Hoe je zelf vanille-extract maakt staat inmiddels alweer een tijdje op de site, vandaag vertel ik je over het zelf maken van vanillesuiker. Helemaal geen hogere wiskunde, maar vooral een goede tip. Ik heb zelf inmiddels al de gekochte zakjes vanillesuiker de deur uit gedaan, want deze suiker is veel lekkerder. En ik vind het bij vanilleproducten ook altijd leuk als je de puntjes (het merg) terugziet. Dit zie je uiteraard ook in het baksel terug en als je dat ziet is dat een goed teken, dan is er namelijk echte vanille gebruikt. Ik vertel je hoe ik zelf vanillesuiker maakt en hoe lang het duurt voordat je de suiker kunt gebruiken.
Vanillesuiker
Ingrediënten
- 200 gram fijne kristalsuiker
- 2 vanillestokjes
Instructies
- Doe de suiker in een kom. Snijd de vanillestokjes open en schraap het merg eruit. Voeg dit merg toe aan de suiker en roer het er doorheen. Zelf wreef ik de vanille er met mijn vingers doorheen om zo te zorgen dat het mooi gelijkmatig verdeeld is en er geen ‘klontjes’ vanille ontstaan.
- Giet de helft van de suiker in een afsluitbare pot en steek de vanillestokjes erin, vul de pot dan verder met de rest van de suiker.
- Je kunt je zelfgemaakte vanillesuiker nu gelijk gebruiken, maar na twee weken zal de smaak nog beter zijn.
- Is je pot vanillesuiker bijna leeg? Vul hem dan aan met nieuwe suiker. De stokjes geven hun smaak natuurlijk niet eindeloos lang af, dus voeg die af en toe ook toe en meng het merg dan weer door de suiker.
Hoi Laura,
Ik heb laatst 100% bourbon vanillepoeder gekocht van Jacob Hooy.
Kan dat ook gebruikt worden door de suiker en daarmee vanilliesuiker maken? Of heb je echt het merg nodig?
Heb ik nog nooit geprobeerd eigenlijk. Het zal wel kunnen, maar ik denk dat het zijn smaak aan de suiker minder goed afgeeft dan het verse merg.
Hoi! Ik vroeg me af hoelang de zelfgemaakte vanillesuiker houdbaar is.
Ik heb al jaren geleden een hele pot gemaakt, naar ‘recept’ van Rudolphs bakery.
Maar ik gebruik het weinig. Kun je het lang bewaren?
Het is net zo houdbaar als suiker, lang dus 🙂
Kleine tip.. Bij mij bleef het vanillemerg klonteren in de suiker, ik kreeg het niet mooi fijn. Ik heb het toen beetje bij beetje in vijzel fijner gemaakt. Werkte perfect! Nu heb ik hele mooie fijne vanille door de suiker. En inderdaad.. alle kant en klare zakjes de deur uit ik wil nooit meer anders 🙂
Daarom wreef ik het tussen mijn vingers door de suiker inderdaad, thanks voor jouw tip ook!
Ik maak al even mijn vanillesuiker zelf. Helaas wordt die precies “nat”. De suiker plakt en is lichtjes vochtig. Wat kan ik hieraan doen?
Dat klinkt alsof er vocht bij je suiker is gekomen. Heb was het vanille stokje dat je gebruikte vochtig?
Wat grappig! Ik heb zojuist een pot ‘gemaakt’!!! Ik had 2 vanillestokjes ‘over’ van het vanilleextract dat ik had gemaakt. Die was nl nu helemaal op. Maar de stokjes zijn dan wel vochtig vd vodka waar ze in zaten. Maakt dat wat uit voor de houdbaarheid?
Groetjes, Marcia
Niet zozeer voor de houdbaarheid, maar je suiker zou nu wel kunnen gaan kristalliseren.
hallo
laura ik woon in de filipijnen waar ik geen vanilie stokjes kan kopen is hier niet wel vloeibare vaninilie
wat kan ik gebruiken om toch vanilie suiker te maken
groetjes jan
Hi Jan, voor zo ver ik weet kan dat alleen met vanille stokjes. Maar vanille extract kun je natuurlijk ook altijd in recepten gebruiken ipv. vanillesuiker.
Hoi Laura,
Moet je de vanillestokjes er op een bepaald moment ook weer uithalen zodat de smaak niet te intens wordt, of is dat niet nodig?
Ik vind dat niet nodig
Dag Laura,
Vandaag voor het eerst een pot gemaakt op deze manier. Nu heb ik ook extract gemaakt en heb ik van 5 stokjes de merg door de suiker gedaan (en 3 lege stokjes in de vodka gedaan) en 2 lege stokjes erbij op 750 gram suiker. Denk je dat die verhouding een beetje kan kloppen? Kan ik dan over een paar weken die andere twee lege stokjes ook in de fles vodka stoppen of moeten die nu in de vanille suiker blijven zitten? Heel benieuwd hoe het straks smaakt:)
Ik denk het wel hoor! En anders kun je altijd nog extra toevoegen. Ik laat ze zelf altijd zitten.
Na een week ruikt de suiker heel sterk (niet meteen de vanillegeur die ik ken van de vanille suiker met aroma), maar ik deed een paar schepjes door de melk voor het maken van zwitserse room en de vanille was ver te zoeken. Komt dit doordat ik nog een paar weken moet wachten? De bonen waren verder qua structuur flexibel en veel merg.
Het duurt zeker even voor de smaak er goed in is getrokken.
Haii ik wou dit recept maken maar ik wist niet hoelang de stokjes nou zijn ik heb namelijk een kleine en een grote welke moet ik gebruiken?💗
Dat maakt niet zoveel uit, met een grote wordt het waarschijnlijk wat sterker van smaak en met een kleine wat minder.
kan het ook zonder vanilie stokjes of kan dit niet
groetjes Lizz
Voor dit recept heb je dat wel nodig.