Ik houd van tartelettes. Zowel om van te smullen als om te maken. Een paar recepten om zelf tartelettes te maken staan dan ook al online. Die maken jullie graag merk ik, maar over de bodem zelf krijg ik ook veel vragen. Daarom focussen we ons vandaag alleen even op die bodem. Een goed begin is immers het halve werk, dus ga ik jullie uitleggen hoe je goed begint. Ik gebruik zelf altijd een recept dat ik ooit kreeg tijdens een middag bij Petit Gateau. Die vind ik fijn werken en ook nog eens heel erg lekker.
BAKTIP: Ik gebruik dit formaat bakringen in mijn recepten. Deze bakringen zet je op een met bakpapier beklede bakplaat voordat je er deeg in doet. Na het bakken verwijder je de ringen gelijk.
Het fijne aan dit recept vind ik dat het altijd lukt! Maar dan moet het deeg wel voldoende gekoeld zijn. Ook handig is dat je geen blind bakvulling nodig hebt. Heb hier al vele heerlijke tartelettes mee gemaakt!
Wat een helder beschreven recept, en super dat je er in hebt meegenomen dat amandelmeel vervangen kan worden door bloem en je ook niet per se de bakringen hoeft te gebruiken. Meestal mis ik dat soort informatie in recepten, wat me er dan van weerhoudt om ze uit te proberen. Maar deze ga ik een keer maken! ?
Mjam! Ik kan alleen als ik zoek op ‘bakring’ niets vinden op Bouwhuis 🙁 Maar ik heb thuis ook kleine taartvormpjes, daar moet het vast mee lukken. Petit Gateau zit in de buurt bij mijn werk, soms haal ik daar even een taartje. Heerlijk!
Heb even voor je gezocht, ze noemen het daar een cakering. Dit zijn degene die ik heb: https://www.bouwhuis.com/cakering-met-kraalrand-o8-x-2-5cm
Ah dat verklaart! Lief dat je het voor me hebt opgezocht, ik ben bijna jarig dus die gaan op het verlanglijstje!
Hoeft de bakring/cakering dus niet per se een onderkant te hebben of wel?
Nee, in dit geval is een ring genoeg.
Is zelfrijzend amandelbakmeel hetzelfde als amandelmeel?
Daar zit denk ik ook nog iets van bakpoeder in. Deze moeten niet rijzen, dus lijkt me niet handig! Daarom gebruik je ook bloem en geen zelfrijzend bakmeel.
Nee dat is niet hetzelfde, het is een mix van zelfrijzend bakmeel en een beetje amandelmeel. Dat kun je in dit recept niet gebruiken.
Bij mij zakt de rand altijd in tijdens het bakken, waardoor er niks meer te vullen valt. Heb je enig idee hoe dit kan komen? Ik gebruik ook taartringen, en koel het deeg vaak een nacht. Hopelijk dat het met dit recept wel gaat lukken 🙂
Misschien de oventemperatuur iets naar beneden doen?
Heerlijk recept en valt in de smaak bij iedereen die ik ze voorzet :). Alleen ook na een aantal keren maken, brokkelt het deeg bij mij snel, waardoor ik het deeg lastig ‘heel’ in de vorm krijg. Ik krijg het daardoor nog niet zo mooi zoals de foto’s en het is een flink geklungel ?. Heeft iemand tips?
Dat het een heel klein beetje inzakt kan gebeuren, maar heel veel is lastig inderdaad. Het zou aan het recept kunnen liggen dat je gebruikt, met deze heb ik dat namelijk nooit.
Ik had dat ook, maar vandaag heb ik ze, voordat ik ze in de oven heb gedaan, eerst een kwartiertje (in de vormpjes, gaatjes al in de bodem) in de koelkast gezet. Scheelt een stuk!
Misschien handig om dat als laatste stap voordat ze de oven in gaan aan het recept te voegen?
Kun je tartelette bodems eigenlijk een dag of zo van tevoren maken ?, en pas vullen wanneer je ze nodig hebt?, en hoe bewaar je ze dan , zodat ze krokant blijven.
Nog bedankt voor al de heerlijke recepten!!.
Ja hoor, dat kan prima. Ik bewaar ze dan in een afgesloten trommel, blijven ze een paar dagen goed.
Je kunt ze prima een week bewaren, en een paar uren voor je ze gaat vullen nog even een kwartiertje in een oven van 100-150 graden droog bakken. Goed af laten koelen voor je ze gaat vullen.
Deze tartelettes zijn heerlijk, waren pas in Amsterdam in de foodhallen en hebben er 6 verschillende van gekocht bij Petit Gateau. De keuze is enorm en ze zien er ook nog eens mooi uit. Ga het binnenkort maken met één van jou vullingen. Dus dank je wel voor dit recept.
Kan ik de tartelette een dag van tevoren maken, vullen en dan bewaren? En zo ja hoe?? Ik wil ze nl maken voor een bruiloft en dan is het wel fijn als de bodem mooi knapperig blijft.
Alvast bedankt voor je antwoord en natuurlijk ook bedankt voor al de leuke en goede recepten.
Dat hangt een beetje af van de vulling, een vulling die in de koelkast moet zorgt er ook voor dat de tartelette daar bewaart moet worden. Een vochtige vulling zal er wel wat intrekken, vocht uit de koelkast kan daar ook weer voor zorgen. Het kan vaak wel, maar houd er rekening mee dat het iets minder knapperig kan zijn. (of je maakt de vulling vast zodat je ze op de dag zelf alleen nog hoeft te vullen)
Lijkt me heerlijk! Klopt de baktijd wel? Een marge van 12-25 minuten is zo groot!
Dank voor je oplettendheid, dat moet inderdaad niet zo’n grote marge zijn maar 12-15 minuten.
Hoi Laura.
Kan ik de tartelette bodem ook gebruiken voor een ronde bakvorm (quiche vorm) van 26cm gebruiken? Ik wil namelijk 1 grote taart ermee maken, ook met jouw vulling.
Moet ik die hoeveelheden aanhouden que recept? En hoe lang moet die dan in de oven?
Ik hoor graag van je!
Groetjes Anne.
Dat kan hoor, misschien heb je wel wat meer deeg nodig. Over het aanpassen van baktijden lees je hier meer: http://www.handigebaktips.nl/temperatuur-baktijd-aanpassen-bij-ander-formaat-bakvorm/
Kan je de amandelmeel ook vervangen door extra bloem?
En kun je die bakringen bij action/hema/blokker kopen?
Ja hoor, wat meer bloem kan prima. De bakringen zijn voornamelijk te koop bij kookwinkels.
Hoi,
Bij mij zakten de randen wat in, zodat er niet veel meer te vullen viel. Kun je deze bakjes ook blind bakken?
Ik heb nog nooit geprobeerd bij dit recept, maar zal zeker lukken.
Ik had dat ook, maar vandaag heb ik ze, voordat ik ze in de oven heb gedaan, eerst een kwartiertje (in de vormpjes, gaatjes al in de bodem) in de koelkast gezet. Scheelt een stuk!
Misschien handig om dat als laatste stap voordat ze de oven in gaan aan het recept te voegen?
Hoi Laura,
Ik wil deze tartlettes graag maken maar ik vroeg me af wat het verschil is tussen deze en de gene uit je recept ‘fruit tartlettes met banketbakkersroom’ aangezien de ingrediënten anders zijn.
Daarnaast vroeg ik me af of je denkt dat deze ook te vullen zijn met cheese cake of jouw mokkacreme.
Alvast bedankt!
Dit zijn meer de ‘echte’ tartelettes qua deeg. Die andere maakte ik met overgebleven deeg van een ander recept (wat dus vaak ook prima kan). Je kunt ze zeker vullen met een (no-bake) cheesecake of de mokkacrème, lekker juist 🙂
Hoi Laura,
Ik wil een suikervrije variant, maar zie dat er hier poedersuiker in gebruikt wordt, en ook aardig wat. Nu hoef ik voor de zoetheid niet perse een vervanger, maar ben benieuwd of het gewoon weglaten van 80gr het deeg niet uit balans brengt. Hoe kan ik dit het beste oplossen denk je?
Je zou het kunnen proberen te vervangen door Erythritol. Je kunt qua gewicht dezelfde hoeveelheid aanhouden daar Erythritol ongeveer 70-80% de zoetheid heeft van suiker. Het deeg zal dus iets minder zoet zijn. Meestal is voor de kraak/bite van een deeg zoals deze wel suiker nodig. Ik durf niet te zeggen of je een goed resultaat hiermee krijgt.
Beste Laura
Kan je de bloem vervangen door een glutenvrije variante?
Heb er geen ervaring mee, maar je kunt er zeker mee experimenteren.
Hallo Laura,
Ik wil graag een bavarois vulling in mn tartelette doen. Kan dit in de tartelette opstijven of is de vulling daarvoor te ‘nat’ en moet het na opstijven in de tartelette worden gedaan?
Als je een beetje witte chocolade aan de binnenkant van je tartelette vormpje smeert, dan voorkom je dat het vocht in de koekbodem kan trekken. Ik heb het zelf niet getest dus kan je initiële vraag iet beantwoorden.
Ik heb de amandelmeel vervangen door kokosmeel……ook erg lekker!
Kun je de tartellettes zonder vulling ook in de diepvries bewaren?
Ja hoor, geen probleem.
Hi Laura,
Ik lees dat de tartelette ook in de vriezer bewaard kunnen worden. Alleen als ze al gebakken zijn of kun je ook alvast partjes deeg maken en deze invriezen zodat je altijd tartelette deeg op voorraad hebt voor n lekker taartje? Het kan nl wel met koekjes deeg.
Alvast bedankt voor je antwoord .
Ook dat kan zeker. Goed laten ontdooien en even doorkneden voordat je ze in de vorm doet.
Ooo dat is super ! Bedankt voor je antwoord
Hi Laura, ik heb nog 2 vraagjes over t bakken van de tartelette ( nog niet eerder gebakken namelijk) . Je hoeft ze niet blind te bakken begrijp ik maar als je de amandelmeel ook vervangt door bloem, moet je ze dan wel blind bakken? En als ik ze s morgens vul met bakkersroom voor s avonds en in de ijskast zet, worden ze dan ook al zacht ? Alvast bedankt.
Nee, ook dan hoef je ze niet blind te bakken. Kans dat ze iets zachter worden, maar het zal waarschijnlijk wel meevallen. Je kunt ook alle onderdelen al maken en pas korter van tevoren vullen/afmaken.
Geweldig . Bedankt voor je antwoord
Ze staan in de oven.. Ben benieuwd. Het plan is om ze te vullen met mon chou en kersen. ??
Dat is heerlijk kan ik je vertellen, die versie staat in mijn tweede boek 😀
Hoi Laura.
Zou je het deeg een dag (of 2) vantevoren kunnen maken en in de koelkast bewaren? Of moet je het dan in gaan vriezen? En hoe kan ik de afgebakken tartelettebodems het beste een dagje bewaren zodat ze nog lekker knapperig blijven?
Groetjes Leonie
je kunt het deeg tot 1 week in de koelkast bewaren. Eenmaal gebakken bewaar je ze zoals koekjes.
Hallo
Kan ik deze ook in een koningsdag versie maken zo ja? Hoe?
Gr Daniëlle
Ha !
Kan ik deze ook in koningsdag versie maken?
Zo ja? Hoe dan?
Gr Daniëlle
Zeker, kan op verschillende manieren. Door ingrediënten of decoratie in rood/wit/blauw/oranje te gebruiken bijvoorbeeld.
Hoi Laura,
Heb ooit iets gelezen over dat een laagje gesmolten chocolade het deeg beschermt tegen zacht of zompig worden. Wel even wachten tot de chocolade weer hard is voordat je de tartelettes vult?. Vroeg me af of dat ook zou werken bij dit recept?
Groetjes Suat
Dat werkt zeker, doe ik bij grotere taarten ook wel eens.
Is de temperatuur voor hetelucht iven of boven/onderwarmte?
Altijd boven- en onderwarmte. Dat geldt voor ieder recept (tenzij anders vermeld)
Oh nee! Ze staan nu in de oven (denk niet dat het überhaupt is gelukt), maar ben van hetelucht uitgegaan.. Misschien handig om er gewoon altijd bij te vermelden voor de beginnende bakkers zoals ik..
Het staat standaard aangegeven in de zijbalk van mijn site, in de ongeschreven bakregels op mijn blog en in mijn bakboeken. Recept worden helaas erg lang als ik al die ongeschreven regels in elk recept moet herhalen 🙁 Als je ze goed in de gaten hebt gehouden is het vast goedgekomen.
Oh! haha dan heb ik niet goed gelezen 🙂
Ben benieuwd.. Ze zijn erg aan het opbollen zie ik (wel gaatjes geprikt), maar worden wel een beetje bruin. Wellicht valt het nog mee! En anders gewoon opnieuw proberen dat het wel lukt.
Bedankt voor je reactie, waardeer ik enorm!
Ik hoop dat het goed is gekomen!
Kun je ook witte basterdsuiker gebruiken i.p.v. poedersuiker?
Ik zie dat jij ook bakringen gebruikt van 2,5 cm hoog. Ik heb het boek van Petit Gateau aangeschaft en daar gebruiken ze bakringen van 1,6 cm hoog. Ik heb zelf ook bakringen van 2,5 cm hoog en 8 cm doorsnee.
Weet jij ook of de vulling verdubbeld moet worden als je 12 taartjes van 2,5 cm hoog wilt vullen?
Als je wilt dat de tartelettes zo hoog worden als de rand van de hogere bakring, zal je dan inderdaad meer deeg moeten maken.
ik heb wel eens een plaatje gezien waar ze het deeg over de onderkant van cup cake vorm bakken en op die manier bakjes van deeg krijgen.
zou dat met dit recept ook lukken ? of is daar een heel ander deegje voor nodig ? en zo ja : heb jij zo’n recept ? of tips
Ja hoor, dat kan absoluut met dit recept. Ik ben benieuwd naar het resultaat 🙂
Heerlijk recept en valt in de smaak bij iedereen die ik ze voorzet :). Alleen ook na een aantal keren maken, brokkelt het deeg bij mij snel, waardoor ik het deeg lastig ‘heel’ in de vorm krijg. Ik krijg het daardoor nog niet zo mooi zoals de foto’s en het is een flink geklungel ?. Heeft iemand tips?
Even goed doorkneden met de hand maakt het wat soepeler waardoor het beter te verwerken is.
Hallo, kan ik in de fruit tartelette ook de cheese cake vulling doen.gr johanna
Vullen met roomkaas en fruit bedoel je? Ja hoor!
Hoi Laura,
Dit recept doet het altijd goed bij onze feestjes, taart op hapjes formaat!
Nog wat tips:
Als je geen amandelmeel hebt kan je ook gewone amandelen met de keukenmachine fijn malen, zeker bij zulke kleine hoeveelheden.
En als je de taartjes bakt in een muffinvorm met papieren vormpjes en je haalt na het bakken de papiertjes eraf krijg je hele mooie ribbetjes aan de buitenkant.
Wat een goede en leuke tips! Dank!
Hoi Laura,
Kan je de tartelettes ook bakken in een siliconenvorm van bijvoorbeeld een kleine quiche? Zo ja, heb je dan aanpassing nodig in de baktijd?
Ik heb het zelf nog nooit in een siliconenvorm gebakken en weet ook niet of dat goed gaat met dit deeg.
Hoi, ik heb het boek van petit gateau en zie dat ze daar een ander basisrecept gebruiken (minder van alles voor 12 stuks). Wat voor verschil maakt het met jouw deeg?
Misschien gebruik ik net wat meer deeg per tartelette of misschien zijn zij wat minder gaan gebruiken? Ik durf het ook niet te zeggen zo.
Ze gebruiken kleinere ringen
Hoi Laura,
Kan ik het taartje ook helemaal met amandelmeel maken om het glutenvrij te maken?
Nee, dan kloppen de verhoudingen niet meer en krijg je een heel ander resultaat helaas.
Bedankt voor je reactie. Dat is jammer. Dan moet ik op zoek naar een ander recept..
Heb de tartelettes gamaakt met een deel bloemsuiker een deel zachte donkere rietsuiker,als vulling platte kaas met slagroom suiker en zongedroogde abrikozen fijngesneden en cranberry ‘s
Ze waren fantastisch.
Wat fijn om te lezen Erna.
Ik heb rijzend amandelmeel gebruik (dacht dat dat de goede was), het is ook prima gelukt eigenlijk. Waar zou ik anders amandelmeel kunnen krijgen?
Eigenlijk overal tegenwoordig. In de supermarkt, bij de notenkraam, bij een biowinkel of online.
Erna
Amandelmeel kan je ook verkrijgen door zelf amandelen te malen of in de biowinkel
Ik heb ze zojuist gemaakt en ze lijken prima gelukt! Ik vul ze met een laagje van jouw lemoncurd – wat is dat een heerlijk recept – en verse aardbeien. Perfect voor dit zonnige Paasweekend. Dank voor al jouw recepten en inspiratie!
Wat goed zeg! Graag gedaan natuurlijk.
Hoi Laura,
Werkt 30g zelfrijzend amandelmeel ook?
Mijn man had dat meegenomen (zo lief), maar weet dus niet of dat wel goed is..
ik gebruik overigens altijd zelfrijzend bakmeel ipv bloem en bakpoeder. 🙂
Je kunt het dan beter helemaal vervangen door bloem. Dit deeg moet niet rijzen (er zit geen bakpoeder in ook) en zelfrijzend amandelmeel is maar voor 1/3e amandelmeel en voor de rest zelfrijzend bakmeel.
Hallo Laura,
ik heb het recept uit je 2e bakboek al 2x gebruikt, en ze zijn heerlijk!
Het bakken lukt goed, het enige wat ik jammer vind is dat de tartelette bij mij altijd er bleek blijft, terwijl ze er op de fotos allemaal zo mooi goudbruin uitzien. Wat kan ik hier aan doen?
Ik volg het recept op, de bakringen vet ik niet in.
Groetjes Alyssa
Ietsje langer in de oven laten staan, wel goed opletten want voor je het weet zijn ze te donker 😉
Moeten de bakringen ingevet worden? En na het bakken af laten koelen en daarna de ring verwijderen?
Hoi Laura,
Ik maak altijd jouw zandtaart bodem voor tartelettes.
Helaas worden de gebakjes (incl banketbakkersroom) heel snel slap in de koelkast.
Is dit deeg wat steviger? of wat is precies het verschil in structuur van die twee recepten?
Het vocht uit de room trekt in de tartelettebodems en daardoor worden ze ‘slof’ of zelfs zacht. Je kunt de binnenkant insmeren met een beetje witte chocolade om dit tegen te gaan. Beide recepten zouden er goed voor moeten werken, dit recept is iets brosser maar daardoor niet minder stevig.
Hoi Laura,
Waar steek je het dan mee uit het deeg voor je het in de bakring doet?
Groetjes!
Annemarie
Met een grotere uitsteekring.
Hey Laura!
Zalige website!
Kan je deze tartelettes vullen met alleen mokkacrème, of is dat een rare combo?
Nee lijkt me heerlijk.
hallo
kunnen deze tartelettes ook gebruikt worden voor hartige vullingen of zijn deze vormpjes te zoet?
Dit is inderdaad te zoet daarvoor, dit is beter geschikt: https://www.laurasbakery.nl/basisdeeg-voor-quiche-en-hartige-taart/
Hi, kan ik de tartelettes ook invriezen?
Ze zijn zo makkelijk om er eens spontaan snel iets mee te maken.
Dat moet kunnen, maar ik zou liever het deeg invriezen.
Dat is ook een goede inderdaad. Ook dan heb ik snel een lekker taartje op tafel. Dank je voor je reactie.
Heey Laura,
Ik had een vraag.
Ik vroeg me af of ik roomboter kon vervangen door margarina?
Ik heb thuis alleen de gezouten roomboter, is dat ook een optie?
In principe moet dat prima kunnen door harde margarine. Gezouten roomboter raad ik af.
Hoi, in het recept staat “Neem een uitsteker die een paar maten groter is dan je bakringen (mijn bakringen zijn 8 cm in doorsnede)”. Welk formaat is deze grotere uitsteker, hoeveel cm doorsnede?
Alvast bedankt.
Dat heb ik niet opgemeten en is voor mij nu dus ook een gok, waarschijnlijk 10-12 cm.
Ik heb gisteren tartelettes gemaakt. Ik heb ze in een luchtdichte doos gestoken en ik merk vandaag dat de koek helemaal zacht is geworden. Hoe komt dit? Is het beter om ze dan in de koelkast te bewaren?
Je hebt ze goed bewaard, die zouden niet zo snel al zacht moeten zijn. Zat er misschien ook iets anders in de doos? En ze waren wel bros voordat je ze erin deed?
Beste Laura
Moeten de tartelettes direct verwijderd worden na het bakken of beter laten afkoelen in de vormpjes?
Bedankt!
Je laat ze even afkoelen en daarna verwijder je de vormpjes.
Bedankt! En als ik op ze op zaterdag wil serveren, kan ik dan op donderdag de tartelettes bakken en op vrijdag vullen? Of worden ze dan te zacht?
Dat hangt er een beetje vanaf waar je ze mee wilt vullen, maar over het algemeen moet dat prima kunnen.
Hallo Laura
IK bak deze taartjes altijd blind, ik heb hier ook het boek kleine taartjes van petit Gateau, die geven ook aan dat je blind bakt, toch zeg jij dat je niet blind hoeft te bakken, als ik niet blind bak komt de bodem behoorlijk omhoog.
nieuwe oven nieuwe kansen, juiste temperatuur de tartellettes gaan nu prima!
Kan ik bij dit recept ook mijn tartelettes vormpjes gebruiken?
Zeker!
Kun je de tartelettes ook invriezen? Afgebakken of het deeg?
Ja hoor dat kan, hier lees je er alles over: https://www.laurasbakery.nl/bewaren-en-invriezen-van-gebak/
Ik krijg geen recept te zien ? Kan dit opgelost worden? Bedankt!
We hadden helaas problemen met de website waar ik heel druk mee bezig was, alles werkt nu weer normaal!
Ik zet ze eerst 15 minuten op 170 graden en erna nog 3 minuten op 180 graden voor een donkerder resultaat 👌
Ik heb eerder al je recept uitgeprobeerd van de fruit tartelettes met banketbakkersroom. Heerlijk! Ik heb hiervoor ongeveer dezelfde vormpjes als de jouwe aangeschaft (quichevormpjes, gekarteld); de mijne zijn wel 11 cm doorsnede. Nu zie ik dat er in veel van je recepten met tartelettes gewerkt wordt met bakringen van 8cm. Ik vraag mij af of ik in deze recepten ipv de 8cm bakringen mijn quichevormpjes van 11 cm kan gebruiken? En zou ik hiermee hetzelfde resultaat bereiken? Of moet ik toch ook die bakringen nog extra aanschaffen?
Dit durf ik je niet precies te zeggen, omdat ik het niet getest heb. Maar vermoed dat het wel vergelijkbaar zal zijn.
Ik heb dit recept geprobeerd en zet het net in de oven. De randen zijn volledig naar beneden aan het zakken. Waaraan kan dit liggen?
Dan is het deeg mogelijk te warm geweest, maar een beetje zakken is oke.
Kan je ook jouw nieuwe cheesecake bakvorm hiervoor gebruiken?
Dat kan zeker!
Hallo, ik heb net de taartjes geprobeerd, met blind bakken. Echter, nu krijg ik de taartjes niet uit hun ring. Ze zijn heel bros en breken allemaal wanneer ik ze probeer los te maken. ( De smaak is wel top 😁). Heb je nog tips om ze uit de ringen te halen? ( Ik heb vaste ringen dus ze kunnen niet verder worden opengezet). Dank je!
Ze horen zeker bros te zijn, en het kan lastiger zijn met vaste ringen. Heb je ze goed laten afkoelen? Als dat niet zo is kunnen ze sneller breken.
Ik heb mini quichevormpjes, kan ik die ook gebruiken ipv de tartelette vormpjes.
Moet er dan ook blind gebakken worden?
Ik kom daar even niet uit en dus mislukte het.
Dat kan zeker, het is alleen wat minder makkelijk vind ik zelf. Het fijnste is met een losse bodem. Blind bakken kan, maar is niet per se nodig.