Wist je dat banketbakkersroom heel makkelijk is om zelf te maken? Ik zal toegeven dat ik een aantal jaren geleden meestal naar een zakje poeder greep waar je alleen maar water of melk aan toe hoeft te voegen. Ook heel lekker hoor, maar toen ik de stroopwafeltaart maakte besloot ik om de banketbakkersroom gewoon helemaal zelf te maken. En wauw, wat is dat lekker zeg! Als je eenmaal zelf je banketbakkersroom hebt gemaakt zul je niet meer zo snel zo’n mix gebruiken. Naast dat het toch echt lekkerder is, is het ook nog eens ontzettend eenvoudig om te maken.
Ingrediënten banketbakkersroom
Voor ongeveer 450 gram
- 65 gram suiker
- 16 gram vanillesuiker
- 3 eidooiers
- 35 gram bloem
- 350 ml melk
UPDATE: Dit recept heeft in oktober 2017 een update gekregen in de bereidingswijze, nu is de banketbakkersroom nog makkelijker te maken zonder risico op klontjes. Reacties van voor die tijd hebben dus betrekking op de oude bereidingswijze.
Bereiding
Meng suiker, vanillesuiker en de eidooiers in een kom door elkaar. Voeg ook de bloem toe en roer door tot die helemaal is opgenomen.
In een pannetje verhit je de melk, zodra het begint te koken (belletjes aan de rand van de pan) draai je het vuur uit. Voeg een beetje melk toe aan het eimengsel en roer door tot de melk helemaal is opgenomen. Voeg de rest van de melk dan ook in delen toe en roer tot het een egaal mengsel is.
Giet het mengsel terug in de pan en zet het vuur weer aan. Breng aan de kook terwijl je blijft roeren, neem ook de bodem van de pan goed mee. De room is goed als het de dikte van een dikke vla heeft.
Giet de room in een schone schaal en dek deze af met folie. Druk de folie aan op de room, zo voorkom je dat er een velletje vormt op de banketbakkersroom. Laat even afkoelen en zet dan in de koelkast om helemaal af te koelen. De room dikt dan ook nog verder in.
Bewaren: Banketbakkersroom bewaar je in de koelkast, daar blijft het afgedekt 4-5 dagen goed. Je kunt het ook invriezen, in een luchtdicht bakje kun je het tot 3 maanden bewaren.
Verwerken: Roer de room even goed door als je het wilt gebruiken, dan is de room wat soepeler en makkelijker te verwerken.
Banketbakkersroom is op vele verschillende manieren te gebruiken. In de stroopwafeltaart uiteraard, maar voor berlinerbollen, tompoucen en vruchtentaarten is deze banketbakkersroom ook perfect. Hier een paar voorbeelden van recepten waarin ik banketbakkersroom gebruikte:
Je kunt ook eenvoudig Zwitserse room maken van de banketbakkersroom door er opgeklopte slagroom aan toe te voegen. Zie hier het recept van de Zwitserse room met heerlijke tips voor de verwerking.
Tip: Er staat ook een recept voor makkelijke banketbakkersroom online op basis van custardpoeder, ook heel erg lekker!
Hallo, ik heb een vraagje over Zwitserse room ( gemaakt van funcakesmix deze keer),
Hoelang kan je dit bewaren i.v.m. De slagroom?
Ik hoor het graag van je, want ik kan nergens een duidelijk antwoord vinden.
Mvg
Lianne
Hooguit een paar dagen in de koelkast (afgesloten).
Idd hel goed te maken, alleen vind ik het niet zoet genoeg
Je kunt altijd wat meer suiker toevoegen. Banketbakkersroom is bewust niet té zoet omdat je het vaak combineert met andere zoete dingen.
Hallo
Heb deze vulling vorige week gemaakt voor mijn proeftaartje van cm ( een laag gevuld). Had hier nog zeker de helft van over. Nu ga ik vier taartjes van 24 cm maken. Ieder een laag gevuld met banketbakkersroom. Hoe vaak raad je aan om de verhoudingen van het recept te vermenigvuldigen? Kan ik het dan hetzelfde bereiden alleen dus in grotere hoeveelheid? Dankje! Groetjes rebecca
Je kunt er 1 flinke laag van 24 cm mee maken, ik kom dan meestal op 1,5 laag uit of 2 dunne lagen vulling in een taart van 24 cm. Bereiding blijft hetzelfde, maar duur met inkoken wel langer als je grotere hoeveelheden neemt.
Ik heb deze al twee keer gemaakt, wat een makkelijk recept. Maar nu was mijn vraagje kun je deze ook mee bakken?
Ja dat kan prima, onlangs zelf ook gedaan toevallig 😉
Welke verhouding moet ik nou aanhouden voor Zwitserse room? Want ik lees overal wat anders! Bijv. 200 gr banketbakkersroom met 200 gr slagroom?
Officieel 2 delen banketbakkersroom op 1 deel slagroom. Ik mag ook graag een 1:1 verhouding gebruiken, eigenlijk kun je het maken zoals jij het lekker vindt.
Hoi Laura,
Mijn banketbakkersroom is altijd korrelig/klonterig. Meestal komt het mooi glad de pan uit en bewaar ik het op een met water afgespoelde schaal met plasticfolie erop. Als ik de room dan af heb laten koelen en na een tijdje wil gaan gebruiken is het toch korrelig, niet per se klontjes maar gewoon raar. Zelfs als ik de room door een zeef haal is hij na het afkoelen niet hoe hij hoort te zijn. Ik weiger om je makkelijke recept te gebruiken haha, ik wil gewoon dat dit lukt.
Is het niet gewoon door het koelen dat het steviger wordt en daarom er klonterig uit ziet? Is de schaal nog nat als je de room erop doet? Ik spoel een schaal namelijk nooit af om te koelen.
Beste Laura,
afgelopen weekend voor de tweede keer Zwitserse room gemaakt.
Verhouding 1 op 1.
De slagroom is goed stijf en de room ook voordat ik het meng. Ik roer het met de grade door elkaar. Maar allebei de keren is de room eigenlijk niet dik genoeg, je kan het vergelijken met vla. Wat kan ik er aan doen? Slagroomversteviger gebruiken?! Of de verhouding aanpassen? Als ik de verhouding 2:1 zou doen, zou hij dan dikker zijn?
Bij de bakker is hij ook heel luchtig, hoe zou dat komen?
Ik hoor graag van je!
Je kunt ook 2 delen room en 1 deel slagroom gebruiken, dan wordt hij steviger. Verder niet te hard roeren, daar wordt hij dunner van.
Dit recept aangepast voor iemand met allergiën door speltbloem te gebruiken en de melk door soya te vervangen. Net zo lekker ??
Goedemiddag Laura!
Alhoewel ik niet zo vaak “zoet” bak (meestal bak ik brood in allerlei variaties, met rogge, bloem en ook wek boekweit en met eigengemaakt zuurdesem!) heb ik toch eens deze crème geprobeerd! Echt een fluitje van een cent en je kunt hem zo “rijk” maken als je zelf wil. (klontje boter en/of een scheutje Amaretto, enz. )
In de meeste recepten zie ik de waarschuwing voor “klontjes”! En dat is onterecht wanneer je het volgende grondprincipe – dat elke kok kent bij het binden van sausen – aanhoudt!
Wanneer je iets wil binden met meel of met maizena, moet men dit met een beetje koude melk of water tevoren oplossen. Dit papje doe je dan gedoseerd bij de al dan niet kokende hoofdmassa van het recept. Gegarandeerd krijg je zo geen klontjes!
Om het ontwikkelen van vel bij het afkoelen te voorkomen, kun je er ook wat suiker bovenop strooien!
Hoelang je deze Crème of banketbakkersroom in de koelkast kunt bewaren is toch zeker voor iedereen duidelijk: Je puddingbroodje of de tompoezen blijven net zolang goed tot ze zuur worden of tot ze gaan schimmelen!
Nee, in de diepvries heb ik het nog niet geprobeerd! Ik zou ook niet weten waarom, je maakt die crème toch niet op voorraad, want het is zó in iedere hoeveelheid vers te maken!
Groetjes!
D. Facto
Klopt het dat deze room minder geel is dan banketbakkersroom uit een zakje (dr. Oetker)?
Ik vind ‘m zo licht voor banketbakkersroom …
Verder is het op zich goed gelukt en lekker …
Dat kan goed kloppen. Zelfgemaakte banketbakkersroom krijgt kleur van de eidooiers (dus dat kan ook weer per keer verschillen). In zo’n zakje zitten vaak kleurstoffen.
Hallo Laura ,
Heb de banketbakkersroom gemaakt, maar vond hem veel te zoet. Het was te overheersend zoet.
Heb me precies aan de hoeveelheden gehouden!
Had zelf soesjes gemaakt en het leek me lekker met room.kan ik ook gewoon minder suiker toevoegen. Of wordt dan door de veranderde samenstelling de smaak te veel beïnvloed.
Alvast bedankt
Ik heb het nog nooit met minder suiker geprobeerd te maken omdat ik de smaak precies goed vind. Je kunt zeker proberen iets minder suiker te gebruiken, maar ik durf je niet te garanderen of het dan ook lukt.
Zelf heb ik 2 zakjes vanille suiker gedaan en een eetlepel gewone suiker. Dan is die ook helemaal prima en niet te zoet!
Is de verhouding voor Zwitserde room nu 1:1 of 2:1? Hier lees ik 1:1 en in je boek staat 2:1…
Officieel is het 2:1, maar ik vind 1:1 ook erg lekker en die verhouding gebruik ik ook regelmatig.
Hoi!
Ik heb een vraagje, kun je bij de room ook banaan of iets dergelijks doen?
Dat kun je zeker combineren met elkaar in een taart.
Hoi laura,
Ik zag op de foto met de ingredienten ook nog abrikozen staan, wat moet/kan je daar mee doen
Dat zijn de eidooiers 😉
Prima recept en ik krijg hem telkens weer klont-vrij door simpel met een garde flink te blijven roeren nadat ik er wel een redelijke teug melk bij doe.
Nadat de warme melk erbij gaat, gooi ik het mengsel voor de zekerheid nog ff minuut of 2 in de blender voordat het terug de pan ingaat om te koken/in te dikken.
heerlijke dikke structuur om puddingbroodjes mee te maken!
Hoi,
Ik heb deze room laatst gemaakt maar had er helaas nog veel klontjes in zitten. Voor toevoeging aan de slof nog goed gezeefd scheelde al een slok op een borrel maar zou het toch graag zonder klontjes maken.
Door een polsblessure is het lastig om lang achter elkaar te mengen/kloppen met garde of spatel. Kan ik de room met de (hand-)mixer kloppen of gaat het dan te snel en wordt het dan te dun? Misschien gewoon maar een keer proberen.
Hoor heel graag jouw mening. Bedankt vast!
Ik denk dat op een lage stand met de handmixer ook moet lukken.
Beste Sandra,
Als je eerst de suiker met de eidooier mengt en daarna pas de bloem er door doet gaat het goed.
Doe je eerst de bloem met het eidooier dan wordt het heel plakkerig en stikt het van de klonten die ik althans er niet meer uit krijg.
Klopt inderdaad, dit artikel staat op de planning om deze update te krijgen (ik maak het zelf ook op deze manier tegenwoordig)
Hallo Klaas,
Ga ik zeker proberen. Dank voor de tip.
Wat ik niet heb geschreven is dat je de helft van de suiker van het recept door het dooier mengsel doet en de rest bij de melk doet.
Dit is de oplossing! Ik merk dat ik ook veel minder intensief hoef te kloppen en te mengen. Nogmaals dank voor de tip. Dit recept ga ik zeker vaker gebruiken.
Veel plezier en geniet er van!
Ik maak altijd expres te veel, mijn jongste dochter is gek op puddingbroodjes. Wit puntje in de lengte van boven open snijden, room er in en poedersuiker er over. Smullen!
hey, voor hoeveel gram room is dot recept?
Heb een taartbodem van koek kruimels
Heb de banketbakkersroom van jou
Daarop komt fruit banaan en blauwe bessen
Ben heeeeel blij met jou boek????
Heerlijk recept! Heb ‘m vorige week gemaakt en ze vonden ‘m smaken alsof ie van de bakker kwam!
Ik wil zelf kruimeltaart maken. Hoeveel vulling heb ik dan nodig 1 of meerdere keren het recept? En kan ik deze gebruiken voor mee af te bakken??
Dat is helemaal afhankelijk van de grootte van je bakvorm. Maar je kunt hem inderdaad mee bakken.
Beste Laura,
Kan ik de Zwitserse room mengen met bijvoorbeeld gepureerde banaan of gepureerde aardbeiden voor een bananen- of aardbeienvulling in een lange vinger taart? Of kan ik beter de banaan en aardbei in hele kleine stukjes snijden? Ik ga voor de verjaardag van mijn kinderen een lange vingertaart (met vanillecake en een ouwelafbeelding bovenop) maken en zoonlief wil graag bananenvulling en dochterlief aardbei vulling. Zelf dacht ik dus om zwitserse room te mengen met gepureerd fruit. Of heb je hier nog leuke ideeën of adviezen voor? Wil liever geen grote stukken fruit, het gaat om de smaak.
Dank alvast en vriendelijke groeten,
Denise
En kan ik dan de vulling van te voren maken? Bijvoorbeeld donderdag de zwitserse room maken, vrijdag fruit mengen en taart opmaken en zaterdagmiddag serveren?
PS
Wat een ongelofelijk leuke, interessante site heb je gemaakt. Ik heb er al veel tips vandaan gehaald en recepten. De stroopwafeltaart is amazing!
De banketbakkersroom is prima 2 dagen te bewaren, dus dat is geen probleem 🙂
Je kunt er beter kleine stukjes aan toevoegen, dat heeft minder invloed op de room qua structuur.
als ik dit recept aanhoud, hoeveel gram banketbakkerroom krijg ik dan? Dit zodat ik weet hoeveel slagroom ik moet opkloppen.
ongeveer 450 gram
Mooi en makkelijk recept voor banketbakkersroom.
Tip: verwarm met de melk het merg van een half vanillestokje mee…..lekker!
Als je een deel van de suiker mee kookt in de melk, brandt de melk niet zo snel aan. Scheelt ook weer klontjes?
Die tip kende ik nog niet, al heb ik nog nooit mijn melk laten aanbranden 😉
Ga ik zeker proberen, gebruik daar mijn Magimix cook expert voor. Super handig ?
P.s. Je nieuwe boek is erg leuk!
Hallo,
Ik heb vaak je recept gebruikt zonder bloem. En dat ging prima. Wil je de ingredieënten van de oude nog een keer willen doorgeven?
Groetjes!
De ingrediënten zijn exact hetzelfde, alleen de bereiding is veranderd. Misschien gebruikte je het recept voor makkelijke banketbakkersroom (met custardpoeder)?
Hallo,
ik heb een theelepeltje pumpkin spice aan je recept toegevoegd. Lekker onderin bladerdeegschuitjes met peer, caramel en pecannoten erop!
Groetjes!
Ha Laura,
Ik zou deze graag lactosevrij willen maken, maar kun je alle lactosevrij melk opwarmen / aan de kook brengen?
Groetjes Rianda
Ik heb er geen ervaring mee, maar lijkt mij dat dat gewoon prima kan.
Heerlijk recept! Alleen had de room nog iets steviger mogen zijn, want we gebruikten het bij zandtaartcupjes met fruit. Hoe kan is het iets steviger krijgen? Of had ik langer door moeten koken? Of iets meer bloem erin?
Je kunt hem dan nog wat langer doorkoken, daar wordt hij dikker en steviger van.
Hallo Laura,
Zou ik ook echte vanillestokjes kunnen gebruiken ipv een zakje vanilliesuiker? Of is dat minder lekker? En als het wel kan.. hoeveel stokjes moet ik gebruiken in verhouding met een zakje?
Groetjes Annemieke
Dat kan prima hoor, aan 1 stokje zul je genoeg hebben.
Ik heb een vraagje over de banketbakkersroom ik vind hem suuper lekker alleen hoe krijg ik de room steviger. Zodat het niet uit bijvoorbeeld de puddingbroodjes loopt.? Want dat heb ik regelmatig dat wanneer ik de room gemaakt heb de room er uitloopt
Je zou de room dan wat langer kunnen laten doorkoken in het pannetje, ik heb zelf namelijk altijd een goede stevige room.
Zou je het vanillestokje kunnen vervabgen door vanille aroma of meer vanillesuiker? En wat zijn dan de verhoudingen?
In het recept staat al vanillesuiker en geen vanillestokje?
Sorry! Ik wilde reageren op een ander recept. Oeps! Wel bedankt voor je reactie 🙂
Hoi,
Kan ik dit ook als vulling gebruiken voor mms taart🤗
Ik weet niet wat je bedoelt met mms, maar je kunt deze vulling ook in taarten gebruiken.
Zo lekker! Maar helaas heb ik er klontjes in.. ik dacht dat komt misschien nog goed als die dik word. Maar helaas.
Wat doe ik fout?
Dat is zo zondere verdere info lastig te zeggen, je hebt wel het recept helemaal gevolgd? Misschien zaten er al klontjes in het bloem of heb je het mengsel te heet verwarmd en niet goed genoeg geroerd.
Ja ik heb het recept gevolgd. Misschien wel te heet verwarmd. Ik ga het binnenkort weer proberen!
Kun je ook havermeel gebruiken in plaats van bloem want ik heb een gluten allergie of een andere glutenvrije meel?
Durf ik niet te zeggen in dit geval, ik zou het gewoon eens proberen 🙂
Hoi Laura,
Ik zag dat het recept voor 450 gram was. Ik ga een cijferaars maken waarvan de bakvorm in totaal 38 x 23 cm is, maar daar gaan dan nog wel twee stukken uit want het wordt een 5. Nu vroeg ik me af of dit recept genoeg is om er 1 laag mee te vullen?
Lastig te zeggen. Je kunt ook altijd mee maken en overgebleven vulling invriezen.
Eindelijk een recept voor banketbakkersroom die in 1 keer lukt, dankjewel!! 😃
Dag Laura,
Ik maak wel eens plaatkoek met jam en notenkruimel. Nu wil ik heel graag proberen om een laag bakkersroom toe te voegen. Nu is mij vraag of je de bakkersroom gewoon kan mee bakken?
Alvast voor je antwoord.
Groetjes,
Ciel
Ja hoor, kan prima. Lijkt me heerlijk 🙂
Hallo,
Ik wil graag een hazelnootschuimtaart maken.
Ik had nog een vraagje over de banketbakkersroom.
Klopt het dat daar rauwe eieren ingaan?
Vanwege een zwangerschap is dat nu niet verstandig. Hoe kan ik dit oplossen?
Fijne feestdagen!
Dat klopt niet, je verhit ze namelijk.
De rauwe eieren is niet erg. Het geheel wordt gekookt, zie het recept.
In de banketbakkersroom dan wel te verstaan, de hazelnoot schuimtaart weet ik niet, daar ken ik het recept niet van.
Vandaag wil ik eclairs gaan maken met als vulling banketbakkersroom.
Denk je dat als deze goed verpakt worden ook in de vriezer goed blijven?
Groetjes jonne
Ja hoor, dat kan.
bedankt!
Ik heb de melk gemengd met citroensap en wat suiker. Het mengsel leek te gaan schiften maar was gelukkig na op warmen verdwenen. Het is een heerlijke krusing tussen lemoncurd en banketbakkersroom geworden. (280 ml melk en 70 ml citroensap) ik heb er citroenpoucen 😉 van gemaakt! Echt heerlijk!!
Als je warm eten afsluit dan loop je het risico dat het zuur wordt. Is dat met warm banketbakkersroom niet het geval? Aangezien je de tip geeft om het af te dekken met keukenfolie….
Dat is niet het geval, ik dek het altijd af en nog nooit problemen gehad.
Hey,
Voor mijn moeders verjaardag wil ik een mokkataart maken. Ik zie dat in alle recepten voor banketbakkersroom ei gebruikt wordt, mijn moeder is altijd sterk tegen rauw ei, zou ik dit recept dan wel maken? Of is rauwe ei ook in dit recept schadelijk voor je gezondheid?
De eieren zijn niet rauw hoor, lees het recept maar eens. Je verhit ze.