Chocolade-amandel shortbread swirl koekjes

Gepost: 11 mei 2022 Laatst bewerkt: 26 mei 2023
Chocolade-amandel shortbread swirl koekjes

Wat een heerlijke koekjes zijn dit, deze chocolade-amandel shortbread swirl koekjes. Voor deze koekjes begin je met het maken van een simpel shortbread koekjesdeeg, dat je vervolgens in twee deegballen opdeelt om de extra smaken er aan toe te voegen.

Door het chocoladedeeg mengde ik cacaopoeder en vanille-extract en door het amandeldeeg zitten stukjes knapperige amandelen en wat amandel aroma om de koekjes een extra lekkere smaak te geven. Het uitgerolde deeg leg je vervolgens op elkaar en rol je op! En zo ontstaat die mooie swirl.

Ik vind de combinatie van chocolade en amandel ontzettend goed bij elkaar passen. Daarom maakte ik al eerder chocoladeschotsen met amandelen en gevriesdroogde aardbei, maar ook deze onwijs lekkere chocolate chip koeken met amandelen vielen onwijs in de smaak.

Goede reden dus om opnieuw een lekker koekje met deze smaakcombinatie te maken. Ik heb dankzij het maken van deze chocolade-amandel shortbread swirl koekjes meteen al een stuk meer inspiratie gekregen voor nieuwe koekjesrecepten met mooie patronen erin.

Chocolade-amandel shortbread swirl koekjes (1)

Shortbread koekjes bakken

Shortbread koekjes staan erom bekend dat ze lekker bros zijn en een fijne kruimelige structuur hebben. Dat hebben de koekjes te danken aan het gebruik van poedersuiker in het recept, terwijl voor andere koekjes meestal gewone kristalsuiker of basterdsuiker gebruikt wordt.

Er staan al heel wat shortbread koekjes recepten online, genoeg inspiratie dus om na deze chocolade-amandel shortbread swirl koekjes ook eens mee aan de slag te gaan:

Chocolade-amandel shortbread swirl koekjes (2)

 

Chocolade-amandel shortbread swirl koekjes

Opslaan
Recept afdrukken

4.67 van 12 stemmen

Chocolade-amandel shortbread swirl koekjes

Deze heerlijke chocolade-amandel shortbread swirl koekjes met stukjes amandelen erdoor hebben een prachtig geswirld uiterlijk.
Porties: 18

Ingrediënten

  • 250 gram ongezouten roomboter
  • 100 gram poedersuiker
  • 1 tl vanille extract
  • 300 gram bloem
  • flinke snuf zout
  • 60 gram amandelen fijn gehakt
  • 0,5 tl amandel aroma
  • 1,5 el cacaopoeder

Instructies

  • Mix de boter en poedersuiker romig. Voeg de bloem en het zout toe en kneed tot een stevig koekjesdeeg.
  • Deel het deeg in twee delen. Door het ene deel kneed je het cacaopoeder en vanille-extract. Door het andere deel kneed je het amandel aroma en de stukjes amandelen.
  • Maak een bal van beide delen, wikkel in vershoudfolie en leg een uur te rusten in de koelkast voordat je verder gaat.
  • Eenmaal afgekoeld bestuif je je werkblad met bloem en rol je beide ballen deeg uit tot ongeveer 2 – 2,5 millimeter dikte. De plakken moeten ongeveer even groot zijn.
  • Je gaat de plakken deeg nu op elkaar leggen, als er een verschil in grootte is dan leg je de kleinste plak op de grootste plak. Rol het voorzichtig op en leg opnieuw een uur te rusten in de koelkast.
  • Snijd de rol deeg na het rusten in plakken van 5 mm. Leg de koekjes op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Bak de koekjes in 14 minuten op 175 °C (boven- en onderwarmte) gaar, of tot de randjes goudbruin zijn.

Tips

  • Om de lekkerste koekjes te bakken is het belangrijk dat je koekdeeg laat rusten in de koelkast. In dit recept doen we dat zelfs twee keer, omdat het er ook voor zorgt dat het deeg stevig wordt en in vorm blijft tijdens het snijden en afbakken.
  • Alle tips omtrent koekjes bakken lees je hier.
Bewaren

Bewaar de koekjes in een trommel, daarin blijven ze een paar weken bros en knapperig.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

7 reacties

  1. TINA schreef:

    Ziet er lekker uit maar kan ik de amandel aroma vervangen voor amandel likeur?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat kun je doen, alleen dat is niet hetzelfde qua intensiteit (en als je meer vocht toevoegt kan dat invloed hebben op het eindresultaat).

  2. Peggy schreef:

    Gebruik je ongebrande of gebrande amandelen in dit recept?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik heb blanke ongebrande amandelen gebruikt 🙂

  3. Peggy schreef:

    Dankjewel voor je snelle reactie!

  4. Hailey schreef:

    In het recept wordt het zout verder niet genoemd in de werkwijze, daardoor vergat ik het toe te voegen. En het vormen van de rol was ook nog best lastig, dus voor mij was het niet een hele geslaagde poging. Gelukkig vinden de kinderen ze wel heel lekker, dat scheelt 😉

    1. Laura's Bakery schreef:

      Je hebt helemaal gelijk, dat hoort in het recept, ik ga het toevoegen. Wat jammer dat je het verder als lastig hebt ervaren, maar gelukkig was het lekker. Daar gaat het natuurlijk uiteindelijk vooral om 🙂

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept