Aardbeien tiramisu taart

133

aardbeien tiramisu taart 1a

Wie mijn taarten boekje dat ik voor Action maakte in zijn bezit heeft zal deze aardbeien tiramisu taart bekend voorkomen. Deze taart pronkt ook nog eens op de cover van het boek. Achteraf is het één van de taarten waar ik het meest trots op ben. Achteraf ja, want tijdens het maken van deze taart was ik -zacht uitgedrukt – lichtelijk gefrustreerd.

De opbouw van de taart ging goed en ik was enthousiast over het geheel. Toen besloot ik de taart nog dat beetje extra te geven met chocolade krullen. Slecht idee. Heel slecht idee. Het werden meer schilfers dan krullen en het stomme was dat ik ook nog eens in de haast besloot de ‘krullen’ direct boven de taart te maken. Daar ben ik zo snel mogelijk mee gestopt en ik heb geprobeerd te redden wat er nog te redden viel. In een apart schaaltje deed ik nog een poging tot krullen en dit ging al iets beter. Alhoewel ik baalde van de chocolade krullen was ik uiteindelijk nog best tevreden.

Zo zie je maar, hier gaat ook wel eens iets fout 😉

De taart nam ik ’s avonds mee naar de verjaardag van mijn oom. Daar was het een regelrechte hit! Deze taart was als eerste op terwijl de andere taarten (die ik ook meenam) nog nauwelijks waren aangeraakt.

Toen de uitgever besloot deze taart op de cover te zetten was ik enigszins verbaasd met het fiasco van de chocoladekrullen nog in mijn achterhoofd. Toen de boekjes eenmaal verkrijgbaar waren werd dit ook nog eens een van de populairste taarten. Naar mijn weten is dit één van de meest gemaakte taarten uit het boek.

Grappig hoe zoiets kan lopen nietwaar?

aardbeien tiramisu taart 2a

aardbeien tiramisu taart 3a

Aardbeien tiramisu taart

Met deze aardbeien tiramisu taart steel je de show op elk feestje, of gewoon wanneer je het als dessert serveert. Hier het recept voor aardbeien tiramisu.
Porties: 10 tot 12 personen

Ingrediënten

  • 500 gram mascarpone
  • 4 el suiker
  • 150 ml yoghurt
  • 400 ml sinaasappelsap
  • 500 gram aardbeien
  • 42 lange vingers (ongeveer 300 gram)
  • reep pure chocolade

Instructies

  • Neem een kom en doe hier de mascarpone, suiker, yoghurt en 75 ml van het sinaasappelsap in. Mix tot een romige crème en zet in de koelkast. Snij ondertussen de aardbeien in plakjes.
  • Doe de resterende sinaasappelsap in een schaaltje en doop hier de lange vingers in. Leg ze vervolgens op het bord. Op onderstaande foto zie je hoe ik dat deed.
  • Op de eerste laag lange vingers smeer je een laag mascarpone crème. Leg daarop de plakjes aardbei. Bewaar de mooiste aardbeien voor de bovenste laag, deze zul je uiteindelijk het beste zien. Maak nog twee keer een laag van lange vingers met mascarpone crème en aardbeien.
  • Om de decoraties te maken leg je de reep chocola neer op je werkblad met de geblokte kant naar beneden. Schraap met een mes over de reep heen om krulletjes te maken. Zet het mes daarom stevig op de reep en duw deze van je af (en maak ze ook niet gelijk boven de taart 😉 ).
  • Vind je de taart er heerlijk uit zien maar lijkt dat stapelen je niets? Je kan deze aardbeien tiramisu ook prima in een schaal maken.
Tips

De taart is uiteindelijk ongeveer 20 cm in doorsnede. Zorg dat je een bord gebruikt dat groot genoeg is.

Bewaren

Je kan deze taart prima een dag van tevoren maken, bewaar hem tot die tijd in de koelkast.

aardbeien tiramisu taart 1a

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

92 reacties

  1. MySimplySpecial schreef:

    Hij ziet er erg mooi en ook erg lekker uit!

  2. Schitterende opbouw van de taart! Tiramisu is zooooo lekker

  3. Marita schreef:

    Práchtige taart! We hebben deze pas ook gemaakt, maar dan idd in een schaal. Heerlijk!!

  4. Deze taart ga ik zeker uitproberen. Het is zo handig dat je geen oven voor nodig hebt. Ideaal voor binenkort op vakantie! 😉

  5. Marlissa schreef:

    Het ziet er echt zo onwijs lekker uit!

  6. Liba schreef:

    Blijven de koekjes niet hard met aansnijden?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Hoi Liba,
      Door het dopen in sinaasappelsap worden ze al zachter, en door het vocht uit de crème en aardbeien wordt het ook zachter. Geen harde koekjes dus in deze taart 🙂

  7. Mmmm…dat ziet er heerlijk uit! Ik denk dat deze binnenkort uitgeprobeerd wordt. Alleen ga ik de mascarpone (denk ik) vervangen voor monchou. Ze zijn hier ook gek op monchoutaart met aardbeien.
    Je boekje bij de Action heb ik nog steeds niet in mijn bezit kunnen krijgen. Zo jammer!
    Pas heeft mijn dochter (19) jouw recept van de arretjescake de luxe gemaakt. Zij is dol op zoet en is er dan ook gek op. Ze heeft het ook voor een kampweek gemaakt en….het was zo op! Leuk om te horen, toch?
    Groetjes Tineke

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat is zeker leuk om te horen 🙂
      Als je monchou gebruikt krijg je wel hele andere verhoudingen (en smaak) omdat mascarpone van structuur heel anders is, veel steviger.

  8. Anoeska schreef:

    Jeetje wat ziet dat er heerlijk uit zeg!

  9. Sandra schreef:

    Hoi Laura,
    Ik ben deze taart nu aan het maken, maar het mascarponemengsel blijft wat dun.
    Heb je nog een tip om dit wat dikker te krijgen?
    Ik heb ongeveel 2 minuten gemixt.
    Gr Sandra

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik laat het altijd opstijven in de koelkast. Je zou een volgende keer nog wat klopfix kunnen gebruiken om de slagroom extra stijf te kloppen.

      1. Ilse schreef:

        Ik zie nergens slagroom staan in het recept?

        1. Laura's Bakery schreef:

          Klopt, er gaat ook geen slagroom in.

  10. Jeanette van Groesen schreef:

    Gemaakt voor de 4e verjaardag van mijn zoontje… Hij lust eigenlijk geen taart, deze had hij uitgekozen EN ” zelf” gemaakt. Deze taart was als eerste op, een echte topper!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat leuk zeg! Ik vind het zelf ook een heerlijke taart!

  11. Petra schreef:

    Hoi Laura,

    Kun je deze een (halve) dag van tevoren maken of kleuren dan de koekjes rood en/of zakt de boel in?

    (Je appeltaart staat al in de oven! Dit is de volgende in de rij :-))

    1. Laura's Bakery schreef:

      Je kunt deze taart prima een halve dag van tevoren maken hoor, ik vind hem dan zelf lekkerder omdat het meer één geheel is 🙂
      Ik ben benieuwd wat je van de appeltaart vindt, hier is het een favoriet 😀

      1. Petra schreef:

        Ze zijn beiden helemaal goedgekeurd (en bijna op)! De volgende keer nog wat spelen met de verhoudingen om het helemaal naar onze zin te maken (iets minder mascarpone bijvoorbeeld), maar ze gaan allebei zeker nog een keer gemaakt worden. Bedankt voor de recepten en je snelle reactie!

  12. Ina schreef:

    Hoi Laura, wat een leuke website heb jij. We hebben gisteren de aarbeien tiramisu taart gemaakt. Ik heb de cremé gemaakt en mijn zoons die hebben de rest gedaan.
    De taart was als eerst op. Deze taart gaan we zeker nog een keer maken.

    1. Laura's Bakery schreef:

      wat leuk om te horen, het is inderdaad een heerlijke taart! 🙂

  13. Anita schreef:

    hallo Laura,

    Kan je de taart ook met frambozen en witte chocolade maken ?

    groetjes Anita

    1. Laura's Bakery schreef:

      natuurlijk! Gewoon lekker variëren met smaken die jij lekker vindt! 🙂

  14. Susanne schreef:

    Hallo Laura,

    Ohhhhh wat was deze taart toch lekker. De dames van mijn eetclubje waren er helemaal van weg. Heerlijk!

    Ik ging natuurlijk voor het perfecte plaatje. Zoals jij het beschrijft. Niks da met schaal of zo. Moet zeggen ging fantastisch. Mede omdat je de lange vingers dumpt in sinaasappelsap blijven zij ietsje aan elkaar plakken. Zo lukt je de opbouw perfect.

    Ga nu op zoek naar meer recepten. Mijn familie is gek op zelfgemaakte taarten.

    Trouwens. Wat heb je toch een mooie website. Heb de link al doorgegeven aan vriendinnen.

    Gr. Susanne

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat een leuk berichtje! Heerlijke taart he?! En het valt inderdaad reuze mee hoe moeilijk deze taart is, maar je hebt toch een spectaculair resultaat 🙂

  15. m schreef:

    is deze taart makkelijk te snijden? en is de avond voor het feest maken ook goed?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Als de taart even staat wordt hij steeds steviger waardoor hij best makkelijk is aan te snijden. Dag van te voren maken gaat ook prima.

  16. lisa hagen schreef:

    hooi laura,

    ik heb je boeken vorig jaar voor mijn verjaardag gehad, en er al een aantal taarten van gemaakt, super lekker.nog geen cupcakes maar dat ga ik ook zeker een keer doen.
    een tip zet er ook een bereidingstijd bij, het is best lastig dat in te schatten, ik zit er nog al eens naast.

    groetje Lisa

  17. linda schreef:

    Hoi Laura
    Ik dacht ik ga even makkelijk en snel een lekkere taart maken
    Nu heb ik met mijn domme kop ipv 75ml sinaasappelsap 400ml gedaa, had t niet goed gelezen

    Kan ik er nu nog wat mee :(?

    Groetjes Linda

    1. Laura's Bakery schreef:

      Het is dan nu wel erg dun, dat is niet meer tussen de taart te smeren. tenzij je de andere ingrediënten ook in dezelfde verhouding extra toevoegt, maar dat wordt dan wel erg veel vulling.

      1. ninnie schreef:

        tip : verkruimel lange vingers en mix die erdoor.
        Aangezien lange vingers vocht opnemen en je ze toch al gebruikt in de taart, is het geschikt om d vulling te verdikken mocht er iets is zijnegaan (spreek uit ervaring, hi hi hi)

        1. Laura's Bakery schreef:

          slim opgelost 😉 fijn dat de taart toch nog is gelukt!

  18. ninnie schreef:

    Deze taart is heerlijk! heb hem al een paar keer gemaakt.
    Vandaag weer…. maar hij lukt niet!!! Op de een of andere manier wordt de vulling niet dik genoeg. heb al 3 pogingen erop zitten…. in mijn laatste poging heb ik 4 bakjes (a 250 gram) mascarpone al gebruikt en bijna geen sinaasappelsap gebruikt. En nu is het te dun om te verwerken.
    heb nu 3 kommen in de koelkast staan (1x 2 bakjes mascarpone, 1x 3 bakjes mascarpone en 1x 4 bakjes mascarpone) en nog steeds geen taart. snik snik

    Iemand een idee wat er mis gegaan is en hoe ik het kan fiksen ?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat is wel heel apart, klop je het misschien hard door? Daar wordt de vulling slapper van. De vulling stijft ook weer op in de koelkast, dus wellicht is er straks eentje goed voor gebruik?

      1. ninnie schreef:

        Het is goed gekomen.
        Het grappige is, dat de vulling met 3 mascarpone na een uurtje koelkast redelijk goed was om te gebruiken.
        Die met 2 en 4 mascarpone blijven te dun om te gebruiken. Uiteindelijk heb ik lange vingers verkruimeld (echt poeder) en er door heen gemixt. Dat nam genoeg vocht op en zo werd de vulling dik.

        Ik heb er net heerlijk van gesmuld!!!!

  19. Chantal schreef:

    Hoi Laura,

    Deze taart is zo mooi geworden. Echt super!
    Ik heb nog behoorlijk wat vulling over, heb je nog ideeën om dat te verwerken?
    En als je hem een dag van tevoren maakt, kun je hem dan het beste afdekken in de koelkast of is dat niet nodig?

    Bedankt,

    Chantal

    1. Laura's Bakery schreef:

      Je zou ik glaasjes nog tiramisu kunnen maken. Afhankelijk van wat je nog meer in de koelkast hebt staan zou ik hem wel afdekken (ivm geuren)

  20. Esmeralda schreef:

    Ik heb de taart gemaakt volgens jouw recept. Maar wij twijfelen of het nu een taart is of toch meer een toetje….. Ik ga hem volgende week delen op mijn eigen Facebook en website, maar ik zal je naam vermelden. Groeten Esmeralda

    1. Laura's Bakery schreef:

      Tsja, een combinatie denk ik 😉 Alvast bedankt voor het linkje 🙂

  21. Xenia schreef:

    Zou het ook mogelijk zijn om de sinaasappelsap te vervangen door limoncello?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Kun je zeker proberen!

  22. suus schreef:

    Hoi Laura,

    ik heb de aardbeien tiramisu vorig jaar al een paar keer gemaakt en hij is echt super lekker!

    Nu wilde ik ‘m vandaag weer maken, maar mijn creme is erg dun. Wordt die misschien nog dikker in de koelkast of weet jij misschien hoe het kan zijn dat die zo dun is?

    Groetjes suus

    1. Laura's Bakery schreef:

      Misschien heb je hem te ‘hard’ doorgeroerd? Daar kan hij dunner van worden. In de koelkast stijft hij ook nog wel iets op.

  23. Lise schreef:

    Ik heb deze taart gisteren gemaakt om als toetje te eten ’s avonds. En hij was héérlijk! We hebben er ontzettend van genoten. Ik was een beetje huiverig of ie tijdens het opbouwen niet zou instorten vanwege de warmte, maar dat is gelukkig goed gegaan! Ik was ook erg verrast dat de lange vingers zo zacht worden dat het net lijkt of er cake tussen zit. Een toppertje dus, ga ik zeker vaker maken!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat leuk om te horen! 😀

  24. janneke appel schreef:

    wat was hij goed gelukt en wat was hij heeeeerlijk, heb vanmorgen het laatste stukje als ontbijt genuttigd 😉

  25. Femke knol schreef:

    Hoi Laura

    Ook bij mij was de crème veelste dun waardoor de taart in zakte. Heb het op gelost door hem weer heel voorzichtig uit elkaar te halen in een kom slagroom met klopfix stijf geklopt dat door de crème gesparteld. En hem toen weer op gebouwd. Is toen goed gekomen. Erg lekker maar door de slagroom iets minder fris als het recept van jou. Maar viel prima in de smaak hier. Mooie web-site heb je.

    Groet Femke

  26. Lydie schreef:

    Vandaag voor de tweede keer gemaakt, want de eerste keer viel hij goed in de smaak! Makkelijk te maken en erg lekker, das een goede combinatie. Ik gebruik trouwens wel Griekse yoghurt, die is wat dikker, mssn een tip voor degenen bij wie de vulling te dun wordt?
    Bedankt voor het recept in ieder geval!

  27. Elles schreef:

    Hoop dat je me nog kunt helpen. Mijn mascarpone mengsel blijft ook dun. Hoelang moet je mixen tot die stevig wordt. Hij staar namelijk al 2 uur in de koelkast.. Kan er evt gelatine in of dat niet.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Je kunt gelatine toevoegen, hopelijk helpt het. Belangrijk is dat je het kort en rustig mengt. Als je te lang en hard mixt wordt hij slap en stijft hij niet goed op.

      1. Elles schreef:

        Hij is helemaal niet stijf geworden.. Na 5 gelatine blaadjes wel wat stijver maar nog erg vloeibaar,. Wel er een toren van gemaakt. En hij was als eerste op.. Qua smaak was die perfect.. Dan heb ik vast te lang gedaan met mixen..

        1. Laura's Bakery schreef:

          Ik denk inderdaad dat je te snel en lang gemixt hebt. Gelukkig was hij nog wel hartstikke lekker 🙂

  28. daisy schreef:

    Ziet er erg lekker uit. Wil hem dit weekend maken voor het doopsel van mijn zoontje. Welke yoghurt gebruik je het best want er zijn zo veel soorten… ?

    Groetjes!

    1. Laura schreef:

      Ik gebruik altijd halfvolle yoghurt 🙂

  29. Diana schreef:

    Ziet er erg lekker uit!! Kan ik deze taart ook invriezen??

    1. Laura schreef:

      Dat zou ik bij deze taart niet doen.

  30. Judith schreef:

    Hoi Laura, wat een leuke en lekkere recepten heb jij op je site staan…ben er al drie kilo van aangekomen ? ga je maar even blokken denk ik ?!

    Geoetjes Judith

  31. Leonie schreef:

    Dit is één van mijn favoriete toetjesrecepten en oogst altijd veel complimenten! Super!

  32. Conja schreef:

    Oehhhhlala die ga ik maken voor onze family potluck dinner! 🙂

  33. Petra schreef:

    Ik gebruik altijd aardbeienlikeur gemengd met aardbeiensiroop voor de koekjes, ook lekker:)

  34. Lisa schreef:

    Ik heb een vraagje.
    Moet de mascarpone doorroesten met een mixer of een garde? Om hem zo stijf mogelijk te houden. En hoe lang en welke stand zou de mixer moeten zijn?

    1. Laura schreef:

      ik gebruik een spatel, met een mixer of garde klop je het op

  35. Sylvia schreef:

    Mooie taart zeg. KUN je deze ook 1 dag van te voren maken en afdekken met vershoudfolie? Lijkt me wel wat voor kerst.

    1. Laura schreef:

      Dat kan zeker, heb ik ook wel eens gedaan 🙂

  36. Jackie schreef:

    De taart is mooi geworden, kan niet anders zeggen maar mascarpone en yoghurt word echt niet stijf zoals op het plaatje, ik heb het door elkaar geschept en niet gemixt. Volgende poging sinaasappelsap vervangen voor jam. Klopfix gebruik ik liever niet. Hen als fruit, aardbeien, zwarte bessen en granaatappel gebruikt ?

  37. Lobke schreef:

    Hoi Laura,
    Hoe lang doop je de lange vingers in de sinaasappelsap, erin eruit of even laten liggen?

    1. Laura schreef:

      erin en eruit 🙂

  38. Esther schreef:

    Deze ga ik maken als bodem voor de carnavalsoptocht zaterdag a.s.

  39. Yvonne de Wijn schreef:

    Dit is echt mijn favoriete recept! Al meerdere malen gemaakt. Voor komend weekend ben ik zelfs speciaal gevraagd het nog eens te maken. Vorig jaar viel het op hetzelfde evenement zo goed in de smaak!!

  40. Hanneke schreef:

    Kan je de sinaasappelsap ook vervangen door iets anders? wij hebben zure vruchten allergie 😉 dus geen sinaasappel, citroen, mandarijn enz..
    Waar moet ik dan op letten? 🙂
    ga m vanmiddag maken!! ben benieuwd 🙂

    1. Laura Kieft schreef:

      Je kunt het eigenlijk door van alles vervangen. Wellicht is appelsap een idee, of is dat ook (te) zuur?

  41. Sanne schreef:

    Hallo,

    Gebruik je hiervoor vers sinaasappelsap?

    1. Lian van Rens schreef:

      Nee, hiervoor is geen vers sinaasappelsap gebruikt.

    2. Dorien schreef:

      Kan wel hoor… Ik heb het hier met versgeperst sinaasappelsap gedaan en smaakt perfect.

  42. Roos schreef:

    Hoi Laura,

    Ik heb deze heerlijke taart al een keertje eerder gemaakt, en hij was heerlijk! Wel had ik wat moeite met het opbouwen van de taart. Omdat ik de taart nu nog een keer wil gaan maken lijkt het me daarom makkelijker om hem in een kom te maken. Maar kan je hem zo wel makkelijk opbouwen? En kan je hem dan nog wel aansnijden? Het lijkt me namelijk dat de kom dan in de weg zit…

    1. Laura Kieft schreef:

      Zou dan eerder een ovenschaal gebruiken oid. Dan schep je de tiramisu er meer uit.

  43. Evelien schreef:

    Hoi Laura, ik wil deze taart zaterdagochtend gaan maken voor mijn zoontje z’n tweede verjaardag. Het moet dus goed gaan, dus ik lees me alvast in ?.

    Ik kan dus gewoon sinaasappelsap uit een pak gebruiken. En misschien een domme vraag maar moet je de lange vingers helemaal ondergedompeld hebben? En doe je dat met elke laag of alleen bij de eerste?

    Ik hoor het graag van je!

    Groetjes Evelien

    1. Laura Kieft schreef:

      Je dompelt ze inderdaad helemaal onder en doet dit bij elke lange vinger.

  44. Senzy schreef:

    Simpele maar mooie taart, ideaal voor het kerstontbijt van mn dochter!

  45. Dientje schreef:

    Hoi Laura,kan ik klopfix door de creme roeren?

    1. Laura Kieft schreef:

      Je zou het kunnen gebruiken om de slagroom op te kloppen, maar ik zou het niet zo door de crème roeren.

  46. Marieke schreef:

    Verse aardbeien in de winter is niet heel handig. Welke andere fruitsoorten zijn lekker i.p.v. aardbei??

    1. Laura Kieft schreef:

      Alles kan, als jij het maar lekker vindt 🙂

  47. dorien schreef:

    kan ik deze taart een dag van tevoren maken

    1. Laura Kieft schreef:

      Ja hoor, dat gaat prima.

  48. Lauretta schreef:

    Hi Laura, ik wil deze taart maken voor een bbq dit weekend. Kun je dit een dag van te voren maken denk je? Of beter maken op de dag zelf?

    Vriendelijke bak-groetjes,
    Lauretta

    1. Laura Kieft schreef:

      Dat kan wel hoor.

  49. Marja schreef:

    Heerlijk en leuk om te maken, dank voor de inspiratie! Ik vind het eten van tiramisu altijd wel rommelig. Het puntje op je schoteltje valt snel uit elkaar. Zoveel losse onderdelen en laagjes dat het met elkaar geen binding heeft.
    Zijn er tips dat dit beter gaat?

    1. Laura Kieft schreef:

      Ik heb hier zelf geen problemen mee gehad. Ik maak hem dan ook van tevoren en doordat hij even in de koelkast staat wordt het vanzelf een (meer) samenhangend geheel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *