Appeltaart voor 4 personen

12 september 2020
Appeltaart voor 4 personen
159

Ik ben opnieuw voor jullie de keuken ingedoken om een kleinere taart te bakken! De 4 persoons taart met rood fruit viel ontzettend goed in de smaak en jullie kwamen zelfs met nog veel meer suggesties en verzoeken voor 4 personen. Ik hoefde er niet lang over na te denken welke taart de volgende zou zijn. Dat moest natuurlijk Oma’s appeltaart worden. Enerzijds omdat dit de meest gemaakte taart van Laura’s Bakery is, maar ook omdat appeltaart deze maand het thema is van De Bakstrijd. Doe jij ook mee? Ik kan niet wachten om te zien waar iedereen binnen dit thema mee aan de bak gaat.

4 persoons appeltaart

Met dit recept voor appeltaart voor 4 personen heb je precies genoeg en blijf je als de visite weg is niet zitten met nog 8 stukken appeltaart.
Porties: 4 punten
VOOR EEN 15 CM VORM, 4 PERSONEN

Ingrediënten

Deeg

  • 80 gram ongezouten roomboter
  • 80 gram witte basterdsuiker
  • 155 gram zelfrijzend bakmeel
  • 5 gram vanillesuiker
  • 1 el melk
  • Klein snufje zout

Vulling

  • 550 gram zoetzure appels (ongeschild)
  • 25 gram fijne kristalsuiker
  • 1 tl kaneel
  • 2 tl custardpoeder

Extra

  • 1 el melk Voor het afsmeren.

Instructies

  • Doe alle ingrediënten voor het deeg in een kom en kneed tot een stevig deeg.
  • Vet een springvorm in en bestuif deze met bloem. Verdeel het deeg in drie delen. Rol het eerste deel uit en bekleed de bodem ermee. Met het tweede deel bekleed je op dezelfde manier de zijkanten. Waar stukjes deeg elkaar raken laat je het iets overlappen en druk je het stevig aan.
  • Dan schil je de appels, verwijder je de klokhuizen en snijd je ze in schijfjes. Doe alle schijfjes appel in een grote kom en meng de suiker, kaneel en custardpoeder erdoor. Dit zal het vocht uit de appels opnemen zodat het deeg niet zompig wordt.
  • Verdeel de appelvulling over de bodem van de taart. Belangrijk is dat de schijfjes appel er zo compact mogelijk in zitten. Eenmaal in de oven worden ze zachter en zakt de taart wat in, je wilt dus dat er zo min mogelijk gaten zitten tussen de stukjes appel. Druk de vulling daarom stevig aan en verschuif eventueel hier en daar wat appeltjes.
  • Rol het laatste stukje deeg uit en snijd er stroken van. Leg deze kruislings bovenop de taart. Met een laatste strook deeg maak je de taart rondom af. Smeer de bovenkant van de taart af met de tweede eetlepel melk, zodat de taart mooier bruin bakt.
  • Bak de 4 persoons appeltaart in 45 minuten op 170 °C (boven- en onderwarmte).
  • Laat de taart afkoelen in de vorm zodat hij steviger wordt.
Tips

Nog een klein beetje warm en met een toef slagroom is hij geweldig lekker. Een dag later en koud trouwens ook, dan zijn de smaken lekker doorgetrokken.

Bewaren

Afgedekt buiten de koelkast 4-5 dagen houdbaar. In de vriezer tot 3 maanden houdbaar.

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

41 reacties

  1. Anne schreef:

    Oh helemaal super, zo’n klein taartje. Dank je wel!

  2. Karin schreef:

    Inderdaad: dat is ook mijn “probleem”. Met zijn tweeën een appeltaart opeten: is wel lekker hoor daar niet van, maar zoveel 😊.

    Ik ga nu ingrediënten en de springvorm kopen! Vanavond en morgen dan lekker appeltaart bij de koffie.

    1. Karin schreef:

      Wat is een springvorm van 15 cm klein zeg 😁! Hij is 4,5 cm hoog: bij de Hema gekocht. Heb bakpapier gebruikt om hem wat hoger te maken (ontzettend goede tip van jou 👍). Staat nu in de oven 🙏.

      Ik was de melk vergeten 🙈. Nu was het deeg heel erg droog. Komt het omdat ik geen melk gebruikt heb? Ik heb geen reepjes voor de bovenkant gemaakt, maar het deeg verkruimeld.

      1. Laura's Bakery schreef:

        Leuk hè, zo’n klein en hoog appeltaartje! De melk maakt het deeg inderdaad smeuïg (wat ei normaal doet), dus het zal door dit te vergeten inderdaad droog zijn geworden helaas.

        1. Karin schreef:

          Oké, dat is het dus. Kan de melk ook vervangen worden door iets anders? Ik heb namelijk nooit melk in huis en om nu voor 1 eetlepel melk dit in huis te halen is ook zo wat 🙂. Hij smaak te trouwens prima!

          1. Laura's Bakery schreef:

            Je hebt 2 el melk nodig voor dit recept of iets meer dan 1/3e deel ei.

  3. Ursula schreef:

    Hij is top. Vandaag direct gemaakt voor mijn verjaardag met glutenvrij zelfrijzend bakmeel en de bakvorm met speltbloem bestoven ivm een tarwe intolerantie van mijn dochter. Hij is voor herhaling vatbaar.

    1. Lizette Davelaar schreef:

      Sorry, maar spelt is een tarwe soort. Ik hoop niet dat je dochter een reactie kreeg.

  4. Lineke schreef:

    Geraspte citroenschil door het deeg (van een biologische citroen) is zo lekker hierbij!

  5. José schreef:

    Ohh wat een fijn recept, ik heb appels én een 15cm springvorm in huis! Komt er ook nog een 4-persoons (gebakken) cheesecake recept?

    1. José schreef:

      En/of een ricotta-citroen-bosbessentaartje!

    2. Laura's Bakery schreef:

      Ik heb inmiddels een flinke baklijst!

      1. Melanie schreef:

        Hi, kan ik ook iets anders gebruiken ipv custard poeder? Ik ben niet meer in de gelegenheid om naar de supermarkt te gaan. Kan ik bijvoorbeeld ook maïzena gebruiken?
        Groet, Melanie

        1. Laura's Bakery schreef:

          Je kunt paneer op de bodem van de appeltaart strooien om het vocht op te vangen.

  6. Kay schreef:

    Aah top! Deze ga ik binnenkort maken. Wat leuk die taartjes voor 4 personen 🙂

  7. AM Smit schreef:

    Afsmeren met melk, wat is dat? Lees er niets over in het recept.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Je smeert de bovenkant van appeltaart altijd af (met ei of melk), zodat de taart mooier bruin bakt. Meestal doe je dit met ei, maar daarvan zouden de hoeveelheden te klein worden voor dit recept en melk werkt ook prima!

    2. AM schreef:

      Wat een razendsnelle reactie. Dank u.

  8. Lotte schreef:

    Custardpoeder is niet zo gekend in België. Kan ik het custardpoeder vervangen door puddingpoeder? Is dit hetzelfde of zijn er toch verschillen? 😊

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat lijkt me prima! Eventueel kun je ook paneerkruimels op de bodem van de appeltaart leggen om het vocht op te nemen (dat is ook waar het custardpoeder voor dient).

  9. Joke schreef:

    Hallo
    Kan ik deze appeltaartje ook in de combi/oven magnetron doen?
    Bij de handleiding staat steeds zanddeeg vandaar mijn vraag.
    Heb de combi nog maar net.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat moet prima kunnen op de ovenstand.

  10. Ingrid schreef:

    Ik was heel enthousiast over het recept en heb hem meteen gemaakt. Hij zal er prachtig uit.
    De airfryer op 175 graden en 40 minuten. Maar toen was hij heeeeeeeeel donkerbruin tegen zwart aan. Oohh wat is dit jammer. Ik heb een Philips airfryer, de kleinste maat (800 gr).

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ohnee wat vervelend! Ik moet alleen eerlijk bekennen dat ik geen ervaring heb met zoet bakken in een airfryer..

  11. Anoniem schreef:

    Hoi, leuk zo’n mini-taartje. Wat is de hoogte van jouw bakvorm die je hier hebt gebruikt?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik denk dat het taartje zo’n 6 cm hoog was.

  12. Anoniem schreef:

    Tot welke dikte rol je het deeg uit?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Gewoon zoals je eigenlijk altijd doet met appeltaart, een mooie dunne lap deeg.

  13. Marieke schreef:

    Dag Laura, ik heb je appeltaart voor 4 pers gemaakt, hij was heerlijk! Kan ik ook de helft van de hoeveelheid appels vervangen door noten?
    Groet Marieke

  14. Anne schreef:

    Wat een leuk receptje, Laura!
    Kun je bij dit taartje de roomboter ook vervangen door (light) appelmoes? 🙂

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat heb ik niet getest! Zou je willen laten weten of het lukte als jij het wel gaat proberen?

  15. Emma schreef:

    Vandaag mijn 15 cm bakvorm ontvangen, wat ideaal zeg! Morgen meteen deze appeltaart maken en kan niet wachten op nog meer kleine taart recepten.

  16. Honing schreef:

    Appeltaart met springvorm van 15 cm, ik heb er minder appels ingedaan om dat vlgs recept echt veel teveel was.
    Vond het appeltaartje véél te zoet, helaas.
    En het deeg was korrelig.
    Kan ik zomaar suiker weglaten?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat jammer dat het niet goed bij je gelukt is zeg. De suiker door de vulling kun je absoluut weglaten, in het deeg raad ik het niet aan.

    2. Michelle schreef:

      Dat had ik ook, veel teveel appels! Maar ik heb 3 bakvormpjes van 15 cm die misschien meer bedoeld zijn voor laagjes cake?

      1. Laura's Bakery schreef:

        Had je dan ook niet teveel deeg misschien?

  17. Lou schreef:

    Dag Laura,

    Super appeltaartje. Ik had wel problemen om het deeg uit te rollen. Het brokkelde steeds uit elkaar.
    Ik heb het recept nochtans goed gevolgd. Weet je misschien een oplossing?
    Groetjes, Lou

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat is helaas een bekend probleem bi appeltaartdeeg, maar ik zou niet teveel toevoegen omdat dit het resultaat ook beïnvloed. Eventueel kun je wat water toevoegen.

  18. lies schreef:

    Hej Laura,
    heelrijk receptje!! enkel zit ik in de knoop bij het uitrollen van het deeg, deze breekt/scheurt steeds.. ik kan geen mooi lapje rollen. wat doe ik mis?

    1. Laura Kieft schreef:

      Probeer het nog even goed door te kneden met je handen, laat eventueel wat op temperatuur komen mocht het uit de koelkast komen en je kunt altijd nog een klein beetje extra boter toevoegen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *