appel-kruimel roomcake

14 april 2018
206

Deze appel-kruimel roomcake is een soort samenstelling van twee favoriete recepten. De appel-kaneelcake is er onderdeel van, maar ook de kruimelcake met banketbakkersroom uit Het Basisbakboek. Samen vormen die een soort twist met cake op de appel-kruimelvlaai. Die vind ik al heerlijk, maar deze cake vind ik minstens even lekker. Ik bakte hem in het paasweekend en nam hem mee naar familie. Dat was maar goed ook, want ik vrees dat ik deze hele cake anders in mijn eentje had opgegeten.

Appel-kruimel roomcake

Een heerlijke cake met appel-kruimel topping. Deze appel-kruimel roomcake klinkt haast te lekker om waar te zijn!
Porties: 15 personen
VOOR EEN VORM VAN ± 16 X 25 CM

Ingrediënten

  • 100 gram ongezouten roomboter
  • 100 gram fijne kristalsuiker
  • 8 gram vanillesuiker
  • 2 eieren (M)
  • 100 gram zelfrijzend bakmeel
  • snufje zout
  • halve appel (of iets meer)

Topping

  • banketbakkersroom (een derde van het recept)
  • 30 gram ongezouten roomboter
  • 40 gram fijne kristalsuiker
  • 40 gram bloem
  • snufje zout

Instructies

  • Bereid van tevoren de banketbakkersroom volgens het recept, dit kun je eventueel al enkele dagen eerder doen.
  • Mix boter, suiker en vanillesuiker tot een romig mengsel. Voeg de eieren een voor een toe, voeg de tweede pas toe als de eerste is opgenomen. Als laatst kan het zelfrijzend bakmeel en snufje zout erbij. Mix tot de ingrediënten zijn opgenomen.
  • Schil de appel, verwijder het klokhuis en snijd deze in blokjes. Wentel de blokjes appel (helft van de appel) door een beetje bloem. Voeg ze toe aan het beslag en spatel er doorheen. Afhankelijk van de grootte van je appel en hoeveel stukjes appel je in de cake wilt, kun je nu nog wat meer toevoegen.
  • Stort het beslag in een ingevette en met bloem bestoven (of met bakpapier beklede) bakvorm. Spreid het beslag met een spatel gelijkmatig uit over de bodem.
  • Roer de banketbakkersroom los en verdeel over de bovenkant van de kant, je kunt het gewoon als een dun laagje uitsmeren.
  • In een aparte kom kneed je de boter, suiker, bloem en zout tot een kruimeldeeg. Verdeel de kruimels over de cake heen.
  • Bak de appel-kruimel roomcake in 35-40 minuten op 175 °C (boven- en onderwarmte) gaar en goudbruin.
  • Laat de cake zo’n 10 minuten afkoelen in de bakvorm, daarna los je hem uit de vorm en laat je hem op een rooster verder afkoelen.

Tips

Voeg niet té veel stukjes appel toe. Het vocht uit de appel (en banketbakkersroom) heeft namelijk invloed op het resultaat. Bewaren: Eenmaal afgekoeld verpak je de cake goed, dan blijft hij een kleine week goed. De kruimels bovenop kunnen wel wat zachter worden.
Bewaren

Eenmaal afgekoeld verpak je de cake goed, dan blijft hij een kleine week goed. De kruimels bovenop kunnen wel wat zachter worden.

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

34 reacties

  1. Manouk schreef:

    Oehhh dat ziet er lekker uit! Over 2 weken zijn mijn man en ik jarig, we gaan 4 koeken uit je bakboek bakken. De bakringen zijn al binnen!!
    Deze zou ik er graag bij willen maken! Zou ik ze ook in cupcakes kunnen maken? Is wel makkelijk ?
    Liefs!

    1. Laura Kieft schreef:

      Wat leuk om te horen! En ja, deze kun je ook prima in het klein maken hoor 😀

      1. Manouk schreef:

        Alle koeken zijn al perfect gelukt vandaag! Zondag alleen de monchou vulling maken, alles ziet er leuk en lekker uit!
        Deze staan voor morgen op de planning 🙂
        Hoe lang zal ik ze in de over bakken als cupcakes? 15-20minuten?

        1. Laura Kieft schreef:

          Als cupcakes zullen ze waarschijnlijk zo’n 20 minuten nodig hebben 🙂

          1. Manouk schreef:

            Na 15min gecontroleerd. Nog 5min laten staan en ze zijn heerlijk!
            Bedankt!

  2. Leonie schreef:

    Deze ga ik zeker proberen! Lijkt een beetje op de Cheesecake koekrepen uit je tweede boek en die is heerlijk:-)

    1. Laura Kieft schreef:

      Die zijn heerlijk inderdaad! Qua resultaat is dit wel anders, maar minstens net zo lekker 😉

  3. Laura schreef:

    Kan je deze cake ook in een normale cakevorm maken? is de hoeveelheid aan ingrediënten en de baktijd dan hetzelfde?

    1. Laura Kieft schreef:

      Het kan, alleen zou ik het zelf niet aanraden met deze cake door de topping.

  4. Judith schreef:

    Ik heb gisteren deze cake gisteren gemaakt. Smaak is prima! Mijn vorm was net wat groter, en ik heb gebruik gemaakt van een gesloten vorm (zonder bakpapier). Dat doe ik de volgende keer anders. Ik kreeg de cake nu niet uit de vorm. Maar dat maakt natuurlijk niets uit voor de smaak 🙂

  5. Priska schreef:

    Hallo Laura,
    Kan ik ook een bakblik van 20×20 cm gebruiken? Qua inhoud is dat nagenoeg gelijk aan het aangegeven formaat.
    Groetjes priska

    1. Laura Kieft schreef:

      Ja hoor, de vorm mag best iets afwijken 🙂

  6. Nieneke schreef:

    Dit recept is een van m’n favorieten geworden! Snel klaar en zooo lekker. Of het van de bakker komt. Dankjewel voor het delen Laura!

  7. Sandra schreef:

    Deze cake leek mij ook heerlijk! Heel eigenwijs probeerde ik ‘m in een gewone cakevorm te bakken. Helaas was er van de room en kruimels al snel niets meer te zien en waren ze verdwenen in de cake. Komt dit door een te kleine bakvorm? (Ik had gewoon dit recept aangehouden)

    1. Laura Kieft schreef:

      De vorm kan daar zeker mee te maken hebben (gewicht bovenop is zwaarder als alles zich op een kleiner oppervlak bevindt), maar het kan ook zijn dat je het beslag té luchtig hebt geklopt.

      1. Sandra schreef:

        Bedankt voor je snelle reactie! Ik ga het gewoon nog een keer in een andere vorm proberen.. de andere recepten van je waren wel goed gelukt dus dit gaat ook vast lukken!;)

  8. Anita schreef:

    Kan ik het kruimeldeeg ook maken met deeghaken?
    En als ik een zakje mix voor banketbakkersroom van dr. Oetker gebruik, hoeveel heb ik dan nodig?

    1. Laura Kieft schreef:

      Kan, maar het kan dan vrij lang duren tot het goed is. Weet niet exact hoeveel je maakt met zo’n zakje, maar een paar volle lepels zijn echt wel nodig.

  9. Marian schreef:

    Hoi Laura,
    Ik heb alleen een bakvorm van 9×13 inch (33x23x5 cm); kan ik dan het beste 1,5 x het basisrecept nemen? Of is dat te weinig/te veel? Ik wil ‘m graag maken om te trakteren op mijn werk en een iets grotere vorm is dan wel fijn.
    Groetjes,
    Marianne

    1. Laura's Bakery schreef:

      Hi! Wellicht handig om dit artikel daarvoor te bekijken: https://handigebaktips.nl/recepten-omrekenen/

  10. Romy schreef:

    Hallo Laura,

    Zou je voor de kruimels ook eventueel zelfrijzend bakmeel kunnen gebruiken, of geef dit een heel andere smaak/resultaat?

    Groetjes Romy

    1. Laura's Bakery schreef:

      De kruimels moeten niet rijzen. Zelfrijzend bakmeel is nl. gewoon bloem waar bakpoeder aan toegevoegd is.

  11. Dorien schreef:

    Dag Laura,
    Ik heb vandaag het recept voor kruimelcake met banketbakkersroom gemaakt uit het basisbakboek. Bij het bakken is het cakebeslag precies over de topping heen gelopen. Tips om dit de voorkomen?
    Alleen in het midden is de mooie topping nog zichtbaar.
    Groetjes!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Je zou de cake een half uurtje in de koelkast kunnen zetten voordat je de kruimels erop doet, dan is het beslag wat steviger en zakken de kruimels minder snel naar beneden.

      1. Dorien schreef:

        Top! Ga ik proberen. Bedankt om te reageren.

  12. Gina schreef:

    Moet je deze cake in de koelkast bewaren? in verband met de banketbakkersroom?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Nee, omdat deze afgebakken is.

  13. Marlon schreef:

    Kan ik de appel ook weg laten in dit recept?

  14. Miranda schreef:

    Hi Laura,

    Zou je de appel-kruimel-roomcake ook in een springvorm kunnen bakken?

    Groetjes,
    Miranda

  15. Sanne schreef:

    Beste Laura,

    Wat een heerlijk recept! Vandaag heb ik het voor het eerst uitgeprobeerd en ik gok dat er nog vele keren zullen volgen want het viel erg in de smaak. De bewaartip lijkt mij overbodig want wie kan dit nou laten liggen… :p
    Bedankt voor dit en zoveel meer lekkere recepten die ik maar al te graag uitprobeer. Jouw bakboeken komen bovenaan op mijn verlanglijstje te staan 😉

    Groetjes Sanne

  16. Katja schreef:

    Heerlijke cake! De banketbakkersroom is bij mij wel een beetje ‘verdwenen’, ingedikt lijkt het. Moet ik dan simpelweg iets meer room gebruiken of deze pas wat later erop doen, als de cake al iets gebakken is?

    1. Laura Kieft schreef:

      De room dikt ook in tijdens het bakken, wellicht dat het wat meer is weggezakt in de cake?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *