Zelf vanillesuiker maken

58

Hoe je zelf vanille-extract maakt staat inmiddels alweer een tijdje op de site, vandaag vertel ik je over het zelf maken van vanillesuiker. Helemaal geen hogere wiskunde, maar vooral een goede tip. Ik heb zelf inmiddels al de gekochte zakjes vanillesuiker de deur uit gedaan, want deze suiker is veel lekkerder. En ik vind het bij vanilleproducten ook altijd leuk als je de puntjes (het merg) terugziet. Dit zie je uiteraard ook in het baksel terug en als je dat ziet is dat een goed teken, dan is er namelijk echte vanille gebruikt. Ik vertel je hoe ik zelf vanillesuiker maakt en hoe lang het duurt voordat je de suiker kunt gebruiken.

Vanillesuiker

Vanillesuiker is natuurlijk veel lekkerder wanneer je het zelf maakt. En je hebt er maar twee ingrediënten voor nodig: suiker en vanillestokjes. Makkelijk en lekker!

Ingrediënten

 • 200 gram fijne kristalsuiker
 • 2 vanillestokjes

Instructies

 • Doe de suiker in een kom. Snijd de vanillestokjes open en schraap het merg eruit. Voeg dit merg toe aan de suiker en roer het er doorheen. Zelf wreef ik de vanille er met mijn vingers doorheen om zo te zorgen dat het mooi gelijkmatig verdeeld is en er geen ‘klontjes’ vanille ontstaan.
 • Giet de helft van de suiker in een afsluitbare pot en steek de vanillestokjes erin, vul de pot dan verder met de rest van de suiker.
 • Je kunt je zelfgemaakte vanillesuiker nu gelijk gebruiken, maar na twee weken zal de smaak nog beter zijn.
 • Is je pot vanillesuiker bijna leeg? Vul hem dan aan met nieuwe suiker. De stokjes geven hun smaak natuurlijk niet eindeloos lang af, dus voeg die af en toe ook toe en meng het merg dan weer door de suiker.

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

15 reacties

 1. Michelle schreef:

  Hoi Laura,

  Ik heb laatst 100% bourbon vanillepoeder gekocht van Jacob Hooy.
  Kan dat ook gebruikt worden door de suiker en daarmee vanilliesuiker maken? Of heb je echt het merg nodig?

  1. Laura Kieft schreef:

   Heb ik nog nooit geprobeerd eigenlijk. Het zal wel kunnen, maar ik denk dat het zijn smaak aan de suiker minder goed afgeeft dan het verse merg.

 2. Rensina schreef:

  Hoi! Ik vroeg me af hoelang de zelfgemaakte vanillesuiker houdbaar is.
  Ik heb al jaren geleden een hele pot gemaakt, naar ‘recept’ van Rudolphs bakery.
  Maar ik gebruik het weinig. Kun je het lang bewaren?

  1. Laura Kieft schreef:

   Het is net zo houdbaar als suiker, lang dus 🙂

 3. Rosalinde schreef:

  Kleine tip.. Bij mij bleef het vanillemerg klonteren in de suiker, ik kreeg het niet mooi fijn. Ik heb het toen beetje bij beetje in vijzel fijner gemaakt. Werkte perfect! Nu heb ik hele mooie fijne vanille door de suiker. En inderdaad.. alle kant en klare zakjes de deur uit ik wil nooit meer anders 🙂

  1. Laura Kieft schreef:

   Daarom wreef ik het tussen mijn vingers door de suiker inderdaad, thanks voor jouw tip ook!

 4. Svd schreef:

  Ik maak al even mijn vanillesuiker zelf. Helaas wordt die precies “nat”. De suiker plakt en is lichtjes vochtig. Wat kan ik hieraan doen?

  1. Laura's Bakery schreef:

   Dat klinkt alsof er vocht bij je suiker is gekomen. Heb was het vanille stokje dat je gebruikte vochtig?

 5. Marcia Geuijen schreef:

  Wat grappig! Ik heb zojuist een pot ‘gemaakt’!!! Ik had 2 vanillestokjes ‘over’ van het vanilleextract dat ik had gemaakt. Die was nl nu helemaal op. Maar de stokjes zijn dan wel vochtig vd vodka waar ze in zaten. Maakt dat wat uit voor de houdbaarheid?
  Groetjes, Marcia

  1. Laura's Bakery schreef:

   Niet zozeer voor de houdbaarheid, maar je suiker zou nu wel kunnen gaan kristalliseren.

 6. Jan de Hoon schreef:

  hallo
  laura ik woon in de filipijnen waar ik geen vanilie stokjes kan kopen is hier niet wel vloeibare vaninilie
  wat kan ik gebruiken om toch vanilie suiker te maken
  groetjes jan

  1. Laura's Bakery schreef:

   Hi Jan, voor zo ver ik weet kan dat alleen met vanille stokjes. Maar vanille extract kun je natuurlijk ook altijd in recepten gebruiken ipv. vanillesuiker.

 7. Milou schreef:

  Hoi Laura,
  Moet je de vanillestokjes er op een bepaald moment ook weer uithalen zodat de smaak niet te intens wordt, of is dat niet nodig?

  1. Laura's Bakery schreef:

   Ik vind dat niet nodig

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *