Lemon meringue tartelettes

17 juni 2021
Lemon meringue tartelettes
58

Soms verbaas ik mezelf erover dat enkele zoete klassiekers nog niet online staan op Laura’s Bakery, zeker als je bedenkt dat er toch al bijna 2000 recepten online zijn gekomen sinds ik begon in 2010. Zo was dat ook met het recept voor deze lemon meringue tartelettes. Een absoluut heerlijk Frans gebakje dat een mooi plekje op het blog verdient. Vandaag is de dag! 

Deze lemon meringue tartelettes zijn gemaakt met Italiaanse meringue (kookschuim) en daarom is het helemaal veilig voor zwangeren om te consumeren. Ook lemon curd is veilig voor zwangeren, als je wilt weten waarom dan kun je dat hier lezen. 

TARTELETTE INSPIRATIE 

Ondanks dat deze lemon meringue tartelettes misschien nog niet online stonden, kwamen er in de tussentijd al meer dan 10 andere soorten tartelettes online. Een aantal van mijn favorieten zijn: 

Lemon meringue tartelettes

Als je denkt aan Franse tartelettes dan denk je waarschijnlijk meteen aan dit frisse, kleine taartje: lemon meringue tartelettes.
Porties: 10 stuks
8 cm bakringen

Ingrediënten

Instructies

  • Begin met het bereiden van de lemon curd volgens het recept. Laat de curd afkoelen.
  • Maak vervolgens de tartelettes volgens het recept. Laat de bodems helemaal afkoelen voordat je deze gaat vullen. Terwijl die aan het afkoelen zijn, kun je wel de meringue alvast voorbereiden.
  • Klop in een vetvrije kom de eiwitten stijf en voeg de poedersuiker al mixend toe. Dit laat je zo even staan, straks voegen we de suikersiroop hier aan toe.
  • Doe het water en de kristalsuiker in een steelpannetje en kook tot een siroop van 121 graden. Je hoeft niet te roeren in het pannetje. Gebruik een suikerthermometer om de temperatuur te meten.
  • Zodra de siroop de juiste temperatuur heeft bereikt, zet je de mixer met het schuim alvast aan (een staande mixer is nu fijn zodat je je handen vrij hebt!), zorg dat een eventuele spatdeksel niet meer op de mixer/kom zit. Haal de steelpan van het vuur en schenk de siroop langzaam bij het schuim terwijl de mixer aan staat. Blijf kloppen op de hoogste stand tot het schuim koud is en er pieken ontstaan, de kom zelf voelt op dit punt meestal nog lauwwarm aan.
  • Vul de tartelettesbodems met de lemon curd. Vul een spuitzak met grote, gladde spuitmond met de Italiaanse meringue. Neem de spuitzak en spuit op elk gebakje een flinke toef tot ongeveer 1 cm van de rand af. Je kunt natuurlijk ook een andere spuitmond gebruiken en juist kiezen voor kleine toefjes meringue.
  • Gebruik een crème brûlée brander om de meringue wat goudbruine accenten te geven. Als je geen brander hebt, kun je de taartjes ook kort even onder een hete grill zetten terwijl je erbij blijft.
Tips

Ik heb een digitale suikerthermomter (merk CDN) die ik met een klemmetje vastzet aan de rand van de pan, hij geeft ook een seintje wanneer de temperatuur nog maar 2 graden van de door mij ingestelde temperatuur af zit. Heel handig!

Ik gebruikte tartelette vormpjes van 8 cm doorsnede, maar je kunt ook iets grotere of iets kleinere vormpjes gebruiken. Dat maakt voor het resultaat verder niet uit.

Bewaren

Dit recept leent zich perfect voor mensen die van voorbereiden houden. Zowel de lemon curd als de tartelettesbodems kunnen van tevoren bereid worden. De bodems blijven in een afgesloten trommel zeker twee weken goed. Na bereiding kun je de curd in een afgesloten verpakking 2-3 weken in de koelkast bewaren. Eenmaal bereid bewaar je de gebakjes 2-3 dagen luchtdicht agesloten in de koelkast.

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

2 reacties

  1. Marja schreef:

    Ik ben heel benieuwd wat voor klemmetje je gebruikt om de thrmometer vast te zetten. Heb je een naam of foto daar van?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Je kunt het merk dat ik noem even googelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *