Laura's Bakery
  • Inloggen
  • Registreren
  • Zoete recepten
  • Hartige recepten
  • Handige Baktips
  • Inspiratie
  • Feestdagen
  • Recepten omrekenen
  • Printables
  • Over ons
    • Over Laura’s Bakery
    • Mijn boeken
    • Het Laura’s Bakery Receptenboek
    • FAQ – veelgestelde vragen
    • Samenwerken
    • Contact
Laura's Bakery
  • Zoete recepten
  • Hartige recepten
  • Handige Baktips
  • Inspiratie
  • Feestdagen
  • Recepten omrekenen
  • Printables
  • Over ons
    • Over Laura’s Bakery
    • Mijn boeken
    • Het Laura’s Bakery Receptenboek
    • FAQ – veelgestelde vragen
    • Samenwerken
    • Contact
Laura's Bakery

Sloffenbodem

Laura Kieftdoor Laura Kieft
21 oktober 2015
in Basisrecepten, Taarten, Zoete recepten
Deel op Facebook!Deel op Twitter!Deel op LinkedIn!Deel op Pinterest! Deel op WhatsApp!Deel via de E-mail!
Direct naar recept

Sloffenbodem maken 1a

Het maken van een slof stond al tijden op mijn lijstje en onlangs kon ik die daar vanaf strepen. Ik maakte een aardbeienslof waarvan het recept inmiddels al online staat. Daar staat natuurlijk ook in hoe je de bodem maakt, maar in dit artikel draait het om alleen de bodem. Ik geef je wat extra tips en trucs zodat je voortaan met gemak een overheerlijke sloffenbodem uit de oven tovert.

Normaal gesproken is een recept altijd voor het vullen van één bakvorm. Bij sloffenbodems is dit meestal anders, met zo’n recept kun je vaak 2 sloffen maken. Die twee bodems zijn in totaal goed voor 12 personen, zo kom je weer op het gemiddelde aantal stukjes dat de meeste taarten hebben. Je kunt ervoor kiezen om twee dezelfde sloffen te maken, maar je kunt natuurlijk ook twee verschillende maken. Dat laatste deed ikzelf toen ik de aardbeienslof maakte, binnenkort kun je dus nog een lekker recept verwachten voor een slof.

aardbeienslof 3a

aardbeienslof 4a

aardbeienslof 5a

Recept afdrukken

Sloffenbodem

Het maken van een sloffenbodem is niet ingewikkeld en een fijn basisrecept om eindeloos mee te variëren. In dit artikel staat het recept en extra tips.
Porties: 2 sloffen (in totaal voor 12 personen)
Ik gebruik een sloffenbodem van 24×9 centimeter, met dit formaat kun je dus twee sloffenbodems maken. Het werkt makkelijk als je er twee hebt die je tegelijk in de oven kunt schuiven, maar je kunt ze natuurlijk ook na elkaar bakken. Persoonlijk vind ik een sloffenring de leukste vorm voor sloffenbodems, maar dat betekent niet dat het niet met een andere vorm kan. Je zou ook heel goed de ring van een springvorm kunnen gebruiken. Wil je jouw recept omrekenen naar een andere maat bakvorm? Lees dit artikel over het omrekenen van recepten dan eens.

Ingrediënten

  • 180 gram ongezouten roomboter
  • 150 gram witte basterdsuiker
  • half ei (de andere helft gebruik je voor de vulling)
  • snuf zout
  • rasp van een halve citroen
  • 280 gram bloem
  • 2 tl bakpoeder

Vulling

  • 150 gram amandelspijs (recept)
  • half ei

Topping

  • Je kunt helemaal zelf kiezen welke topping je gebruikt voor jouw sloffen. Vaak wordt een banketbakkersroom of Zwitserse room gebruikt met daarop bijvoorbeeld fruit of een andere lekkere topping. Zwitserse room maak je door opgeklopte slagroom en banketbakkersroom (in gelijke verhouding) met elkaar te mengen.

Instructies

  • Om het deeg te maken meng je boter, suiker, ei, zout en citroenrasp door elkaar tot een romig geheel. Voeg hier bloem en bakpoeder aan toe en kneed tot een mooi deeg.
  • Het deeg moet nu even koelen, het is makkelijk om er gelijk een plak van te maken. Straks ga je het uitrollen en dan heeft het vast de juiste vorm. Ook koelt het deeg wat sneller af.
  • Verpak het deeg met folie en leg minstens een uur in de koelkast.
  • Rol de plak deeg uit tot een dikte van ongeveer 8 mm. Ik doe dit zelf vast op het bakpapier, dan kan ik het gelijk op de bakplaat leggen zonder dat ik de lap deeg met de hand moet overplaatsen. De kans is groot dat je deeg dan vervormt. Strooi eventueel wat bloem op het deeg als het aan je roller plakt.
  • Als je deeg op de bakplaat ligt, steek je met de sloffenring de bodem uit. Verwijder de vorm en het overtollige deeg. Vet nu de binnenkant van de sloffenring in met een beetje boter en zet hem weer om het deeg heen.
  • Maak nu het spijsmengsel. In een kommetje kneed je het ei door het spijs heen tot een mooi egaal mengsel. De spijs is nu dunner en makkelijker te verwerken.
  • Je kunt de spijs met een lepel over de bodem verdelen, maar ik geef de voorkeur aan een spuitzak. Zo kun je de vulling wat netter en preciezer aanbrengen. Zorg dat je een rand van ongeveer 1 cm vrij laat van spijs.
  • Als je twee sloffenringen hebt doe je nu exact hetzelfde met de tweede ring zoals je bij de eerste hebt gedaan. Geen twee ringen in je bezit? Dan schuif je nu de eerste in de oven en leg je het overtollige deeg nog even in de koelkast voordat je straks de tweede maakt. Hou er rekening mee dat je ook genoeg spijs overhoudt voor de tweede sloffenbodem.
  • Bak de slof in 25-30 minuten op 180 °C (boven- en onderwarmte).
  • Zodra je sloffenbodem uit de oven komt verwijder je gelijk de ring. Hij moet nu mooi goudbruin zijn. Laat de sloffenbodem helemaal afkoelen voordat je een topping aanbrengt.
Bewaren

Je kunt een sloffenbodem heel goed voorbereiden. Maak hem bijvoorbeeld al een dag van tevoren. Wat je ook kunt doen, is de bodem invriezen. Goed luchtdicht verpakt kun je deze tot wel 3 maanden bewaren.

Vorige post

Volgende post

Flammkuchen met spek en ui
Dit is het nut van je bloem zeven

Related Posts

Chocolate chip koeken met pindakaas

door Laura Kieft
09 april 2021
4

Het...

Paasei arretjescake

door Laura Kieft
05 april 2021
3

Ben...

Bananenbrood lemon meringue gebakje

Lemon meringue bananenbrood gebakje

door Laura Kieft
03 april 2021
0

Had...

Laura Kieft

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

Reacties 197

  1. Sandra says:
    5 jaar geleden

    Hmmm, aardbeienslof is een van mijn favoriete taarten, dus deze wil ik zeker een keer maken. Wel nog even een sloffenvorm vinden…

    Beantwoorden
    • Laura says:
      5 jaar geleden

      Die van mij is van bouwhuis.com

      Beantwoorden
    • Heidy says:
      3 jaar geleden

      Ik wil geen gelatine gebruiken maar hoeveel agar agar heb ik dan nodig?

      Beantwoorden
      • Marielouise says:
        5 maanden geleden

        Kan deze hoeveelheid die voor 2 slof-vormen is, ook in een vierkante vorm van 16 bij 16?

        Beantwoorden
        • Laura's Bakery says:
          5 maanden geleden

          Daar moet het zeker voldoende voor zijn.

          Beantwoorden
    • Doetie krikken says:
      11 maanden geleden

      Hallo

      We hebben al een aantal sloffen gemaakt en die waren goed en nu gaat het steeds fout te vet en soms niet gaar proeft erg naar boter en op bakpapier ook veel vet
      Wat doen we fout

      Beantwoorden
      • Laura's Bakery says:
        11 maanden geleden

        Wat doe je anders sinds die eerste sloffen? 🙂

        Beantwoorden
  2. Marina says:
    5 jaar geleden

    Dat ziet er heerlijk uit! Wil ik absoluut eens proberen. In plaats van een sloffenring zou ik misschien ook een ronde ring kunnen gebruiken?
    Nu moet ik alleen nog op zoek naar een recept voor spijs (want dat kennen ze hier bij ons niet).

    Beantwoorden
    • Laura says:
      5 jaar geleden

      Ja hoor, je kunt prima een ronde vorm gebruiken 🙂 Ik heb nog geen recept voor zelfgemaakte spijs online staan, maar daar is genoeg over te vinden 😉

      Beantwoorden
  3. Nicole says:
    5 jaar geleden

    Dat ziet er wel heel lekker uit! Handig zulke basisrecepten.

    Beantwoorden
  4. Margot says:
    5 jaar geleden

    Wat een handig basisrecept!

    Beantwoorden
  5. Emma says:
    5 jaar geleden

    Mmm, verrukkelijk! Heerlijk met spijs lijkt mij!

    Beantwoorden
  6. Rosemarijn says:
    5 jaar geleden

    Ohmy, sloffenbodem is echt het allerlekkerste wat er bestaat. Ik ga niet verbaasd zijn als ik een keer dit recept maak, puur om alleen dan de bodem op te eten. Thanks voor het recept!

    Beantwoorden
    • Laura says:
      5 jaar geleden

      Haha, dat kan ik helemaal begrijpen 😉

      Beantwoorden
  7. Joke | Studiomam.nl says:
    5 jaar geleden

    Dat ziet er echt heerlijk uit! Ik denk vanmiddag eens uitproberen samen met de kindjes!

    Beantwoorden
  8. Trudy says:
    5 jaar geleden

    Prachtig!

    Beantwoorden
  9. Janita says:
    5 jaar geleden

    Kun je de Citroen ook vervangen door iets anders of weglaten? Ik vind de citroen zo overheersend!? Groetjes janita

    Beantwoorden
    • Laura says:
      5 jaar geleden

      Ik vind hem zelf totaal niet overheersend in dit recept. Maar je kunt hem altijd verminderen, weglaten of vervangen. Wat jij lekker vindt 🙂

      Beantwoorden
  10. Rita says:
    5 jaar geleden

    Gebruik je de grote of kleinere sloffenring?

    Beantwoorden
    • Laura says:
      5 jaar geleden

      de 24×9 centimeter

      Beantwoorden
      • Rita says:
        2 weken geleden

        Laura
        Moet er rasp van een citroen in de sloffendeeg.

        Beantwoorden
        • Laura's Bakery says:
          2 weken geleden

          Ja (van het gele deel van de schil), dit staat ook beschreven in het bovenstaande recept 🙂

          Beantwoorden
    • Hanneke says:
      1 jaar geleden

      Kan ik Zeeuws bloem, zelfrijzend bakmeel of speltmeel gebruiken voor deze sloffenbodem?

      Beantwoorden
      • Laura's Bakery says:
        1 jaar geleden

        Zeeuws bloem zeker! De rest heb ik niet getest.

        Beantwoorden
        • Hanneke says:
          12 maanden geleden

          Bedankt voor je antwoord. Inmiddels vond ik bloem in de supermarkt. 🙂 Dus ik ga hem wel gewoon met bloem maken. Maar nu weet ik het voor als ik geen bloem in huis heb.

          Beantwoorden
        • Nicole says:
          1 week geleden

          Met speltbloem kan het ook. De verhoudingen zijn dan hetzelfde

          Beantwoorden
  11. G.Vossers says:
    5 jaar geleden

    Wat is het verschil tussen een wener,zand of sloffenbodem.

    Beantwoorden
    • Laura says:
      5 jaar geleden

      De samenstelling van ingrediënten verschilt, maar ook de toepassing. Wener en zandbodem ligt dichter bij elkaar, maar sloffenbodem verschilt behoorlijk door de spijsvulling.

      Beantwoorden
  12. Anna says:
    5 jaar geleden

    De foto zag er zo aantrekkelijk uit dat ik de bodem ben gaan maken.
    Ik haal hem net uit de oven en hij is niet zo hoog gerezen als die van jou.
    Hij is nog steeds de 8 mm. Wat heb ik fout gedaan?

    Beantwoorden
    • Laura says:
      5 jaar geleden

      Misschien was je bakpoeder niet meer goed? Overigens was hij bij mij ook niet ontzettend veel gerezen hoor. De vulling zakt ook een beetje weg in de bodem.

      Beantwoorden
  13. Simone says:
    5 jaar geleden

    Klinkt heerlijk! Ik ga 1 aardbeienslof maken en voor de 2e wil ik een andere topping gebruiken. Heb je nog tips ? Iets met chocola of mokka lijkt me ook lekker maar ben er nog niet helemaal uit hoe ik dit precies wil doen..

    Beantwoorden
    • Tess Hoens says:
      2 jaar geleden

      Hi Laura,

      Leuk om een keer zelf een slof te maken door jouw recept.
      Ik heb net mn bodem uit de oven gehaald en ga er morgen een aardbeienslof van maken. Nou vroeg ik me af moet ik de sloffenbodem in de ijskast bewaren of gwn kamertemperatuur?
      Dankjewel alvast,

      Liefs, Tess

      Beantwoorden
      • Laura Kieft says:
        2 jaar geleden

        Gewoon buiten de koelkast 🙂

        Beantwoorden
  14. Simone says:
    5 jaar geleden

    Klinkt heerlijk! Ik wil 1 aardbeienslof gaan maken en voor de 2e wil ik een andere topping gebruiken. Heb je nog tips ? Iets met chocola of mokka lijkt me ook lekker maar ben er nog niet helemaal uit hoe ik dit precies wil doen.. Ik hoor het graag! 🙂

    Beantwoorden
    • Laura says:
      5 jaar geleden

      Er komt toevallig aanstaande zaterdag nog een recept online met een ander soort topping 😉

      Beantwoorden
  15. Gonnie says:
    5 jaar geleden

    Ik las dat er iemand was waarvan de bodem niet goed was gerezen. Om een bodem van dit soort gebak te maken gebruik ik altijd een combinatie van gewone bloem en Zeeuwse bloem. De bodem wordt dan ook iets brosser.

    Beantwoorden
  16. Jos van Kuijk says:
    5 jaar geleden

    Ik houd zelf niet van spijs. Heb je nog een ander idee om de slof te vullen?

    Beantwoorden
    • Laura says:
      5 jaar geleden

      Ik heb wel eens gehoord dat mensen banketbakkersroom gebruiken.

      Beantwoorden
  17. henrieke says:
    5 jaar geleden

    Goede middag,

    Ik heb een potje van dokter oetker met citroen rasp. Hoeveel moet ik daarvan gebruiken?

    Groetjes henrieke

    Beantwoorden
    • Laura says:
      5 jaar geleden

      Ik zou even op de verpakking kijken wat wordt aangeraden qua vervanging. Ik weet niet of er ook een smaakversterker in zit.

      Beantwoorden
  18. Marlies says:
    5 jaar geleden

    Super, recept waar ik al heel lang naar op zoek was! In Vlaanderen noemen ze dit ook een kilometertaart denk ik 🙂 Hoe bewaar jij je bodem? In een koekjesdoos of op een andere manier? En als het taartje af is? Koud zetten of net niet?

    Beantwoorden
    • Laura says:
      5 jaar geleden

      Losse bodem verpak ik in folie. Als hij af is zet ik hem in de koelkast (afhankelijk van de vulling natuurlijk)

      Beantwoorden
      • Tis says:
        4 jaar geleden

        vershoudfolie of aluminiumfolie? En blijven ze dan knapperig?

        Beantwoorden
        • Laura Kieft says:
          4 jaar geleden

          Beide kan, en ze blijven gewoon knapperig 🙂

          Beantwoorden
          • Tis says:
            4 jaar geleden

            dank je wel! Ik ga ze inpakken 🙂

  19. noyemie says:
    5 jaar geleden

    Hello
    This is an interesting cake. I don’t speak dutch and had trouble translating the filling section. What did you pipe as a filling before baking? Is it apple compote?
    thanks

    Beantwoorden
    • Laura says:
      5 jaar geleden

      No, it’s a mixture of ground almonds, sugar and egg. I used ‘amandelspijs’, it looks like marzipan but has more almonds in it.

      Beantwoorden
  20. Laila says:
    5 jaar geleden

    Natuurlijk wilde ik dit recept proberen, zoals ik al veel van jouw recepten gemaakt heb. Ook deze keer weer goed gelukt 🙂 ik heb deze met aardbeien gemaakt maar ook met calvados appeltjes. Bij iedereen favoriet.
    Bedankt Laura, jouw uitleg van de recepten met bijbehorende foto’s zijn fantastisch. Top!!

    Beantwoorden
  21. Jenske says:
    4 jaar geleden

    Hoi Laura,

    Inmiddels heel wat sloffen gebakken. Heerlijk. Ik wil dit weekend rondo’s gaan maken met dezelfde ingrediënten als de slof. Wat voor baktijden moet ik dan aanhouden?

    Groeten,
    Jenske

    Beantwoorden
    • Laura says:
      4 jaar geleden

      Ik zou de tijd halveren en dan even controleren.

      Beantwoorden
      • Jenske says:
        4 jaar geleden

        Oke, dank je!
        En nog een heel andere vraag. Hun kun je bloem het beste vervangen? Het moet eigenlijk gluten- en tarwevrij zijn…

        Beantwoorden
        • Laura says:
          4 jaar geleden

          Daar heb ik een handig lijstje voor: http://www.handigebaktips.nl/vervangers-voor-bloem/

          Beantwoorden
          • Jenske says:
            4 jaar geleden

            ah super!!

  22. christa says:
    4 jaar geleden

    Hoi,
    ik heb het ooit eens op je site gelezen maar waar heb je de sloffenvorm vandaan?

    Beantwoorden
    • Laura says:
      4 jaar geleden

      Bouwhuis.com 🙂

      Beantwoorden
  23. Liberta van 't Slot says:
    4 jaar geleden

    Hai Laura,

    Mag ik vragen welk blik je precies hebt ik krijg de maat 24x 9 niet te zien. En is het roestvrijstaal of iets anders. Waar bestel jij je spijs. Sorry voor de vele vragen maar heb dit jaar besloten om te gaan bakken en beter te koken. 🙂

    groetjes, Liberta

    Beantwoorden
    • Laura says:
      4 jaar geleden

      Die van Bouwhuis/baktotaal heb ik. Spijs koop ik meestal in de winkel van Oetker

      Beantwoorden
    • Liberta says:
      4 jaar geleden

      Hai ik kom er niet uit Laura.
      Kan niet de bakvorm vinden van 24×9
      is het 25x9x5 cm
      zo ja dan ga ik die bestellen.
      als ik baktotaal invul dan geeft hij niets.

      groetjes, Liberta
      p.s nog bedankt voor je antwoord.

      Beantwoorden
      • Laura says:
        4 jaar geleden

        Dat kan ook hoor, die ene centimeter maakt niet zoveel uit.

        Beantwoorden
        • Liberta says:
          4 jaar geleden

          Dank je wel dan ga ik hem bestellen.
          Suc6 met je heerlijke recepten.

          liefs, Lieb

          Beantwoorden
  24. Lin says:
    4 jaar geleden

    Hoi Laura,

    Zou ik de witte basterdsuiker kunnen vervangen door kristalsuiker (omdat ik hier nog een ruime kilo van in huis heb), of beter van niet?

    Groetjes, Lin

    Beantwoorden
    • Laura says:
      4 jaar geleden

      Kan zeker, resultaat zal alleen iets harder worden.

      Beantwoorden
  25. J.G says:
    4 jaar geleden

    Hoe zorg ik ervoor dat de spijs niet uitdroogt of doorbakken is?

    Nu proefde ik de spijs niet. Of kan het zijn dat de spijs te droog was?

    Beantwoorden
    • Laura Kieft says:
      4 jaar geleden

      Het kan aan de spijs liggen inderdaad, misschien te droog of niet van goede kwaliteit/te oud.

      Beantwoorden
  26. Floor says:
    4 jaar geleden

    Is dit deeg ook in te vriezen? Zo dat je bijv. Ook een slof later kunt maken?

    Beantwoorden
    • Laura Kieft says:
      4 jaar geleden

      Dat kan zeker.

      Beantwoorden
  27. Karen says:
    4 jaar geleden

    Hey! Hier in België ben ik nog geen spijs tegengekomen. Met banketbakkersroom lijkt het me ook heerlijk, maar deze zou ik dan pas nadien willen toevoegen. Zal mijn slof dan verkeerd rijzen?
    Beter mee bakken dan?

    Of heb je misschien nog een ideetje?
    Bedankt! Karen

    Beantwoorden
    • Laura Kieft says:
      4 jaar geleden

      Je kunt het ook zonder spijs bakken hoor 🙂

      Beantwoorden
  28. Daisy says:
    4 jaar geleden

    Hoi,
    Ik heb in plaats van een sloffenring, een sloffenbakvorm. Dus wel dezelfde vorm en formaat maar dan met een onderkant er aan vast. Je kan de zijkant ook niet loskoppelen. Is dat ook mogelijk om te gebruiken? Love this ?
    Groetjes, Daisy

    Beantwoorden
    • Laura Kieft says:
      4 jaar geleden

      Ja hoor, kan ook.

      Beantwoorden
  29. Dae says:
    4 jaar geleden

    Hallo Laura
    Kan ik vandaag het sloffendeeg maken en tot morgen in de koelkast leggen en het morgen bakken?
    Ik wil ze als een rondo maken wat is daar ongeveer de baktijd voor?
    Bvd
    Groetjes Dae

    Beantwoorden
    • Laura Kieft says:
      4 jaar geleden

      Voor rondo’s heb ik een apart recept. Als je het formaat bedoeld: ongeveer 12 minuten. Je kunt inderdaad het deeg prima een dag eerder maken.

      Beantwoorden
  30. nelleke termaat says:
    3 jaar geleden

    Hoi Laura,
    al een paar keer de sloffenbodems gemaakt met roomboter.
    maar de laatste keer had ik ze ’s avonds al afgemaakt voor de volgende middag in de koelkast gezet maar toen waren de bodems keihard, komt dit door de roomboter? de eerste keer was hij oké maar toen gelijk opgegeten zonder de koelkast.

    Beantwoorden
    • Laura Kieft says:
      3 jaar geleden

      Het komt niet zozeer door de boter, maar wel door de koelkast en de vulling/topping. In de koelkast wordt hij sowieso harder/steviger (geldt voor al het gebak) en vocht uit de topping die trekt in de bodem wat hem ook compacter maakt.

      Beantwoorden
  31. Dianne says:
    3 jaar geleden

    Hoi, wanneer je de bodem bakt en in wilt vriezen, bak je het spijs dan ook al gelijk in? Maakt het nog verschil uit in smaak of je het spijs wel of niet meebakt met de sloffen bodem? Groetjes!

    Beantwoorden
    • Laura Kieft says:
      3 jaar geleden

      Dat kan gelijk met spijs inderdaad. Het is vooral voor smaak, dus als je het niet lekker vindt zou je het kunnen weglaten.

      Beantwoorden
  32. Anita says:
    3 jaar geleden

    Hoe lang kan je een “opgemaakt” slof bewaren en dat hij ook lekker blijft?

    Beantwoorden
    • Laura Kieft says:
      3 jaar geleden

      Ik bewaar hem dan maximaal 2-3 dagen.

      Beantwoorden
  33. meili says:
    3 jaar geleden

    Hoi Laura,

    Ik heb een vraag over het recept. Is er een reden voor dat je een recept hebt gemaakt voor 2 sloffen? Stel ik wil 1 slof maken kan ik dan gewoon het recept door twee delen of zal ik dat niet doen , want soms is er nou eenmaal een minimale hoeveelheid van iets nodig om het tot een mooi deeg te komen.

    Beantwoorden
    • Laura Kieft says:
      3 jaar geleden

      Omdat 1 slof voor 6 personen is worden deze van per 2 gebakken. 1 kan ook, dan deel je logischerwijs alle ingrediënten.

      Beantwoorden
  34. Nokkie says:
    3 jaar geleden

    Hoi, ik heb een vraagje over het maken van het sloffendeeg. Het moet een romig geheel worden. Is dan ca. 4 minuten op medium stand (standmixer) voldoende? Hoe doe jij dat? En je hebt boter op kamertemperatuur gebruikt?

    Beantwoorden
    • Laura Kieft says:
      3 jaar geleden

      Dat is zeker voldoende, al tel ik het nooit in minuten. Ik kijk gewoon wanneer het mengsel er romig uitziet, het wordt dan ook lichter van kleur. Boter (en alle ingrediënten bij bakken) moeten altijd op kamertemperatuur zijn, tenzij anders vermeld.

      Beantwoorden
  35. Margreet Meerkerk says:
    3 jaar geleden

    Hoi! Begrijp ik nu goed dat een sloffen bodem geen bovenkant heeft? Het gebakken spijs is dus je bovenkant en daar spuit je bv. banketbakkersroom op?

    Beantwoorden
    • Laura Kieft says:
      3 jaar geleden

      Dat klopt.

      Beantwoorden
  36. Sabine says:
    3 jaar geleden

    Ik houd mij aan de hoeveelheden van dit recept maar het deeg is heel bros en kruimelig. Wat doe ik verkeerd? Kan ik het wel gewoon gebruiken?

    Beantwoorden
    • Laura Kieft says:
      3 jaar geleden

      Het zou kunnen dat je het wat te heet of te lang gebakken hebt, maar dit is ook geen hele zachte bodem hoor.

      Beantwoorden
      • Sabine says:
        3 jaar geleden

        Ik bedoel eigenlijk het deeg (wat nu in de koelkast ligt). Dat is kruimelig en bros en krijg ik moeilijk tot een mooi soepel deeg.

        Beantwoorden
        • Laura Kieft says:
          3 jaar geleden

          Als je deeg kruimelig is heb je wellicht iets niet goed afgewogen? Je zou eventueel nog wat boter kunnen toevoegen om er een soepel deeg van te maken. Het hoort niet kruimelig en droog te zijn namelijk.

          Beantwoorden
      • Amanda says:
        12 maanden geleden

        Is 150 gram spijs per bodem of voor twee. Want heb gisteren spijs gemaakt volgens het recept maar ik heb 300 gram spijs. Kan je spijs ook invriezen.

        Groetjes Amanda

        Beantwoorden
        • Laura's Bakery says:
          12 maanden geleden

          Het hele recept is voor twee sloffen, 150 gram dus. Spijs kun je zeker invriezen.

          Beantwoorden
  37. Lilly says:
    3 jaar geleden

    Hai, Kan je de slof ook maken zonder spijs? Mijn vader is namelijk allergisch voor noten dus spijs een no go haha!

    Beantwoorden
    • Laura Kieft says:
      3 jaar geleden

      Ja hoor, geen probleem om dat weg te laten.

      Beantwoorden
  38. Esther says:
    3 jaar geleden

    Ik stort het deeg direct in de vorm, druk het mooi aan en die het spijs erop. Ong. 23 minuten in de oven 165 graden. Maar na het opmaken met vulling, fruit en slagroom is de bodem keihard. Ik las dat het wellicht van de koeling komt, maar hoe bewaar je het anders?

    Beantwoorden
    • Laura Kieft says:
      3 jaar geleden

      Het is ook geen zachte bodem, het kan kloppen dat hij stevig is. Door vocht van de topping zou hij overigens eerder zachter moeten worden. Wat minder lang bakken kan een optie zijn. En zelf merk ik altijd dat bodems die ik heb ingevroren na ontdooien wat zachter zijn, dus dat kan ook nog een tip zijn 😉 .

      Beantwoorden
  39. Lotte says:
    3 jaar geleden

    Ho, even een vraagje. Ik wil de lemon merengue sloffentaartjes maken en voor de sloffenbodems had je een link naar dit recept gezet. Nu vroeg ik mij af of ik voor die taartjes de sloffen ook met spijs moet vullen. Is het recept echt exact hetzelfde?

    Beantwoorden
    • Laura Kieft says:
      3 jaar geleden

      Je vult ze ook met spijs ja, het is hetzelfde.

      Beantwoorden
  40. Saskia says:
    3 jaar geleden

    Beste Laura, dank voor dit fijne recept. Ik heb de slof gemaakt, maar hij is maar heel laag gebleven. Eigenlijk net zo laag als het ongebakken deeg. Dat hoort toch niet? Wat kan er fout zijn gegaan?

    Beantwoorden
    • Laura Kieft says:
      3 jaar geleden

      Het rijst niet heel erg veel, vooral de randjes (zonder spijs) zullen iets meer omhoog komen.

      Beantwoorden
  41. Suzanne says:
    3 jaar geleden

    Hoi
    Ik heb afgelopen week 2 bodems gemaakt en 1 ervan gelijk gebruikt en opgegeten hij was heerlijk.
    Maar ik heb de andere in de vriezer gedaan
    Nu was mijn vraag hou ontdooi ik deze op de beste manier in de koelkast of buiten de koelkast, in een gesloten doos of juist niet en hoelang van te voren haal jij hem dan uit de vriezer
    Alvast bedankt voor je reactie

    Beantwoorden
    • Laura Kieft says:
      3 jaar geleden

      Ik verpak ze in een plastic zak waarin ik ze invries. Enkele uren (of avond) van tevoren leg ik ze op het aanrecht (evt op rooster) om ze te laten ontdooien.

      Beantwoorden
  42. Bettine says:
    3 jaar geleden

    Ik heb een slof gebakken maar de bodem was erg droog en korrelig. Hij was ook iet donker, maar vrij licht, meer een zandtaartdeeg.Het deeg heeft ong 3 uurtjes on de koelkast gelegen en was soepel voordat het de oven in ging. Hoe krijg ik minder droog?

    Beantwoorden
    • Laura Kieft says:
      3 jaar geleden

      Het zou ook kunnen dat je hem te heet en/of lang hebt gebakken. Je hebt verder wel het recept aangehouden qua ingrediënten en hoeveelheden?

      Beantwoorden
  43. Kim says:
    3 jaar geleden

    Hoi Laura,
    Kun je de bodem ook twee dagen van te voeen maken en in de koeling bewaren? En kan dat eventueel ook al met de hele vullig?

    Bedankt vast.

    Beantwoorden
    • Laura Kieft says:
      3 jaar geleden

      De losse bodem zou ik gewoon buiten de koelkast bewaren. Met vulling in de koelkast (afhankelijk van de vulling).

      Beantwoorden
  44. Nina says:
    3 jaar geleden

    Hoi Laura, super fijn recept! ik heb alleen zelf geen sloffenvorm dus ik ga gewoon een ronde slof bakken in een taartvorm, maar moet ik dan het recept voor de 2 sloffen gebruiken? Ik twijfel een beetje of het dan uit komt met de hoeveelheid deeg… de taartvorm is 24cm diameter, maar ik heb eventueel ook 2 kleinere ronde vormen van 20cm diameter. Wat zou jij doen? groetjes

    Beantwoorden
    • Laura Kieft says:
      3 jaar geleden

      een van 24 is prima hoor, je bodem wordt hooguit ietsjes dikker. Ook lekker 😉

      Beantwoorden
  45. Anne says:
    3 jaar geleden

    Hoi Laura,

    Kan ik de slof op zaterdag maken (inclusief bakken) en hem dan tot dinsdag bewaren voordat ik heb af maak? Zo ja, hoe kan ik hem dan het beste bewaren?

    Groeten,
    Anne

    Beantwoorden
    • Laura Kieft says:
      3 jaar geleden

      Ja hoor, geen probleem. Gewoon in folie verpakken.

      Beantwoorden
  46. Marian says:
    3 jaar geleden

    Hoi Laura,
    Goed recept! Zou ik ook kleine slofjes in een muffinvorm kunnen maken van dit recept? Lijkt me leuk om ze met allerlei verschillende toppings te maken voor de bruiloft van m’n broer.
    Groeten van Marian

    Beantwoorden
    • Lian van Rens says:
      3 jaar geleden

      Dat kan zeker. Veel plezier met bakken.

      Beantwoorden
  47. Mila says:
    3 jaar geleden

    Hoi, als ik in bij de bakker of in de supermarkt een slof koop, proef ik nooit spijs. Gebruiken zij dat niet of trekt het in de bodem?

    Beantwoorden
    • Lian van Rens says:
      3 jaar geleden

      Dat hangt ervan af, de meeste sloffen die ik heb gegeten (supermarkt) hadden wel de spijs. Je ziet het vaak zitten als je ‘m door midden snijdt.

      Beantwoorden
  48. Mila says:
    3 jaar geleden

    Kan ik hem ook met lichte basterdsuiker maken i.p.v. witte?

    Beantwoorden
    • Laura Kieft says:
      3 jaar geleden

      ja hoor, smaak zal wel iets anders zijn.

      Beantwoorden
  49. Irma says:
    2 jaar geleden

    Hallo,

    Hoelang kan je een sloffenbodem zoals deze bewaren? (Dus niet ingevroren).
    Ik wil namelijk voor zaterdag sloffen maken, maar kan ik de bodems dan dinsdag al maken en gewoon in folie bewaren of moet ik ze dan invriezen?
    Alvast bedankt!

    Beantwoorden
    • Laura Kieft says:
      2 jaar geleden

      ik zou ze max 2-3 dagen bewaren voordat je de topping aanbrengt.

      Beantwoorden
  50. Dora says:
    2 jaar geleden

    Hoi Laura, ik heb wat amandelspijs over (die van dr Oetker). Hoelang kan ik dit bewaren in de koelkast?

    Beantwoorden
    • Laura Kieft says:
      2 jaar geleden

      Daar zou ik even voor op de verpakking kijken, daar staat dat meestal gewoon op.

      Beantwoorden
  51. Marja says:
    2 jaar geleden

    Hallo Laura,

    Als ik de sloffenbodem in een ronde vorm maak is het dan dezelfde baktijd ?
    En als ik de bodem een dag van te voren maak hoe moet hem dan bewaren ?

    Beantwoorden
    • Laura Kieft says:
      2 jaar geleden

      Hangt af van het formaat, maar het zal ongeveer hetzelfde zijn. Bewaren doe je buiten de koelkast, wel goed verpakken.

      Beantwoorden
  52. Hanneke says:
    2 jaar geleden

    Hoi Laura,

    Als ik nu de bodem maak zou ik die kunnen bewaren tot 1ste kerstdag zodat ik dan de slof afmaak?

    Beantwoorden
  53. Merel says:
    2 jaar geleden

    Ik zou graag een brownie willen bakken op de sloffenbodem heb jij daar ervaring mee? Zo ja hoe dan?

    Beantwoorden
  54. Eline says:
    2 jaar geleden

    Hi Laura,

    Ik zit met een raadsel. Omdat wij een heteluchtoven hebben, bak ik je recepten altijd op een 10-20% lagere temperatuur. Inmiddels ben ik er achter gekomen dat ik gewoon altijd met onder- en bovenwarmte heb gebakken (ook al heeft mijn oven ook een heteluchtfunctie, deze stond altijd gewoon uit)! Hoe suf… Toch lukten mijn baksels altijd vrij aardig. Mijn slof vond ik echter nooit zo brossig, zou het kunnen dat hij brossiger wordt als ik nu de temperatuur aanhoudt zoals ie bedoeld is? 🙂

    Beantwoorden
    • Laura Kieft says:
      2 jaar geleden

      Dat is zeker mogelijk, bij een hogere temperatuur worden dit soort baksels bros(ser)

      Beantwoorden
  55. Hilgo Nusselder says:
    2 jaar geleden

    Hallo Laura, waar vind ik een sloffenvorm met deze maat?

    Beantwoorden
    • Laura Kieft says:
      2 jaar geleden

      Bij (online) kookwinkels, die van mij is van bouwhuis

      Beantwoorden
  56. Fania says:
    2 jaar geleden

    Hi Laura, mijn sloffenbodem is vrij compact geworden waardoor het met een vork nauwelijks te eten was. Heb het recept gevolgd. Enig idee wat ik anders zou kunnen doen volgende keer?

    Beantwoorden
    • Laura Kieft says:
      2 jaar geleden

      Zonder verdere info is dat niet te zeggen helaas, het kan aan veel dingen liggen. Daarnaast weet ik ook niet zeker of je misschien een andere verwachting had van de bodem. Het is een soort koekbodem, niet heel zacht dus.

      Beantwoorden
  57. Esther says:
    2 jaar geleden

    Hallo Laura,

    ik bak regelmatig de slof, deze maak ik vaak op zaterdagavond klaar, heb ik zondags wat lekkers bij de koffie. Het valt me dan op dat de bodem wat hard is. Komt dat door de koelkast? Hoe bewaar je een slof anders? Na een uurtje uit de koelkast is het al heel anders.
    Wanneer ik er eentje uit de winkel haal, zijn deze veel zachter, je kan er rustig met een vorkje in prikken.
    Ik gebruik een standaard sloffenrecept, géén hetelucht, maar conventionele oven baktijd 180 22-25 minuten

    Beantwoorden
    • Laura Kieft says:
      2 jaar geleden

      Deze bodem is inderdaad wel harder dan de sloffen die je meestal in de winkel ziet liggen. Iets korter bakken kan een oplossing zijn. Bij mij wordt hij in de koelkast overigens juist wat zachter (na 1-2 dagen).

      Beantwoorden
  58. Michelle says:
    2 jaar geleden

    Hoi Laura,

    Ik ben helemaal gek van de meeste recepten van jou.. en dit pakt vaak ook goed uit.. maar
    dit recept heeft wat haken en ogen. net als het recept van de eiwitpagina..

    kwam er dus achter dat ik met mini slofjes een bak tijd heb van 8 min in een meest verkocht inventum oven..met een grotere heb ik toch ook gauw een korte 8 min. wellicht ligt dit aan mijn oven formaat.

    & zeker niet meteen de ring verwijderen ivm doorzakken(?!) (zeer demotiverend als dat gebeurt en je kan hem erna ook niet meer terug erin krijgen),.maar iets laten afkoelen.

    gebruik je daarnaast kant & klare spijs dan raad ik aan de spijs zeker niet zo nat te maken zoals op bovenstaande foto met bijbehorende uitleg ivm dat het dan supernat word en bijna niet afbakt.

    Hierbij mijn ervaringen met dit recept.

    mvg

    Beantwoorden
    • Laura Kieft says:
      2 jaar geleden

      Jouw ervaringen liggen denk ik aan jouw soort oven, ik heb dit recept namelijk in meerdere ovens gebakken inmiddels en nog nooit de ‘problemen’ gehad die jij noemt.

      Beantwoorden
  59. Susanne says:
    2 jaar geleden

    Hallo Laura,

    Mijn sloffenbodem is niet zo mooi bruin als de jouwe.
    Ik heb een taartring gebruikt en ik heb een combi oven dus ik heb de temperatuur aangepast. Zou het daar door komen? En heb je misschien een tip hoe ik dit een volgende keer zou kunnen wijzigen?

    Alvast bedankt!

    Groeten Susanne

    Beantwoorden
    • Laura Kieft says:
      2 jaar geleden

      Het kan ook gewoon zo zijn dat jouw oven net wat meer tijd nodig heeft.

      Beantwoorden
  60. Miranda says:
    2 jaar geleden

    Hallo Laura,

    Ik heb helaas geen sloffenvorm, kan ik ook de ring van mijn springvorm gebruiken?

    Beantwoorden
    • Laura Kieft says:
      2 jaar geleden

      Ja hoor, geen probleem.

      Beantwoorden
  61. Kirsten says:
    2 jaar geleden

    Het recept is voor 2 sloffen schrijf je maar geldt dat ook voor het spijsmengsel??
    Had het namelijk gehalveerd omdat ik maar 1 slof maak maar lijkt me erg weinig spijs nu….
    Heteluchtoven moet die ook op 180 graden?

    Beantwoorden
    • Laura Kieft says:
      2 jaar geleden

      Ja, het hele recept is voor twee sloffen. Genoemde temperatuur is voor boven- en onderwarmte.

      Beantwoorden
  62. Noortje says:
    2 jaar geleden

    Hallo Laura,

    Mijn sloffenbodem is niet echt hoger geworden? Hoe hoog wordt die van jou meestal. Zal denken door bakpoeder gaat hij wel wat omhoog. Alles afgewogen, nieuw zakje bakpoeder gepakt..

    Benieuwd hoe dat hij jou gaat. Bedankt alvast voor je reactie.

    Bakgroetjes

    Beantwoorden
    • Laura Kieft says:
      2 jaar geleden

      Het rijst bij mij ook niet heel erg veel hoor, dat komt ook omdat er een topping op ligt (spijs).

      Beantwoorden
  63. Marla says:
    2 jaar geleden

    Hoe kan het als ik jou recept aanhoud dat de boter en bloem mengsel zo korrelig is dat ik er haast geen plak van kan maken?

    Het hecht niet aan elkaar
    Net alsof er water bij moet?

    Beantwoorden
    • Laura Kieft says:
      2 jaar geleden

      Weeg je alles wel goed af en gebruik je geen vervangers? Heb dit recept al talloze keren gemaakt en hier echt nog nooit problemen mee gehad. En voor de zekerheid: al je ingrediënten moeten op kamertemperatuur zijn.

      Beantwoorden
      • Shiedie says:
        2 maanden geleden

        Hoi, ik wil graag rondo’s maken maar heb geen sloffenringen. Kan ik op een ander manier kleine rondo’s krijgen? Of moet ik echt de ringen aanschaffen?
        Dankjewel

        Beantwoorden
        • Laura's Bakery says:
          2 maanden geleden

          Rondo’s maak je niet met sloffenringen, maar met ronde bakringen. Je kunt ze eventueel ook in een rvs muffin/cupcakevorm maken: https://www.laurasbakery.nl/rondo-s-met-spijsvulling/

          Beantwoorden
  64. Sonja says:
    2 jaar geleden

    Kan ik de amandelspijs ook gewoon weglaten? Dit ivm allergie.

    Beantwoorden
    • Laura Kieft says:
      2 jaar geleden

      Ja hoor, geen probleem.

      Beantwoorden
  65. Gerdien says:
    2 jaar geleden

    Hoelang zou je de slof buiten de vriezer kunnen bewaren? Bv zaterdag maken, dinsdag vullen, woensdag eten?

    Beantwoorden
    • Laura Kieft says:
      2 jaar geleden

      Het kan, maar zou hem persoonlijk max 1-2 dagen van tevoren maken.

      Beantwoorden
  66. Siepje says:
    2 jaar geleden

    beste Laura,
    waar heb jij de slofbakvorm gekocht?
    je ziet ze zelden in de winkels namelijk
    kun je mij het merk en de maat doorgeven??
    hartelijk dank alvast

    Beantwoorden
    • Laura Kieft says:
      2 jaar geleden

      Hij is van bouwhuis

      Beantwoorden
  67. Marco Bakt says:
    2 jaar geleden

    hallo Laura,
    ik wil deze bodem graag gebruiken voor een twee lagen taart. ik wil heel graag een brownie maken met deze bodem als onderkant. geen koude vulling maar een die ook gebakken moet worden. mijn browniebeslag moet langer bakken met een lagere temperatuur.
    heb jij ervaring met deze bodem als basis van een gebakken taart. het afkoelen gaat dan in de vorm in verband met het stevig worden van de brownie.
    ik heb ook wel eens gelezen als je een bodem bakt en laat afkoelen en daarna vult en weer afbakt dat deze tweede bak dan geen invloed op je bodem heeft omdat hij al afgekoeld was.
    heb jij enig idee of ik hem dan samen met het browniebeslag in 1 keer moet afbakken of eerst de bodem en dan het browniebeslag erop en weer de oven in.
    of heb je een tip voor een andere koekbodem onder mijn browniebeslag.
    ik hoop dat je mij kunt helpen.
    alvast bedankt

    Beantwoorden
    • Laura's Bakery says:
      2 jaar geleden

      Hi Marco, wat een tof plan! Ik heb er op deze manier geen ervaring mee, maar ben wel erg nieuwsgierig naar het resultaat en je uiteindelijke aanpak.

      Beantwoorden
      • Marcobakt says:
        11 maanden geleden

        hallo Laura,
        een beetje late reactie maar ik heb bovenstaande uitgeprobeerd. ik heb eerst de sloffenbodem gebakken en in de brownievorm af laten koelen. vervolgens mijn browniebeslag op de bodem gedaan en afgebakken zoals het brownierecept aangeeft. hij was heerlijk. ik heb het deze week weer gedaan en was op zoek hoe ik het ook alweer gedaan had en kwam toen deze post tegen. het is dus goed te doen op deze manier.
        groeten Marco

        Beantwoorden
  68. dina says:
    1 jaar geleden

    Hi,
    i used to eat a dessert called “semelles” and when i translate your recipe they gave it the name of “pantouffles 🙂 ” i am defenitly going to try yours but have you ever heard of the “semelles” dessert at the patiserie they use to fill it with hazelnut cream
    thank you
    dina

    Beantwoorden
    • Laura's Bakery says:
      1 jaar geleden

      That’s so true, it’s actually kind of a strange name 😉 I think the recipes are comparable, but please let me know. I’d love to know and never tried a ‘semelle’.

      Beantwoorden
  69. Monique says:
    1 jaar geleden

    Hoi Laura,

    Misschien lees ik erover heen maar gebruik jij hetelucht of onder/bovenwarmte?

    Dank je wel alvast voor je antwoord!

    Gr monique

    Beantwoorden
    • Laura's Bakery says:
      1 jaar geleden

      Ik gebruik altijd onder/bovenwarmte.

      Beantwoorden
  70. Corline says:
    1 jaar geleden

    Mmm wat ruikt het hier lekker in huis! Net de sloffenbodems uit de oven gehaald.
    Zodra ze afgekoeld zijn gaat er een yoghurtvulling i.p.v. kwartvulling overheen. Mjammmie

    Beantwoorden
    • Laura's Bakery says:
      1 jaar geleden

      Heerlijk! Geniet ervan!

      Beantwoorden
  71. Emmelie says:
    1 jaar geleden

    Hii! Heel erg lekker recept! Ik heb alleen het probleem dat de zijkanten hard blijven van de sloffenbodem. Heb je tips hoe de zijkanten net zoals de rest van de sloffenbodem ook zachter/taaier worden?

    Beantwoorden
    • Laura's Bakery says:
      1 jaar geleden

      Dat hoort ook zo, die knapperige rand. Misschien maakt het nog verschil als je ‘m in een siliconen vorm bakt en daarin af laat koelen. Of je kunt de sloffen bodem als ‘ie uit de oven komt insmeren met abrikozenjam en zo laten afkoelen.

      Beantwoorden
  72. lilly says:
    1 jaar geleden

    wat een geweldig recept! ik wilde er zelf maar 1 maken, dan doe je het recept natuurlijk door de helft, maar hoe zit dat dan met het ei? of gewoon alsnog 1 ei aanhouden? (ene helft voor de slof en de andere helft voor de vulling)

    Beantwoorden
    • Laura's Bakery says:
      1 jaar geleden

      Nee, dat moet dan helaas ook door midden. Altijd erg onhandig met ei, maar je kunt het bijvoorbeeld even afwegen als je het heel secuur wilt doen. Een gemiddeld ei weegt 50 gram.

      Beantwoorden
  73. Janny Tanis says:
    1 jaar geleden

    Hoi Laura,
    Ik heb een sloffenring van 30X11 en in jouw recept is dat 24X9
    Ik heb geprobeerd dit om te rekenen, maar het lukt me niet.
    Ik moet dan kiezen tussen rond of vierkant en als ik vierkant kies, dan lijkt de hoeveelheid zo heel erg veel.
    Kun jij me helpen?
    24X9=
    180 boter, 150 witte basterd en 280 gram bloem
    30X11=???

    Beantwoorden
    • Laura's Bakery says:
      1 jaar geleden

      Daarvoor heb ik deze mooie omrekentool ontwikkeld: https://www.laurasbakery.nl/recepten-omrekenen/

      Beantwoorden
  74. Ineke says:
    11 maanden geleden

    Hoi Laura,
    Vandaag jou recept van sloffendeeg gemaakt. Alles afgewogen (zelfs het ei )bloem gezeefd..
    21 min. gebakken op 175/ 180 graden en de zijkanten zijn super hard. Ook eerder het recept geprobeerd van Rutger en precies hetzelfde. In het midden van de oven gewoon fornuis met oven) Wat gaat er fout!!!

    Beantwoorden
    • Laura's Bakery says:
      11 maanden geleden

      Heb je ‘m gebakken op hete lucht?

      Beantwoorden
      • Ineke says:
        11 maanden geleden

        Hoi Laura,
        Ik heb geen hetelucht oven. Gewoon met boven en onder warmte. Ik bak regelmatig koekjes, cake, appeltaart, boterkoek e.d. en daar heb ik nooit problemen mee. Alleen met het sloffen deeg wil het niet lukken. In eerste instantie het recept van Rutger geprobeerd en hetzelfde probleem. Een collega van mij gaf als tip om jou recept te gebruiken, maar daar heb ik dus ook geprobeerd en heb hetzelfde probleem.

        Beantwoorden
        • Laura's Bakery says:
          11 maanden geleden

          Hi Ineke, uiteindelijk blijft het toch ook een ‘koek’-recept, dus zal het knapperiger van buiten zijn en chewy van binnen. Ik geloof dat ze bij de bakker abrikozenjam over de korst heen smeren, misschien dat die korst daarom zachter is.

          Beantwoorden
  75. Anne says:
    10 maanden geleden

    Hallo Laura,

    Als je een ronde springvorm gebruikt, hoe groot moet ‘ie dan zijn?

    Beantwoorden
    • Laura's Bakery says:
      10 maanden geleden

      Dat durf ik niet te zeggen, zou je eigenlijk even moeten testen. Deeg dat je overhoudt kan dan altijd weer in de vriezer.

      Beantwoorden
  76. Cvm says:
    9 maanden geleden

    Hoi wij willen gaan minderen met suiker maar kan je dat ook in dergelijke recepten doen want we bakken wel graag haha. Dus met zo’n sloffenbodem, maar ook met cake etc?

    Beantwoorden
    • Laura's Bakery says:
      9 maanden geleden

      Dat is altijd een kwestie van testen, met een sloffenbodem heb ik geen idee. Maar hier vind je mijn suikervrije recepten: https://www.laurasbakery.nl/category/zoet-bakken/allergieen/suikervrij/

      Beantwoorden
  77. Judith says:
    8 maanden geleden

    Hoi Laura!
    Ik heb al meerdere keren dit geweldige recept gebruikt. Zou je er eventueel ook cacaopoeder aan toe kunnen voegen voor een chocolade sloffenbodem. En hoeveel?

    Beantwoorden
    • Laura's Bakery says:
      7 maanden geleden

      Dat heb ik eigenlijk nog nooit geprobeerd! Laat je het even weten als het lukt?

      Beantwoorden
  78. Diana says:
    5 maanden geleden

    Hallo Laura, zag in een reactie dat je dit ook in een muffinvorm kan doen.
    Nu wil ik het in een mini muffinvorm doen zodat ik 24 mini’s heb.
    Hoelang zou je het dan bakken?

    Beantwoorden
    • Laura's Bakery says:
      5 maanden geleden

      Ik denk 15-20 minuten.

      Beantwoorden
  79. Froukje says:
    3 maanden geleden

    Hoi Laura,
    Wat een fijn recept!
    Ik heb het deeg gebruikt in bakringen van 6 cm en ‘het koekje’ is heerlijk geworden!
    Ik had een vraagje over het bewaren. Ik wil deze rondje slofjes graag gaan gebruiken als geboorte taartjes. Ik zou de slofjes willen afsmeren met botercreme en dan bewaren. Zodat als ik bevallen ben ze alleen nog maar hoef te versieren (met een dripje en wat geboorte decoratie figuurtjes). Kan ik ze invriezen nadat ik ze afgemeerd heb met botercreme?

    Beantwoorden
  80. Cynthia says:
    2 maanden geleden

    Hee Laura!
    Vandaag je slof gemaakt, en de bodem is goed gelukt, smaakt heerlijk!
    Nu heb ik alleen denk ik zelf geïnterpreteerd dat na het spuiten van de spijs er nog een laag met deeg op moest. Ik ga nu nog een ronde bakken en ik twijfel want ik lees het niet terug in je recept dat jij twee lagen deeg gebruikt..
    Groetjes Cynthia

    Beantwoorden
    • Laura's Bakery says:
      2 maanden geleden

      Het recept is voor 2 sloffen bodems, er moet inderdaad zeker geen laag deeg bovenop het spijs

      Beantwoorden
  81. Wouter Verheul says:
    2 maanden geleden

    Hoihoi Laura,
    Mannen bakken ook graag hè.
    Ik heb ‘n springvorm van 24 bij 24cm.
    Wil eens ‘n vierkante slof gaan maken, weer eens wat anders.
    Kun jij mij zeggen hoe de verhouding van de ingrediënten zijn ?
    Volgens mijn gevoel hetzelfde als hierboven met 2 sloffen naast elkaar in de oven . . . . .
    Hoor van je,
    groetjes,
    Wouter.

    Beantwoorden
    • Laura's Bakery says:
      2 maanden geleden

      Je kunt het via deze tool handig omrekenen: https://www.laurasbakery.nl/recepten-omrekenen/ maar ik denk dat het ongeveer zal kloppen ja.

      Beantwoorden
  82. Romy says:
    2 maanden geleden

    Hai,
    Klopt het dat je vrij veel kracht moet zetten om het spijsmengel met een spuitzak op te spuiten? Of doe ik dan iets fout. Want met vrij veel kracht bedoel ik eigenlijk absurd veel kracht haha.

    Misschien heeft iemand tips wat ik dan fout doe.

    Beantwoorden
    • Laura's Bakery says:
      2 maanden geleden

      Heb je misschien een te kleine spuitmond op de spuitzak gezet? En was het spijs wel lekker smeuïg voordat het de spuitzak in ging?

      Beantwoorden
  83. Hanna says:
    2 maanden geleden

    Hoi Laura,
    Ik wil dit recept graag gebruiken om mini slofjes te maken. Afmeting: 11 cm. Weet jij toevallig hoeveel sloffen ik uit kan steken uit 1 deeg?
    Ik heb 8 ringen, heb ik dan aan 1 deeg voor 1 grote slof genoeg denk jij?

    Beantwoorden
    • Laura's Bakery says:
      2 maanden geleden

      Dat durf ik niet te gokken zo! Zou je het willen delen als je het test?

      Beantwoorden
  84. Lieke says:
    2 maanden geleden

    Ha Laura, (of mensen die dit ook weten)

    Waarom moet er citroen rasp in je sloffenbodem?

    Groetjes Lieke!

    PS: Laura je hebt goede recepten!!!

    Beantwoorden
    • Laura's Bakery says:
      2 maanden geleden

      Dat is voor een extra lekkere smaak.

      Beantwoorden
  85. Lieke says:
    2 maanden geleden

    Oke dacht ik al maar toch bedankt!!

    Beantwoorden
  86. Gerrie says:
    1 maand geleden

    Ha Laura,

    Wij hebben nu al verschillende keren mini slofjes gemaakt en het gebeurd nu steeds dat er aan de onderkant van het slofje een gleuf ontstaat. Heb jij enig idee hoe dit kan? We zijn nu over gegaan van patent bloem naar Zeeuwse bloem, want volgens de bak winkel zou dit de oplossing kunnen zijn, maar helaas! We maken de bodem door het deeg tussen 2 latjes uit te rollen zodat het deeg overal even dik is. Ook spuiten we er een streepje spijs op, is dit misschien de oorzaak? Verder is de smaak heerlijk!

    Groetjes Gerrie

    Beantwoorden
    • Laura's Bakery says:
      1 maand geleden

      Wat vervelend zeg! Dit heb ik nog nooit gehad. Waar bakken jullie de sloffen op af?

      Beantwoorden
      • Gerrie says:
        1 maand geleden

        Op de bakplaat en in het midden van de oven en boven en onderwarmte. 10min op 180gr.
        Oven voorverwarmd.

        Beantwoorden
        • Gerrie says:
          1 maand geleden

          Dag Laura,

          Of zou het nog kunnen komen omdat ik er wat speculaas en koek kruiden in doe?
          Ik ga het nu nog een keer proberen. Heb nu wajang boter en Zeeuws bloem gebruikt. K ben erg benieuwd.

          Groeten Gerrie

          Beantwoorden
          • Laura's Bakery says:
            1 maand geleden

            Ik gebruik altijd roomboter en geen harde margarine (Wajang is nl geen boter, maar margarine), dus zou goed kunnen dat het probleem daarin zit? De kruiden zouden zeker het probleem niet moeten zijn.

    • Laura says:
      1 maand geleden

      Ik heb geen bakvorm voor een slof maar wel een rechthoekige bakvorm voor een quiche. Het is een bakvorm met een losse bodem. Kan ik de slof ook hier in bakken of heb je echt een bakring nodig? En als het wel kan, moet je dan na het bakken ook de onderkant verwijderen? Of alleen de zijkant?

      Beantwoorden
      • Laura's Bakery says:
        1 maand geleden

        Nee hoor het kan ook prima in een bakvorm met onderkant.

        Beantwoorden
  87. lisanne says:
    1 dag geleden

    Hallo,

    Misschien een rare vraag, maar ik wil deze slof dit weekend voor het eerst maken. Ik ga er maar 1 maken dus het recept gewoon door de helft. Alleen zit ik een beetje met het ei, kan ik dat dan gewoon een half ei laten of moet ik het ei dan door 4 delen.
    ps. ik hou van de recepten op deze site!

    groet,

    Lisanne

    Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Waar ben je naar op zoek?

Generic filters
Exact matches only

Uitgebreid zoeken

Over Laura's Bakery

Laura’s Bakery

Welkom op Laura's Bakery! Je bent hier aan het juiste webadres voor de lekkerste baksels en borrelhapjes. Met mijn toegankelijke recepten laat ik je zien dat bakken niet alleen leuk en lekker is, maar ook helemaal niet zo moeilijk.

Veel bakplezier! Liefs, Laura

Hier kun je mij ook volgen

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze updates en/of nieuwsbrief om nooit meer iets te missen.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mijn boeken

Het Laura’s Bakery Basisbakboek
Het Laura’s Bakery Bakboek
Het Borrelhapjes Bakboek
Het Kinderbakboek

Volg mij op instagram

  • NIEUW! Pindasaus hoef je mij niet voor te schotelen, maar pindakáás ben ik dus echt gek op. Daarom dook ik laatst spontaan de keuken in om deze chocolate chip koeken met pindakaas te maken, daar had ik toch opeens zo @laurasbakery.⁠ ⁠ #pindakaas #chocolatechipkoeken #chocolatechipcookies #koekjesbakken #cookies' data-src='https://scontent-amt2-1.cdninstagram.com/v/t51.2885-15/169848334_479627933388595_8220540487916145846_n.jpg?_nc_cat=107&ccb=1-3&_nc_sid=8ae9d6&_nc_ohc=TsP5Cb0doDkAX9fwOdC&_nc_ht=scontent-amt2-1.cdninstagram.com&oh=79bc6c68226a715888d318b44354d1f6&oe=6096EE4E' title='NIEUW! Pindasaus hoef je mij niet voor te schotelen, maar pindakáás ben ik dus echt gek op. Daarom dook ik laatst spontaan de keuken in om deze chocolate chip koeken met pindakaas te maken, daar had ik toch opeens zo'n zin in. En lekker dat ze waren 😋.⁠ ⁠ Het recept staat vanaf vandaag online, link in mijn profiel > @laurasbakery.⁠ ⁠ #pindakaas #chocolatechipkoeken #chocolatechipcookies #koekjesbakken #cookies'>
  • KOOKTIP! Een heerlijk fris gerecht perfect voor in de lente of de zomer: couscous met kip, perzik, munt en feta. Natuurlijk kun je lekker variëren met de ingrediënten, maar deze versie is toch echt het lekkerst. Je zou de couscous ook eens kunnen vervangen door een basis van bloemkoolrijst!⁠
⁠
Het recept staat al even online en je vind het door op "couscous" te zoeken in de zoekbalk, link in bio > @laurasbakery.⁠
⁠
#couscoussalade #kooktip #dinertip
  • NIEUW! Het was alweer even geleden, maar vandaag behandel ik weer zeven prangende, veelgestelde bakvragen op het blog. O.a. de antwoorden op de volgende vragen vind je daar terug:⁠
🥐 Welke soort bloem gebruik ik het liefst?⁠
🥐 Wat gebeurt er met de baktijd en -temperatuur als je een recept omrekent naar een ander formaat bakvorm?⁠
🥐Waardoor kan ik suiker vervangen in mijn baksel?⁠
⁠
Je leest het via de link in mijn profiel > @laurasbakery.⁠
⁠
#veelgesteldebakvragen #bakkenisnietmoeilijk #bakvragen #bakken
  • HANDIGE BAKTIP! Hoe weet je wanneer je cheesecake gaar is? Cheesecakes controleer je door de vorm een klein beetje heen en weer te bewegen. De taart is goed zodra de vulling stevig oogt, maar het midden van de cheesecake nog wel wat wiebelig is. Daarna haal je hem niet uit de oven, cheesecakes laat je afkoelen in de oven met de deur op een kleine kier (bijvoorbeeld met een houten pollepel ertussen).⁠
⁠
Deze confetti cheesecake staat al even online en vind je via de zoekfunctie op het blog, link in mijn profiel > @laurasbakery.⁠
⁠
#cheesecake #taart #confetticheesecake #bakken #sprinkles
  • NIEUW! Ik ben altijd net iets te enthousiast bij het inslaan van versnaperingen voor het paasweekend. Als Pasen eenmaal voorbij is heb ik er eigenlijk geen zin meer in, maar wel nog een hoop paaseitjes in huis. Herkenbaar? Daarom bedacht ik deze lekkere paasei arretjescake! Daarmee tover je de resterende paaseitjes om tot een overheerlijk baksel 😁 (en dat gaat er bij mij dan weer wel altijd in).⁠
⁠
Het recept staat vanaf vandaag online, link in mijn profiel > @laurasbakery.⁠
⁠
#paaseitjes #arretjescake #leftovers #paaseieren #paasrecepten
  • FIJNE PAASDAGEN ALLEMAAL! Ik ben benieuwd welke paasrecepten jullie gaan maken van de site! Ik overweeg nog een portie lemon meringue pie fudge 😍.⁠
⁠
Verder heb ik heel veel zin in een uitgebreid ontbijt, mijn favo maaltijd van de dag (zeker met dit soort dagen). Uiteraard zullen er de nodige paaseitjes sneuvelen, en mevrouw Lot verwacht ook lekkere snoepjes gok ik. Gelukkig heb ik er daar genoeg van in huis 😋🐰⁠
⁠
#fijnepaasdagen #happyeaster @lotjehetkonijn

HANDIGE BAKTIPS

Genoemde oventemperaturen zijn altijd voor een oven met boven- en onderwarmte. Bak je op hetelucht? Zet de temperatuur dan 10-20% lager.

Een theelepel (tl) heeft een inhoud van 5 milliliter, een eetlepel (el) heeft een inhoud van 15 milliliter.

Met 1 ei wordt een ei van M formaat bedoeld, die weegt zonder schaal ongeveer 50 gram. Minder nodig? Kluts je ei dan en weeg af wat je nodig hebt.

Met boter wordt altijd ongezouten roomboter bedoeld, net zoals dat met suiker altijd kristalsuiker wordt bedoeld. Ik geef de voorkeur aan fijne kristalsuiker.

Je ingrediënten moeten altijd op kamertemperatuur zijn, tenzij anders vermeld.

RECEPT OMREKENEN

Naar een grotere of kleinere vorm

Populaire berichten

No bake stroopwafel cheesecake

Snelle cinnamon rolls

Biscuit recept

Basisrecept vanillecake

Volgende Post
Dit is het nut van je bloem zeven

Dit is het nut van je bloem zeven

Menu
  • Zoete recepten
  • Hartige recepten
  • Handige Baktips
  • Inspiratie
  • Feestdagen
Navigatie
  • Over Laura’s Bakery
  • FAQ – Veelgestelde vragen
  • Samenwerken
  • Contact
  • Disclaimer
  • Privacyverklaring
Recepten
  • Muffins
  • Pancakes
  • Schuimpjes
  • Taarten
  • Truffels & Bonbons
  • Vullingen en Toppings
  • Zonder oven
Meest recent

Chocolate chip koeken met pindakaas

09 april 2021
Veelgestelde bakvragen #5

Veelgestelde bakvragen #5

07 april 2021

Paasei arretjescake

05 april 2021
Mijn bakboeken

Het Laura's Bakery Basisbakboek

Het Laura's Bakery Bakboek

Het Borrelhapjes Bakboek

2020 | all rights reserved

Hoofd categorieën
Selecteer sub
Zoeken

Chocolate chip koeken met pindakaas

door Laura Kieft-09 april 2021-4

Het gebeurt maar weinig dat ik spontaan de keuken induik om wat lekkers te bakken. Voor Laura’s Bakery sta ik altijd veel in de keuken en de recepten die ik dan maak liggen vrijwel eigenlijk...

Veelgestelde bakvragen #5

door Laura Kieft-07 april 2021-1

Zoals sommigen van jullie zullen weten proberen wij met ons team meerdere keren per week al jullie bakvragen te beantwoorden (die kunnen jullie stellen onderaan de recepten). Zelfs per mail, via Instagram en via Facebook...

Paasei arretjescake

door Laura Kieft-05 april 2021-3

Ben jij iemand waar thuis al voor Pasen geen paasei meer in huis te vinden is, of ben jij toch meer iemand die na de paasdagen nog een pot vol met chocolade eitjes op tafel...

Lemon meringue bananenbrood gebakje

door Laura Kieft-03 april 2021-0

Had jij al eens bedacht om een simpele plak bananenbrood om te toveren tot een waar lemon meringue bananenbrood gebakje? Het kwam laatst in mij op toen ik nog een half bananenbrood had liggen en...

Lancering Laura’s Bakery Bakgroep

door Laura Kieft-01 april 2021-2

Het is feest: vanaf vandaag start officieel de Laura’s Bakery Bakgroep via Facebook. Een online groep om jouw baksels te delen, baktips uit te wisselen en om je vragen over een recept te stellen. Daarnaast...

Deense appel-kaneel broodjes

door Laura Kieft-29 maart 2021-10

Na de snelle Deense abrikozen broodjes kon ik het niet laten om een nieuwe versie te maken. Het werden deze Deense appel-kaneel broodjes. Wederom een snelle versie, maar wel een overheerlijke versie. De combinatie van...

Lammetjes taart (4 persoons)

door Laura Kieft-27 maart 2021-16

Ik wilde weer eens een grote spektakel taart maken voor Pasen, alleen bedacht ik me al snel dat dit jaar maar weinig mensen zo’n grote taart zouden maken. Dus het werd alsnog een spektakel taart,...

Breekbrood voor kleine broodjes

door Laura Kieft-24 maart 2021-18

Dit breekbrood uit mijn borrelboek stond hier twee jaar geleden op tafel voor de paasbrunch. Mooi geserveerd op een taartstandaard in het midden van de tafel en eromheen stonden allerlei soorten beleg. Iedereen scheurde steeds...

Paasontbijt inspiratie

door Laura Kieft-22 maart 2021-0

Het is bijna Pasen en zoals jullie van Laura’s Bakery gewend zijn deel ik dan ook weer de nieuwste recepten. Ik kan jullie vertellen: er komen deze week ook weer heerlijke nieuwe recepten online die...

Lemon meringue pie fudge

door Laura Kieft-20 maart 2021-22

Voordat ik aan een bakdag begin, schrijf ik de recepten die ik wil maken op verschillende briefjes. Dat is dan een snelle uitwerking die in de keuken vaak nog iets wordt aangepast. Het recept voor...

Witte chocolade-frambozen scones

door Laura Kieft-17 maart 2021-3

Driemaal is scheepsrecht, want ik had precies zoveel pogingen nodig om deze witte chocolade-frambozen scones met succes te maken. Waar ik normaal na een misbaksel ga sleutelen aan de ingrediënten, was dat nu niet het...

Basisrecept: trempeersiroop

door Laura Kieft-15 maart 2021-8

Een trempeersiroop is ongelofelijk makkelijk om te maken en je kunt er allerlei leuke smaken aan geven. Op deze manier voorkom je niet alleen dat je gebak uitdroogt, maar kun je ook een lekker smaakje...

Kaaskroketjes

door Laura Kieft-13 maart 2021-11

Het liefst maak ik deze kaaskroketjes iedere week, zo lekker vind ik ze. Eerst maak je een overheerlijke kaasragout die je vervolgens met onder andere paneermeel omtovert tot kleine kroketjes. Nog even frituren en daarna...

Pizza quattro formaggi

door Laura Kieft-12 maart 2021-2

Voor echte kaasliefhebbers bestaat er natuurlijk maar één pizza: de pizza quattro formaggi. Op deze ‘vierkazen pizza’ hoor je vanzelfsprekend vier verschillende Italiaanse soorten kazen te vinden. Naast de basis van mozzarella bestaan deze kazen...

Pulled jackfruit wraps

door Laura Kieft-11 maart 2021-1

Alweer het derde derde vegetarische recept dat deze themaweek online komt! En best een bijzondere vind ik zelf: pulled jackfruit wraps, met BBQ-saus en koolsalade. Van de meeste recepten tijdens deze vegetarische themaweek is Mariette...

Klassieke gevulde champignons

door Laura Kieft-10 maart 2021-0

Ik zal meteen toegeven: ik hou totaal niet van champignons. Toch vond ik dat klassieke gevulde champignons niet mochten ontbreken in mijn borrelhapjesverzameling. Mijn testpanel heeft daarom extra veel hapjes kunnen proeven en keuren: ze...

Geroosterde aubergine met kerrie-yoghurt van Ottolenghi

door Laura Kieft-09 maart 2021-0

Velen van jullie zullen het boek ‘Simpel‘ van Yotam Ottolenghi wel kennen. Volgens mij staat het boek al sinds het uit is in de kookboeken top 3. Ook binnen mijn team is het boek heel...

Vegetarische borrelhapjes inspiratie

door Laura Kieft-08 maart 2021-0

Aan inspiratie voor lekkere borrelhapjes geen gebrek bij Laura’s Bakery! Zelfs in mijn Borrelhapjes Bakboek staan ruim 150 lekkernijen voor bij de borrel. En wist je dat er hier ook genoeg lekkere, vegetarische borrelhapjes te...

Citroen-maanzaad bananenbrood muffins

door Laura Kieft-06 maart 2021-10

Elke keer als ik aan de slag ga met een nieuw bananenbrood zijn jullie gelukkig weer even enthousiast. Dat komt mooi uit, want ik kan niet ophouden met nieuwe variaties bedenken. Vandaag heb ik mijn...

Bananen eclairs

door Laura Kieft-03 maart 2021-3

Het is tijd voor het eerste baksel van de soezen en eclairs bakdag die Mariette en ik een tijd geleden hadden. Een dag van tevoren stond ik al in de keuken om platen vol met...

  • 1
  • 2
  • 3
  • …
  • 116
  • 117
No Result
View All Result
  • Inloggen
  • Registreer
  • Zoete recepten
  • Hartige recepten
  • Handige Baktips
  • Inspiratie
  • Feestdagen
  • Recepten omrekenen
  • Printables
  • Over ons
    • Over Laura’s Bakery
    • Mijn boeken
    • Het Laura’s Bakery Receptenboek
    • FAQ – veelgestelde vragen
    • Samenwerken
    • Contact

Welkom terug!

Log hieronder in op uw account

Wachtwoord vergeten Registreer

Wachtwoord opnieuw aanvragen

Voer uw gebruikersnaam of e-mailadres in om uw wachtwoord opnieuw in te stellen.

Inloggen

Geef een naam op voor je collectie



Annuleren
Maak collectie aan