Als jij blij wordt van banaan en karamel, dan word je blij van deze banoffee tiramisu. Banoffee is een combinatie van banaan en toffee, oftewel karamel. Het is afkomstig van de Engelse banoffee taart die is opgebouwd uit een laag karamel, daarop flink wat bananen en afgemaakt met heel veel slagroom. Geïnspireerd op de banoffee taart is deze tiramisu bedacht. Het ziet er niet alleen prachtig uit, maar ze zijn ook nog eens makkelijk gemaakt. Een kwestie van bouwen zullen we maar zeggen.
Voor deze tiramisu heb je dulce de leche nodig. Misschien ben je er al mee bekend, misschien niet. Dulce de leche is gekarameliseerde gecondenseerde melk. Hoe je het eenvoudig zelf maakt lees je hier. Daarnaast heb ik gebruik gemaakt van een caramel latte om de lange vingers op smaak te brengen. Tegenwoordig vind je in de supermarkt van verschillende merken instantkoffie in een karamelsmaak. Ook kun je ervoor kiezen een gewoon kopje koffie op smaak te brengen met wat karamelsiroop.
Banoffee tiramisu
Ingrediënten
- 125 ml slagroom
- 1 el fijne kristalsuiker
- 250 gram mascarpone
- 1 tl vanille extract
- 1 blikje dulce de leche (volgens recept)
- 24 lange vingers
- 1-2 kopjes caramel latte
- 2 rijpe bananen
Instructies
- Klop de slagroom en suiker stijf. In een andere kom voeg je de vanille toe aan de mascarpone, roer dit er rustig en voorzichtig doorheen. Schep de opgeklopte slagroom door het mascarpone mengsel. Spatel rustig zodat het een stevige room blijft. Schep de room in een spuitzak en leg hem even in de koelkast.
- In een andere spuitzak doe je een paar eetlepels dulce de leche.
- Zet vier gebakbordjes klaar en pak de lange vingers en de vers gemaakte caramel latte erbij. Doop de helft van de lange vingers in de koffie en leg er op elk bordje drie naast elkaar.
- Pak de spuitzak met dulce de leche erbij en knip de punt eraf. Spuit een laagje karamel op de bodem van lange vingers. Snijd nu de bananen in dunne schijfjes en leg op iedere laag karamel 6 schijfjes.
- Pak nu ook de spuitzak met de mascarponeroom erbij en knip ook hier een punt eraf. Spuit over de banaan nu een laag room.
- Doop nu de rest van de lange vingers in de resterende koffie en leg deze bovenop de vulling.
- Breng weer een laagje mascarponeroom aan en maak het af met drie schijfjes banaan en daarop nog wat dulce de leche.
- De taartjes kunnen prima 1 á 2 uur van tevoren bereid worden. Zet ze in de koelkast tot het moment van serveren.
Ben fan van banaan en toffee! Alleen niet zo van koffie (zelfs niet met een smaakje)… Heb je daar een alternatief voor?
Dan zou ik (warme) chocolademelk proberen, eventueel met karamelsiroop.
Misschien Baileys 🙂
Hoi Laura,
Zou ik dit als vulling boven op mijn Tartelettes kunnen gebruiken 😉
Lijkt mij een heerlijke combi
Ja hoor, goed idee!
Hoi laura
Kan je dit niet langer dan 2 uur van te voren maken?
Liefs
Dat zou ik niet doen door de manier waarop het opgebouwd is.