Cruffins met amandelspijs

Gepost: 11 december 2021 Laatst bewerkt: 30 april 2023
Cruffins met amandelspijs
46

Al eerder maakte ik hartige cruffins voor jullie, dus deze keer vond ik het tijd voor een zoete variant. En het is december, dus besloot ik cruffins met amandelspijs en kaneel te maken. En lekker dat ze waren! Mijn testpanel was er trouwens niet helemaal over uit of de hoeveelheid amandelspijs voldoende was. Voor de één mocht het iets minder amandelspijs zijn en voor de ander moest er juist meer in. Ik vond ze precies goed zo, maar ik hoor ook graag jouw mening!

WAT IS EEN CRUFFIN? 

Misschien heb jij mijn eerdere recept voor bacon-kaas cruffins al voorbij zien komen, dus dan hoef ik jou dit niet meer uit te leggen. Maar een cruffin is een combinatie van een croissant en een muffin. Cr-uffin. Het lijkt ’t meest op een croissant, omdat de cruffin met croissantdeeg wordt gemaakt en vervolgens wordt afgebakken in een rvs muffin bakvorm. Doordat je het deeg oprolt leent de cruffin zich er ontzettend goed voor om gevuld te worden met allerlei lekkers. Zoals amandelspijs in dit geval. Maar ik kan je ook van harte aanraden om naast het amandelspijs eens schuddebuikjes toe te voegen aan dit recept. Heerlijk lijkt me dat!

BAKTIP: Ik gebruik thuis de muffin bakvorm van Wilton. De bakvorm is van degelijk materiaal waardoor hij al een ruime tijd meegaat, ondanks de vele gebruiksuren. 

Cruffins met amandelspijs

Cruffins met amandelspijs

 

Cruffins met amandelspijs

Recept afdrukken

4.72 van 7 stemmen

Cruffins met amandelspijs

Door deze zalige cruffins met amandelspijs zullen alle ochtendhumeurtjes aan de ontbijttafel spontaan verdwijnen
Porties: 6 cruffins

Ingrediënten

 • 1 blik croissantdeeg
 • 150 gram amandelspijs
 • 15 gram boter
 • 1 ei L
 • kaneel
 • amandelschaafsel

Instructies

 • Klop het ei los. Kneed de amandelspijs los met de boter en het grootste deel van het ei. Zet de rest van het ei opzij, hier bestrijk je de cruffins straks mee voordat ze de oven ingaan.
 • Haal het croissantdeeg uit het blik en rol uit. Verdeel het deeg in drie rechthoeken, die elk bestaan uit twee driehoeken van croissantdeeg. Druk de stippellijn van de snijrand goed tegen elkaar aan zodat de rechthoeken elk één geheel zijn.
 • Smeer op elke rechthoek een laag amandelspijs en bestrooi met kaneel. Rol elke rechthoek in de lengte op en snijd daarna ook weer in de lengte doormidden. Draai de opengesneden kant naar boven en rol op.
 • Zet de rolletjes in een ingevette muffinvorm. Bestrijk alle rolletjes met het resterende ei en bestrooi met wat amandelschaafsel.
 • Bak in 18 – 20 minuten goudbruin op 200 °C (boven- en onderwarmte).

Tips

Bewaren

Het lekkerst om gelijk op te eten, maar in een afgesloten (koelkast)doos zijn de cruffins 2-3 dagen houdbaar, buiten de koelkast.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

3 reacties

 1. Anita schreef:

  Dit gedeelte begrijp ik niet goed?

  Rol elke rechthoek in de lengte op en snijd daarna ook weer in de lengte doormidden. Draai de opengesneden kant naar boven en rol op.

  Heb je hier een foto iod van?
  Het lijkt me een heerlijk recept

 2. Chadia schreef:

  Ik heb precies hetzelfde. Begreep dit gedeelte ook niet goed. Wil ze graag maken, misschien is het idee om wat meer foto’s bij recept te plaatsen?

  1. Laura's Bakery schreef:

   Op mijn Instagram kun je een video over het maken van cruffins vinden: https://www.instagram.com/reel/CXY24fSg5j4/.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *