins. In een paar minuten staan ze in de oven en voor je het weet geniet je van een heerlijke warme muffin.
ingrediënten citroen-maanzaad muffins
voor 10-12 stuks
- 120 gram fijne kristalsuiker
- 300 gram (patent)bloem
- 1 tl bakpoeder
- 1 tl baking soda
- snuf zout
- rasp van 1 citroen
- 25 gram maanzaad
- 2 eieren
- 250 ml halfvolle melk
- sap van 1 citroen
- 120 ml zonnebloemolie
Bereiding
Neem twee beslagkommen. In de ene doe je suiker, bloem, bakpoeder, baking soda, zout, citroenrasp en maanzaad. Neem een garde en roer het door elkaar.
In de tweede kom doe je de eieren, melk, citroensap en zonnebloemolie. Klop met een garde door elkaar. Giet het mengsel dan gelijk bij de droge ingrediënten en gebruik de garde en/of spatel om er vlot een mooi beslag van de mixen. Het is niet erg als er hier en daar nog wat klontjes in zitten.
Zet de papieren muffinvormpjes (ik kocht mijn vormpjes bij Makro) in een cupcakevorm en vul ze met het beslag. Muffins vul je tot iets onder de rand, dan komt er straks een mooie bol op als ze gaan rijzen in de oven.
Bak de muffins in 18-20 minuten op 200 graden (boven- en onderwarmte).
Bewaren: luchtdicht verpakt en buiten de koelkast ongeveer 5 dagen houdbaar. Invriezen kan ook, dan zijn ze tot 3 maanden houdbaar.
Hallo Laura, kun je ook een goede vervanger voor suiker geven.
Ingrid
Ik bak nooit met suikervervangers, dus dat durf ik niet te zeggen voor dit recept.
Gister gebakken, een heerlijk weer! Jouw recepten kloppen altijd. Gaat altijd goed en smaak is top, fijn!
Ik zou hem graag in een cakevorm bakken, wat zou de baktijd dan zijn?
Waarschijnlijk zo’n 50-60 minuten.