Soms heb je een geweldig idee waar je gelijk aan begint, andere keren duurt het nog een paar maanden voor je het plan uitvoert. Deze Snickers tartelettes behoren tot die laatste categorie. Ik bedacht ze eind juni op de boot naar Newcastle en zou ze voor mijn verjaardag maken. Toen had ik ineens meer zin om cakes te bakken, dus werden deze tartelettes weer eens opgeschoven. Afgelopen week ging ik dan eindelijk aan de slag. Na de koekbakjes gebakken te hebben maakte ik de vulling van karamel en pinda’s, smolt chocolade voor de topping en sneed blokjes nougat klein voor de decoratie. Alle elementen van een Snickers in een tartelette, zálig. Ik heb het recept gelijk voor je uitgewerkt zodat je zelf aan de slag kunt.
Snickers tartelettes
Ingrediënten
- 10 tartelettes (volgens recept)
- 200 gram gecondenseerde melk (half blikje)
- 30 gram ongezouten roomboter
- 2 el donkerbruine basterdsuiker
- 2-3 handjes ongezouten pinda’s
- 200 gram melkchocolade
- paar blokjes (karamel)nougat
Instructies
- Maak de tartelettes/koekbakjes volgens recept. Je kunt dit zelfs al enkele dagen van tevoren maken.
- Voor de vulling doe je de gecondenseerde melk, boter en suiker in een pannetje. Op een laag vuur roer je tot de suiker is opgelost. Dan kun je het vuur iets hoger zetten om het mengsel aan de kook te brengen, blijf roeren tot het ver genoeg is ingedikt. Je wilt uiteindelijk een soort spread hebben, als je daar bijna bent, draai je het vuur uit. Bij het afkoelen wordt de karamel nog steviger, dus je wilt het niet te lang laten doorkoken.
- Verdeel de karamel over de tartelettes heen, houd er rekening mee dat er nog pinda’s en chocola bij moeten, doe ze dus niet te vol. Verdeel dan pinda’s over de taartjes en neem een lepeltje om ze in de karamel te drukken (doe dit niet met je vingers, de karamel is heet!)
- Laat de karamel even afkoelen. Je kunt vast de blokjes nougat in kleine stukjes snijden met een goed scherp mes.
- Smelt dan de chocolade au Bain-marie. Smelt twee derde van de chocolade au Bain-marie, wanneer dit helemaal gesmolten is haal je de kom van de pan en voeg je de resterende chocolade toe. Roer rustig door tot de chocolade helemaal gesmolten is.
- Ik heb de chocolade even laten staan tot het wat dikker was zodat ik het patroon op de bovenkant kan maken, het idee was om de bovenkant van zo’n snickerreepje na te bootsen, maar uiteindelijk heb ik meer mijn fantasie gebruikt haha.
- Verdeel de chocolade gelijkmatig over de taartjes, gebruik dan een lepeltje om structuur aan te brengen in de chocolade. Terwijl de chocolade nog zacht is, decoreer je de bovenkant met de stukjes nougat.
- Laat de tartelettes staan tot de chocolade is uitgehard, daarna kun je ze serveren.
Tips
- Tip: je kunt ook gelijk de pinda’s door de karamel roeren en in zijn geheel over de taartjes verdelen.
- Bewaren: in een afgesloten trommel blijven ze zo’n 2 weken goed (al vind ik het knap als je ze zo lang kunt bewaren ).
Deze ga ik opslaan, zien er heel lekker uit! Wel zal ik dan een snufje zeezout bij de karamel doen om de smaak nog meer op te halen 🙂
Beste Laura,
Wat een leuk recept weer! Deze staan zeker op mijn lijstje om te gaan bakken! Is het ook mogelijk om deze gebakjes te maken met Kaiser Tartelettevormen? Zo ja, wat denkt u dat dan de afmetingen zouden zijn en moet ik hierbij dan ook bakpapier gebruiken voor de onderkant van de vorm?
Alvast hartelijk bedankt voor uw reactie.
Ik ken de specifieke vormpjes niet, maar in het artikel met het recept voor de tartelettes zelf heb ik veel tips staan over het gebruik van andere vormpjes 🙂
Ziet er lekker uit. Alleen gecondenseerde melk is toch al mierzoet, dus waarom nog suiker toevoegen?
Omdat dat nodig is voor de karamelsmaak en mooie kleur.
Ik gebruik altijd alleen een blikje gecondenseerde melk, dus voeg geen suiker toe. (Een blikje van Friesche Vlag bevat al 43,5% suiker). Door het koken wordt het ook al lichtbruin van kleur én krijgt het een karamelsmaak. Maar ieder zijn recept natuurlijk 🙂
Hi, zou ik het ook in een grotere vorm kunnen maken of zou het deeg/bodem dan niet te snijden zijn?
Dat kan zeker, wel een groot en goed scherp mes gebruiken bij aansnijden.
Hallo Laura,
Afgelopen weekend dit recept uitgeprobeerd, fantastisch! Het werd goed ontvangen in de familie. Bedankt voor al je inspiratie!
Groetjes, Christa
Leuk Christa, dank voor je berichtje!
Hoi Laura,
Zou je de tartelettes ook kunnen vullen met een laagje karamelbotercremem en vervolgens aftoppen met chocolade zoals hierboven beschreven?
Ja hoor!
Zijn deze in te vriezen?
Ja hoor!
Superlekker recept en zeker te doen, ik had enkel direct vlekjes op mijn chocolade als deze volledig was afgekoeld. Tips?
Lijkt me een heerlijk recept!
Kan je trouwens ook nog een extra laagje met marshmallow toevoegen?
Hoe smelt je de marshmallow dan best?
Dat durf ik je ook niet te vertellen.
Hi laura,
ik wilde tartelette’s maken met pecan caramel, en dan eigenlijk de caramel aanhouden van dit recept.
Zijn ze dan ook 2 weken houdbaar?
Liefs Amber
Lijkt mij wel, er veranderd niet extreem veel aan het soort gebakje qua vullingen.
Oh wat lekker, je had gelijk hoor.. het was vechten om de laatste 🙂 Dankje voor het recept.
Ik zou hem graag in het groot maken, kan dat?
Ik heb een grote rechthoekige bakring, op maat verstelbaar.
Zou dat kunnen? En hou je bij het omrekenen alleen rekening met de oppervlakte of ook met de hoogte van de vorm (de inhoud in totaal)?
Ik heb het zelf nooit getest, maar je zou het kunnen proberen!
Oeh het was heerlijk!
De bakjes zakte bij mij helemaal in tot een dik bodempje… Met deeg dat ik over had heb ik nog dunne bodempjes gebakken en daar alles opgedaan.
De dunne zijn mijn favo en de dikke die van mijn man.
Ik heb de “donkere melk” chocolade van Tony Chocolonely gepakt voor een iets intensere smaak en was echt perfect.
Bedankt voor wederom een heerlijk recept!