Witte chocolade ganache kleuren
Bij ganache denken we vaak aan de bruine, chocolade variant. Maar ook de versie met witte chocolade is erg lekker en net zo makkelijk om te maken. Het leuke eraan is dat je deze ook een leuke kleur naar keuze kunt geven. Hiervoor heb je wel speciale chocolade voedselkleurstof nodig (zoals deze) of voedselkleurstof op basis van olie, zoals deze van Wilton. De kleurstof meng je met de vloeibare, gesmolten witte chocolade en verwerk je daarna verder in het recept.
Ganache is prima te bewaren in de koelkast. Volgens de mensen van Callebaut zelfs 6 weken. ( dat vind ik zelf wel lang ivm de slagroom) Ook kan je het goed invriezen.
Het kan ja, maar ik vind het zelf niet werken om de ganache weer te laten smelten om hem ergens over te gieten of op te kloppen. Dan kun je het qua tijd net zo goed snel even maken.
Ik ga het proberen de eerste x moet kunnen
Goed doorgelezen laat een foto zien
Fijne paasdagen
Super handig! Ganache is zo lekker! Maak jij er weleens een toef van of vulling voor op cupcake/taart?
Ik heb er nog nooit een toef van gespoten, maar wel opgeklopt als vulling of topping ergens in/op gesmeerd, erg lekker!
Kan je dit ook gebruiken om bonbons mee te decoreren? Ik vind gesmolten chocolade met olie nog ietjes te dik en niet fijn werken
Wordt lastig, want het hard namelijk niet helemaal uit, het blijft een beetje zacht.
Je kunt het wel gebruiken als vulling van de bonbon.. Als je gewone chocolade laat smelten, die in vormpjes giet en na een minuutje ongeveer de chocolade er weer uit laat lopen (als het goed is zit de chocolade dan vooral aan de zijkanten van de vormpjes gehecht). Je kunt dan de rest van de vormpjes opvullen met ganache. (Daarna wel nog even gesmolten chocolade erover, zodat alle eventuele gaten etc. daarmee worden opgevuld en je bonbon ook een mooie “gladde” onderkant heeft.)
Op Internet zag ik een ‘dripcake’ waarbij ze de chocolade net over de rand laten druppelen. Zou dit ook met Ganache kunnen? Met gesmolten chocolade kan het vast ook, maar dat snijdt zo lastig als de chocolade weer gestold is.
Dat kan zeker, alleen gebruik ik dan wel een iets andere verhouding. Kijk maar eens: http://www.laurasbakery.nl/how-to-drip-cake/
Super! Dank je wel!
Vraagje; stel ik doe deze ganache over de zebra cake (maar dan in springvorm ipv tulband) hoe bewaar ik het dan als ik het een dag van te voren maak?
Alvast bedankt!
Als je de ganache wilt gieten over de tulband zou ik het niet een dag van tevoren maken, want anders is het te stevig. Je kunt het dan wel weer verwarmen, maar dan ben je net zolang bezig als je het gewoon maakt.
als je een cake met ganache wil afsmeren moet er is botercreme op. of mag de ganache rechtstreeks op de cake aangebracht worden.
Ganache kan ook gewoon gelijk op de cake
Hoi Laura, kan je witte chocolade ganache kleuren met kleurstof poeder? Ik dacht als iemand dat weet ben jij het wel hihiii… Ik weet dat het met kleurstof op olie basis wel kan, op water basis niet namelijk. Thankxx
Kleurstofpoeder durf ik niet met zekerheid te zeggen eigenlijk, ik denk het wel. Vraag me alleen af of de poeder wel goed oplost in chocola.
je kan je kleurstof eerst met cacoaboter mengen tot een vloeibare kleurstof.. daarna in je ganache verwerken… je verhoudingen worden dan wel anders…
Edwin jij ook bedankt. Cacaoboter heb ik niet zo vaak ik huis maar is ook zeker een optie en het proberen waard. Dankjewel!
Dankjewel voor het meedenken, ik zal eens proberen met poeder in de slagroom voor het bij de witte chocolade gaat.
Kan ook met kleurstof op water basis. Doe ik altijd. Poeder heb ik nooit gebruikt.
Als je chocola smelt kan je die alleen kleuren op olie basis
Maar ganache gaat prima met waterbasis!
Goede tip!
Hoi Laura, Ik wil graag een taart met ganache overgieten voor verjaardag van mijn zoontje en vervolgens decoreren. Ipv fondant gebruiken. Zou ik de afgewerkte taart dan nog steeds kunnen invriezen zodat ik hem een paar dagen voor het feestje zou kunnen maken? Bedankt voor je advies! Groet, Marloes
Ik zou de taart los invriezen en dan na ontdooien voor het feestje overgieten met ganache. Dan blijft hij het mooist.
Het is niet zo dat er maar een type ganache keer is spuitganache ,overtrek of glaceerganache vanachter om te snijden etc en ja ganache is zeer goed te bewaren.
Hey
Is het echt slagroom dat je moet gebruiken of culinaire room
Groetjes kim
slagroom
Hoihoi,
Ik wil een chocoladetruffeltaart maken. Maar klopt ik dan eerst de slagroom en voeg daarna de gesmolten chocolade toe? Of voeg ik chocolade aan de slagroom toe en klopt ik het dan op?
En het bovenste laagje op een chocoladetruffeltaart is zeker ganache met een klontje boter erdoor?
Ik hoor graag van je!
ik weet niet precies welk recept je wilt maken, maar ik zou een ganache maken die je opklopt.
Hoi Laura,
Mijn zoontje wilt graag een rode taart voor zijn verjaardag
Dus dacht een chocoladecake te gaan bakken en vervolgens dacht ik aan een rode ganache.
Kan dat? Met kleurstof? Of hoe zou jij de cake van de buitenkant rood maken?
Alvast bedankt voor het meedenken!
Een rode ganache kan zeker, je hebt dan wel een kleurstof op oliebasis nodig (anders pakt het niet met de chocolade)
Beste Laura, Ik had even een vraag, ik wil graag de ganache gieten over een rol cake, maar in je recept staat dat er een klontje boter in moet zodat het mooi gaat glimmen. Maakt het uit welke boter daar voor gebruikt wordt? Alvast bedankt. Sorry voor de misschien simpele vraag 😉
Ik gebruik ongezouten roomboter 🙂
Hoi Laura
Ik gebruik de opgeklopte ganache vaak als taartvulling. Helaas hecht de ganache niet aan het biscuit, en valt mijn taart bij het aansnijden vaak uit elkaar. Hoe kan ik dit voorkomen?
Daar is het eigenlijk net een te stevige vulling voor. Je zou kunnen testen met een ganache die in verhouding meer slagroom heeft.
Ik maak vaker een vulling door een ganache te maken en het daarna door halfopgeklopte slagroom te kloppen. Dit is lekker luchtig en je proeft toch goed de chocoladesmaak. De hoeveelheden bepaal ik op smaak.
Kan je de opgeklopte ganache ook gebruiken om een biscuit af te smeren en daarna te bekleden met marsepein of fondant. Of is het hier te nat voor
Dat is zeker mogelijk om te doen.
Hallo Laura,
Hoe kan het dat mijn witte chocoladeganache schift? Ligt dit aan het type chocolade? Ik had gewoon goedkope repen gebruikt. Voor slagroom had ik geen verse, maar een pakje houdbare slagroom met 35 % vet.
Op welk punt is het geschift? Bij het bereiden al of later pas? Het hoeft namelijk niet per se aan de gebruikte ingrediënten te liggen.
Ik wil graag pure chocoladeganache maken. Welke chocolade is hiervoor het meest geschikt? Zou je bijvoorbeeld een reep met 85% cacao kunnen gebruiken?
Ja dat is een goede optie.
Hey hey…kan je ook ganache maken van kinderchocolade reepjes? Zijn de verhoudingen dan hetzelfde als de ganache met melkchocolade? Groetjes
Het zal vast kunnen, maar dan wel in andere verhoudingen omdat de samenstelling anders is. Hoe dat precies zal zijn weet ik niet.
Hallo Laura,
Een goed gelukte ganache ?.
Maar ik heb een vraag. Ik heb een cijfer taart gemaakt, afgemeerd met ganache en met smarties bekleed. Nu wil degene dat ik ook de zijkanten mee neem, maar de ganache is al zover dat de smarties aan de zijkanten niet meer blijven plakken. Enig idee hoe ik dat als nog kan oplossen?
Gr,
Mirella
Misschien met een hete spatel erlangs, dan smelt het weer wat.
Beste Laura,
Zou ik cupcakes een dag van te voren kunnen maken en deze dan direct besmeren met ganache? Als ik ze dan koel bewaar (buiten de koelkast) is de ganache de dag erna dan nog lekker denkt u of lijkt u dat geen goed idee?
Alvast hartelijk bedankt voor uw reactie.
Met vriendelijke groet,
Jenske
Als de cupcakes afgekoeld zijn kan dit (als de ganache stevig genoeg is).
HoiHoi, Laura.
Als ik een drip cake wil maken, kan de ganache dan alleen met gewone witte,melk of puur chocolade gemaakt worden,of ook met de witte framboos chocolade van Tony chocolonely?
Groetjes Marion
Dat kan, maar je houdt dan wel de stukjes in je ganache die ook in de reep zitten. Gebruik de verhouding van de witte chocolade.
Hi Laura, ik vroeg me af hoeveel ganache van pure chocolade ik zou moeten maken voor een taart van 26 of 28cm
Alvast bedankt voor je snelle reactie
Groetjes Ankie
Dat is afhankelijk van wat je ermee wilt doen. Ik maak zelf nooit zulke grote taarten, dus een juiste hoeveelheid geven wordt wel lastig (en bovenaal een schatting).
Halo ik wil een taart met ganache smeren. Chocolade puur maar daarna met fondant smeren maar als ik de ganache op heb gesmeerd hoe lang daarna kan ik de fondant op doen en moet je de taart met iets smeren .?en blijft de fondant op zitten gaat ie niet los? Gr alvast bedankt.
Je zult de laag ganache met een heet mes weer even moeten afsmeren zodat het iets smelt en hecht aan het fondant.
Hahaaa gewoon genoeg maken en het restant, na opstijven in de koelkast, tot balletjes rollen en door de cacao of hagelslag halen als truffels/bonbons hmmmm
Hoi
Ik probeer rode drip te krijgen maar deze word telkens roze.. heb jij tips voor mij
Ik wil een chocoladecake doormidden snijden en dat vullen met opgeklopte ganache en het geheel vervolgens bedekken met de vloeibare ganache, zou dit werken?
Ja hoor geen probleem. Je kunt de taart na het opkloppen ermee afsmeren (zoals met botercrème) of opspuiten of weer even verwarmen tot vloeibaar en dan gieten. Zo doe ik het ook. Vulling is wel wat steviger dan een mousse uiteraard.
Zeker, klinkt heerlijk 🙂
Hoi Laura,
Wat een geweldige recepten heb je, ik ben echt fan! Tot nu toe lukt alles wat ik van je maak (hoera!) en dat motiveert en inspireert enorm 🙂
Nou vroeg ik me af: heb je een tip voor een lekkere aardbeienvulling voor een taart? Ik maak een basisbiscuit in drieën gesneden, met een laag opgeklopte melkchocoladeganache, een laag aarbeienvulling. Ik giet de taart over met wittechocoladeganache.
Voor de aardbeienvulling heb ik als test aardbeienjam en mascarpone gemengd en dat was best lekker, maar ik dacht wie weet heb jij nog wel een gouden tip voor deze laag!
Nogmaals bedankt voor je heldere recepten!
Wat ik ook altijd heerlijk vind is banketbakkersroom met stukjes verse aardbei 🙂
Hi Laura, heb cursus macarons maken gevolgd bij Bakery instituut en daarna thuis geprobeerd. Heb ganache gemaakt maar de macarons zijn niet gelukt. Wel goed van smaak , zacht maar geen voetje . Heb ganache ingevroren voor volgende poging. Als t lukt en ik de ganache uit vriezer laat ontdooien in koelkast, kan ik het dan daarna als complete macaronkoekje weer invriezen? Bedankt voor je antwoord.
Nee, je kunt producten (de ganache in dit geval) niet twee keer invriezen.
Dank je wel Laura
Hoi Laura,
Hoeveel ganache heb ik nodig om over een taart van 24 cm te gieten? Dus hoeveel gram slagroom en hoeveel gram pure chocolade?
Hier vind je dat: https://www.laurasbakery.nl/how-to-drip-cake/
Hoi Laura,
Ik had eens een vraag ivm een chocolade biscuit afsmeren met witte ganache. Als ik de witte chocolade ganache licht blauw (frozen) wil kleuren wordt deze dan mooi blauw of gaat het groener zijn omdat toch beetje gelig is. Mss domme vraag hoor. En dan mn 2de vraag. Komt mijn chocolade biscuit er te hard door piepen als ik het met licht blauwe ganache afsmeer? Of kan ik beter een gewone biscuit gebruiken? Alvast bedankt!
Hi Laura,
Ik wil graag macarons maken met deze ganache als vulling:)
Maar kan ik het dan een paar uur van te voren maken en vervolgens in de koelkast doen tot ik het op de koekjes spuit? Of word het dan te hard?
Groetjes Billie
Oeps, ik zie het nu pas staan, sorry:)
Geen probleem!
1:1 is hier niet goed gegaan! Doe altijd 100ml slagroom op 150g chocolade. Anders kun je uren wachten, maar blijft je ganache vloeibaar. Zonde.
Wat vervelend dat het niet goed ging bij je. De verhouding hangt van de soort chocolade af.
Kan ik de ganache ook gebruiken als bovenste laagje voor een caramelshortcake?
Ik gebruik daar zelf nooit ganache voor, maar het kan wel: https://www.laurasbakery.nl/caramel-shortcake/
Kan ik deze ganache opgeklopt gebruiken voor de cijfertaart? Of valt het er dan af met aansnijden zoals ik bij een andere reactie las?
Je wilt het dus als een vulling gebruiken?
Ja klopt
Hallo Laura, ik ga een taart maken voor een vriendin voordat Ik op vakantie ga en will deze dan geheel versierd invriezen totdat ze de taart nodig heeft. Ze wil graag dat ik de taart vul en afsmeer met witte chocolade ganache of Cream cheese frosting, wat is beter in te vriezen? Blijft het dan wel mooi? Alvast bedankt voor je reactie!
Dit moet allebei prima werken in de vriezer, hoewel ik er persoonlijk geen ervaring mee heb.
Hallo Laura,
Ik zou graag witte chocolade ganache gebruiken als vulling voor mijn taart.
Ik heb op een website gelezen dat je deze op voorhand kan maken en in een spuitzak steken.
Maar ga ik deze de dag nadien nog kunnen spuiten tussen mijn taart?
Kan ik ook bv aardbeien toevoegen aan de ganache? En hoe doe ik deze er dan best bij?
Groetjes
Ik zou dat niet op die manier doen; zie stap twee bij de verwerking hierboven. Aardbeien zou ik hoogstens in gedroogde vorm toevoegen.
Hallo Laura,
Ik heb nog eens een vraag. Ik lees vanalles op internet dat je u stapeltaart moet stutten. Ik ga een stapeltaart maken van 2 lagen, kan ik hiervoor ook mikado stokjes gebruiken?
Groetjes
Dat is voor twee lagen in principe niet nodig, maar voor de zekerheid kan je het altijd doen.
Ik zou graag voor de verjaardag van een 3-jarig meisje een chocoladecake maken met thema Peppa Pig.
Wat is de verhouding indien je Ruby (roze) chocolade gebruikt? Ik zou het willen gebruiken om over een chocoladetulband te gieten, dus zou ook mooi moeten blijven glimmen. Mirror glace zou nog leuker zijn!
Ik durf het niet zeker te zeggen, maar volgens mij is het vergelijkbaar met witte chocolade
Kun je de ganache ook kleuren met kleurstof?
Ja dat kan, maar let wel op dat de kleurstof opgenomen kan worden door vette vloeistoffen.
Hallo Laura,
Ik zou graag een vulling voor bonbons willen maken met een fruitpuree. Hoe maak ik die?
Leuk idee! Heb ik nog nooit gedaan, dus gaat op mijn baklijst.
Hoi Laura,
Kan ik op een biscuit taart (gevuld tussen de 2 laagjes met een beetje slagroom en fruit of wat chocoboter crème ) en afgewerkt rondom en boven met slagroom een ganache storten zodat de ganache mooi van de slagroom glijdt? Gaat de slagroom blijven zitten ?
Alvast bedankt!
K.
Als je ganache helemaal afgekoeld is dan zou het in theorie moeten kunnen, maar ik smeer mijn taarten nooit af met slagroom dus ik heb er geen ervaring mee.
Kan ik ganache maken met sojaroom? zelfde verhoudingen?
groetjes!
Dat lijkt me wel.
Hoi,
Welker verhouding kan ik het beste nemen voor Ruby ganache? Ik heb callebaut Ruby chocola gekocht en wil hier een ganache mee maken.
Groetjes Lisanne
Ik heb daar zelf nog geen ervaring mee! Maar het schijnt qua cacaogehalte tussen melk en puur in te zitten, dus wellicht kun je dat als richtlijn aanhouden.
Hoi,
Ik heb witte choclade gebruikt alleen was het meer geel.. ook wel leuk maar wit vind ik mooier! Hoe kan ik dit het beste doen? Of heb ik verkeerde chocola gebruikt?
Groetjes Emely
Witte chocolade is nooit echt spierwit. Je zou dan candy melts kunnen kopen (bij kook/bakwinkels), die smaken wel iets anders overigens.
Kan ik de ‘gewone’ slagroom ook vervangen voor lactose vrije slagroom? En werkt het maken van ganache dan hetzelfde?
Alvast bedankt.
Groeten Annelies
Dat zou zeker moeten lukken.
Hoi Laura,
Nooit geprobeerd maar zou ganache ook lukken met houdbare slagroom denk je?
Groetjes,
Monique
Ja hoor, dat lijkt me geen probleem.
Dag Laura, ik zou graag binnenkort eclairs proberen maken. Kan ik deze ganache daarvoor als topping gebruiken? Of zal dit te lopend zijn?
Groetjes
Elien
Hier vind je de ideale verhouding: https://www.laurasbakery.nl/bananen-eclairs/
Hoi Laura
Ik wil een stapelcake maken met 3 lagen. Wat adviseer je mij mascarpone room, ganache of botercreme?
Ik hoor het graag! Dank alvast
Botercrème!
Hoi hoi,
Kan ik de ganache ook gebruiken als topping op een brownie?
Dat zou kunnen!
Dag Laura,
Is de ganache lopend want ik zou hem willen gebruiken om een taart mee te bestruiken maar hij maag niet te lopend zijn denk ik.
Alvast bedankt!
gr
Dat kan! Zie het eerste punt onder de verwerking in het recept: Als je de ganache over een taart wilt gieten, voeg je een klein klontje boter toe. Dit zorgt ervoor dat de ganache mooi blijft glimmen wanneer hij gestold is. Laat de ganache afkoelen tot kamertemperatuur voordat je het over de taart giet. Houd wel in de gaten dat hij voldoende vloeibaar blijft.
Hoi Laura,
Kan ik een taart met ganache bestrijken en een nacht in de koelkast laten staan om dan de volgende dag mijn taart in de ‘s morgens al uit de koelkast te halen en in de middag pas op te eten. Dit zou dan wel gebeuren op een warme dag maar de taart staat dan binnen.
Bedankt!
Een nacht in de koelkast kan zeker, of het niet gaat smelten/te zacht gaat worden op een warme dag durf ik je niet precies te zeggen. Dat is denk ik erg afhankelijk van de warmte 🙂
Dag laura
Vraagje
Ik ga een taart maken biscuit met banket bakkers room
Normaal smeer ik het af met boter crème en bekleed het dan met fondant .
Nu wil ik het met ganache gaan doen en dan fondant
Kan dit? En wat is dan de verhouding?
En moet er dan nog boter bij?
Of alleen chocola en slagroom?
Ik denk het wel hoor. Verhoudingen durf ik je niet precies te zeggen, want ik heb het zelf niet geprobeerd.
Dan vind ik het risico te groot als u me geen antwoord te geven .. Dan ga ik geen ganache maken,
Krijg hem alleen nooit mooi recht en netjes gesneden met broodmes
Ga dan altijd scheef
Ronding is 26 cm
En hoogte is net zo hoog als de vorm , probeer altijd dat door drieen te snijden .. maar denk dit keer dat ik hem in tweeën snij
Misschien dat het dan mooier lukt
Wil het mooi strak afsmeren
Daar nog advies voor ?
Zeker! Die vind je hier: https://www.laurasbakery.nl/how-to-taart-strak-afsmeren/
Hey Laura,
Wat een mooie taart! Ik wil deze graag maken, maar met andere kleuren (taart zelf lichtroze, drip wit). Hoe kan ik dat maken?
Dankjewel alvast!
Welke taart bedoel je? Dit is het recept voor ganache. Maar hier vind je tips over het kleuren van botercrème: https://www.laurasbakery.nl/hoe-kun-je-botercreme-het-beste-kleuren/
Prima gelukt. Dank u. En 100 gram chocolade was net genoeg om mijn biscuit taart te overgieten.
Ik zou heel graag een variant willen proberen met karamel. Hoe kan ik dit het beste doen? De karamel heb ik zelf gemaakt.
Dat klinkt lekker! Ik heb het zelf niet getest met karamel, dus dat durf ik je niet te zeggen. Maar zeker leuk om eens uit te proberen!
Goedemiddag Laura, ik zou graag een stapeltaart willen bestrijken met chocolade ganache (dus tussen de lagen smeren). Maar las hierboven dat het te hard wordt. Kan ik deze ganache met de verhoudingen uit het recept (melkchocolade wil ik gebruiken) wel hiervoor gebruiken? Jouw recepten lukken altijd bij mij! 🙂 bedankt alvast!
Daar is het eigenlijk net een te stevige vulling voor. Je zou kunnen testen met een ganache die in verhouding meer slagroom heeft.
Kan je dit ook maken met melk chocola waar een soort zachter vulling in zit zoals deze: Côte d’Or BonBonBloc Chocoladereep Praliné Melkchocolade 200g?
Dat heb ik zelf niet getest, maar kun je uiteraard proberen!