Ik ben blij dat de combinatie van citroen en maanzaad in Nederland ook steeds een beetje bekender wordt. Ik zie mij een aantal jaar geleden nog staan met de citroen-maanzaad tulband uit mijn tweede boek op een kookboeken evenement. Vrijwel iedereen vond het maar een aparte combinatie en proefde twijfelachtig. Maar, ze kwamen ook bijna allemaal terug voor een tweede stukje. Dat was zo leuk om te zien. Inmiddels heb ik ook al citroen-maanzaad pancakes en muffins gemaakt en vandaag voeg ik deze overheerlijke citroen-maanzaad shortbread koekjes toe aan de collectie met recepten. Ga jij ze maken?
Citroen-maanzaad shortbread koekjes
Citroen-maanzaad shortbread koekjes
Deze brosse koekjes met citroen en maanzaad zijn heerlijk fris en zijn door het gebruik van maanzaad verrassend lekker.
Porties: 20 koekjes
Ingrediënten
- 250 gram ongezouten roomboter
- 100 gram poedersuiker
- 2 tl citroen-extract of 1 el citroenrasp
- 300 gram bloem
- 20 gram maanzaad
Instructies
-
Mix de boter en poedersuiker romig. Voeg het citroen-extract toe en meng er even kort doorheen. Als laatst voeg je de bloem en maanzaad toe, mix tot een stevig koekjesdeeg.
-
Maak een rol van het deeg en wikkel deze in folie. Leg de rol deeg minimaal een uur in de koelkast zodat het kan rusten. De rol was bij mij ongeveer 6 cm in doorsnede.
-
Snij de rol deeg in plakjes en leg de koekjes op een met bakpapier beklede bakplaat.
-
Bak de koekjes in ongeveer 14 minuten op 175 °C (boven- en onderwarmte) gaar, of tot de randjes goudbruin zijn.
Tips
Als je citroenrasp gebruikt, laat het koekdeeg dan wat langer rusten zodat de smaak van de citroenrasp er beter in kan treken. Uiteindelijk heeft citroenextract een sterker smaakresultaat in de koekjes.
Bewaren
In een koektrommel blijven de koekjes 2-3 weken goed. In de vriezer tot 3 maanden.
Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.
Ik zag deze vandaag voorbij komen. Meteen naar de supermarkt gerend en ze staan nu -as we speak- in de oven. Ruikt al verrukkelijk!
Haha te leuk! Dat wordt smullen 😀
Gemaakt ? let op met 2 tl citroenrasp ( rasp van een hele Biologische citroen) is er weinig Citroensmaak te bekennen.
Echt waar? Wat vervelend. Heb je het deeg ook lang genoeg laten rusten zodat de smaak erin kon trekken?
Ja 1 uur en 15 minuten in de koelkast!
Hallo Laura.
Kun je ook citroen aroma/essence gebruiken ipv citroen extract? Of wordt de smaak dan heel anders?
Ik denk dat dit ook kan, alleen is aroma vaak minder sterk dan extract (en chemischer).
Klinkt heerlijk, ga het zeker eens proberen! Heb je ook het recept voor de tulband online staan ??
Nee, die staat in mijn tweede boek 🙂
Deze zijn heerlijk, telkens als ik ze maak, voeg ik nog weer extra citroen toe omdat ik dat persoonlijk lekkerder vind. En omdat ik een keer te weinig bloem had, voegde ik amandelmeel toe. Ze werden ietsje brosser maar smaakten echt heerlijk!
Vandaag gebakken, en ze zijn echt heerlijk! Lekker bros en net genoeg citroensmaak voor mij (2 tl rasp). Die ga ik nog een keer maken!
Vandaag heb ik ze ook gemaakt, maar ook ik proefde weinig citroensmaak?
Kan het ook met citroensap van een verse citroen?
Met citroensap wordt het eigenlijk te vochtig en krijg je nog minder citroensmaak. Misschien eens een citroen aroma of extract proberen voor een sterkere smaak?
Ik heb ze gemaakt met 2tl citroen rasp, maar de citroen smaak was nergens te bekennen zelfs na 1,5 u in de koelkast.
Ze waren overigens wel lekker hoor, maar volgende keer voeg ik wel meer rasp of extract toe.
Heb je trouwens enig idee hoeveel kcal 1 koekje ongeveer bevat?
Oh wat gek, dat was hier wel anders! En nee, ik tel geen kcal 🙂
Haha heel goed!!
Volgende keer doe ik gewoon meer rasp en worden ze nog lekkerder 🙂
Ook hier te weinig citroensmaak met rasp. Jammer.
Kan je ook ipv citroen, gebruik maken van limoen, met dezelfde verhoudingen?
Zeker!
Erg lekkere koekjes van smaak. Er stond stevig deeg. Ik vond het deeg zelf redelijk nat. Dus heb beetje bij beetje bloem toegevoegd. Nu zijn de koekjes helaas net te droog.
Is er een vuistregel hoe koekjesdeeg moet voelen? Wanneer is het te nat? Het bleef een beetje plakken aan de kom maar ik kon er eventueel wel een rol van maken.
Het recept klopt precies, dus je zou niets toe moeten voegen. Waarschijnlijk was je boter te zacht/warm en moest dat gewoon even opstijven.
Verslavend lekkere koekjes! Rasp van een hele citroen gebruikt en smaak zit er zeker in!
hoi! ik vroeg me af of dit recept ook als basis te gebruiken is. Zo dat je de citroenrasp weglaat en andere smaken toevoegt?
Dat heb ik zelf niet getest, maar lijkt mij dat het prima kan 🙂
Ik heb de koekjes vandaag gebakken met limoenrasp. De 1e batch smaakte wel naar Citroen, maar de 2e niet. Misschien niet goed gemengd? Ik be koude boter gebruikt, ik had het een half uur uit de koelkast gehaald, maar het was nog steeds hard. Hoe hard/zacht moet de boter zijn?
De koekjes zijn knapperig, maar wel lekker.
Ik zou niet zeker durven zeggen of limoenrasp net zo’n sterke smaak heeft als citroenrasp. Maar hoe dan ook is het gek dat er zo’n verschil zat in de batch, niet goed doorkneden is dan de enige logische verklaring. Alle ingrediënten moeten altijd op kamertemperatuur zijn, tenzij een recept dat anders aangeeft.
Zijn deze koekjes ook geschikt met een uitsteekvormpje of lopen ze daar te veel voor uit?
Dat moet wel kunnen denk ik!
Super lekker!
Ik heb zeste van ongeveer drie citroenen gebruikt en 1,5 uur laten rusten.. was voor ons de ideale verhouding 🙂
Ik vraag me af of de koekjes even lekker zouden zijn met plantaardige boter? Zo kan ik ze ook maken voor mijn vrienden die veganistisch zijn 🙂
Ik denk dat dit prima moet kunnen, liefst wel harde margarine gebruiken in dat geval.