Ik ben een echte kaaskop. Je kunt dus al raden dat ik regelmatig kaasbroodjes in huis heb, heerlijk vind ik die. Nadat ik laatst aan de slag ging met kaaskroketjes, besefte ik me dat de kaasragout die ik daarin als vulling gebruik, ik ook als basis voor kaasbroodjes zou moeten kunnen gebruiken. Dat bleek helemaal te kloppen! Wel liet ik de nootmuskaat weg en voegde ik juist wat mosterd toe, voor de juiste smaak van een echt kaasbroodje. Het resultaat van deze kaasbroodjes met kaasragoutvulling was onweerstaanbaar lekker. Ik ben daarom meteen ook aan de slag gegaan met een aantal variaties, maar die deel ik later nog met jullie.
Kaasbroodjes
Kaasbroodjes
Deze kaasbroodjes met kaasragout zijn nog veel lekkerder dan je ze in de winkel kan kopen. Je bent gewaarschuwd 😉
Porties: 10 broodjes
Ingrediënten
KAASRAGOUT
- 50 gram boter
- 90 gram bloem
- 250 ml volle melk
- 50 ml slagroom
- 1 eidooier
- 125 gram oude kaas geraspt
- 2 tl fijne mosterd
- flinke mespunt zout
VERDER NODIG
- 10 plakjes bladerdeeg
- 1 ei losgeklopt
Instructies
-
Zet een steelpan op het vuur en smelt de boter. Voeg de bloem in één keer toe en verhit twee minuten op zacht – medium vuur, terwijl je goed blijft roeren. Nu heb je officieel een roux.
-
Voeg een scheut melk toe aan je roux en blijf roeren. Voeg dan de rest van de melk in delen toe en laat zachtjes voor enkele minuten koken terwijl je blijft roeren. Doe de geraspte kaas erbij en roer tot het gesmolten is. Haal van het vuur.
-
Meng de eidooier met de slagroom en voeg deze toe aan het kaasmengsel. Roer tot slot de mosterd, het zout en eventueel wat peper erdoor. Je kaasragout is klaar om verwerkt te worden, maar wacht nog even tot deze verder afgekoeld is (dat werkt makkelijker).
-
Laat de bladerdeegplakjes ontdooien. Doe de kaasragout in een spuitzak met een grote gladde spuitmond. Leg elk plakje bladerdeeg met de plakkerige kant naar boven en spuit op elk bladerdeegplakje een strook kaasragout, hou de zijkanten vrij en spuit iets meer naar één kant van het plakje bladerdeeg zodat je de andere kant er overheen kunt vouwen.
-
Druk de randen stevig tegen elkaar aan en leg alle broodjes op één bakplaat. Bestrijk ze met een losgeklopt ei. Bak de kaasbroodjes in 25-30 minuten op 200 °C (boven- en onderwarmte) goudbruin.
Bewaren
Ik vries de broodjes het liefst meteen in en ontdooi er eentje wanneer ik er zin in heb of bezoek krijg. Het bewaren en opwarmen van deze kaasbroodjes werkt hetzelfde als met bladerdeeghapjes, je leest er hier alles over.
Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.
Dat werd dus beton. Niet te hanteren.
Ik twijfel aan die 90 gram bloem.
Klopt toch echt hoor, ik heb het precies zo gemaakt. Misschien heb je het te lang verhit.
Een blanke roux gemaakt, meer niet. Kreeg er de kaas niet doorheen gemengd. Mogelijk sterke bindkracht van de nationale bloem (AP) hier in Thailand.
Heb er extra melk en kaas doorgedaan en er toch nog iets moois/lekkers van gemaakt.
Bedankt voor jouw antwoord Laura. Ik was blij te lezen dat je het in ieder geval ook zelf gemaakt hebt.
Groet,
Hugo
Houd je teveel ‘loze lucht’ in je kaasbroodje, dan kun je soezenbeslag nemen en daar de kaas door mengen. Het soezenbeslag rijst meer en vult de ruimte helemaal in. Deze truc geldt ook voor worstenbroodjes. Tip vanuit mijn bakkersopleiding uit de jaren 70.
Hoi Laura,
Ik heb twee keer dit recept geprobeerd en beide keren gaat het al mis bij de roux.
Het is erg klonterig.
De derde keer heb ik 50 gr bloem gebruikt, nu is het wel gelukt! ?
Groetjes
Gemaakt voor een feestje en ze waren als eerste weg. Ik heb het recept moeten delen ?. Maar die 90 gr bloem moet volgens mij ook 50 zijn. Anders krijg je geen roux. Ik heb het iig met 45 gr bloem gedaan en dat ging prima.
Wat stukjes van een kleingesneden plakje ham erin is ook erg lekker trouwens!
Ze zijn net uit de oven en perfect gelukt. Recept gevolgd, en idd wordt klonterig toen met garde stevig doorgeroerd, en had een mooie gladde roux. En de smaak, te lekker. Maar ja ik vind alles met kaas lekker, volgende keer dubbel maken.
Laatst voor fietsvakantie gemaakt. Restjes moesten op en we hadden goede kost nodig vóor de lange ritten. Ik had maar 50 ml melk dus volle biologische yoghurt toegevoegd, ook als vervanging voor de slagroom. De plakjes ham moesten ook op. Dus op elk plakje bladerdeeg eerst ham gelegd en dan de kaasragout. Was heerlijk. Ook op een wrap die ook op moest. 2 dagen ongekoeld van genoten.
Naar mijn idee klopt het recept wel!! Ik heb ze gemaakt en ze zijn heerlijk!!! Dankjewel voor dit heerlijke recept.
Mijn kaasbroodjes zitten as we speak in de oven, heb nog wel een tip voor de roux, deze is gegarandeerd zonder klonten als je het van het vuur afhaalt om te roeren. De hitte en de roer beweging zorgt voor klontjes en heb deze tip van mijn moeder en het werkt elke keer. Dank je wel voor het delen van dit heerlijke recept!
Hoi Laura, je zei dat je de broodjes invriest. Heb je ze dan al gebakken?
Ik heb ze al eerder gemaakt (zalig) maar toen waren ze meteen op😬
Dankjewel voor je antwoord
Noor
In het artikel over bladerdeeg hapjes lees je er meer over! https://www.laurasbakery.nl/bladerdeeg-hapjes-bewaren/
Het recept gevolgd, als je de melk erbij doet wordt het glad.
Ik gebruik wel een sauspan, deze heeft een dikkere bodem.
Vandaag mijn tweede portie gebakken, ze zijn heerlijk. De rest gaat in de vriezer.
Echt goed gelukt echt heel lekker dankjewel ! ( ik heb 5 sterren gegeven )
Is het met ongeklopte slagroom of geklopt?:)
Het gaat in recepten altijd om ongeklopte slagroom, tenzij anders vermeld.
Noortje had een heel terechte vraag. Wanneer is het erin geslopen (de volksmond?) dat ‘slagroom’ in een recept niet opgeklopte slagroom is. Van Dale meldt; Slag-Room: door kloppen stijf gemaakte room.
Recepten behoren dus ‘room’ te vermelden als het om niet opgeklopte room gaat.
Het staat zelfs op pakken room. Dat woord krijg je er nooit meer uit.
Goede vraag! Ik schreef er hier wat meer over: https://www.laurasbakery.nl/verschillende-soorten-room-en-hoe-te-vervangen/
Bedankt Laura’s Bakery én Hugo 🙂
Goedemiddag, Zou ik de raox vandaag al kunnen maken en morgen in het bladerdeeg doen? En dan de Raox in de koelkast bewaren?
Dat lijkt me geen probleem.
De roux is erg lekker geworden maar bij het afkoelen loopt er veel vet uit. Hoe kan ik dat de volgende keer voorkomen? Of eventueel herstellen?
Hmm dat is gek, wellicht was de kaas die je gebruikte wat vetter dan die van mij. Ik zou niet zo goed weten hoe dit kan.
De roux mogelijk niet genoeg gegaard?
Ik denk niet dat ik de roux te kort gegaard heb. Wel op een laag vuur maar dat doe ik altijd met een roux. Misschien de volgende keer op een wat hoger vuur?
Hogere temperatuur geeft een donkerdere roux dus dat schiet niet op.
Zou het kunnen zijn dat de kaas te heet is geworden?
Misschien wel. Het duurde ook best wel een tijdje voordat de kaas gesmolten was.
Roux goed warm en geraspte kaas (of plakjes) gebruiken. Dan is de kaas snel gesmolten en dan ook snel stoppen. Succes.
Ik heb het fout gedaan, maar hij was nog steeds heerlijk. 5/5