Snoeptaart

18 september 2020
Snoeptaart
84

Hiep hiep hoera! Vandaag mag ik 30 kaarsjes uitblazen! Ter ere van die gelegenheid maakte ik deze veel te leuke snoeptaart, een idee dat ik al jaren in mijn hoofd heb zitten. Ik heb er wat van mijn favoriete snoepjes van vroeger in verwerkt: Manna’s (ik at ze op kleur), zure matten, vruchtenhartjes en perzikjes. Ze zijn overigens nog steeds allemaal favoriet hier. De lolly’s bovenop waren (en zijn) qua smaak bij niet per se favoriet, maar ik vind ze altijd zo ontzettend mooi. Die moesten dus ook op mijn snoeptaart.

Ik heb voor mijn snoeptaart de gratis verjaardagstaart printables gebruikt die eerder deze week online kwamen. Vandaag staat deze taart trouwens niet voor mijn neus. Ik heb mezelf vandaag vrij gegeven en ga lekker tompoucen halen bij de bakker voor mij en mijn familie die vanavond op bezoek komt. Daar heb ik al weken zin in, dus vandaag is het zo ver.

Snoeptaart

Voor mijn eigen verjaardagstaart trok ik sprinkles en mijn favoriete snoepjes tevoorschijn om er deze snoeptaart van te maken.
Porties: 10 personen
voor een 15 cm taart

Ingrediënten

  • 250 gram ongezouten roomboter
  • 250 gram fijne kristalsuiker
  • 5 eieren (M)
  • 2 tl vanille-extract
  • 250 gram zelfrijzend bakmeel
  • 50 gram sprinkles naar keuze

Vulling + decoratie

  • 1 portie botercrème
  • 50 gram sprinkles naar keuze
  • snoepjes naar keuze (ik gebruikte lolly's, zure matten, manna's, vruchtenhartjes, spekjes en perzikjes)

Instructies

  • Zorg dat je de botercrème van tevoren al hebt gemaakt, dat is wel zo handig. Of in ieder geval het 'papje' voor de basis zodat dat goed kan afkoelen.
  • Voor de cake klop je boter en suiker romig in een kom. Voeg de eieren een voor een toe, voeg de volgende pas toe als de voorgaande helemaal is opgenomen. Giet ook het vanille-extract erbij.
  • Voeg het zelfrijzend bakmeel toe en mix op een lage snelheid tot het helemaal is opgenomen. Langer mixen is niet nodig.
  • Strooi de sprinkles bij het beslag en spatel ze er gelijkmatig doorheen.
  • Bak de cake in 3 afzonderlijke lagen, hier behaal je betere resultaten mee dan wanneer je het als één grote cake bakt. Als je drie losse bakpannen hebt kun je ze tegelijkertijd bakken, anders bak je ze kort na elkaar.
  • Vet de bakvormen in en leg een bakpapiertje op de bodem van de vorm. Verdeel het beslag gelijkmatig over de cakevormen en gebruik een spatel om het gelijkmatig in de vorm te verdelen.
  • Bak de cakes in 25-30 minuten op 160 °C (boven- en onderwarmte) gaar en goudbruin.
  • Laat de cakes een paar minuten afkoelen in de bakvorm voordat je ze op een rooster stort, laat ze hier volledig afkoelen.

Taart afmaken

  • Wanneer de cakes volledig zijn afgekoeld kun je de taart afmaken. Als de botercrème nog niet af was, doe je dat nu. Mix ook de sprinkles door de crème heen.
  • Leg de eerste plak cake op een bord of standaard. Schep wat botercrème op de plak cake , spreid gelijkmatig uit en leg de volgende cakelaag erop. Doe hetzelfde met de botercrème en leg de laatste plak cake bovenop de taart, zorg dat je de onderkant van de laatste cake naar boven doet zodat je een mooie platte bovenkant van de taart krijgt.
  • De resterende botercrème gebruik je om de taart rondom af te smeren. Je zult waarschijnlijk wel iets overhouden, maar dat is niet erg. Zie het linkje bij de tips voor meer informatie over het glad afsmeren van een taart.
  • Nu is het tijd om de taart verder te versieren! Ik zette er eerst de vlaggenlijn in, gevolgd door de lolly's. Het is bij dit soort taarten het handigst om te beginnen met de grote dingen.
  • Daarna kun je de zure matten rondom tegen de zijkant plakken. Knip het uitstekende stukje van de matten af. Gebruik de overige snoepjes om de taart bovenop en aan de zijkanten te versieren.

Tips

Bewaren

Liefst op een koele plek buiten de koeling, hier blijft hij zo’n 3-4 dagen goed, verpak hem wel goed. Dit kan in folie, in een taartdoos of onder een grote stolp.

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

34 reacties

  1. Lisa schreef:

    Gefeliciteerd! O manna, dat dat nog bestaat. Het is een toffe vrolijke taart geworden.

  2. Tessa schreef:

    Gefeliciteerd, wat een leuke taart!! Als kind droomde ik van dit soort taarten, liefst met 100 verschillende snoepjes en ook nog een wolk suikerspin bovenop. Maar deze bescheiden versie lijkt me, nu dat ik (in theorie) “volwassen” ben, ook helemaal niet gek!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Haha maak het vooral zo gek met snoepjes zoals je zelf wilt 😉

  3. Dieuwertje schreef:

    Van harte proficiat met je verjaardag!
    Dat je nog maar vele jaren, in goede gezondheid mag blijven bakken 🙂

  4. Harriet schreef:

    Gefeliciteerd en een gezellige dag vandaag!

  5. Yvonne schreef:

    Ha Laura,
    Van harte gefeliciteerd!
    Hopelijk heb je genoten van je vrije, zonnige verjaardag!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dankjewel, ik ben er volle bak van aan het genieten!

  6. Merel schreef:

    Gefeliciteerd! Wij kregen vroeger bij een goed rapport altijd ‘snoepjestaart’, dat was vanillecake met banketbakkersroom, marsepein (de goede, van de bakker!) en heel veel verschillende snoepjes er bovenop die we dan met suikerlijm vastplakten. Oh wat heb ik daar nu een trek in.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Oei dat klinkt zálig!

  7. Ciska schreef:

    Gefeliciteerd! Welke maat bakvorm heb je gebruikt?

    1. Laura's Bakery schreef:

      15 cm (staat boven het recept).

  8. Trudy schreef:

    Mega leuk, smaakt naar lekker veel!

  9. Wilma schreef:

    Gefeliciteerd! Echt een feestelijke taart. Ik had vroeger van die gele ruitjes die kreeg ik toen ik nog heel klein bij mijn vader op de fiets zat. Af en toe kan je ze nog vinden bij de Lidl bv.

  10. Floor schreef:

    Hi Laura,
    hardstikke gefeliciteerd nog! Ik vind zo een hoge taart altijd heel mooi maar ik heb zelf nog geen geschikte bakvorm. Zou je misschien willen vertellen welke bakvorm jij hier voor hebt gebruikt?(afmetingen en merk)
    Alvast super bedankt!

    Groetjes,
    Floortje.

    1. Janine schreef:

      Ooh ja en ik wil de taart in een keer bakken niet in drie keer kan dat ook?

      Gr Janine

      1. Laura's Bakery schreef:

        Dat raad ik niet aan, de cake rijst dan minder goed en de baktijd is dan ook compleet anders.

    2. Cato schreef:

      hi floor,

      15 cm afmeting
      en je kan eigenlijk heel veel soorten taartvormen gebruiken wat je fijn vind.

  11. Floortje schreef:

    Hi ben ik weer haha,
    had de tekst niet goed gelezen, oeps. Je hebt de taart in drie lagen gebakken. Laat m’n vraag dus maar zitten!

  12. Lisa schreef:

    Nog gefeliciteerd ik ben een beetje laat en een super lekkere taart😋😋

  13. Janine schreef:

    Hey laura

    Een vraagje ik wil een vorm van 20 cm gebruiken. Nu heb ik op de site het recept omgerekend maar krijg 444.4444444 te zien moet ik gewoon 444 voor de komma aanhouden en wat kan ik het beste qua baktijd en temp aanhouden?

    Gr Janine

    1. Janine schreef:

      Ooh ja en ik wil de taart in een keer bakken kan dat ook?

      Gr Janine

      1. Laura's Bakery schreef:

        Dat raad ik niet aan, de cake rijst dan minder goed en de baktijd is dan ook compleet anders.

    2. Laura's Bakery schreef:

      Ja hoor dat is prima om aan te houden. De baktijd kan ik helaas ook niet zo inschatten, wel dezelfde temperatuur aanhouden.

  14. Janine schreef:

    Dank je wel laura. Ik ga het in 3 keer proberen te bakken.

    Gr Janine

  15. Shavi schreef:

    Wat voor cakevormen gebruik je hiervoor en waar kan ik deze kopen?

    1. Laura's Bakery schreef:

      15 cm bakvormen (staat boven het recept) en bij vele online kookwinkels.

  16. Arantxa schreef:

    Wat een toffe taart zeg! Ik wil graag de bakpannen aanschaffen. Welke hoogte kan ik het beste nemen? 5, 7.5 of 10 cm hoog?

    1. Laura Kieft schreef:

      Die van mij zijn 5 cm hoog.

  17. Isabeau schreef:

    Hey,

    is de binnenkant een gewone biscuit of cake ?

    Zoja, met wat zou je het een beetje specialer maken?

    1. Laura's Bakery schreef:

      De binnenkant is cake, daar kun je vanalles doorheen mengen.

  18. Laura's Bakery schreef:

    Ik zou dit mengsel even in de koelkast bewaren. Let wel op dat eieren in combinatie met suiker snel kunnen bederven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *