Appel-limoen cake

Gepost: 5 september 2018 Laatst bewerkt: 30 december 2023
Appel-limoen cake

Het maken van een appel-limoen cake stond gek genoeg al een paar jaar op mijn lijstje met recepten die ik graag wil maken. Ik was ervan overtuigd dat de combinatie van appel en limoen ontzettend lekker zou zijn. Daar bleek ik gelijk in te hebben, want deze cake is heerlijk fris en smeuïg. Eigenlijk de zomerse variant van de appel-kaneel cake, ook zo’n klassieker. Deze cake staat gelijk in de top van mijn meest favoriete cakes. Dat zegt wat, want ik heb namelijk al heel veel cakes gebakken die ik allemaal heerlijk vind, het is lastig om een andere topper van de troon te stoten. Ik zou zeggen, probeer dit recept vooral zelf een keer uit. Hopelijk vind je het net zo lekker als ik.

BAKTIP: Voor het raspen van de limoen in dit recept gebruik ik de rasp van Microplane. Deze heeft een goede grip en raspt erg fijn.

appel-limoen cake 3a
appel-limoen cake 2a

 

Opslaan
Recept afdrukken

4.77 van 17 stemmen

Appel-limoen cake

Een frisse en fruitige cake die je niet kan weerstand: appel-limoen cake. De combi van appel en limoen is ongelooflijk lekker.
Porties: 12 plakjes
VOOR EEN 25 CM CAKE

Ingrediënten

  • 200 gram ongezouten roomboter
  • 200 gram fijne kristalsuiker
  • 4 eieren (M)
  • 200 gram zelfrijzend bakmeel
  • snuf zout
  • rasp van 2 limoenen
  • sap van 1 limoen
  • 1 appel + 1 el bloem

Instructies

  • Klop de boter en suiker romig. Voeg de eieren een voor een toe, voeg de volgende pas toe als de voorgaande volledig is opgenomen. Voeg vervolgens zelfrijzend bakmeel, het zout, limoenrasp en -sap toe, mix tot de droge ingrediënten zijn opgenomen.
  • Schil de appel, verwijder het klokhuis en snijd in stukjes. Doe de appelblokjes in een schaaltje en voeg een eetlepel bloem toe. Roer even door elkaar zodat alle stukjes appel bedekt zijn met een laagje bloem. Dit voorkomt dat de stukjes appel straks naar beneden zakken.
  • Voeg de appelstukjes toe aan het beslag en spatel er gelijkmatig doorheen. Stort het beslag in een met bakpapier beklede (of ingevette en met bloem bestoven) bakvorm.
  • Bak de cake in 55-60 minuten op 170 °C (boven- en onderwarmte) gaar en goudbruin.
  • Laat de cake 10-15 minuten in de vorm afkoelen, stort hem daarna op een rooster om volledig af te laten koelen.

Tips

  • Bewaren: Goed verpakt blijft de cake een week goed (buiten de koelkast). Invriezen kan ook, dan kun je hem tot 3 maanden bewaren.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

41 reacties

  1. Daniëlle schreef:

    Lijkt mij een heerlijke frisse cake! Hij ziet er ook erg smakelijk uit!

  2. Nadia schreef:

    Recept gelezen en meteen gebakken!
    Superlekkere cake, zoet met een licht zuur tintje van de limoen.
    Echt een aanrader!
    Een cake die hier nog veel gaat gebakken worden.

    1. Laura Kieft schreef:

      Leuk om te horen dat jij hem ook zo lekker vond!

    2. Kristel Brekelmans schreef:

      Wat voor appel gebruik je in dit recept? Een zure of juist een zoete als tegenhanger van de limoen?

      1. Laura Kieft schreef:

        Ik bak het liefst met jonagold of elstar (of goudreinet). Zure appels vind ik zelf niet geschikt om mee te bakken.

  3. Claudia schreef:

    De oven wel of niet voorverwarmen?:-)

    1. Laura Kieft schreef:

      altijd alles bakken in een voorverwarmde oven.

  4. Katja Alders schreef:

    Hij staat nú in de oven! ???

  5. Ineke schreef:

    Erg lekker! Niet te zuur en lekker fris. De volgende keer doe ik er een extra appeltje in maar zeker zo goed als de appelkaneel cake! Top recept.

  6. Eva schreef:

    Heerlijk recept! Ik heb de gerapste limoenschil vervangen door twee theelepels gesroogde yuzu-schil.

  7. Anne schreef:

    De cake staat nu in de oven, ik kan niet wachten tot ‘ie klaar is! 🙂 Ik heb het beslag even geproefd en dat smaakt al zo goed! Lekker zoet maar ook lekker fris. Ik heb één limoen bewaard om met het sap glazuur te maken en te garneren met de rasp. Ben benieuwd hoe dat uitpakt.

  8. Ellen schreef:

    Super lekkere cake! Hij staat voor de 2e keer dit weekend in de oven 🙂

  9. Anne schreef:

    Wat is een goede appel om te gebruiken in deze cake?

    1. Laura Kieft schreef:

      Ik gebruik graag Elstar.

  10. Marjolijn schreef:

    Klinkt goed! Heb je misschien nog een tip voor een lekkere topping?

    1. Laura Kieft schreef:

      Kijk vooral even tussen de vullingen en toppings hier op het blog zou ik zeggen 🙂

  11. Janneke schreef:

    Ik heb hem gemaakt met soft dark rietsuiker (want had niks anders meer) en wat walnoten bovenop.
    Heerlijk!!! Beetje karamelachtig door de suiker.

  12. Winny schreef:

    Kan ik de boter ook vervangen door smeerbare margarine (bijv. Bona, met minder vet)?

    1. Laura Kieft schreef:

      Ik denk het wel, smaakt wel iets anders dan met boter.

  13. Tania schreef:

    Heb onlangs een eerste boek van jou gekocht….geweldig boek! Heb nu de appel-limoen cake gebakken, heel de keuken ruikt heerlijk. Ik heb hem een uur gebakken op 170 graden, kleur is ideaal, heb hem 15 minuten laten staan en dan omgekeerd op een rooster gezet, er bleef een reep onderaan plakken aan mijn cakevorm. Had hem ingevet en bebloemd. Heb je tips om dit te vermijden? Gebruik ik beter bakpapier en doe ik dan enkel de bodem of heel de vorm?
    Lieve groeten van een nieuwe fan van jou 🙂

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat leuk dat je mijn eerste boek hebt gekocht! Als je de bakvorm met bakpapier bekleed voorkom je het inderdaad sowieso. De cake altijd even losmaken met een mes langs de randen als je geen bakpapier gebruikt. Het verschil zit ‘m soms ook in de kwaliteit van de bakvorm.

    2. Laura schreef:

      Ik heb zelf een combi magnetron/ oven (worden minder warm), hij moest daardoor echt nog een stuk langer en heter in de oven. Dus misschien nog iets langer erin?

  14. Aya schreef:

    Kun je ook citroen gebruiken ipv limoen?

      1. Jacoba schreef:

        Hallo Laura,
        Sinds de verhuizing heb ik nu een combi magnetron/oven
        Heb voor het eerst een cake gebakken maar hij was veeeel te droog/hard en niet bruin.
        Kun jij me vertellen hoe dit moet ipv standaard oven?

        1. Laura's Bakery schreef:

          Nee, helaas niet. Ik raad een combi magnetron altijd af, omdat dit met name een magnetron is en de oven is ‘bijzaak’. Je zou de gebruiksaanwijzing hier goed voor moeten lezen of de fabrikant kunnen benaderen.

  15. Sandra schreef:

    ?? heerlijke combinatie. Fris maar toch lekker zoet!!
    Super lekkere structuur van de cake!

  16. Carl Vermeir schreef:

    Zo Beste Laura, dankzij dit alweer een recept geïntroduceerd op de filippijnen ter ere van 8 jaar samenzijn met mijn pinay vrouw. De kleine veranderingen waren calamansi ipv limoen (iets zoeter, gaat beetje naar appelsien op qua smaak) maar lastiger te schrapen omdat het klein is. En kokossuiker ipv witte suiker. Maar jouw recept is heerlijk en iedereen ‘lustte er pap van’. Dit recept geeft ook kans op vele variaties. Prachtige site, schitterende recepten… En stilletjesaan bekend aan t worden tot uiterste Zuidoost Azië, lol.

    Alleszins bedankt

  17. Anne-Lise schreef:

    Dag Laura,
    Ik heb de cake met appel en Limoen gemaal-kt en was zeer lekker en fris. Maar kan ik dezelfde cake ook maken met sinaasappel?

    Anne-Lise

    1. Carl Vermeir schreef:

      i heb het gedaan maar appel vervangen door mango en het smaakt ook heerlijk

      1. Anne-Lise schreef:

        Ok, dank u wel, zal dit zeker proberen !

  18. Dana schreef:

    Hallo Laura, We hebben geen zelfrijzend bloem in huis en ik gebruik het ook verder nooit. Hoeveel bakpoeder zou ik bij het bloem moeten doen, als ik gewoon (zeeuws) bloem gebruik?
    Hartelijk dank alvast voor dit mooie recept!
    Groetjes, Dana.

    1. Carl Vermeir schreef:

      hoi, zelf doe ik ongeveer rond 3 gram bakpoeder per 100 gram bloem. Heeft altijd gewerkt voor mij. Netjes effe mengen met een garde en klaar.

  19. annemieke schreef:

    Hoi laura, morgen ga ik deze heerlijke cake bakken met mijn dochters. 4 stuks in totaal. Ik vroeg mij alleen af of je deze cake ook kunt invriezen. Alvast dank. En je nieuwste boek is echt top!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wauw, lekker! En dat kan zeker: https://www.laurasbakery.nl/cake-bewaren-doe-je-zo/
      En thanks voor het compliment 😀 veel bakplezier!

  20. Sabine schreef:

    Hoi Laura,

    Mijn cake is in het midden helemaal ingezakt. Ik heb 2 dingen anders gedaan dan jouw recept. Ik had 1 ei minder en een theelepel bakpoeder toegevoegd. Kan dit de oorzaak zijn?

    Ik volg je nu ook op insta, want ik ben helemaal weg van je mooie en lekkere baksels! Echt knap hoe je dat doet! 🙂

    Gr. Sabine

  21. Sabine schreef:

    Hoi Laura,

    Mijn cake is in het midden helemaal ingezakt. Ik heb 2 dingen anders gedaan dan jouw recept. Ik had 1 ei minder en een theelepel bakpoeder toegevoegd. Kan dit de oorzaak zijn?

    Ik volg je nu ook op insta, want ik ben helemaal weg van je mooie en lekkere baksels! Echt knap hoe je dat doet! :).

    Gr. Sabine

    1. Laura's Bakery schreef:

      Hi Sabine, lastig om te zeggen, maar het zou wel onderdeel van de oorzaak kunnen zijn. Hier lees je er wat meer over: https://www.laurasbakery.nl/waarom-je-een-beslag-ook-te-luchtig-kunt-kloppen/

  22. Sander schreef:

    Damn,

    Het is mijn eerste cake ooit gebakken en ik heb het recept letterlijk overgenomen, normaal werkt dat vaak niet, maar nu wel, het is goed gelukt. Dank! Ik heb de eieren wel min of meer tegelijkertijd erbij gedaan.

    Ben niet voorzien vd beste keukenapparatuur maar het resultaat mag er wezen.

    Dank voor dit recept, het heeft mij een basis gegeven om dit nog eens te gaan doen.

  23. Heidi schreef:

    Hey Laura,
    Doe je de limoenzeste gewoon door het beslag of vanboven als versiering?
    Kan je deze cake met kersjes uit een bokaal en moet je je fruit steeds best bebloemen?
    Al vaak receptjes van jou gemaakt en steeds mooi en lekker gebak!

    1. Laura's Bakery schreef:

      De limoenrasp meng je door het beslag (zie stap 1). Bebloemen kan zeker om ervoor te zorgen dat het mooi verdeeld blijft in het beslag. Ik heb het zelf niet getest met kersen uit pot, maar vermoed dat het wel kan.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept