Maanzaad om mee te bakken klinkt misschien raar, maar het is verrassend lekker! In mijn tweede boek staat een overheerlijk recept voor een citroen-maanzaad yoghurtcake en sinds ik die heb gemaakt wilde ik meer doen met deze smaakcombinatie. Omdat ik het ook weer de hoogste tijd vond voor pancakes, besloot ik het maanzaad weer eens met citroen te combineren. En dus zat ik laatst lekker te lunchen met zelfgebakken pancakes, beter kan het niet.
Citroen-maanzaad pancakes
Ingrediënten
- 230 gram bloem
- 16 gram bakpoeder
- 1 tl baking soda
- snufje zout
- 1 tl fijne kristalsuiker
- rasp van 1 citroen
- 4 tl maanzaad
- 2 eieren (M)
- 300 ml melk
Instructies
-
Neem een kom en doe hier de droge ingrediënten in: bloem, bakpoeder, baking soda, zout, suiker, citroenrasp en maanzaad. Roer vast even met een spatel door elkaar. Voeg dan de natte ingrediënten toe: eieren en melk. Neem een garde (of spateom het vlot tot een mooi beslag te kloppen. Pancake beslag is altijd dikker dan ‘normaal’ pannenkoekenbeslag, en ook een paar klontjes zijn niet erg.
-
Smelt een klein beetje boter in de pan en schep het beslag er in. Als de bovenkant van de pancakes iets droger wordt en belletjes begint te vertonen kun je hem omdraaien. Bak de pancakes aan beide kanten goudbruin. Ik gebruik altijd een ijslepel om het beslag in de pan te scheppen.
Het is trouwens heerlijk om ze te serveren met een beetje poedersuiker ;). Eet smakelijk!
Hoi Laura,
Even een vraagje over de maanzaadpancakes, kan je de bloem ook door speltbloem vervangen of ander soort bloem/meel?
En dankjewel voor al die lekkere recepten, ik krijg vaak complimenten met jouw gebakte baksels!! ???
Heb er geen ervaring mee, maar moet lukken lijkt mij.
Waar koop je het maanzaad? In supermarkt is dit niet te koop…
Sommige supermarkten hebben het, maar ook bij de toko, molen en evt. online.
Zojuist gemaakt met speltbloem inderdaad. Ook heb ik kokosbloesemsuiker gebruikt. Is prima gelukt! Combineert goed met een beetje provamel skyr yoghurt en wat agavesiroop.