Basisrecept bladerdeeg (makkelijke manier)

23 juli 2021
Basisrecept bladerdeeg (makkelijke manier)
105

Het zelf maken van bladerdeeg stond al jaren op mijn lijstje om mee aan de slag te gaan. Toch ging ik er pas voor Het Borrelhapjes Bakboek voor het eerst mee aan de slag. Het was weer typisch zo’n projectje dat ik in mijn hoofd erg ingewikkeld had gemaakt, terwijl het dat absoluut niet is. Sterker nog: ik heb hartstikke veel plezier gehad met dit makkelijke bladerdeeg. Hoe tof dat je van alleen bloem, boter, water en zout zelf de basis maakt voor heerlijke bladerdeeghapjes. Omdat basisrecepten hier op Laura’s Bakery niet mogen ontbreken, deel ik het bladerdeeg basisrecept met jullie.

Bladerdeeg hapjes

Je zelfgemaakte bladerdeeg wil je natuurlijk gelijk gebruiken, dus ik heb vast wat lekkere recepten voor je verzameld:

ZOET

HARTIG

Alles over bladerdeeg hapjes bewaren

Recept afdrukken

5 van 3 stemmen

Basisrecept bladerdeeg

Zelf bladerdeeg maken is helemaal niet moeilijk en het geeft je de perfecte basis voor allerlei zoete en hartige bladerdeeg hapjes.
Voor een stuk van 30 x 60 cm

Ingrediënten

  • 250 gram bloem
  • flinke snuf zout
  • 250 gram ongezouten roomboter in kleine blokjes
  • 125 ml ijswater

Instructies

  • Zet ruim van tevoren water in de koelkast zodat je het echt koud kunt toevoegen. Koud water uit de kraan is niet koud genoeg en maakt het maken van bladerdeeg lastiger.
  • Meng bloem en zout in een kom. Voeg de blokjes (koude) boter toe en hussel goed. Voeg het water toe en kneed kort door. De bloem moet opgenomen zijn, maar de blokjes boter moeten nog zichtbaar zijn. Maak er een schijf van, verpak in keukenfolie en leg minimaal 30 minuten in de koelkast.
  • Je gaat nu een toer maken: Bestuif je werkblad ruim met bloem en rol het deeg uit tot een rechthoek. Vouw deze in drieën, draai een kwartslag en rol weer uit tot een rechthoek. Vouw nogmaals in drieën. Dit is een hele toer.
  • Verpak het stuk deeg in keukenfolie en laat minimaal 30 minuten rusten in de koelkast. Daarna herhaal je dit proces (een hele toer) nog twee keer zodat je in totaal 3 hele toeren hebt gemaakt.
  • Laat het deeg na de laatste toer in de koelkast liggen tot je het nodig hebt.
Tips

Laat het deeg tussen de toeren minimaal 30 minuten rusten, maar ook geen urenlang. Dat maakt het lastig om goed uit te kunnen rollen.

Bewaren

3-4 dagen houdbaar in de koelkast. In de vriezer tot 1 maand houdbaar.

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

10 reacties

  1. Carla schreef:

    Hoi Laura,

    Wat een leuk idee om dat zelf te maken!
    Vraagje: Is het slim om voor je je zelfgemaakte bladerdeeg in de vriezer stopt, er bij de laatste toer (het lijkt wel haken, lol) bakpapier tussen te doen zodat het niet aan elkaar kleeft als je het ontdooit hebt?
    Of heeft het bakpapier een averechts (breien!) effect?
    Fijn weekend!

    Xus,
    Car

  2. Maria schreef:

    Welke stappen moet ik nemen om als eindproduct van dit deeg croissantjes te maken? Alvast bedankt!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Je bedoelt dat je op zoek bent naar een recept voor croissantdeeg?

      1. Maria schreef:

        Ja klopt! Kan dat niet met dit recept? Ik dacht dat bladerdeeg de basis was voor croissants

        1. Laura's Bakery schreef:

          Het recept lijkt erop maar croissantdeeg is gistdeeg, bladerdeeg niet.

  3. Petra schreef:

    Hoi Laura .
    Kan je dat met tarwe bloem maken of moet het met witte bloem ?
    Ik kan namelijk nergens aan witte bloem komen of ik doe wat verkeerds !!!!
    Ik heb van alles in huis ,patent bloem en Zeeuwse bloem en zelfrijzend bakmeel en dus de tarwe bloem .
    Weet jij soms waar ik de witte bloem vandaan kan halen en onder welke naam ?
    Ik hoor het graag van je ?
    Ik heb het al meerdere malen gevraagd aan je maar geen antwoord.
    Misschien nu wel ?
    Lieve groetjes van Petra en bedankt voor je heerlijke recepten die je met ons deelt .

  4. Machtelt hal schreef:

    dag Petra,
    Witte bloem is tarwebloem. Patentbloem is fijner gemalen en vaak wat beter van kwaliteit en aan zelfrijzend bakmeel is al bakpoeder toegevoegd waardoor het wat makkelijker rijst bijvoorbeeld bij brood of cake. Ik gebruik nooit zelfrijzend bakmeel omdat het duurder is dan bloem en je het pakpoeder er zelf aan kunt toevoegen. Voor bladerdeeg gebruik ik gewoon witte tarwebloem.
    Succes!
    Machtelt

  5. Petra schreef:

    Hoi Machtelt.
    Bedankt voor je reactie en de uitleg .
    Heeft mij weer een stukje verder geholpen .
    Ik heb van alles in huis ,tarwe bloem en patentbloem en Zeeuwse bloem en korstdeeg en cake meel en biscuitdeeg en zelfrijzend bakmeel en koekjes deeg en Franse bloem en Amerikaanse bloem ,ik ben een beginnende bakster ,ik heb best al veel gemaakt hoor en veel geëxperimenteerd en er is al veel lekkers uitgekomen maar met sommige soorten gebak dan weet ik het ff niet meer want dan zeggen ze je moet T45 bloem of T55 bloem gebruiken of korstdeeg.
    Het lijkt wel een pakhuis bij mij qua verschillende bloem en meel soorten .
    Maar ik heb weer wat geleerd van jouw .
    En daar ben ik je zeer dankbaar voor.
    Heb of weet jij toevallig waar men beschuiten van maakt ?
    Ik heb namelijk een recept daarvan en ik heb gelezen dat het met tarwebloem moet met een hoog eiwit gehalte erin .
    Ik heb nu de Franse bloem T55 klaar staan en dat is momenteel bij mij de bloem met het hoogste eiwit gehalte erin .
    Ik hoor het wel van je Machtelt ?
    Groetjes van Petra en ik wens je een fijne voortzetting van g het weekend toe.

  6. Fiona Gallee schreef:

    Dag Laura

    Dankjewel voor je recept. Ik heb er al velen getest van je website! Echter heb ik nu wel een vraagje. Mijn dochter mag geen zout meer eten door ziekte, maar wil echt dolgraag bladerdeeghapjes met kerst eten. Kan ik bladerdeeg maken zonder zout of is het toch absoluut noodzakelijk?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Het is niet noodzakelijk voor het resultaat (structuur etc.), maar het heeft uiteraard wel veel invloed op de smaak. Als ik je bericht zo lees zal je dochter dat (helaas) gewend zijn, dus dan is dat hopelijk geen probleem. Ik hoop dat jullie heerlijke hapjes zullen maken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *