Zelf lemon curd maken is helemaal niet moeilijk. Met slechts een paar ingrediënten maak jij jouw eigen curd van verse citroenen om (bijvoorbeeld) in een overheerlijke lemon meringue taart te verwerken.

Lemon curd maken

In mijn bakweekend vorige maand maakte ik voor het eerst lemon curd. Geen idee waarom dit er nog niet eerder van was gekomen. Omdat ik zo’n zin had om lemon meringue pie te maken wilde ik het gelijk goed doen en ook zelf de lemon curd maken.

Ik maakte een grote portie zodat ik er direct meer recepten mee kon bedenken én om te zorgen dat ik nog wat over had om door de yoghurt te doen (heel lekker!). Online vind je bijna overal hetzelfde recept en ik had van tevoren niet gedacht dat het zo simpel zou zijn om lemon curd zelf te maken. In deze video laat ik zien hoe je dat doet.

BAKTIP: Wanneer je lemon curd maakt, kan je dit kan je prima in een afgesloten pot bewaren. Ik gebruik hier meestal de glazen inmaakpotten en deksels van Dille en Kamille voor.

Lemon curd

Recepten met lemon curd

Je kunt eindeloos variëren met deze zalige citroen curd. Doe een beetje door je yoghurt, een schepje over een ijs dessert, smeer het op een cracker en natuurlijk: serveer het bij scones met clotted cream. Ja, het is echt allemaal lekker!

Maar je kunt ook allerlei lekkere baksels maken waar je de lemon curd in verwerkt. Al recepten met lemon curd heb ik hier voor je verzameld. Om maar een aantal van mijn favorieten te noemen:

Maar er zijn nog veel meer van dit soort recepten op Laura’s Bakery te vinden. En als deze recepten je al aanspreken, dan smaken mijn recepten met citroen je vast ook goed!

HET BASISBAKBOEK

Voor iedere thuisbakker die de basis van het bakken graag onder de knie wil krijgen heb ik Het Basisbakboek geschreven. Naast de ongeschreven bakregels en heel veel andere handige baktips, deel ik de belangrijkste (en lekkerste!) basisrecepten met je. Ook laat ik zien hoe je per basisrecept hier zelf mee aan de slag kunt om ermee te variëren. Met dit boek is bakken voor iedereen leuk en makkelijk!

Bestel hier!

Afbeelding
recepten met lemon curd

Veelgestelde vragen

Mag je lemon curd eten als je zwanger bent?

Ja, dat mag. De au bain-marie bereiding zorgt ervoor dat de curd niet warmer kan worden dan 100 graden (het kookpunt van water). Gelukkig worden schadelijke bacteriën al gedood boven de 70 graden. Bron

Waarom wordt de lemon curd niet dik?

Dan is de curd niet lang genoeg ingedikt en moet deze langer au bain-marie verwarmd worden. Het kan verschillen per warmtebron hoelang dit duurt en ook heeft de dikte van de kom hier invloed op (ik gebruik nooit een dikke kom). Onthoud ook dat de curd nog verder indikt als deze afkoelt.

Heeft je curd na meer dan een half uur au bain-marie verwarming nog steeds niet de goede dikte? Dan kun je er ook nog een half losgeklopt ei aan toevoegen (misschien waren je eieren aan de kleine kant) of je mengt wat gelatine door het mengsel en laat het vervolgens afkoelen.

Mijn lemon curd bevat witte stukjes, wat is dat?

Dat zijn stukjes gestold eiwit en die hoor je niet in je lemon curd terug te vinden. Je kunt je lemon curd het beste door een zeef halen om de witte stukjes eruit te zeven.

Om te voorkomen dat dit de volgende keer weer gebeurt: zorg dat het vuur niet te hoog staat als je het ei toevoegt en roer het er direct goed doorheen, liefst met een garde. Zodra het ei door het mengsel is opgenomen zal het niet meer stollen. Als het vuur te hoog staat en je roert het ei er niet gelijk doorheen, dan kan het gaan stollen.

Hoe kan het dat mijn lemon curd bitter smaakt?

Dan heb je waarschijnlijk het wit van de citroenschil meenomen tijdens het raspen. Bij het gebruik van de citroenschil wil je enkel het gele deel van de schil gebruiken, omdat het witte erg bitter is en dus ook een bittere smaak aan je curd meegeeft.

Waarin kan ik de lemon curd bewaren?

Hiervoor kun je oude jampotten gebruiken (die je steriliseert voor gebruik) of je schaft ze nieuw aan. Ik gebruik hier graag de glazen inmaakpotten en deksels van Dille en Kamille voor.

Lemon curd recept

 

Recept Lemon curd

Opslaan
Recept afdrukken

4.81 van 61 stemmen

Recept: lemon curd

Lemon curd maken is helemaal niet moeilijk. Met slechts een paar ingrediënten maak jij zelf een overheerlijke curd van citroenen!
Porties: 1 potje (ongeveer 550 gram)

Ingrediënten

  • 2 flinke citroenen rasp en sap (ongeveer 130 ml)
  • 200 gram fijne kristalsuiker
  • 125 gram ongezouten roomboter
  • 2 eieren geklutst

Instructies

  • Rasp de citroenen en pers ze uit. Zeef het sap even om velletjes en pitjes te verwijderen.
  • Doe citroenrasp, suiker en roomboter in een hittebestendige kom en verhit deze au bain-marie. Zet op middelhoog vuur. Laat de ingrediënten in de kom smelten en roer rustig door tot een gladde massa.
  • Als alle boter is gesmolten voeg je het citroensap toe, roer dit door het mengsel met een garde. Voeg hierna ook de eieren toe terwijl je blijft roeren. Nu is het een kwestie van geduld. Hou af en toe in de gaten of er nog genoeg water in je steelpan zit.
  • Blijf rustig roeren in de kom terwijl de lemon curd steeds wat dikker wordt. Als de lemon curd de dikte van yoghurt heeft is hij goed. Om een tijdsindicatie te geven; dit duurde bij mij ongeveer 20 minuten.
  • Giet de lemon curd in een schaal om af te koelen. Terwijl de lemon curd afkoelt dikt hij ook nog verder in tot de uiteindelijke, juiste dikte.
Bewaren

Wanneer de lemon curd helemaal is afgekoeld doe je het in een pot die je in de koelkast bewaart, daar blijft het zo’n twee weken goed. Als je de potten van tevoren hebt uitgekookt kun je de curd tot wel een jaar bewaren op een koele, donkere plek buiten de koelkast.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

338 reacties

  1. Joyce schreef:

    Oe ben vooral erg benieuwd naar de lemon pie!

  2. Kayleigh schreef:

    Ik ben gek op lemon curd en zelf maken lijkt me al helemaal leuk! Ik zou hem denk ik graag op zelfgemaakte macarons smeren!

  3. MySimplySpecial schreef:

    Ik heb dit nog nooit gemaakt, ben benieuwd naar je recepten!

    1. Corrie schreef:

      Overheerlijk is÷ lemon curd op een cracker en daarop verse aardbeien! To die for!

  4. Tessa schreef:

    Oh wat ziet dat er heeeerlijk uit! Snel eens proberen 🙂

    1. Gerda kap schreef:

      Laura even een vraag mijn lemoncurd lukt heel goed alleen zodrra ie op d zandtaartbodem komt wordt ie wat nattig hoe komt dat gr gerda

      1. Tessa schreef:

        Zanddeeg afbakken laten afkoelen en insmeren met gesmolten chocolade zo dringt het vocht niet door tot in je bodem

        1. Laura's Bakery schreef:

          Een goede tip! Maar dan moet je wel chocolade in je tartelette/taartbodem willen.

      2. Marlies Spijkerboer schreef:

        Hi,als ik de lemon curd in weckpotjes doe (waar zo’n sluitring bij zit),is dat dan hetzelfde effect en kan ik hem dus een jaar bewaren als met een potje met een deksel?
        En moet je de curd er dan warm in doen,net zoals met eigen gemaakte jam?
        Grtz Marlies

        1. Carolien Nijland schreef:

          Ik doe dat wel. Ik heb ze zelfs wel geweckt op 80 graden. Gaat prima en heeeeel lang houdbaar.

  5. Eefke schreef:

    Ziet er heerlijk fris uit! Ik ben gek op lemon, denk dat ik dit binnenkort toch maar eens ga proberen!

    1. charon schreef:

      zou ik de citroensap ook kunnen vervangen door wei?

      1. Laura's Bakery schreef:

        Waarom zou je dit willen doen?

    2. Maira schreef:

      Hoi de lemon curd dikt bij mij niet in het blijft heel vloeibaar

      1. Laura's Bakery schreef:

        Heb je iets aan het recept veranderd? Anders waarschijnlijk niet lang genoeg ingedikt.

      2. Bo taartjes schreef:

        Hij moet 80 graden bereiken dan is hij klaar. Dat kan zelfs wel 30 minuten duren!! Dus thermometer er in en gas wat hoger.. af en toe roeren!!

  6. jolanda schreef:

    oh en hij is lekker. zondag gemaakt, nu maar weer nieuwe maken want hij is al bijna op…. 🙂

    1. Laura's Bakery schreef:

      zo, dat is snel! 😀 Fijn dat je hem zo lekker vindt 🙂

  7. Denise Verbeek schreef:

    Kan je de lemon curd ook Invriezen of op een andere manier zorgen dat het langer houdbaar blijft?
    Dan kan ik in een keer veel maken en af en toe een beetje pakken voor een recept.

    Groetjes Denise

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ja hoor, dat kan prima. Je kunt het ook in een gesteriliseerde pot doen, dan is het ook al weer langer houdbaar.

      1. Sjeff schreef:

        Kunje de curd ook heet in de potjes doen, voor de houdbaarheid?

        1. Laura schreef:

          Jazeker 🙂

  8. Nicole schreef:

    Ik heb gisteren de lemon curd gemaakt, maar ik kreeg allemaal gestold eiwit in de lemon curd. Hoe kan ik dit voorkomen?

    Groetjes,
    Nicole

    1. Laura's Bakery schreef:

      Zorg dat het vuur niet te hoog staat en goed roeren, liefst met een garde. Zodra het ei door het mengsel is opgenomen zal het niet meer stollen. Als het vuur te hoog staat en je roert het ei er niet gelijk doorheen, dan kan het gaan stollen.

      1. Bonny schreef:

        Ik heb het ook aan de hand, maar als ik hem zeef ,kan ik hem dan wel gewoon gebruiken?

  9. Margriet schreef:

    Bedankt voor het recept, ik ga het maken! Ooit heb ik het eens gemaakt met limoen, dan wordt het mooi groen. Ook heerlijk fris, en niets lekkerder dan zelfgemaakt!

  10. Sonja schreef:

    Staat af te koelen, ruikt zalig, straks even proeven.

  11. Rieneke Kieft schreef:

    Hoi Laura,

    Hoeveel ml citroensap gaat erin? Ik gebruik eerlijk gezegd altijd kantenklare uit een flesje.. en is een theelepel citroenrasp voldoende? Dat gebruik ik ook uit een potje, erg hè? 😉 Binnenkort ga ik de lemon meringue pie maken, heb er nu al zin in!

    Groetjes Rieneke

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik moet je eerlijk zeggen dat ik het aantal ml niet gemeten heb. Citroenrasp is sowieso meer dan 1 theelepel, maar ook dat heb ik niet gemeten. Ik zou gewoon lekkere verse citroenen gebruiken, is ook veel lekkerder 🙂

  12. Michelle schreef:

    Hallo, ik heb dit recept voor lemon curd inmiddels 2x gebruikt. Je gebruiksaanwijzing vind ik goed, echter is mijn probleem beide keren geweest dat hij toch niet zo dik als yoghurt ongeveer werd tijden het au-bain marie werken… En toch echt veel langer als 20 min op het vuur laten staan… Enig idee waar dit aan kan liggen?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Hoi Michelle, is de lemon curd wel genoeg ingedikt bij het afkoelen? Als het iets dunner is bij het au bain marie verwarmen maakt dit niet heel veel uit, maar het moet wel al duidelijk iets ingedikt zijn voordat je het verder laat afkoelen. Ik durf je niet te zeggen waarom het niet dikker werd bij jou. Liefs, Laura

      1. Vicky schreef:

        Hoi Laura 🙂
        Inderdaad een fijn recept. Dank je wel.
        Ik heb het recept x3 gemaakt omdat ik de lemon merigue pie x2 wil maken. Maar ik krijg de lemon curd ook niet stijf. Hij blijft vloeibaar als gesmolten boter.
        Ik heb het een paar uur geleden gemaakt maar zou ik nu nog maizena of een ander opstijvingsmiddel kunnen toevoegen?
        Want op deze manier kan ik er geen taart van maken.
        Alvast heel erg bedankt.
        Groetjes Vicky

        1. Johan schreef:

          Hallo Vicky.
          Ik ben geen Laura, ( en Lauara ik wil jouw ook het gras niet onder de voeten weg maaien) maar ik zou er geen maizena meer bij doen.
          Ik zelf denk dat je nu meer bereikt met een geleisuiker of gelantine, dit omdat het al afgekoeld is en je het weer opnieuw moet opwarmen.
          Is een advies, misschien heeft Laura een ander idee.

          Gtz Johan

          1. Laura's Bakery schreef:

            Hoi Johan,
            Bedankt voor het meedenken! Ik kan mij heel goed vinden in jouw advies. Geleisuiker werkt ook heel goed 🙂
            Groetjes, Laura

          2. Vicky schreef:

            Hi Johan en Laura,
            Bedankt voor jullie reacties 🙂
            Ik heb ook een vriendin die patissier is, gevraagd wat ik fout had gedaan en dit is haar antwoord:

            “Dan heb je hem niet genoeg verwarmd.
            Je kunt hem nog wel een keer voorzichtig verwarmen.
            Lemon curd moet op 80graden verwarmd worden. Het ligt ook aan je pan en hoe hard het water kookt en de hoeveelheid enzo.
            Als je de lepel of spatel eruit haalt, dan moet je met de bolle kant van een lepeltje een horizontale lijn over de curd kunnen trekken als hij dan over de lijn naar beneden druipt, is hij nog niet klaar.
            Als hij klodderig wordt, is de curd te ver verwarmd. Maar dan kun je hem nog wel een beetje fixen door er met een staafmixer door te gaan.”

            Ik heb hem nog een keer voorzichtig verwarmd en er wat maizena bij gedaan (ik wilde het zekere voor het onzekere nemen) en toen werd hij wel stijf. De consistentie is vast mooier als je het in een keer goed hebt maar voor taart moet de curd wel stijf zijn 🙂
            Bedankt voor jullie hulp 🙂

          3. Laura's Bakery schreef:

            En jij bedankt voor de verdere uitleg! Zo heb ik ook weer wat geleerd 🙂
            Fijn dat de curd nu goed is 😀

    2. Lisa schreef:

      hoi,
      ik had dit ook altijd voor en heb er nu iets op gevonden.
      ik doe een eetlepel bloem en twee eetlepels geleisuiker erbij en dan eens mixen.

  13. Desiree schreef:

    Hallo Laura, zou ik dit ook kunnen gebruiken om ijsjes te maken in van die ijslollie’s?
    De kinderen willen hier graag citroenijsjes 🙂

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik zou niet van alleen lemon curd een ijsje maken, dat wordt iets te zuur denk ik. Je kunt de lemon curd misschien wel door yoghurt mengen en dit als ijsje invriezen.

  14. Natasja schreef:

    Ik heb deze lemon curd vanmorgen gemaakt. Hij is erg goed gelukt. Ik heb hem in de diepvries gezet, want ik heb hem pas over 3 weken nodig, ben benieuwd of dat goed gaat. Ik ga hem gebruiken voor de lemon meringue pie 🙂

  15. Corina schreef:

    Ik heb al 5 recepten gemaakt maar allen vind ik ze ruiken naar vies ei is dat bij deze ook

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik heb dit recept al meerdere keren gemaakt en hij ruikt altijd gewoon lekker fris naar citroen 🙂

  16. marian schreef:

    Ik heb een vraag hoeveel lemoncurd krijg ik ,als ik het recept volg. Ik heb voor een recept 325 gr nodig.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik weet niet precies hoeveel gram je uiteindelijk hebt. Ik denk dat het erom hangt, voor de zekerheid kun je het best het recept verdubbelen (of x 1,5).

  17. Marry schreef:

    Ik had ook problemen met het indikken van de lemoncurd.
    De oplossing is vrij simpel, opnieuw verwarmen en 2 eetlepels opgeloste maïzena toegevoegd, even door laten koken (goed blijven roeren!). Opnieuw af laten koelen.
    Misschien heeft een ander ook iets aan deze tip. Smaakt fantastisch!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat een goede tip zeg!

  18. Suzan schreef:

    Je kunt de lemoncurd ook voorzichtig in van die ijsblokzakjes gieten (trechter) en dan invriezen, dan kun je gepaste hoeveelheid ontdooien.

    1. Laura's Bakery schreef:

      wat een goed idee zeg! Bedankt voor je tip 🙂

  19. Hanneke schreef:

    Hoi,
    Ik heb bij de eerste fase, bij het smelten van de boter en suiker, dat je suikerkorrels blijft voelen. Moet ik wachten tot de korrels allemaal opgelost zijn? Want het staat al best een tijdje op, en ze gaan niet weg.

    1. Laura's Bakery schreef:

      De suiker moet inderdaad opgelost zijn. Heb je fijne kristalsuiker gebruikt? Als je ze nog héél fijn voelt dan kun je wel al verder gaan met het recept hoor.

      1. Hanneke schreef:

        Ik had gewone kristalsuiker gebruikt, maar het is helemaal goed gekomen!
        Ben er gewoon mee verder gegaan, ook al waren de korrels nog niet helemaal weg, maar na het toevoegen van het citroensap en de eieren, was er niks meer van te merken gelukkig!
        Wat ik alleen wel had, is dat ik op het einde wat eiwitstolsels erin had, dus heb het toch te warm laten worden. Maar die heb ik eruit gevist, en nu zoet het er helemaal goed uit 😉
        Dank je wel!

        1. Laura's Bakery schreef:

          super dat het uiteindelijk toch helemaal goed is gekomen! 😀

  20. Dini schreef:

    dank je wel voor het heerlijke recept!
    ik heb het net gemaakt en het is gelukt, geweldige smaak, zalig!

  21. maria baars schreef:

    Hoi wat een heerlijk recept, ik vraag me alleen af of er een kans op salmonella besmetting is ?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Nee, de eieren worden verhit.

      1. Susanne schreef:

        Dus zwangere mogen dit ook???

        1. Laura's Bakery schreef:

          Jazeker, het is verhit.

  22. Bartje schreef:

    Vraagje, voor de kerst heb ik Lemon Curd nodig, maar zelf maken zit er niet in Mja ik ben een man die gebombardeerd is tot het toetje mAken.

  23. Bartje schreef:

    Maar nu kan ik het nergens in de winkels vinden, wel van dr oetker citroens rasp, is dat het zelfde ?

    1. Laura's Bakery schreef:

      De citroenrasp is niet hetzelfde helaas. Je zou eens in een grotere supermarkt bij de jam etc kunnen kijken, misschien dat je het daar kunt vinden.

  24. Bartje schreef:

    Hartstikke bedankt hoop dat het lukt, en het toetje ook.

  25. van Schagen schreef:

    Super lekker! De eerste keer wat niet echt gelukt moest toen 2 tl maizena pas werd de curd dik. De 2de poging wat meteen gelukt. Echt super lekker, hebt nu in de pot bewaard voor dagelijks gebruikt. Bedankt Laura.

  26. lenicka schreef:

    Oh man wat is dit lekker! Ik had nog nooit lemon curd gehad en twijfelde of ik het lekker zou vinden maar wilde het eens maken omdat het er zo lekker uit ziet.
    Het is helemaal gelukt en LEKKER!
    Ik kan haast niet wachten tot het weekend is want dan ga ik de meringe taart ermee maken.

  27. Tsikimo schreef:

    Heb m net voor het eerst gemaakt en net na het gieten in de ovenschaal even snel geproefd…. Heerlijk zoet! Heb het nog nooit gegeten, maar wilde het zo graag zelf maken en ben zo benieuwd! Kan bijna niet wachten tot hij afgekoeld is! Bedankt voor het delen van dit recept!

  28. Nadia schreef:

    Hallo Pauline,
    Ik ben al enige tijd op zoek naar een lekker recept voor Lemon curd. Ik heb er al een aantal voorbij zien komen. Is er een reden waarom jij de eieren klutst want ik zie bij heel veel recepten dat je alleen de eidooiers moet gebruiken. Wat voor verschil maakt dit eigenlijk?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik kluts de eieren om te voorkomen dat het eiwit gaat stollen. Ik heb geen ervaring met recepten die alleen eidooiers gebruiken, dus wat dat verschil is durf ik je niet te zeggen.

  29. Hanneke schreef:

    Heb het net met sinaasappels gemaakt, ook erg lekker (met chocola

  30. Hanneke schreef:

    En die maizena tip was ideaal! Meer sap uit de sinaasappels dus door andere verhouding dikte het niet zo goed in. Staat nu af te koelen, maar kan haast niet wachten.

  31. Alie schreef:

    Hoi hoi,

    Vandaag voor het eerst de lemon curd gemaakt. Ik heb het recept verdubbeld maar zelfs na 40 minuten werd het maar niet dikker. Ik heb er uiteindelijk nog 4 tl maïzena (opgelost in water) door heen gedaan maar het werd helaas maar niet dikker. Na 50 minuten toch maar in een schaal gedaan, ben benieuwd of het, tijdens het afkoelen, nog verder indikt.
    Het recept lijkt me in ieder geval wel erg lekker dus hoop dat het een beetje meevalt 😉
    Je hebt veel leuke en lekkere recepten en heb er al vele van geprobeerd! Ga zo door! 😉

    Liefs van Alie

    1. Laura's Bakery schreef:

      Als je maïzena toevoegt moet je dit gewoon in poedervorm toevoegen en niet opgelost in water, je wilt niet nog meer vocht hebben natuurlijk 😉 En in principe moet het bij het afkoelen gewoon mooi indikken. Hopelijk is het gelukt! 🙂

  32. Monique schreef:

    Kan je de suiker ook vervangen door palmsuiker of een andere zoetstof? Ik probeer zoveel mogelijk kristalsuiker te vermijden.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Je kunt het wel proberen. Ik heb er geen ervaring mee, dus je hebt kans dat het resultaat wat anders wordt dan met kristalsuiker.

  33. Wendy schreef:

    Hoi Laura,

    Is het ook mogelijk om de lemoncurd ook met limoen kunnen maken ipv citroen?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ja hoor! Dat kan zeker 🙂

  34. Irene schreef:

    In 1 keer goed gelukt,smaakt veel te lekker!
    Morgen cakjes bakken .
    Bedankt voor je duidelijke recept.

  35. Leah schreef:

    Ik heb dit recept afgelopen zaterdag gemaakt, en jeetje wat is dit lekker zeg!! Mijn moeder en ik hebben er enorm van lopen smullen!
    Zaterdag kwam ik een recept tegen van bladerdeeg met limoencurd en ik dacht dit ga ik vandaag maken. Ik naar de winkel omdat ik nog bladerdeeg en citroenen nodig had.. wat was er op.. precies dat! Toen maar voor limoenen gekozen en dit was ook super lekker.
    Het enige wat ik aangepast heb is (dankzij de reacties) een beetje maizena toevoegen om het wat meer te binden. Zo kreeg het de juiste structuur!
    Inmiddels heb ik het al door mijn smoothies en yoghurt gedaan, tal van mogelijkheden als je eenmaal lemoncurd of limecurd hebt gemaakt!

  36. johan schreef:

    Hallo Laura,
    Ook ik heb van de week een curd gemaakt met als basis jouw recept. Alleen wilde ik een vulling voor bonbons maken en dan vind ik sinaasappel lekkerder. Ik heb i.p.v. Citroen, 2 miniolaas gebruikt. Had bij het uitpersen ongeveer 275 ml sap en de rest van jou ingrediënten. Na ongeveer 25 min. koken was de Curt nog behoorlijk dun. Met wat vloeibare curd wat maïzena aan gemaakt en dat toe gevoegd, maar ook nu bleef de curd heel dun. Hier op dook ik mijn kastjes in en vond een pak gelei suiker. Eureka!! na het toevoegen van 3,5 eetlepel gelei suiker kreeg de curd meer structuur, en na het af koelen een perfecte binding en een heerlijke fris zoete sinaasappel smaak. Ik heb er heerlijke bonbons mee gemaakt.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Mineolas (?) zijn groter en geven meer sap, waarschijnlijk wilde hij daarom niet goed indikken. Heel slim om het met geleisuiker te doen, prima oplossing! Leuk idee ook om het in bonbons te gebruiken, ga ik onthouden 😉

  37. Ada Meijering schreef:

    Beste Laura,
    Voor het eerst gemaakt en ook meteen gelukt. Bedankt voor het recept.
    In de winkel kant en klaar kopen kost harstikke duur en deze smaakt veel lekkerder. We hebben een aarbeien monchou taart gemaakt. Hij was heerlijk.

    Veel liefs Ada

  38. Flora schreef:

    Voor het eerst gemaakt vandaag! Hij is super goed gelukt, had het recept x 1,5 gedaan omdat ik de Lemon meringue Pie ga maken. Hij is dik geworden zonder maizena te gebruiken! Heerlijk, bedankt voor het recept.

  39. Iris schreef:

    Hoi Laura,

    Is t de bedoeling dat je continu blijft roeren als t wordt verwarmd?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ja, gewoon rustig doorroeren inderdaad. Je kunt af en toe best even stoppen met roeren, maar laat het niet 20 minuten zo staan.

  40. Anita schreef:

    Heb hem vandaag weer gemaakt omdat ik van het weekend de Lemon Meringue Cheesecake wil proberen. Hij is net als vorige keer weer super gelukt.
    Voor de mensen waar hij dun blijft, is het misschien een tip dat je met een vloeistof thermometer de curd maakt. Zorg dat de curd 80 graden blijft, dan werkt het perfect en krijg je ook geen eiwitstolsels er in. En blijven roeren natuurlijk 😉 Succes!!

    1. Liz schreef:

      Geweldige tip, dankjewel! Ga ik morgen meteen kopen 🙂

  41. Suzanne schreef:

    Mijn hemel wat is dit lekker! 🙂
    Ik had het nog nooit geproefd en nu dus zelf gemaakt met jouw recept. Echt overheerlijk!
    Nu maar hopen dat als ik het ‘voor het echt’ ga maken, het net zo lekker wordt als deze proefversie.

  42. Lisa schreef:

    Hoi Laura!

    Wat een fijn recept, ik ben dol op lemon curd cheesecake en lemon meringue pie! Voorheen maakte ik die altijd met lemon curd uit een potje… Maar met dit receptje heb ik de verse citroenen al in huis gehaald!
    Ik had even een vraagje, denk je dat ik de lemon curd langer kan bewaren als ik het gelijk in uitgekookte potjes giet en op de kop zet zodat het vacuum trekt? Ik had al begrepen dat bij sommige mensen het indikken niet goed ging, maar met wat maizena lukte het dan wel. Ik ben zeer benieuwd, want ik heb altijd wel citroenen in huis (gebruik ze voor alles, van koken tot schoonmaken!) en ik zou het ook lekker vinden om altijd zelfgemaakte lemon curd in huis te hebben 🙂

    1. Laura's Bakery schreef:

      Je moet vooral geduld hebben voor het indikken, bij mij duurt het 20 minuten voordat ik de gewenste dikte heb. In geval van nood kun je inderdaad altijd wat maïzena gebruiken. Als je het in schone potjes giet kun je het veel langer bewaren inderdaad. Net als met jam etc. 🙂

  43. Martine schreef:

    Ik heb al heel vaak lemoncurd gemaakt en ben er echt helemaal weg van.
    Ik zou er echter NOOIT maizena door doen. Het maakt de smaak toch echt iets anders. En het is ook niet nodig.
    Als je zorgt dat het warm genoeg wordt, dan dikt het echt in!! Als je een kookthermometer hebt, zul je zien dat het tegen de 80 graden heel mooi gaat indikken. En vooral niet te bang zijn om het te verwarmen. Je doet dit au bain marie en als je er bij blijft en af en toe roert dan kun je het vuur echt wel iets hoger zetten dan op de laagste stand.
    Als je van dingen zelf maken houdt, dan is een thermomether in dit geval ook echt een uitkomst. Dan zie je namelijk dat de curd helemaal niet ineens heel snel tot naar een kookpunt gaat als je er een beetje bij blijft. En waarschijnlijk heb je er de volgende keer dat je het maakt al geen thermometer meer bij nodig omdat je dan gewoon weet dat het echt wel goed komt en mooi indikt.
    Ideetje voor de lemoncurd: een zelfgemaakt kwarktaart met ongeveer 150 ml lemoncurd. De helft van de curd door door het kwark-roommengsel roeren en de andere helft voor het opstijven met een vork nog door het mengsel marmeren voor het extra leuke effect. Op een bodem van chocoladekoekjes of bastognekoeken …. MMMMM!!

  44. Charley schreef:

    Mjammmm! Ik heb de lemon curd net klaargemaakt, voor het eerst, en het is echt perfect gelukt. Gewoon heel rustig au bain marie verwarmd en geen extra middelen nodig gehad om het te laten indikken. Ik wil het gebruiken voor een lemon meringue pie, maar ik hoop dat ik het niet allemaal al heb opgesnoept voor ik ga bakken! Hihi! Veel te lekker!

  45. lieneke schreef:

    Ik heb de lemon curd ook gemaakt zonder problemen hmm.. ik ga het gebruiken als taartvulling in een taart voor mijn zoontje derde verjaardag!

  46. Marcia schreef:

    Hallo,

    Ik heb dit recept een tijdje terug gemaakt en is echt heerlijk.
    Nu wil ik het weer gaan maken maar dan gebruiken als vulling voor een cupcakeje.
    Nu weet ik alleen niet zo goed of ik dan aan deze hoeveelheden genoeg heb.
    Je gebruikt niet zo veel in een cupcakeje maar moet er wel 40 maken.
    Ik kan maar beter te veel maken dan te weinig maar ik dacht misschien weet jij hoeveel je met deze hoeveelheden kan doen?

    Groeten van Marcia

    1. Laura schreef:

      Ik zou voor de zekerheid wat meer maken, maar ik denk dat je wel een heel eind komt hoor.

  47. m schreef:

    ik ben bezig met de meringue taart en de lemon curd is al klaar, lastig deze niet op te snoepen voor de taartbodem enzo uberhaupt klaar zijn, jummie en zo simpel!

    heerlijk ook in de zomer voor bij ijs of door yoghurt of nouja, het is eigenlijk met alles wel lekker denk ik!

  48. Jenny schreef:

    Hoi Laura,

    Heb geen ongezouten boter in huis, lukt de lemon curd ook met gezouten boter.

    Groetjes Jenny

    1. Laura schreef:

      Dat kan wel, maar je krijgt het lekkerste resultaat als je ongezouten boter gebruikt.

  49. Kim schreef:

    Hi Laura, goed recept. Het dik laten worden duurde bij mij erg lang, waarschijnlijk omdat de kom dik is en ik ook 2x zoveel lemon curd aan het maken was. Op de duur heb ik de magnetron gebruikt ipv au bain marie. Zo n 4 minuten; en tussendoor elke minuut roeren. Later ff gezeefd ivm klontjes.

    Groetjes Kim

  50. Stefanie schreef:

    Hoi!! Gisteren de lemon curd gemaakt. Wat een top recept. Had niet verwacht dat het in een keer zou lukken maar toch!!

  51. Elly schreef:

    De lemoncur is heerlijk, ik heb rietsuiker gebruikt. Bedankt voor dit recept!

  52. ikke schreef:

    De aanhouder wint! Dankzij de reacties onderaan het recept is het me toch gelukt! Na heel veel geduld (bijna één uur) kreeg ik de lemon curd uiteindelijk toch dik, ik wilde absoluut geen maizena gebruiken en heb dan maar het vuur hoger gezet en langzaam maar zeker werd het dunne mengsel toch nog behoorlijk dik. Bij het overgieten in de glazen potjes zag ik dat het goed zou komen. De smaak is voortreffelijk en ik ben blij dat ik na al die tijd eindelijk die felbegeerde lemon curd gemaakt heb. Eerder deze morgen had ik een nieuwe batch limoncello klaar gemaakt want sinds de Spanjaarden in het dorp de smaak te pakken gekregen hebben, moet ik zorgen dat ik die altijd voorradig heb! Nu kan ik hen ook toetjes met lemon curd aanbieden 🙂

    1. Marielle schreef:

      Kun je me aangeven hoe lang je de lemon curd kunt bewaren nadat je deze heet in een steriel glazen potje heb gedaan en ondersteboven hebt gezet? Heb je dit toevallig uitgetest?

      1. Laura schreef:

        als je het op een koele, donkere plek (kan buiten koelkast) bewaart, blijft het zeker een jaar goed.

  53. naziha schreef:

    hoi laura, goede recept.
    Ik had een vraagje, welke boter is het beste voor de deeg en de curd?
    welke heb jij gebruikt?

    1. Laura schreef:

      Bij bakken gebruik je altijd ongezouten roomboter.

  54. Marleen schreef:

    Wat een toprecept! Nu wil ik het alleen nooit meer uit een potje……….
    Groeten van Marleen.

  55. Gerri schreef:

    Zelfgemaakte Lemon curd op zelfgemaakte scones en een toefje niet helemaal stijf opgeklopte slagroom, mmmm… helemaal High Tea zoals ik het in Groot Brittannië geleerd heb.
    Als je één hele citroen raspt, dan is dat ongeveer één eetlepel met iets of wat een heuveltje er op. Ik heb zo’n maatlepelsetje met 1 tablespoon, 1 teaspoon, 1/2 teaspoon, 1/4 teaspoon. Voor mij onmisbaar in de keuken.

    Dit Lemon curd recept ga ik zeker ook een keer maken. Heb er verschillende geprobeerd, maar telkens “a wee difference”.

  56. mary schreef:

    Heerlijke lemoncurd ook goed gelukt dus ik aan de slag met sinaasappels de smaak was goed alleen hij werd niet dik en hij was korrelig werk het anders met sinaasappels heb je voor mij een tip groetjes

    1. Laura schreef:

      Ik heb nog nooit curd van sinaasappels gemaakt, dat durf ik je dus helaas niet te zeggen.

      1. Iman schreef:

        Mary ik denk als je sinaasappel curd wilde maken moet je als nog citroen gebruiken want bij ons voeg Ze citroen bij bepaalde gerecht om dikte aan saus te geven …. Is Te proberen ??

        1. Ben schreef:

          Er moet voldoende pectine inzitten. En dat zit in Citroën.
          Pectine zorgt voor de stolling.

  57. Razia schreef:

    Ik heb je recept vorige week geprobeerd. Ik had de ingrediënten gehalveerd, omdat k niet zo veel nodig had maar maak em nu weer want was veel te snel op! Dank je het is echt heerlijk

  58. Nina schreef:

    Ik heb dit recept gemaakt. Maar nu het klaar is zijn de stukjes rasp nog best hard en aanwezig in de curd. Hoort dit?

    1. Laura schreef:

      Dan heb je denk ik een te grove rasp gebruikt, probeer volgende keer een fijne rasp.

  59. Tanja Boetje schreef:

    Hoi Laura,

    Ik ben van plan de lemoncurd in chocoladecupcakes te gaan verwerken, maar heb ik aan dit recept dan ook teveel? Het gaat om 12 cupcakes die ik een klein beetje wil vullen, heb ik genoeg aan de helft?

    Groetjes Tanja

  60. Leonie schreef:

    ik heb vandaag lemen curd gemaakt en ook bij mij was die vloeibaar. Ik heb wel meer citroenen gebruikt omdat ik niet aan de 130 ml kwam. kan het daar door komen?

    1. Laura schreef:

      Waarschijnlijk moet het gewoon langer doorkoken, als je gewoon 130 ml hebt gebruikt kan dat het probleem niet zijn.

    2. Jessica schreef:

      130 ml is inderdaad (te) veel
      Uit 1 citroen gaat ca 40/50 ml uit dus met 2 citroenen (ca100 ml) wordt de lemon curd niet zo dun

      1. Laura schreef:

        Voor dit recept is 130 ml zeker niet te veel, al vele malen op deze manier gemaakt. Daarom heb ik het ook over 2 flinke citroenen 😉

  61. Lea schreef:

    Super makkelijk te maken en snel klaar in de magnetron:
    Ingrediënten : 110g boter(ongezouten)

    3 eieren,medium.

    225g suiker.

    Fijngeraspte schil en het sap van 3 niet te grote citroenen.

    Ik gebruik altijd dit eenvoudig en lekker recept en het heeft me tot nu toe nog niet teleurgesteld.

    1. Carolien schreef:

      Ha Lea, hoe lang moet dat in de magnetron en op welke temperatuur?

  62. Hilda schreef:

    Hallo Laura, ik wist niet eens wat lemon curd was tot ik het in een recept voor frambozenijs nodig had. Het is bij de AH te koop, maar zit vol toevoegingen. Jouw recept uitgeprobeerd en het is zalig! Dank je wel!

  63. C schreef:

    Ik had nog 5 citroenen die op moesten, dus gisteren de dubbele hoeveelheid gemaakt. Dan duurt het lang voordat het wat dikker wordt! Zometeen even kijken of het in de koelkast nog wat beter is geworden. De helft heb ik ingevroren. En vandaag ga ik eens kijken voor een lekker recept met lemon curd 🙂

  64. Martine schreef:

    Toevallig gisteren voor het eerst lemon curd gemaakt, met 3 hele eieren, 3 dooiers, 200 gram suiker, 150 gram suiker, en 3 citroenen (sap en rasp). Niks Au bain Marie, gewoon knalhard op het gas, lekker roeren, roeren, roeren, en als het kookt en bubbelt van het gas nemen en nog een minuut goed doorroeren. Was in 5 minuutjes klaar en werd mooi stijf. Van de drie overgebleven eiwitten maak je de merengue. Yummie.

    1. Merijn schreef:

      Je schrijft 200 gr suiker en daarna nog een 150 gr. Suiker. Een ervan zal boter moeten zijn. Welke?

      1. Martine schreef:

        Haha ja, daar kwam ik zelf ook achter. Ik heb ‘m laatst gemaakt met 150 gram suiker en 150 gram boter. Was prima. Eet smakelijk! ?

  65. Lianne schreef:

    Wat is een lekkere combinatie: de lemoncurd met ….als vullingen in een taart?
    En is dit recept voldoende voor 1laag vulling in een taart van 23 cm?

    1. Laura schreef:

      Mijn favoriete combinatie is met Italiaanse meringue 😀 En het is inderdaad genoeg.

      1. Lizzy schreef:

        Hoi Laura. Als lemoncurd in een taart zit moet deze dan in de koelkast bewaard worden?

        Grts

        1. Laura Kieft schreef:

          Doe ik zelf niet altijd, maar wel op een koele plek buiten de koelkast. Als je hem langere tijd wilt bewaren zou ik hem wel in de koelkast zetten.

  66. Edwin schreef:

    Hoi Laura,
    Even een vraagje. Ik heb de Lemon Curd gisteren gemaakt. Lukte in 1 x perfect en de smaak is geweldig. Nu schrijf je dat de Lemon Curd, in schone potten tot een jaar houdbaar is, buiten de koelkast en donker bewaard. Klopt dit?
    Voor een stichting (goed doel) maak ik o.a. jams die wij verkopen en dit jaar wil ik een High Tea thema maken en deze meenemen in het assortiment.
    Hoor graag of het mogelijk is, deze Lemon Curd een half jaar te bewaren.
    Dank je wel.

    1. Laura schreef:

      Ja dit klopt, anders zet ik het er niet bij 😉

      1. Edwin schreef:

        Dank je wel!!! Ik denk dat ons Kerstpakketje zo zeker een succes wordt!
        Super bedankt voor jouw heerlijke recept!

  67. Marijke schreef:

    Net voor het eerst je lemon curd gemaakt voor in de lemon merengue cheesecake. Hij is verrukkelijk! Iets gestold ei erin. Volgende keer komt het vast goed.

  68. Anne schreef:

    Na gisteren op tweede kerstdag een eerste poging gedaan te hebben tot lemon curd om een lemon merengue pie te maken, op recept van Jamie Oliver nog wel, waarbij de curd zo dun als water bleef en naar ei smaakte (zelfs na afbakken in de oven), vandaag rustig jouw recept geprobeerd en het is super gelukt!
    Het staat nu af te koelen maar ik heb natuurlijk al wat geproefd en het smaakt ook heerlijk! Dat maakt de enorm mislukte taart van gisteren wat minder erg..

  69. Gesa schreef:

    Worden de eieren warm genoeg, zodat het ook door een zwangere vrouw gegeten kan worden?

    1. Laura Kieft schreef:

      Ik heb het even gegoogeld en ik lees dat als het verhit is het geen probleem is.

      1. gesa schreef:

        Dank voor je reactie, dan ga ik het maken!

        1. gesa schreef:

          Hij is super lekker!!! Nooit meer een potje!

  70. Diana Kerkhoven schreef:

    Kan ik de lemon card ook maken met steviala? Mijn man is diabeet dus dat zou dan lekker zijn. Kan hij ook eens iets lekkers eten.

    1. Addy schreef:

      Er is bij de reform winkel ook suiker die geschikt is voor mensen die diabeet zijn,kan als gewone suiker gebruikt worden , ook de hoeveelheden.
      Smaakt ook bijna als gewone suiker.

  71. Elze schreef:

    Ik heb nu al een aantal keren deze lemon curd gemaakt en hij is heerlijk! De aangegeven hoeveelheid suiker vind ik wel teveel. Ik doe er ongeveer 120 gram suiker door i.p.v. 200 gram. Ook dan is hij nog zoet genoeg!

  72. F schreef:

    Kun je lemon curd ook zonder schil maken?

    1. Laura Kieft schreef:

      Je kunt het proberen, maar dan is de smaak heel anders. Veel minder intens.

  73. jolanda schreef:

    Kan ik de lemoncurd ook weer wat vloeibaarder maken door hem te verhitten of gebeurt er dan iets smerigs met het ei? Ik wil het als topping op een monchou taart gebruiken.

    1. Laura Kieft schreef:

      Ik zou de lemon curd met een spatel gewoon even goed doorroeren, daar wordt het ook al wat losser van en kun je het prima over een taart verdelen.

  74. Floor schreef:

    Hoi Laura,

    Ik las zag net jouw recept voor lemon curd. Het lijkt me heerlijk en ik wil hem gebruiken als vulling voor een carrot cake. Mijn zoontje heeft alleen een koemelk allergie en mag dus geen roomboter. Zou ik die kunnen vervangen voor plantaardige boter in dit recept, of werkt het dan niet?
    Alvast bedankt voor je reactie!

    1. Lara schreef:

      Hoi Floor,

      Ik heb net de lemon curd gemaakt met biologische kokosolie (geurloos) in plaats van boter, gewoon dezelfde hoeveelheid aanhouden. Eerst denk je: oh help, de suiker lost niet op, maar dat komt goed als je het citroensap toevoegt. De suiker lost dan alsnog op.

  75. sien warring schreef:

    Hallo Laura,
    vanmiddag heb ik de lemon curd gemaakt. Ik heb denk ik iets fout gedaan want ik proef de boter er zo bovenuit. En het is niet erg lobbig. Wat kan ik vrrkeerd hebben gedaan.
    Groeten Sien Warring.

    1. Laura Kieft schreef:

      Heb je wel de juiste boter gebruikt (ongezouten roomboter) en alles goed afgewogen?

  76. sien warring schreef:

    Ik zal het nogeens proberen

  77. Nienke schreef:

    Hoi! Ik heb het vandaag gemaakt, alleen stilde sommige stukje eiwit wat…. hoe kan ik dat voorkomen?

    1. Laura Kieft schreef:

      Dan is het toch iets te heet geweest. Zodra je het geklutste ei toevoegt gelijk goed blijven roeren, liefst met een garde.

  78. Janwillem van Boven schreef:

    Hallo Laura,
    Zojuist Lemon curd gemaakt. Het duurde even, maar dan heb je ook wat. Samen met de KARAMELSAUS en de Chocolade tulband met noten en karamel, was het een Laura weekend.
    MVG
    Janwillem

  79. Anne-Martine schreef:

    Afgelopen zaterdag de lemoncurd gemaakt. Ik had niet genoeg kristalsuiker, dus heb ook rietsuiker gebruikt. Het resultaat is er volgens mij niet minder om (wel iets donkerdere kleur). Ik ben blij dat ik meteen de dubbele hoeveelheid gemaakt heb, want dan kan ik er even mee vooruit (heb het in kleine uitgekookte jampotjes verdeeld). Mijn eerste poging van de lemon meringue plaatcake zonder meringue (tijdgebrek) was ook heerlijk. Dank voor je lekkere recepten en uitgebreide omschrijving

  80. Franka schreef:

    Dit recept is zo lekker en zo makkelijk! Ik ben er helemaal fan van, voor mij geen lemoncurd meer uit een potje. Ik gebruik wel wat minder suiker zodat de citroensmaak net wat heftiger is, 150g is voor mij perfect. Maar dat is natuurlijk een kwestie van smaak!

  81. Joyce schreef:

    Dit recept pak ik er altijd bij als ik lemoncurd maak! Nu heb ik echter een vraagje: ik heb citroenen gekocht bij de lidl, er staat op dat de schil bewerkt is. Dus het lijkt mij beter om deze dus niet mee te raspen.
    Kan ik in plaats van de schil gewoon het sap van twee extra citroenen gebruiken? En hoe zit het dan weer met de verhoudingen omdat je dan dus meer vocht toe voegt?

    1. Laura Kieft schreef:

      Vrijwel alle citroenen in de supermarkt zijn bewerkt, ik was ze gewoon goed voor ik ze gebruik.

      1. Joyce schreef:

        Bedankt voor je antwoord, dan ga ik ze inderdaad gewoon goed wassen zodat ik de schil ook kan gebruiken! 🙂

  82. Yolanda schreef:

    Hoi Laura, vandaag lemon-curd gemaakt voor de eerste keer en het is gelukt! Wat een heerlijke curd, heb er meteen maar een cake bij gebakken 🙂 Fijne dagen gewenst

  83. Joke schreef:

    Ik verwarm eerst de boter en suiker in een pannetje tot de boter is gesmolten, dan het citroensap en de rasp erbij, en alles goed warm laten worden. Niet laten koken! Ik laat het ei in het schaaltje zitten, en voeg daar met hele kleine straaltjes het hete boter, suiker en citroenmengsel bij. Heel goed roeren met een garde. Dan gaat het al iets binden. Dan schenk ik de inhoud van het schaaltje weer in de pan, zet alles op een niet te hoog vuur, heel goed roeren met een garde, en in 5 minuten is de lemoncurd klaar. Heerlijk!

  84. Maartje schreef:

    Ik was te snel ?.
    Ik lees nu in je boek dat het na aanbreken van de pot nog twee weken in de koelkast houdbaar is.

    Groetjes Maartje

  85. Debbie schreef:

    Hallo Laura,

    Moet de lemoncurd met roomboter gemaakt worden of kan het ook met een pakje bakboter?

    Gr Debbie

    1. Laura Kieft schreef:

      Daar heb je roomboter voor nodig.

  86. Yvanka schreef:

    Hoi Laura,

    Deze week je lemon curd gemaakt voor de lemon merinque cheesecake, heerlijk ! Vandaag weer de lemon curd gemaakt maar dan met sinaasappel, daar sap van 1 limoentje aan toegevoegd en smaakt super !!

    Groetjes Yvanka

    1. Gerda kap schreef:

      Laura even een vraag mijn lemoncurd lukt heel goed alleen zodrra ie op d zandtaartbodem komt wordt ie wat nattig hoe komt dat gr gerda

  87. Toetsie schreef:

    Dank je wel hoor! ik wilde even wat citroenen verwerken die er bijna klaar mee waren.. super te gek gelukt!

  88. Rozemarijn schreef:

    Hey Laura,
    Ik heb nu twee keer dit recept gebruikt voor de lemon mergengue taart, en bijde keren kreeg ik lemon curd en soort van klontjes. Ik neem aan dat dat de ei is. Maar mijn vraag is hoe ik die klontjes kan voorkomen. In de taart proef je ze gelukkig niet maar als je de curd bijvoorbeeld in je yogurt of over ijs heen doet merk je het wel. Moet ik het langzamer verwarmen of zo? Of betekend het dat het niet gelijkmatig verwarmd word?

    Groetjes,
    Rozemarijn

    1. Laura Kieft schreef:

      Belangrijk is om het ei goed te klutsen voordat je het toevoegt. Verder kan het zijn dat het te heet wordt, of dat je niet genoeg roert.

      1. Rozemarijn schreef:

        Oké super bedankt, zal ik onthouden voor de volgende keer!

  89. Marja schreef:

    Heerlijk recept! Wat is er mis gegaan als ik gestold ei in de Lemon Curd kreeg?

    1. Marja schreef:

      Oh.. Sorry! Ik zie je antwoord op mijn voorgangster al 😉

  90. Nora schreef:

    Kan je deze lemon curd ook gebruiken als taartvulling? (tussen bv plakken biscuit)

    1. Laura Kieft schreef:

      Ja hoor, heerlijk juist.

  91. Gesa schreef:

    Zeker weten, erg lekker, is een van mijn favorieten

  92. Eva schreef:

    Goedemiddag Laura

    Zou je ook kleurstof kunnen toevoegen zodat het bijvoorbeeld groen word?

    1. Laura Kieft schreef:

      Kan, maar houd er wel rekening mee dat je als basis geel hebt, dat heeft invloed op de uiteindelijke kleur.

  93. Monique schreef:

    Een boom vol citroenen en eindelijk dan toch die lemon curd gemaakt. Wat eenvoudig en wat ontzettend lekker. Er staat een mooi voorraadje kleine potjes met vrolijke dekseltjes klaar om mee nar Nederland te nemen. Een lekkere Spaanse lekkernij om cadeau te geven in de decembermaand.

  94. Henk schreef:

    Ik maak al vele jaren lemoncurd volgens volgend recept:
    500 gr halvarine
    1000 gr suiker
    sap van 6 citroenen
    rasp van 6 citroenen
    Alles door elkaar en langzaam verwarmen tot suiker is opgelost
    8 eieren klutsen en erbij
    Au bain marie verwarmen tot gebonden.
    Even door een zeef om rasp er uit te zeven.
    Potjes goed te bewaren in de diepvries.
    Zeer veel positieve reacties.

  95. Isabel Kalse schreef:

    Hallo Laura,
    Ik heb net de sinaasappel en lemon crux gemaakt. Maar nu vroeg ik mij af waarom je ze op een verschillende manier maakt en met eiwit bij de lemon curd en niet bij de sinaasappel?

    Ze zijn trouwens super gelukt en heerlijk!

    Groetjes Isabel

    1. Laura Kieft schreef:

      Omdat het een ander recept is 😉

  96. Maaike schreef:

    Hallo. Heb vanmiddag je lemon curd gemaakt, na lang kloppen erg goed gelukt en dat voor de eerste keer. Top. Gebruikte internet, heb nu je boek besteld want je recepten zijn duidelijk en goed volgbaar.

  97. Adrie schreef:

    Wat is dit vele malen lekkerder dan uit een potje! Het was ook niet moeilijk, behalve wat kleine stukjes gestold eiwit is het super gelukt.
    Wat heb je trouwens een prachtige schaal waarin je de curd laat afkoelen 🙂

    1. Willemijn schreef:

      Hoi! Even een vraagje. Is dit recept voor een pot vol? Ik wil het voor de paasbrunch maken. Bedankt alvast! Ps, bedankt voor al je recepten!

      1. Sharon schreef:

        Precies deze vraag wilde ik ook stellen haha. Ben erg benieuwd naar de reactie! En anders denk ik dat ik zelf het recept keer 2 of 3 doe om het zeker te weten.

      2. Linda schreef:

        Pff dacht ik dit even te maken in een uurtje. Het staat al een half uur rustig op, dus zou officieel al wel wat ingedikt moeten zijn. Ik vrees het ergste en moet zo de deur uit?

  98. Wendy schreef:

    Heerlijk recept! Bedankt voor het delen.

  99. Monique van Essen schreef:

    Is deze lemon curd ook te gebruiken als vulling voor een taart?
    Met wat zou je hem dan combineren? Botercreme?

    1. Laura Kieft schreef:

      Dat kan prima als vulling hoor. Combineer het zoals jij het lekker vindt, kan dus ook met botercrème.

  100. Tinne schreef:

    Kan je deze botercrème gebruiken voor een taart de kruimels vast te zetten en nadien mee af te werken? Of gebruik je voor de kruimels best eerst gewone botercrème?

    1. Laura Kieft schreef:

      Dit is lemon curd, geen botercrème. Deze vulling is niet geschikt om mee af te smeren.

  101. elly schreef:

    hoelang kan je de lemon curd bewaren?

    1. Laura Kieft schreef:

      Dat staat in het artikel 🙂

  102. Angelique schreef:

    Vandaag voor het eerst lemon curd gemaakt, smaakt erg goed. Heb alleen wat witte stolseltjes van het ei. Hoe zou ik dat kunnen voorkomen?

    1. Laura Kieft schreef:

      Heb je de eieren eerst geklutst? Iets minder heet misschien en goed blijven roeren is belangrijk.

  103. Aaike schreef:

    Hoeveel lemon curd zou ik nodig hebben om 75 scones te serveren?

    1. Laura Kieft schreef:

      Ga uit van 1-2 tl per scone, recept x2 of 3 denk ik

  104. Anouchka schreef:

    Bij het afkoelen in de schaal, moet je er folie opleggen of een vochtige handdoek?

    1. Laura Kieft schreef:

      Ik doe er folie over

      1. Dorith schreef:

        Ik zag het op de foto inderdaad. Kun je me vertellen waarom er folie over moet bij het afkoelen?

        1. Laura Kieft schreef:

          Zo voorkom je dat er een laagje op komt.

  105. Diana schreef:

    Vraagje: heb in januari lemoncurd gemaakt en donker weggezet. Bij het openen van de pot zit er een laagje vocht bovenop de curd. Gewoon doorroeren en gebruiken?
    Hij ruikt verder heerlijk naar citroen.

    1. Laura Kieft schreef:

      Gewoon doorroeren inderdaad. Laagje vocht is niet zo erg.

  106. Heleen schreef:

    Hoi Laura,
    Is dit recept voldoende voor 20/25/30 cm taart 1x te vullen? Ik heb geen idee en moet wel genoeg hebben 🙂
    Dankjewel alvast!

    1. Laura Kieft schreef:

      Als je alle drie de maten wilt vullen zou ik voor de zekerheid een dubbele portie maken.

  107. Anya schreef:

    Hoe lang kan ik het bewaren

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wanneer de lemon curd helemaal is afgekoeld doe je het in een pot die je in de koelkast bewaart, daar blijft het zo’n twee weken goed. Als je de potten van tevoren hebt uitgekookt kun je de curd tot wel een jaar bewaren op een koele, donkere plek buiten de koelkast.

      1. Lindsey schreef:

        Als ik de potten heb uitgekookt.. de lemon curd er koud of warm in doen?

        1. Laura's Bakery schreef:

          Daarvoor geldt hetzelfde als met jam. Giet het warm in de schone potjes, draai de deksel er op en zet ze op hun kop. Laat ze in ieder geval 5 minuten zo staan voordat je ze weer rechtop zet. Je hoort een klik van de deksel als je dit doet, nu zijn ze vacuüm gezogen.

  108. Marieke schreef:

    Moet je niet opletten met lemoncurd met oudere mensen en kleine kinderen???? I.v.m. ziek worden…Ik heb dat eens gehoord, klopt dat?
    G

    1. Laura's Bakery schreef:

      Zo lang het hoog genoeg verhit is, is het gewoon veilig voor iedereen. Mits je het goed bewaart natuurlijk 😉

  109. Rianne schreef:

    Kan je de lemon curd ook invriezen?

  110. Inge schreef:

    Ik kreeg het mengsel ook na 30 minuten niet dikker. Dus heb ik gesmokkeld…… met de magnetron 4 x 30 seconden op 1000w tussendoor goed geroerd. En…. gelukkig PERFECT
    Sorry voor de slow cooking, maar als het niet kan zoals het moet, moet t maar zoals het kan ;))

    1. Laura Kieft schreef:

      Fijn dat je het zelf zo handig opgelost hebt!

  111. Mirjam van Hal schreef:

    Bij mij duurde het wel een half uur!! Over geduld hebben gesproken…?

    1. Laura's Bakery schreef:

      De aanhouder wint 😀

  112. Martha Schipper schreef:

    Wauw Wat een mooi recept. Ik heb de suiker vervangen door erythrol en het smaakt fantastisch, potje al half leeg? dank

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat tof! Hoeveel heb je gebruikt om het te vervangen? Leuk voor andere lezers 🙂

      1. Martha schreef:

        Het is suiker maar dan van het goede soort, laag in calorieën en laag op de schaal van GI. De zoetkracht is ongeveer 70% van gewone suiker. Ik ben niet zo’n zoetekauw en heb jouw recept aangehouden. Heerlijk

  113. Natasha schreef:

    Hi Laura,
    Heb onlangs de lemon meringue pie gemaakt en vandaag nog eens de lemon curd. wat een heerlijke recepten zijn dit! enorm bedankt

    Groetjes

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat fijn Natasha, geniet ervan!

  114. Kay schreef:

    Hoi hoi, dit recept nu voor de derde keer gemaakt! Blijft lekker. Ik blijf ondanks dat IJburg ei lang heb geklutst en het op laag vuur gezet heb, de witte stukjes altijd wel krijgen. Ik haal ze er maar gewoon uit met een vork. Ik zag dat ik ook een stuk minder nl citroensap had met 4 citroenen. Ondanks dat is het erg goed gelukt en smaakt de curd weer heerlijk. Bedankt voor je recepten. Ik heb er al veel van jouw site gemaakt!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ah wat vervelend! Je kunt ook eerst proberen familie te maken, dus een klein beetje aan het ei toevoegen. En daarna pas al het ei aan het mengsel toevoegen.

      1. Kay schreef:

        Ga ik volgende keer doen! Verder alsnog heerlijke lemon curd hoor, allemaal positieve reacties aan het paasontbijt 🙂

      2. marianne schreef:

        zorgvuldig separeren van de eieren, en au bain marie op een laag vuurtje kan dit voorkomen. Bij mij geen spoortje eiwit in mijn mix.
        Top recept als je alle stappen zorgvuldig volgd ??
        Op de markt 5 Citroenen voor 1 Euro op de kop getikt, dus ga snel aan de slag voor batch nr. 2 ?

        1. marianne schreef:

          Correctie, wat ik zij klopt niet. Ik probeerde alleen het eigeel te gebruiken, maar dat werkt niet. Het werdt niet dikker. Dus uiteindelijk heb ik de mix iets af laten koelen, en het eiwit door een zeef er voorzichtig doorheen roeren, en opnieuw opwarmen. Toen lukte het wel.
          Al doende leert men…. ✌??

  115. Jane schreef:

    Zou ik de lemoncurd ook kunnen maken met een aantal drupjes frambozensap erdoor, voor een roze kleur? Mijn dochter wil heeeeeeeeeeeeel graag een ROZE taart.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Haha oei, ik durf het niet te zeggen!

  116. marianne schreef:

    Ik had voor mijn dochter voor haar 30ste verjaardag een potje van jou Curd bij de Cheesecake cupcakes gedaan, en dit was zo een hit, dat ik nu bestellingen binnen krijg van de mee smullers. Ik mag weer aan de slag ?

    Ik ga ook een de curd met Sinaasappel proberen. Lijkt me erg lekker.

    Kortom, super goed bevallen ???

    1. Laura's Bakery schreef:

      Haha wat superleuk Marianne!

  117. Carin schreef:

    Hoi Laura,
    net lemoncurd gemaakt ..heb ik witte stolsel erin..wat te doen..zeven..dan ben ik ook wel geschaafde citroen kwijt

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik vrees dat dat gestold eiwit is. Ik zou het inderdaad lekker door de zeef halen, geen probleem en er blijft genoeg smaak over.

      1. Carin schreef:

        Hoi, heb het gezeefd was erg lekker..had 3x de hoeveelheid gemaakt…kan jammer genoeg geen foto plaatsen..had een taartje gemaakt met koekdeeg gevuld met spijs en lemoncurd..en bol ijs…erg lekker

        1. Laura's Bakery schreef:

          Dat klinkt inderdaad heerlijk! Je mag altijd een foto plaatsen op mijn Facebookpagina als je het leuk vindt.

  118. Martha schreef:

    Voor de eerste keer gemaakt. Het is perfect gekomen. Helemaal niet moeilijk . Je moet wel blijven roeren dus geduld hebben. Morgen scones maken. Wordt smullen. Zou graag ook een recept willen voor een taart.

  119. Ruud schreef:

    Voor iedereen die last heeft van stollend eiwit. Je kunt eigenlijk beter werken met enkel eigeel. Je hebt dan 3 a 4 eieren nodig. Eiwit stolt bij een lagere temperatuur dan eigeel. Daardoor krijg je dus vrij gemakkelijk eiwit stolsel in je curd. Gebruik je enkel eigeel dan zal het gemakkelijker zijn. Ik ken het recept overigens ook alleen maar met eigeel ipv hele eieren. Dus dat hier hele eieren in gaan verbaasde me wat :p

  120. Angelique schreef:

    Laura, heb laatst een recept gezien op TV waar ze lemon curd gebruikte in Maid of Honours: heb je daar ook het recept voor/van? Zijn soort bladerdeeg tartelettes met laagje lemon curd en dan een soort bavaroise of kwark erop………..

    Groetjes, Angelique uit Hoorn

    1. Adeline schreef:

      Ik heb em ook gemaakt. Hemels lekker!
      Was een beetje bang dat hij mislukt was aangezien hij niet de dikte van yoghurt had terwijl hij op het fornuis stond (nochtans meer dan 20 min en meer dan 80 graden) maar na een nachtje in de koelkast was hij heel goed opgesteven! Top recept!

  121. Jill schreef:

    Is dit recept ongeveer 50 gram? Om te gebruiken voor de lemon truffels met witte chocola. Of moet dit recept bijvoorbeeld verdubbeld of gehalveerd worden.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Nee, veel meer (even de ingrediënten bij elkaar optellen).

  122. Carolyn schreef:

    Ik heb dit net gemaakt met plantaardige boter. Door de bovenstaande tips en heel wat geduld is het gelukt! Ik ben wel ongeveer een uur bezig geweest, er kwam vaart in nadat ik 80c aanhield. Ik heb verder geen extra toevoegingen gebruikt. Hij is erg lekker geworden. Ik ga hem gebruiken voor de citroenbotercreme, ik ben benieuwd! Heel erg bedankt (weer) voor het recept!

  123. Wilma schreef:

    Precies goed, heerlijk lemon curd. Geen maizena nodig gehad hier. Ik had er wel een temperatuurmeter bij zodat de curd de 80 graden heeft bereikt. Er kwamen daarna toch een paar eiwitstolseltjes in maar die kon ik er makkelijk uit vissen. Heel veel dikker dan dunne yoghurt werd het hier niet meer dus toen in een schaal gedaan met plasticfolie erover. Het dikt nog wat in en in een jampotje in de koelkast daarna ook nog wel wat. Heel erg lekker!

  124. Yolanda schreef:

    Zo vaak gemaakt en altijd een hit hier in huis. Vandaag een bergamot op de kop weten te tikken dus morgen ga ik die maken. Dank jewel ?

  125. Michelle schreef:

    Lemon curd in schaal moet je daarna folie over heen doen en dab afkoele

  126. Marijke schreef:

    Kun je lemon curd ook zonder rasp maken? Of naderhand door een zeef halen, of proef je niks van die stukjes rasp? Hier iemand die niet van stukjes in zijn eten houd.
    Ik wil het 1ste kerstdag (vrijdag) gebruiken, kan ik het dan woensdag al maken? En moet het dan ook in een schoongekookt potje? En hoe lang moet je het potje koken?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Zeker niet zonder maken, dat is de smaak! Maar je kunt het inderdaad door een zeef halen als je het van de warmtebron afhaalt. Het hangt een beetje van de fijnheid van je rasp af of je ze terugproeft. Lemon curd blijft prima twee weken goed in de koelkast, ik kook mijn potjes daarvoor niet per se uit maar het kan wel.

      1. Marijke schreef:

        Ik zag ook in de winkel kant en klare citroenrasp van 150 gr. Zou ik dit ook kunnen gebruiken, en hoeveel gram?

        1. Laura's Bakery schreef:

          Waarschijnlijk wel, maar dat heb ik nooit getest. Ik zie het voordeel er niet van in gezien je toch twee citroenen nodig hebt (voor zowel sap als rasp)

  127. Conny schreef:

    Ik heb net de lemon curd gemaakt, maar ik vind dat er een ijzer bijsmaak aan zit.
    Kan dit komen door de schaal of de garde die ik heb gebruikt? (Beiden van metaal)

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat zou kunnen, ik heb hier zelf geen ervaring mee. Wat vervelend!

  128. Linda schreef:

    Kan je ook alleen eidooier gebruiken? Ik ga wat anders bakken en ik ga eidooier overhouden.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat raad ik niet aan.

    2. Tiemen schreef:

      Misschien als je het recept volgt van de sinaasappel curd op dit blog, hiervoor wordt namelijk wel alleen maar eidooier gebruikt. Je vervangt dan gewoon de sinaasappel met citroen.

  129. Sonja schreef:

    Nu voor de tweede keer gemaakt en het is weer fantastisch gelukt !!
    Morgen, 2e Paasdag , maak ik een lekkere Paasbrunch met daarbij warme scones, lemon curd en jou clotted crème, dat wordt weer smullen….

  130. Tiemen schreef:

    Een tip is het gebruik van biologische citroenen. ‘Gewone’ citroenen worden bestreden met enorm veel pesticiden (gif) en dat heb je natuurlijk liever niet in je lemon curd 🙂

    1. elisja schreef:

      @ Tiemen, De citroenen worden niet bestreden… de insecten op citroenen worden bestreden. de citroenen zitten daardoor vol met bestrijdingsmiddelen. (:

      1. Tiemen schreef:

        Dat bedoelde ik duidelijk te maken, maar scherp!

  131. Tiny schreef:

    Helemaal TOPPIE gelukt!!! Voor de eerste keer gemaakt 😉 Heerlijk voor de broodjes met lemon curd en fruit die ik zondag ga maken. Heb de helft van het recept gemaakt aangezien ik niet genoeg citroenen had, Wel grotere eieren gebruiken denk ik, als je van die hele kleintjes hebt kan het idd zijn dat de curd te dun blijft ivm binding. Bedankt Laura!!!

  132. Leonie schreef:

    Goedemiddag,
    Als ik 100 gram lemoncurd wil maken, wat zullen dan de verhoudingen ongeveer zijn?

    Met vriendelijke groet,
    Leonie

    1. Laura Kieft schreef:

      Ik heb het niet afgewogen in grammen. Ik zou zelf gewoon de hele portie maken, wat overblijft kun je goed bewaren.

  133. Désirée schreef:

    Hi Laura,
    Ik heb veel citroenen over maar dan zonder schil (een uitprobeersel om limoncello te maken) kan alleen sap ook? Of is dan het effect minder?
    Heb je anders een ander recept met alleen citroensap?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat raad ik echt af, de schil geeft juist veel smaak.

  134. Robin Kreeft schreef:

    Hoi Laura,

    Er staat dat ik eieren moet toevoegen maar ik zie nergens in het recept staan wanneer. Ik ben het nu aan het maken maar kom er niet uit. Kan je me helpen?

  135. Do schreef:

    Hi Laura, als ik de curd verwerk in een koek, hoelang blijft dit dan goed buiten de koelkast? De koek wil ik namelijk niet in de koelkast leggen. En maakt het nog verschil als ik de curd in de koek spuit en hij dan echt ‘verpakt’ zit?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dit moet kunnen.

  136. Evy schreef:

    Hey Laura , binnenkort waag ik mij aan de eerste keer Lemon curd 😉 ik zou deze graag combineren op een slof en mascarponeroom , is dit te doen ?

    Mvg

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ja dat is zeker te doen! Misschien dat je hier wat inspiratie uit kan halen: https://www.laurasbakery.nl/lemon-meringue-pie/

  137. Eve schreef:

    Wat een heerlijk recept! Zijn het hele eieren die toegevoegd moeten worden of enkel het eigeel?
    Mvg

    1. Laura's Bakery schreef:

      Hele eieren.

  138. Anouk schreef:

    Hoi hoi,
    Hoe zorg ik dat de curd dikker wordt? Ik wilde het gebruiken als taart vulling maar hij liep toch nog wel uit. Toen heb ik de taart verpest door hem in de vriezer te doen als wanhoopsdaad 😉 ik wil dit weekend opnieuw proberen want ik geef niet na 1x op!

    Graag je tips!

    Groetjes Anouk

    1. Laura's Bakery schreef:

      Door lang genoeg indikken en daarna op laten stijven, zou de curd stevig genoeg moeten worden. Anders kun je er altijd een gelatine blaadje doorheen mengen!

  139. Deborah schreef:

    Ik heb nog een potje passievruchtencurd (yum). Wat zou daar nog meer bij kunnen voor een taart? Ik heb ook nog je witte chocolade botercreme maar dat lijkt me een beetje machtig worden.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Heerlijk! Ik denk eigenlijk dat een witte chocolade botercreme daar wel goed bij past, aangezien de curd heel fris is.

  140. Emily schreef:

    Hoi, we gaan een high tea doen en ik ga voor iemand koemelkvrij moeten bakken. Ik wou dus graag iets met lemon curd bakken, maar zou het fijn vinden moest ze gewoon van alles kunnen mee eten. Ik heb zelf nog een pot crisco staan, zou dat ipv boter ook kunnen werken?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat heb ik nog niet eerder geprobeerd! Al mijn lactosevrije recepten vind je hier: https://www.laurasbakery.nl/category/zoet-bakken/allergieen/lactosevrij/

  141. Carolien schreef:

    Zo ontzettend lekker. Ik denk dat deze al op is voordat ie in de pot zit. Ik zag ergens een recept waarin alleen de eidooiers (6!) gebruikt werden. Zou dat het stollingsproces helpen denk je? Hoe dan ook: deze is fantastisch. Dank je wel.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik denk het niet, het eiwit zorgt juist ook versteviging van de curd. Maar ik heb het nog niet eerder getest met zoveel dooiers! Wellicht was dat recept zo ingestoken zodat van alle overgebleven eiwitten meringue gemaakt kon worden?

  142. Kim schreef:

    Bij het maken verschijnen er allemaal stukjes eiwit in de curd, ik heb de eieren vooraf wel geklutst. Wat doe ik verkeerd?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dan vermoed ik dat het vuur te hoog heeft gestaan en het ei is gaan stollen.

  143. Kim schreef:

    Dank voor je reactie. Ik ga het opnieuw proberen met het vuur lager.

  144. Sanja schreef:

    Dag Laura,
    Even een vraag ivm de temperatuur.
    Ik heb zojuist de lemon curd gemaakt. Qua smaak super lekker. Maar ik kreeg de temperatuur met au bain marie, niet hoger dan 58 graden. En toen kookte het water al redelijk hard. Je zei in het begin dat de bacteriën bij 70 graden dood gaan. Maar hoe realiseer ik dit wanneer de temperatuur nog onder de 60 blijft?
    Ook lees ik dat de temperatuur niet te hoog moet zijn ivm het stollen van het eiwit, of geldt dat voor het moment dat het ei in het recept gaat?
    Ben benieuwd, alvast bedankt!
    Groetjes,
    Sanja

    1. Laura's Bakery schreef:

      Stond je vuur wellicht erg laag of had je een hele dikke kom gebruikt? En op je tweede vraag: dat geldt inderdaad voor het moment dat het ei erbij gaat.

  145. Sanja schreef:

    Misschien is de kom inderdaad te dik, ik probeer nog eens met een dunnere variant!
    Top, dank je!

  146. Bakkende Belg schreef:

    Hoi,

    Ik proefde deze curd (jou reeptje) al eens bij iemand anders. daar was de curd superzacht.
    Nu ik ze zelf voor het eerst maak, blijft er aan het einde nog een textuur van de citroenrasp achter.
    Ik gebruikte thans de fijnste zijde van mijn rasp. Lost de citroenrasp normaal helemaal op? Of zeef je dit er aan het einde nog eens uit?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Normaliter wel ja, maar je zou het nog eens extra kunnen zeven.

  147. Loyce schreef:

    Hi Laura,

    Vanwege een koemelk allergie mag ik geen roomboter hebben, kan ik die ook vervangen door een plantaardige boter (zoals Violife)?

    En, als ik de lemon meringue ga maken, is deze zelfgemaakte dan echt veel lekkerder om te gebruiken dan de Chivers lemon curd? Want die heb ik standaard ik huis.

    Alvast bedankt!

  148. Lydia schreef:

    Ook erg lekker met 100 ml citroensap en 2 passievruchten 😋

  149. Herman schreef:

    Hoi Laura ik ben een waardeloze kok maar na een bijna dood ervaring toch nu van alles aan het proberen. Dus de lemoncurd gemaakt en ja hoor mislukt. Kreeg eiwitstolsels en begrijp door alle reacties wat ik er aan kan doen. Maar mijn vraag is beïnvloed dat de smaak ? Ik proef een nare ranzige botersmaak. En alles netjes afgewogen. 125 gram boter 140 Ml sap
    Dus mijn vraag hoort die botersmaak!
    Dank voor je leuke recepten.
    Groetjes Herman

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat je benoemt heb ik zelf nooit ervaren bij de lemon curd, wellicht maakt het uit welke boter je gebruikt? En het is ook belangrijk flinke citroenen te gebruiken.

  150. Herman schreef:

    Dank voor je reactie. De citroenen die ik had waren flink groot dus ik had aardig wat rasp en 140 ml sap. Dat is zelfs meer dan wat in het recept staat. Ik ga het weer opnieuw proberen met andere roomboter. Ik had ongezouten roomboter van Dirk.
    Ik laat weten of een nieuwe poging beter word.

  151. adriana soeters schreef:

    hallo laura
    ik doe altijd de boter helemaal als laatste er door heen

    als de suiker en citroensap gemengd is, daarna dit geheel heel langzaam bij het los geklopte ei
    dat blijven roeren tot die dik genoeg is
    van het vuur af halen en dan pas de boter er door roeren en laten afkoelen

    liefs van adriana

  152. Femke schreef:

    Net de lemoncurt gemaakt. Ik ben er gek op maar kocht altijd een potje in de supermarkt. Nu wonen we in spanje en kan ik het niet gemakkelijk krijgen. En aangezien de citroenen hier super goedkoop zijn. (Groeien zelfs in mn tuin!!) Dit keer zelf me eraan gewaagd en idd, super makkelijk. Ga er een taart mee vullen voor de verjaardag van mijn zoon. Heerlijk fris zoete smaak. Ga ik vaker doen. (En ja ik heb een dubbele portie gemaakt en zit in een uitgekookte glazen pot, dus na de verjaardag ook nog van genieten).

  153. Jeannette schreef:

    Al een tijd niet aan het bakken, wat was heerlijk en genieten om weer te bakken. Voor eerste keer Lemon curd gemaakt, zo makkelijk om te doen! Zo lekker, mooi in balans tussen zoet en zuur. Eerst wilden mijn curd alsmaar niet dikker, vragenlijst opgezocht, bleek dat mijn schaal te dik, heb inductieplaat iets hoger gezet, gelukt! Ik ga zeker op een dag een nieuw maken. Ik raad deze Lemon curd zeker aan. Ik kijk nu uit naar volgende recept scones. Laura, hartstikke bedankt. 💖💖💖

  154. Esther schreef:

    Beste Laura, ik blijf dit een geweldig recept van Lemon Curd vinden. Gisteren een driedubbele portie gemaakt, alvast voor een lemon-meringue plaatpie die ik volgende week wil bakken. Ook met een driedubbele portie werkte het recBeste Laura, ik blijf dit een geweldig recept van Lemon Curd vinden. Gisteren een driedubbele portie gemaakt, alvast voor een lemon-meringue plaatpie die ik volgende week wil bakken. Ook met een driedubbele portie werkte het recept prima, mooi ingedikt en mooi glad. Geduld is nodig, maar dan krijg je een prachtige curd!ept prima, mooi ingedikt en mooi glad. Geduld is nodig, maar dan krijg je een prachtige curd!

  155. Esther schreef:

    Beste Laura, ik blijf dit een geweldig recept van Lemon Curd vinden. Gisteren een driedubbele portie gemaakt, alvast voor een lemon-meringue plaatpie die ik volgende week wil bakken. Ook met een driedubbele portie werkte het recBeste Laura, ik blijf dit een geweldig recept van Lemon Curd vinden. Gisteren een driedubbele portie gemaakt, alvast voor een lemon-meringue plaatpie die ik volgende week wil bakken. Ook met een driedubbele portie werkte het recept prima, mooi ingedikt en mooi glad. Geduld is nodig, maar dan krijg je een prachtige curd!ept prima, mooi ingedikt en mooi glad. Geduld is nodig, maar dan krijg je een prachtige curd! Ik had dit bericht per ongeluk bij de plaatcake gezet, maar hier is het beter op z’n plek!

  156. Sophie schreef:

    Hoi Laura,
    Ik ben een beetje ten einde raad… Mijn passievruchten curd lukt goed. Maar deze wil maar niet. Hij ruikt en smaakt ontzettend naar eieren, heel vies! Wat doe ik toch fout?
    – Alles qua ingrediënten volgens recept en afgewogen
    – Pyrex kom voor de bain marie ipv metaal
    – Alles bijgevoegd op het moment zoals jij aangeeft
    – Eieren zeer goed geklutst en er vormen zich ook geen stolsels
    – Met de thermometer in de aanslag en continu zachtjes roerend verhitten
    En… Nog vóór dat het mengsel begint in te dikken komt mij al een eierwalm tegemoet 😔
    Net nog een portie proberen maken, hij bereikt ongeveer yoghurt dikte wanneer mijn thermometer 70 graden aangeeft. Ik heb hem dan ook van het vuur gehaald en hij staat nu af te koelen. Dikt heel goed verder in, maar oooooo wat smaakt hij vies 😭
    Heb jij nog tips of een idee wat het kan zijn dat er mis gaat bij mij?
    Zou zo graag lekkere lemon curd hebben ipv deze mislukking 😮‍💨
    Groetjes

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat gek, dit heb ik zelf nog nooit gehad. Ik durf eerlijk gezegd niet te zeggen hoe dit kan. Misschien gebruik je hele grote eieren?

  157. Herman schreef:

    Hoi Sophie , in mijn bericht staat ongeveer hetzelfde alleen komt het bij mij over als een vieze botersmaak en lucht . Nu vertelde ik dit aan mijn zoon (een liefhebber van koken) en die vroeg heb je de citroenen wel goed schoon gemaakt want daar zit een soort was laagje op.
    Ik moet het alleen nog proberen
    Misschien iemand daar ervaring mee ?
    Groet Herman

  158. Sophie schreef:

    Hallo Laura en Herman,

    De eitjes zijn gewoon maat M, en kort na het bijvoegen ruik ik nog niets dus ik denk niet dat er iets mis is met de eitjes zelf. 🤔
    Ik heb het zelfs al eens zonder rasp geprobeerd. Dus aan de citroenschil ligt het, bij mij in elk geval, niet. Heb je al eens geprobeerd met verschillende soorten boter Herman? Want ik heb wel al gemerkt dat sommige ‘boters’ al bijna ranzig smaken als ze uit het pakje komen. Soms vraag ik me af hoe ze bepaalde dingen nog mogen verkopen…

    Ik heb weer citroenen mee gebracht, ik blijf maar proberen 🙈

  159. Esther schreef:

    ik denk dat lemon curd zonder rasp juist naar eieren gaat smaken omdat je juist uit de olie die in de rasp zit heel veel smaak krijgt. Mijn laatste batch lemon curd was 3 x de hoeveelheid die Laura aangeeft, en die was (met gebruik van een metalen kom) heerlijk. Ik laat de boter, suiker en citroenrasp wel een hele tijd smelten, het voordeel daarvan vind ik dat je dan naderhand vrijwel niets meer terugvindt van de rasp. Ik zeef de curd ook nooit. Misschien wordt de ei-geur/smaak veroorzaakt door het toevoegen van de eieren aan een te hete massa, waardoor de eieren als zodanig gaan stollen en je dus eigenlijk roerei aan je curd toevoegt. Ook als je dat niet terugvindt in je curd, omdat je het helemaal glad geroerd hebt, zit er nog steeds roerei in je curd. Ik haal de pan met rasp/boter/suiker voor het toevoegen van het citroensap en de eieren altijd even van de het bain-marie pannetje, zodat het zeker niet te heet is en er geen risico is op het onbedoeld stollen van het ei. Dan eerst heel goed gladroeren en dan weer op het pannetje verhitten en blijven roeren. Ten slotte: gebruik zo vers mogelijke eieren, die ruiken sowieso minder.

  160. Herman schreef:

    Hoi Sophie en Esther
    Voor Sophie mee eens dat veel winkels kwalitatief steeds mindere spullen verkopen. Daar is door mijn budget helaas niet aan te ontkomen. Wel heb ik altijd verse eitjes van de eierboer.
    Voor Esther wat fijn dat het bij jou goed gaat , misschien moet ik jou en Sophie maar eens uitnodigen dan kan jij het ons leren haha.
    Groet Herman

  161. Sophie schreef:

    Hoi Esther,

    Bedankt voor het meedenken! Ik heb hem al enkele keren met rasp geprobeerd voordat ik een keer zonder probeerde (een mens probeert alles om lekkere curd te krijgen haha 😂).
    Ik gebruik de hele tijd een thermometer dus te warm was ook geen probleem. Ik ga wel nog eens proberen om alles nóg langer te laten smelten en dan de pot van het vuur halen om de eitjes toe te voegen 🤞🏻
    En de eitjes waren dagvers, dat kan dus al zeker geen issue zijn 😊
    Nog eens bedankt hoor!

  162. Esther schreef:

    Heerlijk toch, dat er mensen zijn die lekker druk kunnen zijn met Lemon Curd… haha. Ik wens jullie veel succes met de volgende poging, oefening baart kunst, maar ik denk dat het inderdaad ook van veel factoren afhangt. Ik had in de laatste curd plantaardige margarine gebruikt, dat was voor mij voor de eerste keer, maar omdat ik een paar koemelkallergiegevallen onder mijn gasten had kon het niet anders. De curd smaakt prima, dus ook dat kan…. weer wat geleerd (is ook goedkoper trouwens, al scheelt het tegenwoordig niet zo heel veel meer. Ik ben benieuwd of jullie volgende keer succesvol zijn en ik dan weer niet. Mocht dat zo zijn, dan kom ik hier terug!

  163. Maud schreef:

    Hoi!
    Heeft iemand ervaring of advies met het gebruiken van een boter alternatief? Of is het echt noodzakelijk om roomboter te gebruiken?
    In verband met koemelkeiwit-intolerantie dacht ik aan een plantaardige variant, maar de samenstelling is natuurlijk anders…
    Ben benieuwd!

  164. Herman schreef:

    Hoi Maud , lees het laatste berichtje van Esther ☺️.
    Groetjes ,
    Herman

  165. Maud schreef:

    Oeps, die zag ik niet eerder! Dankjewel 🙂
    Ik ga het proberen!

  166. Sophie schreef:

    In navolging van mijn eerdere berichten: YES! YES!! YES!!! Eindelijk gelukte lemon curd na héél wat boter, eieren en citroenen in de vuilbak 😂 En dan ook nog eens tijdens het maken van een badge die ik bijna halfweg het proces al weg gooide omdat ik iets fout deed 🤭 Ik wilde proberen met enkel eigelen (3 gelen ipv 2 eieren). Mooi de eitjes gescheiden. Wit stond klaar om iets anders mee te maken. Wil ik citroensap toevoegen aan het mengsel en wat denk je… Ja hoor, de (3 dan ook nog dus) eiwitten erbij gedaan 🤦🏻‍♀️ Dus toen maar héél snel stevig gaan roeren en het citroensap en de eigelen er ook bij. Gered!
    1. Er was blijkbaar tijdens het koken voordien alsnog contact tussen mijn kom en het kokende water. (Geen idee hoe groot de bijdrage van dit issue was maar goed)
    2. Véél minder lang laten indikken. Bij de eerste duidelijke tekens van indikkende curd heb ik hem van het vuur gehaald ipv pas bij yoghurt dikte.
    3. Mijn gevoel vertrouwd. Mijn thermometer is denk ik kaduuk, volgens mij lag de werkelijke temperatuur hoger dan de thermometer aangaf en zodoende heb ik de voorbije keren waarschijnlijk toch roerei gehad 😂

    Lang verhaal om tot de conclusie te komen: de aanhouder wint! En er is al een deel van die lekkere curd verdwenen 🤭

  167. Gosse schreef:

    Super leuke website, al jaren vind ik er top recepten. Alleen ga ik nu vaker naar een andere websites omdat ik helemaal gek wordt van je reclame banners etc het is niet overzichtelijk. Ook als je even iets mindere internet verbinding hebt kom je niet eens meer bij je recept.

    Hopelijk wil/ kan je hier iets mee doen.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Via de knop bovenaan het recept kom je direct bij het recept uit, ik zou je aanraden de knop te gebruiken.

  168. Linda schreef:

    Afgelopen zomer maakte ik veel jam en ik heb in dit recept de suiker vervangen door geleisuiker (speciaal). Dat werkt veel beter door de pectine en daardoor had het na een paar minuten al de goede dikte. Verder lekker recept!

  169. Wendy schreef:

    Recept exact gevolgd en daarmee verrukkelijke lemoncurd tartelettes gemaakt. Samen met oma’s appeltaart (met custard) ga ik de verjaardagsvisite morgen verwennen!

  170. Els schreef:

    Ik ben dol op citroen maar had nooit eerder Lemon curd geproefd. Ik heb hem gemaakt met dit recept en ik ben totaal verkocht: wat is dit lekker!
    Het was in een keer perfect gelukt. Een deel heb ik direct gebruikt bovenop de Limoncello Tiramisu ( Oei wat lekker) , een ander deel samen met slagroom in roomsoesjes ( zo verrukkelijk), en de rest heb ik in een schoon potje nog een tijd kunnen bewaren. Ook dat ging perfect.
    Inmiddels is alles op, en ga ik het opnieuw maken met de nieuwe oogst bio citroenen die ik binnen heb.
    Dank je voor dit verrukkelijke recept!!

  171. Lianne schreef:

    Mijn 1e lemoncurd, duidelijk recept en in 1x gelukt. Heerlijk fris, ik heb ‘m over de cheescake heen gedaan.

  172. Fenneke Huisman schreef:

    hoi hoi, kun je de lemoncurd eventueel op dezelfde wijze bereiden als de sinaasappelcurd?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik vind dit recept het beste werken voor lemon curd 🙂

  173. Fenneke Huisman schreef:

    ik heb het indd. op deze wijze gemaakt. Het smaakt heerlijk!!! er zitten alleen wat gestolde eiwitten in. Heeft u een tip hoe ik deze de volgende keer kan voorkomen??

    1. Laura's Bakery schreef:

      Je kunt je lemon curd het beste door een zeef halen om de witte stukjes eruit te zeven. Om te voorkomen dat dit de volgende keer weer gebeurt: zorg dat het vuur niet te hoog staat als je het ei toevoegt en roer het er direct goed doorheen, liefst met een garde. Zodra het ei door het mengsel is opgenomen zal het niet meer stollen. Als het vuur te hoog staat en je roert het ei er niet gelijk doorheen, dan kan het gaan stollen.

  174. Samantha schreef:

    Hoi ik heb een keer chivers lemoncurd gebruikt voor je overheerlijke gingerbread lemoncurd koeken maar hij was en bleef best dik hij vloeide niet echt uit in de oven. Wat zou de reden kunnen zijn?.
    Vr gr samantha

    1. Laura's Bakery schreef:

      Lastig om van een afstand te bepalen. Was het op kamertemperatuur? Ik heb ook chivers gebruikt voor dat recept namelijk.

  175. Samantha schreef:

    Hoi laura bedankt voor het snelle reageren. Ja het was op kamer temperatuur daarom begreep ik het ook niet wand mijn 1e keer was het perfect (vorig jaar) en vorige week wou ik ze maken maar werd de lemoncurd maar niet echt vloeibaar.
    Vr gr

  176. Ml schreef:

    5 sterren
    Perfect

  177. Vanessa schreef:

    5 sterren
    Super makkelijk gerecht. Lukt elke keer en smaakt geweldig!!!!!

  178. pia schreef:

    5 sterren
    was lekker

  179. Ingrid schreef:

    Hoi Laura,
    Ik wil graag lemon curd door de Italiaanse boter meringue doen. Hoeveel kan er ongeveer in?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Persoonlijk zou ik dat er niet doorheen doen, maar je kunt het wel combineren. Dus eerst een laagje lemon curd en daarboven op de meringue bijvoorbeeld.

  180. Ivo Linssen schreef:

    5 sterren
    Voor iedereen die de lemoncurd niet voldoende opgestijfd krijgt: waarschijnlijk verlies je teveel warmte aan de bovenzijde van de kom. Bij mij kwam de temperatuur niet hoger dan 55 ‘C.

    Zonet heb ik de lemoncurd 10 minuten au-bain-marie laten staan met een deksel op de kom. Tadaaaaah… komt veel beter op temperatuur (80 ‘C) en dikt prima in.

  181. Maria De man schreef:

    Ik wil graag zo min mogelijk suiker gebruiken dus dit vervanger door n zoetstof. Wat doet dit met de smaak?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat heb ik zelf niet getest voor dit recept, maar je zou het kunnen proberen natuurlijk. Het zal anders kunnen smaken en ook de structuur kan anders zijn.

  182. Cynthia schreef:

    Heerlijke lemoncurd, ik heb dit recept nu 3 keer gemaakt.
    maar na 20 minuten roeren is er geen 550 gram meer over.
    of ik heb ergens een rekenfout gemaakt.
    potje was leeg 300 gram, en met de lemon curd er in is hij 780 gram.
    (okey, ik heb een beetje gesnoept, maar dat was geen 70 gram hoor 😅)
    gelukkig heeft het limoncello tiramisu recept niet alles nodig, en is er ruimte om te snoepen.

  183. FREDDY schreef:

    5 sterren
    vandaag heb ik lemon curd ge maakt

  184. esther schreef:

    hoi Laura,

    Kan ik de curd invriezen?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ja hoor, dat kan.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept