Het maken van een appel-limoen cake stond gek genoeg al een paar jaar op mijn lijstje met recepten die ik graag wil maken. Ik was ervan overtuigd dat de combinatie van appel en limoen ontzettend lekker zou zijn. Daar bleek ik gelijk in te hebben, want deze cake is heerlijk fris en smeuïg. Eigenlijk de zomerse variant van de appel-kaneel cake, ook zo’n klassieker. Deze cake staat gelijk in de top van mijn meest favoriete cakes. Dat zegt wat, want ik heb namelijk al heel veel cakes gebakken die ik allemaal heerlijk vind, het is lastig om een andere topper van de troon te stoten. Ik zou zeggen, probeer dit recept vooral zelf een keer uit. Hopelijk vind je het net zo lekker als ik.
BAKTIP: Voor het raspen van de limoen in dit recept gebruik ik de rasp van Microplane. Deze heeft een goede grip en raspt erg fijn.
Lijkt mij een heerlijke frisse cake! Hij ziet er ook erg smakelijk uit!
Recept gelezen en meteen gebakken!
Superlekkere cake, zoet met een licht zuur tintje van de limoen.
Echt een aanrader!
Een cake die hier nog veel gaat gebakken worden.
Leuk om te horen dat jij hem ook zo lekker vond!
Wat voor appel gebruik je in dit recept? Een zure of juist een zoete als tegenhanger van de limoen?
Ik bak het liefst met jonagold of elstar (of goudreinet). Zure appels vind ik zelf niet geschikt om mee te bakken.
De oven wel of niet voorverwarmen?:-)
altijd alles bakken in een voorverwarmde oven.
Hij staat nú in de oven! ???
Erg lekker! Niet te zuur en lekker fris. De volgende keer doe ik er een extra appeltje in maar zeker zo goed als de appelkaneel cake! Top recept.
Heerlijk recept! Ik heb de gerapste limoenschil vervangen door twee theelepels gesroogde yuzu-schil.
De cake staat nu in de oven, ik kan niet wachten tot ‘ie klaar is! 🙂 Ik heb het beslag even geproefd en dat smaakt al zo goed! Lekker zoet maar ook lekker fris. Ik heb één limoen bewaard om met het sap glazuur te maken en te garneren met de rasp. Ben benieuwd hoe dat uitpakt.
Super lekkere cake! Hij staat voor de 2e keer dit weekend in de oven 🙂
Wat is een goede appel om te gebruiken in deze cake?
Ik gebruik graag Elstar.
Klinkt goed! Heb je misschien nog een tip voor een lekkere topping?
Kijk vooral even tussen de vullingen en toppings hier op het blog zou ik zeggen 🙂
Ik heb hem gemaakt met soft dark rietsuiker (want had niks anders meer) en wat walnoten bovenop.
Heerlijk!!! Beetje karamelachtig door de suiker.
Kan ik de boter ook vervangen door smeerbare margarine (bijv. Bona, met minder vet)?
Ik denk het wel, smaakt wel iets anders dan met boter.
Heb onlangs een eerste boek van jou gekocht….geweldig boek! Heb nu de appel-limoen cake gebakken, heel de keuken ruikt heerlijk. Ik heb hem een uur gebakken op 170 graden, kleur is ideaal, heb hem 15 minuten laten staan en dan omgekeerd op een rooster gezet, er bleef een reep onderaan plakken aan mijn cakevorm. Had hem ingevet en bebloemd. Heb je tips om dit te vermijden? Gebruik ik beter bakpapier en doe ik dan enkel de bodem of heel de vorm?
Lieve groeten van een nieuwe fan van jou 🙂
Wat leuk dat je mijn eerste boek hebt gekocht! Als je de bakvorm met bakpapier bekleed voorkom je het inderdaad sowieso. De cake altijd even losmaken met een mes langs de randen als je geen bakpapier gebruikt. Het verschil zit ‘m soms ook in de kwaliteit van de bakvorm.
Ik heb zelf een combi magnetron/ oven (worden minder warm), hij moest daardoor echt nog een stuk langer en heter in de oven. Dus misschien nog iets langer erin?
Kun je ook citroen gebruiken ipv limoen?
Ja hoor.
Hallo Laura,
Sinds de verhuizing heb ik nu een combi magnetron/oven
Heb voor het eerst een cake gebakken maar hij was veeeel te droog/hard en niet bruin.
Kun jij me vertellen hoe dit moet ipv standaard oven?
Nee, helaas niet. Ik raad een combi magnetron altijd af, omdat dit met name een magnetron is en de oven is ‘bijzaak’. Je zou de gebruiksaanwijzing hier goed voor moeten lezen of de fabrikant kunnen benaderen.
?? heerlijke combinatie. Fris maar toch lekker zoet!!
Super lekkere structuur van de cake!
Zo Beste Laura, dankzij dit alweer een recept geïntroduceerd op de filippijnen ter ere van 8 jaar samenzijn met mijn pinay vrouw. De kleine veranderingen waren calamansi ipv limoen (iets zoeter, gaat beetje naar appelsien op qua smaak) maar lastiger te schrapen omdat het klein is. En kokossuiker ipv witte suiker. Maar jouw recept is heerlijk en iedereen ‘lustte er pap van’. Dit recept geeft ook kans op vele variaties. Prachtige site, schitterende recepten… En stilletjesaan bekend aan t worden tot uiterste Zuidoost Azië, lol.
Alleszins bedankt
Dag Laura,
Ik heb de cake met appel en Limoen gemaal-kt en was zeer lekker en fris. Maar kan ik dezelfde cake ook maken met sinaasappel?
Anne-Lise
i heb het gedaan maar appel vervangen door mango en het smaakt ook heerlijk
Ok, dank u wel, zal dit zeker proberen !
Hallo Laura, We hebben geen zelfrijzend bloem in huis en ik gebruik het ook verder nooit. Hoeveel bakpoeder zou ik bij het bloem moeten doen, als ik gewoon (zeeuws) bloem gebruik?
Hartelijk dank alvast voor dit mooie recept!
Groetjes, Dana.
hoi, zelf doe ik ongeveer rond 3 gram bakpoeder per 100 gram bloem. Heeft altijd gewerkt voor mij. Netjes effe mengen met een garde en klaar.
Hoi laura, morgen ga ik deze heerlijke cake bakken met mijn dochters. 4 stuks in totaal. Ik vroeg mij alleen af of je deze cake ook kunt invriezen. Alvast dank. En je nieuwste boek is echt top!
Wauw, lekker! En dat kan zeker: https://www.laurasbakery.nl/cake-bewaren-doe-je-zo/
En thanks voor het compliment 😀 veel bakplezier!
Hoi Laura,
Mijn cake is in het midden helemaal ingezakt. Ik heb 2 dingen anders gedaan dan jouw recept. Ik had 1 ei minder en een theelepel bakpoeder toegevoegd. Kan dit de oorzaak zijn?
Ik volg je nu ook op insta, want ik ben helemaal weg van je mooie en lekkere baksels! Echt knap hoe je dat doet! 🙂
Gr. Sabine
Hoi Laura,
Mijn cake is in het midden helemaal ingezakt. Ik heb 2 dingen anders gedaan dan jouw recept. Ik had 1 ei minder en een theelepel bakpoeder toegevoegd. Kan dit de oorzaak zijn?
Ik volg je nu ook op insta, want ik ben helemaal weg van je mooie en lekkere baksels! Echt knap hoe je dat doet! :).
Gr. Sabine
Hi Sabine, lastig om te zeggen, maar het zou wel onderdeel van de oorzaak kunnen zijn. Hier lees je er wat meer over: https://www.laurasbakery.nl/waarom-je-een-beslag-ook-te-luchtig-kunt-kloppen/
Damn,
Het is mijn eerste cake ooit gebakken en ik heb het recept letterlijk overgenomen, normaal werkt dat vaak niet, maar nu wel, het is goed gelukt. Dank! Ik heb de eieren wel min of meer tegelijkertijd erbij gedaan.
Ben niet voorzien vd beste keukenapparatuur maar het resultaat mag er wezen.
Dank voor dit recept, het heeft mij een basis gegeven om dit nog eens te gaan doen.
Hey Laura,
Doe je de limoenzeste gewoon door het beslag of vanboven als versiering?
Kan je deze cake met kersjes uit een bokaal en moet je je fruit steeds best bebloemen?
Al vaak receptjes van jou gemaakt en steeds mooi en lekker gebak!
De limoenrasp meng je door het beslag (zie stap 1). Bebloemen kan zeker om ervoor te zorgen dat het mooi verdeeld blijft in het beslag. Ik heb het zelf niet getest met kersen uit pot, maar vermoed dat het wel kan.