Kan ik een sloffenbodem zonder spijs maken?
Dat kan. Er zijn twee opties als je jouw sloffenbodem zonder amandelspijs wil maken. De eerste optie is het gebruik van banketbakkersroom. In veel gevallen maak je dit toch al als vulling voor de slof na het bakken, dus maak meteen wat meer om op de slof te spuiten voordat deze de oven ingaat. Je hebt in totaal ongeveer 300 gram banketbakkersroom nodig.
De tweede optie is voor iedereen die wel (amandel)spijs zou willen gebruiken, maar allergisch is of niet van de smaak van amandelen houdt. Daarvoor maakte ik kokosspijs! De amandelspijs kun je 1:1 vervangen door kokosspijs.
Hmmm, aardbeienslof is een van mijn favoriete taarten, dus deze wil ik zeker een keer maken. Wel nog even een sloffenvorm vinden…
Die van mij is van bouwhuis.com
Ik wil geen gelatine gebruiken maar hoeveel agar agar heb ik dan nodig?
Kan deze hoeveelheid die voor 2 slof-vormen is, ook in een vierkante vorm van 16 bij 16?
Daar moet het zeker voldoende voor zijn.
Hallo
We hebben al een aantal sloffen gemaakt en die waren goed en nu gaat het steeds fout te vet en soms niet gaar proeft erg naar boter en op bakpapier ook veel vet
Wat doen we fout
Wat doe je anders sinds die eerste sloffen? 🙂
Dat ziet er heerlijk uit! Wil ik absoluut eens proberen. In plaats van een sloffenring zou ik misschien ook een ronde ring kunnen gebruiken?
Nu moet ik alleen nog op zoek naar een recept voor spijs (want dat kennen ze hier bij ons niet).
Ja hoor, je kunt prima een ronde vorm gebruiken 🙂 Hier vind je mijn recept voor amandelspijs: https://www.laurasbakery.nl/zelf-amandelspijs-maken/
Dat ziet er wel heel lekker uit! Handig zulke basisrecepten.
Wat een handig basisrecept!
Mmm, verrukkelijk! Heerlijk met spijs lijkt mij!
Ohmy, sloffenbodem is echt het allerlekkerste wat er bestaat. Ik ga niet verbaasd zijn als ik een keer dit recept maak, puur om alleen dan de bodem op te eten. Thanks voor het recept!
Haha, dat kan ik helemaal begrijpen 😉
Rosemarijn, als je de bodem zo lekker vindt, google dan eens palet Breton. Dat is een koekje van een soort sloffenbodem!
Ik heb die wel eens gebakken en er toen citroenvulling en meringue topping op gedaan! Ook lekker!
Dat ziet er echt heerlijk uit! Ik denk vanmiddag eens uitproberen samen met de kindjes!
Prachtig!
Kun je de Citroen ook vervangen door iets anders of weglaten? Ik vind de citroen zo overheersend!? Groetjes janita
Ik vind hem zelf totaal niet overheersend in dit recept. Maar je kunt hem altijd verminderen, weglaten of vervangen. Wat jij lekker vindt 🙂
Gebruik je de grote of kleinere sloffenring?
de 24×9 centimeter
Laura
Moet er rasp van een citroen in de sloffendeeg.
Ja (van het gele deel van de schil), dit staat ook beschreven in het bovenstaande recept 🙂
Kan ik Zeeuws bloem, zelfrijzend bakmeel of speltmeel gebruiken voor deze sloffenbodem?
Zeeuws bloem zeker! De rest heb ik niet getest.
Bedankt voor je antwoord. Inmiddels vond ik bloem in de supermarkt. 🙂 Dus ik ga hem wel gewoon met bloem maken. Maar nu weet ik het voor als ik geen bloem in huis heb.
Met speltbloem kan het ook. De verhoudingen zijn dan hetzelfde
Wat is het verschil tussen een wener,zand of sloffenbodem.
De samenstelling van ingrediënten verschilt, maar ook de toepassing. Wener en zandbodem ligt dichter bij elkaar, maar sloffenbodem verschilt behoorlijk door de spijsvulling.
De foto zag er zo aantrekkelijk uit dat ik de bodem ben gaan maken.
Ik haal hem net uit de oven en hij is niet zo hoog gerezen als die van jou.
Hij is nog steeds de 8 mm. Wat heb ik fout gedaan?
Misschien was je bakpoeder niet meer goed? Overigens was hij bij mij ook niet ontzettend veel gerezen hoor. De vulling zakt ook een beetje weg in de bodem.
De ingrediënten zijn dat nou voor 1 of 2 sloffen?
Klinkt heerlijk! Ik ga 1 aardbeienslof maken en voor de 2e wil ik een andere topping gebruiken. Heb je nog tips ? Iets met chocola of mokka lijkt me ook lekker maar ben er nog niet helemaal uit hoe ik dit precies wil doen..
Hi Laura,
Leuk om een keer zelf een slof te maken door jouw recept.
Ik heb net mn bodem uit de oven gehaald en ga er morgen een aardbeienslof van maken. Nou vroeg ik me af moet ik de sloffenbodem in de ijskast bewaren of gwn kamertemperatuur?
Dankjewel alvast,
Liefs, Tess
Gewoon buiten de koelkast 🙂
Wat gaat er fout als de rand van de slof erg hard is na het bakken?
Zelf vermoed ik ga 4 minuutjes te lang gebakken….!?!?
Als hij heel hard is klinkt het inderdaad alsof hij te lang gebakken is.
Klinkt heerlijk! Ik wil 1 aardbeienslof gaan maken en voor de 2e wil ik een andere topping gebruiken. Heb je nog tips ? Iets met chocola of mokka lijkt me ook lekker maar ben er nog niet helemaal uit hoe ik dit precies wil doen.. Ik hoor het graag! 🙂
Er komt toevallig aanstaande zaterdag nog een recept online met een ander soort topping 😉
Ik las dat er iemand was waarvan de bodem niet goed was gerezen. Om een bodem van dit soort gebak te maken gebruik ik altijd een combinatie van gewone bloem en Zeeuwse bloem. De bodem wordt dan ook iets brosser.
Ik houd zelf niet van spijs. Heb je nog een ander idee om de slof te vullen?
Ik heb wel eens gehoord dat mensen banketbakkersroom gebruiken.
Wordt de banketbakkersroom dan ook meegebakken?
Wat gaat er fout als de rand van de slof erg hard is na het bakken?
Zelf vermoed ik ga 4 minuutjes te lang gebakken….!?!?
Ja dat kan dan inderdaad.
Goede middag,
Ik heb een potje van dokter oetker met citroen rasp. Hoeveel moet ik daarvan gebruiken?
Groetjes henrieke
Ik zou even op de verpakking kijken wat wordt aangeraden qua vervanging. Ik weet niet of er ook een smaakversterker in zit.
Super, recept waar ik al heel lang naar op zoek was! In Vlaanderen noemen ze dit ook een kilometertaart denk ik 🙂 Hoe bewaar jij je bodem? In een koekjesdoos of op een andere manier? En als het taartje af is? Koud zetten of net niet?
Losse bodem verpak ik in folie. Als hij af is zet ik hem in de koelkast (afhankelijk van de vulling natuurlijk)
vershoudfolie of aluminiumfolie? En blijven ze dan knapperig?
Beide kan, en ze blijven gewoon knapperig 🙂
dank je wel! Ik ga ze inpakken 🙂
Hello
This is an interesting cake. I don’t speak dutch and had trouble translating the filling section. What did you pipe as a filling before baking? Is it apple compote?
thanks
No, it’s a mixture of ground almonds, sugar and egg. I used ‘amandelspijs’, it looks like marzipan but has more almonds in it.
Natuurlijk wilde ik dit recept proberen, zoals ik al veel van jouw recepten gemaakt heb. Ook deze keer weer goed gelukt 🙂 ik heb deze met aardbeien gemaakt maar ook met calvados appeltjes. Bij iedereen favoriet.
Bedankt Laura, jouw uitleg van de recepten met bijbehorende foto’s zijn fantastisch. Top!!
Hoi Laura,
Inmiddels heel wat sloffen gebakken. Heerlijk. Ik wil dit weekend rondo’s gaan maken met dezelfde ingrediënten als de slof. Wat voor baktijden moet ik dan aanhouden?
Groeten,
Jenske
Ik zou de tijd halveren en dan even controleren.
Oke, dank je!
En nog een heel andere vraag. Hun kun je bloem het beste vervangen? Het moet eigenlijk gluten- en tarwevrij zijn…
Daar heb ik een handig lijstje voor: http://www.handigebaktips.nl/vervangers-voor-bloem/
ah super!!
Hoi,
ik heb het ooit eens op je site gelezen maar waar heb je de sloffenvorm vandaan?
Bouwhuis.com 🙂
Hai Laura,
Mag ik vragen welk blik je precies hebt ik krijg de maat 24x 9 niet te zien. En is het roestvrijstaal of iets anders. Waar bestel jij je spijs. Sorry voor de vele vragen maar heb dit jaar besloten om te gaan bakken en beter te koken. 🙂
groetjes, Liberta
Die van Bouwhuis/baktotaal heb ik. Spijs koop ik meestal in de winkel van Oetker
Hai ik kom er niet uit Laura.
Kan niet de bakvorm vinden van 24×9
is het 25x9x5 cm
zo ja dan ga ik die bestellen.
als ik baktotaal invul dan geeft hij niets.
groetjes, Liberta
p.s nog bedankt voor je antwoord.
Dat kan ook hoor, die ene centimeter maakt niet zoveel uit.
Dank je wel dan ga ik hem bestellen.
Suc6 met je heerlijke recepten.
liefs, Lieb
Hoi Laura,
Zou ik de witte basterdsuiker kunnen vervangen door kristalsuiker (omdat ik hier nog een ruime kilo van in huis heb), of beter van niet?
Groetjes, Lin
Kan zeker, resultaat zal alleen iets harder worden.
De ingrediënten zijn dat nou voor 1 of 2 sloffen?
Je maakt er 2 bodems mee.
Hoe zorg ik ervoor dat de spijs niet uitdroogt of doorbakken is?
Nu proefde ik de spijs niet. Of kan het zijn dat de spijs te droog was?
Het kan aan de spijs liggen inderdaad, misschien te droog of niet van goede kwaliteit/te oud.
Is dit deeg ook in te vriezen? Zo dat je bijv. Ook een slof later kunt maken?
Dat kan zeker.
Hey! Hier in België ben ik nog geen spijs tegengekomen. Met banketbakkersroom lijkt het me ook heerlijk, maar deze zou ik dan pas nadien willen toevoegen. Zal mijn slof dan verkeerd rijzen?
Beter mee bakken dan?
Of heb je misschien nog een ideetje?
Bedankt! Karen
Je kunt het ook zonder spijs bakken hoor 🙂
Hoi,
Ik heb in plaats van een sloffenring, een sloffenbakvorm. Dus wel dezelfde vorm en formaat maar dan met een onderkant er aan vast. Je kan de zijkant ook niet loskoppelen. Is dat ook mogelijk om te gebruiken? Love this ?
Groetjes, Daisy
Ja hoor, kan ook.
Hallo Laura
Kan ik vandaag het sloffendeeg maken en tot morgen in de koelkast leggen en het morgen bakken?
Ik wil ze als een rondo maken wat is daar ongeveer de baktijd voor?
Bvd
Groetjes Dae
Voor rondo’s heb ik een apart recept. Als je het formaat bedoeld: ongeveer 12 minuten. Je kunt inderdaad het deeg prima een dag eerder maken.
Hoi Laura,
al een paar keer de sloffenbodems gemaakt met roomboter.
maar de laatste keer had ik ze ’s avonds al afgemaakt voor de volgende middag in de koelkast gezet maar toen waren de bodems keihard, komt dit door de roomboter? de eerste keer was hij oké maar toen gelijk opgegeten zonder de koelkast.
Het komt niet zozeer door de boter, maar wel door de koelkast en de vulling/topping. In de koelkast wordt hij sowieso harder/steviger (geldt voor al het gebak) en vocht uit de topping die trekt in de bodem wat hem ook compacter maakt.
Hoi, wanneer je de bodem bakt en in wilt vriezen, bak je het spijs dan ook al gelijk in? Maakt het nog verschil uit in smaak of je het spijs wel of niet meebakt met de sloffen bodem? Groetjes!
Dat kan gelijk met spijs inderdaad. Het is vooral voor smaak, dus als je het niet lekker vindt zou je het kunnen weglaten.
Hoe lang kan je een “opgemaakt” slof bewaren en dat hij ook lekker blijft?
Ik bewaar hem dan maximaal 2-3 dagen.
Hoi Laura,
Ik heb een vraag over het recept. Is er een reden voor dat je een recept hebt gemaakt voor 2 sloffen? Stel ik wil 1 slof maken kan ik dan gewoon het recept door twee delen of zal ik dat niet doen , want soms is er nou eenmaal een minimale hoeveelheid van iets nodig om het tot een mooi deeg te komen.
Omdat 1 slof voor 6 personen is worden deze van per 2 gebakken. 1 kan ook, dan deel je logischerwijs alle ingrediënten.
Hoi, ik heb een vraagje over het maken van het sloffendeeg. Het moet een romig geheel worden. Is dan ca. 4 minuten op medium stand (standmixer) voldoende? Hoe doe jij dat? En je hebt boter op kamertemperatuur gebruikt?
Dat is zeker voldoende, al tel ik het nooit in minuten. Ik kijk gewoon wanneer het mengsel er romig uitziet, het wordt dan ook lichter van kleur. Boter (en alle ingrediënten bij bakken) moeten altijd op kamertemperatuur zijn, tenzij anders vermeld.
Hoi! Begrijp ik nu goed dat een sloffen bodem geen bovenkant heeft? Het gebakken spijs is dus je bovenkant en daar spuit je bv. banketbakkersroom op?
Dat klopt.
Ik houd mij aan de hoeveelheden van dit recept maar het deeg is heel bros en kruimelig. Wat doe ik verkeerd? Kan ik het wel gewoon gebruiken?
Het zou kunnen dat je het wat te heet of te lang gebakken hebt, maar dit is ook geen hele zachte bodem hoor.
Ik bedoel eigenlijk het deeg (wat nu in de koelkast ligt). Dat is kruimelig en bros en krijg ik moeilijk tot een mooi soepel deeg.
Als je deeg kruimelig is heb je wellicht iets niet goed afgewogen? Je zou eventueel nog wat boter kunnen toevoegen om er een soepel deeg van te maken. Het hoort niet kruimelig en droog te zijn namelijk.
Is 150 gram spijs per bodem of voor twee. Want heb gisteren spijs gemaakt volgens het recept maar ik heb 300 gram spijs. Kan je spijs ook invriezen.
Groetjes Amanda
Het hele recept is voor twee sloffen, 150 gram dus. Spijs kun je zeker invriezen.
Hai, Kan je de slof ook maken zonder spijs? Mijn vader is namelijk allergisch voor noten dus spijs een no go haha!
Ja hoor, geen probleem om dat weg te laten.
Ik stort het deeg direct in de vorm, druk het mooi aan en die het spijs erop. Ong. 23 minuten in de oven 165 graden. Maar na het opmaken met vulling, fruit en slagroom is de bodem keihard. Ik las dat het wellicht van de koeling komt, maar hoe bewaar je het anders?
Het is ook geen zachte bodem, het kan kloppen dat hij stevig is. Door vocht van de topping zou hij overigens eerder zachter moeten worden. Wat minder lang bakken kan een optie zijn. En zelf merk ik altijd dat bodems die ik heb ingevroren na ontdooien wat zachter zijn, dus dat kan ook nog een tip zijn 😉 .
Ho, even een vraagje. Ik wil de lemon merengue sloffentaartjes maken en voor de sloffenbodems had je een link naar dit recept gezet. Nu vroeg ik mij af of ik voor die taartjes de sloffen ook met spijs moet vullen. Is het recept echt exact hetzelfde?
Je vult ze ook met spijs ja, het is hetzelfde.
Beste Laura, dank voor dit fijne recept. Ik heb de slof gemaakt, maar hij is maar heel laag gebleven. Eigenlijk net zo laag als het ongebakken deeg. Dat hoort toch niet? Wat kan er fout zijn gegaan?
Het rijst niet heel erg veel, vooral de randjes (zonder spijs) zullen iets meer omhoog komen.
Hoi
Ik heb afgelopen week 2 bodems gemaakt en 1 ervan gelijk gebruikt en opgegeten hij was heerlijk.
Maar ik heb de andere in de vriezer gedaan
Nu was mijn vraag hou ontdooi ik deze op de beste manier in de koelkast of buiten de koelkast, in een gesloten doos of juist niet en hoelang van te voren haal jij hem dan uit de vriezer
Alvast bedankt voor je reactie
Ik verpak ze in een plastic zak waarin ik ze invries. Enkele uren (of avond) van tevoren leg ik ze op het aanrecht (evt op rooster) om ze te laten ontdooien.
Ik heb een slof gebakken maar de bodem was erg droog en korrelig. Hij was ook iet donker, maar vrij licht, meer een zandtaartdeeg.Het deeg heeft ong 3 uurtjes on de koelkast gelegen en was soepel voordat het de oven in ging. Hoe krijg ik minder droog?
Het zou ook kunnen dat je hem te heet en/of lang hebt gebakken. Je hebt verder wel het recept aangehouden qua ingrediënten en hoeveelheden?
Hoi Laura,
Kun je de bodem ook twee dagen van te voeen maken en in de koeling bewaren? En kan dat eventueel ook al met de hele vullig?
Bedankt vast.
De losse bodem zou ik gewoon buiten de koelkast bewaren. Met vulling in de koelkast (afhankelijk van de vulling).
Hoi Laura, super fijn recept! ik heb alleen zelf geen sloffenvorm dus ik ga gewoon een ronde slof bakken in een taartvorm, maar moet ik dan het recept voor de 2 sloffen gebruiken? Ik twijfel een beetje of het dan uit komt met de hoeveelheid deeg… de taartvorm is 24cm diameter, maar ik heb eventueel ook 2 kleinere ronde vormen van 20cm diameter. Wat zou jij doen? groetjes
een van 24 is prima hoor, je bodem wordt hooguit ietsjes dikker. Ook lekker 😉
Hoi Laura,
Kan ik de slof op zaterdag maken (inclusief bakken) en hem dan tot dinsdag bewaren voordat ik heb af maak? Zo ja, hoe kan ik hem dan het beste bewaren?
Groeten,
Anne
Ja hoor, geen probleem. Gewoon in folie verpakken.
Hoi Laura,
Goed recept! Zou ik ook kleine slofjes in een muffinvorm kunnen maken van dit recept? Lijkt me leuk om ze met allerlei verschillende toppings te maken voor de bruiloft van m’n broer.
Groeten van Marian
Dat kan zeker. Veel plezier met bakken.
Hoi, als ik in bij de bakker of in de supermarkt een slof koop, proef ik nooit spijs. Gebruiken zij dat niet of trekt het in de bodem?
Dat hangt ervan af, de meeste sloffen die ik heb gegeten (supermarkt) hadden wel de spijs. Je ziet het vaak zitten als je ‘m door midden snijdt.
Kan ik hem ook met lichte basterdsuiker maken i.p.v. witte?
ja hoor, smaak zal wel iets anders zijn.
Hallo,
Hoelang kan je een sloffenbodem zoals deze bewaren? (Dus niet ingevroren).
Ik wil namelijk voor zaterdag sloffen maken, maar kan ik de bodems dan dinsdag al maken en gewoon in folie bewaren of moet ik ze dan invriezen?
Alvast bedankt!
ik zou ze max 2-3 dagen bewaren voordat je de topping aanbrengt.
Hoi Laura, ik heb wat amandelspijs over (die van dr Oetker). Hoelang kan ik dit bewaren in de koelkast?
Daar zou ik even voor op de verpakking kijken, daar staat dat meestal gewoon op.
Hallo Laura,
Als ik de sloffenbodem in een ronde vorm maak is het dan dezelfde baktijd ?
En als ik de bodem een dag van te voren maak hoe moet hem dan bewaren ?
Hangt af van het formaat, maar het zal ongeveer hetzelfde zijn. Bewaren doe je buiten de koelkast, wel goed verpakken.
Hoi Laura,
Als ik nu de bodem maak zou ik die kunnen bewaren tot 1ste kerstdag zodat ik dan de slof afmaak?
Ik zou graag een brownie willen bakken op de sloffenbodem heb jij daar ervaring mee? Zo ja hoe dan?
Hi Laura,
Ik zit met een raadsel. Omdat wij een heteluchtoven hebben, bak ik je recepten altijd op een 10-20% lagere temperatuur. Inmiddels ben ik er achter gekomen dat ik gewoon altijd met onder- en bovenwarmte heb gebakken (ook al heeft mijn oven ook een heteluchtfunctie, deze stond altijd gewoon uit)! Hoe suf… Toch lukten mijn baksels altijd vrij aardig. Mijn slof vond ik echter nooit zo brossig, zou het kunnen dat hij brossiger wordt als ik nu de temperatuur aanhoudt zoals ie bedoeld is? 🙂
Dat is zeker mogelijk, bij een hogere temperatuur worden dit soort baksels bros(ser)
Hallo Laura, waar vind ik een sloffenvorm met deze maat?
Bij (online) kookwinkels, die van mij is van bouwhuis
Hi Laura, mijn sloffenbodem is vrij compact geworden waardoor het met een vork nauwelijks te eten was. Heb het recept gevolgd. Enig idee wat ik anders zou kunnen doen volgende keer?
Zonder verdere info is dat niet te zeggen helaas, het kan aan veel dingen liggen. Daarnaast weet ik ook niet zeker of je misschien een andere verwachting had van de bodem. Het is een soort koekbodem, niet heel zacht dus.
Hallo Laura,
ik bak regelmatig de slof, deze maak ik vaak op zaterdagavond klaar, heb ik zondags wat lekkers bij de koffie. Het valt me dan op dat de bodem wat hard is. Komt dat door de koelkast? Hoe bewaar je een slof anders? Na een uurtje uit de koelkast is het al heel anders.
Wanneer ik er eentje uit de winkel haal, zijn deze veel zachter, je kan er rustig met een vorkje in prikken.
Ik gebruik een standaard sloffenrecept, géén hetelucht, maar conventionele oven baktijd 180 22-25 minuten
Deze bodem is inderdaad wel harder dan de sloffen die je meestal in de winkel ziet liggen. Iets korter bakken kan een oplossing zijn. Bij mij wordt hij in de koelkast overigens juist wat zachter (na 1-2 dagen).
Klopt. In de koelkast bewaren en de dag erna de vulling aanbrengen. Is de slof niet meer zo hard aan de randen. Goede tip Laura!!
Hoi Laura,
Ik ben helemaal gek van de meeste recepten van jou.. en dit pakt vaak ook goed uit.. maar
dit recept heeft wat haken en ogen. net als het recept van de eiwitpagina..
kwam er dus achter dat ik met mini slofjes een bak tijd heb van 8 min in een meest verkocht inventum oven..met een grotere heb ik toch ook gauw een korte 8 min. wellicht ligt dit aan mijn oven formaat.
& zeker niet meteen de ring verwijderen ivm doorzakken(?!) (zeer demotiverend als dat gebeurt en je kan hem erna ook niet meer terug erin krijgen),.maar iets laten afkoelen.
gebruik je daarnaast kant & klare spijs dan raad ik aan de spijs zeker niet zo nat te maken zoals op bovenstaande foto met bijbehorende uitleg ivm dat het dan supernat word en bijna niet afbakt.
Hierbij mijn ervaringen met dit recept.
mvg
Jouw ervaringen liggen denk ik aan jouw soort oven, ik heb dit recept namelijk in meerdere ovens gebakken inmiddels en nog nooit de ‘problemen’ gehad die jij noemt.
Hallo Laura,
Mijn sloffenbodem is niet zo mooi bruin als de jouwe.
Ik heb een taartring gebruikt en ik heb een combi oven dus ik heb de temperatuur aangepast. Zou het daar door komen? En heb je misschien een tip hoe ik dit een volgende keer zou kunnen wijzigen?
Alvast bedankt!
Groeten Susanne
Het kan ook gewoon zo zijn dat jouw oven net wat meer tijd nodig heeft.
Hallo Laura,
Ik heb helaas geen sloffenvorm, kan ik ook de ring van mijn springvorm gebruiken?
Ja hoor, geen probleem.
Het recept is voor 2 sloffen schrijf je maar geldt dat ook voor het spijsmengsel??
Had het namelijk gehalveerd omdat ik maar 1 slof maak maar lijkt me erg weinig spijs nu….
Heteluchtoven moet die ook op 180 graden?
Ja, het hele recept is voor twee sloffen. Genoemde temperatuur is voor boven- en onderwarmte.
Hallo Laura,
Mijn sloffenbodem is niet echt hoger geworden? Hoe hoog wordt die van jou meestal. Zal denken door bakpoeder gaat hij wel wat omhoog. Alles afgewogen, nieuw zakje bakpoeder gepakt..
Benieuwd hoe dat hij jou gaat. Bedankt alvast voor je reactie.
Bakgroetjes
Het rijst bij mij ook niet heel erg veel hoor, dat komt ook omdat er een topping op ligt (spijs).
Hoe kan het als ik jou recept aanhoud dat de boter en bloem mengsel zo korrelig is dat ik er haast geen plak van kan maken?
Het hecht niet aan elkaar
Net alsof er water bij moet?
Weeg je alles wel goed af en gebruik je geen vervangers? Heb dit recept al talloze keren gemaakt en hier echt nog nooit problemen mee gehad. En voor de zekerheid: al je ingrediënten moeten op kamertemperatuur zijn.
Hoi, ik wil graag rondo’s maken maar heb geen sloffenringen. Kan ik op een ander manier kleine rondo’s krijgen? Of moet ik echt de ringen aanschaffen?
Dankjewel
Rondo’s maak je niet met sloffenringen, maar met ronde bakringen. Je kunt ze eventueel ook in een rvs muffin/cupcakevorm maken: https://www.laurasbakery.nl/rondo-s-met-spijsvulling/
Kan ik de amandelspijs ook gewoon weglaten? Dit ivm allergie.
Ja hoor, geen probleem.
Hoelang zou je de slof buiten de vriezer kunnen bewaren? Bv zaterdag maken, dinsdag vullen, woensdag eten?
Het kan, maar zou hem persoonlijk max 1-2 dagen van tevoren maken.
beste Laura,
waar heb jij de slofbakvorm gekocht?
je ziet ze zelden in de winkels namelijk
kun je mij het merk en de maat doorgeven??
hartelijk dank alvast
Hij is van bouwhuis
hallo Laura,
ik wil deze bodem graag gebruiken voor een twee lagen taart. ik wil heel graag een brownie maken met deze bodem als onderkant. geen koude vulling maar een die ook gebakken moet worden. mijn browniebeslag moet langer bakken met een lagere temperatuur.
heb jij ervaring met deze bodem als basis van een gebakken taart. het afkoelen gaat dan in de vorm in verband met het stevig worden van de brownie.
ik heb ook wel eens gelezen als je een bodem bakt en laat afkoelen en daarna vult en weer afbakt dat deze tweede bak dan geen invloed op je bodem heeft omdat hij al afgekoeld was.
heb jij enig idee of ik hem dan samen met het browniebeslag in 1 keer moet afbakken of eerst de bodem en dan het browniebeslag erop en weer de oven in.
of heb je een tip voor een andere koekbodem onder mijn browniebeslag.
ik hoop dat je mij kunt helpen.
alvast bedankt
Hi Marco, wat een tof plan! Ik heb er op deze manier geen ervaring mee, maar ben wel erg nieuwsgierig naar het resultaat en je uiteindelijke aanpak.
hallo Laura,
een beetje late reactie maar ik heb bovenstaande uitgeprobeerd. ik heb eerst de sloffenbodem gebakken en in de brownievorm af laten koelen. vervolgens mijn browniebeslag op de bodem gedaan en afgebakken zoals het brownierecept aangeeft. hij was heerlijk. ik heb het deze week weer gedaan en was op zoek hoe ik het ook alweer gedaan had en kwam toen deze post tegen. het is dus goed te doen op deze manier.
groeten Marco
Hi,
i used to eat a dessert called “semelles” and when i translate your recipe they gave it the name of “pantouffles 🙂 ” i am defenitly going to try yours but have you ever heard of the “semelles” dessert at the patiserie they use to fill it with hazelnut cream
thank you
dina
That’s so true, it’s actually kind of a strange name 😉 I think the recipes are comparable, but please let me know. I’d love to know and never tried a ‘semelle’.
Hoi Laura,
Misschien lees ik erover heen maar gebruik jij hetelucht of onder/bovenwarmte?
Dank je wel alvast voor je antwoord!
Gr monique
Ik gebruik altijd onder/bovenwarmte.
Mmm wat ruikt het hier lekker in huis! Net de sloffenbodems uit de oven gehaald.
Zodra ze afgekoeld zijn gaat er een yoghurtvulling i.p.v. kwartvulling overheen. Mjammmie
Heerlijk! Geniet ervan!
Hii! Heel erg lekker recept! Ik heb alleen het probleem dat de zijkanten hard blijven van de sloffenbodem. Heb je tips hoe de zijkanten net zoals de rest van de sloffenbodem ook zachter/taaier worden?
Dat hoort ook zo, die knapperige rand. Misschien maakt het nog verschil als je ‘m in een siliconen vorm bakt en daarin af laat koelen. Of je kunt de sloffen bodem als ‘ie uit de oven komt insmeren met abrikozenjam en zo laten afkoelen.
wat een geweldig recept! ik wilde er zelf maar 1 maken, dan doe je het recept natuurlijk door de helft, maar hoe zit dat dan met het ei? of gewoon alsnog 1 ei aanhouden? (ene helft voor de slof en de andere helft voor de vulling)
Nee, dat moet dan helaas ook door midden. Altijd erg onhandig met ei, maar je kunt het bijvoorbeeld even afwegen als je het heel secuur wilt doen. Een gemiddeld ei weegt 50 gram.
Hoi Laura,
Ik heb een sloffenring van 30X11 en in jouw recept is dat 24X9
Ik heb geprobeerd dit om te rekenen, maar het lukt me niet.
Ik moet dan kiezen tussen rond of vierkant en als ik vierkant kies, dan lijkt de hoeveelheid zo heel erg veel.
Kun jij me helpen?
24X9=
180 boter, 150 witte basterd en 280 gram bloem
30X11=???
Daarvoor heb ik deze mooie omrekentool ontwikkeld: https://www.laurasbakery.nl/recepten-omrekenen/
Hoi Laura,
Vandaag jou recept van sloffendeeg gemaakt. Alles afgewogen (zelfs het ei )bloem gezeefd..
21 min. gebakken op 175/ 180 graden en de zijkanten zijn super hard. Ook eerder het recept geprobeerd van Rutger en precies hetzelfde. In het midden van de oven gewoon fornuis met oven) Wat gaat er fout!!!
Heb je ‘m gebakken op hete lucht?
Hoi Laura,
Ik heb geen hetelucht oven. Gewoon met boven en onder warmte. Ik bak regelmatig koekjes, cake, appeltaart, boterkoek e.d. en daar heb ik nooit problemen mee. Alleen met het sloffen deeg wil het niet lukken. In eerste instantie het recept van Rutger geprobeerd en hetzelfde probleem. Een collega van mij gaf als tip om jou recept te gebruiken, maar daar heb ik dus ook geprobeerd en heb hetzelfde probleem.
Hi Ineke, uiteindelijk blijft het toch ook een ‘koek’-recept, dus zal het knapperiger van buiten zijn en chewy van binnen. Ik geloof dat ze bij de bakker abrikozenjam over de korst heen smeren, misschien dat die korst daarom zachter is.
mss de helft zeeuwse bloem en de andere helft gewone bloem. Of extra bakpoeder. Dat had Rutger als tips
Hallo Laura,
Als je een ronde springvorm gebruikt, hoe groot moet ‘ie dan zijn?
Dat durf ik niet te zeggen, zou je eigenlijk even moeten testen. Deeg dat je overhoudt kan dan altijd weer in de vriezer.
Hoi wij willen gaan minderen met suiker maar kan je dat ook in dergelijke recepten doen want we bakken wel graag haha. Dus met zo’n sloffenbodem, maar ook met cake etc?
Dat is altijd een kwestie van testen, met een sloffenbodem heb ik geen idee. Maar hier vind je mijn suikervrije recepten: https://www.laurasbakery.nl/category/zoet-bakken/allergieen/minder-zoet/
Hoi Laura!
Ik heb al meerdere keren dit geweldige recept gebruikt. Zou je er eventueel ook cacaopoeder aan toe kunnen voegen voor een chocolade sloffenbodem. En hoeveel?
Dat heb ik eigenlijk nog nooit geprobeerd! Laat je het even weten als het lukt?
Hallo Laura, zag in een reactie dat je dit ook in een muffinvorm kan doen.
Nu wil ik het in een mini muffinvorm doen zodat ik 24 mini’s heb.
Hoelang zou je het dan bakken?
Ik denk 15-20 minuten.
Hoi Laura,
Wat een fijn recept!
Ik heb het deeg gebruikt in bakringen van 6 cm en ‘het koekje’ is heerlijk geworden!
Ik had een vraagje over het bewaren. Ik wil deze rondje slofjes graag gaan gebruiken als geboorte taartjes. Ik zou de slofjes willen afsmeren met botercreme en dan bewaren. Zodat als ik bevallen ben ze alleen nog maar hoef te versieren (met een dripje en wat geboorte decoratie figuurtjes). Kan ik ze invriezen nadat ik ze afgemeerd heb met botercreme?
Hee Laura!
Vandaag je slof gemaakt, en de bodem is goed gelukt, smaakt heerlijk!
Nu heb ik alleen denk ik zelf geïnterpreteerd dat na het spuiten van de spijs er nog een laag met deeg op moest. Ik ga nu nog een ronde bakken en ik twijfel want ik lees het niet terug in je recept dat jij twee lagen deeg gebruikt..
Groetjes Cynthia
Het recept is voor 2 sloffen bodems, er moet inderdaad zeker geen laag deeg bovenop het spijs
Hoihoi Laura,
Mannen bakken ook graag hè.
Ik heb ‘n springvorm van 24 bij 24cm.
Wil eens ‘n vierkante slof gaan maken, weer eens wat anders.
Kun jij mij zeggen hoe de verhouding van de ingrediënten zijn ?
Volgens mijn gevoel hetzelfde als hierboven met 2 sloffen naast elkaar in de oven . . . . .
Hoor van je,
groetjes,
Wouter.
Je kunt het via deze tool handig omrekenen: https://www.laurasbakery.nl/recepten-omrekenen/ maar ik denk dat het ongeveer zal kloppen ja.
Hai,
Klopt het dat je vrij veel kracht moet zetten om het spijsmengel met een spuitzak op te spuiten? Of doe ik dan iets fout. Want met vrij veel kracht bedoel ik eigenlijk absurd veel kracht haha.
Misschien heeft iemand tips wat ik dan fout doe.
Heb je misschien een te kleine spuitmond op de spuitzak gezet? En was het spijs wel lekker smeuïg voordat het de spuitzak in ging?
Hoi Laura,
Ik wil dit recept graag gebruiken om mini slofjes te maken. Afmeting: 11 cm. Weet jij toevallig hoeveel sloffen ik uit kan steken uit 1 deeg?
Ik heb 8 ringen, heb ik dan aan 1 deeg voor 1 grote slof genoeg denk jij?
Dat durf ik niet te gokken zo! Zou je het willen delen als je het test?
Ha Laura, (of mensen die dit ook weten)
Waarom moet er citroen rasp in je sloffenbodem?
Groetjes Lieke!
PS: Laura je hebt goede recepten!!!
Dat is voor een extra lekkere smaak.
Oke dacht ik al maar toch bedankt!!
Ha Laura,
Wij hebben nu al verschillende keren mini slofjes gemaakt en het gebeurd nu steeds dat er aan de onderkant van het slofje een gleuf ontstaat. Heb jij enig idee hoe dit kan? We zijn nu over gegaan van patent bloem naar Zeeuwse bloem, want volgens de bak winkel zou dit de oplossing kunnen zijn, maar helaas! We maken de bodem door het deeg tussen 2 latjes uit te rollen zodat het deeg overal even dik is. Ook spuiten we er een streepje spijs op, is dit misschien de oorzaak? Verder is de smaak heerlijk!
Groetjes Gerrie
Wat vervelend zeg! Dit heb ik nog nooit gehad. Waar bakken jullie de sloffen op af?
Op de bakplaat en in het midden van de oven en boven en onderwarmte. 10min op 180gr.
Oven voorverwarmd.
Dag Laura,
Of zou het nog kunnen komen omdat ik er wat speculaas en koek kruiden in doe?
Ik ga het nu nog een keer proberen. Heb nu wajang boter en Zeeuws bloem gebruikt. K ben erg benieuwd.
Groeten Gerrie
Ik gebruik altijd roomboter en geen harde margarine (Wajang is nl geen boter, maar margarine), dus zou goed kunnen dat het probleem daarin zit? De kruiden zouden zeker het probleem niet moeten zijn.
Ik heb geen bakvorm voor een slof maar wel een rechthoekige bakvorm voor een quiche. Het is een bakvorm met een losse bodem. Kan ik de slof ook hier in bakken of heb je echt een bakring nodig? En als het wel kan, moet je dan na het bakken ook de onderkant verwijderen? Of alleen de zijkant?
Nee hoor het kan ook prima in een bakvorm met onderkant.
Hallo,
Misschien een rare vraag, maar ik wil deze slof dit weekend voor het eerst maken. Ik ga er maar 1 maken dus het recept gewoon door de helft. Alleen zit ik een beetje met het ei, kan ik dat dan gewoon een half ei laten of moet ik het ei dan door 4 delen.
ps. ik hou van de recepten op deze site!
groet,
Lisanne
Als je het recept halveert moet je alle ingrediënten halveren, ook de hoeveelheid ei dus.
Dag Laura,
ik ben heel blij met je recepten . [+Je hele site] Ik heb net de sloffenbodem gemaakt en het is prima gelukt.
Kan ik meteen de topping van banketbakkersroom erop doen en dan bewaren voor morgen [bij de koffie?] en dan later het fruit erop.
En moet het dan buiten de koelkast of erin bewaard worden.
groet Marja
Als de bodem is afgekoeld kun je de topping toevoegen, met topping wel in de koelkast bewaren.
Hallo Laura,
Dit ziet er ook weer geweldig uit!
Ik wil hem morgen maken, maar mijn sloffen bodem is 30×12 cm.
Nu heb ik al wel de ingrediënten omgerekend, maar ik heb nog een vraag over de (temperatuur en) baktijd. Zou deze dezelfde tijd in de oven moeten? (Ik neem wel aan op dezelfde temperatuur?) Of moet hij wat langer?
Alvast bedankt!
Temperatuur blijft hetzelfde, maar hij zal wel meer tijd nodig hebben gok ik. Goed in de gaten houden dus.
Dank je wel!
Kan iemand mij vertellen hoe ik een half ei toevoeg aan een mengsel? Wordt er met een half ei bedoeld alleen het eigeel of eiwit? Zo niet, hoe doe ik dit dan?
Ik heb hem eerst geklutst en dat gewogen en daar de helft van genomen
Klutsen en de helft gebruiken zoals Lisanne zegt inderdaad.
Kan ik de ingrediënten halveren voor 1 slof?
Natuurlijk.
Als Belg was ik totaal niet bekend met het concept “Sloffen”. Maar ik leer graag bij…
Ik heb me recent 2 verstelbare sloffen-vormen aangekocht maar vraag me af of ik het deeg kan/mag invriezen of moet de bodem eerst gebakken worden?
Mag het bevroren deeg zo in de oven of eerst ontdooien?
Het deeg kun je prima invriezen. Ik heb geen ervaring met nog bevroren in de oven schuiven, zou moeten lukken maar dan heeft het wel meer tijd nodig.
Mijn sloffenvorm is 27 × 12 cm.
Qua oppervlakte is dat 20% meer. Dan ook 20% meer ingrediënten?
Deze vorm staat niet bij de omrekentool.
Je kunt in dit geval gewoon de maten invoeren omrekentool, het is niet exact een rechthoek, maar het soort vorm blijft hetzelfde. Of +20% inderdaad.
hoi laura,
mijn spijs zakt niet weg in de bodem …
is ze dan te dik?
en is dat erg?
gr
Het hoort ook niet zo zeer weg te zakken in de bodem, maar de randen rijzen omhoog door het gebruik van bakpoeder.
Hoi Laura,
Kan ik ook van die kleine tartelette vormpjes gebruiken voor de kleine slofjes ?
Groet Leonie
Ps wat zijn je boeken en site super leuk.
Dat zou ook kunnen!
geweldig recept! ik heb intussen nu al een stuk of 50 sloffen gemaakt met dit recept! en het blijft geweldig.
Hoi laura,
Ik lus geen spijs. Maar wil graag een keer een sloffenbodem maken, hoe los ik dit op? Kan het ook zonder spijs
Ik heb het zelf nog niet getest, maar je zou het kunnen proberen zonder!
Hoi Laura,
De eerste bodem is uit de oven! Bij mij is alleen de spijs heel erg licht gebleven en is nog zacht (wat denk ik wel zo hoort?). De rest is wel mooi goudbruin. Waar kan het aan liggen dat de spin zo licht is gebleven? Heb hem nog niet geproefd, maar kan het negatief zijn voor de smaak? Heb de spijs zelf gemaakt met amandelmeel en ei, was nog behoorlijk stevig in de spuit zak, heb hem met natte vingers iets aan moeten drukken.
Bedankt voor je recepten!
De spijs hoort mooi lichtbruin gekleurd te zijn, maar hoort zeker niet heel bruin te worden. Als je de juiste baktijd en temperatuur hebt aanghouden, ga ik er vanuit dat het gewoon goed is gegaan met de spijs. Na het afkoelen wordt deze wat steviger, maar ook lekker als het nog iets smeuïg blijft.
Hoi Laura, dank je wel voor het recept! Zou ik dit deeg ook kunnen gebruik als vervanging van zanddeeg voor een taartbodem, in een springvorm van Ø24 of een quichevorm van Ø25? Alvast bedankt 🙂
Hoi Laura,
Misschien een gekke vraag, maar kan ik de spijs ook door het deeg heen mengen? Dit doe ik zelf ook altijd bij boterkoek. Lijkt me een goede oplossing dat het wat zachter wordt en geen gedoe met de spuitzak. Of denk je dat dit niet handig is?
Hoi Hanna, dat heb ik zelf niet getest, maar zou prima moeten kunnen lijkt mij 🙂
Hi Laura, ik merkte dat als je het recept via de website laat aanpassen (van deeg voor 2 naar 1 bodem) hij de tekstuele ingredienten niet aanpast. Dus er blijft staan een half ei, rasp van een halve citroen. Daar zou het wel eens mis kunnen gaan met bakken. Verder een super fijn recept. Ik heb het al vaak gemaakt alleen nu voor het eerst een halve portie.
Dat klopt, de tool is ervoor bedoeld om de ingrediëntenlijst om te rekenen. Helaas is het te ingewikkeld om ook de tekst om te laten bouwen, dus dat is iets om zelf goed rekening mee te houden.
Hoi Laura,
Ik heb gemerkt dat ik zanddeeg niet zo lekker vind en sloffendeeg wel heel erg lekker vind. Daarom wil ik nu mijn taarten voortaan met sloffendeeg maken. Kan ik deze verhoudingen nog steeds gebruiken voor een quichevorm of springvorm van ca. 25 diameter? En hoort de amandelspijs er dan nog steeds bij of is dat meer een topping?
Sorry als je de vraag al eerder hebt beantwoord.
Met deze tool kun je recepten omrekenen: https://www.laurasbakery.nl/recepten-omrekenen/. Amandelspijs is voor de smaak en kun je weglaten, net wat je zelf wilt!
Hi Laura,
Ik zou deze bodem graag glutenvrij willen maken. Verwacht je dat ik dezelfde hoeveelheden kan aanhouden en dan glutenvrij?
Dat antwoord kun je vast hier vinden 🙂 -> https://www.laurasbakery.nl/glutenvrij-bakken-doe-je-zo/
Ha Laura, vandaag ga ik dan eindelijk mijn eerste sloffentaarten maken aan de hand van dit recept. Ik zie dat je in dit recept een vorm van 24×9 gebruikt. Ik heb ook jouw sloffenvorm. Nu meet ik net dat deze vorm 27×9 is. Moet ik dan het recept aanpassen of gaat dat wel lukken? Bedankt alvast!
Als het goed is kun je de sloffenvorm aanpassen qua formaat, dat zou ik je aanraden.
Heel erg bedankt voor je snelle reactie. Ja, dat klopt. Ik krijg hem niet kleiner dan dit formaat. Misschien dat er productieverschillen in zitten.
Dat zou niet zo moeten zijn, als dat wel zo is kun je het beste terug gaan naar de winkel, daar kunnen ze je dan helpen! 🙂
Dank je wel voor je reactie. Dat wordt lastig, want ze komen uit jouw Kruidvat lijn 😉.
Uiteindelijk wel gelukt, maar de bodem was wel iets dunner. Dus volgende keer iets meer beslag proberen te maken. Zo ook voor de vulling. Ik had de witte chocolade cheesecake met bramen. De smaak was ieder geval héérlijk 😋!
Ik heb je sloffen vorm gekocht. En ik wil er graag een maken. Maar amandelspijs. Dat lust ik echt niet. Zou je i.p.v. amandelspijs ook banketbakkersroom kunnen gebruiken en meebakken? Of heb je nog een ander idee behalve kokos spijs
Je kunt het amandelspijs ook weglaten.
Hallo Laura,
Ik wil graag voor het eerst sloffen bakken voor geboortetaartjes. Moet ik ze in een vorm bakken, of kan ik ze gewoon bakken zoals een koekje, zonder vorm eromheen?
Groetjes uit Zuid-Afrika.
Je bakt ze in de vorm.
Als je banketbakkersroom gebruikt i.p.v. spijs, kun je ze dan ook wel een dag van te voren maken? Of moeten ze dan echt in de koelkast bewaard worden?
Die bak je mee dus dat blijft hetzelfde.
Ik heb voor de tweede keer deze sloffentaart gemaakt, nu met zelfrijzend bakmeel…met mijn inziens beter resultaat! Of oefening baat kunst? Heerlijk recept, topping wordt vijgenjam met monchou en gecarameliseerde stukjes peer. Smullen….
.
Hoi Laura,
Kan je als je een ronde springvorm gebruikt dan het recept volgen waar je normaal 2 sloffen van maakt? Maar dan in de ronde springvorm? Of het enkele recept?
Je zou dan de verhoudingen van dit recept aan kunnen houden: https://www.laurasbakery.nl/monchou-sloffentaart/
Hoi, hoi.
Als ik het recept sloffenbodem (6 personen) en het recept aardbeienslof (6 personen) vergelijk zit er verschil in. Bij de ene wordt een half ei en bij de andere 1/4 ei gebruikt. Bij de ene slof wordt voor de vulling 75 gram amandelspijs en een half ei gebruikt en bij de andere 125 gram amandelspijs en 1/4 ei. 🤔 Wat moet ik nu aanhouden?
150 gram op 0,5 ei is wat ik nu meestal aanhoudt.
De eerste is net uit de oven, 2e zit erin en ik heb inderdaad 150 gram en 1/2 ei aangehouden. De eerste is super gelukt.
Hoi hoi,
Ik heb ook slofjes gebakken en vind ze hard en vet. Misschien hadden ze een paar minuutjes eerder uit de oven gekund maar dat vet. Hoe kan dat? Ik heb ongezouten roomboter van AH gebruikt.
Dankjewel alvast voor een reactie!
Wellicht heeft het dan niet lang genoeg gekoeld. En hard komt meestal inderdaad van te lang bakken.