Dulce de leche

Gepost: 7 augustus 2015 Laatst bewerkt: 3 augustus 2023
Dulce de leche

Met dit recept is dulce de leche maken heel erg makkelijk! Ook deel ik welke recepten je kunt maken met deze lekkere karamelpasta.

Dulce de leche maken

Dulce de leche maken is eigenlijk een stukje magie. Je tovert een blik gezoete, gecondenseerde melk om tot een blik vol met dulce de leche, en dat zonder het blik te openen!

Mijn vader kon zich niet voorstellen dat er echt een lekkere karamel zou ontstaan toen hier laatst een pan met een blikje stond te pruttelen op het vuur, maar hij nam al z’n woorden terug toen hij de karamelpasta eenmaal proefde. Toch smaakt dulce de leche anders dan een karamelsaus gemaakt met slagroom, boter en suiker. De smaak is vergelijkbaar met bebogeen en de structuur is net zoals een stevige (speculoos- of chocolade)pasta. Je kunt deze karamelpasta dan ook prima op een boterham, scone of pannenkoek smeren.

Het maken van dulce de leche is ongelofelijk makkelijk, maar je moet er wel even de tijd voor nemen, het blikje staat namelijk maar liefst 3 uur te koken. Ik zou daarom meerdere blikjes tegelijk koken. Zolang ze dicht blijven kun je ze rustig een paar weken tot maanden bewaren.

Gek op alles wat met karamel te maken heeft? Dan wil je echt even in deze receptenverzameling kijken!

dulce de leche recept

50X KOEKJES

Overheerlijke alfajores maken met een vulling van dulce de leche? Het kan met 50x Koekjes! Of maak zelf klassiekers als stroopwafels, gevulde koeken of chocolate chip cookies. Naast 50 overheerlijke recepten leer je ook meer over het bakken van koekjes zelf. Van de werking van ingrediënten tot op maat gemaakte tips voor ieder recept. 

Bestel hier!

Afbeelding

Waar komt dulce de leche vandaan?

De karamelpasta is erg populair in Zuid-Amerika en vind hier dan ook z’n oorsprong. In welk land precies is niet duidelijk, want zowel Argentinië, Uruguay, Chili, Colombia en Peru hebben tevergeefs geprobeerd om deze heerlijke karamelspread officieel aan hun culturele erfgoed toe te voegen.

Dulce de leche betekent vrij vertaald vanuit het Spaans ‘zoet van melk’. In elk land wordt de spread op een net iets andere manier gemaakt, maar het wordt op dezelfde wijze toegepast. Van het smeren op koekjes, taart en gebak tot het toevoegen van deze delicatesse aan ontbijtgerechten.

Recepten met dulce de leche

De consistentie van dulce de leche is zacht, maar wel stevig wanneer het is afgekoeld. Door de karamel even door te roeren wordt het nog wat zachter en wanneer je het verwarmt zou je het kunnen gieten. Er zijn daarom oneindig veel lekkere recepten met dulce de leche te bedenken.

Over de jaren heen heb ik er al ontzettend veel mee gebakken. Een aantal erg lekkere voorbeelden:

Wat zou jij maken met dulce de leche?

gingerbread madeleines

Twix cake

Tips bij dulce de leche maken

Ik heb geen tijd om 3 uur te wachten.

Als je echt geen tijd hebt om het blik gecondenseerde melk 3 uur te laten koken, maak dan deze snelle karamel. De smaak is net even anders, maar je bent wel met 15 minuten klaar.

Ik maak me zorgen over ontploffende blikjes.

Dat is niet nodig zolang je ervoor zorgt dat het blik gecondenseerde melk ruim voldoende onder water blijft staan tijdens het kookproces in de pan. Om die reden gebruik ik graag een hoge soeppan met deksel om dulce de leche in te maken. Op die manier kun je de blikken in meer dan voldoende water onderdompelen waardoor de blikken in 3 uur tijd niet zomaar boven water komen te staan. Daarnaast is het met zo’n grote, hoge pan ook handig dat je meerdere blikken in de pan kwijt kan.

Kan ik het ook met gecondenseerde kokosmelk maken?

Ik heb hier zelf geen ervaring mee, maar een Laura’s Bakery lezer heeft in een reactie laten weten dat het haar gelukt is met gezoete gecondenseerde kokosmelk. Probeer jij het ook? Laat dan even weten hoe het resultaat was in de reacties. Dat is zowel voor mij als voor andere lezers interessant om te weten.

Maakt het uit op welke warmtebron ik het bereid?

Naar wat ik van lezers uit de reacties heb begrepen is het resultaat op elke kookplaat of fornuis identiek.

Mijn dulce de leche is te stevig geworden.

In principe geldt: hoe langer je de blikken in de pan kookt, des te steviger wordt je karamelspread uiteindelijk. Als je de kooktijd van 3 uur aan hebt gehouden en het blikje volledig hebt laten afkoelen, dan kan het inderdaad zo zijn dat de afgekoelde dulce de leche een vrij stevige pasta is geworden. Het helpt om de karamelpasta stevig door te roeren, en als dit niet voldoende resultaat geeft dan kun je het ook even au bain-marie verwarmen.

Recept Dulce de leche maken

 

dulce de leche

Opslaan
Recept afdrukken

4.56 van 9 stemmen

Dulce de leche recept

Ik vertel je hoe je dulce de leche maakt, maar ook wat je allemaal kunt maken met de karamel pasta. Van vulling in een taart tot topping van een dessert!
Porties: 1 blikje

Ingrediënten

  • blikje zoete, gecondenseerde melk Ik gebruik Friesche Vlag
  • ruime pan met water

Instructies

  • Verwijder de papieren wikkel en zet het blikje in een pan met ruim water, zorg dat hij ver genoeg onder water staat.
  • Breng het water aan de kook en laat het blikje 3 uur koken. Terwijl de pan op het vuur staat moet je af en toe even kijken of het blikje nog wel genoeg onder water staat, giet indien nodig wat extra water in de pan.
  • Als je blik tijdens het koken niet meer onder water staat heb je de kans dat hij ontploft en dat wil je natuurlijk niet. Ik laat zelf de deksel op de pan, dan verdampt het water ook minder snel.
  • Laat het blikje na het koken helemaal afkoelen voordat je ermee aan de slag gaat.
Tips

Bak je regelmatig met dulce de leche? Kook dan in één keer meerdere blikken gecondenseerde melk.
Bewaren

Ongeopend kun je het blikje wel een paar maanden bewaren op een koele en donkere plek. Geopend blijft het een week goed, bewaar dan wel in de koelkast.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

175 reacties

  1. Margot schreef:

    Yumm! Dit is zo lekker en heb ik al veel te lang niet gemaakt!

  2. Elly Bevaart schreef:

    Wij doen het in de snelkookpan.
    Energie en tijd besparen.
    Koken 4 blikjes gedurende 44 minuten.
    Uit de pan nemen en op een rooster laten afkoelen.
    Wij doen het zo al jaren en het geeft een perfect resultaat.

    1. Hanny schreef:

      Ik zie net je bericht dat je 4 blikjes tegelijk in de snelkookpan doet.
      Maar ik wil graag weten of je die dan ook onder water zet?
      Ik ben benieuwd. b.v.d.

      1. Laura schreef:

        Ze moeten altijd onder water staan, maakt niet uit hoeveel tegelijk je kookt. Anders kunnen ze ontploffen.

    2. Dorien schreef:

      Doe je dat dan op druk stand 1 of 2 in de snelkookpan?

  3. Marita schreef:

    Mmm lekker! Ik heb een keer Banoffee Pie gemaakt (ander recept) en die was erg lekker, alleen liep de karamel helemaal weg. Hij was te vloeibaar, terwijl ik ‘m zeker 3 uur in de pan heb laten staan. Ga zeker nog een keer een poging wagen!

  4. Hildegarde schreef:

    Ben je in Belgie, spring dan even de Carrefour supermarkt binnen. Daar kan je kant en klare dulce de leche kopen, van Nestlé. En natuurlijk in Spaanstalige landen over de hele wereld.

    1. Sophie schreef:

      Zou dat ook bij andere supermarkten zijn in Belgie? Ik woon vlak bij grens maar dat is geen carrefour. En waar zoek je het dan? Bij broodbeleg, bakartikelen??

  5. Tamara schreef:

    Ooh dat ziet er echt lekker uit!

    1. Caroline schreef:

      Hoi Laura,

      Ik heb net deze brownies gemaakt, maar ik kon de dulce de leche niet verspreiden met een mes. Ik verplaatste de hoopjes alleen maar haha! Ik heb mijn gecondenseerde melk gewoon 3 uur laten borrelen. Enig idee wat ik mogelijk verkeerd heb gedaan?

      Groeten, Caroline

      1. Laura's Bakery schreef:

        De dulce de leche was te stevig bedoel je? Je had het bijvoorbeeld ook even au bain marie of in de magnetron kunnen opwarmen, dan is het weer wat vloeibaarder. Dulce de leche is nu eenmaal een karamelspread en pakt soms wat steviger uit dan de andere keer (hoe langer in de pan..), heb jij niks verkeerd aan gedaan.

        1. Hellen schreef:

          Nou mijn 1e keer 2 blikken gecondenseerde melk inkoken en al zoekende vind ik n ijs Recept dus haal 1 blik uit me pan want volgens het recept hoeft het 2 uur te koken ivm dikte. Dus afkoelen dacht ik en dan openen nou als 1e vergat ik voor het koken de blikken goed te schudden want het blijft vloeibaar en helaas omdat ik 1 vd 2 blikken Had geopend dacht ik n recept volgen en in ’n steelpan afmaken terwijl de andere nog ligt te koken in het water. Is met steelpan methode totaal verknalt.zou het aan het merk liggen, vergat te schudden, of gewoon. Iet goed gekookt. Ik laat de enige die over is maar weer uren in de pan. Omdat het gewoon te vloeibaar is.
          Merk nestle carnation condens melk

          1. Laura Kieft schreef:

            Wat vreemd dat het zo vloeibaar is. Nu is het wel zo dat het door afkoelen dikker wordt, maar na 3 uur koken zou het wel al smeerbaar moeten zijn (en niet vloeibaar).

          2. Henk Jan schreef:

            Let op! er is gecondenseerde melk met suiker en zonder suiker. In het laatste geval kun je koken wat je wilt maar dan wordt het geen caramel pasta!

  6. Daphne schreef:

    Ook lekker op pannenkoeken!!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Zeker weten! Ik had het op pancakes gesmeerd 😀

  7. Bas schreef:

    Dat ziet er zo lekker uit! Ik wil het ook graag een keer proberen!

  8. Evelien schreef:

    Zou het nog uitmaken of je op inductie kookt? Vind dat soms namelijk van invloed op de bereidingstijd…
    Heb jij hier ervaring mee Laura?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik heb geen ervaring met inductie, dat durf ik niet te zeggen.

    2. Suzanne schreef:

      Wij koken (helaas) op keramisch wat toch bijna hetzelfde is als inductie. Heb net voor het eerst deze dulce de leche gemaakt en heb gewoon de 3uur aangehouden.. perfect resultaat! Hoop dat je hier iets mee kan.

      1. Laura's Bakery schreef:

        Bedankt voor de aanvulling, goed om te weten!

        1. Diane schreef:

          Hoi Laura,
          Ik heb sinds kort een inductiekookplaat en heb 2 blikjes ineens in een snelkookpan gedaan (blikjes onder water )en na de grote druk heb ik die 30 min zacht laten koken en een perfect resultaat. Geen nutteloos energieverbruik.
          Op inductie koken komt kwa tijd overeen met koken op gas.
          Groetjes

    3. Elza Haegens schreef:

      Ik heb ook inductie en ook 3 uur gedaan. Werkt hetzelfde

    4. Marielle schreef:

      Het lijkt me dat wanneer water kookt het niet uit moet maken.

    5. Lieke schreef:

      Ik kook ook op inductie en de kooktijd is hetzelfde, helaas zou ik bijna zeggen ☺️

      1. Marian Brands schreef:

        Hè kan het verwarmen in steelpannetje met 2eetlepels melk op laag vuur.Wel constant blijven roeren tot glad is Gaat heel goed de

  9. Pechimo schreef:

    Kook zelf ook op inductie , is gewoon electrisch koken alleen zuiniger en bv. water kookt sneller dan op een keramische plaat, heeft helemaal geen invloed op bereidingstijd.

  10. Gertrude schreef:

    Hoi Laura,

    Weet jij toevallig ook een koemelkvrije vervanger voor het blikje melk?

    Groetjes,

    Gertrude

    1. Laura's Bakery schreef:

      Sorry, ik heb eigenlijk geen idee of er een koemelkvrije vervanger is hiervoor.

      1. Roos schreef:

        Gecondenseerde kokosmelk. 🙂 Heb hem zelf ook gebruikt, aangezien de gewone uitverkocht was.

        1. Dorien schreef:

          Smaakt het dan nog naar kokos of is het alleen karamelsmaak?

    2. Davy schreef:

      De Albert Heijn verkoopt ook blikjes gecondenseerde kokosmelk.

  11. Nelly Rauws schreef:

    Ik heb het in heet water in mijn slowcooker op de hoogste stand gezet.
    Ik ben nl op de camping en anders is de gasfles zo leeg 😉
    Ik ben benieuwd of het lukt… wel 2 uurtjes extra gedaan
    Ik heb ook een blikje gezoete kokosmelk erbij gezet
    Deze stond bj de AH naast het friesche vlag blikje
    Er zat net zoveel suiker in. En de suikers karameliseren tenslotte.
    Wie weet is deze nog lekkerder.
    Want ik ben gek op kokos vooral in combinatie met chocolade
    Morgen ga ik de brownie maken Mmmmmm
    Alleen al door jouw foto loopt het water in mn mond

    1. Gertrude schreef:

      Hoe bedoel je ‘naast gezet’? Gewoon de kokosmelk i.p.v. de Friesche Vlag gebruiken? Jij hebt er dus 5 uur over gedaan om de boel op te warmen?

      1. Nelly Rauws schreef:

        Het blikje Friesche vlag was heel stevig na 5 uur in de slowcooker. Ik kan er blokjes van snijden
        Zou dus wel korter kunnen volgende keer 🙂
        Want dulce de leche moet toch schepbaar zijn?

        De gecondenseerde kokosmelk Nature’s Charme kloste nog in het blikje (nog niet opengemaakt)
        dus deze is niet stevig geworden zoals de dulce de leche. Helaas mislukt 🙁
        Lees net op de site Vegetus dat het wel kan om met gezoete gecondenseerde kokosmelk dulce de leche te maken, Dat dit heel lekker is
        Dus, Gertrude, als je suiker mag dan is dit je alternatief
        Als je geen suiker maar wel wel rietsuiker of palmsuiker mag dan heeft http://www.cookiecottage.nl/2013/10/zuivelvrije-dulce-de-leche.html en goed recept (google ik net)
        Succes
        de dulce de leche was heerlijk in de brownie 🙂

        1. Gertrude van de Vosse-Steller schreef:

          Hoi!

          Ik heb de gezoete gecondenseerde kokosmelk van Nature’s Charme gekocht. Dus hopelijk gaat het met deze wel goed! We gaan het zien!
          Volgens mij, als ik dat goed begrepen heb tenminste, kan ik dat blikje vast klaarmaken en morgen de brownies. Toch?

          1. Laura's Bakery schreef:

            Yep, die kun je prima voorbereiden 🙂 Ben benieuwd of het lukt met de kokosmelk!

        2. Laura's Bakery schreef:

          Dulce de leche hoort zacht te zijn inderdaad. Zou gewoon de drie uur in het recept aanhouden.
          Jammer dat de kokosvariant niet gelukt is, maar met de gezoete versie klinkt beter inderdaad.

    2. Laura's Bakery schreef:

      Ben benieuwd of het met de kokosmelk gelukt is!

      1. Gertrude schreef:

        Ik ook! Misschien dat ik het weleens aam bakken toe kom!

        1. Gertrude schreef:

          Ik heb niet voldoende naar de spelling gekeken…

          Ik bedoelde; Misschien dat ik het weekend aan bakken toe kom!

  12. Carola schreef:

    Hoi Laura,
    Hoe bewaar je dulche de leche als ik bijvoorbeeld 3 blikjes maak? Zet ik er dan 2 in de vriezer? Of gewoon wegzetten in de kast?
    Groetjes Carola

    1. Laura's Bakery schreef:

      Je kunt ze gewoon wegzetten in de kast!

      1. Carola schreef:

        Top! Dank je!

  13. Nina schreef:

    Hoi Laura,
    Ik heb gisteren de karamel brownies gemaakt. Het is niet helemaal gelukt, de dulce de leche was erg stijf en ook het brownie mengsel was behoorlijk dik. De brownies zijn even goed wel lekker gelukkig 🙂

    De volgende keer wil ik twee blikjes koken en dan de ene na 2 uur eruit halen en de andere na 2,5 uur om uit te proberen. Maar ik vraag me af of je ze er wel zomaar uit kan halen? Deze keer had ik het blikje 3 uur gekookt en daarna het water af laten koelen omdat ik bang was dat het blikje zou ontploffen als ik het er opeens uit zou halen.
    Groetjes Nina

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat heeft er dan aangelegen dat je het blikje in het hete water hebt laten staan. Na de drie uur kun je die er gelijk uithalen. Er zit geen warmtebron meer onder, dus ook totaal geen gevaar voor ontploffing.

  14. Gertrude van de Vosse-Steller schreef:

    Het is prima gelukt met de gecondenseerde kokosmelk! Het smaakt lekker. Ik moest nog een paar uur meer geduld hebben… ?

    Het is alleen niet de caramel zoals je gewend bent en zoals het er uitziet bij de caramel brownies. De kleur is een stuk lichter.

    1. Nelly Rauws schreef:

      Ik lees het nu pas dat het je is gelukt met de gecondenseerde kokosmelk ?
      Dan ga ik het ook nog een keer proberen
      Wie weet vind ik een leuk recept voor met Sinterklaas icm dulce de lechè de Cocos ?
      Heel dik laten worden en in de kruidnootjes net als Laura’s gevulde kruidnootjes
      Geen idee of ik er tijd voor heb maar wel al trek in ?

  15. Gertrude van de Vosse-Steller schreef:

    Hoelang blijft zo’n blikje, geopend, ongeveer houdbaar eigenlijk?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Goed te weten dat het gelukt is. In de koelkast kun je een geopend blikje ongeveer een week bewaren.

  16. Lieke schreef:

    Hoi Laura, Ik wil dit graag eens proberen, maar vraag me af hoe lang ik een dicht blikje kan bewaren (nadat het 3 uur heeft staan koken bedoel ik dan), en moet dit dan in de koelkast of kan het ook gewoon in de voorraadkast?

    1. Gertrude van de Vosse-Steller schreef:

      Volgens mij las ik ergens dat het wel een maand of 3 houdbaar is, moet het wel dicht zijn!

    2. Laura's Bakery schreef:

      Kan gewoon in de voorraadkast staan en blijft wel een paar maanden goed 🙂

  17. Karita schreef:

    Nou er staan gezellige 2 blikjes op het vuur. Moet er een deksel op?!
    En zet je hem op het laagste pitje?! (Als het kookt?)

    1. Laura's Bakery schreef:

      Hoeft niet, maar ik doe de deksel er zelf wel op. Verdampt het water minder snel. Ik zette het vuur zelf laag, maar zeker niet op het laagst.

      1. Anne schreef:

        Horen de blikjes ook zo te rammelen in de pan?? Ik heb 2 blikjes gewoon in een pan onder water gezet en aan de kook gebracht. Volgens mij komt het door de bubbels van het kokende water.. maar toch ?

        1. Laura Kieft schreef:

          Dat is inderdaad normaal 😉

          1. Simon schreef:

            Laura, misschien toch even in het recept melden dat het rammelen wat Anne bedoelt de bodem van de pot hevig bekrast.. Ik heb het juist gemaakt in een nieuwe pot en is nu helemaal bekrast. Ik was toch teleurgesteld hierdoor.

    2. Marian Brands schreef:

      Hè kan het verwarmen in steelpannetje met 2eetlepels melk op laag vuur.Wel constant blijven roeren tot glad is Gaat heel goed

  18. ans schreef:

    Hoelang blijft het goed na openen en moet het dan in de koelkast ?

    1. Laura's Bakery schreef:

      na openen in de koelkast bewaren, kan je een week bewaren ongeveer.

      1. Diane schreef:

        zelfs maanden goed afgesloten 🙂

  19. ans schreef:

    Heb muffins met de Dulce de leche gebakken, ze zijn zoeter, maar de karamelsmaak zit er niet echt aan. Om te proberen had ik beslag gemaakt voor 3 stuks en 3 flinke lepels aan het beslag toegevoegd.
    Je zou denken dat het genoeg is.

    Ik heb nieuwe muffins gebakken en na het bakken gevuld met de Dulce de leche.

  20. Lonneke schreef:

    Ik heb de Dulce de Leche gemaakt, (heerlijk overigens) en de kinderen willen het graag over het ijs gieten.
    Ik heb geprobeerd het vloeibaar te maken in de magnetron (klein beetje), maar dan smaakt het een beetje verbrand. Hoe maak jij het weer wat vloeibaarder.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Je kunt het beter even verwarmen in een pannetje op een laag vuur. In de magnetron gaat het te snel.

  21. Fren schreef:

    Hi Laura, dankjewel voor het posten van dit recept! Ik heb er een verwijzing naar gemaakt op mijn website, omdat ik dulce de leche gebruik in mijn recept van banoffee pie.

  22. Danizia schreef:

    Hi ik ben Braziliaanse en daar maken we ook “doce de leite”. Jij kunt met alleen vollemelk en suiker maken en dat is evenveel lekker .

    1. Joan schreef:

      Hallo Denizia, ik zou graag weten hoe jij dat maakt dan?.

  23. Hendrina schreef:

    Hoi Laura. Ik heb het gemaakt (kwam een leuk recept tegen:) maar als ik het blikje nu omkeer hoor ik het klotsen binnenin. Het lijkt mij dat t dan erg dun is. Moet ik het dan nog een keer terug leggen en langer koken? Of gewoon openmaken en kijken wat erin zit?

    1. Laura schreef:

      Bij mij klotst het niet na 3 uur koken, heb je het wel lang genoeg gekookt?

  24. Carina schreef:

    Hallo, ik wil graag bonbons maken met oa karamel vulling. Welke kan ik daar het beste voor gebruiken? Ik maak zelf liever de karamel met suiker, boter en melk omdat die wat sneller is.
    Maar de dulce de leche is zachter en langer houdbaar. Kan dat ook met de andere karamel?

    1. Laura schreef:

      Beide soorten zijn te gebruiken voor bonbons. Alleen moet de snelle karamel snel verwerkt worden en dat is misschien wat lastiger als je de bonbons wilt maken.

  25. Stephanie schreef:

    Hallo,
    Klopt het dat de blikjes die in het water staan steeds “ploppen”? Het lijkt iedere keer namelijk net alsof ze kunnen gaan ontploffen en dat willen we niet hebben natuurlijk!

    1. Laura schreef:

      De blikjes zelf ploppen niet bij mij, maar door het kokende water kunnen ze wel een beetje wiebelen in de pan wat je dan hoort. Ik heb wel eens een siliconen matje op de bodem van de pan gelegd tegen het geluid 😉

  26. Jenske schreef:

    Beste Laura,
    Graag zou ik de Dulce de leche gebruiken als vulling voor bonbons. Nu heb ik vorige maand al een blik klaar gemaakt en deze in de tussentijd in de kelder gezet. Als ik deze nu wil gebruiken voor bonbons moet ik deze dan nog verwarmen of kan ik hem gewoon openen en direct gebruiken? (Is dit trouwens überhaupt wel lekker in bonbons?) Wederom alvast hartelijk bedankt voor uw reactie.

    1. Laura schreef:

      Je kunt hem gewoon gelijk gebruiken. Soms kan het zijn dat er wat suikerkorrels zijn ontstaan, dat kun je wel oplossen door het even te verwarmen.

  27. Mariam schreef:

    Hoi Laura,
    Wil dit zo graag proberen maar bij vriendin van mij is die ontplot dus ben beetje banvg. Zo te lezen bij anderen, hoort het te werken. Heb een vraagje: moet het rechtop blijven staan of kan ik hem ook liggend/zijkant in watter doen?

    1. Laura schreef:

      Liggend kan ook, belangrijk is dat het blikje constant onder water blijft. Ik controleer tussendoor altijd even en vul het water aan als er te veel is verdampt. Zolang hij onder water staat kan hij niet ontploffen.

  28. Ellen Kuppens schreef:

    Prima gelukt met de gecondenseerde melk, 3 uur koken.
    Nu de brownies nog afwachten…. die staan nu te bakken:)

  29. annette schreef:

    moet je het blikje na 3 uur uit de pan halen? ontploft het dan niet?

    1. Laura Kieft schreef:

      Nee dat ontploft niet, dat gebeurt alleen als het staat te koken terwijl het blikje niet onder water staat.

  30. Manon schreef:

    Mijn dolce de leche vond ik iets te dik na 3 uur koken, ik wilde hem eigenlijk een beetje kunnen schenken. Opwarmen werkte niet goed, dus -op goed geluk- wat opgeklopte slagroom doorheen gedaan met een goed resultaat! Nog steeds lekker, maar veel soepeler!

    1. Laura Kieft schreef:

      Dulce de leche is inderdaad niet bedoeld om te schenken, is meer een stevige spread. Slim opgelost met de room 🙂

  31. Janet schreef:

    Hai Laura, bij ons verkoopt de turkse winkel dit al kant en klaar en kost net zoveel als gecondenseerde melk ?. Open maken en wat fleur de sel er door. .. yammie!

  32. Jem schreef:

    Ik las zojuist elders, dat je geen blikjes met clip op deksel moet gebruiken, dit om het gevaar van openbreken blikje, door druk van binnenuit. Zo even sjoppen en zien of ik zowel kokos als gecondenseerde melk kan kopen bij de plaatselijke dorpssuper. Is al eens mislukt bij mij maar ik ga stug door totdat ik het onder de knie heb 😉 Fijne kerstviering en een goed 2018 voor een ieder.

    1. Laura Kieft schreef:

      Het clipje maakt niets uit hoor, naar mijn weten zijn er in Nederland ook geen blikjes gecondenseerde melk zonder clipje verkrijgbaar. Belangrijkste is dat de blikjes altijd onder water staan, als dat niet het geval is kunnen ze openbreken.

  33. Liza schreef:

    Hi Laura,

    Ik haalde dit recept uit jouw boek om voor een taart te gebruiken, maar zag dat het ook online stond! Als ik dit gebruik in een cheesecake, denk je dat het na het bakken dan nog wel naar caramel smaakt? Of maakt het dan enkel zoet? Geen ervaring mee, maar wil het graag proberen (de helft van het cheesecakebeslag op de bodem storten, dan een laag van de dulce, dan de tweede helft erbovenop, en de rest van de dulce gebruiken om mooie swirls mee te maken).

    Ben benieuwd naar jouw mening!

    1. Laura Kieft schreef:

      Dat kan prima hoor! Ik heb er zelf nog geen ervaring mee in een cheesecake, dus de exacte verhoudingen voor het beste resultaat ken ik (nog) niet. Lijkt mij in ieder geval heel erg lekker 🙂

  34. Denise schreef:

    Ook ik wil graag een cheesecake maken, maar dan met een een laagje karamel er boven op. Kan ik dan dit blikje gebruiken of beter de zelf gemaakte karamel?

    1. Laura Kieft schreef:

      Beide is mogelijk, hangt er maar net vanaf wat je wilt qua effect en smaak.

  35. Ellks schreef:

    Gisteren Marokkaanse Snickers(heeeel erg lekker. Een aanrader!!!) gemaakt met pot gecondenseerde melk er over heen en flinke dot karamelstroop. Volgende keer laat ik de melk karameliseren, proeven of het dan nòg lekkerder is!

  36. Nellie schreef:

    Vandaag vh eerst dit gemaakt en gelukt en wow wat lekkerrr. Nu wil ik de vlgd x eigenlijk dit gebruiken als vulling voor een biscuittaart. Kan ik het dan na afkoelen mengen met room en dat als tussenlaag erop smeren of is er meer voor nodig. Ms banaanplakjes erop,is die combinatie lekker?

    1. Laura Kieft schreef:

      Dat kan prima hoor 🙂

      1. Nellie schreef:

        Dank vd snelle reactie. Net even uitgeprobeerd, en die mousse is heerlijk. Kan je er ook nog een tegenhanger bij doen zodat het minder zoet word. Banaan is ook zoet natuurlijk. Hoelang is de mousse houdbaar. Planning vanwege de taart.?

        1. Laura Kieft schreef:

          Je kunt het met van alles combineren, als jij het maar lekker vindt. Zoet zal het toch wel zijn 😉 . De mousse kun je het best in 2-3 dagen eten.

  37. Jenneke schreef:

    Hoi Laura, ik heb al een aantal keer deze blikjes gekookt en zet ze dan in de kast. Super handig. De laatste keer heb ik geprobeerd ze iets korter te koken om het iets zachter te krijgen, maar bij nader inzien toch iets te kort. Kan ik deze nogmaals aan de kook brengen en de resterende kooktijd aanhouden denk je?

    1. Laura Kieft schreef:

      Durf het niet met zekerheid te zeggen, maar zou het zeker proberen. Als je in het vervolg de Dulce de leche dunner wilt kun je het beter even goed doorroeren of kort verwarmen in een pannetje, daar wordt het zachter van.

  38. Nanda schreef:

    Hoi laura.

    Ik wil een chocolade gezouten karamelsaus maken.
    Zou ik gesmolten chocolade toe kunnen voegen of gaat het dan schiften? Heb jij hier ervaring mee?
    Normaal gesproken smelt ik.rolos en doe er dan zout bij…heerlijk!
    Maar wil een keer iets anders.proberen.

    1. Laura Kieft schreef:

      Geen ervaring mee helaas. Ik denk dat ik zelf inderdaad gewoon chocolade toe zou voegen, maar durf dus geen garanties te geven 😉

  39. Alisha schreef:

    Gisteren heb ik deze ook gemaakt. De smaak is heerlijk.
    Ik vind het nu alleen te dik geworden.a kan ik het zonder verhitten nog dunner maken?

    1. Laura Kieft schreef:

      Je kunt het proberen even door te roeren, beste resultaat is toch echt door verwarmen.

  40. Anja schreef:

    Hai Laura zou ik aan dit recept ook geroosterde pecannoten en stukjes chocolade ?

    1. Laura Kieft schreef:

      Ja hoor, kan prima.

    2. Nicky schreef:

      Hi,

      Heb de dulche de leche gemaakt, super lekker maar heb nog een half blikje over kan ik de rest gewoon invriezen?

      1. Laura's Bakery schreef:

        Ja hoor dat kan je prima invriezen, niet in het blikje zelf alleen.

  41. M Jacobs schreef:

    Deze week een blikje gekregen vind het lekker, had mijn blikje mee naar onze maandelijkse zussen middag genomen, hebben het op maiswafels gedaan, ook lekker ?

  42. Jenneke schreef:

    Hoi Laura, ik gebruik al lange tijd deze blikjes en kook ze ongeveer 3 uur. Dat ging altijd goed, maar de laatste tijd merk ik dat de inhoud gaat kristalliseren. Er zitten duidelijk dikke suiker korrels in het blikje als ik die open maak. Soms alleen onderin en soms ook in heel het blikje. Heb je enig idee hoe dit komt? Ik koop nog wel steeds hetzelfde merk gecondenseerde melk (Melkan)

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat is gek. Gebruik je een andere pan, gaspitje en/of zat er voldoende water in de pan? Misschien de blikjes ook even schudden voor je ze in de pan zet.

      1. Jenneke schreef:

        Nee ik doe niets anders dan anders, staan ook volledig onder water. Daarom vond ik het ook zo gek. Zijn ook geen oude blikjes. Maar kristalliseren heeft dat niet te maken met lactose?

        1. Laura Kieft schreef:

          Dat durf ik je niet te zeggen. Heb het zelf ooit met een blikje gehad dat na koken een aantal maanden in de voorraadkast heeft gestaan. Dacht toen dat het aan die lange periode lag. Misschien dat het helpt om de inhoud weer even te verwarmen (en af te laten koelen)?

  43. Marloes Lock schreef:

    Hoi Laura,
    Ik wil deze gaan gebruiken in een taart, maar kan ik dan de taart nog gewoon invriezen?
    Groetjes Marloes

    1. Laura Kieft schreef:

      Dat kan, maar het kan wel wat invloed hebben op de vulling na/met ontdooien.

  44. Lisanne schreef:

    Als ik de snelle versie maak, en het dan over een cheesecake wil doen.. is het dan geen probleem dat de caramel warm is op de koude cheesecake? Want helemaal afkoelen kan toch niet dan is het niet meer smeerbaar? Kan iemand mij dit vertellen of tips geven?

    1. Marloes schreef:

      Je hebt wel kans dat je cheesecake dan gaat barsten… als het te warm is…

  45. Esther Wakker schreef:

    Vandaag eindelijk eens de dulce de leche gemaakt. Op inductie. En in mijn pastaproducent. Aan de kook gebracht en daarna op stand 3 tegen de kook aan dus niet kokend en geen geluiden. Prima gelukt.??

  46. Nina de Bruin schreef:

    Hoi!
    Heb deze dulce de leche ook gemaakt, maar er zit nu wel een kring in de pan van het blik.. gaat er ook niet meer uit dus beetje jammer 🙁 Let er eventjes op, misschien dat je hem beter op zn kant in de pan kan leggen ??‍♀️
    Groetjes! 🙂

    1. Laura's Bakery schreef:

      Echt waar? Dit heb ik nog nooit gehad! Wat vervelend! Van welk merk was de gecondenseerde melk?

    2. Laura schreef:

      Dat heb ik inderdaad ook gehad. Gewoon met Friesche vlag. Alsof het geroest heeft. Ik kreeg het er inderdaad ook niet meer uit, van alles geprobeerd.

      1. Laura's Bakery schreef:

        Jeetje wat vervelend! Dit heb ik nog nooit gehad zelf.

    3. Ilse schreef:

      Kringen had ik ook, en die zijn heel makkelijk verdwenen met een beetje azijn.
      Gewone azijn overigens, want waar ik woon is geen schoonmaak-azijn te koop 🙁

  47. Sanne schreef:

    Vraagje…
    Ik maak vaak fudge…3 plakjes chocolade,3 plakjes boter,en 1 blikje gecondenseerde melk ( en nog 2 zakjes vanillesuiker) Ik vroeg me af of het ook zou kunnen als ik het blikje 3 uur laat koken.. Zal ik er dan samen met de chocolade ook nog lekkere fudge van kunnen maken..en heeft iemand dat al eens geprobeerd…

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dus in plaats van de gecondenseerde melk zou je dulce de leche willen gebruiken voor het maken van de fudge? Waarom zou je dat op die manier willen proberen? Voor extra karamelsmaak?

    2. Joan schreef:

      grappig je vraag te lezen aangezien dat precies is wat ik ook graag wil weten…. heb je het inmiddels geprobeerd?

      1. Betty schreef:

        Nee heb het nog niet uitgeprobeerd helaas

  48. Laura schreef:

    Kan ik de overgebleven dulce de leche uit het blikje halen, in een bakje doen en dan invriezen? Of is het echt alleen in de koelkast houdbaar?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Nee, dat kun je prima doen zoals je omschrijft!

  49. Betty schreef:

    Hallo Laura,
    Als ik die blikjes in de snelkookpan doe hoe veel water moet er dan boven de blikjes staan? Want heb geen idee hoeveel water er verdampt.

  50. Anneke van de Vuurst schreef:

    Ik kook ze 2 uur, draai dan het gas uit en laat ze in de pan tot het water volkomen afgekoeld is, duurt láng! Maar scheelt toch uur gas. En naar mijn ervaring is ook een geopend blikje weken houdbaar in koelkast
    Na 2 of 3 uur koken is iedere mogelijke bacterie toch wel dood?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Het duurt zeker lang 😉 En daarna zijn de bacteriën inderdaad dood, echter als je het blikje opent kunnen er weer nieuwe inkomen. In mijn adviezen aan lezers ga ik altijd aan de veilige kan zitten.

  51. Veerle schreef:

    Heb gisteren bijna 3 u laten koken en was nog volledig vloeibaar? Ik had het blikje geopend en rook ook echt niet zoet en karamelachtig. Ik zag in de winkel ook wel potjes staan waar gecondenseerde melk met suiker bijstond, en ik heb een blikje gepakt waar enkel gecondenseerde melk opstond. Kan het hier aan liggen? Heb wat gegoogled en het lijkt alsof ik dus eerder soort geëvaporeerde melk heb gebruikt? Ik wist niet dat er verschillen waren tussen soorten gecondenseerde melk. Volgende keer een blikje proberen waar suiker opstaat. Bij elk recept van dulce de leche staat ook telkens gewoon gecondenseerde melk en niet dat het die met suiker moet zijn. Of is dit weer een verschil tussen Nederland en België? Ik zie het de volgende keer wel, maar had me er stiekem op verheugd het eens te proeven vandaag haha.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Weet je nog van welk merk de gecondenseerde melk was? Er moet inderdaad wel suiker in zitten, anders werkt het niet. Hier in NL kun je alleen maar gecondenseerde melk mét suiker kopen (van Friesche Vlag bijvoorbeeld).

      1. Veerle schreef:

        Het was van Nestlé, die hebben hier ook een versie zonder suiker. Heb ondertussen de versie met suiker gekocht. Wel nog geen dulce leche mee gemaakt, maar wel een cake en wanneer ik het blikje opendeed merkte ik al meteen het verschil tussen het andere blikje. Dus vanaf nu zal ik deze fout nooit meer maken haha.

  52. Anneke van de Vuurst schreef:

    Hoi Veerle, ik gebruik blikjes van Friesche Vlag ( bij AH) die zijn inderdaad met suiker. Koop ook wel eens bij Dirk vd Broek, kan helaas even niet op naam komen. Sorry dat ik het vraag, maar heb je ze wel ín het gesloten blik gekookt?
    PS Ik woon in Nederland

    1. Veerle schreef:

      Hallo Anneke, ja ik heb ze net geen 3u laten koken in het gesloten blik en altijd gezorgd dat het blik onder water bleef staan. Ik had een blik van Nestlé, maar die hebben verschillende soorten. In de Albert Heijn kom ik niet zo vaak want heb hier in de buurt geen (woon in België). Binnenkort ga ik eens een versie kopen waar effectief opstaat dat het met suiker is. Daarna zal ik te weten komen of het aan het product lag of aan mij haha.

  53. Anneke van de Vuurst schreef:

    Succes, Veerle! Lees net ergens dat ze bij Carrefour ook kant en klaar verkopen.
    Groetjes Anneke

  54. Mendie schreef:

    Hallo allemaal,

    Ik heb me gisterenavond nog eraan gewaagd.
    Het heeft zeker 3uen half gekookt (even vergeten) en het lijkt echt nog gwn hetzelfde.

    Kan dat door het te lang te koken?

    Heb een indictievuur, heb het water laten koken en heb dan de blikjes erbij gedaan. Zo heb ik het verder op stand 5-6 maten koken zo´n 3u30.

    1. Veerle schreef:

      Stond er op het blikje dat het zoete of gesuikerde gecondenseerde melk is? Want de eerste keer dat ik dat maakte had ik een blikje zonder suiker, en dan lukt het idd niet. Je moet echt gezoete gecondenseerde melk gebruiken.

    2. Laura's Bakery schreef:

      Heb je wel gecondenseerde melk met suiker gekocht? En niet de kokosvariant?

      1. Mendie schreef:

        Heel zeker de juiste speciaal gekocht ervoor. Dacht dat het lag aan net iets te lang koken eventueel. Maar heb het weg gegoten. Was een heel vieze smaak, een beetje slechte melk in lichtbruine kleur. Al zou ik echt willen dat het lukt. Het is een inductievuur.

        1. Laura's Bakery schreef:

          Aan het soort vuur kan het niet liggen, het blikje moet enkel 3 uur in kokend water badderen. Wat vervelend, ik snap zo op afstand ook niet wat er mis kan zijn gegaan helaas!

  55. Bert Keijl schreef:

    Hier in Brazilië kan je dolce de leite overal kopen. Ik heb er -lactose vrije versie- heerlijke slagroom mee gemaakt. Als ie bijna stevig is een eetlepel of 3 erbij doen en nog even doormixen, heeeerlijk! Ik ga het morgen door de creamcheese-met-slagroom mixen en dan tussen en bovenop een ronde cake doen. Oeh, zo’n zin om te proeven!!

  56. Juliet schreef:

    Hoi Laura of andere lezers,
    Ik heb dit recept voor de tweede keer met succes gemaakt, blij mee!
    Ik heb wel een probleem. Het is in ieder geval zo dat de pan krast door de rammelende blikjes, maar dat had ik al verwacht. Maar eigenlijk vervelender, er blijft ook een soort laag van aanslag achter op de pan. Ik weet niet of dit door lijmresten op het blikje komt, of door iets in het metaal zelf… Ik kan zo hard schrobben als ik wil, maar het komt er niet af. Heeft iemand een tip om mijn pan weer netjes te krijgen?
    Ik hoop het, bedankt!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat vervelend zeg, dit heb ik zelf nog nooit gehad! Misschien dat baking soda hier de helpende hand kan zijn?

    2. Emmy schreef:

      Dit had ik helaas ook. Bij mij kwam het vd lijmlaag vh etiket. Door met een schuurspons te schrobben kreeg ik dit weer weg. De volgende keer gebruik ik maar het oudste pannetje voor deze klus of meer tijd besteden om voor het koken het etiket van het blikje te verwijderen.

  57. Diane schreef:

    Hoi Laura,
    Ik denk dat ik 3 jaar geleden dulce de lecce gemaakt heb en goed gelukt. Ik heb er toen een beetje van gebruikt als topping voor cupcakes en de rest in een gesloten bokaal in de kelder gezet. Toevallig heb ik die nu ontdekt en die was nog zo lekker maar wel een beetje gekristaliseerd. Ik heb hem in een pannetje zacht opgewarmd en baba de camelo mee gemaakt. Overheerlijk 🙂
    Ik ga er eerstdaags nog eens maken maar in een snelkookpan zodat die zolang niet moet koken.

  58. Arend schreef:

    Hallo
    mijn dulce de leche is wat harde geworden kan ik hem wat zachter maken

    1. Laura Kieft schreef:

      even verwarmen doet wonderen.

    2. Diane schreef:

      Lichtjes opwarmen en hij wordt zachter
      Groetjes

  59. Laetitia schreef:

    Dit dus reuze lekker . Om geen ringen in de pan te krijfen luggen ze hier ook op hun zijde . Voor kerst dit jaar churros truffels gemaakt en groot succes. Is dulce de lece met een beetje boter , bolletjes rollen en dan rollen in de kaneel suiker. Echt een must try Laura . Trouwens uw oreo truffels bestogne en redvelvet truffels ook een groot succes mijn witte chocolade zei voor het eerst “krak” super methode zonder suikerthermometer.

  60. Meggy schreef:

    Bij Lidl tijdens de caribische/ antiliaanse weken potjes dolce de lechi. Sla ik dan altijd in. Voor nu de gene met gecondenseerde melk gemaakt.

  61. Lisette schreef:

    Hebben jullie tips voor het gerinkel geluid in de pan? Na 1 uur ben ik het eigenlijk wel zat 🤭

    1. Laura's Bakery schreef:

      Haha dat is een goeie, maar dat verschilt misschien ook een beetje per pan? Noise cancelling oordoppen anders 😉

  62. Anneke van de Vuurst schreef:

    Opgevouwen theedoek of vaatdoekje onder in de pan, blikjes op hun kant leggen

  63. Lucie schreef:

    Hoi laura,
    Wat een top recepten heb je!
    Ik vroeg me af of dit de juiste karamel is om mijn koekjes mee te vullen of raad jij een andere aan?
    Groetjes lucie

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat lijkt me prima moeten kunnen 🙂

  64. Diane schreef:

    Bezit je een snelkookpan? Dan duurt het koken ongeveer 40 a 45 min en maakt helemaal geen geluid 🙂

  65. Hulya schreef:

    Hi Laura,

    Ik heb vandaag Dulche de Leche gemaakt met jouw recept voor de chocolade karameltaart (ook jouw recept + bakblik). Hoe krijg ik het nu zo dun dat ik het over de topping kan gieten als versiering? In de slagroom/mascarponeroom doen ging goed, omdat ik de mixer gebruikte, maar is echt veel te dik om te gieten. Heb al geprobeerd met 2 el melk in een pannetje, maar blijft te dik.. Nog tips?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Even au bain-marie verwarmen of inderdaad verdunnen met wat ongeklopte slagroom.

  66. Hulya schreef:

    Taart is inmiddels op (beetje machtig, maar erg lekker!), maar dank je wel voor deze tips. Neem ik mee voor de volgende keer!

  67. Cynthia schreef:

    Ik wil de dulce de leche volgende week gaan proberen.
    Wat ik mij af vraag wat moet er nog mee gebeuren als je het 3 uur hebt laten koken?
    Kun je het over de taart doen als het afgekoeld is of moet dat als het nog een beetje warm is?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Niks, dan is het klaar! Je kunt het warm maar ook afgekoeld gebruiken.

  68. Sophie schreef:

    Hoi Laura,

    Kan je een geopend blikje, wanneer je het natuurlijk in een gepaste doos hebt gedaan, in de vriezer bewaren? Ik heb nl nog over na het gebruiken en vind het zo zonde om weg te gooien maar binnen de week gaat ’t niet op zijn 🙈

    Groetjes!

  69. Ingrid schreef:

    Dag laura, kan ik vandaag de gecondenseerde melk 3u laten koken, dan het blikje uit het water nemen en gewoon laten afkoelen, en dan pas morgen het blikje openmaken om te gebruiken voor de mini baked alaska?
    Moet ik bij het gebruik voor de mini baked alaska de dulce de leche eerst weer opwarmen?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Zolang een blikje dicht blijft kun je het rustig een paar weken tot maanden bewaren. Het kan voor sommige toepassingen handig zijn om au bain-marie te verwarmen inderdaad.

  70. Ingrid schreef:

    Is het mogelijk om de overschot van de dulce de leche in bokaaltjes te gieten en zo te bewaren voor een volgende keer? Of is de dulche de leche op deze manier niet lang houdbaar?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat heb ik zelf niet getest, maar kun je zeker proberen.

  71. Diane schreef:

    Ja hoor. Ik doe mijn overschot Dulce steeds in kleine bokaaltjes goed afsluiten en houden zeer lang en gemakkelijk: steeds Dulce klaar bij de hand 🙂

  72. Roos schreef:

    Ik maak vaak chocolate chip cookies gevuld met dulce de leche. Is ook altijd echt een winnaar!

  73. Pechimo schreef:

    Laura , je schrijft dat dulce de leche makkelijk een paar maanden houdbaar is maar …
    ik heb 3 maanden geleden dulce de leche gemaakt en nu het blikje open gemaakt , nu zitten er veel suikerkorreltjes in , hoe maak ik het nu terug glad ?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik zou het dan proberen opnieuw te verwarmen, wellicht helpt dat.

  74. Roos schreef:

    Misschien hetzelfde als bij honing?? Dat je het au bain marie weer ff opwarmt

  75. Pechimo schreef:

    Bedankt voor jullie antwoord . Terug opwarmen werkt niet , de suikerkorreltjes smelten niet .
    Heb het nu geprobeerd met een scheutje room toe te voegen en roerend op een zacht vuurtje te verwarmen en nu zijn de meeste maar niet allemaal toch gesmolten . Volgende keer toch maar niet zolang bewaren .

  76. LindaV schreef:

    Ik had met kerst per ongeluk een blikje gecondenseerde kokosmelk gekocht. Daar kwam ik pas achter toen ik het al 3 uur gekookt had. Het was toen nog aardig vloeibaar toen ik het schudde. Ik heb toen een gewoon blikje gekocht en dat erbij gedaan. Dus in totaal heeft het blikje met kokosmelk ruim 5 uur gekookt. Ik maak nu net het blikje pas open en het smaakt echt goed! Nu nog even bedenken wat ik ermee ga maken. Je proeft wel echt nog kokos.

    een blikje gecondenseerde kokosmelk 5 uur laten koken (na 3 uur hoorde ik dat het nog vloeibaar was) en dat is echt goed gelukt!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept