Kruidnoten tiramisu

30 november 2019
Kruidnoten tiramisu
116

De eerste foto’s van jullie kruidnoten tiramisu heb ik online al voorbij zien komen. Het recept stond namelijk een tijdje geleden al in de nieuwsbrief (meld je hier gratis aan!). Superleuk om te zien altijd dat jullie gelijk met recepten aan de slag gaan.

Kruidnoten tiramisu maken

Al jaren stond het idee van een kruidnoten tiramisu op mijn lijstje, maar uiteraard wil ik er zoals gewoonlijk wel graag mijn eigen draai aan geven. Meestal zie je dat er alleen kruidnoten worden gebruikt, maar het leek mij juist lekker om de kruidnootjes in de tiramisu te combineren met lange vingers. Dat bleek een juiste ingeving, ik heb er van zitten smullen.

Daarnaast is deze kruidnoten tiramisu gemaakt zonder ei en alcohol. Sinterklaas is een kinderfeest, dus ik wilde ervoor zorgen dat alle kinderen (en zwangeren) van dit recept mee kunnen smikkelen. En dat is gelukt!

Kruidnoten tiramisu met chocolademelk

Ook al gaat de koffie supergoed samen met de smaak van de speculaaskruiden in de kruidnoten, ik kan het goed begrijpen wanneer je de tiramisu zonder koffie wil maken. Zelf ben ik ook niet de grootste fan van koffie, maar toch kan ik het in deze kruidnoten tiramisu wel waarderen. Mocht je het toch willen maken zonder koffie, dan is chocolademelk een goed alternatief.

Pepernoten tiramisu

HET FEESTDAGEN BAKBOEK

Ben jij net als ik dol op de feestdagen en dan eigenlijk vooral op het maken van leuke baksels daar omheen? Dan is Het Feestdagen Bakboek echt wat voor jou. Met dit boek bak je het hele jaar door voor de feestdagen en zelfs buiten de feestdagen om kun je dit boek er perfect bij pakken. Van koekjes en brownies tot desserts en prachtige taarten, voor ieder moment vind je een geschikt recept.

BESTEL NU!

Afbeelding

Meer tiramisu recepten

Tiramisu is één van mijn favoriete desserts. Ik heb dit recept al in eindeloos veel verschillende jasjes gestoken en daarnaast probeer ik ook wel eens een ander soort baksel in een tiramisu jasje te steken. Neem onderstaande tiramisu sloffen taart bijvoorbeeld. Niet alleen een prachtige taart, maar ook waanzinnig lekker.

Als je net als ik ook erg van tiramisu houdt, dan vind je deze varianten misschien ook wel wat:

Pepernoten tiramisu

Terwijl ik dit recept uitschreef zag ik mezelf de titel ‘pepernoten tiramisu’ al typen. Als ik het over kruidnoten heb dan moet ik altijd goed nadenken dat ik ze geen pepernoten noem, want officieel heten deze knapperige halfronde bolletjes natuurlijk kruidnoten.

Wil jij liever een daadwerkelijke pepernoten tiramisu maken? Dat kan natuurlijk ook! Vervang de kruidnoten in het recept dan simpelweg door pepernoten. Als de pepernoten aan de grote kant zijn dan kun je ze eerst doormidden snijden voordat je ze in de koffie dipt. En ja, ook met pepernoten kun je deze tiramisu met chocolademelk maken in plaats van koffie.

Lees hier wat het verschil is tussen pepernoten en kruidnoten.

Stoofpeertjes speculaas tiramisu

tiramisu slof

Veelgestelde vragen: kruidnoten tiramisu

Kan ik dit recept ook in een grote schaal maken?

Dat kan zeker! Dit recept is voor vier porties, dus als je een grote schaal wil vullen dan zou ik het recept verdubbelen.

Is deze kruidnoten tiramisu veilig voor zwangeren?

Ja, dit recept is veilig om te eten voor zwangeren en kinderen. Ik maak mijn tiramisu bewust zonder eieren en ik gebruik daarvoor in de plaats een mengsel van mascarpone en slagroom. Net zo lekker vind ik. Daarnaast wordt de melk die voor mascarpone wordt gebruikt in Nederland altijd gepasteuriseerd, maar dit kun je voor de zekerheid ook op de verpakking controleren. Ook bevat deze tiramisu geen alcohol.

Kan ik de koffie ook weglaten?

Ik zou de koffie niet weglaten, maar je kunt het wel vervangen door bijvoorbeeld chocolademelk.

 

kruidnoten tiramisu recept

Recept afdrukken

5 van 1 stem

Kruidnoten tiramisu

Een eenpersoons portie tiramisu in sinterklaas sferen: kruidnoten tiramisu. Misschien wel de lekkerste tiramisu ooit door de toevoeging van speculaas.
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 125 ml slagroom ongeklopt
  • 250 gram mascarpone
  • 1 el suiker
  • 1 tl speculaaskruiden
  • 1-2 kopjes koffie
  • 16 lange vingers
  • zakje kruidnoten
  • chocoladeschaafsel (door een reep te raspen)

Instructies

  • In een kom voeg je slagroom, mascarpone, suiker en speculaaskruiden samen. Mix op hoge snelheid tot een stijf mengsel. Schep in een spuitzak met gladde spuitmond en leg in de koelkast tot je het straks nodig hebt.
  • Zet de koffie en giet in een schaaltje. Houd 4 lange vingers apart, de rest dip je in de koffie. Leg ze per 3 stuks op gebaksbordjes.
  • Spuit een eerste laagje room op de bodem van lange vingers. Dip dan de kruidnoten in de koffie en leg deze hier bovenop. Ik gebruikte 12 kruidnoten per gebakje.
  • Eindig met nog een laagje van de room. Maak het af met een lange vinger die je diagonaal op de tiramisu legt. Decoreer verder met wat kruidnoten die je fijnhakt en chocoladeschaafsel. Dit maak je eenvoudig zelf door een reep chocolade te raspen.
  • Je kunt de porties tiramisu meteen serveren of in de koelkast bewaren zodat de kruidnoten en de lange vingers nog wat zachter worden, zoals dat eigenlijk hoort bij tiramisu.
Bewaren

2-3 dagen houdbaar, afgedekt in de koelkast.

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

10 reacties

  1. Emma schreef:

    Zou je dit recept ook in een grote schaal kunnen maken??

    1. Ikke schreef:

      Ik heb het in een grote schaal gemaakt. Je hoeft het dan niet met de spuitzak.
      Het was heerlijk!!

  2. Jopie schreef:

    Wat zou je kunnen gebruiken ipv koffie?

  3. Trudy schreef:

    Dit ziet er zo gaaf uit.
    Elke keer als ik dit zie loopt het water me in de mond, nou ja bijna dan.

  4. R Oosterbaan schreef:

    Hoe kan ik de overige inhoud van de spuitzak het beste bewaren en hoe weer opnieuw gebruiken? 😊

    1. Laura's Bakery schreef:

      Had je veel over? In principe kan je dit in de spuitzak zelf laten en ook in de koelkast bewaren, maar dan is het nog maar 2-3 dagen goed.

  5. Esmay schreef:

    Ik ben absoluut geen koffieliefhebber, is er iets anders om de lange vingers in te dopen?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Chocolademelk bijvoorbeeld?

  6. T schreef:

    Ik zou niet de mascarpone en slagroom enz gelijk bij elkaar doen… bij mij schift het dan elke keer

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dan waren ze waarschijnlijk niet op dezelfde temperatuur. Wat je ook kunt doen als je voorzichtiger te werk wilt gaan is: eerst de mascarpone los mixen met de suiker en kruiden, daarna in een dunne stroom de slagroom er al mixend aan toevoegen tot je een stevig en luchtig mengsel hebt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *