Ik denk dat dit een van de meest multifunctionele basisrecepten is. Zandtaartdeeg kun je echt voor van alles en nog wat gebruiken. Ik gebruik het meestal als taartbodem voor zowel grote als kleine taarten, maar je kunt er ook prima koekjes van bakken. Het traditionele Franse recept maakt gebruik van amandelmeel en poedersuiker voor het deeg, zoals ik mijn tartelettes maak zeg maar. Toch gebruik ik het niet voor mijn zandtaartdeeg basisrecept en daar krijg ik ook overheerlijke resultaten mee. Ik geef jullie vandaag mijn basisrecept en allerlei tips.
Zandtaartdeeg
Ingrediënten
- 80 gram fijne kristalsuiker
- 160 gram ongezouten roomboter
- 225 gram bloem
- half ei
- snufje zout
Instructies
-
Doe alle ingrediënten tegelijk in een kom en kneed tot een stevig deeg. Als het nog wat kruimelig is, kneed je het deeg met de hand verder. Verpak het deeg in folie en laat minimaal een uur rusten in de koelkast.
-
Omdat je dit deeg meestal zult gebruiken als taartbodem, beschrijf ik deze werkwijze. Ik kom straks terug op andere toepassingen.
-
Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkblad tot ongeveer 5 mm dikte. Bekleed je bakvorm met het deeg en snijd de overtollige randjes weg.
Baktijd
-
Anders dan anders eindig ik dit recept niet met een baktijd en oventemperatuur. Die verschilt namelijk weer per recept. Soms bak je de bodem blind om hem later te vullen, soms bak je de vulling gelijk mee en dan zijn er ook nog de verschillende formaten van taart.
-
Gebruik daarom dit recept als basis voor allerlei soorten taarten, en volg het recept voor de tijd en temperatuur.
-
Om je toch een beetje een richtlijn te geven: wanneer ik deze bodem blindbak in een 25 cm vorm staat hij 30 minuten in de oven op 180 graden. 20 Minuten met de blindbakvulling en 10 minuten zonder. Kleine taartjes van ongeveer 10 cm bak je op deze manier 15 minuten met blindbakvulling op 180 graden en 5 minuten zonder de vulling.
Wil je koekjes bakken van dit deeg? Bij een gemiddelde grootte bak je ze in 12-15 minuten op 180 graden.
Als je de bodem zonder vulling bakt kun je ook die weer goed bewaren. Verpak de taartbodem in folie, zo blijft hij met gemak een kleine week goed. Dan kun je de vulling op een later moment maken.
Met dit recept kun je dus van alles maken. In mijn boek –Het Basisbakboek– staat een heel hoofdstuk met recepten die dit zandtaartdeeg als basis hebben. Maar ook op mijn blog vind je wat recepten waarbij je dit deeg als basis kunt gebruiken. Zodra een taart een soort koekdeeg als bodem heeft kun je deze gebruiken. Tussen de taarten vind je genoeg opties.
Ben al een tijdje op zoek naar een fijn recept om zelf een zandtaart te maken. Thanks for sharing!
Ik raak even in de war met de aktijd. Er staat 30 min in de oven.
Wanneer je alleen de bodem bakt is het 10 minuten op 180 graden?
In totaal 30 minuten. 20 minuten met de blinbakvulling erin, dan haal je die eruit en zet je de taart nog voor 10 minuten in de oven. Zo kan de bodem ook goed kleuren en dan komt hij niet meer omhoog.
Dank je wel, ik ben niet goed met baktermen.
Dus 20 minuten in de vorm en 10 minuten uit de vorm! ?
Nee, je laat de taartbodem in de vorm zitten de hele tijd. Je haalt de laatste 10 minuten alleen de blindbakvulling eruit die bovenop de bodem (op een bakpapiertje) ligt.
sorry, misschien is het de warmte (ik woon in Bulgarije en het is hier 40 graden)
maar ik snap er niets van.
Zei al dat ik geen baktermen ken, weet niet wat een blindbakvulling is.
Ik wil gewoon alleen de zandtaartbodem, verder niets.
Verder geniet ik hier in het buitenland enorm van je recepten.
Wellicht dat deze pagina voor opheldering kan zorgen. Het legt uit wat blind bakken is: http://www.handigebaktips.nl/verschillende-soorten-blindbakvulling/
Waarom is mijn vraag weg? Kun je me dan in een privebericht uitleggen wat een blindbakvulling is en hoe dat werkt?
Heb al bij basisregels gekeken.
Ik bak veel met jouw recepten.
Sorry, ik had de pagina niet ververst, dus zag dit bericht zonder mijn reacties.
Excuses!
Hoi even een vraagje, ik weet nooit goed of ik kristalsuiker of basterd suiker moet gebruiken. Maar dat heel erg veel uit? Of merk je daar niks van?
Basterdsuiker is in principe iets smeuïger dan gewone kristalsuiker. De meeste recepten vragen om kristalsuiker als er suiker staat. Anders zou er specifiek basterdsuiker staan in het recept.
Hallo Laura.
even vraag we hebben een combimagnitron zijn dat dezelfde bakminuten zoals het in het recept van zandtaartdeeg.
M.v.g. Nelleke.
Bakken in een combimagnetron gaat wat lastiger en daar is lastig een juiste tijd voor de geven. Meestal werkt op een iets lagere temperatuur het best, en dan ongeveer dezelfde tijd (wel goed in de gaten houden)
Hoiii..
Ik wil kleine zandtaartjes met banketbakkersroom&fruitvulling maken als traktatie. Hoeveel taartjes (cupecakevormpjes) zal ik uit dit recept ongeveer kunnen halen?
Groetjes, Samira
Misschien vind je dit recept dan nog wel handiger: http://www.laurasbakery.nl/fruit-tartelettes-met-banketbakkersroom/
Misschien een hele domme vraag, maar een half ei??
Ben iemand die af en toe wat bakt, maar een half ei ben ik nog niet tegen gekomen. Hoe doe je dat? 😉
Groet, Daniëlle
In een klein bakje klop je het ei even los en dan gebruik je de helft voor het recept 🙂
Hoi hoi!
Wat een leuke website heb je! Ik maak graag je recepten omdat je het zo goed omschrijft.
Ik heb o.a. dit recept van je gemaakt. Maar hier ontbreekt me toch wat ervaring. Ik vroeg me nl. af of je dit ook zonder bakvulling kunt bakken in de oven. Ik heb dat nl geprobeerd maar dan zakt de rand naar beneden. Maar misschien komt dat ook wel omdat ik de bakvorm heb ingevet.
2 vragen dus; 1. kan het zonder bakvulling/parels? 2. Moet ik de bakvorm wel invetten?
Alvast bedankt voor je reactie!
Groetjes, Patries
Ik vet de vorm niet in, dus dat is geen must. Zonder bakvulling kan, maar dan zakt de rand dus meer in. Ik raad aan voor het beste resultaat gewoon bakvulling te gebruiken.
Hallo,
Moet gewone bloem of zelfrijzend bakmeel?
Bloem, anders zou er zelfrijzend bakmeel staan.
Ik heb een lemon meringue pie gemaakt van het weekend, super lekker! Alleen was de taartbodem gebarsten. Heb je misschien tips hoe ik het kan voorkomen? Of wat heb ik verkeerd gedaan?
Barstte hij in de oven, of daarna pas? Na het bakken moet je er namelijk wel voorzichtig mee omgaan.
Erna, maar ik ben wel erg voorzichtig geweest. Laat jij deze bodem in de bakvorm afkoelen of eruit?
In de vorm, eerder kun je hem er niet uithalen (want niet stevig genoeg). Ook na het afkoelen moet je voorzichtig zijn.
Kan ik het halve ei er ook uit laten? Mijn neefje is hier nl erg allergisch voor en dan kan ik deze basis gebruiken om te vullen met andere dingen.
Bedankt alvast!
Kan, maar dan zou ik wel wat meer boter toevoegen.
Helaas was dit recept iets teleurstellender. Ik wissel mijn recepten om de beste eruit te halen. De randen zakte in waardoor er weinig ruimte overbleef voor de vulling (jou pumpkin pie). Bij mij kwam de boter echt op de bodem te leggen en ook na het blind bakken bleef hij omhoog komen. Ik volg recepten vrij nauwkeurig op. Enig idee wat de oorzaak kan zijn ?
De smaak vond ik wel super, houd ik voor koekjes ;). Benieuwd naar de taart in zijn geheel sebiet 😀
Dat klinkt alsof er iets mis is gegaan. Dat de randen iets inzakken is niet gek, maar van de boter heb ik echt nog nooit gehad. Gebruik je wel ongezouten (stevige) roomboter? En verder ook niets veranderd?
Heb de bodem vandaag gemaakt om te gebruiken voor een taart met bavarois er bovenop. Heb hem blind gebakken met een kleine vierkante springvorm er bovenop. Ging prima, bodem is prima gelukt, de kleine springvorm bovenop geeft wel een afdruk op de bovenkant van de bodem maar met de bavarois eroverheen zie je daar niks meer van. Hij is overigens wel vrij stevig geworden, hoewel zanddeeg volgens mij best stevig is, maar het kan ook aan de oven gelegen hebben, in ieder geval een prima recept.
Ik heb meerdere vormen, maar voor welke vorm is dit geschikt? Ik heb een ronde van 25cm, en een langwerpige van 35cm en daarnaast ook alle springvorm maten zon beetje.
Ik wilde die van 25cm en 35cm gebruiken, kom ik dan uit qua hoeveelheden als ik bovenstaande recept per vorm gebruik?
Dit deeg kan in elke vorm die je maar wilt. Rond 28 cm lukt sowieso, in andere gevallen houd je wat deeg over.
Hoi Laura,
Heb al een paar keer geprobeerd de bodem voor de lemon merenque taart te maken maar elke keer bij de laatste 10 minuten zonder blindvulling verbrandt de bodem.
De maat vorm die jij opgeeft is net te groot om rond te kunnen draaien in mijn oven dus heb ik een ronde vorm gehaald die wel op het plateau past. Maar deze verbrandde ook weer.
een kleinere vorm heeft ook een kortere baktijd, dat zal de oplossing zijn. en je gebruikt een combimagnetron gok ik? Daarin is bakken nu eenmaal lastig, baksels verbranden of worden niet goed gaar.
Begin je met koude boter of met boter op kamertemperatuur? Op de foto lijkt het op koude boter.
boter is altijd op kamertemperatuur, tenzij anders vermeld (dat geldt voor alle ingrediënten overigens)
Hai Laura
Heb sinds kort jouw site ontdekt en het recept voor de cupcakes was goed gelukt !
Ik heb een vraagje , wat voor bloem gebruik je , er zijn zoveel soorten en ik gebruik zelf altijd zellfr bakmeel. Maar wil het ook een keer proberen met bloem!
Met vriendelijke groet Joke Boerhoop
Ik gebruik meestal patent en/of tarwebloem. Zelfrijzend bakmeel gebruik je alleen als dit specifiek in het recept staat.
Zag nu pas je antwoord op mijn vraag! Dank je wel voor je reactie! Groeten Joke Boerhoop!
Ga voor het eerst een aardbeientaartje maken en ga de bodem eerst bakken.
Geen bakspray, dan blijft hij toch vast zitten aan de vorm?
Bij zandtaart is dat niet nodig. De onderkant van het deeg heeft natuurlijk ook al bloem van het uitrollen.
Ik deed de zandtaart bodem met vulling van koffiebonen in de oven en na 20 minuten de vulling eraf en toen nog 10 minuten aan bruinen
Aardbeien gelei er daarna op,, maar het zandtaart was brokkelig en hard.
Wat deed ik fout?
Ik kan niet oordelen of brokkelig en hard in dit geval een kwestie van smaak is, want wat is hard? En zandtaartdeeg is bros, maar misschien vind jij dat brokkelig? Het klinkt in ieder geval alsof deze te lang is gebakken. Wellicht is jouw oven heter of bakt die harder. Iets korter in de oven of een iets lagere temperatuur kan dan het verschil maken.
Hoi Laura,
Is deze bodem ook geschikt om te gebruiken als bodem van een MonChoutaart?
Ja hoor, dat kan in principe prima. Hou je niet van bastogne koekjes?
Jawel hoor, maar als variatie
In dat geval kun je ook prima een ander koekje gebruiken en de bastogne daarmee vervangen. Maar dit kan natuurlijk ook heel goed!
Om het deeg te bakken prik je dan gaatjes in het deeg of is dat niet nodig?
Als je ‘m blind bakt hoeft dat niet.
Wat een heerlijk deeg! Tijdens het bewerken merkte ik wel dat het vrij plakkerig was , ik vond het een hele kunst om het netjes te krijgen allemaal.. bleef best wel plakken op de ondergrond en aan mijn handen. Smaakte verder wel prima, maar zijn hier tips voor?
Als het heel erg plakt kun je gewoon wat meer bloem toevoegen.
Hoi!
Ik ben bezig om deze bodem te maken nu. Deze bodem ga ik morgen vullen dus ik ga hem bewaren in folie. Vraag mij af of ik hem buiten de koelkast mag bewaren? Zal haast wel, want koekjes bewaar ik ook niet in de koelkast 🙂
De afgebakken variant bewaar je gewoon goed afgedekt buiten de koelkast, de ongebakken variant in de koelkast.
Hoi Laura kan ik deze zand deeg bodum ook gebruiken voor een appeltaart, en kan ik deze taart ook afbakken met de vulling erin
Gr Theo van der hoop
Dat kan zeker!
Hoi.
Laura toch nog een vraag, als ik de zandeegbodum maakt en daar verse appels in doe hoe lang moet dat in de over en op welke temperatuur moet ik de taart afbakken.
Gr Theo
Dat is voor mij ook een gok. Ik zou sowieso wat paneer op de bodem strooien, anders heb je een grote kans dat de bodem nat wordt door het vocht van de appels.
Hier wilde ik ook al naar vragen, voor een appeltaart 🙂
Volgens het merk K. recept op het doosje moet je gewoon alles rauw in de oven zetten voor 60/75 minuten. Moet dat hier dan ook niet zo?
Ik wil dit deeg graag gebruiken in je nieuwe quichevormpjes vd kruidvat en dan afbakken met de vulling van frangipane en later er aardbeien op doen. Maar hoelang en op welke temperatuur moet ik dan bakken? Want er staat bij dat je de tijd van de vulling moet aanhouden maar die staat er bij de frangipane niet bij
Zelf nog geen tartelettes met frangipane gemaakt, maar over het algemeen duurt dit iets langer dan wanneer je alleen de bodem zou bakken. Houd ze wel goed in de gaten.
Hey Laura,
Telkens als ik zandtaartdeeg maak, is het super lekker, maar is het een heel gedoe om het in de bakvorm te krijgen… Ik krijg mijn deeg moeilijk uitgerold, en als dit dan toch uiteindelijk lukt, valt het bij het oppakken om het in de vorm te leggen helemaal uit elkaar of vallen er brokjes af…
Hoe kan ik dit in het vervolg voorkomen?
Dankjewel!
Je zou het om je roller heen kunnen rollen, boven de vorm rol je het er dan weer af.
Rol het deeg uit op bakpapier, zet de bakvorm erop en draai alles in één keer om. Het deeg zakt dan vanzelf in de vorm!
Hey Laura ,
Ik heb zandtaartdeeg proberen maken maar jammer genoeg niet echt een succes ?. Ik heb zowel een deeg gemaakt met koude boter als met boter op kamertemperatuur en ze minimaal 1 uur de koelkast bewaard. Nadien heb ik ze eruit gehaald en waren deze keihard om uit te rollen. Heb even gewacht maar bij het uitrollen braken deze in stukken. Het was echt moeilijk werkbaar. Tips wat ik volgende keer beter kan doen?
Het is logisch dat deeg uit de koelkast hard is (komt door de boter). Gewoon even op temperatuur laten komen en dan kun je het gewoon uitrollen.
Ik laat het deeg niet te lang in de koelkast staan. Leg er vershoudfolie over heen en rol dan het deeg uit. Werkt erg goed!
Hallo Puck,
Bedankt voor je snelle reactie.
Dus het moet niet minstens 1 uur in de koelkast bewaard worden?
Gebruik jij koude boter of op kamertemperatuur?
Ik zal het morgen nog eens proberen.
Wel boter uit de koelkast? Als het deeg in de koelkast ligt blijf ik controleren of het niet te hard wordt. Ik gebruik met bakken altijd roomboter!
Hoi Laura, de zandtaart was erg lekker. Na het blind bakken zag de taart er goed uit. Erna nog 10 min gebakken en toen was bodem gebarsten. Waardoor zou dit kunnen komen?
Het kan in dit geval helpen om van tevoren gaatjes in de bodem te prikken met een vork.
kan ik de boter vervangen door lactosevrij boter ik ben namelijk allergisch voor gluten en lactose en ik moet ook een suikervervanger gebruiken daar weet ik dat ik xylitol of sukrin kan gebruiken en de bloem kan vervangen door glutenvrij meel maar kan ik dit ook met volledige plantaardige boter doen waar niks in zit van gluten en lactose
Als je harde margarine gebruikt dan is dat geen probleem.
Hoi Laura ,
ik heb je recept voor de zandtaartdeeg gevolgd en die lukt perfect alleen zakken mijn randen telkens voor de helft naar beneden , enige tips hiervoor?
Kruimelen ze af of zakt het geheel in?
Het geheel zakt in , ik hou nog de helft van mijn randhoogte
Heb je er meer boter toegevoegd? Hierdoor kan die te vloeibaar zijn en wat inzakken.
Hoi, vandaag gemaakt en hij was erg lekker! Ik had de taartvorm ingevet maar kreeg hem na het bakken toch niet in zijn geheel uit de springvorm. Heb ik iets fout gedaan? Volgende keer bloem ipv invetten? Heb je andere tips? Wat voor bakvorm gebruik jij hiervoor?
Lastig voor mij om vanaf hier in te schatten of je iets fout hebt gedaan, als je de vorm goed invet en de deeg goed gaar is, zou je het moeten kunnen lossen. Ik gebruik zowel vaste vormen als vormen met een losse bodem (die laatste zijn wel het makkelijkste).
Kaasflan! Als ik mijn pâte grasse (vetdeeg) bak volgens recept van mijn vader zaliger, zakt de rand in! Ik gebruik voor 2 taartjes doormeten 18cm: 200 gr patentbloem, 80 gr bloemsuiker, 100gr miraboter, 1 ei, 1/2 zakje vanillesuiker, beetje zout. Oorzaak?
Heb je het deeg voldoende laten rusten? Zo nee, dan is de kans groot dat het gaat krimpen in de oven en daardoor lijkt het alsof de randen zijn ingezakt.
I enjoyed over read your blog post. This was actually what i was looking for and i am glad to came here! Thanks for sharing us.
Hoi Laura,
Ik ben groot fan van zowel je boeken als je website! 🙂 Wekelijks bak ik wel weer iets nieuws met inspiratie uit één van beide, tot groot plezier van mijn familie. Al enige tijd ben ik op zoek naar een recept van een kruimeltaart met een banketbakkersroom vulling en een zandtaartdeeg bodem. Ik weet, door jouw recepten, hoe ik alle 3 de onderdelen moet bereiden. Maar mijn vraag is vooral: hoe stel ik hem samen? En dan met name, hoe en wanneer voeg ik de kruimellaag toe? Maak ik deze apart en voeg ik deze als laatste toe? Of zou jij alle 3 de onderdelen (zanddeeg bodem, banketbakkersroom en kruimellaag) tegelijk bakken in de oven? En welke baktijd houd ik dan aan? Of zou je de bodem eerst nog apart bakken?
Alvast ontzettend bedankt voor het meedenken!
Wat leuk om te horen! Dat klinkt lekker. Ik heb het zelf niet getest, dus durf het je niet precies te zeggen. Maar ik zou de bodem denk ik blind voorbakken en vervolgens met de room en kruimellaag bakken. Succes! 🙂
Hey! Het is de eerste keer dat ik het receptje heb gebruikt en het is wel goed gelukt. Alleen bij het bakken zijn de randen voor de helf gezakt. Wat zou ik hieraan kunnen doen? Alvast bedankt! Mvg.
Het kan zijn dat je dan teveel boter hebt gebruikt, een beetje inzakken dat kan.
Hallo , dit is echt en top recept !! ondertussen al veel gebruikt maar ik heb en vraagje over het bewaren .
Aangezien ik deze zandtaartdeeg veel gebruik ,zou ik deze deeg in grote aantal willen maken nu wat zou het beste zijn om het deeg te bewaren in de vriezer ? Is het het beste om de taartdeeg al volledig te bakken en daarna in de vriezer te bewaren of het deeg in porties van ongeveer de taart in grote bollen te laten en dan in te vriezen dank je wel voor de hulp
Wat goed om te horen! Onderaan het recept staan de tips over bewaren: Het deeg kun je goed verpakt in folie tot wel een week in de koelkast bewaren. In de vriezer is het tot wel 3 maanden houdbaar.
Als je de bodem zonder vulling bakt kun je ook die weer goed bewaren. Verpak de taartbodem in folie, zo blijft hij met gemak een kleine week goed. Dan kun je de vulling op een later moment maken.