Snelle Tiramisu (zonder ei)

6 april 2014
Snelle Tiramisu (zonder ei)
126

De benaming snelle tiramisu is niet zomaar gekozen, want dit dessert maak je echt heel erg snel! En daarnaast is dit tiramisu recept gemaakt zonder ei en zonder alcohol, precies zoals ik het lekker vind.

Wat is tiramisu?

Tiramisu is een echt Italiaans dessert. In het Italiaans is het eigenlijk tiramisù, wat letterlijk vertaald ’til mij op’ betekent. Het werd blijkbaar vaak aan de zieken gegeven om ze op te beuren, of als opkikkertje. Persoonlijk weet ik niet of ik daar als ik ziek ben trek in heb, maar ik word over het algemeen absoluut vrolijk van dit dessert.

Traditioneel bestaat tiramisu uit de gouden combinatie van de volgende ingrediënten: lange vingers, koffie, cacaopoeder, suiker, mascarpone en ei. In sommige gevallen wordt er ook alcohol aan toegevoegd, maar dat is geen onderdeel van het authentieke recept.

Snelle tiramisu (zonder ei)

Dat dit recept voor tiramisu (zonder ei en zonder alcohol) op mijn blog te vinden is, hebben jullie eigenlijk een beetje te danken aan mijn zusje. Toen ze een tijd terug ’s avonds een heerlijk Italiaans diner verzorgde had ze dit als toetje gemaakt.

Het recept hangt sindsdien aan de magnetron en staat hier met enige regelmaat op tafel. Ik denk dat mijn zusje het recept van de Albert Heijn site af heeft gehaald, maar dat weet ik niet helemaal zeker. Dat het lekker is, dat weet ik wel. Dit recept staat bovenaan mijn favoriete snelle desserts.

zo maak je tiramisu zonder ei

HET FEESTDAGEN BAKBOEK

Ben jij net als ik dol op de feestdagen en dan eigenlijk vooral op het maken van leuke baksels daar omheen? Dan is Het Feestdagen Bakboek echt wat voor jou. Met dit boek bak je het hele jaar door voor de feestdagen en zelfs buiten de feestdagen om kun je dit boek er perfect bij pakken. Van zalige koekjes en smeuïge brownies tot makkelijke toetjes en prachtige taarten, voor ieder moment vind je een geschikt recept.

BESTEL NU!

Afbeelding

Tiramisu in een glaasje

Wat ik ook zo leuk vind aan dit recept, is dat het geserveerd wordt in een glaasje. Zo heeft iedereen z’n eigen portie en dat serveert erg leuk uit tijdens een (Italiaans) diner. En het is net zo goed voor te bereiden als tiramisu in een grote schaal!

Als je de tiramisu in een glas serveert geeft dat ook leuke mogelijkheden om dit dessert op te maken. Zo gebruikte ik een spuitzak met een stervormige spuitmond om de room in de glaasjes te spuiten. Dat ziet er toch net weer even wat feestelijker uit.

Meer snelle desserts in een glaasje

Dit is niet de enige keer geweest dat ik tiramisu in een glas maakte. Ik maakte ook al eens een stoofpeertjes-speculaas tiramisu met Sinterklaas, een bokkenpootjes tiramisu met Pasen en een cranberry tiramisu met kerst. Je begrijpt het al, ik ben gek op de feestdagen én op tiramisu. 😉

Maar er zijn meer leuke manieren om tiramisu als losse porties op tafel te zetten. Kijk maar eens hoe ik mijn aardbeien tiramisu op een bordje heb opgemaakt en dito voor de banoffee tiramisu. Aanraders! En stuk voor stuk makkelijke toetjes om te maken.

Stoofpeertjes speculaas tiramisu in een glaasje

aardbeien tiramisu recept

Veelgestelde vragen: snelle tiramisu

Kan ik het ook zonder koffie maken?

Dat kan. Vervang het dan bijvoorbeeld door volle chocolademelk. Let wel: ik hou persoonlijk ook niet van koffie, maar ik dip de lange vingers die in mijn glaasje gaan gewoon maar heel kort in de koffie zodat de smaak minder sterk is. Je kunt ook een mengsel van half-koffie en half-chocolademelk maken om de koekjes in te dippen.

Hou je ook niet van chocolademelk? Dan kun je waarschijnlijk beter voor een ander soort tiramisu kiezen, zoals de aardbeien tiramisu of de frambozen-lemon curd tiramisu.

Hoe kan ik wel alcohol toevoegen aan het recept?

Je kunt door de koffie een soort alcohol naar keuze toevoegen. In principe smaken koffielikeuren, marsalawijn en amaretto lekker bij tiramisu. Vervang in dat geval 30 – 40 ml koffie door dezelfde hoeveelheid alcohol.

Kan ik de mascarpone ook vervangen door een andere roomkaas?

Mascarpone is een hoofdingrediënt van tiramisu en is ongeveer twee keer zo vet dan ‘normale’ naturel roomkaas. Ik raad daarom af om dit te vervangen door een andere soort roomkaas.

Kan ik het een dag van tevoren bereiden?

Dat kan zeker. Wel even afdekken met folie in de koelkast en de lange vinger bovenop past vlak voor het serveren erin steken. Als je net zoals ik een stervormige spuitmond gebruikt, dan bestaat wel de kans dat dit een beetje inzakt. Als je dit niet wil dan kun je het gewoon met een lepel in het glas scheppen of met een gladde spuitmond.

Kan ik de lange vingers ook vervangen door andere koekjes?

Zeker weten! Maak het zo gek als jij wil. Bastognekoeken, amaretti koekjes, cantuccini’s, speculaasjes of bokkepootjes. Alleen niet tegen de Italianen vertellen hè. 😉

zo maak je snelle tiramisu

zo maak je snelle tiramisu

tiramisu - makkelijk toetje

Recept afdrukken

4.63 van 8 stemmen

Snelle tiramisu

De benaming snelle tiramisu is niet zomaar gekozen, want dit dessert maak je echt heel erg snel! En daarnaast vind je geen ei of alcohol terug in dit recept.
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 125 ml slagroom
  • 2 el suiker
  • 250 gram mascarpone
  • 4 el melk
  • 18 lange vingers ongeveer
  • één kopje sterke koffie afgekoeld
  • cacaopoeder decoratie

Instructies

  • Zet een sterk kopje koffie en laat dit afkoelen. Breek alle lange vingers vast in stukjes, ik brak ze in drieën.
  • Klop de slagroom en suiker stijf. In een andere kom voeg je de melk toe aan de mascarpone, roer dit er doorheen. Schep de opgeklopte slagroom door het mascarpone mengsel.
  • Leg wat lange vingers op de bodem van jouw kopje/potje/glaasje en giet hier een eetlepel koffie overheen. Maak dan van het mascarpone mengsel een laagje. Dit kan gewoon met een lepel, ik gebruikte een spuitzak met kartel spuitmond.
  • Zo blijf je laagjes maken tot je potje vol is. Dus na de crème weer lange vingers, koffie en mascarpone mengsel. Zo blijf je doorgaan. Sluit af met een toefje mascarpone en strooi wat cacaopoeder over de tiramisu.
  • Steek als laatst een stukje overgehouden lange vinger in de mascarpone toef.
Tips

Wat betreft de koffie: een gemiddelde kop koffie is 140 ml. Ik zette een sterke Senseo kop koffie, 2 pads voor één kopje. Je kunt ook meerdere espresso's zetten tot je 140 ml hebt bereikt.

Bewaren

Deze toetjes kun je prima van te voren maken en bewaar je afgedekt in de koelkast. Op die manier is deze snelle tiramisu 3-4 dagen houdbaar.

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

59 reacties

  1. Curly Creative schreef:

    Mmm, zo heb ik m ook weleens gemaakt maar dan in een grotere schaal dit ziet er echt heel leuk uit!

    liefs

  2. Elske schreef:

    Leuk! Die potjes zijn ook zo leuk. Waar komen die vandaan?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Deze potjes komen bij sweettableshop.com vandaan 🙂

  3. Andrea schreef:

    Dit ziet er heerlijk uit! Ja, inderdaad houdt ik ook meer van snelle tiramisu, ook omdat het niet met rauwe eieren is. Maak het graag als afsluiting na een etentje, maar als we met kinderen zijn dan maak ik ook wel de chocolade tiramisu. Die is voor hun net wat toegankelijker (en bevat chocolade dus is in mijn ogen altijd lekker)!

    1. Jolanda schreef:

      Hai Andrea, met chocola lijkt mij ook erg lekker! Hoe maak jij t dan? Groetjes Jolanda

    2. Laura's Bakery schreef:

      Ik ben ook benieuwd naar de chocolade tiramisu. Gebruik je dan chocolademelk ipv koffie?

      1. Branco schreef:

        Ik heb ze gemaakt voor de kinderen met bastonge koekjes en volle chocomel.
        Volgens de omschrijving zoals die hier staat.
        Maar nu maak ik het ook voor ons zelf.

        1. Laura's Bakery schreef:

          Dat klinkt heerlijk 🙂

    3. Lili schreef:

      Hoi Andrea!

      Ik houd helemaal niet van koffie, dus ik ben ook wel heel nieuwsgierig naar de chocoladevariant!
      Hopelijk wil je met ons je geheim delen!

  4. Wendy schreef:

    Mmm, die gaan we ook maar weer eens proberen….ziet er heerlijk uit, txs!

  5. Laura schreef:

    Ik ben geen groot tiramisu fan, maar dit ziet er goed uit zeg! 🙂

  6. Naomi schreef:

    Waaaah! Ziet er heerlijk uit! 😀

  7. Wilma schreef:

    Zelf doe ik ipv melk een scheut ammaretto door de mascarpone en/of door de koffie. Maakt het nog lekkerder.

  8. Mireille schreef:

    Aah dat ziet er echt heerlijk uit! En heel mooi

  9. MySimplySpecial schreef:

    Dat ziet er wel erg lekker en leuk uit!

  10. My Linh schreef:

    Wat een leuk idee! En het ziet er nog eens geweldig uit ook 😀 Mijn vriend is dól op tiramisu, maar ik ben vaak te lui (/geen tijd) om het te maken. Dit is een perfect alternatief. Dank je wel voor het delen ^^

  11. Lisanne schreef:

    Ooh, ziet er heerlijk uit! Mijn moeder en ik wilde al lang eens tiramisu maken, maar het is er nog nooit van gekomen. Nu ik dit recept zie hebben we geen excuus meer om het niet te maken denk ik zo. Haha! Ik kom nu trouwens voor de eerst keer op je blog, leuk!

  12. Dit maak ik ook regelmatig en zooooo lekker 🙂
    Eet smakelijk..

  13. Martine schreef:

    Zojuist voor de 2de keer gemaakt voor moederdag. Voor ons met koffie en voor de kinderen zonder.

  14. Sandra schreef:

    Wat een heerlijk recept, en simpel.
    Ik wil voor de verjaardag graag een trio maken van desserts (op 1 bord), waaronder tiramisu.
    Heb je nog tips wat ik bij de tiramisu kan serveren…?

    1. Laura's Bakery schreef:

      misschien een bolletje ijs en een bonbon? Met smaken die passen bij tiramisu.

  15. Kim schreef:

    Wat een gaaf recept!!

  16. henny schreef:

    Je kan in plaats van slagroom ook gele vla door de mascarpne roeren . is ook erg lekker en snel !!

  17. Grietje schreef:

    Ik heb een keer zoiets op en ik vond het niet lekker. Ik lust echt geen koffie en vond de koffiesmaak dan ook echt vies.
    Hoe zou ik het kunnen maken, zonder koffie? Ik ben dol op chocolade, maar chocolademelk vind ik ook niet lekker. Ik weet het ik ben lastig 😉

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik ben ook geen koffieliefhebber en gebruik dan in mijn bakje altijd wat minder koffie, dan vind ik het wel lekker. In verhouding neem ik ook meestal een paar extra lange vingers en een beetje extra cacaopoeder is ook lekker! Anders is de aardbeien tiramisu misschien nog wel een alternatief: http://www.laurasbakery.nl/aardbeien-tiramisu-taart/

      1. Grietje schreef:

        Ja dat is een goed idee!!
        Die heb ik opgeslagen. En ga hem zeker eens proberen.
        Bedankt!

    2. toon schreef:

      In plaats van koffie gebruik ik chicorei (werd vroeger altijd aan koffie toegevoegd, althans in Vlaanderen, nu minder). Bestaat ook in een oplosversie.
      Heeft een hazelnootsmaak en ik maak er dus ook de hier graag gegeten hazelnootpudding mee, gewoon mee aan de kook brengen met melk en voor het binden door een fijne zeef of neteldoek gieten.
      Toen de kinderen nog jonger waren, geen koffie en likeur, wel sinaasppelsap vers geperst en 1 op 1 verdund met water.

  18. miriam schreef:

    Zou je ipv mascarpone ook roomkaas zoals monchou kunnen gebruiken?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Nee, dat is helaas niet mogelijk. Je hebt echt mascarpone nodig voor dit recept.

  19. astrid schreef:

    Hai,

    ziet er lekker uit en makkelijk te maken dus dat is altijd prettig;) Nu lusten mijn kinderen en ik geen koffie….. wat zou ik daarvoor in de plaats kunnen gebruiken? Chocomelk heb ik uitgeprobeerd maar beviel niet zo!
    groetjes Astrid

    1. Laura's Bakery schreef:

      Je zou voor een fruit tiramisu kunnen gaan met sinaasappelsap zoals ik bij deze aardbeientiramisu heb gedaan: http://www.laurasbakery.nl/aardbeien-tiramisu-taart/

  20. Marjan schreef:

    Of de lange vingers dan in ranja dopen!
    Vinden mijn kids heerlijk..

  21. Silleke schreef:

    Ziet er heerlijk uit ga hem maken met kerst en denk ook nog met aardbeien ….

  22. Lana schreef:

    Hoi Laura,

    Kun je ze ook al zo’n 24 uur vantevoren maken? Of is dat te lang om te bewaren?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat kan wel hoor, de laagjes zullen er misschien alleen ietsjes minder mooi uit gaan zien door vocht.

  23. Leonie schreef:

    Heerlijk! Ik heb er een glutenvrije en lactosevrije variant van gemaakt i.v.m. allergieën.
    Zeker een aanrader! Ik heb er de volgende ingrediënten voor gebruikt:
    gluten en lactose vrije langevingers van het merk Schär
    slagroom, melk en mascarpone van het merk MinusL.

  24. debby schreef:

    Heerlijk genieten
    & mocht je iemand in je omgeving kennen met kleine baby’s of kids….
    Vraag dan of ze de groenten en fruit potjes willen bewaren.
    Ook heel handig

  25. Marieke schreef:

    lekker met kruidnootjes straks ook heerlijk ipv lange vingers

  26. Lieke schreef:

    Zou dit ook kunnen met bastognekoeken?
    Zijn ze hier dol op…

    Groetjes, Lieke

    1. Laura schreef:

      Ja hoor, gewoon maken zoals jij het lekker vindt 🙂

  27. Marja schreef:

    Hallo Laura
    Ik heb even een vraagje kan ik dit ook in een kidde maken?
    En blijven de verhoudingen dan hetzelfde kan hier nl nergens iets over vinden.

    Vr groetjes Marja

    1. Laura schreef:

      Wat is een kidde precies? In principe kun je deze tiramisu ook in andere vormen maken. Recept kun je ook verdubbelen, als de verhoudingen maar gelijk blijven.

  28. Anneke schreef:

    Wat een heerlijk en eenvoudig recept. Echt genieten!

  29. Gaby schreef:

    Is er ook n lactosevrije variant op de mascarpone?

    1. Laura schreef:

      Ik ken hier helaas geen lactosevrije variant voor. Je zou een alternatief dessert kunnen maken met lactosevrije roomkaas?

  30. Laura schreef:

    Ik heb het vanavond gemaakt! Erg lekker en super snel klaar! Valt zeker onder de beste tiramisu’s die ik heb gehad; lekker romig en niet sterk door drank/koffie.

  31. Carolien schreef:

    Ooeh, dit ziet er echt verrukkelijk uit. En je hebt ook nog eens weinig nodig, en is snel klaar. Jammie!

  32. L. Boesten schreef:

    Hoi Laura bedankt dat we mogen meegenieten van
    al die heerlijke recepten van jou.

    Groetjes Liana

  33. José schreef:

    Beste Laura, wat een fantastisch recept! Inderdaad snel en makkelijk te maken met een indrukwekkend lekker eindresultaat. Kleine aanpassing omdat ik het recept glutenvrij moest maken. Ik gebruikte i.p.v. lange vingers glutenvrije Madeleine cakejes. (1Madeleine pp.) Een klein sterk kopje espresso met dezelfde hoeveelheid amandellikeur werkte goed. Ik eindigde traditioneel met een gladde bovenkant , bestoven met gezeefd cacaopoeder. Recept al 3 x doorgegeven;- ) Thanx voor jouw inspiratie!

  34. Manon schreef:

    Wat is deze tiramisu lekker! Heb hem regelmatig gemaakt en gebruik het nu ook als basis voor andere nagerechten.

  35. Michelle schreef:

    Hoi, ik heb net de tiramisu glaasjes gemaakt voor morgen avond. Is dat goed om zo lang in koelkast te bewaren? Het mengsel vond ik wel beetje dun, ik had er uiteindelijk 6 gemaakt, maar recept had ik verdubbeld dus naar 8 personen. Me lange vingers waren op dus heb ik er nu 6. Precies genoeg. Het mengsel was iig heerlijk. Wat kan ik nog bovenop doen?

    1. Laura Kieft schreef:

      Je kunt ze inderdaad prima zo in de koelkast bewaren, even afdekken met folie is wel slim. Je kunt verder in principe alles toevoegen dat je er lekker bij vindt.

  36. Natalie schreef:

    Wat ziet dit er gaaf (en lekker!) uit! Ik zou er graag een limoncello variant van maken. Kan ik dan simpelweg de koffie vervangen voor limoncello?

    1. Laura Kieft schreef:

      Zeker, dat moet lukken.

  37. Natalie schreef:

    Bedankt voor je reactie. Ik ga het zaterdag maken, ben benieuwd

  38. Deborah schreef:

    Hoi. Ik wil dit recept als basis gebruiken. Maar wil er curd doorheen doen. 120 gram toch? En lange vingers in siroop dopen. Wordt dat lekker? Ik mag namelijk geen alcohol. De glaasjes zijn niet meer te krijgen. Heb leuke bij Ikea gevonden.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik gebruik in dit recept geen alcohol maar koffie. Je zou ook siroop kunnen proberen. Een curd toevoegen kan ook, hoeveel gram is heel afhankelijk van het recept.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *