Mag ik beginnen met zeggen dat je deze tiramisu sowieso een keertje moet maken. Of dat nou dit weekend, volgende maand of pas in december met de feestdagen is, deze frambozen-citroen tiramisu wil je gewoon geproefd hebben. Hij is zo simpel om te maken en is echt heel erg lekker. Geen alcohol en geen rauwe eieren, dus misschien geen echte tiramisu, maar dat zie je er niet aan. Ik besloot de tiramisu in zijn klassieke vorm te maken, want hier op het blog hebben we dat eigenlijk nog nooit gedaan. De mascarpone steef goed op en de stukken waren hartstikke scherp aan te snijden. Een perfecte tiramisu om op te dienen en een feestje van te maken op je bord.
BAKTIP: Deze tiramisu kan je zowel in een ovenschaal bereiden als opbouwen in kleine glaasjes of individueel op een bordje.
Frambozen-citroen tiramisu
Ingrediënten
- 125 ml slagroom
- 250 gram mascarpone
- 100 gram lemon curd
- 1 el fijne kristalsuiker
- 1 pak lange vingers
- 50 gram diepvries frambozen (ontdooid)
- 250 ml water
- 125 gram verse frambozen
- witte chocoladereep
Voor de frambozen saus
- 100 gram diepvries frambozen
- 25 gram fijne kristalsuiker
- 1 el maizena
- 1 el water
Instructies
- Doe de slagroom met de mascarpone, lemon curd en de eetlepel suiker in een kom en mix, zo’n 3-5 minuten, tot een romig, stevig en glad geheel.
- In een schaaltje prak je de ontdooide frambozen fijn en voeg je het water toe. Roer goed door. Dip hier de lange vingers in. Leg de helft (ongeveer 14 stuks) van de lange vingers in een rechthoekige schaal als bodem. Verdeel hier iets minder dan de helft van het mascarpone mengsel overheen. Neem enkele verse frambozen, scheur deze open zodat ze plat worden en verdeel over de mascarpone.
- Strijk nog een beetje van het mascarpone mengsel over de frambozen en plaats hier de overige lange vingers als een nieuwe laag op. Dip iedere lange vinger weer in je frambozenwater. Strijk je tiramisu af met de resterende mascarpone en verdeel de overige verse frambozen over de bovenkant.
- Verkruimel een lange vinger en strooi er overheen. Plaats de frambozen-citroen tiramisu in de koelkast om op te stijven voor minstens 1 uur.
- Voor de frambozensaus haal je het overgebleven frambozenwater door een zeef. Doe in een pannetje. Voeg de 100 gram diepvries frambozen en het suiker toe. Breng aan de kook. Roer de maizena met het water samen en voeg toe. Laat inkoken tot je een dikkere saus hebt. Giet over in een schaaltje of kom en laat afkoelen.
- Haal de tiramisu uit de koelkast en snijd in 4-6 gelijke stukken. Plaat de stukjes tiramisu op een gebakbord en decoreer met de frambozensaus. Ga met een scherp mes over de achterkant van je chocoladereep om chocoladekrullen te maken en strooi over je tiramisu.
Ik zag deze al voorbij komen op IG, wat een heerlijk recept 🙂
Ik heb hem gisteren gelijk gemaakt want ik had veel frambozen over. En het was heerlijk!!
Klinkt heerlijk. Het is voor mij alleen niet helemaal duidelijk. Zeef het frambozenwater en doe het in een pannetje. Wat moet in het pannetje, het water of het pulp?
In het recept staat dat je aan de geprakte frambozen water toevoegt, dat is je frambozenwater.
Ja dat snap ik. Het gaat om de saus. Daar staat dat je dat frambozenwater moet zeven en in een pannetje moet doen met de diepvries frambozen. Welk deel moet je dan in het pannetje doen? De pulp in je zeef of het water wat er doorheen is gelopen?
Oh zo, het pulp heb je niet nodig, het gaat om het water.
Ja dat snap ik. Het gaat juist om de saus. Daar staat dat je dat frambozenwater moet zeven en in een pannetje moet doen met de diepvries frambozen. Maar welk deel moet je in het pannetje doen? De pulp in je zeef of het water dat er doorheen is gelopen?
Deze was lekker!!!! Bedankt voor het delen.
Groetjes Laura
Ik heb de tiramisu gemaakt. Vanavond gaan we het proeven.
Bij mij werd het mascarponemengsel alleen niet stevig. Had ik de slagroom met de suiker misschien eerst moeten opkloppen?
Hoeft niet per se, maar het kan zijn dat je de lang/hard geklopt hebt.
Ik was iets te voorbarig, want na een dagje in de koelkast was hij ’s avonds heel goed aan te snijden en hebben we ervan gesmuld 🙂
Het ziet er heerlijk uit. Maakt het nog uit of de 100 g diepvries frambozen (voor de saus) ontdooid of bevroren gebruikt wordt?
Hoe groot is de schaal die in het recept wordt gebruikt?
Formaat luistert niet heel nauw hoor, als je er maar 4-6 porties qua grootte uit kunt snijden. De hoogte zal hooguit iets verschillen.
Zo heel héél lekker!! Ook alweer een blijver, net als je Oma’s Appeltaart!
Jaaa, wat leuk! Dankje!
Zou je dit gerecht ook met aardbeien kinnen maken.
Dat lijkt me geen probleem, maar het is smaakvoller met framboos.
Ik heb het recept dit weekend gemaakt. I.p.v. de verse frambozen heb ik aardbeien genomen.
Het was heerlijk, een blijvertje!
Gisteren gemaakt als dessert na een Italiaanse maaltijd. Iets aangepast vanwege een lactose intolerantie van dochter. Alles dubbel vanwege de grootte van ons gezin. Veel werk maar wat een succes!!
Hoe lang duurt dat inkoken van de saus ongeveer?
Ik zit te watertanden hier! Dit recept lijkt me zo lekker! Kga hem morgen serveren en proeven bij een high tea♡
Dat hangt er net vanaf hoe hoog je het vuur hebt staan, 5 – 10 minuten ongeveer.
Dankje. Het was gelukt! Smaakte echt heerlijk deze tiramisu!👌🏼🍋
Zou het ook in te vriezen zijn?
Dat zou zeker moeten kunnen.
Ik ben geen fan van citroen of lemon ,, zou ik dat door iets anders kunnen vervangen? Groetjes
Ja hoor dat kan! Een andere curd bijvoorbeeld passievrucht of sinaasappel: https://www.laurasbakery.nl/passievruchten-curd/ of https://www.laurasbakery.nl/sinaasappel-curd/
Dank je wel
Zou dat recept ook lukken als ik de koekjes in koffie dip.
Dat lijkt me van wel! 🙂
Moet de slagroom worden opgeklopt voor je ze aan de mascarpone toevoegt?
Nee dat hoeft niet, je mengt alles samen zoals in stap 1 staat.